30. marraskuuta 2012

And forever be divine - alcohol

Aivan pakko jakaa teille vielä tämän mielettömän herkullisen ja mukavasti lämmittävän juoman ohje. Simppeliä, mutta niin hyvää! Ajattelin ilahduttaa tuota ukkokultaa perjantain kunniaksi kuumalla xante-kaakaolla. Jossain mappieni kätköissä on majaillut kanelisen suklaajuoman ohje ja sitä tuunaamalla sai tämä juoma alkunsa. Suosittelen!

Xante-suklaajuoma
(2ann.)

3-3,5dl maitoa
75g tummaa suklaata
0,5tl kanelia
4-7cl Xantea tai muuta päärynälikööriä
Pinnalle:
kermavaahtoa
rouhittua suklaata

  Kuumenna maitoa ja suklaata pinnoitetussa kattilassa niin, että suklaa sulaa. Älä anna juoman kiehua. Lisää kaneli joukkoon ja vatkaa voimakkaasti. Kaada likööri laseihin, lisää suklaajuoma ja koristele kermavaahdolla ja suklaalla.



Otsikosta on sanottava sen verran, että kyseinen pätkä viittaa mun ehdottoman lempparibändin biisiin. Bändi on Gogol Bordello ja biisi Alcohol. Kerran oon keikalla käynyt ja uudestaan menisin vaikka heti! Ihan mieletön porukka!

A fish over here, a fish over there....

Voi järkytys miten kylmä tuolla pihalla on. Eipä oo kauheasti tehnyt mieli nokkaansa pihalle laittaa, kun ei kerran pakko oo ollut pakko. On siis ollut oikein mainio päivä yrittää saada Kääpiölinnan sisätiloja ojennukseen, mopata ja imuroida. Ja tottahan sitä tanssiakin täytyi, kun perässä kulkee onnellinen pieni mies hokien, että tanssi, tanssi, tanssi.. :D Varsin kiva kotoilupäivä siis.

Ruokapuolella suosin taas sangen tavallista kotiruokaa ja samalla sain kiusata muuta sakkia kalaruoalla. Lautaselle päätyi kalapihvejä kera tuiki tavallisen perunamuusin ja kermaviilikastikkeen. Niin tavallista ja niin herkullista. Ja helppoakin vielä. Vähän murenevaista tuo taikina oli, joten pihvit kannattaa pitää pieninä. Näin paistaminen on oleellisesti helpompaa. Ohje kalapihveihin löytyi jälleen kerran Pirkasta.

Kalapihvejä väsäillessä muistin taas, että täytyisi kaivaa roudateippi esiin ja ehjätä mun monitoimikone, ennenkuin se leviää ihan totaalisesti. Mä luulen, ettei joulupukki tänäkään vuonna tuo mulle uutta konetta. Niin hyvin kun tuo on palvellutkin, niin ei se taida enää kauaa kestää. 

Kalamiehen seitipihvit

400g seitiä
1 sipuli
2 kananmunaa
1dl kevytkermaa (laitoin maitoa)
1dl korppujauhoja
1rkl makeaa chilikastiketta
0,5 sitruunan mehu
1tl suolaa
0,5tl mustapippuria
1dl tilliä (laitoin 0,5rkl kuivattua)
Paistamiseen:
margariinia tai öljyä

   Jauha kohmeinen kala monitoimikoneessa ja lisää muut ainekset. Sekoita hyvin. Nostele lusikalla murekeseosta paistin- tai lettupannuun, tasoittele pihveiksi ja paista ne molemmin puolin miedolla lämmöllä kauniin ruskeiksi. Tarjoa lisäksi keitettyjä perunoita tai muusia, kermaviilikastiketta ja salaattia.


Kermaviilikastike kalapihveille


1tlk(200g) kermaviiliä
2tl kuivattua tilliä
1tl sitruunamehua
ripaus sokeria
0,5tl suolaa
ripaus mustapippuria
1tl sinappia

  Sekoita ainekset keskenään ja anna kastikkeen maustua jääkaapissa ennen tarjoilua. Maut voimistuvat oleellisesti hetken muhittuaan.


29. marraskuuta 2012

Vaivaan vaivaan taikinaa, vain jauhot pöllähtää...

Nyt mä yllätän kaikki kertomalla, että oon leiponut... Wuhuuu.... Tai ei se taida niin suuri yllätys ollakaan. Olin selkeästi taikinaterapian tarpeessa eilisten rankkojen keskustelun jäljiltä ja kun jääkaappiin oli taas kätketty aineksia, jotka oli syytä käyttää pois, niin pakkohan sitä oli jotain leipaista. Eilisistä ihanista sämpylöistä intaantuneena tein pikkuruisia kaurapatonkeja, jotka erehdyttävästi muistuttavat enemmän sämpylöitä kuin patonkeja. Näistäkin tuli mukavan pehmoisia, mutta maultaan hävisivät eilisille aurinkoisille sämpylöille. Ei silti huono ohje tämäkään. Ohjeen alkuperää en muista.

Sämpylöiden lisäksi tekaisin kardemummamuffineja Me-lehden ohjeen mukaan. Mukavan meheviä ja makeita olivat! Ainoa virhe tuli paistovaiheessa. Paistoin muffinit silikonisilla vuoilla, mutta en muistanut voidella vuokia. Muffinien irrottaminen vuoasta oli suhteellisen haasteellista... Mitään kaunokaisia noista ei siksi tullut, mutta jälleen kerran maku on kaiketi se tärkeämpi juttu. Paperinen vuoka olisi ollut parempi valinta.

Mehevät kardemummamuffinit

100g voita
3dl sokeria
2 kananmunaa
5dl vehnäjauhoja
2tl kardemummaa
1tl leivinjauhetta
2dl maitoa
Täyte:
1 tlk smetanaa
2 rkl sokeria
Lisäksi:
suuria Amerikan muffinivuokia

   Sulata rasva ja anna sen jäähtyä. Vaahdota kulhossa sokeri ja kananmunat. Sekoita jauhoihin kardemumma ja leivinjauhe. Lisää jauhoseos kulhoon vuorotellen maidon kanssa. Lisää rasva.
  Laita uunipellille tai muffinipellin syvennyksiin paperiset muffinivuoat. Jaa puolet taikinasta vuokiin. Nosta keskelle nokare sokerilla makeutettua smetanaa ja levitä päälle loppu taikina siten, että täyte jää piiloon muffinin keskelle. Kypsennä 180-asteisen uunin keskitasossa noin 30 minuuttia.



Pienet kaurapatongit

2,5dl maitoa
25g hiivaa
1tl suolaa
1dl kaurahiutaleita
50g margariinia
n.5dl vehnäjauhoja

  Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää suola, kaurahiutaleet, pehmeä margariini sekä jauhot. Vaivaa taikina tasaiseksi ja anna sen kohota kaksinkertaiseksi.
  Leivo taikinasta tanko jauhotetulla leivinpöydällä. Jaa tanko noin 10 osaan. Pyörittele palat pieniksi sukkulan muotoisiksi patongeiksi. Kohota patongit ja paista niitä 225 asteen lämmössä noin 10 minuuttia.


28. marraskuuta 2012

Let the sunshine in... sämpylöitä ja aurajuustoista makaronilootaa

Pitemmittä puheitta taas päivän ohjeisiin. Takana on rankka vanhempain vartti neidin opettajan kanssa ja takki on aivan tyhjä.... Tapaamisesta riittää sulattelemista hetkeksi. Onneksi olin kokkaillut ennen tapaamista, sillä nyt ei jaksaisi.

Päivällä innostuin leipomaan aurinkoisia sämpylöitä, jotta sain eiliseltä yli jääneen hiivanpuoliskan hyötykäyttöön. Kerrankin löytyi sellainen ohje, jolla lopputulos oli mukavan pehmeä eikä niinkään tiiliskivimäinen.... Jes! Ja saipahan edes jotain aurinkoista ankean synkkään ja kylmään päivään. Ainoa vika oli, että sämpylät katosi turhan nopsaan. Taidan siis tekaista vielä toiset kahdeksan  iltapalaksi. Ohjeen alkuperää en muista, mutta kaiketi se jostain lehdestä on mun mappeihini ilmaantunut.


Aurinkoiset sämpylät

(8-10kpl)

2,5dl vettä
25g hiivaa
1tl suolaa
1rkl sokeria
1dl auringonkukansiemeniä
1dl ruisjauhoja
n.5dl vehnäjauhoja
0,5dl öljyä
Voiteluun:
munaa
Pinnalle:
auringonkukansiemeniä

  Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola, sokeri ja auringonkukansiemenet. Alusta jauhot taikinaan. Lisää lopuksi öljy. Anna taikinan kohota.
  Leivo taikinasta sämpylöitä ja anna niiden kohota. Voitele kohonneet sämpylät munalla ja ripottele pintaan auringonkukansiemeniä. Paista 225 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.




