31. elokuuta 2012

March of the pigs (...pastaa ja punaherukkalikööriä)

Onpas ollut taas päivä. Pää on sekaisin kuin seinäkello, eikä nyt oikein jaksa kirjoitella. Onneksi tälle päivää olin suunnitellut helppoa ja nopeaa, mutta oikeastaan aika hyvää ruokaa. Hyvä ruoka piristää aina :) Ilman sen suurempia turinoita ohjetta kehiin ja sitten taidan painua metsään tutkimaan onko sinne jätetty mulle yhtään marjaa.

Valkosipulinen kinkku-pekonipasta

500g spagettia
vettä
suolaa
tilkka öljyä
200g palvikinkkua (pala)
1pkt (n.170g) pekonia
200g valkosipulituorejuustoa
4 valkosipulinkynttä
1tl pippurirouhetta
1-2dl vettä
Lisäksi: 
juustoraastetta 

  Keitä spagetti pakkauksen mukaan suolalla ja öljyllä maustetussa vedessä. Leikkaa kinkku ja pekoni pieniksi kuutioiksi. Paahda kuutiot pannulla. Lisää pannuun tuorejuusto, murskatut valkosipulinkynnet, pippuri ja vesi. Kiehauta.
  Valuta ja huuhtele spagetti. Laita spagetti takaisin kattilaan, sekoita kastike sekaan ja kuumenna. Tarjoa heti juustoraasteen kera.


Vaikka meillä noita liköörejä on tehty jos vaikka minkämoisia, niin punaherukkalikööri oli vielä testaamatta. Delicious & more-blogin innoittamana laitoin ukkoni tekemään meillekin semmoista. Tosin liköörin ainesten suhteet meni uusiksi. Sokeria laitettiin vähemmän, mutta sitä voi lisätä sitten lopuksi jos siltä tuntuu. Jännityksellä odotan, että mitähän tuosta tulee.

Punaherukkalikööri Kääpiölinnan tapaan

6-7dl punaherukkaa
4dl sokeria
5dl 40% vodkaa
1dl 80% vodkaa (voi laittaa pelkkää nelikymppistäkin)
(vaniljatanko)

  Laita marjat ja sokeri isoon kannelliseen lasitölkkiin. Kaada vodka päälle. Hölskytä. Anna muhia pimeässä huoneenlämmössä noin 3 kuukautta. Mitä kauemmin sen parempi. Muista hölskytellä tölkkiä aina ajoittain, jotta sokeri liukenisi paremmin.
  Kolmen kuukauden kuluttua maistele huolella :) Lisää tarvittaessa sokerilientä (kiehauta vettä ja sokeria) tai vodkaa maun mukaan. Halutessasi voit viimeisiksi viikoiksi lisätä joukkoon halkaistun vaniljatangon.
  Siivilöi marjat pois. Hienosuodata halutessasi harson ja/tai kahvisuodattimen läpi. Pullota. Maku tasaantuu vielä pullotuksen jälkeen, joten näpit irti siitä pullosta tai vastaavasti tee isompi satsi.
 
Onko tämä sitten Kääpiölinnan koivuisempi likööri, kiitos koivun siementen...

30. elokuuta 2012

Avaruusperunat

Tänään on ollut jotenkin hyvä ja kiva päivä. Äiti tulla tupsahti meille päivää aikaisemmin kuin mitä oli suunniteltu. On aina mukavaa saada yksi ylimääräinen silmäpari seuraamaan tuon termiitin tekosia. Mulla on siis pieni sauma päästä tänään jatkamaan tuota pensasaidan leikkausta. Mä oon aloittanut sen leikkaamisen varmaan joskus kolmisen viikkoa sitten ja oon päässyt ehkä vähän yli puolen välin. Aidalla on mittaa muutamia metrejä. On siis hieman pitkissä kantimissa tuo puuha. Toinen ilonaihe oli ensimmäiset kypsät karhunvatukat! Ollaan jännitetty, että ehtivätkö kypsyä ollenkaan, mutta nyt löytyi jo kymmenkunta kypsää marjaa. Määrät on vieläkin aika pieniä, mutta ehkä nuo puskat tuosta vuosien saatossa kasvaa ja sato suurenee.

Ruokapuoli oli tänään kasvisvoittoinen. Tarjolla oli sienitäytteisiä hiillosperunoita. En vaan jaksanut alkaa tuuhastaa puiden kanssa, joten hiillos vaihtui tällä kertaa uuniin. Mun perunat ei tuohon leikkiin olleet parhaita mahdollisia. Kaupassa kun oli vaan yleisperunoita, niin niihin oli sitten tyytyminen. Jauhoiset perunat olisi toimineen paremmin. Muksuna uuniperunat oli mun suurta herkkua, mutta nykyään ei niitä tuu kauheasti laitettua. Tämän ohjeen löytää ainakin Foodien sivuilta. Näin akkaporukalla syödessä ruoka riitti ihan hyvin, mutta ukolle olisi kyllä täytynyt tehdä jotain lisäksi. Sen verran oli heppoista syötävää.

Täytetyt hiillosperunat 

8 keskikokoista jauhoista perunaa (esim. Rosamunda)
Täyte:
100g tuoreita herkkusieniä
1 kevätsipuli
2 pientä valkosipulinkynttä
ripaus suolaa
2dl kermaviiliä
2rkl majoneesia
0,5dl tuoretta silputtua ruohosipulia tai tilliä
ripaus mustapippuria
tilkka öljyä

  Pese perunat huolellisesti ja kääri kaksinkertaiseen folioon. Pane perunat hiillokseen kypsymään. Aikaa kuluu noin 45 minuuttia perunoiden koosta ja hiilloksesta riippuen. Voit kypsentää perunat myös 200 asteisessa uunissa noin tunnin ajan.
  Pieni herkkusienet, kuori ja hienonna sipulin vaalea osa ja murskaa valkosipulinkynnet. Kuullota pannussa öljyssä herkkusienenpalat, silputtu sipuli ja valkosipuli. Mausta ripauksella suolaa. Yhdistä sieniseos ja loput aineista kulhossa. Viillä kypsien perunoiden pintaan ristiviillot ja purista sisustaa hieman ulos. Nostele täytettä perunoiden päälle ja tarjoa heti. Pieni margariininokko perunan sisällä, kastikkeen alla toimii!


29. elokuuta 2012

Bye bye birdie (broileri-chilipiirakkaa ja nakkisoosia)

Kun kerran leipomaan ryhdyttiin, niin leivotaan sitten urakalla. Ajattelin ilahduttaa tuota ukkokultaa suolaisella piirakalla. Saa syödä sitten yöpalaksi, kun kotiutuu töistä. Ideana oli muutenkin saada jääkaapista pois kaikkea ylimääräistä. Löysin Ulla Svenskin "Suloiset suolaiset"-kirjasta broileri-chilipiirakan ohjeen, jota muokkasin sen mukaan mitä kotoa löytyi. Emmental-juusto vaihtui leppäsavujuustoon, keltainen chili punaiseen ja paahdettu chili-tuorejuusto tavalliseen chili-tuorejuustoon. Broileria laitoin pikkaisen enemmän. Alla ohje mun version mukaan. Pakko sanoa, että oli kyllä älyttömän hyvää!

Broileri-chilipiirakka

Pohja:
125g voita
1 kananmuna
2,5dl vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta
Täyte:
200g chili-tuorejuustoa
500g maustamattomia broilerin fileesuikaleita
2rkl öljyä paistamiseen
1 kevätsipuli
1tl suolaa
1tl mustapippuria
0,5 punaista paprikaa
1 punainen tuore chili
50g leppäsavujuustoa raastettuna
2 kananmunaa
1dl maitoa

  Sekoita voi, kananmuna sekä keskenään sekoitetut kuivat aineet. Painele pohja piirakkavuoan (halk.26cm) pohjalle ja reunoille. Levitä tuorejuusto pohjan päälle.
  Paista broilerin fileesuikaleet öljyssä pannulla. Lisää joukkoon hienonnettu kevätsipuli. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Kaada täyte tuorejuuston päälle vuokaan. Ripottele päälle pilkottu paprika ja chili, josta halutessasi poista siemenet. Ripottele juustoraaste pinnalle ja kaada kananmuna-maitoseos päälle.
  Paista piirakkaa uunin alaosassa 200 asteessa noin 30 minuuttia.




Mikähän siinä on, että kun jonkun ruoan oppii tekemään jollain tietyllä tapaa, tulee harvoin testattua muita versioita kyseisestä sapuskasta. Hyvä esimerkki on tämän päiväinen nakkikastike. Kun on nakkikastiketta ruokana, teen sen aina sillä samalla ohjeella. Tänään ajattelin olla hurjan rohkea ja kokeilla jotain uutta. Mä luulen, että oon alunperin kopsannut ohjeen mappeihini Yhteishyvästä, tosin siellä nettisivuilla ainesmäärät oli nyt erilaiset. Aika tuhtia tavaraa tuo soosi oli, mutta ihan ok silti. Voisin tehdä toistekin.

