31. toukokuuta 2012

Räjähdysvaara

Hei. Olen Anu 35v., enkä osaa keittää perunoita. Enkä näemmä kananmuniakaan. Tai osaan. Mutta kun samalla yrittää saada pientä miestä (joka on vakaasti päättänyt että tänään EI totella äitiä, EI syödä, EI nukuta, mutta sen sijaan kiskotaan kissoja hännästä JA syödään kissojen ruoat ja kaikki lehdet JA levitetään kaikki kengät eteisen lattialle JA tyhjätään kaikki keittiön laatikot) päiväunille, on lopputuloksena räjähtäneet perunat ja halkeilleet kananmunat. Muutenkin mun ajatus ihanasta Nizzalaisesta salaatista herrojen Vahteran ja Nurmen mukaan muuttui onnettomaksi riisutuksi tonnikalasalaatiksi. Kaupassa kun ei ollut anjoviksia ja vihreät pavut ei kuulu mun ykkösherkkuihin. Ja perunoista sain pelastettua vain palasia sieltä täältä. Tässä kuitenkin ohje sen alkuperäisen mukaan. Ja halutessaan ohjeen löytää myös kirjasta Yksinkertaisesti parasta - Helppojen herkkujen opas.

Nizzalainen salaatti

16 pientä kiinteää (uutta) perunaa keitettynä
4 kananmunaa
1tlk anjoviksia
1prk tonnikalaa öljyssä
vihreitä papuja
pieniä kirsikka- tai luumutomaatteja
rapeaa salaattia
sinappista salaatinkastiketta
mustapippuria

  Keitä kananmunia 6-8 minuuttia ja jäähdytä ne kylmässä vedessä. Kuori munat ja leikkaa kuuteen lohkoon. Viipaloi keitetyt perunat. Keitä tuoreet pavut kypsiksi, kaada vesi pois ja jäähdytä juoksevassa, kylmässä vedessä. Puolita tomaatit, kaada anjoviksista ja tonnikalasta öljyt pois. Nostele ainekset lautasille, lisää kastiketta kerrosten väleihin ja päälle. Pyöräytä pinnalle pippuria myllystä. Tai kokoa kerroksittain isoon tarjoilukulhoon.


Näin jälkikäteen on pakko sanoa, että ei se sittenkään ihan onneton ollut. Salaatti oli oikein hyvää ilman anjoviksia ja papujakin. Taidan mennä syömään lisää ennen kuin termiitti herää.

30. toukokuuta 2012

Viisi leipää - ja kahdesta turskasta hän siunasi särvintä hurskasta!

Mulla on jostain kumman syystä soinut koko päivän päässä Juicen Ekumeeninen jenkka. Liekö osansa päivän leipä-leipomuksilla ja seitistä tehdyillä "turska"pihveillä. Korvamato on niin sinnikäs että pakkohan sen oli päästä päivän otsikoksikin. 

Ja jos sitten taas siihen ruokapuoleen. Perheen kidutus senkun jatkui ja tänään syötiin taas kalaa. Yhtään en tiedä mistä oon näiden kalapihvien ohjeen löytänyt. Ihan ok olivat, tosin kala näissä ei juuri maistunut. Jalapeno ja tuo mausteseos kun ovat sen verran voimakkaita. Kala vaihtui seitiin, kun turskaa ei löytynyt. Kolmessa kaupassa kävin ja sitten tuumasin että olkoot. Tuota leivinjauhetta hieman hämmästelin, mutta laitoin sekaan kun kerran käskettiin.

Taco-kalapihvit

400g turskafileetä (laitoin seitiä)
1pss Santa Maria Tex Mex Fish Taco spice mixiä
1 keltuainen
2rkl perunajauhoja
1tl leivinjauhetta
1-2rkl jalapenoviipaleita

  Sekoita kaikki ainekset keskenään tehosekoittimessa. Muotoile massasta ohuita, halkaisijaltaan 5 sentin pihvejä. Friteeraa kullankeltaisiksi friteerauskeittimessä tai paista paistinpannulla öljyssä. Valuta pihvit talouspaperin päällä. Tarjoa kalapihvit dipin tai salsan ja riisin kera.


Pikkumiehen ollessa päiväunilla ajattelin aikani kuluksi leipoa jonkun pienen leivän. No, leivän tein, mutta siitä tuli ihan valtava! Muhkea leipä täytti melkein koko pellin. Kummasti siitä on silti jo melkein puolet kadonnut. Osa tosin löytyi murusteltuna keittiön pöydän alta. On se hyvä, että just eilen imuroin ja käytin matot pihalla... Testiin pääsi tänään Pirkasta löydetty valkosipulisen leivän ohje. Päälle laitoin tomaatilla, oreganolla ja timjamilla maustettua sormisuolaa ja yrttiseosta. Jatkossa laittaisin taikinaan pikkasen enemmän suolaa, muuten tuo oli todella hyvää ja ihanan pehmeää.

Valkosipulinen leipä

50g hiivaa
5dl vettä
2rkl hunajaa
2 valkosipulinkynttä (laitoin 2tl valmista murskaa)
0,75tl suolaa
n.12dl hiivaleipäjauhoja
0,5dl oliiviöljyä
Voiteluun:
1rkl oliiviöljyä
Pinnalle:
1-2tl Gourmet-suolaa
2tl provencen yrttimausteseosta

  Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää hunaja, hienonnetut valkosipulinkynnet ja suola. Alusta jauhot vähitellen taikinaan ja lähes viimeisenä öljy. Vaivaa taikinaa, kunnes se irtoaa kulhon reunoista. Kohota liinan alla peitettynä kaksinkertaiseksi lämpimässä vedottomassa paikassa.
   Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja painele ilmakuplat pois. Taputtele taikina pyöreäksi levyksi (halkaisija noin 30 cm) leivinpaperilla vuoratun pellin päälle. Anna kohota liinan alla vielä noin kymmenen minuuttia.
   Voitele leipä oliiviöljyllä ja painele sormella koloja sen pintaan. Ripottele pinnalle Gourmet-suolaa ja yrttimaustetta.
   Voitele leipä oliiviöljyllä ja painele sormella koloja sen pintaan. Ripottele pinnalle Gourmet-suolaa ja yrttimaustetta.

29. toukokuuta 2012

Lihattomat

Tänään olisi sitten taas se päivä viikosta, kun lihat saa jäädä kaappiin. Ukko kyllä uhkasi jo soittaa äidilleen, että toisi illalla hampurilaisen tullessaan. Anoppi kun on tulossa juoksemaan tuon pikkumiehen perässä, että me saadaan raivata loppuja romuja pihasta pois. Vaikka eipä tuo ukkoni tosissaan ollut. Kiltisti on syönyt aina kaiken, mitä oon eteen laittanut. Ja jos ei kelpaa niin tehkööt sitten itse.

Autoja siirrellessä huomasin taas kuinka nuo kokkailun tuoksut leviääkin helposti tuohon tielle asti. Sori naapurit :) Leivän paistamisesta ja kasvisten muhittamisesta tulee vaan aika herkulliset tuoksut. Ruokana oli tänään chili sin carnea ja pehmeää peltileipää. Chiliin lisäsin yhden pienen chilin ja sen voi toki jättää pois jos haluaa. Pakkohan mun oli vilkaista tuosta eilen mainitusta opuksesta, että mihin chili vaikuttaa. Ja lista on aika yllättävä ja mittava. Löytyy kaikkea selkäkivusta yskän hoitoon. Täytyisi varmaan tarkemmin vielä tutkia, että miten tuo noihin vaikuttaa. Leivän ohjeen oon löytänyt Me-lehdestä ja chili on Yhteishyvän peruja. 

Chili sin carne

1 sipuli
2rkl öljyä
1 keltainen paprika
4 perunaa
(1 punainen chili ) 
2 valkosipulinkynttä
1rkl paprikajauhetta
2dl vettä
0,5 kasvisliemikuutiota
1prk(400g) ruskeita- tai kidney-säilykepapuja
2 tomaattia
2tl basilikaa
0,5tl suolaa
0,5-1tl chilijauhetta
mustapippuria

  Kuori ja paloittele sipuli. Pese, kuori ja kuutioi perunat. Huuhtele paprika ja kuutioi se. Kuumenna öljy padassa ja kuullota kasviksia 5 minuuttia niin, että niistä tulee läpikuultavia. Lisää hienonnettu valkosipuli kasvisten joukkoon. Lisää kasvisliemi ja hauduta reilu 5 minuuttia tai niin kauan, että perunat ovat vähän pehmenneet. Lisää pavut ja kuutioidut tomaatit. Mausta ja hauduta kypsäksi. Tarjoa leivän kanssa.