Makaronilaatikko on kauhean kivaa arkiruokaa, mutta sellaisenaan alkaa  tulla korvista pihalle. Siksi täytyy keksiä kaikkia uusia versioita kyseisestä sapuskasta. Tämän päiväisen makaronilaatikon sekaan livautin puoli paketillista aurajuustoa. Kivaa vaihtelua ja hyvääkin vielä!

Aurajuustoinen jauheliha-makaronilaatikko

1pss (n.400g) makaronia
vettä
suolaa
n.400g jauhelihaa
1 iso sipuli
1tl suolaa
0,5tl mustapippurirouhetta
0,5tl valkosipulijauhetta
1tl oreganoa
0,5pkt(à170g) Aurajuustoa
Munamaito:
4 kananmunaa
n.8dl maitoa

  Keitä makaronit suolalla maustetussa vedessä lähes kypsäksi. Valuta. Ruskista jauheliha omassa rasvassaan. Lisää ruskistamisen loppuvaiheessa hienonnettu sipuli. Mausta suolalla, pippurilla, valkosipulijauheella ja oreganolla. Nosta pannu liedeltä ja murenna aurajuusto joukkoon.
  Sekoita makaronit ja jauhelihaseos keskenään isossa vuoassa. Vatkaa munien rakenne kevyesti rikki ja sekoita maito joukkoon. Kaada munamaito vuokaan.
  Kypsennä 175-200 asteisessa uunissa 45-55 minuuttia.


Mikähän siinä on, että makaronilaatikosta ei vaan saa hyvää kuvaa? Pöh. Typerä laatikko.

27. marraskuuta 2012

Eat greek....

Kiireen vilkkaa laittaa päivän ohjeet jakoon ja säntäilen sitten kaupasta toiseen. Päivän ruoka oli varsinainen tilkkutäkki, varsinkin valmistusvaiheessa. Mutta lopputulos oli ihan jees! Oli ilo nähdä, että kerrankin tuo neitikin söi kunnolla. Tarjolla oli kreikkalaisittain marinoitua broileria, pitaleipiä, tsatsikia ja salaattia. Broileriohjeen oon jostain kopsannut mappeihini nimellä "suvlaki-kanavartaat kreikkalaisittain", mutta en jaksanut alkaa väkertelemään vartaita, joten pariloin palat parilapannulla. Yhtään en ohjeen alkuperää muista. Pitaleipien ohje on puolestaan Seuran suuresta ruokakirjasta.

Pitaleivät
(n.20kpl)

5dl vettä
25g hiivaa
1tl sokeria
1,5tl suolaa
1rkl öljyä
12-14dl vehnä- tai hiivaleipäjauhoja

  Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää sokeri, suola ja öljy. Lisää jauhot vähitellen ja alusta taikina hyvin. Anna sen kohota vajaa tunti.
  Vaivaa taikinaa kevyesti jauhotetulla leivinpäydällä ja jaa se noin 20 palaan. Pyörittele palat pulliksi ja kauli niistä pyöreitä, matalia leipäsiä aluksi sen verran, mitä pellille mahtuu. Pane leipäset 250 asteen uuninlämpöön kohottamattomina (mielellään uunissa etukäteen kuumennetulle pellille) ja paista 8-10 minuuttia.
  Kauli lopusta taikinasta taas pellillinen leipäsiä ja paista. Halkaise ja täytä leivät lämpiminä tai kuumenna ennen tarjoilua.

Marinoidut broileripalat

n.500g maustamattomia broilerin fileepihvejä tai rintafileitä
Marinadi:
0,5dl öljyä
2rkl sitruunamehua
1rkl punaviinietikkaa
1 murskattu valkosipulinkynsi
1tl oreganoa
rouhittua mustapippuria
ripaus suolaa

  Leikkaa broileri isohkoiksi kuutioiksi. Sekoita marinadin ainekset keskenään ja sekoita broilerikuutiot joukkoon. Anna marinoitua muutama tunti tai yön yli jääkaapissa.
  Ota lihat huoneenlämpöön ainakin vartti ennen paistamista. Paista palat parilapannulla tai paistinpannulla öljyssä. Halutessasi voit  pujotella palat varrastikkuihin ja kypsentää grillaamalla.

Tsatsiki

200g kurkkua
vajaa 0,5tl suolaa
1 murskattu valkosipulinkynsi
0,5tl kuivattua minttua
2dl turkkilaista jogurttia
pikku hitunen sokeria

  Raasta kurkku karkeaksi raasteeksi ja ripottele joukkoon suola. Anna valua siivilässä 10-15 minuuttia. Puristele loput nesteet kurkkuraasteesta.
  Sekoita jogurtin joukkoon muut ainekset. Sekoita ja anna maustua viileässä hetki ennen tarjoilua.

26. marraskuuta 2012

One temptation - kasviskiusaus

Mun oli tarkoitus tehdä tätä kasviskiusausta jo viime viikolla, mutta se sitten jäi. Ja kun kerran ainekset kaapista löytyi, pääsi kiusaus aloittamaan tämän ruokaviikon. Pakko sanoa, että ruokaa laittaessa mun ei tehnyt tätä mieli. Ei sitten yhtään. Mä oon jo muutaman päivän himoinnut jotain oikein mausteista sapuskaa, mutta en vaan oo saanut sellaista laitetuksi. Täytyy korjata tilanne jossain vaiheessa. Kiusauksen ohje on Yhteishyvästä, mutta muuttelin sitä hieman. Kasviksia voi vaihdella ihan mielensä mukaan! Mun oli tarkoitus laittaa sekaan vielä pala retikkaa, mutta kyseinen yksilö kertoi haluavansa mieluummin kompostiin kuin meidän lautaselle.

Kasviskiusaus

400g perunaa
2 sipulia
1-2 (n.200g) porkkanaa
pala (n.200g) kukkakaalta
4dl soija- tai ruokakermaa
2rkl tomaattisosetta
1rkl makeaa chilikastiketta
1tl Provencen yrttiseosta
0,25tl mustapippurirouhetta
Pinnalle:
1-2dl juustoraastetta

  Kuori perunat, sipulit ja juurekset. Huuhtele kukkakaali. Suikaloi kasvikset. Sekoita kasvikset ja kaada uunivuokaan. Jätä kuitenkin päällimmäiseksi kerros perunaa. Sekoita kerman joukkoon tomaattisose, chilikastike, suola, yrttimauste ja pippuri. Kaada neste vuokaan. Kypsennä kasviskiusausta 200 asteessa 1-1,5 tuntia suikaleiden paksuudesta riippuen. Halutessasi voit ripotella kypsennyksen loppuvaiheessa (noin 40 minuutin kypsennyksen jälkeen) juustoraastetta kiusauksen pinnalle.
  Tarjoa sellaisenaan tai vaikkapa nakkien kera.



Käykäähän muuten vilkaisemassa Kääpiölinnan naamakirjasivuja. Albumista löytyy kuvia parhaimmista tekeleistä ja linkki kyseiseen postaukseen. Albumit päivittyy hiljallee, kunhan vaan ehdin kuvia lisäillä. Tykkäämällä sivusta saat tiedon uusista postauksista ja linkin päivän tekstiin.

Kääpiölinnan naamakirjasivu löytyy osoitteesta
http://www.facebook.com/KaapiolinnanKookissa

25. marraskuuta 2012

Olet kaunis, olet rohkea, olet vapaa, syntynyt voittamaan!

Tänään oli vihdoin ja viimein murhaavan herkullisen arvonnan vuoro! Ensinnäkin iso kiitos osallistuneille, uusille (sekä tietysti vanhoillekin!) lukijoille sekä arvontaa blogeissaan ja facebookissa mainostaneille! Aluksi oli tarkoitus käyttää neitiä onnettarena, mutta enhän mä muistanut että hän on maalivahtitreeneissä. Onnellisen voittajan sai siis valita pikkumies. Kun mä oon aivan onneton hienojen tietokoneohjelmien kanssa, niin arvonta suoritettiin todella tieteellisellä 'nostetaan lappu kiposta'-menetelmällä. Ensin täytyi vaan saada se lappu pikkumiehen kädestä, ennenkuin lappu kiikutetaan roskiin, kissojen ruoka- tai vesikippoon, lelukoppaan tai ihan vaan valitsijamiehen suuhun. Loput arvat sain kerätä syöttötuolin alta :D

Tällä kertaa voittajaksi ja "Murhaavan herkullista"-keittokirjan uudeksi onnelliseksi omistajaksi tuli ihanan

-blogin pitäjä!!!!

Hurjan paljon onnea! Laitatko mulle yhteystietosi Kääpiölinnan sähköpostiin, eli osoitteeseen kaapiolinna(at)gmail.com.


