28. helmikuuta 2013

Rarities & oddities

Nyt tulee tarinaa asian vierestä, joten saa skipata, jos haluaa. Kauan mietin, että kirjoitanko aiheesta ollenkaan, mutta eihän tätä kenenkään ole pakko lukea.

Helmikuuhun mahtuu monta juhla- ja merkkipäivää. On laskiaista, Runebergin päivää ja ystäviäkin muistetaan. Ihanaisen kummitytön synttäreitä unohtamatta! Mutta tämä, helmikuun viimeinen päivä, on omistettu meille harvinaisille, joilla elämä ei ole tarjonnut ihan parastaan. Harvinaisilla tarkoitan niitä ihmisiä, jotka elävät jonkin harvinaisen sairauden tai vamman kanssa. Suomessa meitä on noin 300 000.

Itse sain diagnoosin harvinaisesta tai oikeastaan kahdesta, neurologisesta sairaudesta ollessani 23-vuotias. Nyt olen ollut kaksi vuotta eläkkeellä ja nautin suunnattomasti. Eihän elämä aina ole ruusuilla tanssimista, mutta on tämä tuonut mukanaan paljon hyvääkin. Saan olla kotona lasten kanssa. Saan tehdä asioita joista nautin ja silloin kun haluan. Voin kulkea tukka sekaisin, collarit ja villasukat jalassa koko päivän, jos siltä tuntuu. Tai ulkoilla ja touhata Kääpiölinnan villiintyneen pihan kimpussa voimien ja fiiliksen mukaan. Liiallisen vapaa-ajan ja ylenpalttisen leipomis- ja kokkailuinnostuksen vuoksi tämä blogikin kai sai aikanaan alkunsa :) Ja tämä kotoilu osaltaan selittää myös sen, miksi on aikaa kokata ja blogata lähes päivittäin.

Koska päivän teemana on harvinaiset, niin ajattelin kerrankin olla hurja ja vaihtaa normaalin muro-leipä-kahvi-aamupalan johonkin muuhun. Luksusta ja vaihtelua aamuun tarjosi tällä kertaa Muppettien ruotsalaisen kokin keittokirjasta löytyneet vanhojen herrojen herkkuleivät. Leivät ovat ihana sekoitus toasteja ja köyhiä ritareita! Loistava tapa aloittaa aamu!

Vanhojen herrojen herkkuleivät 
(muunneltu versio)

4-6 paahtoleipäviipaletta
voita tai margariinia
8-12 viipaletta juustoa
4-6 viipaletta kinkkua
sinappia
1 kananmuna
0,5dl kermaa tai maitoa
mustapippuria
Paistamiseen:
voita tai margariinia

  Levitä leipäviipaleet työpöydälle. Voitele ja levitä halutessasi päälle hieman sinappia. Aseta joka leipäpalalle 2 juustoviipaletta ja laita kinkkuviipaleet joka toiselle leivälle. Nosta kinkuttomat leivät kinkullisten päälle kansiksi.
  Vatkaa munan rakenne rikki syvällä lautasella. Lisää joukkoon maito ja mustapippuri.
  Kuumenna rasva isolla pannulla ja anna ruskistua hieman. Pienennä lämpöä. Nosta leivät pannulle ja paista kauniin ruskeiksi molemmin puolin. Tarkista, että juusto on sulanut ja tarjoa leivät heti.




Kuvissa näkyy kodikkaasti ruttuinen pöytäliina ja appelsiinikin oli vain rekvisiittaa. Appelsiini päätyi hyvin nopeasti mehuksi kuvaamisen jälkeen ja liina pyrki poistumaan pöydältä pienten kourien avustamana... ;D Kukkaa ei sentään syöty ja se on vielä purkissaan. Tai oli ainakin muutama minuutti sitten.... Mutta oikein mukavaa päivää meille harvinaisille... ja kaikille muillekin! Muistetaan nauttia elämän pienistä iloista ja jättää vähemmälle huomiolle epäoleelliset murheet... kuten ruttuiset pöytäliinat :)

27. helmikuuta 2013

Hungry for stink - varsin valkosipulinen uunibroileri

Pää kumisee tyhjyyttään, joten laitetaas heti päivän ohje kehiin. En oo ennen tehnyt kokonaista broileria uunissa, mutta nyt on sekin nähty ja koettu. Pakastebroileria toki tulee käytettyä aina silloin tällöin, mutta yleensä laitan sen paloiksi tai keitän viinissä ja paloittelen vasta sitten. Mun oli aikomus tehdä ruoka yhden ohjeen mukaan, mutta se ei enää kokkausvaiheessa houkutellut yhtään. Vähän jotain ajatuksia siitä otin, mutta siinä se. Lähinnä ahdoin broilerin täyteen valkosipulia ja timjamia ja lisäilin vähän suolaa. Ihan hyvää tuosta tuli noinkin. Tosin jatkossa vaihtaisin voin öljyyn ja laittaisin yrttejä pinnallekin. Ja suolaa saisi olla enemmän. Valkosipulimäärä tuntuu suurelta, mutta minä tykkäsin! Laitoin vuokaan vielä kolme kokonaista valkosipulia, joista poistin uloimmat valkoiset kuoret, leikkasin "hatut" pois ja laitoin pikkuisen nokareen voita päälle. Reilu tunnin uunissa muhittuaan lautaselle päätyi suussasulavan pehmeitä valkosipulinkynsiä.

Varsin valkosipulinen uunibroileri

1(n.1,2kg)  kokonainen pakastebroileri
1 valkosipuli (voi laittaa vähemmänkin)
nippu tuoretta timjamia
1tl suolaa
Pinnalle:
2rkl voita
1 valkosipulinkynsi murskattuna
1tl suolaa

  Sulata broileri pakkauksen ohjeen mukaan. Huuhtele sulanut broileri ja kuivaa hyvin talouspaperilla. Hiero vatsaonteloon suolaa ja täytä kokonaisen valkosipulin kynsillä ja tuoreen timjamin oksilla. Sekoita pehmeä voi ja murskattu valkosipulinkynsi keskenään. Hiero broilerin pintaan suolaa ja voi-valkosipuliseos. Tee kylkeen pienet viillot ja pujota siipien kärjet nahan alle.
  Nosta broileri uunivuokaan ja kypsennä 200-asteisessa uunissa noin tunnin ajan. Meillä meni noin tunti ja vartti. Tarkista kypsyys pistämällä tikulla broilerin reisitaipeeseen. Jos sieltä tuleva neste on kirkasta, broileri on kypsää.
  Tarjoa riisin ja salaatin kera.


26. helmikuuta 2013

Spinach on your teeth - pieniä pinaattipannareita!

Tuosta lusikkaleipäsotkusta sisuuntuneena ajattelin ensin lyödä hanskat tiskiin ja painua hakemaan pizzaa. Mutta kun olin luvannut neidille jauhelihakastiketta pinaattilättyjen ja punajuurisalaatin kera, niin pakkohan oli vielä seisahtaa hetkeksi hellan ääreen. Jostain kummasta sain päähäni, että halusin välttämättä korvata perinteiset pinaattilätyt pienillä pinaattipannareilla, mutta eihän niihin löytynyt sopivaa ohjetta. Ei siis auttanut kuin laittaa summamutikassa aineksia kulhoon ja toivoa parasta. Onneksi lähin Cittari on tuossa kilometrin päässä, joten katastrofin toistuessa voi tarvittaessa hakea paketillinen eineslättyjä tilalle.

Ei näistä ihan niin paksuja tullut kuin haaveilin, mutta oikein hyviä olivat silti. Ja sisältä ihanan pehmoisia. Ehkä voisi sanoa, että olivat jotain lättyjen ja pannareiden välimaastoa.

Pienet pinaattipannarit

2,5dl vehnäjauhoja
1-1,5tl suolaa
1tl leivinjauhetta
3dl maitoa
1prk(200g) kermaviiliä
2 kananmunaa
1pss(150g) pakastepinaattia
ripaus mustapippuria
Paistamiseen:
öljyä tai margariinia

  Sekoita vehnäjauhot, suola ja leivinjauhe kulhossa. Lisää maito, kermaviili, munat ja sulatettu pinaatti kulhoon ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Mausta pippurilla. Anna taikinan levätä viileässä puolisen tuntia.
  Paista pieniä pannareita keskilämmöllä lettupannulla molemmin puolin. Käytä paistamiseen öljyä tai margariinia.
  Tarjoa halutessasi perunoiden ja jauhelihakastikkeen tai puolukkasurvoksen kanssa.

Laitetaas nyt kerrankin se tuiki tavallinen jauhelihakastikkeenkin ohje tähän. Jauhelihakastikkeen teen aina aivan hatusta vetäen, joten aina siitä tulee hitusen erilaista.

Tuiki tavallinen ruskea jauhelihakastike

400g jauhelihaa
1-2 sipulia
3tl sianliha- tai jauhelihamaustetta
4rkl margariinia
4-5rkl vehnäjauhoja
0,5 lihaliemikuutiota
1-2tl sinappia
5-6dl vettä

  Ruskista jauheliha omassa rasvassaan. Lisää silputtu sipuli ruskistamisen loppuvaiheessa. Mausta seos sianliha- tai jauhelihamausteella tai maun mukaan muilla mausteilla. Kaada ruskistettu jauheliha-sipuliseos lautaselle odottamaan.
  Lisää pannulle margariini ja anna sen sulaa. Lisää vehnäjauhot, sekoita seos tasaiseksi ja anna ruskistua välillä sekoittaen. Varo ettei jauhot pala. Kun jauho-rasvaseos on kauniin ruskeaa, lisää ensin 2dl vettä. Sekoita, lisää loput vedet ja liemikuutio. Kun liemikuutio on sulanut, lisää jauheliha ja mausta kastike sinapilla. Anna kiehua hissukseen viidestä kymmeneen minuuttia. Tarjoa.



Normaali katastrofi - pieleen menneet lusikkaleivät

Tiedätte varmaan ne päivät, kun KAIKKI menee pieleen? Jos ei tämä päivä tästä parane, niin taidan mennä maate.

Oon monesti pyöritellyt käsissäni ruokaohjemapeistani löytyvää lusikkaleipäohjetta, mutta aina siirtänyt ohjeen sivuun liian suuritöisenä. Nyt kun kerran tuli tehtyä marmeladia, niin sain viimein aikaiseksi kaivaa ohjeen ja ainekset keittiön pöydälle ja väännettyä taikinan lusikkaleipiä varten. Ajatuksena oli, että jospa niistä jokunen jäisi neidin sunnuntaina vietettäville synttäreillekin. No vaikka jäisikin, niin en noita hirvityksiä tarjoaisi...

Ensimmäisen pellillisen kohdalla käytin turhan suurta lusikkaa, uuni temppuili ja lopputuloksena oli omituisia ruskeahkoja kikkareita. Toisen ja kolmannen pellillisen kohdalla uuni jo toimi ja jaksoi kypsentää keksit ajallaan. Kuten ohjeessa mainittiin, keksit ovat todella hauraita ja täyttäminen aika vaikeaa. Kekseistä tuli ihan hirvittävän rumia ja koostumukseltaan hassun rakeisia. En oikein tiedä mikä meni pieleen? Lisäksi keksejä kuvatessa pöydälle kiipesi salamana pieni mies, joka oli tunkemassa keksikippoon milloin sormia, milloin kieltä. Lopulta keksit näytti siltä, että oli parempi laittaa kamera pois, sillä kipollinen huolella kuolattuja keksejä ei ollut kovin kaunis näky. Vaikka eipä ne kyllä kauniita ollut alun alkaenkaan.

Laitetaas tämä ohje kuitenkin jakoon, jos vaikka joku näiden kanssa onnistuisi. Yhtään en muista mistä ohjeen oon mappeihini napannut, sillä aikaa ohjeen kopsaamisesta on lähemmäs 15 vuotta.

Lusikkaleivät

200g voita
2dl sokeria
2tl vaniljasokeria
2tl leivinjauhetta
4,5dl vehnäjauhoja
Täyte:
marjasosetta, -hilloa tai -marmeladia
Pinnalle:
tomusokeria tai hienoasokeria

  Sulata voi paksupohjaisessa kattilassa ja anna sen kiehua noin 2 minuuttia tai kunnes se on vaalean pähkinänruskeaa.
  Mittaa sokeri kulhoon ja kaada päälle ruskistunut rasva. Sekoita ja anna seoksen jäähtyä. Lisää vaniljasokeri ja jauho-leivinjauheseos ja sekoita varovasti tasaiseksi taikinaksi.
  Painele taikinaa teelusikan tai jälkiruokalusikan perään ja vedä siitä leivinpaperille pellille. Paista 175 asteessa vaaleanruskeiksi, noin 12-15 minuuttia.
  Levitä jäähtyneelle lusikkaleivällä sosetta, hyytelöä tai marmeladia ja paina toinen lusikkaleipä päälle. Käsittele lusikkaleipiä varoen, sillä ovat erittäin hauraita. Sihtaa päälle tomusokeria tai pyörittele hienossa sokerissa.


Tämä oli ainoa kuva, jossa EI ollut ylimääräisiä sormiaja sekin on aika kammotus....

Synttäreistä puheenollen, nyt saisi kovaa kyytiä suunnitella parit voileipäkakut ja täytekakun täytteen. Mii laik! Tällä kertaa tosin yritän olla maltillinen tarjoilujen suhteen... siinä tuskin onnistuen. Tunnetusti teen aina liikaa kaikkea ja lopputuloksena on ylensyöneet vieraat ja jääkaappi täynnä kakunrääteitä. Ja reilun kuukauden päästä otetaan sama uusiksi pikkumiehen 2-v. synttäreiden kanssa.

25. helmikuuta 2013

On jäätelö hyvää kun yksin syö...

Vaikka kaapista löytyykin Osmo, tuo pieni vihreä jäätelökone, niin päätin tällä kertaa tehdä jäätelön ihan vaan vuoassa pakastamalla. Antaa Osmon levätä kunnolla ennen kesän jäätelökautta. Syitä, miksi päädyin tekemään jäätelöä keskellä talvea, on kaksi.... tai oikeastaan kolme. Ensimmäinen lienee se, että neiti on viimeisen viikon tuskaillut haluavansa jäätelöä, mutta en oo sitä sitten ostanut. Toinen on se eilen mainittu hedelmien hamstraaminen ilman, että niitä kukaan oikeasti muistaisi syödä. Ja kolmas lienee se, että tämä Pirkasta löytynyt jäätelöohje kuulosti vaan niin hurjan hyvältä, että pakkohan sitä oli testata. Ja olihan tuo ihan käsittämättömän hyvää! Suosittelen!

Omenapiirakkajäätelö

3-5(n.600g) hapahkoa omenaa
2rkl vettä
1dl fariinisokeria
3rkl sitruunamehua
3dl vispikermaa
1tl vaniljasokeria
3 kananmunaa
1,5dl sokeria
100g sulatejuustoa (laitoin tuorejuustoa)
6-8 Digestive-keksiä (laitoin suklaakuorrutettuja)

  Kuori omenat halutessasi ja poista omenista siemenkota. Leikkaa omenat pieniksi kuutioiksi. Keitä niitä vesitilkassa fariinisokerin kanssa noin 25 minuuttia, kunnes omenat pehmenevät. Mausta sitruunan mehulla. Soseuta ja jäähdytä.
  Vaahdota kerma ja mausta vaniljasokerilla. Erottele kananmunasta valkuaiset ja vatkaa sokerin kanssa kovaksi vaahdoksi. Vatkaa keltuaiset ja sulatejuusto sekaisin.
  Sekoita vaahdot varovasti keskenään isossa kulhossa. Murenna keksit reiluhkoiksi paloiksi ja kääntele ne vaahdon joukkoon.
  Kaada vaahto pakastamista kestävään matalaan kakkuvuokaan. Nostele omenasosenokareita vaahdon pinnalle ja sekoita varovasti sose vaahdon joukkoon. Tarkoitus on, että vaahto ja sose eivät täysin sekoitu keskenään vaan syntyisi kauniita omenajuovia.
  Peitä kakkuvuoka foliolla ja pakasta ainakin seuraavaan päivään. