30. kesäkuuta 2012

Kummallinen kumkvatti

Tästä päivästä muodostui varsinainen laiskottelupäivä. Tarkoitus oli lähteä kuskaamaan neitiä Vaasaan peleihin, mutta kun muiden autoissa oli tilaa ja neiti pääsi kyydissä, jäätiin me muut sitten kotiin. En tiedä onko se tämä sateinen päivä vai mikä, mutta ei oo jaksettu tehdä kyllä yhtään mitään. No kaupassa käytiin, mutta muuten ollaankin vaan köllötelty sohvalla. Ja naureskeltu pikkumiehelle, joka ilmeisesti kuvittelee olevansa rekka. On koko aamupäivän kulkenut takaperin ja hokenut "tyyttä, tyyttä". Lähinnä siis tulee mieleen se isojen autojen varoitusääni, kun peruuttavat. Ihan mukava päivä siis.

Tälle päivää en ollut suunnitellut mitään ruokaa, kun tosiaan oli ajatus viettää päivä Vaasassa. Ruoan suhteen pää löi kyllä totaalisesti tyhjää, joten nappasin hyllystä summissa jonkin keittokirjan. Käteen osui Kotilieden suuri keittokirja. Ruoka valikoitui tällä kertaa kuvan perusteella, sillä porsaankyljykset kumkvattikastikkeella näytti ja kuulosti niin omituiselta, että tottahan sitä piti testata. Kumkvatit on mulle aika vieras juttu, muutaman kerran oon maistanut, mutta en mä niistä koskaan oo mitään tehnyt. Pakko sanoa, että ruoka oli omituisen hyvää! Seuraksi laitettiin maustettuja ristikkoperunoita suoraan pakastealtaasta ja sopivat kyllä keskenäänkin vallan mainiosti.

Porsaankyljykset kumkvattikastikkeella
(4ann.)

4 porsaankyljystä
1rkl voita
2rkl soijaa
1rkl margariinia
150g kumkvatteja
3 pientä sipulia
2 valkosipulinkynttä
3dl vettä
0,75dl fariinisokeria
pala tuoretta inkivääriä
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria

  Ruskista kyljykset kevyesti voissa paistinpannulla. Pane kyljykset uunivuokaan ja kaada päälle soija. Anna maustua hetki.
  Kuumenna margariini paistinpannussa. Lisää siihen pestyt, viipaloidut kumkvatit, lohkotut sipulit ja paloitellut valkosipulinkynnet. Anna niiden pehmetä muutama minuutti ja lisää neste.
  Mausta kastike sokerilla, raastetulla inkiväärillä ja mausteilla ja anna seoksen hautua noin 15 minuuttia.
  Kaada valmis kastike kyljyksille ja kypsennä niitä 175-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia.

29. kesäkuuta 2012

Hyvät, pahat ja parhaat

Tänään oli taas yksi niistä aamuista, jolloin olin oikeastaan aika onnellinen siitä, että saan olla kotona muksujen kanssa. Ja tämä onnellisuuskohtaus tuli vielä ennen aamukahvia... Ihmiset, jotka mut tuntee ja tietää millainen oon aamuisin, pitävät tätä todennäköisesti äärimmäisen epänormaalina. Aamulla vein neidin taas odottelemaan jalkkisturnaukseen lähtöä. Sen jälkeen tein pikkumiehen kanssa piipahduksen torille peruna- ja nauriskaupoille. Oli kyllä mukava reissu, vaikkei mitään ihmeellistä tapahtunutkaan. Vasta torilta kotiuduttua mulla oli aikaa keittää kahvit ja istahtaa alas. Pakko kyllä myöntää, että se seesteinen fiilis katos aika nopeaa, kun tuo termiitti pääsi kunnolla vauhtiin.

Tälle päivää olin suunnitellut grillailua ja onneksi kelikin oli siihen puuhaan suht suosiollinen. Sitä juhannuksen kaltaista älytöntä lihamäärää en tällä kertaa haalinut, vaan vaihteeksi grillailtiin kasvisvartaita. Tai grillattiin me muutamat makkaratkin, kun makkarapaketissa oli tulossa päiväys vastaan. Makkarassa oli suolakurkkua eli voihan senkin laskea vihannekseksi, voihan? Niin ja taisi muutama nakkikin eksyä kasvisvartaiden sekaan. Näiden seuraksi tein vielä muutaman täytetyn nauriin, kun kerran niitä torilta kotiin kiikutin.

Innostuin mä tänään leipomaankin. Pöydällä koreilleet omenat alkoivat näyttää siltä, että niille tarttis tehdä jotain. Testiin pääsi sitten Eeva-Liisan hedelmäpiirakka. Tämäkin ohje kuuluu niihin ensimmäisiin, joita oon mappeihini haalinut. Eikä mulla oo mitään hajua, että mistä oon ohjeen löytänyt. Mutta helppo tämä ainakin oli :) Vähän mua häiritsi se sämpyläjauho taikinassa, mutta ihan ok piirakka tuo oli.

Eeva-Liisan hedelmäpiirakka

3dl sokeria
3dl vehnäjauhoja
3dl sämpyläjauhoja
1tl soodaa
1dl piimää
1tlk(200g) kermaviiliä
250g voita tai margariinia
Päälle:
2tlk(à425g) aprikooseja TAI
1l omena- tai luumulohkoja
0,5dl voita tai margariinia sulatettuna
2dl riisimuroja
2dl mysliä (laitoin muromysliä)
2tl kanelia
2tl vaniljasokeria
0,5dl fariinisokeria

  Sekoita keskenään sokeri, vehnäjauhot, sämpyläjauhot ja sooda. Lisää seokseen nopeasti puuhaarukalla sekoittaen piimä, kermaviili ja sulatettu, jäähdytetty rasva. Sekoita mahdollisimman vähän.
  Levitä taikina leivinpaperilla vuorattuun uunipannuun. Levitä päälle valutetut, paloitellut aprikoosit tai lohkotut omenat tai luumut.
  Sekoita keskenään sulatettu rasva, riisimurot, mysli, kaneli, vaniljasokeri ja fariinisokeri. Ripottele seos hedelmien päälle.
  Paista piirakkaa 200 asteessa noin 25-30 minuuttia.


Täytetyt nauriit

5 (kaski)naurista
Täyte:
0,5rkl jauhettua kanelia
3rkl korppujauhoja
1rkl sokeria
2rkl hakattua persiljaa
1rkl korintteja
1tl suolaa
1tl rouhittua mustapippuria
2rkl kermaa
2 keltuaista
2rkl sulatettua voita
Vuokaan:
0,5dl maitoa
25g voita

  Pese nauriit ja keitä kuorineen kypsiksi vedessä. Jäähdytä. Kuori nauriit ja koverra ontoiksi. Soseuta sisus ja lisää joukkoon täytteen muut aineet. Sekoita hyvin. Täytä nauriit kukkuroilleen seoksella ja nosta uunivuokaan. Kaada päälle maito ja voi.
  Paista kullanruskeiksi 200-asteisessa uunissa noin 15-20 minuuttia.


Nämä nauriit oli ihan ok, mutta jotenkin mulla tuli koko ajan jouluinen fiilis näitä syödessä. Jokin sienitäyte tai vastaava voisi toimia paremmin.

Vihannesvartaat

paprikaa
ananasrenkaita
kesäkurpitsaa
maissia
kirsikkatomaatteja
herkkusieniä (tuoreita tai tölkistä)
sipulia
Marinointiin:
ranskalaista salaatinkastiketta tai valmista grillauskastiketta

  Paloittele paprikat ja ananasrenkaat. Viipaloi kesäkurpitsa ja maissit. Lohko sipulit. Pienet sipulit voi käyttää kokonaisina, mutta niitä kannattaa silloin keittää muutama minuutti kevyesti suolatussa vedessä. Isommat sienet kannattaa puolittaa, pienemmät voi käyttää kokonaisina.
  Marinoi kasviksia halutessasi. Kokoa vartaat ja grillaa niitä 10-15 minuuttia koko ajan käännellen.