Pehmeä peltileipä

5dl piimää
50g hiivaa
1tl suolaa
1rkl sokeria
2dl kauraleseitä
2 ruisjauhoja
3dl vehnäjauhoja
Päälle:
kauralesettä
2dl juustoraastetta

  Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva piimään. Lisää loput ainekset ja sekoita taikina puuhaarukalla tasaiseksi. Vuoraa uunipannu leivinpaperilla ja jaa taikina sen päälle ohueksi levyksi. Ripottele pinnalle hiukan kauralesettä sekä juustoraaste. Kohota leipää ilman leivinliinaa 20 minuuttia. Kuumenna uuni 225- asteiseksi ja paista leipää 225 asteessa hiukan keskitason alapuolella noin 15 minuuttia, kunnes leipä on kypsää. Anna leivän jäähtyä hiukan ja leikkaa se sitten reiluiksi ruuduiksi.


28. toukokuuta 2012

Nuthin' fancy

Mä innostuin muutama päivä sitten kaivamaan hyllystä James A. Duken Parantavien ruokien oppaan. Lähinnä tuo kirja tuli mieleen siitä, että ukkokullan kolesteroliarvot oli hitusen kohonneet ja mun luumassaa saisi olla enemmän. Kirjaa selatessa oli yllättävä huomata, mihin kaikkeen eri ruoat saattavat auttaa. Ja nimenomaan saattavat. Vaikka aihe mua hitusen kiinnostaa, en pysty kaikkea sulattamaan tai uskomaan ensi kuulemalta. Kiva tuota on silti selailla. Ja tänään syöty makkarahan on just se oikea ruoka kolesterolin suhteen :D Niin hyvää kuin tuo ruoka olikin. Ohje on jostain Pirkasta poimittu.

Sinihomejuusto-uunimakkarat

1 lenkkimakkara
1 punainen paprika
0,5pkt(à125g) sinihomejuustoa (laitoin Auraa)
2 sipulia
1 kesäkurpitsa
1rkl öljyä
2rkl punaista pestoa (laitoin Välimeren maustetahnaa)
1tl basilikaa
0,5tl rouhittua mustapippuria
3 tomaattia

   Kuori ja leikkaa makkara paksuiksi viipaleiksi. Viipaloi paprika. Jaa paprikarenkaat makkaroiden päälle. Täytä paprikarenkaat sinihomejuustolla. Suikaloi loppu paprika kasvisten joukkoon.
   Lohko sipulit ja kesäkurpitsa. Sekoita öljy, pesto, basilika ja mustapippuri niiden joukkoon kulhossa. Levitä kasvikset uunivuokaan. Kypsennä 10 minuuttia 200 asteessa.
   Siirrä kasvikset vuoan toiseen reunaan ja sekoita samalla. Levitä päälle lohkotut tomaatit. Asettele makkaraviipaleet vuokaan. Paista edelleen noin 15 minuuttia.


Kun tuota raparperia tuolta tontista kerran puskee niin innokkaasti, niin käytetään sitä sitten. Testiin pääsi myös Yhteishyvästä löydetty pannariohje. Desin maitoa korvasi jääkaapista löytyneellä kermaviilipurkin jämillä, muuten menin ihan ohjeen mukaan.

Raparperipannari

4 kananmunaa
5dl maitoa
2dl vehnäjauhoja
0,5tl suolaa
1dl fariinisokeria
1tl vaniljasokeria
1rkl öljyä
Lisäksi:
5dl raparperin varsia pilkottuna 
8dl vettä
0,5dl fariinisokeria
1 sitruunan mehu

  Sekoita keskenään pannukakun ainekset. Pane kattilaan raparperipalat, vesi, fariinisokeri ja sitruunanmehu ja keitä kunnes raparperit ovat pehmenneet. Valuta pois ylimääräinen neste ja lisää raparperit sitten pannukakkutaikinan sekaan. Vuoraa reunallinen uunivuoka leivinpaperilla ja kaada taikina vuokaan. Paista 225 asteessa 20-25 minuuttia, kunnes kakku on kypsää. Tarjoa lisänä esimerkiksi vaniljakermavaahtoa tai jäätelöä.


26. toukokuuta 2012

Pizzankorviketta

Erittäin kiireinen ja yliaktiivinen viikko alkaa onneksi vedellä viimeisiään. Vielä huomenna yksi kisunvahtivuoro ja miehen sisaren muutto (johon ukko osallistuu, minä en), niin sitten olisi viikko lusittu. Onneksi! Varsinkin tuo mun neitiseni näyttää olevan jo aivan puhki, enkä kyllä ihmettele.

Mä oon saanut ottaa iisisti keittiön puolella niin eilen kuin tänäänkin. Eilen oltiin ulkoruokinnassa, tänään herkuteltiin mun kummitädin tekemällä kanakastikkeella ja raparperipiirakalla. Ai että oli hyvää! Iltasella iski pikkunälkä ja siihen löytyi apu tortillapizzoista. Ei juuri minkään näköistä, mutta mukavan nopea tapa saada jotain pientä hyvää. En ollut koskaan ajatellut, että tortillat sopisi pizzoihinkin, mutta ihanainen ystäväni mulle tästä joskus vinkkasi. Täytteitähän voi laittaa mitä haluaa, mutta meillä tehtiin tänään seuraavanlaisia.

Tortillapizzat

Versio 1:
tortilloja
tomaatti-valkosipulipastakastiketta
sipulia ohuina viipaleina
paprikaa ohuina viipaleina
meetvurstia
pepperoneja
juustoraastetta

Versio 2:
tortilloja
tomaatti-valkosipulipastakastiketta
sipulia ohuina viipaleina
tonnikalaa öljyssä
meetvurstia
katkarapuja

  Aseta tortillat leivinpaperille pellille. Levitä päälle pastakastike ja täytteet. Juuston voi laittaa heti pastakastikkeen päälle tai sitten ihan viimeiseksi. Kypsennä 250-asteisessa uunissa 6-8 minuuttia.


Mä jo suunnittelin, että kunhan nuo muksut jossain vaiheessa nukahtaa, teen itselleni ison mukillisen Kääpiölinnan petollisen hyvää kesäjuomaa. Tämä petollinen juoma sisältää sopivassa suhteessa Kääpiölinnan vadelmatequilaa (siis Kääpiölinnan vadelmalikööriä) ja saksalaislähtöisen kauppaketjun hiilihapotettua lähdevettä. Juoman sekoitussuhde muuttuu yleensä sitä mukaa mitä useamman näitä juo. Tänään tosin saa jäädä yhteen, mutta täytyyhän noita liköörejä joskus juodakin kun kerran uusi marjasato ja uudet liköörit tekevät tuloaan.

24. toukokuuta 2012

Äidin kasvimaalla, raparperin alla

Mun vauvaraparperit ovat kasvaneet jo niin suuriksi, että oli aika alkaa harventaa niitäkin. Ja mikäs sen mukavampi tapa viettää lämmintä kesäpäivää, kuin puuhastella kuumassa keittiössä kuuman uunin ääressä... No, oon mä ollut melkein koko päivän pihalla ja keittiössä lähinnä pyörähtänyt aina välillä. Oon mä silti saanut jotain aikaiseksikin. Oon tehnyt salaattia, pullaa ja pastaa. Hyvä minä! Raparperi-vaniljasarvien ohje on Pirkasta, pastan Me-lehdestä ja salaatin jostain Valintatalon lappusesta. Sarvet ja salaatti oli tosi jees, mutta pasta ei multa suuria pisteitä saanut. Kyllä sitä söi, mutta tuskin teen toiste.

Raparperi-vaniljasarvet

Taikina:
10dl vehnäjauhoja
200g voita
50g hiivaa
2dl maitoa
2 munaa
1dl sokeria
1tl suolaa
1tl kardemummaa
Vaniljakreemi:
2dl maitoa
0,5dl sokeria
2rkl maissitärkkelystä
0,5tl vaniljasokeria
1rkl voita
Raparperitäyte:
200g raparperia paloina
0,5dl sokeria
Voiteluun:
1 muna
Koristeluun:
2dl tomusokeria
1,5rkl vettä
(tippa karamelliväriä)

  Valmista ensin vaniljakreemi. Sekoita pienessä kattilassa maito, sokeri ja maissitärkkelys. Kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen, kunnes seos sakenee. Nosta kattila liedeltä. Lisää vanilliinisokeri ja voi. Anna jäähtyä. Sekoita raparperipalojen joukkoon sokeri.
   Sekoita jauhot ja huoneenlämpöinen rasva. Liuota hiiva kädenlämpöiseksi lämmitettyyn maitoon. Lisää joukkoon sokeri, suola, kardemumma ja munat sekä viimeiseksi jauho-rasvaseos. Alusta taikina tasaiseksi. Anna taikinan levätä noin 15 minuuttia.
   Kumoa taikina jauhotetulle leivinpöydälle ja kaaviloi se noin 36 x 50 cm:n kokoiseksi levyksi. Leikkaa levy taikinapyörällä poikittain kolmeen osaan. Leikkaa levyt edelleen kolmioiksi, joiden kanta on 10 cm. Taikinasta tulee 30 kolmioita.
   Kaada raparperipaloista valunut neste pois. Annostele jokaiselle kolmiolle noin 10,5rkl vaniljakreemiä ja muutama pala raparperia. Kääri kolmiot sarviksi. Anna kohota liinan alla noin tunti.
   Voitele munalla ja paista 225-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. Koristelua varten sekoita vesi ja tomusokeri. Halutessasi voit lisätä tilkan karamelliväriä. Valuta sokerivesikuorrutusta sarville.