Sitten päivän sapuskoihin, joissa ei tosin ole juuri kerrottavaa. Syötiin varsin epäterveellistä, mutta sitäkin kivempaa ruokaa ajatuksella mitä pakkasesta ja jääkaapista löytyy. Pöytään päätyi perunakroketteja, prinssinakkeja, miniryynäreitä, friteerattuja sipulirenkaita, paneroituja kanapihvejä ohuina tikkuina paistettuna, yrttivoipatonkia, porkkana- ja kurkkutikkuja, tomaattilohkoja ja erilaisia kastikkeita. Kaikki muu oli valmista kamaa, mutta aiolin tein itse. Mulla on suunnattomia antipatioita oliiviöljyä kohtaan. Voin sitä käyttää, mutta se ei saa maistua liikaa. Tätä muistamatta tein aiolin oliiviöljystä ja mulle se ei oikein kolahtanut. Muut toki tykkäs. Itse käyttäisin jatkossa rypsiöljyä.

Aioli

3tl valkosipulimurskaa
0,5tl suolaa
2 keltuaista
3dl oliiviöljyä
2tl sitruunamehua
1tl kuivattua basilikaa

  Sekoita valkosipulimurska ja suola kulhon pohjalla. Vatkaa keltuaiset joukkoon. Lisää kulhoon öljyä ensin tippa kerrallaan, sitten ohuena nauhana samalla vatkaten, kunnes seos on paksua ja tasaista. Mausta sitruunamehulla ja basilikalla. Anna maustua hetki jääkaapissa ennen tarjoilua.



24. marraskuuta 2012

The way you shake your booty..... booty cake!!!!

Ihan ensimmäisenä voin todeta, että tänään väkerretty kakku ei ole blogistin omakuva :D Sain kaverilta pyynnön väsäillä jonkun pikkutuhman kakun heidän pippaloihinsa. Aikani eri kakkuversioita netissä tuijoteltuani ajattelin, että peppukakku olisi helpoin toteuttaa. Täytteeseen ja pohjaan hyödynsin Pirkasta löytynyttä suklaatäytekakun ohjetta, jota on tullut tehtyä useamman kerran. On ihan hirmuisen hyvää kakkua! Samaisen ohjeen vinkkasin mun veljelleni, kun halusi leipoa elämänsä ensimmäisen täytekakun vaimolleen. Ja jopa veljeni, joka ei tietääkseni ennemmin ollut leiponut mitään makeaa, onnistui kakun teossa vallan mainiosti.

Peppukakkua varten valmistin kaksi pyöreää, 4 munan kakkupohjaa. Pohjien halkaisija on 18cm. Mulla ei tuon kokoista kakkuvuokaa ollut, joten paistoin pohjat pyrexin pyöreässä, lasisessa uunivuoassa. Iho on tehty sekoittamalla luonnonvalkoista ja vaaleanpunaista marsipaania keskenään. Pöksyt on mustasta sokerimassasta ja pitsi marsipaanista. Marsipaanin alla on voikreemi, jottei iho "hikoilisi". Hieman tuosta tuli selluliittinen peffa, mutta kuten kaveri totesi, että se on vain nykypäivän realismia :D Eihän tässä enää mitään teinityttöjä olla :D Otin hieman vaihekuvia, jos niistä olisi jollekin apua ja iloa.



Peppukakku


Yhteen pohjaan: (tee näitä kaksi!)

4 kananmunaa
1,5dl sokeria
1,5 dl vehnäjauhoja
3rkl tummaa kaakaojauhetta
1tl leivinjauhetta
Täyte:
4dl vispikermaa
150g tummaa taloussuklaata
400g mascarpone-juustoa tai maustamatonta tuorejuustoa
0,75dl sokeria
2tl vaniljasokeria
2rkl sitruunamehua
3 banaania
Kostutus:
1-1,5dl appelsiinimehua
Voikreemi:
200g voita
500g tomusokeria
2tl vaniljasokeria
2-4rkl maitoa
Päälle:
1 pötkö luonnonvalkoista marsipaania
pala vaaleanpunaista marsipaania
mustaa sokerimassaa
hopeakuulia

  Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita jauhoihin kaakao- ja leivinjauhe. Yhdistä seos munavaahtoon. Kaada taikina voideltuun, jauhotettuun tasapohjaiseen vuokaan tai pyöreään uunivuokaan (halk.18cm). Paista kakkua 175 asteessa uunin alatasolla noin 30 minuuttia. Kumoa kakkupohja ja anna sen jäähtyä. Tee näitä kaksi kappaletta.
  Vatkaa kerma vaahdoksi ja leikkaa suklaa karkeaksi rouheeksi. Sekoita mascarponen joukkoon sokeri, vanilliinisokeri, sitruunamehu, suklaarouhe ja lopuksi vaahdotettu kerma.
  Aseta kakkupohjat vierekkäin ja leikkaa molemmista noin 1/4 pois. Säästä palat. Leikkaa pohjat kolmeen osaan. Laita pöydälle kaksi pitkää kelmusuikaletta ristiin ja nosta alimmaiset pohjalevyt vierekkäin kelmulle. Kelmujen alle kannattaa laittaa ohut leikkuulauta siirtelyn helpottamiseksi.
  Aseta levyt tiiviisti vierekkäin leikkauspinnat vastakkain. Kostuta levyt kevyesti appelsiinimehulla ja peitä ohuilla banaaniviipaleilla. Pakaroiden keskellä viipaleet voivat olla hieman paksumpia. Levitä päälle reilu kerros täytettä. Jälleen kerran pakaroiden keskelle vähän paksumpi kerros täytettä. Näin saa jo aavistuksen oikeaa muotoa ja pyöreyttä kakkuun. Tee toinen kerros samoin ja viimeiseksi vielä päällimmäiset kakkulevyt, jotka kostutetaan.
  Leikkaa toinen poisleikatuista pikkupaloista kolmeen osaan. Aseta alin levynpalanen pepun yläpuolelle, aivan kiinni kakkupohjaan. Kostuta, täytä hyvin ohuilla banaaniviipaleilla ja täytteellä. Aseta toinen levy päälle, kostuta ja täytä. Laita päällimmäinen levy päälle ja kostuta. Voit vielä käsin painaa palaa kiinni peppuun. Tämä on ikäänkuin alaselkää.
  Täytä mahdolliset kakkulevyjen välissä olevat raot täytteellä. Tasoittele pursuavat täytteet levittämällä ne kakun kylkiä pitkin. Kääri tiukasti kelmuun ja nosta jääkaappiin maustumaan. Tässä kohtaa voi kelmun avulla muotoilla kakkua hieman. Anna olla viileässä mieluiten yön yli.

Yksi pakara
Peffa hahmottuu, palat leikattu pois
Alimmaiset kakkulevyt yhdessä. Leikkuulauta puuttuu...
Keskelle pakaraa runsaammin täytettä, jotta muoto pyöristyy
Raot tilkitty, alaselkä lisätty
Tiivis paketti :)

Kakun tasoittelu:

  Valmista ensin voikreemi. Paloittele huoneenlämpöinen voi kulhoon ja lisää tomusokeri, vaniljasokeri sekä maito voin joukkoon vähitellen sähkövatkaimen pienellä teholla vatkaten.
  Poista kakusta kelmut ja nosta varovasti tarjoilualustalle. Halutessasi voit laittaa kakun reunojen alle leivinpaperisuikaleet tarjoilualustaa suojaamaan.
  Levitä kakulle ensin ohut kerros voikreemiä sitomaan irtomurut. Veistä tai lastaa kannattaa putsailla ahkerasti. Ohuen kerroksen jälkeen levitä hieman paksumpi voikreemikerros, jolla voit muotoilla kakkua haluamasi malliseksi. Kreemistä olisi syytä saada mahdollisimman sileä ja tasainen kerros.