Keltainen nakkikastike

1 pieni sipuli
300g nakkeja
tilkka öljyä
200g sulatejuustoa
2dl maitoa tai vettä
0,5tl kurkumaa
2rkl tuoretta silputtua ruohosipulia
suolaa
ripaus valkopippuria (laitoin mustaa)

  Kuori ja silppua sipuli. Paloittele nakit. Kuullota  nakkipalat ja sipulisilppu pannulla öljyssä. Pane kattilaan juusto, neste ja kurkuma. Kuumenna seos kiehuvaksi hämmentäen. Lisää nakki-sipuliseos kattilaan. Mausta ja koristele ruohosipulilla. Tarjoa keitettyjen perunoiden kanssa.


Se on keltaista ja siinä on nakkeja! Wuhuu!

28. elokuuta 2012

Ei omena kauas puusta putoa

Meidän tontilla kasvaa kaksi omenapuuta, jotka muistaakseni on istutettu jotain nelisen vuotta sitten. Toinen puu teki viime vuonna ainoastaan yhden omenan, tänä vuonna omenoita on jo vähän enemmän. Ei paljoa, mutta enemmän kuin yksi. Toinen puu on tähän asti tyytynyt näyttämään pieneltä ja söpöltä. Heti kun omenat alkoivat osoittaa kypsymisen merkkejä, oon haaveillut omenapiirakasta. Tottahan sitä kerran syksyssä täytyy edes yksi omppupiirakka tehdä. Sainpahan samalla hävitettyä pari pöydällä lojunutta, nahistumispisteessä ollutta osto-omenaakin muutaman oman omenan lisäksi. Kun helppojen ohjeiden linjalle on tällä viikolla lähdetty, niin jatketaan sitä linjaa sitten tässä piirakassakin. Ohje löytyi "Kotilieden parhaat leivonnaiset" -kirjasta, jonka äiti-kulta antoi mulle joululahjaksi. Tuo kirja on pullollaan toinen toistaan ihanampia ohjeita! Suosittelen! Omenapiirakan ohje näytti löytyvän myös Kotilieden nettisivuilta, tosin hieman kirjan ohjeesta poiketen.

Talkooväen omenapiirakka
(pellillinen)

Pohja:
5dl piimää
1dl rypsiöljyä
3dl sokeria
8dl vehnäjauhoja
1,5tl ruokasoodaa
2tl kanelisokeria tai vaniljasokeria
Täyte:
1l omenakuutioita
0,5dl fariinsokeria
1rkl kanelisokeria (sekoitin keskenään n.1tl kanelia ja vajaa 1rkl sokeria)
Koristeluun:
tomusokeria

  Kuori ja kuutioi omenat. Sekoita joukkoon fariinisokeri ja kanelisokeri. Omat omput laitoin kuorineen.
  Sekoita piimä, öljy ja sokeri. Sekoita jauhot, sooda sekä kaneli tai vaniljasokeri keskenään ja lisää piimän joukkoon siivilän läpi seuloen. Sekoita taikina tasaiseksi ja kaada se leivinpaperilla vuoratulle uunipannulle.
  Levitä omenakuutiot taikinan päälle. Paista 225-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia. Anna jäähtyä, ripottele pinnalle tomusokeria ja paloittele.




Ruoaksi tekaisin vielä jauheliha-kasvislaatikon. Tämä kuuluu kanssa tuohon "helpolla hyvää"-osastoon. Jauheliha kannattaa maustaa hyvin ja perunat leikata suht ohuiksi. Mausteita voi vaihdella maun ja fiiliksen mukaan. Tässä ruoassa jopa kesäkurpitsa maistuu hyvältä.


Jauheliha-kasvislaatikko

1 kesäkurpitsa
3-5 tomaattia
400g jauhelihaa
5 perunaa
150g juustoraastetta (emmental-mozzarellaa tms.)
2dl ruokakermaa
suolaa
pippuria
paprikajauhetta
oreganoa

  Viipaloi kasvikset. Ruskista jauheliha ja mausta makusi mukaan. Lado vuokaan kerroksittain kasviksia ja jauhelihaa. Ripottele perunakerrosten päälle hitunen suolaa ja laita väliin juustoraastetta. Kaada ruokakerma vuokaan. Päälle vielä reilu kerros juustoraastetta. Kypsennä 225-asteisessa uunissa vajaa tunti tai kunnes perunat ovat kypsiä.



27. elokuuta 2012

Ei ohukainen vaan paksukainen

Vaikka oon mukamas päättänyt, että maksimissaan yksi postaus per päivä saa piisata, niin nyt on pakko tehdä poikkeus ja muistaessaan laittaa tämä ohje heti kiertoon. Mulle iski iltasella hirmuinen lättyhimo, mutta en viitsinyt enää lättyrumbaan ryhtyä. Muistin siinä sitten yhdet lettuleivokset, joita joskus ennen muinoin aina tein. Mitään käsitystä mulla ei ole ohjeen alkuperästä, mutta tällä saa todella helposti ja nopeasti jotain lettujen ja pannukakkujen risteytystä muistuttavaa. Hyviäkin ovat! Leivosten kanssa oli tällä kertaa vaniljakastiketta, vaniljasiirappia, pakastemustikoita ja tuoreita vadelmia. Aika loistava iltapala, etten sanoisi.

Lettuleivokset

2 kananmunaa
1dl sokeria
1dl margariini- tai voisulaa
2dl kermamaitoa (laitoin pelkkää maitoa)
0,5tl suolaa
3,5dl vehnäjauhoja
2tl leivinjauhetta

  Sekoita munat ja sokeri keskenään puuharukalla. Lisää joukkoon sula rasva, kermamaito ja keskenään sekoitetut kuivat aineet. Sekoita taikinaa mahdollisimman vähän.
  Paista taikinasta hyvin miedolla lämmöllä ohukaispannulla tai tavallisella isolla paistinpannulla leivoksia, paistoaika noin 3-5 minuuttia/puoli. Taikinaa kannattaa laittaa pannulle pieniä annoksia kerrallaan, sillä taikina leviää ja kohoaa paistettaessa.
  Tarjoa leivokset hillon, appelsiinimarmeladin tai survottujen marjojen kanssa. Myös kermavaahto, jäätelö tai vaniljakastike toimii.



Oh, and some hot chicken soup

Maanantaina on hyvä taas palata tuiki tavallisen arkiruoan pariin. Jotenkin tuntuu, että tälle viikolle valikoitui harvinaisen tavallista kotiruokaa. Toisaalta ihan jees, sillä ei sitä aina tartte syödä monimutkaisia hömpötyksiä. Muutenkin näin ukon iltaviikolla on parempi suosia helppoja ja nopeita ruokia, kun aikaa tai mahdollisuuksia kokkailuille ei kauheasti ole. Tuo pikkumies pitää siitä kyllä huolen. Hartaasti odotan, että herra tuosta hieman kasvaisi ja tämä älytön termiitti-/testauskausi helpottaisi hetkeksi. Rakashan tuo on silti, mutta aina ei vaan jaksa naurattaa.

Tälle päivää ruoaksi valikoitui broilerikeitto. Alunperin mun oli tarkoitus noudattaa yhtä Seuran suuren ruokakirjan broilerikeitto-ohjetta, mutta siitä tuli loppujen lopuksi jotain muuta. Olin mukamas saanut keiton valmiiksi ja ihmettelin, että onpas täällä ihmeen vähän "sattumia". Sitten tajusin, että olin unohtanut keitosta riisin. Aikataulujen painaessa päälle riisi vaihtui nuudeliin. Mutta eipä tuo haittaa, keitto oli oikein hyvää! Jopa tuon krantun pikkumiehen mielestä. Tai ainakin hän sitä söi.... Ihme! Kunhan vaan ensin noukin kaikki herneet pois.

Nuudelinen broileri-herkkusienikeitto

2-3 broilerin rintaleikettä (laitoin marinoimattomia ohuita fileeleikkeitä, mutta valmiit suikaleetkin käy)
1-2 sipulia
voita tai öljyä
1-2tl currya
2pss(à60g) nuudelia hieman pätkittynä
1l vettä
2 kanaliemikuutiota
200g herkkusieniä (laitoin tölkkisieniä)
1pss(200g) pakasteherneitä
1-2dl kermaa tai kermamaitoa
suolaa
pippuria
hienonnettua persiljaa

  Poista rintaleikkeistä luut ja nahka. Leikkaa liha ohuiksi suikaleiksi. Kuori ja hienonna sipulit.
  Kuumenna rasva kattilassa ja ruskista broilerinliha ja sipuli kullankeltaisiksi. Mausta currylla.
  Murustele liemikuutiot broilerien päälle, lisää ja keitä hiljalleen n.20 minuuttia. Viipaloi sillä aikaa puhdistetut herkkusienet (tai valuta tölkkisienistä liemi) ja paista niitä vähässä rasvassa muutama minuutti.
  Lisää keittoon sienet, herneet, nuudelit ja kerma. Kuumenna kiehuvaksi ja anna kiehua noin 3 minuuttia, että nuudelit kypsyvät. Mausta tarpeen mukaan suolalla ja pippurilla ja ripota pintaan hienonnettua persiljaa.