28. kesäkuuta 2012

That smell - pastaa tonnikala-sitruunakastikkeessa

Neidin tänään alkavan nelipäiväisen jalkkisturnauksen takia ruokatouhut täytyi hoitaa aikaisin päivällä. Lähtö Vaasaan kun oli jo kahden maissa. Tuntui hieman hölmöltä kokkailla niin varahin, mutta ei auta. Täytyy iltasella keksiä vielä jotain pientä purtavaa, kun ei taida näillä eväillä jaksaa koko päivää.

Mä en oikein tiedä mitä ajattelisin päivän ruoasta. Erikoinen voisi kuvata tuota ehkä parhaiten. Ei pahaa, mutta hieman omituista mun makuun. Ruoaksi oli tänään putkispagettia sitruunaisen tonnikalakastikkeen kera. Ehdottomasti parasta ruoassa oli se tuoksu, mikä keittiössä leijui, kun muhitti oliiviöljyssä valkosipulia, timjamia ja sitruunankuorta. Nam! Viinin jätin tällä kertaa pois ja korvasin sen kasvisliemellä. Suolaa ei sitten tarvinnut lisäillä, kun oli ihan tarpeeksi suolaista muutenkin. Ruoka on mukaeltu Otavan julkaiseman "Pastat"-keittokirjan yhdestä ohjeesta.

Pastaa tonnikala-sitruunakastikkeessa

4rkl korppujauhoja
1 ruukku timjamia (laitoin vajaa puoliskan)
2 valkosipulinkynttä
2 sitruunaa (laitoin yhden ison)
suolaa
400g bucatinia tms. pastaa
2rkl oliiviöljyä
2prk tonnikalaa (öljyssä)
4rkl säilöttyjä kapriksia
1dl kuivaa valkoviiniä
1dl kasvislientä
(suolaa)
cayennepippuria

  Paahda korppujauhot paistinpannulla ilman rasvaa kullanruskeiksi ja laita sivuun odottamaan. Irrota timjaminlehdet oksista.
  Kuori ja leikkaa valkosipuli ohuiksi siivuiksi. Pese sitruunat kuumalla vedellä ja kuivaa ne. Kuori keltainen pintakerros ja leikkaa ne ohuiksi suikaleiksi. Kuorimaveitsellä onnistui erittäin kätevästi. Halkaise sitruunat ja purista niistä mehu.
  Kiehauta runsaasti vettä, lisää suolaa ja kypsennä pasta pakkauksen ohjeen mukaan.
  Kuumenna öljy pannulla, lisää valkosipuli, puolet timjamista ja puolet sitruunankuorisuikaleista, hauduta koko ajan sekoittaen noin 2 minuuttia. Valuta tonnikala lävikössä, paloittele haarukalla ja lisää pannulle.
  Lisää kaprikset, sitruunamehu, viini ja kasvisliemi ja anna kastikkeen kiehua keskilämmöllä noin 4 minuuttia. Mausta cayennepippurilla (ja suolalla).
  Kaada pasta lävikköön ja valuta. Annostele pasta lämmitetyille lautasille ja kaada päälle tonnikala-sitruunakastike. Koristele korppujauhoilla, lopuilla yrtinlehdillä ja sitruunankuorisuikaleilla ennen tarjoilua. Tarjoa heti.


27. kesäkuuta 2012

My head's in Mississippi

Aamulla suoritettiin taas perunanhakureissu torille. Voi että niitä ihania tuoreita kasviksia ja marjoja, mitä tarjolla oli. Tuumasin sille myyjälle, että voisin syödä ne kaikki! Pöydällä retkottaneet nauriit houkutti erityisesti, mutta jätin ne vielä sinne. Jospa ensi kerralla ostaisi niitäkin. Tällä tietoa siis perjantaina. Torilta haetuissa perunoissa ihanaa on niiden pesemisen helppous. Ei tarvi kuin vilkaista vihaisesti päälle, niin kuori lähtee irti. Mä kun inhoan uusien perunoiden pesua, jos niitä saa hinkata tuntitolkulla.

Torilta ei tietenkään päässyt pois ilman mansikoita. Osa mansikoista päätyi sitten semmoiseen salaattiin, jonka testaamisesta oon jo hetken haaveillut. Mississippisalaatti on mielenkiintoinen sekoitus makeaa ja suolaista. Ja onhan se aika kesäistäkin.... Yhtään en tiedä tämänkään ohjeen alkuperää. Tein salaattia vain puolet alla olevasta ohjeesta ja aikamoinen satsi tuli siitäkin.

Mississippisalaatti

150g sinihomejuustoa
1 kerä rapeaa salaattia
1 papaija
4 kiiviä
1 hunajameloni
200g viinirypäleitä
tuoreita mansikoita
basilikanlehtiä (jäi kauppaan)
ranskalaista salaatinkastiketta

  Suikaloi salaatti ja kuutioi papaija. Kuori ja viipaloi kiivit. Halkaise viinirypäleet ja poista kivet tarvittaessa. Kairaa hunajamelonista palloja pariisinperunaraudalla (tai kuutioi). Murentele juusto.
  Asettele ainekset kauniisti laakealle tarjoiluvadille tai annoslautasille. Koristele mansikoilla. Tarjoa kastike erikseen.


Illalla ajattelin laittaa vielä Osmon töihin ja tehdä jäätelöä alla olevan ohjeen mukaan. Tämäkin ohje on jäätelökoneen mukana tulleesta vihkosesta. Manasin vaan ohjeen puutteellisuutta, kun missään ei kerrottu että missä vaiheessa kerma lisätään jäätelömassaan. Kurkkasin apuja sitten toisesta ohjeesta. Saas nähdä mitä tuosta tällä kertaa tulee... Kuvaa lisäilen, jos saan aikaiseksi jotain kuvattavaa.

Suklaakeksijäätelö jäätelökoneella

1,8dl sokeria
1/8tl suolaa
4,5dl täysmaitoa
2 vatkattua kananmunaa
3,7dl vispikermaa
1tl täysvaniljauutetta (laitoin vaniljasokeria)
1,25dl suklaahippukeksejä rouhittuna

  Yhdistä sokeri, suola ja maito kattilassa. Keitä keskilämmöllä välillä sekoittaen, kunnes seos on melkein kiehumispisteessä. Alenna lämpöä.
  Lisää vähitellen n.1,25dl kuumaa maitoseosta vatkattuihin kananmuniin. Lisää munat jäljellä olevaan kuumaan seokseen. Keitä alhaisella lämmöllä, sekoita kunnes seos paksunee hieman, n. 2-3 minuuttia. Poista kattila liedeltä ja jäähdytä seos välillä vispilällä sekoittaen.
  Sekoita vispikerma ja vaniljauute (tai vaniljasokeri) keskenään suuressa kulhossa. Lisää jäähtynyt maitoseos samalla vispilällä sekoittaen.
  Kaada jäätelökoneen jäähdytyskulhoon ja jäädytä. Viimeisen viiden jäädytysminuutin aikana lisää jäätelön joukkoon 1,25dl keksimuruja. (Tai suklaata, piparminttukarkkeja, hedelmä- tai marjapyreetä, tms.)


Tällä kertaa jäätelö onnistui oleellisesti paremmin kuin eka yritelmä. Ja oli tuo kyllä vaarallisen hyvää! Ehkä vähän liian aikaisin sammutin jäätelökoneen ja tuosta tuli hieman pehmismäistä. Kulhon pohjalla oleva oli enemmän jäätelön kaltaista. Jospa seuraavalla kerralla onnistun taas pikkasen paremmin :) Tosin pakko vähän himmata tätä jätksi-innostusta, että mahtuu vielä syksyllä omiin vaatteisiin.

26. kesäkuuta 2012

Under the Jolly Roger

Tylsän sateinen päivä. Toisaalta ihan oivallinen päivä kaupasta toiseen juoksemiseen. Biltemasta mukaan tarttui semmoinen tosi söpö kukkakuvioinen silikoninen muffinssivuoka. Oikeastaan sieltä piti hakea mun autoon parit osat, mutta kummasti mä eksyin heti sinne taloustavarapuolelle. Tulihan ne osatkin kyllä ostettua. Tai oikeastaan ukko ne osti. Mulla on todella kätevä autonhuoltopalvelu. Ukko ostaa osat ja laittaa ne vielä mun autoon paikoilleenkin. Mä saan siis ilmaiset osat ja ilmaisen asennuksen.

