31. heinäkuuta 2012

Väärinkäsityksiä merellä

Huomenna ajattelin olla hirmu ilkeä ja käydä viemässä tamperelaisten tai nokialaisten sienet. Vielä en tiedä mihin metsään mut kiikutetaan. Mun sienestystaidot ja tuurin tuntien sikäläisten ei tartte olla huolissaan. Todennäköisesti en löydä sienen sientä... Aamulla hypätään neidin kanssa junaan ja jätetään pojat pitämään tupaa pystyssä. Neiti saa mennä Särkänniemeen pikkuserkkunsa kanssa siksi aikaa, kun muut rämpii metsässä. Tärkeintä tässä lienee se, että saa välillä tehdä jotain yhdessä tuon rinsessan kanssa. Sienet on toissijainen juttu.

Nyt kaikki on varmaan todellä hämmästyneitä, kun päätin tänään tehdä jotain mansikoista (Oho!). Ja raparperista. Mun yksi raparperipuska on vissiin mennyt vuodenajoista sekaisin, kun on viime päivinä intaantunut puskemaan uutta vartta oikein urakalla. Kaivoin sitten mapeistani semmoisen Pirkka-lehdestä poimitun mansikka-raparperipaistoksen ohjeen ja sitä sitten testasin. Eli se niistä uusista raparperinvarsista. Vähän kauemmin tuo paistos olisi voinut olla uunissa, että pinta olisi saanut vähän enemmän väriä. Mutta oli tuo kyllä niin herkkua vaniljajäätelön kanssa! Suosittelen ehdottomasti!

Mansikka-raparperimurupaistos

500g (nuoria) raparperinvarsia
1l tuoreita mansikoita
1dl sokeria
1rkl perunajauhoja
Muruseos:
2dl kaurahiutaleita
1dl vehnäjauhoja
1tl kardemummaa
2-3rkl sokeria
0,75dl juoksevaa rasvaseosta tai sulatettua voita/margariinia

  Pese ja kuivaa raparperinvarret huolellisesti. Paloittele varret noin puolen sentin viipaleiksi. Viipaloi peratut mansikat. Pane raparperit ja mansikat kulhoon.
  Sekoita sokeri ja perunajauhot keskenään. Ripottele seos raparperi- ja mansikkaviipaleiden päälle ja sekoita varovasti. Levitä seos voideltuun laakeaan paistosvuokaan.
  Sekoita kulhossa muruseoksen kuivat aineet. Lisää margariini ja sekoita murumaiseksi.
  Levitä muruseos tasaisesti raparperi- ja mansikkaviipaleiden peitoksi. Kypsennä uunin keskitasolla 200 asteessa noin 20 minuuttia, kunnes raparperit ovat pehmenneet ja muruseos saanut väriä. Anna jäähtyä haaleaksi ja tarjoa vaniljajäätelön tai -kastikkeen kanssa jälkiruoaksi.


Ruokaa tein vähän sillä fiiliksellä, että sitä riittäisi ukolle huomiseksikin. Sillä kun on taatusti kädet täynnä hommia tuon pikkumiehen kanssa, eikä kokkailu taatusti innosta. Tänään herkuteltiin sitten merimiehen makkarapannulla. Tämäkin ohje on Pirkasta. Kaikessa helppoudessaan ruoka oli oikein hyvää! Just soppelia arkiruokaa. Oluena käytin Budejovickyn tummaa lageria. Olut maistui ruoassa ihan sopevasti, ei liikaa. Tällä kertaa ylijääneet oluet sai kokin sijaan tuo ukkokulta.

Merimiehen makkarapannu

400-500g lenkkimakkaraa
2-3 sipulia
2-3 porkkanaa
2rkl öljyä
1pss(500g) viipaleperunoita (pakaste)
3dl tummaa lager-olutta
2dl vettä
1 lihaliemikuutio
2rkl sinappia
10 maustepippuria
2 laakerinlehteä
0,5tl suolaa
1-2dl persiljaa hienonnettuna

   Leikkaa makkara noin sentin paksuisiksi viipaleiksi. Leikkaa kuoritut sipulit ja porkkanat ohuiksi viipaleiksi.
   Ruskista makkaraviipaleet paistokasarissa molemmin puolin. Siirrä viipaleet lautaselle odottamaan. Kiehauta paistokasarissa sipulit ja porkkanaviipaleet tilkassa öljyä.
   Hauduta kannen alla noin 5 minuuttia. Sekoita joukkoon perunaviipaleet. Kaada paistokasariin olut ja vesi. Lisää liemikuutio, sinappi, pippurit ja laakerinlehdet. Mausta vielä ripauksella suolaa. Hauduta kannen alla liedellä noin 10 minuuttia, kunnes perunat ovat lähes kypsiä. Levitä pinnalle makkaraviipaleet ja hauduta edelleen 5-10 minuuttia.
   Hienonna pinnalle runsaasti persiljaa. Tarjoa maustekurkkujen, etikkapunajuurien ja salaatin kanssa.

30. heinäkuuta 2012

Niitä näitä kaalinpäitä

Maanantai. Miten nämä viikon aloittamiset on aina niin hankalia? Kokkailuinnostuskin on tänään vähän hukassa, mutta onneksi viikonlopulta jäi sen verran lasagnea, ettei tartte hikoilla hellan ääressä. Lasagnen ohjetta en tähän enää kirjoittele, mutta sen löytää tuolta Kääpiölinnan omista resepteistä.

Salaattia jaksoin sentään tehdä, hyvä minä! Nyt kun kotimaista varhaiskaalia saa, niin siitä syntyi päivän salaattikin.Yhtään en taas tiedä, mistä oon ohjeen löytänyt. Runosuonikin tuntuu olevan hukassa, joten pidemmittä puheitta ohjetta kehiin...

Varhaiskaalisalaatti

200g varhaiskaalia
1 punainen paprika (laitoin keltaisen)
1 sitruunan mehu
1,5dl kevyt ranskankermaa
1rkl kevytmajoneesia
1tl juoksevaa hunajaa
1tl Provencen yrttisekoitusta
1dl cashewpähkinöitä

  Poista kaalista uloimmat lehdet ja kova kanta. Pilko kaali ohuiksi suikaleiksi, laita suikaleet kulhoon ja painele niitä hieman kämmensyrjällä, jotta kaalunmehu irtoaa. Huuhdo ja suikaloi paprika. Lisää paprikat kaalin joukkoon.
  Sekoita keskenään ranskankerma, majoneesi, hunaja, sitruunamehu ja mausteet. Sekoita kastike kaaliseokseen. Lisää lopuksi pähkinät.


28. heinäkuuta 2012

Niin makiaa, että hampaissa narskuu

Vaikka mä kuinka yritän käyttää noita mansikoita, niin ei ne vaan lopu. Tuo meidän mansikkamaa on ihan olemattoman kokoinen, mutta silti se jaksaa puskea marjaa reilun litran päivävauhdilla. Pakastimeen ei enää viitsisi niitä laittaa ja kaikkea ei jaksa kyllä syödäkään. Oli siis jälleen "pakko" leipoa :D

Muistin aamulla, että oon joskun monta vuotta sitten testannut semmoista mansikkapiirakkaa, joka ainakin silloin oli hyvää. Kaivoin ohjeen mapeistani ja tein aikani kuluksi uuden koeversion. Piirakkaan olisi kuulunut laittaa mansikkasurvosta, mutta en raaskinut muussata noita mansikoita vaan laitoin semmoisenaan taikinan päälle. Tai isoimmat halkaisin. Paistoaikaa olisi voinut hieman lyhentää tuoreita mansikoita käytettäessä, mutta enhän mä tajunnut sitä kuin vasta lopuksi. No, ehkä tästäkin opittiin taas jotain. Tai sitten ei. Ohje on ollut mulla jo niin kauan, etten yhtään tiedä mistä sen oon löytänyt.