25. elokuuta 2012

White heat, red hot

Tänään sattui kyllä jotain hyvin harvinaislaatuista. Luovutin ihan suosiolla päävastuun kokkailuista tuolle ukolle. Kun toiveena oli meksikolaista lihapataa, niin tuumasin että tehkööt itte. On sitä tehnyt ennenkin, niin tulee todennäköisesti parempaa. Alunperin ohje on Pirkasta. Ukon mukana kulkenut lehdestä leikattu lappunen oli vuosien kuluessa kärsinyt erinäisiä vauroita ja sen lukeminen oli hieman haasteellista. Ohje löytyi onneksi vielä Pirkan nettisivuilta. En mä kuitenkaan osannut olla puuttumatta herran kokkailuihin ja heitinkin mielipiteitäni vähän joka asiasta. Mulla on paha tapa puuttua toisten tekemisiin, jos ne puuhaa jotain MUN valtakunnassa... Vaikka eipä tuo keittiö yksin mun oo. Vielä kun sen aina muistaisin.

Muutenkin nyt on muutaman päivän ajan tehnyt mieli kaikkea mausteista ja tulista. Ruokaohjeita selatessa katse tuntuu kiinnittyvän vaan ja ainoastaan chiliä jossain muodossa sisältäviin herkkuihin. Enpä siis voinut jättää Dansukkerin sivuilta löytämääni tulista vadelmahilloa testaamatta. Noita vattuja kun piisaa, aina vaan. 

Lisäksi siitä lähtien, kun Kärähtäneet-blogin Heidi julkaisi postauksen pekoniin käärityistä chileistä, oon kuola valuen haaveillut kokeilevani moisia itsekin. Tänään sitten koitti se hartaasti odotettu päivä. Kiitos Heidi ohjeesta! Annoin ukolle tehtäväksi tuoda chilejä kaupasta ja toikin niitä sitten heti kunnolla Harmi vaan, ettei pekonia ollut sitten tarpeeksi. Chilejä ja juustoja voi vaihdella maun mukaan, jossain oon törmännyt tuorejuustotäytteeseen ja Heidi kertoi kokeilleensa mm. cheddaria ja brietä. Mä luulen, että tuo cheddar on meillä testivuorossa seuraavana. Mä tuppasin chilien sisään leppäsavujuustoa, joka oli kanssa tosi hyvää. Tosin juustoa olisi voinut olla reilumminkin.

Juustotäytteiset pekoniin kiedotut chilit

tuoreita chilipalkoja (meillä punaisia chilejä, vihreitä jalapenoja ja keltaisia Aji fantasy-chilejä)
juustoa (meillä leppäsavujuustoa, mutta muutkin käy)
1 pekoniviipale/chili

  Halkaise chilit pituussuunnassa toiselta reunalta ja poista siemenet. Jalapenoista leikkasin yhden reunan ikään kuin kantena pois. Täytä chilit juustolla. Kovempi juusto kannattaa kuulemma laittaa suikaleina. Sulje chilit takaisin muotoonsa ja kiedo pekoniviipale ympärille. Jalapenoihin ja Ajeihin laitoin vielä cocktailtikun pitämään pekonia paikoillaan.
  Asettele chilit leivinpaperille pellille ja paista 220 asteisessa uunissa, kunnes ovat rapeita. Muista käännellä välillä. Nosta lopuksi talouspaperin päälle valumaan.




Meksikon lihapata

700-800g karjalanpaistilihoja
4 isoa porkkanaa
2 sipulia
2-3 lehtisellerin vartta
2tlk(à400g) kuorittuja tomaatteja
6 säilöttyä pepperonia kokonaisina
1dl vettä
6rkl tulista chilikastiketta
1rkl juoksevaa hunajaa
1tl suolaa
1tl oreganoa
mustapippurirouhetta

  Kuori ja paloittele porkkanat ja silppua sipulit. Viipaloi lehtisellerin varret. Valuta tomaateista liemi ja sekoita liemen joukkoon chilikastike ja hunaja. Puolita tomaatit. Voitele uuninkestävä vuoka tai pata.
   Lado pataan kerroksittain karjalanpaistilihoja (jätä rasvaisimmat päällimmäisiksi) ja vihanneksia. Pepperonit voi lisätä kokonaisia, kanta poistettuna. Ripottele kerrosten väliin suolaa, oreganoa ja mustapippurirouhetta. Kaada väliin myös maustettua tomaattitölkin lientä.
   Huuhtele tomaattitölkit vedellä (1dl) ja kaada se pataan. Kypsennä pataa 200 asteessa noin 2 tuntia. Voit alentaa uunin lämmön puolessa välissä 150 asteeseen. Tarkista lihan kypsyys. Koristele pata lehtisellerin lehdillä. Tarjoa riisin tai perunoiden sekä salaatin kanssa.




Tulinen vadelmahillo

2ps (à 200g) pakastevadelmia tai 400g tuoreita
200g (vajaa 2,5dl) hillosokeria
3rkl balsamietikkaa
ripaus cayennenpippuria

  Mittaa kohmeiset (tai tuoreet) marjat ja muut ainekset kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä hiljalleen noin 5 minuuttia välillä sekoittaen. Purkita hillo puhtaaseen, kuumennettuun lasipurkkiin. Nauti hillo paahtoleivän kanssa.

Mä laitoin hilloon noin 1/4 teelusikallisen cayennea, mutta olis sitä voinut olla ehkä pikkaisen enemmänkin. Vaikka makuasiahan se on. Muuten hillo oli aivan älyttömän hyvää! Tuo etikka toi jännän, oman säväyksensä.


24. elokuuta 2012

Karviaisia, muruseni?

Mun mumma kutsui mun isoveljeä aikoinaan tasmanian tuholaiseksi. Mä oon vakaasti sitä mieltä, että tämä ominaisuus on periytynyt tuohon mun muuten niin ihanaan pikkumieheen. Tai sitten mulle tuli tänään suunnaton ajatusvirhe, kun kuvittelin voivani tehdä jotain omaa juttua sillai pikaisesti pikkujätkän touhatessa vieressä. Aamulla käytiin hieman harventamassa karviaispuskia ja sen seurauksena iski taas halu leipoa. Mä oon joskus löytänyt Pirkasta semmoisen suklaisen piiraan ohjeen, johon saisi tuota marjaa tupattua. Sen kokeileminen on vaan venynyt ja venynyt. Ohje sinällään on suunnattoman helppo, mutta tekeminen osoittautuikin todella hitaaksi. Välillä kun täytyi pyyhkiä maidot lattialta, pelastaa lusikkalaatikon ja lehtikorin sisältö, huuhtoa suunnaton tukko kissankarvoja karviaisista, pelastaa telkkari ja mun ruokaohjemappi. Mutta kaikesta vastoinkäymisestä huolimatta on tuotakin ohjetta nyt kokeiltu. Alunperin ohje oli mustaherukkapiirakalle, mutta kyllä tuosta ihan kelpo karviaispiirakkakin tuli. Ja miksei tuossa menisi moni muukin marja.

Suklainen kaura-karviaispiiras

2dl vehnäjauhoja
0,5dl tummaa kaakaojauhetta
0,5dl sokeria
1,5tl leivinjauhetta
1 kananmuna
0,75dl juoksevaa margariinia (laitoin sulatettua voita)
1dl maitoa
Pinnalle:
n.3dl karviaisia tai mustaherukoita
Muruseos:
2dl kaurahiutaleita
0,75dl sokeria
0,75dl juoksevaa margariinia (laitoin taas voita)
2rkl tummaa kaakaojauhetta

  Sekoita pohjan kuivat aineet keskenään. Lisää muna, rasva ja maito. Levitä taikina voideltuun piirakkavuokaan (halkaisija n.26cm). Ripottele päälle marjat.
  Sekoita muruseoksen ainekset keskenään ja ripottele seos piirakan päälle. Paista 200 asteessa uunin alatasolla noin 20 minuuttia. Tarjoa jäähtyneenä jäätelön kanssa.


23. elokuuta 2012

The winner takes it all (...tai ainakin yhden kirjan)

Tasan vuosi sitten sain päähäni alkaa raapustelemaan nettiin mulle niinkin rakkaasta aiheesta kuin ruoka. Yhtään en tiedä mistä idea tuli, sillä en ollut juurikaan mitään blogeja tutkinut tai lukenut. Ilmeisesti mulla oli vaan tylsää. Aluksi jätin ihan tarkoituksella toisten blogit lukematta, ettei alitajuntaisesti tulisi matkittua muita. Halusin tehdä tästä kuitenkin ihan mun näköisen jutun. Tässä vuoden aikana blogin pitämisestä on tullut mulle aika tavalla rakas ja tärkeä juttu. Ja ilmeisesti tätä joku aina joskus lukeekin. Jos ei muut, niin ainakin mun äiti :) Terveisiä siis äidille.