Hyvästä palvelusta huolimatta kiusasin ukkoani merenelävillä. Ruoaksi oli tänään äärimmäisen helppoa katkarapusoppaa. Kun tuota keittoa ei tuu kovin paljoa, tein seuraksi kylmiä tonnikalawrappeja. Keitto oli noin simppeliksi jutuksi oikein hyvää, eikä wrapeissakaan mitään vikaa ollut. Ja yllättävän lämminhenkistäkin tuosta keitosta tuli, vaikka maustamiseen käytin vain reilu puoli teelusikallista sambal oekekia. Niin ja öljynä oli chiliöljy eli ehkä silläkin jotain vaikutusta oli. Wrapeista unohdin salaatin ihan tykkänään, mutta sille ei voi enää mitään.

Tulinen katkarapukeitto

2rkl (chili)öljyä
2 valkosipulinkynttä
1 sipuli
0,5tl jauhettua chiliä tai chilitahnaa
2dl tomaattimehua
4dl kookosmaitoa
2tl maissijauhoja
150g kuorittuja katkarapuja
yrttejä

  Kuullota pilkotut sipulit öljyssä. Lisää chili. Lisää kookosmaito ja tomaattimehu, kiehauta. Lisää pieneen määrään vettä sekoitetut maissijauhot ja kiehauta. Lisää lopuksi katkaravut ja kuumenna. Älä kuitenkaan enää keitä. Ripottele pinnalle tuoretta yrttiä.


Tonnikalawrapit

2,5dl tummaa pikariisiä
0,5 kalaliemikuutio (tai kalafondia)
vettä
1tlk tonnikalaa
1 maustekurkku
0,5dl paprika
1dl hienonnettua tilliä
0,5tl sitruunapippuria
200g tuorejuustoa maun mukaan (laitoin katkaraputuorejuustoa)
Lisäksi:
8kpl tortilloja
0,5-1 jää- tai lehtisalaatti

  Keitä riisi kypsäksi liemikuutiolla maustetussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta riisit ja anna hieman jäähtyä.
  Valuta tonnikala, leikkaa maustekurkku ja paprika pieniksi kuutioiksi, hienonna tilli. Sekoita kaikki täytteen ainekset riisin joukkoon,
  Levitä tortilloille ensin salaattia ja sitten riisi-tonnikalatäytettä. Kääri ja tarjoa.



25. kesäkuuta 2012

Kääpiölinnan keltaisempi kanasoosi

Sain blogiini aamusella sähköpostia "Etsi resepti"-palvelusta ja vinkkiä, että Kääpiölinnan voisi jatkossa löytää sieltäkin. Mikäs siinä. Hetken sivustoa selattuani totesin sen kelpo paikaksi. Sivulta löytyi paljon kivoja ohjeita ja blogeja. Käykäähän muutkin vilkaisemassa! Löytyy osoitteesta www.etsiresepti.fi.

Muutakin uutta kivaa on ilmestynyt netin ihmeelliseen maailmaan. Ihanainen ystäväni laittoi pystyyn uuden muffinssiblogin. Sinne pääsee osoitteella herkutteluhetki.blogspot.fi. Blogi on vielä aluillaan, mutta juttua tulee taatusti lisää. Ja sen mitä neidin leipomuksia oon päässyt maistelemaan, niin kaikkea hyväskää on tiedossa.

Muuten tänään on ollut ihan järkyttävä päivä. Tuo mun niin rakas pikkumieheni on ollut varsinainen termiitti. Herra on mm. sekoitellut mun murolusikalla kissojen pottaa, kaatanut maitonsa kissojen kuppeihin (kunhan ensin oli syönyt muutaman kissanruokakikkareen), silpunnut nektariinin keittiön lattialle ja istunut sen muhjuläjän päälle. Eikä siinä edes vielä kaikki, ei lähellekään. Oli suunnaton nautinto, kun sain vihdoin ja viimein lounassalaatin valmiiksi, laitoin pikkumiehen siskonsa vahdittavaksi ja sain rauhassa syödä ja lukea päivän lehden. Tai ei se tauko oikeasti niin rauhallinen ollut, kun pariin otteeseen sain juosta pelastamaan asioita termiitin kynsistä. No, salaatti ainakin oli hyvää vaikka siinä kesäkurpitsaa olikin.


Lämmin kirjolohisalaatti

pieni kerä salaattia
2-3 porkkanaa
pala purjoa
1 pieni kesäkurpitsa
3-4 lehtisellerin vartta (unohdin)
vettä
suolaa
n.400g kirjolohifileetä
sitruunapippuria (laitoin yrteillä maustettua sormisuolaa)
2rkl öljyä
Kastike:
0,5dl öljyä
0,5 sitruunan mehu
ripaus suolaa
ripaus pippuria
2tl sinappia
2tl sokeria
1-2dl hienonnettuja maustevihanneksia (tilli, ruohosipuli, persilja, tms.)

  Tee ensin kastike sekoittamalla kaikki ainekset hyvin keskenään. Anna maustua viileässä salaatin valmistuksen ajan.
  Suikaloi salaatti ja jaa se neljälle annoslautaselle tai isolle laakealle vadille. Suikaloi kaikki kasvikset. Pane porkkanat vähään, suolalla maustettuun kiehuvaan veteen ja keitä 2-3 minuuttia. Lisää muut kasvikset ja keitä vielä minuutin verran.
  Leikkaa kirjohi ohuiksi viipaleiksi. Kypsennä viipaleet nopeasti öljyssä ja mausta sitruunapippurilla. Voit kypsentää kalan myös isompina paloina ja paloitella kypsänä.
  Valuta keitetyt kasvikset ja levitä ne suikaloidun salaatin päälle. Levitä niiden päälle kalapalat. Kaada kastike päälle. Tarjoa heti.


Ruoaksi tein tänään neidin toivomuksesta broileri-sienikastiketta ja riisiä. Tämä kastike sai alkunsa joitakin vuosia sitten, kun olin käymässä äitini luona. Äidin asunnossa kokkailu tarjosi hivenen haastetta, kun aines- tai lähinnä maustevarasto ei ole ihan sitä luokkaa mitä kotona. Muutenhan tässä kastikkeessa ei ole mitään ihmeellistä, mutta olosuhteiden pakosta päädyin maustamaan broilerit sitruunaisella grillausmausteella. Ja lopputulos oli sangen positiivinen! Kyseinen mausteseos sopi oikein hyvin tähän soosiin. Ja tottahan sitä piti sitten omaan maustehyllyynkin hommata.

Maustehyllystä puheenollen. Oon saattanut ennenkin mainita, mutta oon aika ylpeä tuosta meidän maustevarastosta. Mausteita löytyy jos jonkinmoista. Ja kaikki kiltisti aakkosjärjestyksessä hyllyssä. On paljon helpompaa löytää oikea mauste kun tietää mistä kohtaa etsii. Siksi tämä järjestely :)

Kääpiölinnan keltaisempi broileri-sienikastike

400-500g maustamattomia broilerin fileepihvejä tms
tilkka öljyä
2-3tl citrus grillausmaustetta
1tlk(n.170g) kokonaisia herkkusieniä
2.5dl vettä
2rkl maizenaa
2dl ruokakermaa
(suolaa)

  Leikkaa broilerin fileepihvit reiluhkoiksi paloiksi. Ruskista kevyesti pannulla tilkassa öljyä. Mausta grillausmausteella ja lisää valutetut, kokonaiset herkkusienet joukkoon.
  Lisää 2dl vettä ja anna kastikkeen kiehua hiljalleen kymmenisen minuuttia. Sekoita maissijauhot 0,5desiin vettä ja kaada seos kastikkeeseen. Lisää kerma. Kuumenna ja anna kiehua vielä pari minuuttia. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Halutessasi voit lisätä hienonnettuja tuoreita yrttejä tai vaikkapa halkaistuja kirsikkatomaatteja. Tarjoa riisin tai pastan kanssa.