Kinuskinen mansikkapiirakka

2 kananmunaa
3dl sokeria
1,5dl maitoa
4,5dl vehnäjauhoja
2tl leivinjauhetta
150g voita
1,5rkl vaniljasokeria
5dl mansikkasurvosta
Kinuskikuorrutus:
100g voita
1,5dl sokeria
1,5dl kermaa

  Sulata voi. Vatkaa huoneenlämpöiset kananmunat ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri keskenään ja sekoita varovasti muna-sokerivaahdon joukkoon vuorotellen maidon kanssa. Sekoita lopuksi joukkoon voisula.
  Kaada taikina uunipellille leivinpaperille, kaada päälle mansikkasurvos (tai mansikat) ja paista uunissa 200 asteessa noin 30 minuuttia.
  Laita teflonpohjaiseen kattilaan voi, sokeri ja kerma kinuskia varten. Keitä kunnes hieman sakenee. Kaada kinuski piiraan päälle tasaisena nauhana. Anna piiraan jäähtyä ennen tarjoilua tai valmista se jo edellisenä päivänä.




Ai niin, vadelmakausi on alkanut! Ensimmäiset vadelmat poimittiin torstaina. Tosin muutama hassu oli vasta kypsynyt, mutta silti! Mä taidan piileskellä seuraavat viikot vadelmapuskissa, aina kun sinne vaan ehdin. Sieltä kannattaa etsiä, jos on asiaa.

27. heinäkuuta 2012

I'm sorry mister rice farmer, we ate your piggy

Taas kerran ruokasuunnitelmat meni uusiksi. Mun ei vaan tehnyt mieli mitään keittoa, vaan halusin lihaa! Paljon mausteista lihaa! Ja suklaakakkua. Suklaakakun saan nyt toistaiseksi unohtaa, mutta lihaa tein. Kaivoin hyllystä esiin Vietnamilaisen keittiön parhaat - keittokirjan ja siitä löytyi aika nopeasti ohje tämän päivän ruoalle.

Pakko varoittaa heti kättelyssä, että ruoka ei tuoksunsa puolesta ole mitenkään houkuttelevaa. Kalakastikeen osuessa lämpimälle pannulle keittiöön leviää sanoinkuvaamattoman kammottava tuoksu. Hajustaan huolimatta kalakastike on kuitenkin hämmentävän hyvää. Mutta pelkästään tuon hajun takia meinasi ruoat jäädä syömättä. Valmis ruoka oli kuitenkin ihan hyvää, tosin ehkä hieman suolaista mun makuun. Voi silti tehdä toistekin.

Riisinviljelijän possu

100g vaaleaa muscovado-sokeria (laitoin tummaa)
1,25dl kalakastiketta
4rkl salottisipulia hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1tl pippuria
500g luutonta sianlihaa ohuelti viipaloituna (laitoin possun sisäpaistia)
4 kovaksi keitettyä kananmunaa kuorittuna ja halkaistuna
(kiinalaista) ruohosipulia koristeluun

  Pane sokeri pieneen kasariin ja kuumenna sitä miedolla lämmöllä, kunnes se sulaa. Sekoita koko ajan. Lisää joukkoon kalakastike hitaasti pienissä erissä ja sekoita voimakkaasti, kunnes sokeri on liuennut kastikkeeseen. Mä en saanut sokeria kunnolla sulamaan. Suli vasta sitten, kun lisäsin kalakastiketta.
  Lisää kasariin salottisipuli, valkosipuli, pippuri ja sianlihaviipaleet. Sulje kansi ja hauduta lihaa miedolla lämmöllä noin 30 minuuttia, sekoita silloin tällöin.
  Annostele sianlihaviipaleet lämmitetylle tarjoiluvadille, pane vierelle munanpuolikkaat ja valuta kastiketta sekä lihan että munien päälle. Koristele ruoka (nupullisilla) ruohosipulinvarsilla ja pane tarjolle kulhollinen riisiä.



26. heinäkuuta 2012

I'm strong to the finich, cause I eats me spinach. I'm Popeye the sailor man.

Muutaman viikon tauon jälkeen neidillä on tänään tiedossa ilta jalkapallon parissa. Tällä kertaa lähtivät Vaasaan pelaamaan. Että tsemppiä vaan likat! Tälle päivää olin suunnitellut semmoista ruokaa, jota neitikin taatusti syö. Jaksaa sitten taatusti pitkän illan. Tarjolla oli siis jauhelihakastiketta, porkkana-pinaattilettuja ja perunoita. Niin ja tietenkin punajuurisalaattia. Yleensä ostan pinaattilätyt kaupasta, mutta kun löysin tuollaisen helpon lättyohjeen, niin ajattelin kerrankin kokeilla tehdä nuo itse. Hieman hirvitti, että kelpaako nuo, mutta hyvin teki kauppansa. Mietin jo, että jääkö mulle mitään kuvattavaa ja syötävää, kun lätyt katosivat sitä mukaa kun sain niitä paistettua. Onneksi tuosta taikinasta tuli aikamoinen lättykasa ja vielä jäi huomisellekin syötävää. Ehkä jatkossa laittaisin vähän enemmän pinaattia, mutta muuten olivat hyviä. Ohjeen oon tällä kertaa löytänyt Me-lehdestä.

Porkkana-pinaattiletut

5 dl maitoa
4 kananmunaa
2dl vehnäjauhoja
1dl ohrajauhoja
2 kuutiota pakastepinaattia
1 porkkana
1tl suolaa
paistamiseen rypsiöljyä

  Mittaa maito kulhoon. Vatkaa munat kevyesti maidon joukkoon. Lisää jauhot ja jäiset pinaattipalat. Raasta joukkoon porkkana. Mausta suolalla. Anna taikinan turvota 15 minuuttia. Paista taikinasta lettupannulla lettuja pienessä öljytilkassa.


Ajattelin iltasella tehdä vielä marja-melonisalaattia, kunhan tuo palloilija vaan kotiutuu. Ohje löytyi Pirkasta.

Marja-melonisalaatti

n.500g vesimelonia
1 banaani
4-5dl mansikoita tai muita tuoreita marjoja
100g valkosuklaajogurttirusinoita
3dl omenamehua
Koristeeksi:
sitruunamelissan lehtiä

  Kuori ja paloittele meloni ja banaani. Perkaa ja paloittele myös mansikat. Yhdistä kaikki salaattiaineet isossa kulhossa ja koristele sitruunamelissan lehdillä. Tarjoa salaatti viileänä.

25. heinäkuuta 2012

Porkkanaista purtavaa

Tajusin tänään, että vadelmakausi on aikalailla myöhässä tänä vuonna. Viime vuonna Vauhtiajojen aikaan meidän vadelma-viidakko aivan notkui kypsää marjaa, mutta nyt ei oo yksikään vielä siinä kunnossa, että niitä voisi syödä. Joka päivä käyn vilkaisemassa (monta kertaa), josko pian saisi piiloutua vadelmapuskiin. Ja viikon päästä vadelmakauden alkamisesta manaan kaikki vadelmat sinne jonnekin. Kyllähän niitä poimii, mutta se putsaaminen.... Näyttää uhkaavasti siltä, että tiedossa ja tulossa on taas paljon Kääpiölinnan vadelmatequilaa tai siis likööriä.

Neitiä ajatellen olin tälle päivää suunnitellut ruoaksi kasvispihvejä, mutta eihän tuo ollut sitten kotona. Syötiin pihvit sitten kahteen (ja puoleen) pekkaan kera uusien perunoiden ja kermaviilikastikkeen. Pikkumies lähinnä muserteli pihvinpalan käsissään ja lopulta sitä löytyi niin hiuksista, pöydältä kuin lattialtakin. Ehkä siitä jotain meni suuhunkin. Pihvit oli ihan hyviä, mutta aika miedon makuisia. Toisaalta, eipä noilla aineksilla mitään voimakkaita makuja saa aikaan. Mutta kuuluu siihen osastoon, että voi tehdä toistekin. Yhteishyvästä on tämäkin ohje aikoinaan kopsattu.