Blogin 1-vuotissynttäreiden kunniaksi halusin ilahduttaa lukijoitakin pienellä arvonnalla. Kauan mietin, että millaisen kirjan palkinnoksi laittaisin. Koska mun tarkoituksena on yrittää jakaa niitä tavallisia ja helppoja kotiruokaohjeita (herkuthan on kanssa terveellistä ja kotoista...), niin tuommoinen suht perinteisiä kotiruokaohjeita sisältävä kirja oli mun mielestä aika sopiva juttu.

Ja sitten se arvonnan tulos!!!!

Tuon neidin toimiessa onnettarena (ja pikkumiehen taputtaessa vieressä) kirjan uudeksi omistajaksi tuli tällä kertaa Maija H.! Onnea oikein paljon! Laitatko mulle yhteystietosi osoitteeseen kaapiolinna@gmail.com, niin laitan sulle postia tulemaan! Ja iso kiitos kaikille osallistuneille :) Mä luulen, että jatkossakin voi jotain kivaa olla tiedossa.

Kääpiölinna joutui tällä kertaa viettämään synttäreitään ilman kakkua, kun just alkuviikosta yhden täytekakun tein. Ei sitä ihan koko aikaa viitti herkutella. Mutta onhan hyvä ruoka itsessäänkin aikamoinen herkku. Sen voi todistaa tämän päivän ihana kalaruoka. Ohje on jälleen kerran Pirkasta kopsattu. Ainoa miinus oli mun mozzarella, joka ei kauheasti ilahtunut uunista. Levisi nimittäin aika hienosti.... Niin, enkä edes yrittänyt leikata lohisuikaleiden päitä saman levyisiksi. Turha haaskata hyvää kalaa, kun ei se ulkonäkö aina niin tärkeää ole.


Tomaatti-mozzarellatäytteiset lohinyytit

n.600g lohifileetä
mustapippuria myllystä
n.1tl merisuolaa myllystä
150g mozzarellaa
1-2 pientä tomaattia
tuoretta basilikaa

  Poista lohesta ruodot ja leikkaa filee noin puolen sentin paksuiksi viipaleiksi graavilohen tapaan. Nosta viipaleet leivinpaperin päälle pellille. Muotoile viipaleen päistä yhtä leveitä. Mausta suolalla ja pippurilla.
  Viipaloi juusto ja tomaatit yhtä moneen osaan kuin lohikin. Levitä lohiviipaleiden toiseen päähän juustoviipale, basilikanlehti sekä tomaattiviipale kerroksittain. Taita lohiviipale kahtia tomaatin päälle.
  Paista 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Koristele nyytit basilikalla. Tarjoa perunasoseen kanssa.


22. elokuuta 2012

Koskenlaskijoita kaikki tyynni

Eilisen järjettömän mässäilyn jälkeen oli hyvä ottaa vähän kevyemmin. Tai ainakin kuvitella syövänsä vähän kevyempää ruokaa, sillä eihän sitä juustoklönttiä keitossa lasketa, jos ei sitä voi nähdä. Niin paljon kun tuo mun neiti inhoaakin kasvissosekeittoa, niin uskollisesti mä jaksan niitä väkertää. Mä kun taas tykkään. On taivahan tosi, että aina ei voi kaikkia miellyttää noilla ruokavalinnoilla.

Päivän keiton ohje löytyi Me-lehdestä. Viherpippurisen juuston vaihdoin yrtti-valkosipuliseen, kun tuo viherpippuri ei oikein kolahda. Jollain todella omituisella tapaa savustettu tabasco sopi tuon keiton kanssa. Keiton kaveriksi pyöräytin vielä kauramuffineja. Mua lahjottiin eilen kahdella keittokirjalla ja niistä toisesta löytyi tämä ohje. Kirja on siis semmoinen "Me-lehden ruokakirja" ja toinen "Tyylikkäitä thaiherkkuja hetkessä". Ohje oli siis tuosta ensin mainitusta.

Koskenlaskijan juureskeitto

1kg juureksia (laitoin bataattia, porkkanaa, purjoa ja palsternakkaa)
2 sipulia
1pkt (250g) viherpippurilla maustettua Koskenlaskija-juustoa tai vastaavaa oman maun mukaan
1l vettä
1 kasvisliemikuutio
n.0,5tl suolaa
0,5-0,75tl jauhettua muskottipähkinää (unohdin)

   Kuori ja paloittele juurekset ja sipulit. Pane palat kattilaan, lisää vesi, liemikuutio, paloiteltu juusto ja mausteet. Kuumenna kiehuvaksi ja anna kasvisten kypsyä miedolla lämmöllä poreillen, kunnes ne ovat täysin pehmeitä. Soseuta keitto, tarkista maku ja ohenna tarvittaessa kasvisliemellä. Tarjoa keitto rapeiden, basilikalla maustettujen leipäkuutioiden kanssa. (Paistoin kuivatulla basilikalla ja paprikajauheella maustetussa öljyssä kuutioitua paahtoleipää).

Kauramuffinit

2,5dl maitoa
0,5dl siirappia
0,5palaa hiivaa (laitoin 1 pussin/11g kuivahiivaa)
1tl suolaa
1tl fenkolia tai anista
1dl siemensekoitusta tai rouhittua pähkinää
3dl kaurahiutaleita
3dl vehnäjauhoja
50g juoksevaa margariinia (laitoin rypsiöljyä)
Pinnalle:
0,25-0,5dl siemensekoitusta

  Lämmitä maito ja siirappi 40-asteiseksi ja kaada neste taikinakulhoon. Sekoita hiiva, suola ja rouhittu fenkoli tai anis joukkoon. (Lisäsin kuivahiivan pieneen jauhotilkkaan sekoitettuna) Lisää siemensekoitus ja kaurahiutaleet, vehnäjauho ja margariini joukkoon. Sekoita taikina hyvin ja annostele se kahdella lusikalla muffinipellin vuokiin ja ripottele siemensekoitus pinnalle. Peitä ja kohota 15–20 minuuttia. Paista uunissa 200 asteessa noin 15 minuuttia. Nauti lämpimänä salaatin kanssa.




On muuten kätevää, kun vieraat ottaa kyläilemään tullessaan omat eväät mukaan. Jemiina kävi tuomassa mulle ihania lahjoja ja samalla toi maistiaiseksi sitruunaisia kuppikakkuja. Käykäähän vilkaisemassa ohje Jemiinan blogista. Oli tosi namia!



Ja sitten vielä viimeinen mahdollisuus saada tämä kiva "Annan kotiruokaa"-kirja itselleen. Huomenna 23.8.2012 klo 18.00 onnetar valitsee onnellisen voittajan. Ettei tartte lähteä selaamaan vanhoja kirjoituksia, niin osallistua voi kommentoimalla tämän päiväistä juttua. Sana "arvonta" piisaa, mutta saa muutakin runoilla :) Huhuilen voittajaa sitten huomenna! Tähän saakka osallistuneet huomioitu. Kiitokset kivoista kommenteista.


21. elokuuta 2012

The Birthday Party

Tänään piti olla mun synttärit, mutta tuumattiin että täytän 36 vasta ensi vuonna. Tämä siksi, että hyvä ystäväni ei ollut merkannut mun (eikä muutaman muunkaan) synttäreitä kalenteriin. Tästä pääteltiin, ettei mulle tänä vuonna tuu vuosia lisää. Aika hyvä diili mun mielestä. Vois unohtaa sen merkinnän ensi vuonnakin :)

Tää päivä ei alkanut oikein riemukkaasti. Tai oikeastaan yö. Pikkumies herätti puoli kolmelta, ukko viideltä ja neiti 5.39. Aikani pyörin sängyssä ja ehdin nukahtaa vajaaksi puoleksi tunniksi. Sitten kaupungin miehet jyryytteli tasan kello seitsemän repimään asfalttia pois tuosta kadulta. Ja just meidän kohdalta. Eipä siinä sitten enää saanut unta, kun sai jännittää että pysyykö tupa kasassa. Pysyi se, ainakin vielä.

Aamuisesta säätämisestä huolimatta fiilis on oikein hyvä. Eilen väänsin kakkupohjan ja tänään oli vuorossa täyttö. Mulla oli kovat suunnitelmat, että ideoisin itte jonkin suklaisen kakun, mutta ajatus ei siinä kohtaa luistanut kyllä yhtään. Päätin sitten tyytyä testaamaan jonkun toisen ohjetta. Ilmeisesti jostain Floran lappusesta on tämä ohje lähtöisin. Löytyy ainakin ideakeittiön sivuilta, mutta ohjeen kirjallinen ulosanti oli niin kammottavaa, että kirjoitin sen edes hieman ymmärrettävämpään muotoon. Ei sillä, että munkaan kirjoittelu mitenkään kiielioppien mukaista olisi, mutta silti.