Länsirannikon salaatti

Rhode Island-kastike:
1dl majoneesia
0,5dl kermaviiliä
0,5dl tomaattipyreetä
3 valkosipulin kynttä murskattuna
1tl sokeria
tabascoa
mustapippurirouhetta
Salaatti:
300g isoja katkarapuja
100g herneitä
1prk (430/ 270g) parsaa (jätin pois)
1prk (290/180g) herkkusieniä
1prk (250/150 g) simpukoita
4 kypsää tomaattia
n.2 l vihreitä salaatinlehtiä pestynä ja lingottuna

  Sekoita kastikkeen aineet ja anna sen maustua 2 tuntia. Sulata ja valuta katkaravut ja sulata herneet. Valuta säilykkeet, pilko parsat ja herkkusienet, poista parranjäänteet simpukoista. Viipaloi tai lohko tomaatit. Revi tai leikkaa salaatit. Asettele salaattiaineet lautasille tai tarjoiluvadille. Valuta kastike juuri ennen tarjoilua salaatin pinnalle. Tarjoa vaikkapa leivän kanssa.



Sitruunabroileri ja paprikapasta
(4ann.)

300g tagliatellea
vettä
suolaa
1 punainen paprika
1rkl oliiviöljyä
0,5tl paprikajauhetta
1rs(400g) marinoituja broilerisuikaleita
1 sitruuna
0,5tl kuivattua rakuunaa
1dl ruokakermaa
1dl vettä
suolaa
rouhittua valko- tai mustapippuria

  Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta. Kuutioi pesty, putsattu paprika. Kuumenna öljy ja paprikajauhe, lisää paprikakuutiot ja pehmitä ne miedolla lämmöllä kypsentäen. Lisää valutettu pasta joukkoon.
  Ruskista broilerisuikaleet pinnoitetussa pannussa. Pese ja kuivaa sitruuna, raasta kuoren keltainen pinta ohueksi raasteeksi, halkaise sitruuna ja purista puolikkaista mehut. Sekoita kuoriraaste, mehu, rakuuna, kerma ja vesi suikaleiden joukkoon. Anna kiehua miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää tarvittaessa tilkka vettä tai kermaa kastikkeeseen.
  Tarjoa paprikapastan kanssa tai pyöräytä kastike ja pasta sekaisin juuri ennen tarjoamista.


23. toukokuuta 2012

Hiljaa pata porisee

Mä täällä täpistelen kovaa, kun pian saan hakea jonkun toisen vanhan, mutta mulle uuden auton kotiin. Se on jo ehditty nimetäkin ja siitä tuli Asta. Vaikka jännittää ja täpistyttää, niin syödäkin täytyy. Viikon menu laahaa taas jäljessä ja tälle päivää suunniteltu kala saa siirtyä hamaan tulevaisuuteen. Tein tälle päivää unkarilaista lihapataa riisin kera. Kranttu neitiseni kun on Särkänniemessä luokkaretkellä, niin tohdin laittaa lihaa ruoaksi. Saa nähdä kuinka herkuilla täyteen umpattu neiti sieltä illalla kotiutuu.

Tämä ruoka oli varsin helppo tehdä, mutta oikein hyvää! Ja kun antoi lihasuikaleiden muhia kunnolla, niin olivat mukavan mureita. Mä käytin tässä marinoimattomia kinkkusuikaleita. Sanoisiko tästä sitten, että mukavan paprikaista. Yhtään en tiedä, mistä alkuperäinen ohje on kotoisin.

Unkarilainen lihapata

2rkl öljyä
1 sipuli
1 vihreä paprika
600g porsaan suikalelihaa
1tl suolaa
1rkl paprikajauhetta
2,5dl vettä
1 lihaliemikuutio
2rkl smetanaa
2 tomaattia

  Kuori ja hienonna sipuli. Pese ja paloittele paprika. Kuumenna öljy pannulla ja hauduta sipulia hetki. Lisää porsaan suikaleliha ja paprika. Paista ja mausta suolalla ja paprikajauheella. Lisää vesi ja lihaliemikuutio. Hauduta, kunnes liha on mureaa, noin 30 minuuttia. Lisää vettä tarvittaessa. Lisää smetanaan sekoitetut jauhot sekä paloitellut tomaatit kypsennyksen loppuvaiheessa. Tarjoile riisin tai perunoiden kanssa.


22. toukokuuta 2012

Aina nälkä

Mä oon monta viikkoa jo pyöritellyt käsissäni Pirkasta löydettyä salaattiohjetta. Toteutus on vaan aina unohtunut. Kun tänään sain äidiltäni uuden Iittalan kulhon, niin pakkohan se oli heti ottaa käyttöön. Samalla tuli testattua sitten tuo salaattiohjekin. Tein alla olevasta ohjeesta vaan noin puolet ja se kyllä katosi aika nopeasti. Taidettiin äidin kanssa syödä suurin osa. Tämä kertonee salaatista sen, että hyvää oli. Tosin pakko sanoa, että vaikka ruokaisaa salaattia olikin, niin ei sillä mun nälkä lähtenyt.

Broileri-sinihomejuustosalaatti

1rs(n.700g) kananpojan sisäfileitä, hunajamarinoitu (laitoin pintamaustettuja)
6dl(250g) farfallepastaa
2rkl oliiviöljyä
2rkl valkoista balsamicoa
1tl oreganoa
0,5tl mustapippuria
suolaa
1(n.1kg) ananas (laitoin tölkkiananasta)
1 pieni (200g) kurkku
1pkt(170g) sinihomejuustoa (laitoin Aurajuustoa)
1 ruukku jääsalaattia
1 ruukku tammenlehtisalaattia
3rkl kurpitsansiemeniä (paahdoin kevyesti kuivalla pannulla)

  Ota broilerit huoneenlämpöön. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan suolalla maustetussa vedessä, valuta hyvin. Lisää joukkoon öljy, balsamico, oregano, mustapippuri ja suola. Anna hieman jäähtyä.
   Paloittele ananas, viipaloi kurkku ja sinihomejuusto. Revi salaatit. Paista broilerit pannulla pakkauksen ohjeen mukaan. Suikaloi broilerit.
   Kokoa salaatti laakeaan tarjoiluastiaan kerroksittain. Viimeistele kurpitsansiemenillä. Tarjoa esimerkiksi valkosipulipatongin kanssa.


Ruoaksi oli sitten niitä kasvispihvejä valkosipulisen perunamuusin kera. Kasvispihvien ohjeen oon löytänyt Yhteishyvästä, muusin ohjeen alkuperää en muista.

Kasvispihvit

2 kananmunaa
1dl korppujauhoja
3dl (150g) perunoita raastettuna
3dl (150g) porkkanoita raastettuna
3dl (100g) kesäkurpitsaa raastettuna
3rkl ruohosipulia
0,5tl suolaa
valkopippuria

   Sekoita kananmunat ja korppujauhot kulhossa. Jätä turpoamaan. Kuori perunat ja porkkanat. Huuhtele kesäkurpitsa. Raasta kaikki kasvikset ja lisää ne korppujauho-munaseokseen. Mausta taikina ruohosipulisilpulla, suolalla ja valkopippurilla. Paista pihvejä pannulla molemmin puolin, kunnes ne ovat kauniin ruskeita. Voit valmistaa pihvit myös uunissa 200 asteessa 15-20 minuuttia. Tarjoile pihvien kanssa halutessasi valmiiksi maustettua ranskankermaa. Kokeile kasvispihvejä lihan tai makkaran lisäkkeenä.

Valkosipuliperunamuusi

4 isoa jauhoista perunaa
3 valkosipulinkynttä
1dl ruokakermaa
1dl perunoiden keitinlientä
0,5tl suolaa

  Pese ja kuori perunat. Lohko perunat ja keitä kypsiksi suolalla maustetussa vedessä kuorittujen valkosipulinkynsien kanssa. Säästä osa keitinliemestä ja kaada loppu neste pois. Soseuta perunat ja lisää kerma, keitinliemi ja ripaus suolaa samalla hyvin sekoittaen.


Niin juu. Piti mainita vielä uudesta keksilöydöstä. Fanipaloista oli tullut Daim-versio. Enkä mä voinut ohittaa sitä kohtaa hyllystä ottamatta pussillista mukaan. Kekseissä oli ilmeisesti sisällä Daim-paloja. Hyviä olivat, mutta eivät voita niitä tuplasuklaajuttusia.