24. kesäkuuta 2012

Roll yer own

Parin päivän grillailujen jälkeen vatsa huusi tavallista ruokaa. Onneksi olin varannut tälle päivää paketillisen jauhelihaa. Meidän perheessä varma valinta, jos ei etukäteen tiedä mitä on tekemässä. Vilkaisu mappeihin toi eteen täytetyn jauheliharullan ohjeen ja kun ainekset löytyi kotoa, niin sitä sitten tehtiin. Tämä ohje on ollut mulla niin kauan, etten yhtään tiedä mistä sen oon löytänyt. Jotain kastiketta tämä olisi kaivannut, muuten oli tosi jees!

Jauheliharulla

3 viipaletta tuoretta vaaleaa leipää (laitoin grahampaahtista)
1,5dl vettä
600-700g jauhelihaa
1 kananmuna
1tl suolaa
jauhettua mustapippuria
1tl oreganoa
Täyte:
1 sipuli tai purjoa
1dl persiljasilppua
1dl kuorittuja, hienonnettuja manteleita
n.100 juustoa ohuina viipaleina
Päälle:
1-2dl juustoraastetta

  Säädä uuni 175 asteeseen. Leikkaa leivistä reunat pois. Pane viipaleet muutamaksi minuutiksi kylmään veteen, jotta ne pehmenevät.
  Sekoita leipäseos jauhelihaan. Lisää muna ja mausta suolalla, pippurilla ja oreganolla. Levitä jauheliha leivinpaperille n. 20*30cm suuruiseksi levyksi.
  Kuori ja silppua sipulit hienoksi. Ripottele levyn päälle sipuli- ja persiljasilppu sekä hienonnetut mantelit. Höylää juustosta ohuita viipaleita. Peitä levyn pinta juustolla.
  Kääri jauheliha rullalle kääretortun tapaan aluspaperia apuna käyttäen. Pane rulla voideltuun uunivuokaan. (Unohdin voidella, mutta jätin leivinpaperin rullan alle.)
  Kypsennä rullaa uunin keskiosassa noin 45 minuuttia. Ripottele pinnalle juustoraastetta kypsentämisen loppuvaiheessa. Leikkaa rulla viipaleiksi ja tarjoile keitetyn pastan kera.

Ei tämä mikään kaunistus ole, mutta hyvää silti!

23. kesäkuuta 2012

Mikä grillaten tulee se syöden menee

Huh huh! Nyt on pakko todeta, että onneksi juhannus on vaan kerran vuodessa. Miksihän sitä pitää haalia grillatavaksi kaikkea mahdollista samalla kertaa? Vähempikin kyllä riittäisi. Mutta toisaalta, on se vaan niin hyvää! Tänään grilliin päätyi itse marinoituja possun panosvöitä, pekoni-omenoita, sipulia, makkaraa ja maissia. Eli ähky oli taas taattu!

Osmokin pääsi tänään koekäyttöön, mutta lopputulos ei ollut toivotun kaltainen. Kokeilin tehdä kaneli-saksanpähkinäjäätelöä jäätelökoneen mukana tulleen ohjeen mukaan. Maku oli oikein hyvä, mutta massa ei jähmettynyt tarpeeksi. Laitoin massan lopuksi pakastimeen, että jähmettyisi lisää ja siellä se on aina vaan. Mä voin kuvitella, että onnistuessaan tuo jäätelö olisi taivaallista lättyjen ja paistettujen omenoiden kanssa. Täytyy testata ohjetta toiste uudelleen.

Mutta alla taas ohjeita testattavaksi. En jaksanut etsiä, että mistä oon ohjeet löytänyt. Jostain lehdistä kaiketi. Possun marinadi oli ihan jees. Siinä oli tarpeeksi makua ja potkua, mutta ehkä vähän liian tomaattinen mun makuun. Sipuliseos on semmoinen varma ja hyvä juttu, jota oon tehnyt jo useana kesänä. Sokeria laittaisin ehkä vähän vähemmän. Pekoni-omenat oli ihan ok, mutta tuskin teen toiste.

Tulisen makea marinadi possulle

2rkl öljyä
0,5dl chilikastiketta
2rkl tomaattipyreetä
1rkl sinappia
1rkl fariinisokeria
2tl valkosipulisuolaa (laitoin valkosipulijauhetta ja suolaa)
0,5tl mustapippuria

  Sekoita marinadin ainekset kulhossa. Nosta lihapalat marinadiin ja anna maustua viileässä yön yli. Marinadi riittää noin kilolle lihaa. Meillä tähän marinadiin pääsi possun panosvyöt.


Samin sipuliseos

3 isoa sipulia
10 valkosipulinkynttä
50g voita
1tl suolaa
1tl sokeria
1dl vettä
Lisäksi:
0,5l:n foliovuoka

  Kuori sipulit ja valkosipulit. Leikkaa sipulit isohkoiksi lohkoiksi ja puolita valkosipulinkynnet. Laita puolet voista nokareina vuoan pohjalle. Lisää sipulilohkot ja valkosipulinkynnet kerroksittain. Mausta suolalla ja sokerilla. Kaada vesi vuokaan ja nostele loppu voi nokareina pinnalle. Grillaa noin 20 minuuttia.


Grillatut pekoni-omenat

1 iso omena
8 viipaletta pekonia
makeaa ja vahvaa sinappia
timjamia tai rosmariinia silppuna

  Leikkaa pesty omena lohkoiksi. Lado pekoniviipaleet työpöydälle, levitä päälle sinappia ja ripottele yrttisilppu päälle. Kääri pekonit omenalohkojen ympärille. Grillaa.

Pekoni-omenat edessä oikealla...

Kaneli-saksanpähkinäjäätelö

3,75dl täysmaitoa
2,5dl kevytkermaa
1,25dl vispikermaa
1,8dl sokeria
2,5dl paloiteltuja saksanpähkinöitä
1,25tl vaniljauutetta (laitoin teelusikallisen vaniljasokeria)
ripaus suolaa

  Sekoita kaikki ainekset kunnolla sekaisin. Kaada jäätelökoneen kulhoon ja jäädytä.


22. kesäkuuta 2012

Vatsa huokaa, ruokaa tuokaa

Juhannus on alkanut kyllä sangen mukavissa merkeissä. Aamupäivällä ihana ystävä kävi tuomassa raparperimuffinssimaistiaisia. Ukko on väkertänyt tikapuita ja mä oon leikannut nurmikkoa. Ihana aurinkoinen päivä ja oma piha on kyllä aivan loisto juttu! Naapurista kuulunut iskelmäkään ei haitannut vaan jotenkin se sopi tunnelmaan.

Kun askareet oli tehty, oli grillauksen vuoro. Voi että, kun ruoka voi olla hyvää! Ja täyttävää! Kun pöydässä oli salaattia, feta-kasvisnyyttejä, pekonimakkaroita, minisalameja, täytettyjä sieniä ja jos vaikka mitä, oli seurauksena älytön ähky. Neiti teki oikein hyvän sekametelisalaatin, minä huolehdin valmisteluista muuten ja ukko hoiti grillauksen. Tällä kertaa grillaaja saa kyllä täydet pisteet! Hyvin oli grillattu. Herkkusienten kannoista sävelsin yhden jämänyytin, joka oli kyllä oikein loistavaa. Herkkusienten täytteeksi pääsi tällä kertaa Pirkan mustapippuri- ja valkosipulituorejuustot (ne pienet pyöreät) ja oli ne kyllä ihan kivaa vaihtelua sille iänikuiselle aurajuustolle. Mulle maistui paremmin ne mustapippuriset, muut tykkäsivät valkosipulisista.

Tältä maistuu kesä....


... ja tältä kanssa....

Jämänyytit

6 herkkusienen kannat
1 pieni sipuli
2 viipaletta pekonia
2 nokaretta kantarellituorejuustoa
pala foliota

  Hienonna sienten kannat, viipaloi sipulit ohuiksi viipaleiksi ja suikaloi pekoni. Laita ainekset foliolle, kääri nyytiksi ja grillaa, kunnes sienet ja pekoni ovat kypsyneet. Aikaa meni noin 15 minuuttia.