Kakun pohjan kanssa meinasi olla hieman ongelmia. Pohjasta tuli vähän turhan murenevainen, eikä sitä saanut leikattua muuta kuin kahteen osaan. Siihen nähden täytettä oli aivan liikaa. Laitoin mansikkamoussea kakun päällekin ja loput syötiin sellaisenaan. Hyvää oli niinkin :)

Kesäinen suklaakakku mansikkamoussella

Pohja:
4 kananmunaa
2dl sokeria
1,5dl vehnäjauhoja
0,5dl perunajauhoja
1tl leivinjauhetta
1tl vaniljasokeria
2rkl kaakaojauhetta
50g tummaa suklaata rouhittuna
Kostuttamiseen:
mehua tai maitoa
Vuokaan:
margariinia
korppujauhoja
Täyte:
6 liivatelehteä
2,5dl flora vispiä (tai vispikermaa)
2dl tomusokeria
2dl mansikkasosetta
1,5dl Flora vanillaa (tai vaahtoutuvaa vaniljakastiketta)
200g maustamatonta tuorejuustoa
Koristelu:
2,5dl Flora vispiä (tai vispikermaa)
2rkl sokeria
1l marjoja

  Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Siivilöi jauhoseos vaahtoon ja lisää suklaarouhe. Sekoita varovaisesti tasaiseksi. Voitele ja jauhota tasapohjainen vuoka (3 l). Kaada taikina vuokaan ja paista 175  asteessa 35-40 minuuttia. Kokeile kypsyys tikulla. Jos tikkuun ei jää taikinaa, on pohja kypsä.
   Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä muutama minuutti. Vaahdota jääkaappikylmä Flora vispi, lisää tomusokeri ja mansikkasose (jätä pieni tilkka sosetta liivatetta varten). Vaahdota jääkaappikylmä vaniljakastike. Notkista toisessa kulhossa tuorejuusto. Purista liivatteista vesi pois ja sulata liivatelehdet pieneen määrään kuumennettua mansikkasosetta. Anna seoksen jäähtyä hieman. Sekoita mansikkaseos ja vaniljavaahto tuorejuuston sekaan. Lisää liivate koko ajan hyvin sekoittaen.
   Jaa jäähtynyt kakkupohja kolmeen osaan. Kostuta pohjat mehulla tai maidolla. Levitä reilusti vaahtoa pohjien väliin. Voit valmistaa ja täyttää kakkupohjan edellisenä päivänä.
   Vaahdota Flora Vispija sokeri. Pursota vaahto kakun pinnalle ja reunoille. Koristele kakku erilaisilla marjoilla ja hedelmillä.

Kakku on yhtä räjähtänyt kuin tekijänsäkin :D

Yhtään en tiedä onko kakku hyvää vai ei. Se nähdään illalla. Nyt tämä lauma painuu paikalliseen kiinalaiseen.

20. elokuuta 2012

Pyhää kanaa.... (ja muistutus arvonnasta)

Maanantaiksi tämä on ollut kyllä harvinaisen mukava päivä. Sain tuvankin siivottua tuon tänttähäärän "avustuksesta" huolimatta. Aina kun sain yhden tavaran paikalleen, veti pikkumies pari tavaraa alas. Halusi kai kanssa osallistua.

Päivän ruokana oli taas kerran Pirkasta löytynyt broileriruoka salsan kera. Lisäksi tein lohkoperunoita suoraan pakastealtaasta. Ruoka oli helppo, suht nopea ja ihan hyvääkin. Meetvursti ei kyllä kauheasta tuossa maistunut. Ja jonkinmoista kastikkeen tapaista olisin tuohon kaipaillut. Broilerin rintafileitä ei kaupasta löytynyt, joten käytin fileepihvejä.

Italialaiset broilerileikkeet

4 broilerin rintafileetä
0,5tl suolaa
0,5tl mustapippuria
4 viipaletta meetvurstia
n.60g sinihomejuustoa
tuoretta basilikaa
Leivittämiseen:
0,5dl vehnäjauhoja
Paistamiseen:
öljyä
Salsa:
1(n.250g) pihvitomaatti
1 punasipuli
1tlk(227g) ananaspaloja
0,5dl tuoretta basilikaa
0,5dl ruohosipulia
1rkl oliiviöljyä
1-2rkl balsamiviinietikkaa
ripaus suolaa

  Aloita salsan valmistuksesta. Leikkaa tomaatti kuutioiksi ja viipaloi kuorittu, halkaistu punasipuli. Valuta ananaspalat. Hienonna basilika ja ruohosipuli. Sekoita kaikki salsan ainekset keskenään. Anna maustua kylmässä.
   Nuiji broilerin rintafileet muovin sisällä noin kämmenen kokoisiksi. Ripottele fileille vähän suolaa ja mustapippuria. Levitä fileille meetvurstiviipaleet, murennettu sinihomejuusto ja päälle tuoreita basilikan lehtiä.
   Taita fileet kaksinkerroin ja kiinnitä ne cocktailtikuilla. Kasta leikkeet vehnäjauhoihin ja paista pannussa kauniin ruskeiksi molemmin puolin (noin 10 minuuttia). Poista coctailtikut. Tarjoa perunoiden kanssa.



Sitten vielä muistutus arvonnasta! Vielä ehtii osallistua ihanan, pienen keittokirjan arvontaan. Arvonta suoritetaan 23.8.2012 klo 18.00. Osallistua voit kommentoimalla tätä kirjoitusta. Kommenttina pelkkä "arvonta" piisaa, jos ei muuta halua kirjoitella.

Tämä kirja on vailla omaa kotia :)

18. elokuuta 2012

Cheese got the looks

Oi... Voiko mikään olla niin hyvää kuin ensimmäiset omasta maasta nostetut potut? Miten ne voikaan maistua niin hyvältä? Perunoiden istutus jäi tänä vuonna vähän turhan myöhäiseen, eikä siemenpottuja sitten ollut enää saatavilla. Idättelin kaupan perunoista sopivan määrän ja löin perunat maahan vasta juhannuksen tienoilla. Mutta hyvin nuo tuntuu ehtivän silti. Aika pieniähän nuo vielä oli, joten saavat rauhassa kasvaa vielä jonkin aikaa.

Perunoiden seuraksi tein kaalikääryleitä. Tällä kertaa testiin pääsi Pirkan couscoustäytteiset kaalikääryleet. Olihan nuo ihan ok, mutta kyllä perinteiset vie voiton. Tuskin siis teen toiste. Vaikka täyte maistuikin erittäin suolaiselta, jäi valmiit kääryleet turhan suolattomiksi. 

Couscous-kaalikääryleet

1(n.1,5-2kg) kaali
vettä
1tl suolaa
Täyte:
1dl couscousia
1dl kaalin keitinlientä
100g salaattijuustokuutioita
50g aurinkokuivattuja tomaatteja
1 sipuli
2-3 valkosipulinkynttä
400g jauhelihaa
1tl suolaa
0,5tl mustapippuria
1tl basilikaa tai oreganoa
Uunipannuun:
1dl yrttitomaattimurskaa
1dl kaalin keitinlientä
2rkl juoksevaa hunajaa
2-3rkl juoksevaa margariinia
Kastike:
1 pieni punasipuli
1rkl öljyä
3dl tomaattimurskaa
1rkl hunajaa
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria
1 iso tomaatti
2-3rkl tuoretta basilikaa hienonnettuna

  Koverra kaalin kova kanta pois. Kuumenna vesi isossa kattilassa. Lisää suola ja kaali. Keitä kaalia noin 20 minuuttia, kunnes lehdet ovat pehmenneet. Nosta kaali valumaan.
   Kypsennä couscous pakkauksen ohjeen mukaan. Hienonna salaattijuustokuutiot, aurinkokuivattu tomaatti, kuorittu sipuli ja valkosipulinkynnet.
   Paahda jauheliha pannussa ja lisää joukkoon sipulit hetkeksi hautumaan. Sekoita lopuksi couscous, salaattijuusto ja aurinkokuivattu tomaatti kypsän jauhelihan joukkoon. Mausta suolalla, pippurilla ja basilikalla.
   Irrota kaalinlehdet leikkuulaudalle. Ohenna lehtiruodin paksuin kohta. Annostele täytettä runsas ruokalusikallinen jokaiselle lehdelle ja kääri tiukaksi kääryleeksi. Nosta kääryleet voideltuun vuokaan tai uunipannulle vierekkäin.
   Sekoita keskenään tomaattimurskaa, kaalin keitinlientä ja hunajaa. Valele kääryleet seoksella. Valuta päälle juoksevaa margariinia. Kypsennä kääryleitä 200 asteessa noin tunti. Valele välillä hunaja-tomaattiseoksella.
   Hienonna kuorittu punasipuli ja kiehauta kattilassa tilkassa öljyä. Kaada joukkoon tomaattimurska. Mausta hunajalla, suolalla ja pippurilla. Sekoita kuuman kastikkeen joukkoon kuutioitu tomaatti ja hienonnettua basilikaa. Tarjoa kastike kääryleiden kanssa.