21. toukokuuta 2012

Yksi pieni opetus

Eilen tehty iso lihapullasatsi säästi mut tänään kokkailuilta. Saa kasvispihvit siis odotella huomiseen. Oon sitten tehty tai paremminkin yrittänyt tehdä kaikkea muuta pientä. Lounaalla herkuteltiin kylmäsavulohitahnalla päällystetyillä ruisleivillä. Tai siis minä ja mun äiti herkuteltiin. Muille ei kelvannut. Taas tuli todistettua, että yksinkertainen voi olla hyvää. Lohitahnan ohjeen löysin "Hyvää ruokahalua - Kotikokin parhaat ruokaohjeet"-kirjasta. 

Kalastajan leipäset

ruisvuokaleipää tai muuta ruisleipää
Tahna:
300g kylmäsavulohta
1 keskikokoinen sipuli
1prk(120g) smetanaa
tilliä

  Paloittele kylmäsavulohi monitoimikoneeseen ja hienonna. Voit silputa lohen myös veitsellä tai saksilla pieneksi silpuksi.
  Silppua sipuli käsin ja yhdistä se lohen joukkoon. Lisää smetana. Levitä tahna leivälle ja koristele tillillä.


Sitten se murheenkryyni. En oo eläissäni syönyt, enkä muistaakseni nähnytkään Britatorttua. Silti halusin yrittää sellaisen tehdä ja todellakin yritykseksi jäi! En uskonut kirjan ohjetta siinä kohtaa, että taikina olisi pitänyt levittää isolle uunipannulle leivinpaperin päälle, vaan laitoin leivinpaperin pienehköön vuokaan. Ja taikinan perään. Taikinaa tuli siis turhan paksu kerros ja eihän se sitten kypsynyt millään. Ohjeen puolituntia vaihtui tunniksi ja silti torttu voisi olla kypsempääkin. Eikä toivoakaan, että tuon olisi saanut halkaistua ja täytettyä. No, jospa tästä vähän viisastuisi ja seuraavalla kerralla onnistuisin paremmin. Syötiin me torttua silti, sillä maussa ei ollut mitään vikaa. Jokainen sai vaan "täyttää" palansa itse :) Mä laitoin kermavaahdon sekaan Maraboun minttukrokanttisuklaata. Tortun ohje on "Väinämöisen viettelys- kalevalaisesta keittokirjasta".

Britatorttu

Pohja:
75g voita
1dl sokeria
4 keltuaista
1,5dl vehnäjauhoja
1,5tl leivinjauhetta
2rkl maitoa
4 valkuaista
2dl sokeria
1pss mantelilastuja
Täyte:
2dl kuohukermaa
muutama pala krokantti- tai minttusuklaata tai liköörissä uitettuja lakkoja tai tuoreita mansikoita

  Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Erota munista keltuaiset ja valkuaiset ja lisää keltuaiset voivaahtoon yksitellen reippaasti vatkaten. Sekoita leivinjauhe jauhoihin ja sitten jauhot vuorotellen maidon kanssa taikinaan. Levittele taikina uunipannulle leivinpaperin päälle.
  Vatkaa valkuaiset tiukaksi vaahdoksi, lisää sokeri ja vatkaa lisää. Levittele valkuaisvaahto taikinan päälle ja ripottele pinnalle mantelilastut. Laita torttupohja 150-asteiseen uuniin keskitasolle vajaaksi puoleksi tunniksi. Nosta paistunut torttupohja leivinpaperin avulla ritilälle jäähtymään.
  Vaahdota kerma ja lisää joukkoon murskatutu suklaapalat tai marjat. Leikkaa jäähtynyt torttupohja kahtia, levitä puolet täytteestä toiselle levylle ja nosta toinen levy päälle. Lätki loppu täyte levyn päälle. Tee täyttö vasta juuri ennen tortun tarjoamista, muuten torttu pehmenee.


20. toukokuuta 2012

Sadepilviä ja lihapullakuuroja

Vaikka oon yhden jos toisenkin lihapullaohjeen tänne raapustanut, niin laitetaas tämäkin jakoon. Mun äiti tuli viikoksi meille kyläilemään ja hän toivoi tälle päivää pastaa ruoaksi. Tai ensimmäinen toive oli grillailu, mutta taivaalla roikkuvat sadepilvet ei kyseiseen toimintaan innostaneet. Mä en yleensä tee lihapullia tomaattikastikkeen kera, mutta nyt ajattelin sitten testata semmoisiakin. Saa äiti pastaa ja minä lihapullia. Lihapullien ohje on tällä kertaa Ruokasuosikit Italia, kirjasta. Tuplasin suosista taas tuon alla olevan ohjeen, että taatusti piisaa. Mulle uusi juttu näissä lihapullissa oli tomaattikastikkeen lisäksi taikinassa käytetty keitetty peruna ja lihapullien jauhottaminen.

Spagetti ja lihapyörykät

1 kuutioitu peruna
400g naudan jauhelihaa
1 hienoksi silputtu sipuli
1 kananmuna
4rkl tuoretta silputtua lehtipersiljaa
suolaa
pippuria
vehnäjauhoja jauhottamiseen
oliiviöljyä paistamiseen
Kastike:
4dl tomaattimurskaa
2rkl tomaattipyreetä
Lisäksi:
400g kuivaspagettia
Koristeluun:
6 tuoretta suikaloitua basilikanlehteä
vastaraastettua parmesaania (jätin pois)

  Kuori ja kuutioi peruna, laita pieneen kattilaan ja lisää kylmää vettä sen verran, että perunakuutiot peittyvät. Lisää hyppysellinen suolaa ja kiehauta. Keitä 10-15 minuuttia, kunnes peruna on pehmennyt ja valuta. Hienonna peruna.
  Pane peruna, jauheliha, sipuli, kananmuna ja persilja kulhoon. Mausta maun mukaan suolalla ja pippurilla ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Levitä jauhot lautaselle. Muotoile seoksesta pyöryköitä kostein käsin ja jauhota ne. Ravista ylimääräiset jauhot pois. 
   Kuumenna öljy paksupohjaisessa paistinpannussa, lisää pyörykät ja paista keskilämmöllä käännellen usein 8-10 minuuttia, kunnes ne ovat joka puolelta kullanruskeita.
  Lisää tomaattimurska ja tomaattipyree (kannattaa sekoittaa ensin keskenään ja lisätä vasta sitten!) ja kypsennä vielä 10 minuuttia, kunnes kastike on sakeaa. Mä lisäsin ihan pikku lirauksen vettä tomaattimurskan joukkoon.
  Kiehauta sillä välin isossa kattilassa kevyesti suolattu vesi. Lisää pasta, kiehauta uudelleen ja keitä pakkauksen ohjeen mukaan.
  Valuta pasta hyvin ja lisää lihapyörykkäkastikkeeseen kunnolla sekoittaen. Siirrä lämmitettyyn tarjoiluastiaan, koristele basilikanlehdillä ja parmesaanilla ja tarjoa heti. Mä tosin tarjosin spagetin ja kastikkeen erikseen ja basilikakin vaihtui persiljaan.


19. toukokuuta 2012

Come on baby, light my fire! - possuvartaat, bbq ja olut-wasabicoleslaw

Tänään päästiin taas virittelemään tuli grilliin. Kyllä tätä on jo odotettukin. Ihana aurinkoinen kevätpäivä ja grilli. Mitä muuta sitä nainen voi toivoa? Laitoin jo perjantaina aamulla possunfileet marinoitumaan, kun tosiaan oli tarkoitus grillata ne jo eilen illalla. Onpahan lihat kerrankin olleet marinadissa oikein kunnolla. Marinadin ja kastikkeen ainesluettelo vaikutti ens'alkuun loputtomalta, mutta onneksi meidän jääkaappi on maustekastikkeiden taivas, eli eipähän tarvinnut kauheasta mitään ostella. Vartaita tuunasin kirsikkatomaateilla ja makkaralla. Vartaiden seuraksi tein vielä olut-wasabicoleslaw'n kun kerran tuota kaalia sattui jääkaapista vielä löytymään. Vartaiden ohjeen alkuperää en tiedä, mutta salaatti on jostain Koffin reseptilappusesta.

Possuvartaat ja barbecuekastike

2(à400g) porsaan sisäfileetä
Marinadi:
1dl öljyä
0,5dl soijaa
2rkl worcestershirekastiketta
1rkl sitruunamehua
2rkl sinappia
1tl suolaa
1tl pippuria
Grillaamiseen:
170g pekonia
1 kesäkurpitsa
(kirsikkatomaatteja)
(makkaraa viipaleina)
Lisäksi:
varrastikkuja
Barbecuekastike:
2 sipulia
4 tomaattia
2rkl öljyä
2rkl sinappia
0,5dl HP-kastiketta
1dl ketsuppia
1 hienonnettu valkosipulinkynsi
1tl kanelia tai juustokuminaa
1tl tabascoa
1,5dl coca colaa
2rkl fariinisokeria
1tl suolaa

  Poista fileistä kalvot ja rasva ja viipaloi liha. Sekoita marinadin ainekset. Kaada marinadi fileepalojen päälle kannelliseen astiaan tai tukevaan muovipussiin ja marinoi muutama tunti tai yön yli.
  Valmista vartaat. Pese kesäkurpitsa ja vedä juustohöylällä pitkiä, ohuita viipaleita. Nosta lihapalat marinadista ja rullaa palojen ympärille pekonia. Työnnä lihapalat varrastikkuihin vuorotellen kesäkurpitsarullien kanssa. Halutessasi kääri kesäkurpitsan sisään kirsikkatomaatti. Grillaa vartaita käännellen noin 6 minuuttia, tai kunnes ovat kypsiä.
  Kuori ja hienonna kastikkeeseen tulevat sipulit. Pese ja kuutioi tomaatit. Kuumenna öljy kattilassa ja kuumenna ensin sipulia hetki ja lisää sitten tomaatit. Paista kevyesti noin 5 minuuttia. Sekoita joukkoon muut aineet ja keitä miedolla lämmöllä 30 minuuttia tai kunnes kastike on sakeaa.
  Tarjoa vartaat barbecuekastikkeen kanssa.

Niin ja grillattiin me lisäksi vielä leipäviipaleita. Tulee yllättävän hyvää, kun voitelee ohuen leipäviipaleen kevyesti öljyllä, grillaa ja tarjoaa peston tai muun vastaavan tahnan kanssa. Meillä oli tänään Välimeren maustetahnaa ja siitä tomaatti-paprika. Vaikka nuo meidän vartaat pääsikin hiukan mustumaan, niin oli ne kyllä älyttömän hyviä. Ja täyttäviä. Grillaajalle (siis ukolleni) on pakko antaa tunnustus erittäin mehukkaista possunpaloista.

Raikas olut-wasabicoleslaw

0,5 valkokaalia suikaleina
1 bataatti suikaleina
2 porkkanaa suikaleina
pala purjoa suikaleina
suolaa
Kastike:
1-2rkl wasabia (laitoin tahnaa)
2dl majoneesia
2rkl olutta (lopun voi kaataa vaikka viemäriin tai isäntään)
suolaa
pippuria

  Suolaa kaalisuikaleet ja anna seisoa noin 2 tuntia. Huuhdo ja valuta kaalisuikaleet, sekoita kaikki kasvikset sekaisin. Tee kastike ja yhdistä se kasvissuikaleisiin. Maista ja mausta halutessasi suolalla ja pippurilla.

Salaatti oli kyllä oikein mielenkiintoinen versio Coleslaw'sta. Tuo wasabi sopi kastikkeeseen hyvin. Tein yllä olevasta ohjeesta puoliskan satsin ja siinäkin on syötävää yllin kyllin. 

18. toukokuuta 2012

Pure & simple - possua juustokastikkeessa

Voi mieletöntä! Nyt löytyi taas yksikertaisuudessaan tajuttoman hyvä ohje. Kauan eläköön kantarellituorejuusto ja possu! Tänään on ollut taas sellainenkin säntäilypäivä, ettei aikaa ruoanlaittoon juuri ollut. Suunniteltu grillailukin siirtyi huomiselle. Säävarauksella tietenkin. Pikaisesti ennen kauppaan säntäämistä, bongasin mapeistani juustokastikkeessa loikoilevien possujen ohjeen. Ei muuta kuin ainekset ylös ja kauppaan. Ruoka oli ensinnäkin nopea ja helppo tehdä ja oikeasti todella hyvää! Etenkin tuo kastike. Kastikkeessa käytin Crème Bonjourin kantarellituorejuustoa. Ohjeen pisaratomaatit vaihtui kirsikkatomaatteihin kaupan valikoiman ansiosta. Niin ja perunoina oli tällä kertaa valmiiksi maustetut kierreperunat suoraan pakastealtaasta. Valitettavasti en taaskaan tiedä, kenelle kuuluu kunnia herkullisesta ohjeesta. Mutta sienten ja lihan ystävät, kokeilkaa ihmeessä!

Possua juustokastikkeessa

1(n.800g) porsaan marinoitu pihvifilee
margariinia
pippurisekoitusta
yrttejä maun mukaan, laitoin ruohosipulia
300g tuorejuustoa maun mukaan (kantarelli toimii!)
2dl vettä
1rs(250g) pisaratomaatteja tai vastaavia

  Leikkaa liha noin sentin vahvuisiksi viipaleiksi. Kuumenna pannu, sulata margariini ja ruskista pihviviipaleet parissa kolmessa erässä. Siirrä lautaselle odottamaan.
  Lisää vesi ja tuorejuusto pannulle. Älä huuhtele pannua välillä. Keitä sekoitellen noin 2 minuuttia, kunnes seos on kastikemaista. Lisää pihvit ja lautaselle valunut liemi kastikkeen joukkoon. Hauduta miedolla lämmöllä 6-8 minuuttia. Mausta kastike ripauksella pippurirouhetta. Halkaise pestyt pisaratomaatit ja ripottele ne ja silputut yrtit kastikkeen päälle juuri ennen tarjoilua. Tomaatit voi toki tarjota erikseenkin. Nauti rapeiden ranskalaisten ja salaatin kanssa. Eikä se olut ruokaa ainakaan pahenna.




Herttileijaa. Tajusin just, että tein kerrankin ruokaa ilman sipulia! Uskomatonta :)

17. toukokuuta 2012

Keep on wokin' in the free world

Onpas mukavaa, kun sattui tällainen vapaapäivä keskelle viikkoa. Harvoin nimittäin ollaan koko sakki samaan aikaan kotona. Ja kun sattui tällainen sadepäivä, niin ollaan vaan löhötty ja tuijotettu Simpsoneita. Mukavaa vaihtelua tällainen. Ainoa suunniteltu meno on kummitytön päiväkodin kevätnäytös teatterilla. Lisää mukavuuksia siis tiedossa. Eikä illalla tuleva Suomi-Usa jääkiekkomatsi ainakaan huononna päivää.

Kun kerran koko sakki on kotona, sain ruoankin tehdä rauhassa. Kerrankin! Tuntui aivan oudolta kokkailla ilman jalassa roikkuvaa pikkumiestä. Mun oli tarkoitus tehdä tänään seesamipaneroitua siikaa, mutta kun kyseistä kalaa ei kaupasta eikä omasta pakkasesta löytynyt, niin täytyi tyytyä seitiin. Isännän armahdin ja paistoin hälle olutmakkaroita. Kalan ja makkaran kera oli tarjolla kasviswokkia, johon tungin kaikkea mahdollisia mitä jääkaapista löytyi. Kalan ohje on Yhteishyvän siikaohjeesta mukaeltu.

Seesamipaneroitu seitifilee

400g seitifileitä
reilu 1rkl öljyä
reilu 1rkl japanilaista soijaa
reilu 4rkl seesaminsiemeniä
Paistamiseen:
öljyä (margariinilla tuli parempia, voilla parhaita)

  Anna kalafileiden sulaa rauhassa. Sekoita öljy ja soijakastike keskenään ja sivele maustekastiketta fileiden pintaan. Kääntele fileet seesaminsiemenissä. Paista kalafileet öljyssä pannulla kauniin ruskeiksi. Tarjoile esimerkiksi vokattujen kasvisten ja nuudelien kanssa.

Kasviswok

2 sipulia
1 iso porkkana
200g keräkaalia
1 pieni kukkakaali
loraus (maapähkinä)öljyä
1rkl soijaa
1rkl hunajaa
1rkl (makeaa) chilikastiketta

  Kuori ja suikaloi sipulit ja porkkanat. Suikaloi kaali ja jaa kukkakaali kukinnoiksi. Kuumenna öljy wokpannulla. Wokkaa ensin sipuli- ja porkkanasuikaleita hetki ja lisää sitten kaalit. Paista käännellen, kunnes kasvikset ovat kypsähköjä. Saavat jäädä hieman rapsakoiksi. Mausta soijalla, hunajalla ja chilikastikkeella.

16. toukokuuta 2012

Ansaittu herkku

Mä oon ollut tänään niin reipas ja ahkera ja kaikkea, että päätin julistaa tämän päivän herkkupäiväksi. Miehen kotiuduttua töistä ilmoitin, että tänään en kokkaa vaan oon ansainnut jotain noutoruokaa. Tuvan siivoaminen saa riittää päivän kotitöiksi. Ja kun kerran on herkkupäivä, tein jälkiruoaksi semmoista suklaavaahtoa. Tai paremminkin vanukasta. Yhtään en taas tiedä, että mistä oon moisen ohjeen löytänyt. Oli mistä oli, hyvää oli. Ja nimensä mukaan helppo tehdä. En tosinn tiedä, teinkö jotain väärin, kun mun mielestä tuo ei muistuta vaahtoa kyllä yhtään.