Jämänyytti

Kasvis-fetanyytit
(4 nyyttiä)

n.200g tuoreita herkkusieniä
300g kukkavihanneksia (pakaste)
1tlk(n.375g) salaattijuustokuutioita öljymarinadissa
2rkl thai sweet chilikastiketta
4 palaa vahvaa foliota

  Laita foliopalat työpydälle. Puhdista ja viipaloi herkkusienet. Laita herkkusienet, kukkavihannekset ja valutetut salaattijuustokuutiot kulhoon. Sekoita ja mausta chilikastikkeella. Jaa kasvikset keoiksi folioille ja sulke nyytit.
  Grillaa kasvisnyyttejä 10-15 minuuttia, kunnes kukkavihannekset ovat kuumia.

Feta-kasvisnyytti ja yksinäinen herkkusieni


Emman salaatti

jääsalaattia
tomaattia
kokonaisia säilykeherkkusieniä
salaattijuustokuutioita
suolakurkkua
kurkkua

  Pilko ainekset ja sekoita keskenään. Hyvää sellaisenaan!


Bling bling-minisalamit


Nuo minisalamit ovat oikein hyviä grillattuina. Samaa mieltä taisi olla tuo pikkumies, kun kävi sellaisen salaa nappaamasta lautaselta. Onnellisena juoksi pitkin pihaa ja hoki "nam nam" :D

21. kesäkuuta 2012

Torttua ja turhakkeita

Oih, mulla on uus turhake! Se on pieni ja vihreä ja sen nimi on Osmo. Mä oon salaa toivonut jäätelökonetta ja nyt mä sen sain! Maltan tuskin odottaa, että pääsen sitä testailemaan! Hanska voisi laittaa mulle Baileysjätskin ohjeen mitä pikimmiten, vink vink.. :)

Nyt on juhannuksen ruoatkin haettu ja luulisi taas, että ruoka loppuu kaupoista tykkänään. Jääkaappi pursuaa jos jonkinmoista herkkua. Parempi pysytellä kaukana puntarista juhannuksen jälkeen, ettei tule paha mieli. Todennäköisesti kauheasti ei ole aikaa kokkailla, siksi tyydyin tänä vuonna helppoihin grillattaviin ja valmiisiin salaatteihin. Torilta matkaan tarttui uusia perunoita ja mansikoita. Onhan ne vielä aika hurjissa hinnoissa, mutta kerrankos sitä juhannusta juhlitaan.

Mansikoista tein semmoista mansikka-juustotorttua, johon tulee raejuustoa. Voi kuvitella syövänsä edes vähän kevyemmin. Sitä pohjassa olevaa voitahan ei lasketa. Tortun tekoa vaikeutti pohjan paisto-ohjeiden epätarkkuus, mutta onnistui se silti. Kun suuri osa tuoreista mansikoista katosi jotenkin mystisesti ennen tortun päälle pääsyä, lisäsin täytteeseen 200g kohmeisia pakastettuja mansikoita.

Mansikka-juustotorttu

200g vehnäjauhoja
100g sokeria
1 kananmuna
100g voita
Täyte:
400-500g ricotta- tai raejuustoa
2dl kuohukermaa
8rkl mantelilikööriä tai makeaa marjamehua
500g mansikoita, kirsikoita tai vadelmia
ripaus tomusokeria pinnalle

  Sekoita jauhot ja voi. Lisää kananmuna ja sokeri. Anna taikinan levätä viileässä 30 minuuttia. Levitä taikina piirakkavuokaan. Tee foliosta rengas ja laita se kiertämään ja tukemaan tortun reunaa paiston ajaksi. Paista keskilämpöisessä uunissa kypsäksi. (Paistoin 200 asteessa noin 15 minuuttia)
  Vaahdota kerma, lisää juusto ja mantelilikööri tai mehu. Likööristä voi halutessaan kiehauttaa alkoholin pois. Levitä juustotäyte jäähtyneen torttupohjan päälle ja pidä jääkaapissa noin 2 tuntia.
  Koristele torttu mansikkaviipaleilla, kirsikoilla tai vadelmilla. Hedelmätkin käy. Ripottele pinnalle hieman tomusokeria. Tarjoa.

Semmoinen pieni vinkki vielä, että tämä kannattaa tehdä irtopohjavuokaan ja laittaa vielä leivinpaperi pohjalle. Tuollainen aaltoreunainen piirakkavuoka oli erittäin huono idea. Tai voihan sitäkin käyttää, mutta tortun irroittaminen siitä onkin sitten hankalampi juttu :/


Niin ja oikein mukavaa ja maukasta Juhannusta kaikille! Syökää hyvin ja pitäkää huolta toisistanna!

20. kesäkuuta 2012

Kesäistä salaattia, syksyistä pataa

Aamulla kaupassa käydessä tajusin, että pianhan on juhannus! Ihmisten tavaraa pursuavat ostoskärryt ja suunnaton väenpaljous sen ahaa-elämyksen sai aikaan. En oo ollenkaan rekisteröinyt tai ajatellut koko asiaa. Illalla täytynee siis suunnitella juhannuksen muonapuolet. Muuta mietittävää ei tuon juhlan suhteen olekaan, sillä perinteiseen tapaan ollaan vaan kotona, grillaillaan ja tehdään pihahommia. Olettaen, että säät sallii. Ihanaa, kun koko perhe on taas koossa, eikä kenelläkään ole kiire mihinkään.

Tämän päivän ruoaksi valikoitui Yhteishyvästä löytynyt jauhelihapata. Padan seuraksi tein suvisalaattia Pirkan ohjetta mukaellen. Unohdin yllättäen ostaa kaalin ja tuo neitiseni kävi sen jälkeen päin hakemassa. Ei vaan löytänyt valkokaalia, joten kiinankaali sai luvan kelvata. Tämä olisi ehkä paremminkin semmoinen syksyruoka, mutta kun tuo keli ei järin kesäiseltä vaikuta, niin saa luvan kelvata. Vasta jälkikäteen tajusin, että se kiinankaali olisi kannattanut lisätä ehkä vähän myöhemmin. Tuolla kypsyttämisellä meni turhan mössöksi. Mutta maultaan ruoka oli vallan mainiota eli teen taatusti toistekin!

Salaattia tein ehkä noin kolmannekset ohjeen määrästä. Ihan sopivan kokoinen salaatti tuli siitäkin. Kastikkeenkin sekoittelin, mutta unohdin sen jääkaappiin. No, ei voi mitään. 

Suvisalaatti

0,5 kerää jäävuorisalaattia (laitoin jääsalaattia)
1 ruukku lollo rossoa tai tammenlehtisalaattia
1 nippu retiisejä
pala tuoretta kurkkua
1 pieni kukkakaali
lohko hunajamelonia
persiljaa tai ruohosipulia
Kastike: 
ranskalaista salaatinkastiketta
2 appelsiinin mehu

  Huuhtele ja revi salaatit isoon laakeaan kulhoon. Viipaloi retiisit ja kurkku. Paloittele kukkakaali ja meloni. Ryhmittele ainekset salaatin päälle. Ripottele päälle persiljaa tai ruohosipulia.
  Sekoita ranskalaisen salaatinkastikkeen joukkoon puristettua appelsiinin mehua. Tarjoa kastike erikseen.



Mausteinen jauheliha-juurespata

400g jauhelihaa
2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
0,5 keräkaalia (tai puolikas kiinankaali)
1 iso porkkana
5 keskikokoista perunaa
4-5dl vettä
1 lihaliemikuutio
1rkl siirappia
1tl rakuunaa
meiramia
rouhittua mustapippuria
suolaa
0,5 pientä purjoa

  Ruskista jauheliha teflonpannulla ja lisää sekaan silputut sipulit, valkosipulit ja kaali. Pane sekaan vesi ja lihaliemikuutio. Hauduta kasvikset pehmeäksi ja lisää kuoritut ja paloitellut porkkana sekä perunat. Mausta siirapilla, yrteillä, pippurilla ja suolalla. Jatka kypsennystä haudutellen. Lisää loppuvaiheessa suikaloitu purjo ja anna kypsyä vielä hetken ajan. Tarjoa esimerkiksi puolukkasurvoksen kanssa.


19. kesäkuuta 2012

Poppaa soppaa

Kyllä sitä tänään taas huomasi kuinka kivaa on, kun muukin sakki on kotona ja pitämässä tuota pientä termiittiä pois jaloista mun kokatessa. Helpon keiton teko muuttui sangen haasteelliseksi, kun samalla yritti pitää pikkuherraa pois keittiön laatikoista ja kaapeista tai jääkaapilta. Välillä sai juosta pelastamassa kissaa turhan rajuilta hellyydenosoituksilta. Mutta kaikesta huolimatta ruoka on tehty ja syöty. Ja hyvää oli! Kunnia tästä ohjeesta kuuluu taas kerran Yhteishyvälle.