Voikreemi... Kannattaa tasoitella paremmin

Kakun koristelu:

  Pehmitä valkoista marsipaania hieman käsissä puristelemalla. Lisää marsipaaniin vaaleanpunaista marsipaania vähän kerrallaan ja puristele niin, että vaaleanpunainen marsipaani "liukenee" valkoiseen. Lisää vaaleanpunaista niin kauan, että saat haluamasi värisen marsipaanin.
  Kauli marsipaani ohuehkoksi levyksi silikonialustalla tai leivinpaperilla. Käytä tomusokeria apuna. Leikkaa vaaleanpunaisesta marsipaanista kolme palaa. Yksi alaselkään ja yksi kumpaankin pakaraan. Laita levyt paikoilleen. Levyt saa olla mielellään hitusen liian isoja, sillä ylimääräiset voi leikata pois. Pöksyjen kohta voi jäädä ilman marsipaania. Painele alareunasta marsipaania kevyesti pohjan alle ja leikkaa sitten ylimääräiset pois.
  Ota pepusta strategiset mitat, lähinnä leveys ja pöksyjen korkeus. Leikkaa kaksinkerroin taitetusta leivinpaperista kaava pöksyille.
  Kauli sokerimassa ohueksi levyksi, käytä tomusokeria apuna. Aseta pöksyjen kaava sokerimassalevylle ja leikkaa pöksyt terävällä veitsellä. Taas kerran pöksyt voi olla sivuista vähän pidemmät, että taatusti piisaavat. Haarakiilan voi tehdä erikseen ja sauman "liimata" tilkalla kylmää vettä. Aseta pöksyt paikoilleen.
  Jos haluat tehdä pitsisomisteen, pyörittele vaaleanpunaisesta marsipaanista pitkä, ohut pötkö ja kauli se kevysti littanaksi suikaleeksi. Leikkaa terävällä veitsellä tai taikinapyörällä suht tasapaksuksi suikaleeksi. Aseta suikaleen toinen pää pöksyn reunaan ja "ruttaa" vähän kerrallaan reunaa pitkin. Koristele halutessasi hopeakuulilla.

Ihosuikaleet aseteltu

Pöksyt jalkaan...

Pitsit ilman helmiä

Ja vielä ehtii käydä osallistumassa murhaavan herkullisen keittokirjan arvontaan! Arvonta suoritetaan 25.11.12 klo 18.00. Osallistu täällä :D

23. marraskuuta 2012

Slave to chocolate

Tiedättekö sen tunteen, kun jotain ruokaohjetta lukiessa näkee mielessään kuinka herkullinen lopputuloksen täytyy olla... Ja kun valmiin tuotoksen saa eteensä, on pettymys melkoinen. Ja on hetkiä, jolloin kaikki vaan menee pieleen, vaikka mitä tekisi. Mulle kävi tänään niin. Oon jostain löytänyt muhkean suklaa-piimäkakun ja ohjetta lukiessani näin ajatuksissani ihanan, korkean ja mehevän, suklaisen kakun. Uunista ulos tuli kuitenkin littana, pinnaltaan aavistuksen mustunut tuotos. Hyvä ettei itku tullut ja kakku lentänyt suoraan roskiin. Toisaalta, tämän kakun tein meidän sakille, joten ei liene niin vaarallista vaikkei kakku täydellinen olekaan. Ja onni on, että kolmesta tänään tehdystä kakusta se oli just tämä joka vastusti. Tein nimittäin kaverille meetvursti-kinkkuvoileipäkakun ja täytekakun, johon täytyi paistaa kaksi pohjaa. Niiden epäonnistuminen olisi harmittanut paljon enemmän.

Tässä kuitenkin ohjetta, jos joku haluaa testata. Mulla suurin virhe taisi olla liian suuri vuoka. Mun 20-senttinen vuoka oli päättänyt piiloutua johonkin, enkä sitä tähän hätään löytänyt. 24-senttinen oli aivan liian iso. Toinen virhe oli liian pitkä paistoaika. Olisi vaan pitänyt uskoa omia silmiä ja tikkua eikä kelloa. Kakkua halkaistessa päällimmäinen levy meni palasiksi. Täytettä tein vaan puolet, enkä saanut siitä notkeaa vaan täysin juoksevaa. Tosin se jähmettyi aika nopeasti. Että sellainen kakku. Sana muhkea tuossa mun kakun nimessä on lähinnä vitsi.

Ja nyt kun kaikki onnettomat vaiheet on kerrottu, niin loppujen lopuksi kakku oli todella hyvää! Ihanan mehevää ja todella suklaista. Ja sellaista, että jokainen suupala löytää takuuvarmasti paikkansa syöjän reisistä ja lanteilta.... Ei siis haittaa, että jäi noin matalaksi. Täysin onnistuessaan olisi varmasti täyden kympin suklaakakku!

Muhkea suklaa-piimäkakku

Vuokaan:
margariinia tai voita
Taikina:
180g margariinia kuutioina (laitoin voita)
3.5dl sokeria
1-2tl vaniljasokeria
4 keltuaista
2dl vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta
0,75dl kaakaojauhetta
1dl kookosrouhetta (laitoin hiutaleita)
2dl piimää
4 valkuaista
ripaus suolaa
Suklaatäyte:
400g tummaa suklaata
250g margariinia sulatettuna (laitoin voita)
1,33dl tomusokeria

  Voitele tasapohjainen vuoka (20cm), leikkaa vuoan pohjalle sopiva palanen leivinpaperista.
  Vatkaa rasva,  vaniljasokeri ja sokeri pehmeäksi vaahdoksi. Lisää keltuaiset yksi kerrallaan, seosta koko ajan vatkaten.
  Sekoita keskenään vehnäjauhot, leivinjauhe ja kaakaojauhe. Siivilöi seos muna-sokerivaahtoon. Lisää kookosrouhe ja piimä.
  Vaahdota valkuaiset ja ripaus suolaa kovaksi vaahdoksi. Nostele valkuaisvaahto taikinaan. Kaada taikina vuokaan.
  Kypsennä kakkua 200 asteisessa uunissa noin tunnin ajan. Peitä tarvittaessa kakku foliopalalla tummumisen estämiseksi. Jäähdytä kakku ja leikkaa se kolmeen osaan.(Leikkasin vain kahtia)
  Sekoita paloiteltu suklaa ja sulatettu, lämmin rasva keskenään kulhossa niin, että suklaa sulaa. Siivilöi joukkoon tomusokeri. Anna täytteen jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Vispaa täyte puuhaarukalla notkeaksi ja levitä se kakun väliin ja päälle.




Tämä ei ollut se kakku mistä eilen täpistelin. Esitellään se sitten huomenna... Olettaen, että koristelut onnistuu :)

Niin ja vielä ehtii osallistua Murhaavan herkullisen keittokirjan arvontaan! Arvonta löytyy täältä!


22. marraskuuta 2012

Always look on the bright side of life....

Mä oon ollut tänään kaikkea muuta kuin itse hilpeys. Oon murissut, ärissyt, tiuskinut ja karjunut. Ärsytyskynnys on ollut hieman matalalla. Syynä suureen äreyteen on miehen eilen saama lomautuslappu. Lappu oli ihan odotettavissa oleva juttu, mutta silti se laittoi miettimään. Pärjätään kyllä, se ei oo ongelma, mutta asioita täytyy hieman laittaa uuteen tärkeysjärjestykseen. Tästä taitaa siis tulla hetkellisesti tarkan markan... eikun tarkan euron ruokablogi. Tosin oon monesti todennut, että yllättävän edullisesti saa laitettua hyvää ja monipuolista ruokaa. Ne opit on siis syytä ottaa taas käyttöön. Eikä tietenkään saisi mennä asioiden edelle, kun lomautuksen alkuun on vielä ne lakisääteiset pari viikkoa. Sinä aikana voi tapahtua melkeinpä mitä vaan.

Päivän ärtymystä ei ainakaan helpottanut erittäin vähiin jääneet yöunet ja yliväsynyt pikkumies, joka ei totaalisesta uupumuksesta huolimatta halunnut nukkua päiväunia... Tai nukahti se, matkalla kauppaan. Lisää ärtymystä herätti maalivahdin paikkaa pelaava neiti, joka ei kuitenkaan halua käydä maalivahtitreeneissä. Asiasta on käyty suunnattoman painokkaita keskusteluita illan mittaa.

Mutta se niistä mun murheista. Asioilla on taipumus järjestyä ja niin kauan kun ihmiset voi hyvin, ei oo mitään hätää. Ajattelin kuitenkin hemmotella itteäni (ja vähän muitakin) rapeaksi kuorrutetuilla uunihedelmillä. Tai oikeastaan syy oli pöydällä hyvää vauhtia ylikypsäksi käyvät hedelmät. Meillä hedelmien menekki vaihtelee suunnattomasti. Välillä ne katoaa saman tien, toisinaan ne yrittää muumioitua meidän hedelmäkupissa. Tällä kertaa muumioituminen ei ollut kaukana, joten päätin pelastaa mitä pelastettavissa on. Idean corn flakes-kuorrutukseen oon löytänyt Pirkasta. Hedelmiä voi vaihdella mielensä mukaan. Annoksen kruunaa kunnon loraus vaahterasiirappia ja iso nokare kermavaahtoa.

Rapeat uunihedelmät

1 iso omena
1 päärynä
2 säilykepersikanpuolikasta
3 luumua
Kuorrutus:
3dl corn flakes-maissihiutaleita
0,5dl kookoshiutaleita
2rkl fariinisokeria
3rkl vehnäjauhoja
3rkl margariinia sulatettuna
Vuoan voiteluun:
margariinia
Lisäksi:
vaahterasiirappia
kermavaahtoa tai vaniljajäätelöä

  Voitele laakea uunivuoka ja paloittele hedelmät. Jaa paloitellut hedelmät vuokaan. Helposti tummuvat hedelmät kannattaa kuoria ja kuutioida vasta viime tingassa.
  Murskaa maissilastut pakastepussissa käsin painellen. Laita murska kulhoon, lisää muut ainekset. Sekoita ja levitä hedelmien päälle.
  Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Tarjoa kermavaahdon tai vaniljajäätelön kanssa.