Nopea suklaavaahto

4dl jäähdytettyä vahvaa kahvia
0,75dl maitojauhetta
4rkl maissi- tai ohratärkkelysjauhoja
2rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta
makeutusainetta maun mukaan (laitoin n.5rkl sokeria)
2tl vaniljasokeria
0,5tl rommia tai rommiesanssia

  Sekoita kuivat aineet keskenään huolellisesti. Vatkaa joukkoon kahvi ja kuumenna kiehuvaksi usein hämmentäen. Anna kiehua hiljaa noin 2 minuuttia koko ajan vatkaten. Makeuta, mausta rommilla ja jaa annosmaljoihin. Jäähdytä. Koristele halutessasi kermavaahdolla, suklaarouheella tai marjoilla. Mä laitoin päälle murskattuja suklaakuorrutettuja kahvipapuja.

15. toukokuuta 2012

Kaalimaan kansaa

Ajatus ei kulje tänään kyllä yhtään, joten sen pidemmittä puheitta päivän ruokiin. Innostuin tekemään punajuuri-kaalikääröjä. Sinänsä ihan hyvä ruoka, mutta kaali ei tähän aikaan ole kyllä parhaimmillaan. Ohjeen mukaan kaalinlehdet olisi pitänyt höyrytellä pehmeiksi, mutta mulla meni siihen touhuun hermot heti alkuunsa. Niinpä länttäsin kaalin isoon kattilaan, pohjalle hieman vettä ja sitten levy päälle. Irrottelin kaalinlehtiä sitä mukaa kun hieman pehmenivät. Täytteeseen laittaisin jatkossa ehkä pikkasen enemmän kermaa tai vähemmän korppujauhoja. Muuten nuo oli varsin kelpo kääröjä. Niin ja tein noista isompia kuin ohjeessa. Täytettä tein noin tuplaten ja kääröjä tuli 10. Mulla ei ole taaskaan mitään käsitystä, mistä oon ohjeen napannut, mutta tuossa se siinä muodossa kuin oon sen kirjoittanut ylös.

Punajuuri-jauhelihakääröt

16 punajuuren tai kaalin lehteä
Valeluun:
1rkl hunajaa
1rkl öljyä
Täyte:
300g jauhelihaa
2 etikkapunajuurta raastettuna
0,5dl korppujauhoja
0,5dl kermaa
0,5tl maustepippuria
1tl suolaa

  Höyrytä lehtiä pari minuuttia siivilässä, kiehuva veden päällä kattilassa. Lado lehdet alassuin leivinpaperin päälle ja pehmitä lehtiruoti sormilla varovasti painellen. Tai ohenna lehtiruotia veitsellä varovasti leikaten.
  Sekoita korppujauhot kermaan ja anna turvota noin 5 minuuttia. Sekoita täytteen ainekset huolellisesti keskenään.
  Laita jauhelihatäytettä lusikan avulla lehtien leveämpään päähän. Taita reunat täytteen päälle ja rullaa kaalikääryleiden tavoin tiiviiksi rulliksi. Laita kääryleet uunivuokaan ja sivele juoksevalla hunaja-öljyseoksella.
  Kypsennä kääryleitä 225-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia tai kunnes saavat hieman väriä ja ovat kypsiä. Tarjoa perunamuhennoksen tai riisin kera.

Kääröjen seuraksi tein muhennettuja perunoita Yhteishyvän tillimuhennettujen perunoiden ohjeen mukaan. Tosin tilli vaihtui tällä kertaa ruohosipuliksi. Ruohosipulin kulutus on noussut meillä taas ihan uusiin ulottuvuuksiin, kun pihamaalla rehottaa  pari isoa ruohosipulipuskaa. Nokkosten lisäksi ainoa kasvi, joka viihtyy oikein hyvin meidän pihamaalla. Nuo perunat oli kyllä älyttömän hyviä. Tosin annoin niiden muhia vähän kauemmin, kuin mitä ohjeessa neuvottiin. Näitä tehdään meillä toistekin!

Muhennetut perunat

1kg perunoita
2rkl margariinia
2dl ruokakermaa tai kasvirasvasekoitetta
2-3dl maitoa
1tl suolaa
1dl hienonnettua ruohosipulia 

  Kuori ja leikkaa perunat tasakokoisiksi kuutioiksi. Sulata margariini pinnoitetulla pannulla ja paista perunoita hetken aikaa. Lisää pannulle kerma ja anna perunoiden kiehua miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia välillä käännellen. Lisää maito sekä suola. Jatka keittämistä vielä 5—10 minuuttia, kunnes perunat tuntuvat kypsiltä. Lisää lopussa tarvittaessa maitoa. Mausta perunat tuoreella hienonnetulla ruohosipulilla. 

14. toukokuuta 2012

Kumma keko

Tuosta "Keittiön tuliset herkut"-kirjasta on tullut hämmentävän suosittu meidän perheessä. Siitä on nimittäin tämän päiväisen risotonkin ohje poimittu. Harvoin tulee käytettyä mitään keittokirjaa näin ahkerasti. Mun oli tarkoitus tehdä tuota risottoa jo eilen, mutta kun kutsu kävi anopin herkkupöytään, niin tottahan siinä risotot jäi kakkoseksi. Vaikka käytin risottoon mietoja pepperoneja, oli ruoka mun makuun aika tulista. Mutta hyvän makuista. Voi siis kokeilla jatkossakin.

Salami-paprikarisotto

3dl täysjyväriisiä (laitoin basmati-riisiä)
vettä keittämiseen
suolaa
250g tulisia säilöttyjä pepperoneja (laitoin mietoja)
3 keltaista paprikaa (laitoin vaan yhden ison)
200g pippurisalamia (laitoin tulisia minisalameja)
4-6rkl oliiviöljyä
1tl tabascoa
pippuria

  Keitä riisi runsaassa suolalla maustetussa vedessä. Kaada vesi pois ja valuta hyvin. Valuta säilötyt pepperonit hyvin siivilässä.
  Leikkaa valutet pepperonit renkaiksi. Halkaise paprikat, poista kannat ja siemenet, huuhtele juoksevalla vedellä ja valuta. Kuutioi.
  Paloittele salami pieniksi kuutioiksi. Kuumenna öljy ja kuullota paprikakuutiot, pepperonirenkaat ja salamikuutiot.
  Lisää riisi ja mausta suolalla, tabascolla ja pippurilla. Kuumenna. Annostele lautasille ja tarjoa.


Jääkaapissa kummitellut hiivanpuolikas pakotti mut leipomaan vielä jotain suolaista. Tuumasin, että testaan ensimmäistä ohjetta johon saan hiivan käytettyä ja johon löytyy kaikki ainekset kotoa. Niinpä tänään saatiin taas croissanteja. Tällä kertaa tosin ilman täytettä. Jotenkin tuon taikinan käsitely oli mukamas hankalaa ja lopputuloksena on vähemmän kauniita sarvia. Yhtään en tiedä mistä tuon ohjeen oon taas löytänyt. Ohjeesta puuttui paistolämpötila, mutta laitoin nuo sitten 220-asteiseen uuniin.

Croissantit
(16kpl)

2dl maitoa
1,5rkl sokeria
1tl suolaa
5dl vehnäjauhoja
25g tuorehiivaa
100g voita
Leipomiseen:
100g voita
Voiteluun:
vettä tai kananmunaa
Halutessa pinnalle:
juustoraastetta

  Lisää kädenlämpöiseen maitoon sokeri, suola, hiiva, jauhot ja pehmeä voi. Alusta taikina tasaiseksi ja anna sen kohota lämpimässä paikassa noin 30 minuuttia.
  Kauli kohonneesta taikinasta kahden leivinpaperin välissä levy. Levitä pehmeä voi levylle siten, että puolet levystä peittyy. Käännä toinen puoli päälle. Painele reunat hyvin kiinni ja kaulitse alkukokoon. Taita levy nyt kolminkerroin ja kauli sen jälkeen levyksi. Jatka kaulimista vielä kaksi kertaa samalla tavoin.
  Jaa taikina kahteen osaan. Kauli palat ympyrän muotoisiksi levyiksi. Jaa levyt taikinapyörällä 8 osaan. Kierrä palat leveämmästä päästä alkaen sarviksi.
  Anna sarvien kohota lämpimässä liinalla peitettynä 30 minuuttia. Voitele kohonneet sarvet vedellä tai munalla. Paista 220-asteisessa uunissa 10-12 minuuttia tai kunnes sarvet ovat kauniin ruskeita.

12. toukokuuta 2012

Kuulkaas enot

Tänään sattui sellainen harvinaislaatuinen tapaus, että annoin tuon ukkokullan hoitaa kokkailun. Sitä ei kyllä kovin usein tapahdu! Ei sillä, että miehen ruoissa olisi mitään vikaa. Päinvastoin. Mä oon vaan niin tykästynyt tuohon kokkailuun, etten malta antaa muiden sotkea MUN köökissä. Ihan tyhjän panttina en halunnut olla ja innoistuin tekemään taas jälkiruokaa. Tällä kertaa kokeiluvuorossa oli pistaasipähkinä-valkosuklaamousse. Tämä kuuluu taas niihin ohjeisiin, jotka oon jostain joskus mappeihini poiminut. Mutta en kyllä yhtään tiedä että mistä.

Pistaasipähkinä-valkosuklaamousse
(4-6ann.)

250g valkosuklaata
1dl pistaasipähköitä
3rkl appelsiinimehua
1dl vettä
2rkl liivatejauhetta
4 kananmunaa
2 keltuaista
1dl sokeria
1,5dl vispikermaa
Koristeeksi:
pistaasipähkinöitä

  Kuori ja murskaa pistaasipähkinät. Paloittele suklaa ja sulata se vesihauteessa tai mikrossa. Sekoita suklaa tasaiseksi ja jäähdytä.
  Sekoita appelsiinimehu kylmään veteen ja liuota liivatejauhetta siinä noin 5 minuuttia. Kuumenna seosta kattilassa koko ajan sekoitttaen, kunnes liivatejauhe on kokonaan liuennut. Älä keitä. Ennen kuumentamista liivate-nesteseos on kiinteää massaa, mutta muuttuu nestemäiseksi kuumennettaessa.
  Sekoita sähkövatkaimella munat, keltuaiset ja sokeri kulhossa. Laita kulho kuuman vesikattilan päälle ja jatka vatkaamista kunnes seos on sakeaa. Lisää joukkoon liivateseos.
  Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää se sulatetun suklaan joukkoon. Sekoita kermavaahto-suklaaseos ja pähkinärouhe munavaahtoon.
  Laita mousse jääkaappiin vähintään kolmeksi tunniksi. Muotoile kostutettujen käsien ja lusikoiden avulla torneja ja koristele ne pistaasipähkinöillä. (Arvakkaa vaan jaksoinko mitään torneja väsäillä...)


Ruoan kanssa sain taas opetuksen siitä, että kannattaako lisäillä mausteita maistamatta ruokaa ensin. Ja olisihan mun pitänyt tietää, ettei nuo ukon sapuskat oo mitään lastenruokia, vaan tulisuutta löytyy ihan omasta takaa. Mitään ajattelematta lorautin kastikkeen päälle kunnon lorauksen chilikastiketta. Siinä tein virheen... Eli tänään Kääpiölinnassa herkuteltiin tulisella broilerikastikeella täytetyillä rieskoilla.

Uncle Benin tylympi velipuoli

n.500g pehmeän pippurisia broilerin fileesuikaleita (muutkin marinadit käy)
tilkka öljyä
1prk(390g) Uncle Ben's Red thai curry-ateriakastiketta
2 sipulia
2 punaista chilipalkoa
1pss herne-maissi-paprikaa
2rkl currytahnaa
3tl valkosipulimurskaa
ripaus aromisuolaa
ripaus mustapippuria
ripaus pippurisekoitusta
0,5-1dl vettä

  Silppua sipulit. Poista chileistä halutessasi enimmät siemenet ja hienonna chilit. Ruskista broilerisuikaleet kevyesti pannulla tilkassa öljyä. Lisää sipulisilppu ja chilit ja mausta aromisuolalla, mustapippurilla ja pippurisekoituksella. Sekoittele ja anna kypsyä muutaman minuutin.
  Lisää ateriakastike pannulle. Huuhtaise tölkki vedellä ja kaada vesi pannuun. Lisää currytahna ja valkosipulimurska ja sekoittele huolellisesti.
  Kuumenna kastike kiehuvaksi ja lisää jäinen herne-maissi-paprika. Anna kiehua miedolla lämmöllä kymmenisen minuuttia. Tarkista maku ja lisää suolaa tarvittaessa.
  Sopii tarjottavaksi rieskojen tai tortillojen täytteenä tai vaikkapa riisin, pastan tai couscousin kera.

Kuulemma kannattaa silputa sipulit ennen chilejä. Kun on lopettanut silmänurkkien pyyhkimisen sipulin jäljiltä, on hyvä hetki koskea chileihin....

11. toukokuuta 2012

Se oli jautaa - jauhelihapihvejä, lankkuperunoita ja chilimajoneesia

Ei sitten grillailtu tänään, kiitos inhottavan kolean ja harmaan päivän. Ja pahasti näyttää siltä, että huomenna on odotetavissa vettä oikein kunnolla. Ei kiva. Tänään oli siis "tyytyminen" jauhelihapihveihin kera lankkuperunoiden ja chilimajoneesin. Jauhelihapihvien ohjeen poimin tällä kertaa "Karvinen keittää"-kirjasta. Tuo ihana, laiskanpulskea kissa on ollut mun lempparihahmoja ihan pienestä pitäen. Muistan muksuna piirtäneeni yhden jos toisenkin kuvan kyseisestä katista. Tottahan tuo keittokirja piti sitten ostaa, kun sellaisen kaupassa näin.

Pihvien ja lankkuperunoiden lisäksi innoistuin vielä tekemään chilimajoneesia. Ikinä ennen en oo majoneesia tehnyt ihan alusta alkaen. Siihen nähden lopputulos oli tosi jees. Ehkä vähän vähemmän suolaa ensi kerralla... Mä oon kuvitellut, että majoneesin teko olisi jotain todella vaikeaa, mutta eihän se ollutkaan. Noita perunoita ja majoneesia olisi voinut syödä määrättömiä määriä. Perunat on tehty omasta päästä soveltaen, majoneesiohjeen alkuperää en tiedä.

Isännän jauhelihapihvit

500g jauhelihaa
1 kananmuna
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
2rkl chilikastiketta
suolaa
pippuria
voita paistamiseen

  Silppua sipuli ja purista valkosipuli. Yhdistä kaikki ainekset kulhossa ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Muotoile taikinasta pihvintapaisia. Paista pieni koepihvi voissa ja testaa maku ja koostumus. Mausta tarvittaessa lisää. Paista loput pihvit kohtaisella lämmöllä voissa.

Mä oon tykästynyt kovasti Lingham'sin chilikastikkeeseen. Tai chilli sauceen, jos pullon kyljestä tavaa. Tuo kastike on oikein hyvää niin ruokiin kuin pöytämausteeksikin. Ei liian tulista ja maistuu hyvältä.

Lankkuperunat

6-8 isohkoa pehmeämaltoista perunaa (yleisperunakin käy)
1tl suolaa
2-3rkl öljyä
ripaus valkosipulijauhetta
kuivattua persiljaa tai rosmariinia

  Pese perunat hyvin ja leikkaa paksuiksi tikuiksi (lankuiksi). Keitä perunoita viitisen minuuttia. Valuta perunat hyvin, kaada pellille leivinpaperille ja valele öljyllä. Ripottele päälle mausteet.
  Paista perunoita 250-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia tai kunnes ovat kypsiä ja kauniin ruskeita.

Chilimajoneesi

1 kananmuna
2rkl omenaviinietikkaa
1rkl ketsuppia
1rkl sinappia
ripaus chilirouhetta
0,5-1tl suolaa (luulen että tuo puoliska teelusikallista riittäis)
1tl sokeria
n.2dl öljyä

  Laita kaikki ainekset öljyä lukuunottamatta korkeaan kulhoon ja sekoita sauvasekoittimella tasaiseksi. Kaada öljyä ohuena nauhana munaseoksen joukkoon samalla sauvasekoittimella sekoittaen. Nokallinen sitruspuristimen kulho oli tässä oivallinen apu! Majoneesin kannattaa antaa maustua hetkisen jääkaapissa ennen tarjoilua. Näin maut tasaantuvat.
  Jos majoneesi juoksettuu, sekoita 1 kananmuna ja 2rkl omenaviinietikkaa sauvasekoittimella sekaisin. Kaada sitten juoksettunutta majoneesia munaseoksen joukkoon ohuena nauhana samalla koko ajan sauvasekoittimella sekoittaen.

Juicea lainaten: "Se oli jautaa..."

10. toukokuuta 2012

Päivän riisi

Mulla on näköjään jonkinasteinen riisiviikko meneillään, kun tänäänkin pupellettiin riisiä. Tällä kertaa tosin paahdettujen sienten ja toastien kera. Vähän mun olisi tehnyt mieli hakea ruoan seuraksi kunnon pihvit, mutta jätin ne sitten kauppaan. Tämä sai luvan olla taas se viikon lihaton päivä (sitä toastin välissä olevaa kinkkua ei lasketa). Herkutellaan sitten huomenna jauhelihapihveillä. Viikon ruokalista on mennyt taas hieman sekaisin ja säätädin mukaan viikonlopulle suunnitellut grillailut saa jättää väliin. Täytyy siis kehitellä jotain muuta.

Yhtään en tiedä, mistä tämä ohje on alunperin lähtöisin. Mutta oikein hyvää riisiä tuli. Sienet voi toki jättää pois tai korvata jollain muulla, jos ei niistä tykkää. Näin akkaporukalla syödessä tämä oli ihan riittävä ateria, mutta ehkä kuitenkin toimisi paremmin esimerkiksi kanaruoan lisukkeena.