Curry-kanakeitto

350-400 g broilerinsuikaleita (laitoin Sanghai-marinoituja)
1 omena
0,5 pientä purjoa
1rkl öljyä
1,5tl currya
3rkl vehnäjauhoja
1l vettä
2 kanaliemikuutiota
1pss(200g) pakastemaissia
1 punainen paprika
0,25tl cayennenpippuria tai chilijauhetta
4rkl ranskankermaa tai smetanaa (laitoin koko 120g:n purkin)

  Ruskista broilerisuikaleet ja nosta ne syrjään. Leikkaa kuorittu omena ja pesty purjo pieniksi kuutioksi ja kuullota niitä hetken öljyssä. Lisää curry sekä vehnäjauhot ja anna kypsyä hetken aikaa. Kaada päälle vesi ja lisää liemikuutiot. Kuumenna kiehuvaksi. Lisää jäiset maissit, paloiteltu paprika sekä broilerisuikaleet ja mausta ripauksella chiliä. Anna keiton kiehua hiljalleen noin 10 minuuttia.
  Lisää ranskankerma tai smetana ja anna kiehahtaa. Tarjoile tuoreen leivän kanssa.


18. kesäkuuta 2012

Good wokin' tonight

Rankka, mutta sitäkin mukavampi Provinssi-viikonloppu on taas takana ja edessä paluu arkeen. Kiitos Selmu ja kiitos Provinssi! Ja tietysti ne kaikki ihanat ihmiset, joihin viikonlopun aikana törmäsi. Kivaa oli! Ruokajuttuihin ei viikonloppuna kauheasti ehtinyt panostaa. Sitä syötiin, mitä kojuista sai. Sinänsä positiivista, että tällä kertaa ruoka oli ihan syötävää! Ei ollut raakaa kanaa tai kylmiä ranskalaisia, kuten monesti aiemmin. Hieman harmittaa, että Selmun oma ruokapiste jäi testaamatta. No, ehkä ensi vuonna sitten, jos sellainen löytyy. Positiivisin yllätys festarisapuskojen kohdalla taisi olla Rantalan lihan koju, josta haettiin ruokaa pariinkin otteeseen.

Kauheasti ei jaksaisi vieläkään kokkailla, mutta ei auta. Kun tuo mun neitini ehti karata laivalle, sai tänään ihan huoletta laittaa lihaa ruoaksi. Testiin pääsi Yhteishyvästä löydetty nuudelipannun ohje. Keltaisen paprikan jätin pois ja lisäsin ruokaan lopuksi muutaman pussin pohjalle jääneen suolapähkinän. Pähkinöitä olisi kyllä voinut olla enemmänkin. Aluksi ruoka oli vähän pliisun oloista, mutta lautaselle lorautettu soijatilkka teki ruoalle ihmeitä!

Lihaisa nuudelipannu

150g munanuudeleita
2rkl (pähkinä)öljyä
350g naudanlihasuikaleita
pala purjoa
1 keltainen paprika (jäi pois)
1 vihreä tai punainen paprika
2tl inkivääriä raastettuna
2 valkosipulin kynttä
1rkl soijaa 
2rkl makeaa chilikastiketta
0,5 limetin mehu
1dl kevät- tai ruohosipulia silputtuna
(suolapähkinöitä)

   Keitä ja valuta nuudelit. Halkaise ja huuhtele purjo. Paloittele. Pese paprikat, poista siemenet ja suikaloi. Kuumenna öljy vokissa tai korkeareunaisessa pannussa. Ruskista naudanlihasuikaleet, noin 4 minuuttia. Lisää kasvikset, paista 3 minuuttia. Mausta inkiväärillä, soijalla, makealla chilikastikkeella ja limettimehulla. Lisää kypsennetyt ja valutetut nuudelit joukkoon ja kuumenna. Sekoita lopuksi ruokaan ruohosipuli tai kevätsipuli halutessasi suolapähkinöitä.



15. kesäkuuta 2012

Hirviömuhennos

Voi täpistys sentään! Nyt on se viikonloppu, jota on odotettu kuin kuuta nousevaa. Tai ainakin minä oon oottanut. Neiti on laitettu kolmen päivän jalkkisturnaukseen ja pikkumies pääsee mumman ja paapan luo viikonlopuksi. Tiedossa on siis ensimmäinen lapseton viikonloppu yli vuoteen. Vaikka oon toisaalta ihan onnessani, niin toisaalta on nyt jo noita ipanoita ikävä. Hassua. Mutta ehkä tämä viikonloppu on ihan ansaittu. Päästään ukon kanssa juhlistamaan hääpäivää Provinssiin.

Kun tiedossa on rankka ja festariruokapainotteinen viikonloppu, ajattelin tänään vielä laittaa ihan kunnon ruokaa. Jaksaapahan sitten paremmin. Tätä lihapataa oon tehnyt ennenkin ja ihan hyvää on. Yhtään en tosin tiedä, mistä ohje on mun mappeihini ilmaantunut.

Tulinen lihapata

4-5 keskikokoista sipulia
3-4 valkosipulinkynttä
pieni pala tuoretta inkivääriä
2-3 punaista chiliä
4dl kermaa
200g ranskankermaa
800g luutonta naudanlihaa kuutioina (laitoin 750g karjalanpaistilihaa)
2-3rkl voita
2rkl sitruunamehua
tuoretta sitruunamelissaa (unohdin)
suolaa
currya

  Kuori ja paloittele sipulit, valkosipuli, inkivääri ja chilit. Hienonna ne yleiskoneessa tai tehosekoittimessa ja lisää joukkoon ranskankerma. Sekoita tahnamaiseksi. Jos käytät karjalanpaistilihoja, leikkaa ne pienemmiksi. Kaada puolet tahnasta lihakuutioiden päälle, sekoita ja anna marinoituia noin 30 minuuttia.
  Sulata voi paksupohjaisessa kattilassa. Lisää voisulaan kerma, loput chili-kasvistahnasta, hienonnetut sitruunamelissat ja sitruunamehu. Lämmitä hiljalleen silloin tällöin sekoittaen, mausta suolalla ja currylla. Lisää marinoidut lihapalat, kiehauta ja anna sen jälkeen hautua hiljalleen noin tunnin (mieluummin kaksi!) ilman kantta. Sekoittele välillä. Tarjoa riisin tai couscousin ja salaatin kanssa.



Mutta... Vanha herra Mauria lainatakseni: "Maantie alla vilisee ja eväät kilisee..." Palataan asiaan, kun rokit on rokattu ja reissusta toivuttu :)

14. kesäkuuta 2012

Hajamielisen emännän tonnikalaloota

Kääpiölinnassa on havaittavissa lievää levottomuutta tulevan viikonlopun takia. Tiedossa on niin jalkapalloa kuin rokkiakin. Jännääääää! Liekö ajatukset tulevassa vai mikä, mutta ruokaa tehdessä ei pää ollut yhtään mukana. Tarjolla oli siis tillitöntä ja pippuritonta tonnikalalaatikkoa. Parsat jätin suosista pois ja herneitä laitoin tuplaten. Pakko sanoa, että kaikessa yksinkertaisuudessaan ruoka oli oikein hyvää! Etenkin, kun päälle laittoi vielä kevätsipulisilppua. Ja ohjeesta saa kiittää taas Pirkkaa.

Tonnikala-riisilaatikko

2dl pitkäjyväistä riisiä
100g pakasteherneitä
0,5dl hienonnettua tilliä (unohdin)
1tlk(185g) tonnikalaa öljyssä
1tlk(280g) palaparsaa (jätin pois)
valkopippuria (unohdin tämänkin...)
Päälle:
1,5dl kuohukermaa
1dl kevytmajoneesia
1dl chiliketsuppia

  Keitä riisit pakkauksen ohjeen mukaan suolalla maustetussa vedessä. Valuta parsat liemestä ja leikkaa paloiksi. Avaa tonnikalatölkki ja valuta irtoöljy pois kannen raosta.
  Sekoita jäiset herneet kuumaan riisiin ja lisää tölkistä koverrettu tonnikala ja tillisilppu. Levitä seos voideltuun laakeaan uunivuokaan kerroksittain parsanpalojen kanssa.
  Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon majoneesi sekä chiliketsuppi ja levitä seos tasaiseksi kerrokseksi vuoan päälle.
   Kuorruta uunin alatasolla 200 asteessa noin 20 minuuttia ja tarjoa salaatin kanssa.


13. kesäkuuta 2012

Thinking round corners

Jääkaappi on kyllä kumma kapistus, kun sinne kertyy valtavasti kaikkea omituista. Kukahan niitä ruokia sinne oikein hamstraa?  Pikavilkaisu jääkaappiin suorastaa pakotti mut leipomaan. Pakkohan se aurajuuston loppu ja ylimääräinen ranskankerma oli johonkin käyttää. Samalla mietin, että voiko homejuusto homehtua, kun se kerran on jo valmiiksi homeessa? Juuston ja ranskankerman loppusijoituspaikaksi valikoitui tällä kertaa suolaiset hyrrät. Oikein oiva ja helppo suolainen leivonnainen! Taikina oli erittäin helppo tehdä ja käsitellä ja täytteeksi voi laittaa mitä ikinä keksiikään. Äkkiseltään tuli mieleen feta, aurinkokuivatut tomaatit, kinkku, tuorejuustot, sipuli, kylmäsavulohi, meetvursti, sienet ja tonnikala. Eli mitä nyt sattuu kaapista löytymään. 

Aurajuustohyrrät
(14kpl)

1,5dl vettä
25g hiivaa
1rkl tomaattipyreetä
1tl suolaa
2tl sokeria
n.5dl vehnäjauhoja
0,5dl öljyä
Täyte:
n.150g aurajuustoa
1prk(120g) ranskankermaa
1tl basilikaa
1 punainen paprika
Voiteluun:
kananmunaa

  Lämmitä vesi 37-asteiseksi. Liutoa hiiva veteen, lisää suola, sokeri ja tomaattipyree. Lisää jauhot ja öljy ja alusta taikina tasaiseksi. Kohota liinalla peitettynä 20 minuuttia. Kauli taikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi.
  Murustele aurajuusto ja kuutioi paprika. Sekoita täytteen ainekset keskenään. Levitä täyte taikinalevylle. Rullaa levy pitkältä sivulta alkaen rullaksi. Leikkaa rulla 14 palaan. Voitele leikkuupinta munalla. Paista hyrriä 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.




Kasvisruokapäivä oli taas samalla keittopäivä. Vaikka tuo mun neiti näitä sosekeittoja inhoaakin, niin ei auta. Ei kasviskeitot taatusti pahaa tee! Ohjeen tähän oon joskus kopsannut Pirkasta.


Yrttinen porkkanakeitto

500g porkkanaa
1 pieni kevätsipuli varsineen
2 valkosipulinkynttä murskattuna
1rkl öljyä
1l vettä
2 kasvisliemikuutiota
0,5dl perunasosejauhetta
0,25tl rouhittua mustapippuria
2rkl tuoretta timjamia (laitoin 2tl kuivattua)
1dl kermaa

  Kuori ja viipaloi porkkanat. Hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet ja kiehauta ne läpikuultaviksi öljyssä kattilan pohjalla. Lisää neste ja porkkanaviipaleet ja liemikuutiot murennettuna. Keitä kunnes porkkanat ovat pehmeitä eli 15 - 20 minuuttia.
  Kaada puolet liemestä talteen ja soseuta porkkanat esimerkiksi sauvasekoittimella tai monitoimikoneessa sileäksi soseeksi. Lisää soseeseen perunasosejauhe ja sekoita tasaiseksi. Sekoita joukkoon loput liemestä.
  Mausta keitto pippurilla, hienonnetulla tuoreella timjamilla ja hienonnetuilla sipulinvarsilla, lisää kerma. Kuumenna keitto kiehuvaksi koko ajan sekoittaen ja tarjoa leivän tai bageleiden kanssa.


12. kesäkuuta 2012

Cherry bomb

Lupaus olla leipomatta taisi tällä kertaa kestää pari päivää. Oho. Mutta enhän mä mitenkään voinut olla testaamatta yhtä kirsikkakakkuohjetta, kun kerrankin oli tuoreita kirsikoita tarjolla. Mä oon nimittäin aikaa sitten päättänyt, että sitten kun kirsikoita taas saa, niin tuo kakku tehdään. Ja olishan se ollut kamalaa, jos kirsikoita ei enää löytyisikään mistään ja taas joutuisi odotella vuoden tuon ohjeen kanssa. No, kakku on nyt tehty. Vielä kun joku sen söisi. Yhtään en muista, mistä ohje on alunperin lähtöisin, mutta hyvä ja suht helppo ohje oli. Eikä mitenkään ällömakeaa....

Kirsikkakakku

2 munaa
0,75dl sokeria
0,5dl vehnäjauhoja
0,5dl perunajauhoja
0,5tl leivinjauhetta
Kostutukseen:
tilkka mehua
Täyte:
1tlk(n.200g) kermarahkaa tai vastaavaa
1tlk(200g) ranskankermaa tai kermaviiliä
2dl kuohukermaa
3rkl kirsikka- tai marjalikööriä
1-1,5dl sokeria
2tl vaniljasokeria
1 sitruunan mehu
6 liivatelehteä
0,5dl vettä
Pinnalle:
n.0,5l tuoreita kirsikoita
2dl punaista mehua
1dl hyytelösokeria

  Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet. Sekoita taikina tasaiseksi. Kaada taikina irtopohjaiseen, voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan (halk.22-24cm). Kypsennä 200-asteisessa uunissa 8-10 minuuttia. Kostuta jäähtynyt pohja kevyesti mehulla.
  Anna liivatelehtien pehmitä kylmässä vedessä 10 minuuttia. Liuota liivatteet 0,5 desiin kiehuvan kuumaa vettä. Anna jäähtyä hetken.
  Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita rahka, kermaviili, sokeri, vaniljasokeri, sitruunamehu ja likööri keskenään. Lisää jäähtynyt liivateseos ja vatkattu kerma rahkaseokseen. Kaada täyte vuokaan jäähtyneen kakkupohjan päälle. Anna hyytyä kylmässä muutama tunti.
  Halkaise kirsikat, poista kivet. Levitä kirsikat kermahyytelön päälle. Valmista kiille hyytelösokeripakkauksen ohjeen mukaan. Lusikoi varovasti kirsikoiden päälle. Anna kakun maustua viileässä muutamia tunteja tai yön yli.


Päivän ruoaksi suunnittelin possupihvejä sienikastikkeen ja riisin kera. Vähän luksusta arjen keskelle. Tämänkään ohjeen alkuperästä mulla ei ole mitään käsitystä.

Possupihvit ja sienikastike

4 possun ulkofileepihviä (ostin fileepalan ja leikkasin perhospihveiksi)
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria
öljyä paistamiseen
Sienikastike:
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
n.200g tuoreita herkkusieniä
1tl mustapippuria
1tl sinappia
1dl valkoviiniä
0,5dl ruokakermaa
tuoretta persiljaa hienonnettuna

  Ota pihvit lämpenemään hyvissä ajoin. Kuumenna pannulla tilkka öljyä ja paista pihvit molemmin puolin kauniin ruskeiksi. Mausta suolalla ja pippurilla.
  Hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuumenna tilkka öljyä pannulla ja kuullota sipulisilppuja muutaman minuutin ajan.
  Viipaloi puhdistetut herkkusienet. Lisää sienet pannuun ja paista, kunnes sienistä irtoava neste on haihtunut.
  Lisää pippurit, sinappi, viini, kerma sekä persilja ja kiehauta kastike.

10. kesäkuuta 2012

Tänään lätisee - lättyjä ja kirsikkalikööriä

Tälle päivää oli suunniteltu vaikka mitä pihahommia, mutta eihän tuolla sateessa huvittanut tehdä mitään. Kun kerran aikaa oli, niin innostuin sitten tekemään täytettyjä lättyjä. Helpommalla olisi päässyt, jos olisi hakenut valmiit lätyt kaupasta, mutta ei se olisi ollut yhtä kivaa. Ja kun jauhelihatäyte ei piisannut ihan kaikkiin lättyihin, niin loput joutui harmillisesti syömään mansikkahillon ja jäätelön kanssa. Lättyjen kanssa riitti ihan salaatti. Sen verran tuhtia syötävää olivat!

Hunajamelonisalaattia ja fetakastiketta

0,25 hunajamelonia
2 isoa tomaattia
jääsalaattia
jäävuorisalaattia
Fetakastike:
1prk(200g) kermaviiliä
0,5-1dl salaattijuustoa murusteltuna
ripaus mustapippuria
ripaus suolaa
0,5tl kuivattua basilikaa
2tl hunajaa
2rkl tuoretta persiljaa hienonnettuna

  Kuori ja kuutioi meloni, paloittele tomaatit. Pese ja revi salaatit. Laita salaattiainekset kerroksittain kulhoon.
  Murustele salaattijuusto. Sekoita kastikeainekset sekaisin ja anna kastikkeen maustua hetki jääkaapissa. Tarjoa kastike erikseen.

Tämä salaatti on kaikessa yksinkertaisuudessa hyvää! Etenkin tuon kastikkeen kanssa. Ja voihan tuonne lisätä vaikka oliiveja, jos niistä tykkää. Tämä juttu on tehty ihan hatusta vetäen.


Lätyt tein tällä kertaa maitojauhepaketin kyljessä komeilevan ohjeen mukaan. En oo tainnut koskaan ennen käyttää maitojauhetta lättytaikinaan. No, kerta se on ensimmäinenkin. Taikinasta tuli oikein helppo paistettava eli taidan käyttää tuota ohjetta toistekin. Jos tekisin pelkästään makeita lättyjä, lisäisin taikinaan pari ruokalusikallista sokeria ja ehkä hitusen vaniljasokeria. 

Jauhelihatäytteiset letut

1l vettä
3 kananmunaa
5dl vehnäjauhoja
2dl maitojauhetta
1tl suolaa
Paistamiseen:
margariinia tai voita
Täyte:
400g jauhelihaa
1 sipuli
1prk valkoisia papuja
1-2dl vettä
70g tomaattipyreetä
1tl lihafondia
1-2 valkosipulinkynttä
tuoretta basilikaa hienonnettuna
chilikastiketta maun mukaan
mustapippuria
suolaa tarvittaessa
Päälle:
juustoraastetta

  Vatkaa 4dl vettä ja kananmunat sekaisin. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää munaseokseen. Lisää loppu vesi ja vatkaa kevyesti tasaiseksi taikinaksi. Anna taikinan turvota noin 30 minuuttia. Paista taikinasta isoja lettuja muurinpohjapannulla tai isolla paistinpannulla.
  Ruskista jauheliha pannussa. Lisää muut ainekset ja anna muhia muutaman minuutin. Pane ohukaisten sisään kastiketta ja käännä ohukaiset kevyille rullille. Nostele rullat uunivuokaan. Jos kastiketta jää, kaada se ohukaisten päälle. Ripottele ohukaisten päälle juustoraaste ja paista 225 asteisessa uunissa, kunnes juusto on sulanut ja saanut hieman väriä.




Kauppareissulla törmättiin kaupan edessä komeileviin kirsikoihin. Jo viime kesänä oli tarkoituksena tehdä kirsikkalikööriä, mutta kun kirsikoiden osto venyi ja venyi, ei niitä sitten enää saanut mistään. Nyt ostettiin pari litraa, joista puolet pääsee leivonnaisiin ja toisen mokomat hukutetaan sokeriin ja viinaan. Syksymmällä on siis kirsikkalikööriä tarjolla :)

Kirsikkalikööri

6dl tuoreita kirsikoita
3dl sokeria
5dl 80% vodkaa
(myöhemmin sokeria ja vettä tarvittaessa)

  Huuhtele kirsikat ja poista kannat. Pistele kirsikoihin reikiä haarukalla. Laita kirsikat kannelliseen lasitölkkiin. Kaada päälle sokeri ja vodka. Anna muhia 3-6 kuukautta huoneenlämmössä valoisassa paikassa. Kääntele purkkia välillä.
  Kun likööri on muhinut tarpeeksi, siivilöi kirsikat pois. Suodata likööri esimerkiksi kahvinsuodattimen läpi. Maista. Lisää tarvittaessa kiehautettua sokerivettä, jos likööri ei ole tarpeeksi makeaa. Jos tuntuu liian väkevältä, lisää vettä. Pullota.

Joko saa maistaa?

9. kesäkuuta 2012

Possut kahvilla

Kuka muistaa vielä ne ruokaohjekortit jostain 70-luvulta? Mä löysin jokunen vuosi sitten kirpparilta ison laatikollisen kyseisiä kortteja. Mahtoi maksaa hurjat euron. Kummasti kortit hautautui kaapin perukoille ja siellä ovat maanneet aina viime viikonloppuun saakka. Ukkoni ne sieltä pelasti ja ihan mielenkiinnosta niitä sitten selailtiin. Pakko sanoa, että osa ohjeista oli sangen... hmmm... eksoottisia. Mutta omalla tavallaan kiinnostaviakin. Muutama kortti pääsi sivuun odottamaan testausta. Niistä yksi oli tänään testattu kahvilla maustettu possunliha. Ruoka olisi ohjeen mukaan pitänyt tarjoilla muusin kanssa, mutta tein tällä kertaa lisukkeeksi ruohosipuliperunoita. Perunoiden ohjeen löysin Keittotieto-kirjasta, joka sattuu kanssa olla 70-luvun tuotantoa.

Kahvilla maustettua porsaanlihaa

1 sipuli
4-8 viipaletta miedosti suolattua sianlihaa (laitoin possun sisäpaistipihvejä, joiden pintaan hieroin hieman suolaa)
1,5dl ketsuppia
1,5dl vastasuodatettua vahvaa kahvia

  Kuori ja silppua sipuli. Paista lihat kuivassa kuumassa paistinpannussa. Lisää sipuli, ketsuppi ja kahvi. Keitä miedolla lämmöllä kannen alla noin 20 minuuttia.
  Tarjoa muusin tai perunoiden kera.




Ruohosipuliperunat

1kg perunoita
50g voita (laitoin 25g)
2 kananmunaa
2,5dl maitoa
0,5dl kermaa
nippu ruohosipulia
suolaa
vastajauhettua pippuria

  Kuori perunat, huuhdo, kuivaa talouspaperilla ja leikkaa noin 7-8mm:n paksuisiksi viipaleiksi. Keitä perunaviipaleita suolalla maustetussa vedessä noin 7 minuuttia. Valuta.
  Ota voista puolet ja voitele uunivuoka. Lämmitä uuni 220 asteiseksi. Riko kulhoon munat, lisää maito, kerma, suolaa ja runsaasti vastajauhettua pippuria. Huuhdo ja silppua ruohosipuli, lisää kulhoon ja vatkaa.
  Pane perunat kerroksittain uunivuokaan. Kostuta jokainen perunakerros muutamalla lusikallisella maitoseosta. Kun vuoka on täynnä, kaada loput seoksesta vuokaan.
  Leikkaa loppu voi nokareiksi. Sirottele nokareet ruoan pinnalle ja laita vuoka uuniin. Paista 30-35 minuuttia eli kunnes pinta on kauniin ruskea. Tarjoa kuumana uunivuoasta.


Jostain syystä possun tuoksu tuo mulle elävästi mieleen Köksän baarin, jossa pikkulikkana tuli usein käytyä isän kanssa lounaalla. Baari oli sellainen pieni kellarikerroksessa oleva lounaspaikka. Valitettavasti tuota baaria ei aikoihin ole enää ollut ja kyseinen rakennuskin on saanut väistyä parkkipaikan tieltä. Mutta muistoissa se elää varmasti aina. Oli se sen verran jännä paikka. Ruoasta vielä sen verran, että kaikessa kummallisuudessaan tuo oli oikeastaan hyvää! Kahvi saa olla tosissaan vahvaa ja lihaksi voisi sopia joku muu kuin nuo paistipihvit.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...