Nyt kun muksut nukkuu (vihdoinkin!!!) taidan tekaista jättimäisen, kuuman kaakaon kermaliköörillä ja Malibulla höystettynä. Ja samalla suuntaan ajatukset huomiseen jännittävään ja kutkuttavaan kakkuoperaatioon. Siitä lisää lauantaina, mikäli mun tekeles onnistuu.

Ja käykäähän te muut osallistumassa murhaavan keittokirjan arvontaan! Ohjeet löytää täältä! Ensi viikolla tämä kirja voi olla just SUN hyllyntäytteenä :D

21. marraskuuta 2012

Onni suosii rohkeaa - arvontaa, pastaa ja jouluista leipää!

Eilen kauppareissulla eksyin uuteen pieneen kirjakaupantapaiseen ja tottahan sieltä jotain lähti mukaankin. Mulla pitäisi ehdottomasti olla porttikielto kaikkiin kirjakauppoihin... astia- ja leivontatarvikeliikkeiden lisäksi. Kenkäkauppoja unohtamatta. Tai parasta olisi päästää mut kauppaan vain ja ainoastaan tiiviin valvonnan alaisena :D

Mutta... Sieltä kirjakaupasta löysin mielenkiintoisen keittokirjan. Kyseinen opus oli Paula Arvaksen "Murhaavan herkullista - ruumiin kulttuurin koekeittiö". Ja ruumiinkulttuuri tosiaan erikseen kirjoitettuna. Kirjassa esitellään parhaat palat Ruumiin kulttuuri-lehdessä julkaistuista, dekkareista löytyneistä ruokaohjeista. Kirjassa on ohjeita niin suomalaisilta kuin ulkomaisilta rikoskirjailijoilta. On aivan ihana ja mielenkiintoinen opus!

Ajattelin siinä kirjaa selaillessa, että joku teistä lukijoistakin saattaisi kyseisestä opuksesta ilahtua. Mietin ensin, että laitan taas arvonnan pystyyn kun on jotain juhlittavaa. Mutta tartteeko toisen ilahduttamiseen aina olla joku syy? Siispä tehdään tällainen pika-arvonta piristämään sateisen ankeita ja pimeitä päiviä. Säännöt tulevat tässä:


Murhaavan herkullinen arvonta! Arvonta suoritetaan sunnuntaina 25.11.2012 klo 18.00. Siihen mennessä osallistuneet huomioidaan. Osallistua voit kommentoimalla tämän päivän kirjoitusta. Ilmoita samalla, monellako arvalla osallistut. Arpoja on voi saada 3 kipaletta seuraavilla tavoilla:

1. Kommentoimalla tämän päivän kirjoitusta, saat yhden arvan. Sana on vapaa :)

2. Liittymällä Kääpiölinnan lukijakaartiin saat yhden arvan. Aikaisemmin liittyneet saavat tämän arvan automaattisesti.

3. Linkittämällä tämänpäiväisen arvontapostauksen blogiisi tai jakamalla sivun facebookissa, saat yhden arvan. Kirjan kuvaa saa käyttää, jos tahdot.



Mutta sitten päivän ohjeisiin. Kaappien tyhjäys senkun jatkuu. Mapeistani löysin kivalta kuulostavan jouluisen leipäohjeen, johon sain hukattua sämpyläjauhopussin loput ja osan jääkaapissa nököttäneestä piimästä. Ja saipahan pari pikkumiehen uudelleen muotoilemaa foliovuokaakin jotain tekemistä. Ohjeen alkuperää en taas muista. Vinkkinä sanoisin, että taikinan kohotus kannattaa tehdä isossa astiassa, sillä taikina oli sangen kuohuvaista. Mun leivät olisi saaneet olla aavistuksen kauemmin uunissa. Muuten olivat ok.

Mausteinen joululeipä
(2kpl)

2kpl 1,5l:n foliovuokia
Taikina:
4dl vettä
0,5dl siirappia
1dl piimää
5dl sämpyläjauhoja
1pss kuivahiivaa
1tl suolaa
Lisäksi:
n.5dl vehnä- tai sämpyläjauhoja
0,5dl öljyä
1dl kuorittuja auringonkukansiemeniä
0,5tl kardemummaa
0,5tl kanelia

  Kuumenna vesi ja sekoita siihen siirappi ja piimä. Sekoita suola ja hiiva jauhoihin ja lisää seos kädenlämpöiseen nesteeseen. Sekoita hyvin ja jätä löysä taikina kohoamaan leivinliinan alle.
  Taikinan kohottua kaksinkertaiseksi vaivaa siihen loput jauhot, öljy, auringonkukansiemenet ja mausteet. Kaada taikina pöydälle ja vaivaa sitä vielä hetki. Jaa taikina kahteen osaan ja pyörittele pitkänomaiset leivät. (Mun taikina jäi jauhojen lisäyksestä niin löysäksi, että sain kauhoa taikinan vuokiin. Tosin näin leipä jäi murenevaiseksi..) Nosta leivät öljyllä voideltuihin foliovuokiin ja kohota liinan alla.
  Paista leipiä uunin alaritilätasolla 200 asteessa noin 35-40 minuuttia, kunnes leivän pohja on kypsä.



Päivän ruokana oli tonnikalapastaa Pirkasta poimitun ohjeen mukaan. Tuoreita yrttejä korvasin pääasiassa kuivatuilla ja parmesaanikin vaihtui emmental-mozzarellaksi. Paitsi että omalta lautaseltani unohdin juuston kokonaan... Tuorepastaa olisin halunnut, mutta sitä ei kaupassa ollut, enkä jaksanut itse semmoista väsäillä. Alkuperäisessa ohjeessa tonnikalasalsa tarjoiltiin kylmänä, mutta mä halusin siitä lämpimämmän version. Alkuperäisen ohjeen voi käydä kurkkaamassa Pirkan sivuilta.

Yrttinen tonnikala-salsapasta

1tlk(200g) tonnikalaa öljyssä
2-3 tomaattia
1 punasipuli
2 valkosipulinkynttä
0,5dl timjamia (laitoin teelusikallisen kuivattua)
0,5dl basilikaa (laitoin teelusikallisen kuivattua)
0,5dl tilliä
2-3rkl kapriksia
1rkl omenaviinietikkaa
3rkl tonnikalatölkin öljyä
0,5tl suolaa
0,5tl mustapippuria
Lisäksi:
1pkt(250g) fettuccine-tuorepastaa (laitoin spagettia)
vettä
suolaa
Pinnalle:
parmesaania (laitoin emmental-mozzarellaa)
tilliä

  Valuta tonnikala ja paloittele. Säästä öljy. Kuutioi tomaatit, hienonna kuorittu punasipuli ja valkosipulinkynnet. Hienonna tuoreet yrtit.
  Kuumenna tonnikalatölkin öljy pannulla ja kuullota siinä sipuli ja valkosipuli. Lisää paloiteltu tonnikala, kuutioitu tomaatti, omenaviinietikka ja kaprikset. Mausta yrteillä, suolalla ja pippurilla ja kuumenna.
  Keitä tuorepasta pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta pasta ja sekoita joukkoon tonnikalasalsa. Kaada pasta tarjolle ja ripottele pinnalle parmesaaniraastetta ja hienonnettua tilliä. Tarjoa salaatin ja patongin kanssa.



20. marraskuuta 2012

Sticky sweet..... suklaanekkuja ja hedelmäistä broileria

Mikähän siinä on, että leipoessa tai karkkeja valmistaessa taikinan/massan hävikki on suhteettoman suuri?!? Aina jostain ilmestyy lusikka, joka salaman lailla hyökkää kohtia kulhoa tai kattilaa. Maistaa täytyy aina uudestaan ja uudestaan. Tänään innostuin testaamaan Yhteishyvästä löytynyttä pähkinäisten suklaanekkujen ohjetta ja ajoittain olin aivan varma, että en tuu saamaan yhtään massaa karkkimuottiin saakka. Mun hovimaistaja kun kävi aika tiuhaan tarkkailemassa massan kiehumista.... lusikka kourassa tietenkin. Mun maisteluillahan ei tietenkään ollut mitään tekemistä hupenevan keitoksen suhteen....