Valkosipuliriisi

1rkl oliiviöljyä
10 valkosipulinkynttä
0,75dl puolikuivaa valkoviiniä
2dl kermaa
0,5tl suolaa
3dl pitkäjyväistä riisiä
6dl vettä
0,5tl suolaa
Lisäksi:
200g tuoreita herkkusieniä
vähän voita paistamiseen
ruohosipulia

  Mittaa riisi kiehuvaan, suolalla maustettuun veteen. Keitä hiljalleen kypsäksi kannen alla. Kuumenna oliiviöljy pannulla, lisää valkosipulimurska ja anna kiehua miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia. Älä päästä valkosipulia ruskistumaan. Lisää viini, keitä vähän aikaa. Kaada kerma pannulle ja anna liemen kiehua kokoon jonkin aikaa. Sekoita riisi valkosipulikastikkeeseen.
  Paista viipaloidut sienet kauniin ruskeiksi voissa ja kaada ne riisin päälle. Koristele ruoka silputulla ruohosipulilla.

Viime hetkillä innoistuin vielä paistamaan toastit riisin seuraksi. En jaksanut kaivaa voileipägrilliä esille, siksi paistoin leivät pannulla pienessä öljytilkassa. Täytteenä toasteissa oli tällä kertaa kinkkua, cheddarjuustoa ja sinappia. Hyvää!


9. toukokuuta 2012

Kuljen riisistä riisiin

Pahasti näyttää siltä, että se pirullinen flunssapöpö on valloittamassa Kääpiölinnan sakin uudelleen. Aseena taistelussa pöpöä vastaan on tänään sitruunainen kanakeitto. Toivotaan, että tällä kertaa päästäisiin vähän vähemmällä ja tauti nujertuisi heti alkuunsa. Keiton seuraksi tein täytettyjä croissantteja valmiista taikinasta. Laiskuus iski, enkä jaksanut sotkea käsiäni itse tehtyyn taikinaan. Vaikkei se kova homma olisi ollutkaan. Croissantien ohje on Pirkasta, keiton ohjeen alkuperä on mysteeri.

Sitruunainen broilerikeitto

l vettä
1 kanaliemikuutio
0,5-1dl riisiä
0,5 purjoa
0,5 paprikaa
1pss herne-maissi-porkkanaa
200-300g kypsää broileria (laitoin kevyesti ruskistettuja marinoituja broilerin suikaleita)
0,5 sitruunan mehu
0,5tl sitruunapippuria
sitruunamelissaa, kirveliä tai tilliä (laitoin ruohosipulia)

  Kiehauta vesi ja liemikuutiot. Lisää riisi kiehuvaan liemeen ja keitä noin 15 minuuttia. Lisää joukkoon hienonnettu purjo, kuutioitu paprika, herne-maissi-porkkanasekoitus ja broilerinpalat. Mausta keitto ja lisää suolaa tarvittaessa. Anna keiton kiehahtaa niin, että herne-maissi-porkkanat lämpenevät. Ripottele keiton pinnalle tuoreita yrttejä.

Täytetyt croissantit
(6kpl)

1tlk(6kpl) croissanteja (paistovalmista taikinaa)
Täyte 1:
50g pakastekatkarapuja
tilliä
Täyte 2:
3 viipaletta kinkkua
sinappia
Voiteluun:
maitoa tai kananmunaa
Pinnalle halutessa:
unikonsiemeniä

  Avaa croissanttitölkki pakkauksen ohjeen mukaan. Levitä kolmelle taikinakolmiolle sulatettuja, hyvin valutettuja katkarapuja ja tilliä. Pane lopuille taikinakolmioille kinkkuviipale ja voitele kevyesti sinapilla. Kääri kolmiot sarven muotoon croissanteiksi. Voitele ja ripottele halutessasi pinnalle unikonsiemeniä. Paista heti 200-asteisessa uunissa noin 12-15 minuuttia. Tarjoa lämpiminä.

8. toukokuuta 2012

Valloitava vadelma

Leivontakärpänen pääsi taas puraisemaan ja sen seurauksena uuniin päätyi vadelmatorttu. Taas on kolme rasiaa vähemmän vattuja pakkasessa. Vähän noloa myöntää, mutta en oo vieläkään saanut aikaiseksi pakastimien sulatusta, vaikka oon aiheesta marmattanut jo viikkoja. Jospa nyt viikonloppuna saisi sen aikaiseksi. Muutenkin olisi hyvä tehdä jonkinmoista inventaariota siitä, että mitä marjoja vielä on jäljellä. Vadelmat olisi ainakin syytä saada käytettyä, sillä nuo meidän vattupuskat on erittäin satoisaa sorttia. Osa tulevista vatuista menee taas likööriksi, mutta loput päätyy sitten pakkaseen.

Tänään väsätyn tortun alkuperäinen ohje on lähtöisin Pirkasta ja on niitä ensimmäisiä ohjeita, mitä oon aikoinaan mappeihini kirjoittanut. Silloin tietokoneelle pääsy oli harvinaista herkkua ja oli todella upeeta kirjoitella ohjeita muistiin muuten kuin käsin. Aikaa siitä on ehkä parisen kymmentä vuotta. Aika hurjaa... Tortun teko onnistui muuten ihan ok, mutta kun kantta piti asetella paikoilleen, oli lopputuloksena epämääräinen taikinapläjäys tortun keskellä. Eikä sitä saanut nätisti enää mitenkään. Kantta tehdessä kannattaa käyttää reilusti jauhoja, että kannen saa irti leivinpaperista. Tortun täyte on sen verran tykkyä tavaraa, että kannattaa tarjota tortun kanssa vaikka vaniljakastiketta tai jäätelöä.

Ilonan vadelmatorttu 

Pohja:
100g voita
1dl sokeria
1 kananmuna
2dl vehnäjauhoja
0,5dl perunajauhoja
0,5tl leivinjauhetta
Täyte:
3pss(à200g) pakastevadelmia
2dl sokeria
1,5dl perunajauhoja

  Aloita täytteen valmistamisesta. Sulata marjat. Sekoita kylmien marjojen joukkoon sokeri ja perunajauhot. Kuumenna seosta kattilassa koko ajan sekoittaen. Anna kiehahtaa. Jäähdytä seos.
  Vaahdota rasva ja sokeri. Lisää muna voimakkaasti vatkaten. Sekoita keskenään vehnä- ja perunajauhot sekä leivinjauhe. Lisää seos taikinaan. Sekoita tasaiseksi.
   Leikkaa tasapohjaisen kakkuvuoan (halkaisija 22 cm) pohjalle leivinpaperi tai käytä irtopohjavuokaa. Voitele vuoan reunat. Taputtele 2/3 taikinasta vuoan pohjalle ja mahdollisimman ylös reunoille. Kaada kylmä täyte syvennykseen.
   Kauli loppu taikina jauhotetun leivinpaperin päällä vuoan kokoiseksi kanneksi. Kumoa kansi marjatäytteen päälle ja painele reunat yhteen haarukan avulla.
  Paista torttua 200-asteisen uunin alimmalla tasolla noin 45 minuuttia. Siirrä jäähtynyt torttu tarjoiluvadille. Koristele tomusokerilla halutessasi.


Sapuskoissa jatkettiin laatikkolinjalla. Innostuin tekemään kirjolohilaatikkoa silläkin uhalla, että joudun syömään sen yksin. Ohjeen alkuperää en tiedä, mutta oletettavasti taas jostain lehdestä kopsattu. Ruokaa tehdessä sain taas opetuksen aiheesta kannattaako mausteita kaataa ruokaan suoraan isosuisesta purkista. Laatikon liemestä meinasi tulla hieman valkopippurista... Onneksi sain kuorittua enimmät pippurit maito-kermaseoksen pinnalta pois. Jatkossa sekoittaisin maidon sekaan munan tai kaksi, koska näin liemi jäi todella löysäksi.

Kirjolohilaatikko

6-8 perunaa
300g tuoresuolattua lohta tai kirjolohen fileointitähteitä 
(laitoin valmiita kirjolohisuikaleita)
1 iso sipuli
nokare voita
tilliä
5-6dl kermamaitoa
suolaa
valkopippuria

  Kuori ja viipaloi perunat. Hienonna sipuli ja kiehauta se voissa pehmeäksi. Lado perunaviipaleet voideltuun uunivuokaan kerroksittain kalapalojen, sipulin ja hienonnetun tillin kanssa. Mä ripauttelin kerrosten väliin hitusen suolaa. Sekoita maito ja kerma ja mausta maun mukaan suolalla ja pippurilla. Kaada maito vuokaan niin, että perunat peittyvät. Paista laatikkoa 175 asteen lämmössä runsas tunti tai kunnes perunat ovat pehmeitä. Tarjoa salaatin kanssa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...