Innostuin vielä tekemään jälkiruokaakin, kun kaapista löytyi avattu maitojauhepakkaus, joka olisi syytä käyttää pois pikimmiten. Pakkauksen kyljessä oli erittäin helppo uunijuuston ohje ja sitä sitten tehtiin. Seuraksi hilloa ja kermavaahtoa, niin ei se muuta tarvi. Laitoin juuston vaan turhan pieneen vuokaan, joten kypsyminenkin vei vähän enemmän kuin ohjeessa.

Uunijuusto

7dl vettä
4dl maitojauhetta
2 kananmunaa
0,5tl suolaa
rasvaa vuoan voiteluun

  Sekoita maitojauhe veden joukkoon. Lisää kananmunat ja suola ja sekoita tasaiseksi. Kaada seos voideltuun 1,5litran uunivuokaan. Paista 175 asteisessa uunissa niin että juusto hyytyy. Aikaa menee noin 35-40 minuuttia. Tarjoa hillon, marjojen ja kermavaahdon kera.
  Halutessasi voit korvata veden 2 desillä kevytkermaa ja 5 desillä vettä.

17. elokuuta 2012

Shake, rattle and roll (vattuinen Bailey's-pirtelö... ilman Baileysia)

Unelma kaalikääryleista ja ensimmäisistä oman maan potuista vaihtui tiukan aikataulun vuoksi noutopizzaan. Ei sen puoleen, ei näin kuumalla kauheasti viittinyt kokkaillakkaan. Kauppareissu aamulla viivästyi ja neidillä painoi peli päälle, niin ei oikein jäänyt sitten muita vaihtoehtoja. Aikatauluja sotki vielä yksi puhelimenhakureissu, kun tuon neidin uusi puhelin oli vihdoin noudettavissa. Kyllä sitä on odotettu, jos ei pitkään, niin ainakin hartaasti. Pakko myöntää, että oon vähän kade. Mäkin haluisin... Mutta sain mä edes uuden paidan. Löysin Cittarin lastenosastolta semmoisen Angry Birds-paidan ja se oli aivan pakko saada. Itse linnuista en niinkään piittaa, mutta se teksti "Don't worry, be angry" oli just niinku mulle tehty. Ainakin aamupäivän kiukuttelujen perusteella. Edelleen on siis vajausta suklaa(kakku)kiintiössä... Mutta näin mentiin siis tänään ja haisuutetaan sitä kaalia sitten huomenna.

Huomasin eilen, että meidän pakkaseen on jotenkin kummasti kertynyt yksi jos toinenkin vajaa jäätelöpaketti. Samalla muistin, ettei tänä vuonna olla tehty vielä yhtään Baileys-pirtelöä! No, ei tehty nytkään, sillä kaapissa oli vaan Conwaysin kermalikööriä. Ajaa saman asian. Nuo pirtelöt on oikein oiva kesäherkku aikuisille. Tosin ovat aika ällöimeliä, joten pieni annos kerrallaan piisaa oikein hyvin. Marjoja ollaan vaihdeltu aina vähän sen mukaan mitä kaapissa on. Mustikat esimerkiksi toimii hyvin! Tällä kertaa laitoin vadelmia, kun niitä kerran on. Päivän vadelmasaalis oli kolmisen litraa ja kesän kokonaissaldo 36 litraa. Ainesten määrätkin vaihtelee aina fiiliksen mukaan, eli soveltaa saa.

Vadelmainen Baileys-pirtelö

1,5dl vaniljajäätelöä
2,5dl maitoa
1dl vadelmia
8cl Baileysia tai hätä tilanteessa muuta kermalikööriä

  Laita ainekset tehosekoittimeen ja aja kuohkeaksi juomaksi. Maista ja lisää tarvittaessa kermalikööriä.

16. elokuuta 2012

Risottoa juureksilla ja muffinsseja tonnikalalla

Tämä ei kyllä oo mun päiväni. Oon aamuyöstä alkaen sählännyt ja säätänyt kaikkea omituista. Taitaa ilmeisesti olla jo aika väsy, kun näin ukon iltavuoroviikoilla suurin osa kotihommista on kuitenkin mun vastuulla. Ja onhan se ihan ymmärrettävää, kun ei aamuisin kauheasti ehdi mitään tehdä. Jotenkin kummasti näinä viikkoina mun suklaan kulutus kasvaa oleellisesti. Aina kun oon oikein väsynyt ja joku ottaa hermoille, mun on pakko saada pala suklaata. Eilisestä ärinästä ja murinasta päätellen olisi aika käydä täydentämässä suklaavarastot.... Tai leipoa suklaakakku.

Kuumasta ilmasta huolimatta innostuin leipomaan tonnikalamuffinsseja. Ei välttämättä se fiksuin ajatus, kun tuvan lämpötila huitelee muutenkin yli 26 asteen.... Niin risoton kuin muffinienkin ohje on Yhteishyvästä poimittu. Muffinit tosin tein hieman eri tavoin ja laitoin täytteen taikinan sekaan ja päälle ennen paistamista enkä vasta paistamisen jälkeen. Oikein hyviä tuli näinkin! Risottokin oli ihan ok. Ainakin meidän erittäin kranttu pikkumies söi sitä hyvillä mielin. Toisaalta, kun pikkumiehen mielestä ihan parasta on ne kuivaneet kissan pehmeät ruoat, niin kuinka paljon se sitten kertoo kyseistä ruoasta...

Tonnikalamuffinit

2dl kermaviiliä
1 muna
3dl vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta
0,5tl suolaa
0,75dl sulatettua tai juoksevaa margariinia tai voita
0,5dl hienonnettua tilliä 
Täyte: 
200g tonnikalaa öljyssä 
1dl raejuustoa
0,5dl ranskankermaa
2rkl hienonnettua tilliä 
Koristeeksi:
tilliä
katkarapuja

  Sekoita kermaviili ja muna keskenään. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet ja lisää ne sulan rasvan kanssa vuorotellen taikinaan. Lisää hienonnettu tilli ja sekoita.
  Sekoita täytteen aineet keskenään. Sekoita puolet täytteestä taikinan sekaan. Laita taikina voidellun muffinipellin koloihin ja jaa loppu täyte muffinien päälle. Paista 200 asteessa noin 25-30 minuuttia.
  Anna jäähtyä hieman ennen kumoamista. Koristele halutessasi tillillä ja katkaravuilla.


Juuresrisotto

1 sipuli
pala juuriselleriä
2 porkkanaa
2rkl margariinia tai öljyä
2dl risottoriisiä
6dl kuumaa kanalientä
hienonnettua persiljaa 

  Kuori ja pilko sipuli, selleri ja porkkanat pieniksi kuutioiksi. Kuullota niitä rasvassa kattilassa ensin hetken aikaa. Lisää riisit ja anna niiden muuttua läpikuultaviksi. Lisää kuumaa kanalientä vähissä erissä imeyttäen ja sekoittaen sitä jatkuvasti. Jatka näin, kunnes riisi on kermaisen pehmeää. Lisää hienonnettu persilja juuri ennen tarjoilua.
  Tarjoa sellaisenaan kasvisruokana tai broileriruokien lisäkkeenä.


15. elokuuta 2012

To taste the sweet and sour

Pikapikaa päivän ruokakuulumiset ja sitten hetkeksi marjapuskiin ennen neidin treenejä. Aamulla ajoin hurjan määrän räkättejä mun herukkapuskista. On vissiin syytä pitää puolensa, jos aikoo herukoita saada. Vadelmapuskia en oo edes uskaltanut käydä vilkaisemassa, kun tiedän etten sinne tänään ehdi. Jos huomenna sitten taas.

Tänään ruokana oli Pirkasta (taas kerran) löydetty broileriohje. Edelleenkään en oo kovin hyvä ystävä noiden valmiiden ateriakastikkeiden kanssa, mutta kyllähän niitä aina välillä syö. Ohjeen parsakaalin vaihdoin kukkakaaliin ja broileria laitoin vähän reilummin. Vähän pliisua tuo oli ja kaipaisi aikalailla tuunausta. Chilillä ja useammalla valkosipulinkynnellä voisi päästä alkuun.

Broileria sweet&sour

n.10cm pala purjoa
n.300g kukkakaalia
1-2 valkosipulinkynttä
n.400g marinoimattomia broilerin fileesuikaleita
2rkl öljyä
1rkl soijaa
1dl vettä
1dl suolapähkinöitä
Lisäksi:
nuudelia tai riisiä

  Viipaloi purjo ja leikkaa parsakaali pieniksi kukinnoiksi. Hienonna valkosipulinkynnet. Viipaloi purjo ja leikkaa kukkakaali pieniksi kukinnoiksi. Hienonna valkosipulinkynnet.
  Kuullota purjoa pari minuuttia öljyssä. Lisää joukkoon kukkakaali ja valkosipuli, kuullota vielä pari minuuttia. Kaada joukkoon ateriakastike. Huuhdo tölkki vedellä ja kaada se kasariin. Lisää ruskistetut broilerit. Anna kiehua miedolla lämmöllä viitisen minuuttia.
  Ripottele pinnalle suolapähkinöitä ja runsaasti hienonnettua persiljaa. Tarjoa lisäksi keitettyä riisiä tai nuudeleita.



Piti vielä muistutella lähestyvästä kirja-arvonnasta. Kiva "Annan kotiruokaa"-kirja pääsee uuteen kotiin 23.8.2012 suoritettavalla arvonnalla. Tähän mennessä osallistuneet huomioitu :) Kiitos niistä! Ettei tarvitse niin kauas selailla noita vanhoja juttuja, niin uudet osallistujat voi ilmoittautua kommentoimalla tätä juttua. Sana "arvontakin" piisaa, mutta saa runoilla muutakin jos haluaa! Niin ja älkää kommentoiko anonyyminä, että tiedän kenen yhteystietoja kyselen arvonnan jälkeen :)

14. elokuuta 2012

Kaalia ja karviaisia, erikseen nautittuna

En tiedä onko se tämä poikkeuksellisen lämmin päivä vai mikä, mutta nyt ei oikein pää taas pelaa kirjoittamisen suhteen. Ajatukset harhailee tuolla marjapuskissa, joihin täytyisi vielä suunnata illemmalla. Päivän marjasaldo on tähän mennessä pari litraa vadelmaa ja kolmisen litraa karviaisia. Onneksi yksi "marjarosmo" riehui hyvän tovin tuolla puskissa, niin saa edes vähän noita marjoja talteen. Ehkä saadaan tuon rosmon blogista lukea myöhemmin, että mihin hyvään marjat päätyy :) Tai ainakin osa niistä.

Miehen laitoin aamulla hakemaan mulle litran karviaisia, että saisin tehdä vispipuuroa. Saisi vähän vaihtelua tuon pikkuherran välipaloihin, vaikka luulen ettei tämäkään kelpaa. Kranttu mikä kranttu.

Spelttinen karviaisvispipuuro

1l vettä
5dl karviaisia
2dl spelttimannasuurimoita
1-2dl ruokokidesokeria tai tavallista sokeria maun mukaan
2tl vaniljasokeria
0,5tl suolaa

  Mittaa kattilaan vesi ja peratut karviaiset. Keitä noin 5-10 minuuuttia tai kunnes marjat hajoavat. Soseuta marjat. Lisää mannasuurimot soseeseen vähitellen koko ajan sekoittaen. Anna kiehua hiljalleen muutaman minuutin ajan. Lisää sokerit ja suola. Anna puuron jäähtyä kunnolla. Vaahdota jäähtynyt puuro sähkövatkaimella kuohkeaksi.


Mä oon haaveillut kaalilaatikosta jo jonkin aikaa ja nyt ujutin ruokalistalle jotain kaalilaatikon tapaista. Ja aika hyvää sellaista. Ohje on taas kerran Pirkasta poimittu. On tää loppukesä vaan aika ihanaa aikaa, kun kaupat on tuoreita kotimaisia kasviksia pullollaan. Minä tykkään!

Jauheliha-borssilaatikko

n.700g valkokaalia
n.300g etikkapunajuuria
1 sipuli
400g jauhelihaa
0,5dl puuroriisiä
1rkl meiramia tai oreganoa
1,5tl suolaa
0,5tl mustapippuria
1rkl siirappia
3dl vettä
2dl ruokakermaa

   Suikaloi kaali, punajuuret ja sipuli. Ruskista jauheliha omassa rasvassaan. Lisää joukkoon sipulit ja riisi. Anna niiden kuullottua. Mausta meiramilla, suolalla, pippurilla ja siirapilla.
   Lisää joukkoon kaali ja vesi. Hauduta kannen alla noin 10 minuuttia, kunnes kaali on hieman pehmennyt. Lisää punajuuret ja sekoita.
   Kaada seos uunivuokaan. Lisää vuokaan lopuksi ruokakerma. Kypsennä 200 asteessa noin 50 minuuttia (annoin olla tunnin). Peitä vuoka tarvittaessa kannella tai foliolla, ettei pinta tummu liikaa. Tarjoa puolukkasurvoksen tai -hillon kanssa.


12. elokuuta 2012

World is full of Kings and Queens (ja kantarellipiirakkaa)

Mä osaan tehdä monia asioita, mutta pullataikinan pyörittely ohuiksi nauhoiksi ei oo yksi niistä. Miten ihmeessä se voi olla niin vaikeaa??? Hyvä ettei lentänyt taikinat seinään, kun alkoi turhauttaa ne epämääräiset katkeilevat taikinaläjät. Toiseen piirakkaan en enää edes yrittänyt tehdä mitään nauhoja, vaan nostelin tyynesti piiraan reunat vähän korkeammiksi.

Innostuin siis taas kerran leipomaan. Aamulla vietetty tuokio vadelmapuskissa aivan pakotti tekemään kuningatarpiirakkaa. Meillä on vissiin joku "kuninkaallisten kannatus"-viikonloppu, kun eilen sai alkunsa uusi liköörikokeilu. Tällä kertaa vuorossa oli kuningaslikööri. Idea siihen tuli kaapissa majailevista mansikoista ja vadelmista. Pakkasesta vielä vähän mustikoita sekaan, niin hyvä tulee. Tai en tiedä tuleeko, mutta uskoisin niin.

Kuningaslikööri

3dl mansikoita
3dl mustikoita
3dl vadelmia
6dl sokeria
1pll(1l) 39% vodkaa

  Survo vadelmat ja 1,5dl sokeria haarukalla. Kaada mustikat, paloitellut mansikat ja vadelmasurvos suureen kannelliseen lasitölkkiin (min.3l). Lisää loput sokerit. Kaada vodka päälle. Sulje kansi ja ravista. Anna liköörin tekeytyä huoneenlämmössä kolmisen kuukautta. Ravistele tölkkiä ajoittain, jotta sokeri liukenee.
  Liköörin muhittua tarpeeksi, tarkista maku. (Kannattaa maistella huolellisesti :D ). Lisää tarvittaessa sokerilientä (1osa sokeria ja 1osa vettä kiehautetaan ja annetaan hieman jäähtyä) maun mukaan, jos haluat lisää makeutta likööriin. Jos likööri tuntuu liian makealta, lisää hieman vodkaa.
  Siivilöi marjat pois pastasiivilällä, tms. Tämän jälkeen valuta likööri vielä harson ja/tai kahvinsuodattimen läpi. Pullota. Maku muuttuu vielä pullotuksen jälkeen.


Kuningatarpiirakka on mukaeltu versio Yhteishyvän rahkapiiraan ohjeesta. Taikinaa tein tuplaten ja loput pyörittelin pieniksi suklaasilmäpulliksi. Kun kerran pullataikinaa tekee, niin kannattaa tehdä sitten heti enemmän. Suklaasilmäpullat teen muuten kuten voisilmäpullat, mutta sokerin sekaan lisään hieman kaakaojuomajauhetta.

Rahkainen kuningatarpiiras
(2 piirasta)

2,5dl maitoa
25g hiivaa
1dl sokeria
0,5tl suolaa
2tl kardemummaa
7dl vehnäjauhoja
100g margariinia tai voita
Voiteluun:
1 kananmuma TAI
2rkl vettä
2rkl sulatettua margariinia
Pinnalle:
3rkl sokeria
Täyte:
250g  maitorahkaa
150g ranskankermaa
1 muna
0,75dl sokeria
1tl vaniljasokeria
Päälle (tai alle):
4dl vadelmia
4dl mustikoita

  Sekoita hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää sokeri, mausteet ja osa jauhoista. Sekoita taikina tasaiseksi. Alusta loput jauhot taikinaan. Lisää viimeisenä pehmeä rasva. Anna taikinan kohota noin puoli tuntia.
  Jaa taikina kahteen osaan. Ota molemmista osista pieni pala lettejä varten. Kauli taikinat ohuiksi suorakaiteen muotoisiksi levyiksi. Jaa lettipalat kahtia ja pyöritä kaksi pitkää nauhaa ja kieritä ne toistensa ympäri. Nipistä letit levyjen reunaan kiinni. Anna piiraiden kohota pellillä 20 minuuttia.
  Valmista täyte. Sekoita kulhossa täytteen aineet keskenään. Voitele piiraiden reunat vesi-margariiniseoksella tai kananmunalla. Ripottele reunoille hienoa sokeria. Jaa täyte tasaisesti molempiin piiraisiin. Voit ripotelle marjat joko täytteen alle tai päälle. Paista 225 asteessa 25-30 minuuttia.



Kantarellipiirakan tein melkein omasta päästä. Pohja on jonkun muun keksimä, mutta oon tykästynyt siihen niin, että sitä tulee käytettyä aika usein. Piirakka oli ihan ok, joskin muutaman minuutin kauemmin tuo olisi voinut olla uunissa.