Oon nekkuja tehnyt viimeksi joskus pikkulikkana eli kokemusta ei tästä juuri ole. En ollenkaan tajunnut ohjeen varoittelua massan kiehumisesta yli. Tai siis sitä, että kun se kiehuu, niin se kanssa kuohuu. Mä omistan tasan kaksi paksupohjaista kattilaan, toinen on noin 1,5l ja toineen vissiin 10l. Yltiöpositiivisena ajattelin, että tottahan se pienempi kattila piisaa. No, kai se olis piisannut, mutta sitten olisi saanut seistä koko ajan vieressä vahtimassa keitosta. Joten kuohumiseen kyllästyneenä kippasin seoksen siihen isompaan kattilaan. Ohjeen mukaan näitä olisi pitänyt tulla 20... Mulla tuli reilu 100 ja lopuksi kyllästyin tuohon yltiötahmeaan touhuun niin, että kaadoin lopun massasta leivinpaperille levyksi. Olin vahingossa ostanut sellaisia pikkuriikkisiä, paperisia karkkivuokia. Pelkästään niihin osuminen oli suhteellisen haasteellista.

Pähkinäiset suklaanekut

100g voita tai margariinia
3dl sokeria
1dl vaaleaa siirappia
2dl kuohukermaa
ripaus suolaa
0,5dl kaakaojauhetta (laitoin tummaa)
2tl vaniljasokeria
Lisäksi:
makeismuotteja
pistaasi- tai muuta pähkinärouhetta

  Sulata voi paksupohjaisessa kattilassa. Lisää sekaan sokerit, siirappi, kerma, kaakaojauhe ja suola. Kiehauta seos koko ajan sekoittaen ja alenna lämpöä. Kuumenna seosta hiljalleen 40-45 minuuttia, välillä sekoittaen. Liian kovassa lämpötilassa seos kiehuu helposti yli. Seos on sopivan kiinteää, kun saat muotoiltua kylmässä vedessä jäähdytetystä nekkupisarasta puolikovan pallon.Nostele seosta muotteihin, koristele makeiset pähkinärouheella ja jäähdytä kylmässä. Nekut ovat parhaimmillaan, kun otat ne viileästä huoneenlämpöön noin 15 minuuttia ennen tarjoamista.




Ruoaksi oli tänään pariloitua broileria hedelmien kera. Jostain tämäkin ohje on mun mappeihini ilmestynyt, mutta alkuperästä ei ole kyllä mitään tietoa. Hedelmiä täytyi vähän vaihdella, kun nektariineja ei tähän aikaan taida saada. Mitään suuria kokkaustaitoja ei tämän ruoan toteuttamiseen tarvita, mutta on jälleen kerran kiva ja pikainen arkisapuska.

Pariloitu broileri hedelmien kera

1rs valmiiksi marinoituja broilerin fileepihvejä
2 omenaa
2 punasipulia
2 nektariinia (laitoin persikoita tölkistä)
2rkl öljyä
suolaa
punaista chilirouhetta
hunajaa
(tuoreyrttejä maun mukaan)

  Pyyhi enin marinadi pihveiltä ja anna pihvien seistä huoneenlämmössä 10 minuuttia ennen parilointia. Lohko hedelmät ja kuoritut sipulit. Kuumenna tilkka öljyä pannussa ja ruskista hedelmä- ja sipulilohkot. Mausta makusi mukaan suolalla, chilirouheella ja hunajalla. Jätä pannuun muhimaan miedolle lämmölle pihvien pariloinnin ajaksi.
  Sipaise pihvien pintaan öljyä ja pariloi ne keskilämpöisessä parilassa kauniin ruskearaitaisiksi ja kypsiksi. Nauti hedelmien ja riisin kanssa.



19. marraskuuta 2012

Hide and seek - prinssinakit ja kukkakaali piilosilla

Asioiden piilottelu näyttää selvästi olevan päivän teema. Sieni-juustokastikkeen alta löytyy kukkakaali ja kurkistus murekekääryleiden kätköihin paljastaa lymyilevän prinssinakin. Sinänsä tämän päivän kulku ei sinänsä sovi teemaan, sillä tuon pikkumiehen pakonomainen tarve piilotella juttusia on onneksi hieman vähentynyt. Liekö tämä taipumus siirtynyt sitten meikäläiseen ja ilmenee juuri piilottamalla ruokiin kaikkea mahdollista.

Ohjeet päivän ruokiin löytyi tällä kertaa "Hyvää ruokahalua - kotikokin parhaat ruokaohjeet"-kirjasta. Tuo kukkakaaligratiini mun oli alunperin tarkoitus tehdä omasta päästä soveltaen, mutta kun kirjasta löytyi herkullisen kuuloinen ohje, niin testasin sitten sitä. Tosin ohjeessa käytetyn sulate-/tuorejuuston vaihdoin juustoraasteeseen. Murekekääryleiden mausteet meni uusiin puihin ja hyvää tuli näinkin. Alla ohje mun mausteiden mukaan. Mitään hienoa tai kaunista tämä ruoka ei ole, mutta ihan kivaa arkiruokaa. Lisäksi mun kääryleet hieman unohtui uuniin ja sai itselleen tuollaisen tummanpuhuvan värityksen. Kuvaamiseenkaan ei riittänyt energiaa, kun nälkä painoi päälle. Saati että olisin tajunnut siirtää sen hirvittävän tavararöykkiön kuvan ulkopuolelle. Mutta tehkää itte nätimpiä annoksia :D

Murekekääryleet prinssinakeilla

500g jauhelihaa
1tl suolaa
1dl korppujauhoja (0,5-0,75dl saattaisi riittää)
2dl kermaviiliä
1 muna
1tl yrttisuolaa
1tl oreganoa
1tl paprikajauhetta
1tl valkosipulijauhetta
0,5tl mustapippuria
Täyte:
prinssinakkeja

  Sekoita korppujauhot ja kermaviili keskenään ja anna turvota viitisen minuuttia. Lisää muut ainekset ja sekoita mureketaikinaksi.
  Kostuta leivinpaperi kylmällä vedellä tai öljyllä ja laita se työpöydälle. Taputtele mureketaikina paperille noin sentin vahvuiseksi levyksi. Jaa haluamasi kokoisiksi neliöiksi.
  Pistele prinssinnakit haarukalla ja aseta yksi jokaisen neliön keskelle. Ummista kääryleet. Nostele kääryleet leivinpaperille pellille ja paista 200-asteisessa uunissa noin 30-40 minuuttia. Tarjoa perunamuusin kera.


Sienillä kuorrutettu kukkakaalipaistos

1 iso tai 2-3 pienempää kukkakaalia
vettä
suolaa
1 sipuli
1tlk sieniä tai 200g tuoreita sieniä maun mukaan (mulla oli tölkillinen herkkusieniä)
1rkl öljyä
Kastike:
2dl maitoa
1,5rkl vehnäjauhoja
50-100g sulatejuustoa, yrttituorejuustoa tai juustoraastetta
yrttisuolaa
paprikajauhetta
(keitinlientä)
Pinnalle:
1dl juustoraastetta

  Paloittele kukkakaali annospaloiksi. Pienet voi käyttää kokonaisinakin. Keitä puolikypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Lado palat voideltuun uunivuokaan. Säästä keitinliemi.
  Kuori ja silppua sipuli, valuta tölkkisienet tai viipaloi tuoreet. Kuumenna öljy kattilassa ja kiehauta siinä sipulisilppu ja sienet. Lisää 1dl maitoa ja kuumenna. Sekoita loppu maito ja vehnäjauhot keskenään ja kaada kattilaan. Anna kiehua noin 5 minuuttia. Lisää juusto ja mausteet. Tarvittaessa voit ohentaa kastiketta kukkakaalin keitinvedellä.
  Kaada kastike kukkakaalin päälle. Ripota juustoraaste pinnalle. Kuorruta 225-asteisessa uunissa, kunnes juusto saa kauniin ruskean pinnan. Mun vuoka oli uunissa noin 20 minuuttia.



17. marraskuuta 2012

Slow an' easy

Pakko on todeta, että se muuta sakkia kiusannut flunssa pääsi iskemään muhunkin. Ei onneksi mitenkään pahasti, mutta on silti jotensakin vetämätön olo. Eikä pää toimi ollenkaan. Selkeästi kyseessä on aivotoimintaa lamauttava flunssapöpö...

Lisäksi mulla tuntuu olevan meneillään "keittiövälineet vihaa mua"-viikko. Eilen alkoi mun hirmuisen rakas ja tähän saakka aivan loistava veitsi natista liitoksistaan. Kun yritti pilkkoa bataattia tai lanttua, niin terän ja kahvan liitoskohtaa nuljuu. Snif. Johan se mulla pian vuoden olikin.... Samaisen kotimaisen firman valmistama kuorimaveitsi sanoi tänään yhteistyösopimuksensa irti. Liekö sai tarpeekseen jatkuvasta perunateatterista.

Mutta.... Vastoinkäymisistä ja viivasuorasta aivosähkökäyrästä huolimatta sain padan uuniin. Jee. Tällaisten hitaiden lihapatojen valmistaminen tai valmistumisen odottaminen on suoranaista kidutusta. Jos ei olisi tähdellisempää tekemistä, niin uunista leijuva tuoksu saisi mut istumaan kuola valuen, veitsi ja haarukka kädessä uunin vieressä odottamassa ruoan valmistumista.

Juures-lihapata

700g karjalanpaistilihoja
öljyä tai voita
0,5tl suolaa
0,5tl mustapippurirouhetta
4 sipulia
1 pienehkö lanttu
pala juuriselleriä
2 porkkanaa
7-9dl vettä
2 lihaliemikuutiota
8 maustepippuria

  Ota liha hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Ruskista lihakuutiot parissa erässä rasvassa pannulla. Kaada lihat pataan. Mausta lihat suolalla ja pippurilla. Kuori sipulit ja leikkaa reiluiksi lohkoiksi. Kuullota lohkoja muutama minuutti pannulla. Lisää rasvaa tarvittaessa. Lisää sipulit pataan. Kuori ja kuutioi lanttu, juuriselleri ja porkkanat. Lisää juureskuutiot pataan. Sekoita padan ainekset sekaisin.
  Kaada vesi lihojen ruskistamiseen käytetylle paistinpannulle, lisää liemikuutiot ja kiehauta. Kaada kiehuva lihaliemi pataan. Lisää tarvittaessa vettä niin, että lihat juuri ja juuri peittyvät. Heittele joukkoon maustepippurit.
  Kypsennä pataa 200-asteisessa uunissa kolmisen tuntia. Lisää nestettä tarvittaessa. Itse kypsensin pataa ensin kaksi tuntia ilman kantta ja viimeiseksi tunniksi laitoin kannen päälle. Tarjoa perunoiden kera.


16. marraskuuta 2012

The dream of the hunter (...ja piparia ja torttua kanssa)

Tänään on tullut kokattua ja leivottua yhtä sun toista. Mä yritän edelleen epätoivoisesti saada käytettyä kaapista löytyviä juttusia, että saisi edes vähän tilaa. Mutta musta tuntuu, että aina kun saan yhden tölkin tai jauhopussin käytettyä, ilmaantuu sinne kaksi lisää. Mun urakkani taitaa olla loputon. Mutta lähdetääs sitten päivän ohjeisiin.

Metsästäjän leivät oli tenavana mun suurta herkkua, mutta oikeastaan aivan liian harvoin tulee tehtyä niitä itse. Olin mappeihini kopsannut Me-lehdestä yhden version kyseisestä herkusta ja tottahan sitä piti testata. Muuten tein ohjeen mukaan, mutta herkkusienet vaihdoin säilöttyihin kantarelleihin ja leivät paahdoin laiskuuksissani paahtimessa. Kun pelkkä leipä ei oikein riitä, ainakaan tuolle ukolle, niin tein seuraksi valkosipulisia bataatti- ja perunalohkoja. Pakko sanoa, että oli kyllä oikein kelpo ruoka!

Metsästäjän leipä
(4ann.)

4 viipaletta rukiista paahtoleipää
margariinia
Jauhelihapihvit:
400g jauhelihaa
1tl suolaa
mustapippuria
rypsiöljyä
Sienimuhennos:
1 sipuli
1rs(n.200g) herkkusieniä tai kuningasostereita (laitoin tölkin kantarelleja)
2dl kermaa
0,5tl suolaa
Pinnalle:
4dl juustoraastetta
Kurkkusalsa:
1 kurkku (laitoin puolikkaan)
1 maustekurkku
1 punasipuli
1 sitruunan mehu
tillisilppua (laitoin kuivattua)

  Paahda leipäsiivut paistinpannulla ilman rasvaa ja voitele ne margariinilla. Sekoita jauhelihan joukkoon mausteet, jaa seos neljään osaan ja muotoile pihveiksi. Lorauta paistinpannulle tilkka rypsiöljyä ja paista pihvit kypsiksi.
  Kuori sienimuhennokseen käytettävä sipuli ja viipaloi se. Kuumenna rypsiöljy paistinpannulla ja kypsennä sipulisilppu siinä kypsiksi. Silppua pannulle herkkusienet ja kypsennä vielä muutama minuutti. Lisää kerma ja hauduta sienimuhennosta noin 5 minuuttia. Mausta sienimuhennos lopuksi suolalla.
  Pane pihvit leipäsiivuille ja lusikoi päälle sienimuhennosta. Ripottele päälle juustoraastetta ja lämmitä leipiä 250-asteisessa uunissa kymmenisen minuuttia.
  Koristele leivät leikkaamalla päälle punasipulirenkaita. Tarjoa lisäkkeenä kurkkusalsaa. Kuutioi kurkut ja punasipuli huolellisesti. Mausta salsa sitruunamehulla ja tillisilpulla.

Bataattilohkot ja perunat uunissa

1 bataatti
6 perunaa
Mausteöljy:
0,5dl öljyä
1,5tl suolaa
0,5tl mustapippurirouhetta
1tl valkosipulimurskaa

  Kuori ja lohko bataatti. Pese perunat huolellisesti harjaten ja leikkaa lohkoiksi. Laita peruna- ja bataattilohkot suureen, laakeaan uunivuokaan. Sekoita mausteöljyn ainekset keskenään, kaada lohkojen sekaan ja sekoittele. Kypsennä 225-asteisessa uunissa 25-30 minuuttia lohkojen koosta riippuen.


Meidän pikkumiehelle iski eilen elämänsä ensimmäinen korvatulehdus. Kun sen takia tälle päivää oli tiedossa kotoilupäivä, päätin eilen tekaista piparitaikinan niin olisi tälle päivää edes jotain ohjelmaa. Ajatus pojan kanssa leipomisesta kuulosti ihan hauskalta, mutta käytännön toteutus oli jotain aivan muuta. Pari ensimmäistä piparia poika jaksoi olla leipomassa, sen jälkeen kaikki piparimuotit päätyi yksitellen taikinakulhoon tiukan "ein" säestyksellä. En tiedä, miksei niitä pipareita olisi saanut tehdä. Siinä vaiheessa kun taikinan hävikki alkoi olla turhan suurta, jatkoin leipomisia ihan yksikseni.

Kun kerran kaapissa majaili vajaa paketillinen gluteenitonta jauhoseosta, päätin tuhlata siitä osan pipareihin. Ohje näihin gluteenittomiin pipareihin löytyi vanhasta "Kodin herkkuleivonnaiset"-kirjasta. Maultaan piparit ei poikennut tavallisista juurikaan, mutta paljon murenevaisempia nuo oli. Ette usko millaisen sotkun yhdellä piparkakulla sai aikaan.... Olipa hyvä, että olin just imuroinut.... Mutta edelleen jouluolutsiirappipiparkakut on parhaita.

Gluteenittomat piparkakut
(40-50kpl)

50g margariinia tai voita
1tl kanelia
1tl inkivääriä
1tl neilikkaa
0,5dl siirappia
0,5dl sokeria
1 kananmuna
0,75tl soodaa
3,5dl gluteenitonta leipäjauhojaseosta

  Laita rasva ja mausteet kulhoon. Kiehauta sokeri ja siirappi kattilassa. Kaada siirappi-sokeriseos kulhoon rasvan ja mausteiden päälle ja sekoita, kunnes seos jäähtyy. Lisää muna. Sekoita sooda ja gluteeniton jauhoseos keskenään ja sitten taikinaan. Anna taikinan levätä viileässä yön yli.
  Vaivaa taikina notkeaksi. Taikina on aluksi kovaa ja kun kulhosta kaapii pois, niin on murenevaista. Kunnon vaivaamisella saa kuitenkin pehmeän, hyvin käsiteltävän taikinan. Lisää vaivaamisen yhteydessä tarvittaessa jauhoja. Kaaviloi taikina leivinpöydällä muutaman millin paksuiseksi levyksi. Käytä gluteenitonta jauhoseosta apuna. Ota muotilla piparkakkuja ja laita ne voidellulle pellille tai leivinpaperille. Paista uunin keskiosassa noin 5-8 minuuttia, kunnes piparkakut saavat vähän väriä.


Sitten viimeisimpänä, muttei vähäisimpänä. Jo aikaisemmin taisin hehkuttaa siitä Dansukkerin steviasokeri-löydöstä ja nyt kauppareissulla muistin ostaa paketillisen. Tai hain mä sen jo pari päivää sitten ja siitä lähtien on ollut vastustamaton halu leipoa jotain. Ajattelin testata tuota johonkin tuttuun ja turvalliseen leivonnaiseen, niin pystyy edes vähän arvioimaan, että millaista tuo steviasokeria oikeastaan on.