Kasvis-perunapihvit
(10kpl)

1dl kauraleseitä
1dl maitoa tai vettä
2dl perunaraastetta
2dl palsternakkaraastetta
2dl porkkanaraastetta
1dl hienonnettua purjoa
2 kananmunaa
2 hienonnettua valkosipulinkynttä
1tl suolaa
2rkl vehnäjauhoja
Paistamiseen:
öljyä tai margariinia

 Sekoita leseet maidon tai veden joukkoon ja anna turvota. Kuori ja raasta juurekset, huuhtele ja paloittele purjo. Sekoita kaikki ainekset kulhossa keskenään. Paista pihvit ohukaispannulla pienessä rasvatilkassa kypsiksi. Tarjoile halutessasi kermaviiliä kastikkeena. Mausta kermaviili yrteillä, sokerilla ja suolalla.



24. heinäkuuta 2012

Lihavia luurankoja

Mä oon hiljalleen itsekseni hymyillyt, kuinka omituisista asioista ihminen voikaan tulla "riippuvaiseksi". Mun salainen paheeni ja juttu jota ilman ei aamuista tuu mitään on Fitness jogurttimurot. Pepsi Maxin lisäksi tietenkin. Äitini oli joskus noita muroja ostanut ja siellä kyläillessä menin niitä maistamaan. Ja sillä tiellä sitten ollaan. Nyt kun saa laittaa kippoon muutaman tuoreen mansikan, niin voi ihanuutta. Mä voisin syödä tuota yhdistelmää määrättömiä määriä. Ei ne mansikat siis sittenkään tuu vielä korvista pihalle, vaikka sitä oon tässä pari päivää jo hokenutkin.

Kun en kerran muiden anna mun muroihini koskea, niin pakko sitä oli tänään kokatakin. Laitoin miehen hosumaan grillin ääreen, kun jääkaappiin oli taas ilmaantunut muutama paketti makkaraa. Niiden lisäksi marinoin muutaman possun grilliluurivin ja tein broilerisalaatin. Salaatin ohje on jälleen kerran Yhteishyvästä, mutta marinadiohjeen alkuperästä mulla ei ole muistikuvaa. Salaatti oli oikein hyvää ja sitä teen taatusti toistekin. Eikä noissa lihoissakaan mitään vikaa ollut, vaan hyvin kelpasivat.

Kevyt broilerisalaatti

3-4 marinoitua broilerinrintafileetä (laitoin jyväbroilerin mausteisia fileepihvejä)
erilaisia salaatteja
1 nippu retiisejä
2 sipulia varsineen
3 tomaattia
0,5 kurkkua
1dl mustia oliiveja (jätin pois)
Kastike:
4rkl öljyä
2tl viinietikkaa
2tl sinappia
1tl suolaa
rouhittua mustapippuria

   Paista broilerinrintafileet pannulla miedolla lämmöllä kypsiksi. Paketoi fileet folioon ja anna fileiden vetäytyä hetken aikaa. Huuhtele salaatinlehdet ja asettele ne tarjoiluastiaan. Leikkaa retiisit ja sipulit viipaleiksi, kurkku ja tomaatit lohkoiksi. Valmista salaatinkastike sekoittamalla keskenään öljy, viinietikka, sinappi ja mausteet. Asettele muut ainekset salaattien päälle ja mausta kastikkeella. Leikkaa broilerinfileet viipaleiksi ja nosta ne salaatin pinnalle tarjolle.


Marinoidut possun grilliluut
kilon verran possun grilliluita
Marinadi:
1dl rypsiöljyä
0,5dl soijaa
0,75dl barbeque-kastiketta
0,5rkl timjamia
1dl coca colaa

  Sekoita marinadi. Pane liha ja marinadi muovipussiin. Sulje pussi ja pane se astiassa jääkaappiin. Anna lihan maustua yön yli. Kääntele sitä muutaman kerran, jotta se maustuu tasaisesti.
  Nosta lihat hyvissä ajoin huoneenlämpöön, pyyhi enin marinadi pois, kääri luut folioon ja esikypsennä 125 asteisessa uunissa pari tuntia.
  Grillaa esikypsennetyt lihat. Sivele lihaa grillauksen aikana marinadilla.

23. heinäkuuta 2012

I'll wake up in strawberry fields everyday

Kyllä noita nyt sitten tulee. Nimittäin mansikoita. Kakkuja kun ei joka päivä viitti leipoa ja pakastimessa on punaista ihan tarpeeksi, niin pakko ujuttaa noita marjoja sitten kaikkeen mahdolliseen. Tällä kertaa mansikat pääsivät jääkaapissa piileskelleen vaniljajogurtin ja appelsiinimehun kanssa tehosekoittimeen ja tuloksena oli oikein maukas iltapalajuoma. Mehun olisi ehkä voinut vaihtaa maitoon, mutta toisaalta tuo appelsiini toi kivaa kirpeyttä mukaan.

Mansikkainen vaniljajogurttijuoma

2-3dl mansikoita (pakastettuja tai tuoreita)
3dl vaniljajogurttia
1dl appelsiinimehua tai maitoa

  Laita ainekset tehosekoittimeen ja pyöräytä tasaiseksi, kuohkeaksi juomaksi. Tarjoa heti.


Tänään poimitut mansikat odottaa vielä jääkaapissa ja huomenna taitaa tulla taas lisää. Mitähän sitä sitten seuraavaksi keksisi.... 

22. heinäkuuta 2012

Sympathy for the Strawberry

Ei se mun mansikkakiintiöni vielä täyttynytkään, vaikka perjantaina niin uumoilin. Omalta mansikkamaalta tulee nyt tasaiseen tahtiin mansikkaa, joten pakkohan niitä on käyttää :) Taas löytyi hyvä (teko)syy leipomiseen. Ja samalla voi tietysti juhlistaa sitä, että sain tuon neitiseni kotiin viikon mökkireissulta. Ihanaa, kun neiti kotiutui!

Tuo neitiseni toi mulle joku aika sitten kaupasta Dansukkerin reseptivihkosen. Siitä löytyi niin herkullisen näköinen ja oloinen mansikkatorttu, että sitä oli pakko saada kokeilla. Torttu oli ihan helppo tehdä, joskaan ei mitenkään nopea. Mutta jos ei kiirus ole, niin kannattaa kokeilla. Ohjeen löytää myös Dansukkerin sivuilta. Tulipahan samalla kokeiltua sitä hyytelösokeri Multia. En oo sen syvemmin ajatellut, että miten se poikkeaa tavallisesta. Kaupassa törmäsin naapurin kahdeksankymppiseen herraan, joka mulle valotti hyytelösokereiden eroja. Kyseinen herra on vanha leipuri ja oli kanssa hakemassa hyytelösokeria mansikkakakkua varten. Aika hellyyttävää. Erona on siis se, että multia voi käyttää myös maitopohjaisten vanukkaiden, moussejen ja pehmeiden torttutäytteiden hyydyttämiseen, kun kaikki eivät siitä liivatteesta piittaa. Leikattaviin kakkuihin tuo ei kuitenkaan sovi. 

Mansikkatorttu
(10ann.)

Taikina:
3dl vehnäjauhoja
1dl mantelijauhetta
1dl sokeria
1rkl vaniljasokeria
0,5tl suolaa
100g huoneenlämpöistä voita tai margariinia
1 kananmuna
Täyte:
300g ranskankermaa
0,5dl hyytelösokeri Multia
2tl vaniljasokeria
(2tl tuoretta inkivääriä raastettuna)
Koristeluun:
0,5-1 l mansikoita
1,5dl vettä
0,75dl hyytelösokeria tai 1dl hyytelösokeri Multia

   Sekoita taikinan kuivat aineet kulhossa. Lisää rasva sekä kananmuna ja sekoita taikinaksi. Painele taikina piirasvuoan (halk. 20–24 cm) pohjalle ja reunoille. Pane vuoka jääkaappiin tunniksi.
   Kuumenna uuni 200 asteeseen. Rutista alumiinifoliosta tukirengas ja kiepauta se tukemaan taikinareunoja, etteivät ne valahda alas paistettaessa. Paista uunissa noin 15 minuuttia. Anna jäähtyä.
  Vatkaa jääkaappikylmä ranskankerma ja hyytelösokeri Multi vaahdoksi. Mausta vaniljasokerilla (ja inkivääriraasteella).
   Poista tukirengas ja siirrä muropohja varoen tarjoiluvadille. Kaada täyte syvennykseen ja asettele puhdistetut mansikat päälle.
  Sekoita vesi ja hyytelösokeri kattilassa. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä puoli minuuttia. Jäähdytä kunnes hyytelöliemi selvästi paksunee ja lusikoi se mansikoiden päälle, ensin ohuelti, sitten paksummin.
  Pane mansikkatorttu jääkaappiin (ainakin) puoleksi tunniksi ennen tarjoamista.