Kantarellipiirakka

Pohja:
150g voita
1dl juustoraastetta
3dl vehnäjauhoja
1rkl vettä
Täyte:
0,5l tuoreita kantarelleja tai vastaava määrä pakastettuja
7 salottisipulia
pieni nokare kermaa
ripaus suolaa
ripaus pippuria
Päälle:
1dl kermaa
1dl maitoa (tai 2dl kermaa)
2 kananmunaa 
100g juustoraastetta
0,5tl suolaa
ripaus mustapippuria
1tl sipulijauhetta

  Nypi juustoraaste ja jauhot pehmeän voin kanssa sekaisin. Lisää ruokalusikallinen kylmää vettä ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Nosta taikina jääkaappiin täytteen valmistuksen ajaksi.
  Puhdista tai sulata sienet. Pieni tarvittaessa hieman pienemmiksi paloiksi. Paista sieniä kuivalla pannulla, kunnes sienistä irtoava neste on haihtunut. Lisää nokare voita ja viipaloidut salottisipulit. Kuumenna sieni-sipuliseosta koko ajan sekoitellen, kunnes sipulit hieman kuullottuvat. Mausta ripauksella suolaa ja pippuria.
  Voitele piirakkavuoka tai tee piiras irtopohjavuokaan (halk. n.24cm). Irtopohjavuokaa käytettäessä laita leivinpaperi reunan ja pohjan väliin. Painele taikina vuokaan. Kaada päälle sieni-sipuliseos.
  Vatkaa munien rakenne kevyesti rikki ja lisää joukkoon kerma, maito ja mausteet. Lisää juustoraaste ja sekoita. Kaada seos sienten päälle vuokaan.
  Paista piirakkaa 225-asteisessa uunissa n.25-30 minuuttia.



Kukahan nämä kaikki muuten syö?!??!

Sitten taas kerran muistuttelen lähestyvästä kirja-arvonnasta. Käykäähän osallistumassa kommentoimalla Little pigs-juttua :)

11. elokuuta 2012

"Minua kun vatuttaa aina", sanoi Rölli-peikko

Yllätys, yllätys. Päivä on jälleen kerran kulunut marjatouhujen parissa. Vadelmasaldo kaikkinensa on jotain 22 litraa ja aina vaan niitä tulee. Pakkaseen en enää viitti laittaa, eikä kaikkea voi likööriinkään umpata, niin täytyy keksiä jotain muuta. Dansukkerin sivuilta löysin kivan vadelmahillon ohjeen ja siihen sain ujutettua edes pikkuisen noita marjoja. Ja harvenipa tuo herukkapuskakin edes puolella litralla. Hillosta tuli niin hyvää, että taidan tehdä toisenkin satsin kunhan vaan ehdin.

Mutta sitten tuohon päivän ruokaan. Se oli lähes täydellistä! Hyvän lihan ja sienten ystävän ykkösherkku. Ohjeen löytänyt Pirkasta. Tuoreet/kuivatut sienet korvasin tölkki-suppilovahveroilla ja muhittelin ruokaa lähemmäs kolme tuntia, mutta muuten menin aikalailla ohjeen mukaan. Kun ruoka oli ollut kaksi tuntia uunissa, käänsin uunin 100 asteeseen ja annoin olla vielä sen aikaa, että sain perunat pestyä ja keitettyä. Jatkossa laittaisin ehkä pienen palan possua sekaan tuomaan rasvaa. Mutta muuten tuo oli aivan mieletöntä. Kunnolla muhinut liha lähinnä mureni suuhun ja sienten tuoma aromi oli aika huikea. Että kiitos Pirkka loistavasta ohjeesta!

Syksyn lihapata

n.700g naudan tai hirven kulma- tai ulkopaistia
2rkl voita
0,75tl suolaa
0,5tl mustapippuria
2(n.250g) sipulia
2 valkosipulinkynttä
n.3dl vettä
200g tuoreita suppilovahveroita tai 25g kuivattuja (tatit, siitakesienet tms käy)
1dl(50g) sinihomejuustomurua (Auraa)
(1dl ruokakermaa)
persiljaa

  Kuutioi liha ja ruskista palat voissa parissa kolmessa erässä. Siirrä lihat pataan. Mausta suolalla ja pippurilla. Kuori ja lohko sipulit. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet. Lisää pataan sipulit, vesi ja hieman pienemmiksi leikatut sienet sekä sinihomejuusto. Jos käytät kuivattuja sieniä, murskaa sienet käsin ja liota niitä 3desissä vettä 0,5-1 tuntia ja kaada sienet liemineen pataan.
   Hauduta kannen alla 175 asteessa noin 2-3 tuntia. Lisää halutessasi ruokakermaa ja tarkista maku. Lisää suolaa tarvittaessa. Hienonna pinnalle persiljaa. Tarjoa lisäksi perunoita, marjahyytelöä ja salaattia.




Vaarin vaapukkahillo

1,5l vadelmia
0,5l punaherukoita
1dl metsämansikka- tai vadelmalikööriä
500g hillosokeria

   Mittaa marjat ja likööri kattilaan. Kuumenna ja lisää varovasti sekoittaen hillosokeri joukkoon. Keitä noin 10 minuuttia, jäähdytä ja kaada puhtaisiin, kuumennettuihin tölkkeihin. Peitä puhtailla, kuumennetuilla kansilla ja säilytä kylmässä.


10. elokuuta 2012

When a blind man cries

Niin vaan viikko hurahti ohi aivan huomaamatta. On ollut kyllä vähän turhankin tapahtumarikas viikko, niin hyvässä kuin pahassakin. Tämän päivän kun vielä jaksaa touhottaa, niin ehkä viikonloppuna saa sitten ottaa iisimmin. Tai urakkaa on kyllä tuolla marjapuskissa ihan tarpeeksi ja mustikkametsäänkin voisi mennä. Mutta se on onneksi semmoista rauhallista ja mukavaa touhua.

Päivän ruoaksi valikoitui tänään sipulikeitto, joka alunperin olisi pitänyt maustaa portviinillä. Portviiniä ei kaapista löytynyt, enkä sen takia viitsinyt suunnata Alkoon, niin lorautin sekaan sitten sherryä. Samapa kai tuo mitä sinne keittoon laittaa. Lopputulos oli kuitenkin ihan jees. Keitto toimisi ehkä paremmin alkukeittona pieninä määrinä kuin pääruokana. Sen verran hassun makeaa tuo oli. Ohje on jälleen kerran Me-lehdestä löydetty. Paistoin keiton pinnalle muutaman jääkaapista löytyneen pekonisiivun ja lisäsin keittoon valmistusvaiheessa muutaman valkosipulinkynnen.

Sherryllä maustettu sipulikeitto

4 sipulia
3-4 valkosipulinkynttä
1 keskikokoinen purjo
2rkl öljyä
1rkl vehnäjauhoja
1 kasvisliemikuutio
1rkl siirappia
3dl vettä
2dl sherryä tai punaista portviiniä
2dl ruokakermaa
suolaa
rouhittua mustapippuria
1dl ruohosipulia silputtuna
Tarjoiluun:
4 viipaletta paahtoleipää
3rkl voita
2tl ranskalaista sinappia (laitoin ihan tavallista Auran sinappia)

   Halkaise sipulit, poista kuoret ja viipaloi puolikkaat. Freesaa sipuliviipaleet ja valkosipulit öljyssä. Ripottele vehnäjauhot ja murennettu liemikuutio päälle ja sekoita hyvin. Lisää vesi sekä viini. Kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen. Hauduta 20–30 minuuttia. Leikkaa purjo ohuiksi viipaleiksi, huuhtaise viipaleet kylmällä vedellä ja lisää ne kattilaan keittämisen loppupuolella. Lisää ruokakerma ja ruohosipulisilppu. Mausta rouhitulla pippurilla ja tarvittaessa suolalla. Kuumenna kiehuvaksi. Sekoita sinappi ja voi. Paahda leipäviipaleet ja sivele niille sinappivoita. Leikkaa kolmioiksi.




Käykäähän muuten kurkkaamassa Kääpiölinnan facebook-sivua. Kokoan sinne hiljalleen kuvia niistä parhaista sapuskoista ja leivonnaisista, mitä oon testannut. Sieltä löytää nopeasti omaa silmää ja makua miellyttävät juttuset ja kuvan kautta pääsee sitten blogiin poimimaan ohjeen talteen. Tykkäämällä saat helposti ja nopeasti tietoa Kääpiölinnan päivityksistä.

Kääpiölinna löytyy osoitteesta  www.facebook.com/KaapiolinnanKookissa.

Niin ja käykäähän osallistumassa kirja-arvontaan kommentoimalla toissapäiväistä kirjoitusta. Ihan vaan vaikka sana 'arvonta' piisaa, mutta saa muutakin mukavaa runoilla. Kiitos jo tähän mennessä osallistuneille :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...