Mä oon joskus kauan kauan sitten saanut äidiltäni ohjeen tuulomantorttuun ja sitä on tullut tehtyä kerran jos toisenkin. Torttua tehdessä jäin miettimään, että mikä ero tuulomantortulla ja mokkapaloilla on? Anyone? Mä oon aina kuullut puhuttavan tuulomantortusta, en mokkapaloista. Ohjeen ainesmäärät oli alunperin merkattu kahvikuppeina, mutta kerroin kupilliset 1,5:llä. Mä en tiedä mitä teen väärin, kun mun pohja jää aina niin ohueksi. Mutta hyvää se on joka tapauksessa. Ja ihan hyvin tuo steviasokeri toimi. Ehkä aavistuksen oli makueroa, mutta ei mitenkään isosti. Ja senkin maistoi vaan taikinavaiheessa.

Tuulomantorttu

Pohja: 
2 kananmunaa
3dl SteviaSokeria tai sokeria
150g voita sulatettuna
1,5dl maitoa
4,5dl vehnäjauhoja
2tl leivinjauhetta
2tl vaniljasokeria
Kuorrutus:
250g(reilu 3dl) tomusokeria
4rkl sulatettua voita tai margariinia
4rkl kylmää kahvia
1rkl tummaa kaakaojauhetta
Koristeeksi:
kookoshiutaleita tai nonparelleja

  Vaahdota huoneenlämpöiset kananmunat ja sokeri keskenään. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vuorotellen maidon kanssa muna-sokerivaahtoon. Lisää sulatettu voi. Sekoita varovasti sekaisin.
  Vuoraa uunipelti tai suuri uunivuoka leivinpaperilla, kaada taikina päälle. Kypsennä 200 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia tai kunnes pohja on kypsä. Tarkista kypsyys tikulla.
  Sekoita kuorrutusainekset keskenään ja levitä hieman jäähtyneelle pohjalle. Ripottele välittömästi kookoshiutaleita tai nonparelleja pinnalle.

15. marraskuuta 2012

And everything is green..... likööriä ja kanaa

Tälle viikolle näyttää kasaantuneen oikein kunnolla näitä broileriruokia. No, ei se haittaa. Broileri on niitä harvoja juttuja, jotka tuolle neidillekin kelpaa. Ainakin joskus. Ohje päivän ruokaan löytyi tällä kertaa Ruokasuosikit vokki-kirjasta. Ei Tikkurilan värikartasta, kuten ukkoni asian ilmaisi. Mutta selkeästi vihreä on päivän väri :D Vihreä curry oli hurjan hyvää ja taatusti tehdään toistekin. Jopa neidille kelpasi kahden lautasellisen verran.

Vihreä curry

1rkl kasvi- tai pähkinäöljyä
1 sipuli viipaloituna
1 valkosipulinkynsi, hienoksi pilkottuna
2-3rkl thaimaalaista vihreää currytahnaa
4dl kookosmaitoa
1,5dl kanalientä
4 kaffirlimetinlehteä
4 nahatonta, luutonta kananrintaa kuutioituna (laitoin broilerin fileepihvejä)
1rkl kalakastiketta
2rkl (thaimaalaista) soijaa
0,5 limetin raastettu kuori ja mehu
1tl vaaleanruskeaa sokeria
4rkl tuoretta korianterisilppua koristeluun

  Kuumenna öljy vokissa ja kuullota sipulia ja valkosipulia sekoittaen 1-2 minuuttia, kunnes ne ovat pehmenneet. Lisää currytahna ja paista sekoittaen 1-2 minuuttia.
  Lisää kookosmaito, kanaliemi ja limetinlehdet, anna kiehahtaa ja lisää kana. Vähennä lämpöä ja hauduta varovasti 15-20 minuuttia, kunnes kana on kypsää.
  Lisää kalakastike, soijaa, limetinkuoriraaste ja limetinmehu sekä sokeri. Kypsennä 2-3 minuuttia, kunnes sokeri on liuennut. Koristele korianterisilpulla ja tarjoa heti.


Ajatus minttuliköörin valmistamiseen lähti pöydällä notkuneesta, tarpeettomasta mintturuukusta. Yrteistä voi valmistaa liköörejä uuttamalla ja ohjeita uuttamiseen saatiin Matti J. Särömaan "Viinanmaustajan käsikirjasta". Minttulikööri on nopea ja helppo valmistaa. Lopputuloksena on vihreää, hieman hammastahnamaista likööriä :) Jotkut tykkää, mutta mun mielestä tuo on vähän hassua. Vodkan kanssa toimii hyvin.

Minttulikööri

vajaa 1 ruukku tuoretta minttua (silputtuna noin desi)
2dl 80% vodkaa (miedompikin käy)
1,5dl sokeria
1,5dl vettä

  Huuhtele ja silppua minttu. Laita yrttisilppu pieneen kannelliseen lasipurkkiin. Lisää vodka. Anna maustua viikon lämpöisessä aurinkoisessa paikassa. Hölskyttele tölkkiä aina ajoittain.
  Siivilöi yrttisilppu pois esimerkiksi kahvin suodatinpussin läpi. Kiehauta vesi ja sokeri, anna jäähtyä hieman. Kaada sokeriliemi minttu-uutteen sekaan. Sekoita ja maista. Lisää tarvittaessa/makusi mukaan vettä, vodkaa tai sokerilientä.

14. marraskuuta 2012

It's So Cheesy

Nyt kun kolme neljästä meidän sakista potee kunnon flunssaa, voin huoletta syöttää toipilaille mitä tahansa. Eivät kuitenkaan maista mitään. Jee. Sopivasti tälle päivää osui kasvisruokapäivä ja jälleen kerran valinta kohdistui kasviskeittoon. Oon jo pitkään suunnitellut testaavani tuota Pirkasta löytynyttä syyssadon keittoa, mutta aina se on jäänyt. Aineslista kuulosti mun mielestä hyvältä, joten täytyyhän tuon keitonkin olla hyvää. Mun keitosta tuli vaan alkuperäistä juustoisempi, kun länttäsin sekaan sulatejuuston jämät.

Sen verran jauhopeukalo syyhysi, että näpertelin keiton seuraksi ihanan rapeita juustotankoja. Ei mitään terveyspommeja, mutta varsin maukkaita juustokeksejä. Ja siitä ärsyttäviä, että kun yhden syö, niin on pakko ottaa toinenkin. Ja kolmas ja neljäs ja ja.... Yhtään en taas tiedä, mistä tuon juustotankojen ohjeen oon mappeihini kopsannut.

Juustotangot
(n.30kpl)

100g voita
1,5dl vehnäjauhoja
100g juustoraastetta
0,5dl vettä
Voiteluun:
kananmunaa
Pinnalle:
juustoraastetta

  Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Nypi huoneenlämpöinen voi ja vehnäjauhot sekaisin. Lisää taikinaan juustoraaste ja vesi. Anna taikinan olla kylmässä noin 30 minuuttia.
  Kauli taikina 16*24cm kokoiseksi levyksi ja leikkaa leivinpyörällä noin 1,5*8cm suikaleiksi. Voitele tangot munalla ja ripottele juustoraastetta pinnalle. Paista leivinpaperin päällä pellillä uunin ylätasolla noin 10 minuuttia.




Paahteinen syyssadon keitto

4-5 perunaa
3-4 porkkanaa
1-2 palsternakkaa
pala lanttua
2 punasipulia
3 valkosipulinkynttä
reilu pala purjoa
tuoretta timjamia (laitoin kuivattua)
mustapippurirouhetta
3rkl oliiviöljyä
1l vettä
2-3rkl kasvisfondia
100g sulatejuustoa
0,25tl suolaa

  Pese, kuori ja paloittele reiluiksi paloiksi perunat, porkkanat, palsternakat ja lanttu. Kuori ja lohko punasipulit ja hienonna valkosipulinkynnet. Halkaise ja huuhtele purjo. Leikkaa purjo parin sentin paloiksi.
  Pane kaikki kasvikset kulhoon. Sekoita joukkoon hienonnettua timjamia, mustapippurirouhetta ja öljyä. Kumoa kasvikset leivinpaperilla vuorattuun uunipannuun. Kypsennä 200-asteisen uunin keskitasolla noin 30 minuuttia. Sekoittele kasviksia lastalla paistumisen puolivälissä. Tarkista, että kaikki kasvikset ovat pehmeitä.
  Kiehauta vesi ja lisää kattilaan puolet kasviksista ja kasvisfondi. Soseuta kasvikset sauvasekoittimella. Lisää sulatejuusto, kiehauta niin että juusto sulaa ja tarkista maku. Ripottele lopuille kasviksia suolaa. Annostele keitto lautasille, nostele pinnalle kasviksia ja koristele timjamilla. Tarjoa lämpimän leivän kanssa.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...