21. heinäkuuta 2012

Where I'm rolling, never never knowing

Mä en oikein tiedä mitä ajattelisin tämän päivän kokkailuista. Muuta kuin sen että kerrankin sain touhata rauhassa keittiössä. Komensin nimittäin pojat pihalle siksi aikaa. Lautaselta löytyi tänään Välimeren mauilla täytettyä possua, mansikkaista salaattia ja perunoita. Parasta tänään oli kyllä nuo perunat! Torilta haettujen perunoiden lajike oli Annabella. En ollut koskaan moisia maistanut ja kun olivat niin söpöjä, niin pakkohan niitä oli ottaa. Salaattia tehdessä iski pihiys ja vaihdoin poron kylmäsavupaistiin. Salaatti oli muuten ihan ok, mutta kastikkeesta en tykännyt. Salaatin ohjeen löysin Pirkasta ja jälleen kerran tein vaan semmoisen miniversion. Possu pääsi vähän kuivaksi ja sitruuna teki tuosta vähän hassun. Ihan syötäväähän tuo oli, mutta aika erikoista mun makuun. Oliivit jätin pois ja laitoin vähän reilummin tomaatteja. Tästäkin tein suosista semmoisen pienemmän version. Alkuperäinen ohje on Yhteishyvästä. Ohjeessa kehoitettiin tarjoamaan liha paahdettujen valkosipulien kanssa, mutta en millään jaksanut semmoisia tähän hätään tehdä.

Välimeren mauilla täytetty possunfilee

1kg:n possun ulkofilee
Marinadi:
0,75dl rypsiöljyä
1 sitruunan mehu
2 valkosipulin kynttä viipaloituna
1tl rosmariinia
1tl timjamia
1rkl kokonaisia viherpippureita 
Täyte:
1dl persiljaa
1dl aurinkokuivattuja tomaatteja
0,5dl mustia oliiveja (jätin pois)
1 sitruunan kuori
1tl suolaa
0,5tl mustapippuria 
Paistamiseen:
2rkl voita
kutistumatonta puuvillalankaa sitomiseen

   Valmista marinadi. Nosta filee marinadiin ja anna maustua jääkaapissa vähintään muutaman tunnin ajan, mieluiten yön yli. 
  Pyyhi fileen pinta kuivaksi talouspaperilla. Nosta liha leikkuulaudalle ja aloita leikkaaminen sivulta. Leikkaa filee auki tasaiseksi levyksi. Nuiji pinta kevyesti nyrkillä. 
  Valmista täyte. Hienonna kaikki aineet tehosekoittimessa tahnaksi. Levitä tahna fileen pinnalle. Kääri filee rullalle ja sido puuvillalangalla tiukaksi kääröksi. Hiero vielä pintaan hieman suolaa ja mustapippuria. Ruskista käärön pinta pannulla. Nosta uunivuokaan ja kaada pohjalle hieman vettä. Kypsennä kääröä 175 asteessa noin tunnin ajan tai kunnes sisälämpötila on noin 70 astetta. Kääri kypsä filee hetkeksi folioon vetäytymään.  
  Kaada paistoliemi talteen kattilaan. Poista langat ja viipaloi liha. Tarjoile lisäkkeenä uunissa paistettuja kirsikkatomaatteja sekä paahdettuja valkosipuleita.





Kylmäsavupaisti-mansikkasalaatti
(6-8ann.)

1 ruukku jääsalaattia
1 ruukku tammenlehtisalaattia
1(n.300g) kurkku
1pkt(100g) kylmäsavuporoa viipaleina (tai kylmäsavupaistia)
5dl(250g) tuoreita mansikoita
Kastike:
2rkl balsamiviinietikkaa
2rkl ekstra neitsyoliiviöljyä
0,5tl Provencen mix-yrttiseosta
suolaa
mustapippuria
sokeria
Pinnalle:
parmesaanilastuja (jätin pois)

  Huuhdo ja kuivaa salaatit huolellisesti. Halkaise kurkku pitkittäin (ja koverra siemenet halutessasi pois vettymisen estämiseksi). Viipaloi kurkku, suikaloi poro ja lohko mansikat.
  Revi salaatit vadille, asettele päälle kurkut, porosuikaleet ja mansikat.
  Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja pirskottele salaatille juuri ennen tarjoamista. Viimeistele lastuiksi leikatulla parmesaanilla. Tarjoa lisäksi leipää.



20. heinäkuuta 2012

Eating and drinking

Jotenkin musta tuntuu, että mun mansikkakiintiö tälle kesää alkaa olla täynnä. Aamulla hain torilta toisen viiden kilon laatikon mansikoita ja jotenkin se perkaaminen ja pakastaminen alkoi nyppiä ja pahasti. Tuolla mansikkamäärällä luulisi kyllä pärjäävän yhden talven. Suurin osa meni siis pakastimen täytteeksi, mutta pienen osan keitin vielä hilloksi. Tällä kertaa tein semmoista juhlavaa mansikkahilloa Yhteishyvän ohjeen mukaan. Jos ei muuta, niin ainakin tahmaista tuo oli. Taitaa olla lattiankuurausta tiedossa heti huomenissa. Ja jotensakin jouluiset fiilikset tuli tuota maistellessa ja haistellessa....

Juhlava mansikkahillo 

1,2 l (n.600g) tuoreita mansikoita
  Perkaa mansikat ja paloittele ne kattilaan. Lisää hillosokeri. Keitä miedolla lämmöllä 20 minuuttia. Kuori vaahto tarvittaessa. Lisää vaniljasokeri ja mausteet ja hauduta vielä noin 5 minuuttia. Täytä pestyt ja kuumennetut tölkit täyteen ja sulje ilmatiiviisti. Säilytä hillo viileässä.


Kokkailun suhteen mulle iski laiskimuspäivä ja laitoin ukon hakemaan mulle tai siis meille pizzaa. Seinäjoelle on joku aika sitten avattu semmoinen Asian Diamond-ruokapaikka ja monista suunnitelmista huolimatta se oli vielä testaamatta. Pizzalista vaikutti sen verran poikkeavalta niihin perinteisiin verrattuna, että pakkohan niitä oli maistaa. Itse en paikan päällä käynyt, mutta kuulemma vaikutti oikein mukavalta ja viihtyisältä. Ukko toi mulle semmoisen Mamma mia-pizzan, jossa oli täytteenä mm. marinoitua häränlihaa, sieniä, chiliä ja ihan tajuttomasti juustoa! En oo eläissäni tuollaista juustomäärää nähnyt yhdenkään pizzan päällä. Pizza oli ihan ok ja erittäin täyttävää. Hätinä jaksoin syödä kolmanneksen. Sen verran hyvältä ruoat vaikutti, että täytyyhän sitä toistekin käydä testaamassa.


Jälkiruoaksi nautittiin vielä pikkuiset lasilliset kermalikööriä jäillä ja mansikoilla höystettynä. Hyvyyttä oli! Tosin mansikat olisi voinut halkaista ennen lasiin laittoa.


Päivän alkoholivalistus löytyi tyhjennetyn lasin pohjalta jääpalan muodossa. Kiitos äiti vielä hienosta jääpalamuotista :)

19. heinäkuuta 2012

Soup is good food

Ajatus tälle päivää suunnitellusta keitosta tökki heti kättelyssä. Hain silti kiltisti kaupasta keiton ainekset, mutta vielä viime metreillä meinasin muuttaa suunnitelmia ja tehdä jotain aivan muuta. Onneksi kuitenkin pidin pääni. Keitto oli nimittäin ällistyttävän hyvää. Aasialaisista keitoista löytyy yllättävän paljon makuja, vaikka ainesosat ensin tuntuisikin oudoilta. Sitä pinaattia mä kaiketi oudoksuin, mutta ei sitä kyllä tuosta keitosta erottanut. Tämä keitto kuuluu ehdottomasti sinne kasviskeittojen ykköskastiin. Siis niistä keitoista mitä oon syönyt. Ohjeen oon löytänyt Pirkasta. Sen verran muuttelin ohjetta, että jätin korianterin siemenet pois ja tuoreen korianterin korvasin persiljalla. Niin kalaliemen vaihdoin kanaliemeksi. Mutta eiköhän tuossa kasvisliemikin toimisi.


Thaimaalainen nuudeli-pinaattikeitto

1-2 punaista chiliä
2 valkosipulinkynttä
2 salottisipulia
2rkl öljyä
1tl korianterin siemeniä
14dl kalalientä (laitoin kana)
100g tuoretta pinaattia
1 punainen paprika
1rs(100g) siitakesieniä
1 limen raastettu kuori ja mehu
1-2rkl kalakastiketta
2tl fariinisokeria
100g vehnänuudeleita
0,75dl suolapähkinöitä
2 kevätsipulinvartta
4rkl hienonnettua korianteria (laitoin persiljaa)

  Halkaise chilit, poista siemenet ja valkoiset kalvot ja hienonna. Kuori ja hienonna valkosipulin kynnet ja salottisipulit.
   Kuumenna öljy kattilassa. Lisää chilit, korianterin siemenet, valkosipulit ja salottisipulit. Kuullota pari minuuttia. Lisää kalaliemi ja keitä miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia. Siivilöi liemi ja kaada takaisin kattilaan.
   Revi pinaatin lehdistä paksu lehtiruoto pois. Suikaloi lehdet. Suikaloi paprika. Puhdista ja viipaloi sienet. Lisää liemen joukkoon limetin raastettu kuori ja mehu, kalakastike, fariinisokeri, nuudelit, paprikat ja pinaatit. Keitä noin kolme minuuttia.
   Lisää korianteri, suolapähkinät ja hienonnettu kevätsipuli. Syö lusikalla ja syömäpuikoilla.




Jälkkäriksi tein tuoremarjakeittoa, kun kerran noita marjoja olisi syytä syödä pois. Tämänkin ohje on Pirkasta poimittu. Oikein helppo ja kelpo ohje oli ja marjoja voi vaihdella oman maun mukaan. Mansikoiden ei välttämättä olisi tarvinnut olla tuoreita, mutta onhan ne tietysti parempia. Jääkaappikylmänä tarjottuna tämä oli oikein hyvää ja piristävää.


Tuoremarjakeitto

200g pakastevadelmia tai 4dl tuoreita
3dl appelsiinitäysmehua
5dl tuoreita mansikoita
0,75dl sokeria
Lisäksi:
1tlk(150g) vaniljajogurttia
valkosuklaalastuja
sitruunamelissan lehtiä (jäi kauppaan...)

   Puhdista tuoreet marjat. Soseuta vadelmat monitoimikoneessa appelsiinimehun kanssa. Mausta seos sokerilla.
   Leikkaa mansikat viipaleiksi ja sekoita vadelmakeiton joukkoon. Lisää tilkka appelsiinimehua, jos keitto on liian paksua.
   Kaada keitto tarjolle jälkiruokamaljoihin tai tarjoa keitto syviltä lautasilta. Lisää keiton keskelle reilu ruokalusikallinen vaniljajogurttia.
   Vuole huoneenlämpöisestä valkosuklaasta juustohöylällä tai perunankuorimaveitsellä pitkiä lastuja. Koristele keitto valkosuklaalastuilla ja sitruunamelissan lehdillä.




Eikä tässä vielä kaikki. Jääkaapin sisältöä kaivellessa käteen osui valkosipulinen Kabanossi-paketti, jonka viimeinen käyttöpäivä oli jo eilen. Eipä se päivässä miksikään ollut mennyt, kun kerran avaamaton oli. Kun en oikein muuta keksinyt niin länttäsin sen sitten pannarin täytteeksi. Tähän olisi voinut sopia lisäksi paprika tai vastaava, kun tällaisenaan on vähän raskasta syötävää. Tämä ohje on ihan hatusta vedetty, mutta toimii :)

Makkarapannukakku

8dl maitoa
4 kananmunaa
4dl vehnäjauhoja
0,5-1tl suolaa
1tl kuivattua oreganoa
1pkt(n.400g) makkaraa maun mukaan
1-2 sipulia
1-2 valkosipulinkynttä
juustoraastetta

  Riko kananmunat kulhoon ja vatkaa niiden rakenne rikki. Lisää puolet maidosta sekä vehnäjauhot ja vatkaa taikina tasaiseksi. Lisää loppu maito ja mausteet. Sekoita. Anna tekeytyä jääkaapissa puolisen tuntia.
  Pilko makkarat ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Ruskista makkarapaloja hetki pannulla. Lisää sipulisilput ruskistamisen loppuvaiheessa.
  Kaada taikina leivinpaperille uunipannuun. Kaada päälle makkara-sipuliseos ja ripottele päälle juustoraastetta. Juustoraasteen voi lisätä myös paistamisen loppuvaiheessa.
  Kypsennä 225-asteisessa uunissa 25-30 minuuttia.



18. heinäkuuta 2012

Sweet 'n' sour

Eilistä ruisleipälasagnea tuli niin iso annos, ettei tänään tarvinnut vaivata päätä kokkailuilla. Salaattia sentään innostuin tekemään. Ja tietty jälkkäriä. Se perinteinen tomaatti-kurkku-salaatti-yhdistelmä töksähti ja halusin jotain aivan muuta. Testiin pääsi sitten Me-lehdestä löytynyt paprika-porkkanasalaatti. Mun paprika ja porkkanat oli aika pieniä, mutta kahdelle tuosta riitti ihan hyvin. Kannattaa siis valita niitä vähän isompia kasviksia tähän salaattiin. Salaatti on syytä tehdä hyvissä ajoin ennen tarjoilua, kun vaatii muutaman tunnin muhittamisen. Mutta helppoa ja hyvää oli.

Viime kesänä tuli testattua semmoista mansikkaista ja suklaista ruisleipää. Ajatus noiden kolmen aineksen yhdistämisestä tuntui niin hassulta, että eihän sitä voinut olla kokeilemattakaan. Yhdistelmä on häkeltävän hyvä....

Suklaata, mansikoita ja ruisleipää

Reissumiestä tai muuta ruisleipää
muutama pala suklaata/leipä
muutama mansikka/leipä

  Paahda leipä leivänpaahtimessa. Nosta suklaat lämpimän leivän päälle ja anna sulaa hetken. Nosta mansikat päälle ja tarjoa heti.




Paprika-porkkanasalaatti

1 iso punainen paprika
2 porkkanaa
1dl purjoviipaleita
1rkl etikkaa
0,5tl suolaa
Tuorejuusto-pinaattikastike:
100g maustamatonta tuorejuustoa
ripaus suolaa
rouhittua valkopippuria
muskottipähkinää
100g pinaattia hienonnettuna ja valutettuna

  Halkaise pesty paprika, poista siemenet ja leikkaa puolikkaat kuutioiksi. Kuori porkkanat ja vuole ne kuorimaveitsellä ohuiksi lastuiksi. Sekoita paprikakuutiot, porkkana- ja purjoviipaleet. Ripottele suola päälle ja valuta etikka joukkoon. Ravistele aineet kunnolla ja anna maustua ja pehmitä muutamia tunteja tai yön yli.
  Sekoita kastikkeen aineet hyvin. Valuta salaattiastiaan tullut liemi pois ja tarjoa salaatti tuorejuusto-pinaattikastikkeen kanssa.



17. heinäkuuta 2012

Totuus ei löydy kaurapuurosta vaan rukihisesta lasagnesta

Päivän ruokaa en kyllä lasagneksi kutsuisi, mutta kaikessa omituisuudessaan oli oikein hyvää! Ukkokulta totesi että olisko tämä semmoinen suomalainen rukihinen lasakne monella koolla. Sovitaan sitten vaikka niin. Ohjeen oon löytänyt Pirkasta. Yhden virheen olivat tehneet reseptiä suunnitellessa. Olivat unohtaneet valkosipulin. Ei oo lasagnea ilman valkosipulia! Lisäsin sitä sitten parin kynnen verran. Ruisleipänä käytin Vaasan ruisrevittyä, joka sopi oikein hyvin pyöreään vuokaan. Leikkasin leivät vaan neljään palaan, että ruokaa olisi helpompi kauhoa lautaselle. Leipä tosin pehmeni uunissa niin paljon, ettei paloittelu olisi ollut välttämätöntä. Jatkossa laittaisin vielä enemmän pippuria, valkosipulia ja yrttejä. Mutta taatusti tätä ruokaa on meidän lautasilla toistekin.  

Helppo ruisleipälasagne

2pkt(à200g/4kpl) ruisrepäisy-leipää tms. (laitoin 0,5pkt Vaasan ruisrevittyä)
Jauhelihakastike:
400g jauhelihaa
2rkl margariinia
1 iso sipuli
2-3 valkosipulinkynttä
1ps(250g) kasvissuikeita
1tlk(390g) chili-tomaattimurskaa
1dl vettä
0,5tl suolaa
ripaus mustapippuria
2tl Provencen mix-yrttimausteseosta
Juustokastike:
1prk(n.300g) juustodippiä
3dl kevytmaitoa
Pinnalle:
100g(2dl) emmental-mozzarellaraastetta

  Voitele lasagnevuoka. Kuumenna rasva pannulla ja ruskista jauheliha. Lisää joukkoon sipulikuutiot ja kasvissuikaleet. Jatka paistamista, kunnes ne ovat kypsyneet. Lisää chilitomaattimurska, vesi, suola, mustapippuri ja yrtit. Anna kastikkeen kiehua kannen alla noin 5 minuuttia.
  Mittaa maito ja juustodippi pinnoitettuun kattilaan. Kuumenna koko ajan sekoittaen. Levitä vuokaan kolmannes jauhelihakastikkeesta ja juustokastikkeesta.
  Aseta neljä leipäpalaa tiiviisti kastikkeiden päälle. Levitä leipien päälle puolet kastikkeista. Aseta loput leipäpalat kastikkeiden päälle ja peitä ne hyvin lopuilla kastikkeilla. Levitä päälle juustoraaste.
  Kypsennä 225-asteisen uunin alatasolla noin 25 minuuttia. Tarjoa lisäksi salaattia.



16. heinäkuuta 2012

Jammailua

Ensimmäiseksi on ihan pakko kehaista tuota ukon tekemää kumkvattilikööriä. Likööri valmistui yllättävän nopeaa ja eilen illalla ukko sen siivilöi ja pullotti. Tuli kyllä niin hyvää ettei tosikaan! Ihan niinkuin simaa joisi, ilman rusinoita tosin. Rusinoiksi voi tietysti laskea ne vodkassa lilluneet kumkvatit, joita oli kiva napsia telkkaria katsellessa... Petollisia tosin ovat. 

Kesän ensimmäinen mansikkalootakin olisi haettu ja hajasijoitettu niin hilloksi, pakkaseen kuin jälkkäriksikin. Likööriksi asti ei tuosta laatikosta vielä ollut, joten täytyy hakea vielä ainakin toinen tai kolmas laatikollinen. Tai sitten vierailla anopin mansikkamaalla. Meidän mansikoista on kypsynyt vasta kaksi ja niistäkin toinen oli homeessa. Hilloa keitellessä mulle iski ihan hirveä lettuhimo, mutta taidan odotella siihen saakka, että neitiseni kotiutuu mökiltä. Voisi kyllä pian tulla kotiin, kun alkaa olla jo ikävä.

Pelkillä mansikoilla kun ei elä, niin ruoaksi taikuroin vielä aurajuustoista ja hedelmäistä mantelibroileria. Ohjeen oon muistaakseni löytänyt jostain vanhasta Atrian reseptilappusesta, mutta ihan satavarma en ole. Mä tein tuon ananaksisen (vai miten tuo taipuu...!) version, mutta miksei tuo mangokin toimisi. Ruoka oli oikein hyvää. Ehkä vähän miedon makuista, mutta muuten toimii!

Suklaamansikat

tuoreita mansikoita
suklaata maun mukaan

  Sulata suklaa vesihauteessa tai mikrossa. Kasta mansikat sulaan suklaaseen ja nosta alustalle jähmettymään. Halutessasi voit poistaa kannat ennen suklaaseen dippausta, jolloin mansikat pysyvät paremmin pystyssä.




Vaniljainen mansikkahillo

2l mansikoita
0,5-1 vaniljatanko
0,5dl vettä
6dl hillosokeria

  Perkaa mansikat, puolita tarvittaessa ja kaada isoon kattilaan. Puolita vaniljatanko pitkittäin, kaavi siemenet puolikkaista ja lisää sekä siemenet että kuoret mansikoiden sekaan. Lisää vesi ja kuumenna miedolla lämmöllä, kunnes neste höyryää. Kaada hillosokeri joukkoon samalla varovasti sekoittaen. Anna kiehua hiljalleen miedolla lämmöllä 10 minuuttia. Poista vaniljatanko. Kaada hillo kuumennettuihin, puhtaisiin lasitölkkeihin ja sulje tölkit. Anna jäähtyä ja säilytä viileassä.

Tölkit käsittelin pesemällä ne ensin kunnolla ja sitten lykkäsin muutamaksi minuutiksi 100-asteiseen uuniin. Kannet kiehautin vedessä kattilassa. Otin sitten tölkkejä uunista sitä mukaa, kun tarvetta oli. 




Mantelibroileri

1pkt(n.350g) broilerin sisäfileetä (marinoitu tai maustamaton, laitoin chili-currymarinoitua)
75g Aurajuustoa muruina
1dl mantelilastuja tai kookoshiutaleita
1tlk(435g/230g) säilykemangoa tai pieni tölkki ananaspaloja
2dl creme fraichea
hienonnettua persiljaa

  Pane broilerin sisäfileet uunivuokaan. Valuta mango tai ananaspalat siivilässä, ota liemi talteen. Yhdistä murustettu juusto, mantelilastut tai kookoshiutaleet, kuutioitu mango tai ananaspalat ja kerma. Jos käytät mantelilastuja, lisää hedelmämehusta vain puolet. Kookoshiutaleita käyttäessä lisää kaikki mehut seokseen. Kaada seos vuokaan. Kypsennä 200 asteessa 20-30 minuuttia. Ripottele päälle tuoretta persiljaa. Tarjoa perunasoseen tai riisin kanssa.


15. heinäkuuta 2012

Seek and destroy

Marjojen tuhoaminen pääsi tänään hyvin alkuun mantelisen marjapiiraan myötä. Kolme rasiaa käytetty, ehkä noin 30 vielä jäljellä... Nyt on aivan "pakko" leipoa kaikenlaista, että saisi tilaa uusille marjoille. Kannattaa siis kyläillä meillä ahkerasti lähipäivinä :D Samalla voi toki joutua leikkaamaan nurmikkoa, purkamaan ulkorakennuksen seinää, kuuraamaan mattoja tai juoksemaan Taatan (lue Tarzanin) perässä. Tulihan tuonne pakkaseen toki hurjasti tilaa eilisen sulatus- ja siivousoperaation myötä, mutta ei sitä viitsisi kauheasti haalia uutta täytettä pakastimeen kun kerran vanhojakin on vielä jäljellä.

Tämän päiväisen piiraan ohjeen oon poiminut Yhteishyvästä.  Tuoreet herukat korvasin pakkasesta löytyneillä mustaherukoilla, mansikoilla ja vadelmilla. Annoin niiden sulaa ja valuttelin ylimääräiset nesteet pois, ettei täyte jäisi löysäksi. Vähän aikaisemmin tuon piiraan olisi voinut ottaa uunista pois. Meni vaan hetki, että sain harhautettua uuniin pyrkivää pikkumiestä sen verran, että ehdin ottaa piiraan pois uunista. Pakasterasiat toisella puolella keittiön lattiaa on oikein hyvä harhautuskeino....

Mantelinen marjapiiras

Pohja:
2,5dl maitoa
25g hiivaa
0,5tl suolaa
1dl sokeria
1rkl kardemummaa
1 kananmuna
7,5dl vehnäjauhoja
75g voita tai margariinia
Täyte: 
1l perattuja musta- ja punaherukoita tai muita marjoja maun mukaan (pakastemarjatkin käy)
1dl valmista vaniljakastiketta
200g mantelimassaa
0,5 sitruunan raastettu kuori
Voiteluun:
1 kananmuna
Koristeluun:
tomusokeria
sitruunamelissan lehtiä

  Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva, suola ja sokeri. Lisää kardemumma ja kananmuna. Alusta taikinaan suurin osa jauhoista ja lisää sula margariini tai voi. Lisää loput jauhoista. Kohota taikinaa noin 30 minuuttia liinalla peitettynä.
   Kauli taikina leivinpaperille jauhoja apuna käyttäen uunipellin kokoiseksi. Nosta taikinalevy uunipellille.
   Kuumenna vaniljakastiketta hetken ajan ja lisää joukkoon mantelimassa. Sekoita tasaiseksi. Lisää seokseen sitruunankuori ja marjat. Kumoa seos pullataikinalevylle.
  Voitele pullataikinan reunat kananmunalla. Paista uunissa 225 asteessa noin 15-20 minuuttia. Koristele jäähtynyt piiras tomusokerilla ja sitruunamelissan lehdillä.


Malttamaton kuvausassistentti :D

14. heinäkuuta 2012

From Russia with love

Tänään mä sain vihdoin ja viimein aikaiseksi sulattaa meidän pakastimen. Enhän mä oo sitä suunnitellut ku vasta joitakuita kuukausia. Nyt vaan tuli mitta täyteen ja sain otettua itteäni niskasta kiinni. Hyvä minä! Pakastimen perukoilta löytyi niin valtavasti marjoja, että niitä on aivan pakko tuhota kaikin keinoin. Vanhat karviaiset ja muutama rasia mustikkaa ja vadelmaa pääsivät liköörivärkeiksi. Laitettiin alulle vihreä ja punainen karviaislikööri sekä kuningatarlikööri. Marjaliköörien perusohjeen löytää tuolta Likööritehtailua-sivulta ja sillä saa hyvin kyseiset liköörit tehtyä. Pian on pakko kyllä pitää jonkinmoiset illanistujaiset, että saisi edes osaa noista juomista juotuakin. Niitä on hirmu kiva tehdä, mutta se itse juominen pakkaa jäädä vähän vähäiseksi. Ei niissä mitään vikaa oo, mutta kun tuo alkoholin kulutus on nykyään aika olematonta. Mutta ehkä ne jossain vaiheessa tulee juotua.

Kun neiti kerran lähti tänään mökille, niin grillattiin sitten semmoiset xxxl-grillipihvit. Ihan ok olivat, vaikken yleensä noista valmiiksi marinoiduista pihveistä piittaakaan. Pihvien seuraksi tein venäläistä kesäsalaattia Yhteishyvän ohjeen mukaan. Salaattia tein vaan puolet alla olevasta ohjeesta. Mun täytyi sitä vaan hieman muutella, kun tuo ukkokulta ei taatusti suostu yhtään sardiinia syömään. Jätin kastikkeesta sardiinien liemen pois ja muutenkin tarjosin sardiinit erikseen. Kunhan vaan ensin löysin sen purkin... Tuolla pikkumiehellä on suunnaton halu laittaa tavaroita mitä kummallisempiin paikkoihin. Oli ilmeisesti kauppakasseja purettaessa ehtinyt napata kyseisen purkin käsiinsä ja pitkällisen etsimisen jälkeen löysin sen olohuoneen pöydältä auringonpaisteesta.

Venäläinen kesäsalaatti

4-5 keitettyä perunaa kuutioina
4-5 tomaattia lohkoina
2 maustekurkkua kuutioina
1 kasvihuonekurkku kuutioina
suolaa
sitruunapippuria
4 keitettyä munaa lohkoina
2prk sardiineja öljyssä
tilliä
basilikaa (jätin pois)
Kastike:
1prk(120g) smetanaa
2 sardiinitölkin öljyt (jätin pois)
1-2 rkl sinappia
suolaa
sokeria
valkopippuria
1-2tl valkoviinietikkaa 
Koristeluun:
kapriksia (unohdin)

  Asettele kaikki ainekset raitoina tarjoiluvadille. Mausta. Nosta päälle sardiinit. Sekoita kastike ja valuta salaatille. Koristele ja tarjoa heti.


13. heinäkuuta 2012

I wanna wok

Muutaman päivän pikaloma olisi takana. Mukavaa on käydä reissussa, mutta on kyllä kivaa palata kotiinkin. Pääsin monen monen vuoden tauon jälkeen käymään serkkuni mumman ja vaarin mökillä ja siitä jatkettiin sitten Tampereelle Särkänniemeen. Uskomatonta miten pieneltä kaikki vaikutti siellä mökillä. Liekö mökki kutistunut vai minä kasvanut. Oli miten oli, mutta yhtä ihanaa siellä oli nyt kuin silloin pikkulikkanakin!

Iso kiitos täytyy antaa emännälle herkullisista grilliruoista. Itse marinoitu possun sisäfilee hiiligrillissä grillattuna oli kyllä oikein hyvää. Hymyilemään sai myös tien varsilta löytyneet mustikat ja metsämansikat. Niin ja ne kolme kantarellia :) Mä oon nimittäin elämäni aikana löytänyt tasan neljä kantarellia, joista kolme tällä reissulla. Prosentuaalisesti saalis oli siis aika loistava. 

Jotenkin tämä ensimmäinen kotoilupäivä on mennyt vaan haahuillessa ympäri tupaa. Kun lisäksi pää ja jääkaappi ammottaa tyhjyyttään, ei suurempia kokkailuja edes jaksanut ajatella. Muilta mitään kysymättä päädyin helppoon broileriwokkiin, johon ainekset valikoitui osin sillä perusteella mitä kaapista löytyi. Omo-wokkia siis.

Broileriwok

2-3 porkkanaa
0,5 purjoa
1 punainen paprika
2rkl (maapähkinä)öljyä
kukkakaalia
340g broilerin ohuita marinoimattia fileepihvejä tai valmiita suikaleita
1dl chilikastiketta
0,5dl soijaa
0,5-1tl sambal oelekia
1-2tl jauhettua inkivääriä
saksanpähkinöitä

  Puhdista ja suikaloi kasvikset. Leikkaa kukkakaali kukinnoiksi. Kuumenna öljy wokpannulla, lisää suikaloidut broilerit ja paista nopeasti kuumalla pannulla. Siirrä broilerit hetkeksi lautaselle.
  Lisää tarvittaessa öljyä ja kaada kasvissuikaleet pannulle. Paista muutama minuutti koko ajan sekoitellen. Lisää kypsät broilerisuikaleet. Sekoita kastikkeen ainekset ja kaada wokkiin. Anna kiehua pari minuuttia.
  Ripottele hienonnetut pähkinät wokin pinnalle ja tarjoa riisin tai nuudeleiden kera.


9. heinäkuuta 2012

The ultimate sin

Tabascon reseptilappusessa komeilleet hampurilaiset ovat kaihertaneet mun mieltä siitä saakka, kun kyseisen lappusen käsiini sain. Tänään oli vihdoin ja viimein aika kokeilla tuota herkkua. Ja olihan ne kyllä namia! Tosin tein heti suosista isommat pihvit eli jauhelihaa käytin 800g neljään pihviin. 200 gramman pihvi oli mulle vähän liikaa, samoin tuolle neidille. Mutta ukko tykkäs ja se on hyvä se. Hampurilainen oli vaan sangen leviäväistä sorttia, joten kuvaaminen ei tänään(kään) mennyt ihan putkeen. 

Ultimate burger

0,5pkt pekonia
sinappia
5 hampurilaissämpylää
salaattia
50g cheddarjuustoa
1 tomaatti siivuina
maustekurkkua
1 sipuli renkaiksi leikattuna
majoneesia
Jauhelihapihvit:
500g naudan paistijauhelihaa
2rkl sauce demi glace-kastikepohjaa
2tl Tabasco brand chipotle-kastiketta (voisi laittaa enemmänkin)
suolaa
mustapippuria
öljyä
Bbq-kastike:
4rkl ketsuppia
4rkl ananasmehua
3,5rkl fariinisokeria
1rkl tomaattipyreetä
2,5tl Tabasco brand chipotle pepper-kastiketta

  Sekoita kattilassa bbq-kastikkeen ainekset, kuumenna ja anna keittyä hieman kasaan. Lämmitä uuni 180 asteeseen.
  Valmista jauhelihapihvit. Sekoita kulhossa jauheliha, demi glace ja mausteet. Muotoile taikinasta suuria pihvejä. Paista pihvejä pannulla tilkassa öljyä noin 3 minuuttia/puoli. Nosta pihvit uunipellille ja jatka kypsentämistä noin 12-15minuuttia. Halutessasi voit kypsentää pihvit myös grillissä.
  Paista pekonit rapeaksi pannulla. Halutessasi voit lämmittää halkaistut sämpylät pannulla, leivänpaahtimessa tai grillissä. Kokoa hampurilaiset. Voitele sämpylän alapuoli sinapilla, lisää salaatti ja lämmin jauhelihapihvi. Asettele cheddarjuusto pihvin päälle. Lisää reilusti bbq-kastiketta. Laita päälle tomaattisiivuja, maustekurkkua, sipulirenkaita ja lopuksi vielä pekonia ja majoneesia. Kansi päälle ja ei muuta kuin syömään!


8. heinäkuuta 2012

Jääkaappiargeologiaa (osa 2)

Tällainen hikisen nihkeä päivä ei ole kyllä paras mahdollinen leipomiseen tai kokkailuun. Lämpöä uhmaten päätin kuitenkin suorittaa taas  jonkinasteista jääkaappiargeologiaa. Joku kumma oli lastannut taas meidän jääkaapin täyteen kaikenlaisia vihanneksia ja pakkohan niistä oli päästä eroon. Sellaisenaan kun eivät taatusti katoa, niin leivoin niistä sitten piirasta. Kesäkurpitsaa sisältäväksi ja lihattomaksi piiraaksi tuo oli oikein hyvää! Varsinaiseksi ruoaksi tein hyvinkin nopeaa ja helppoa curryporsasta. Samalla sain jännittää, että tuleeko ukkonen liki vai ei. Tuumasin kyllä, että saisi sen aikaa pysytellä kauempana, että saan sapuskat valmiiksi. Eipä se mua totellut ja loppuvaiheessa ryskyi ja rytisi ihan kiitettävästi. Ei ihan päällä kuitenkaan, vaan jossain lähellä.

Kummankaan ohjeen alkuperästä mulla ei ole taas mitään käsitystä. Curryporsaassa hämmensi ensin tuo rasvan määrä, mutta kyllä se desi öljyä kummasti tuohon kastikkeeseen katosi. Kastikkeen terästin vielä currytahnalla, vaikkei sitä ohjeessa ollutkaan. Ruoka ei kyllä näytä miltään, mutta onneksi sentään maistuu joltain.

Syyskesän vihannespiiras

3,25dl vehnäjauhoja
1pss(105g) perunasosejauhetta
1,5tl leivinjauhetta
200g margariinia tai voita
0,5dl kylmää vettä
Täyte:
10(n.300g) pientä porkkanaa
1(n.500g) kesäkurpitsaa
1(n.100g) purjo
1-2rkl öljyä
2 kananmunaa
4dl maitoa
1rkl vehnäjauhoja
2tl yrttisuolaa
1tl timjamia
0,25tl jauhettua valkopippuria
100g sinihomejuustoa
150g emmentaljuustoraastetta (laitoin emmental-mozzarellaa)

  Nypi jauhot, perunasosejauhe, leivinjauhe ja kylmä, paloiteltu rasva ryynimäiseksi seokseksi käsin tai aja monitoimikoneen leikkuuterällä. Lisää kylmä vesi ja sekoita nopeasti.
  Anna taikina jähmettyä jääkaapissa täytteen valmistamisen ajan. Kuori tai pese porkkanat juuresharjalla ja raasta ne sekä kesäkurpitsa karkeaksi raasteeksi. Puhdista ja hienonna purjo. Kuumenna öljy paistokasarissa ja kiehauta siinä raastettuja vihanneksia, kunnes niistä irronnut neste on haihtunut. Anna seoksen jäähtyä.
  Kauli taikina kylmällä vedellä kostutetun pyyheliinan päällä kahden leivinpaperin välissä uunipannun kokoiseksi levyksi. Varaa taikinaa myös reunoja varten. Nosta päällimmäinen paperi varovasti pois ja siirrä kaaviloitu taikina pohjapaperin kanssa reunalliselle uunipannulle.
  Levitä jäähtynyt vihannesseos kaaviloidun taikinan päälle tasaiseksi kerrokseksi. Riko munien rakenne kulhossa, lisää joukkoon maito, vehnäjauhot sekä mausteet. Kaada maustettu munamaito vihannesten päälle. Ripottele juustoraaste ja murustele sinihomejuusto paistoksen pinnalle. Paista 225-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia uunin alimmalla tasolla. Tarkista välillä, ettei pinta tummu liikaa. Tarvittaessa laita päälle pala foliota.
  Tarjoa lämpimänä valkoviinin, oluen tai maidon kanssa.



Curryporsasta

600g suikaloitua porsaan ulkofileetä
1-2 isoa sipulia silputtuna
1-2tl suolaa
1,5tl mustapippuria
2rkl currya
1tl currytahnaa
0,5tl chilijauhetta
1dl öljyä tai 100g margariinia
4dl ruokakermaa

  Ruskista sipuli ja mausteet kevyesti öljyssä. Lisää possunsuikaleet ja ruskista ne. Lisää kerma ja hauduta ruokaa 15-20 minuuttia.



7. heinäkuuta 2012

Porsastelua - grillipihvejä maustevoin kera

Kesä on kyllä kivaa aikaa näin kokkailuja ajatellen. On aika kivaa laittaa ukko hikoilemaan grillin ääreen ja itse istuskella pihalla herkkuja odotellen. Mukamas pääsee itse paljon helpommalla, vaikka eipä ne grillattavatkaan itsekseen valmistu. Tänään pääsi grilli taas tositoimiin ja grillailtiin pekoniin käärittyjä possun ulkofileepihvejä. Seuraksi vielä torilta haettuja perunoita ja ruohosipuli-valkosipulivoita. Nam!


Grillipihvit ja yrtti-valkosipulivoi

6 porsaan ulkofileepihviä tai kyljystä
6 viipaletta pekonia
2rkl öljyä
2-3 tippaa balsamiviinietikkaa
ripaus suolaa
ripaus mustapippurirouhetta
Yrttivoi:
100g voita
2rkl yrttisilppua maun mukaan
2-3 valkosipulinkynttä murskattuna

  Tee ensin maustevoi sekoittamalla pehmeän voin sekaan yrttisilppu ja murskatut valkosipulinkynnet. Painele voi folioarkin välissä paksuhkoksi levyksi ja pakasta. Ota levystä muotilla paloja tai leikkaa kuutioiksi.
  Ota pihvit hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Nuiji pihvit kevyesti molemmin puolin. Kiedo pihvien ympärille pitkittäin halkaistu (jätä halkaistaessa toisesta päästä kiinni, jolloin saat pitkän kapean pekonisuikaleen) pekonisuikale ja kiinnitä se hammastikulla.
  Sivele lihapinnat öljyn ja etikan sekoituksella ja grillaa pihvejä jälkilämmössä 2-3 minuuttia/puoli tai kunnes pihvit ovat kypsiä. Mausta suolalla ja pippurilla. Irrota tikut. Tarjoa heti maustevoin kanssa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...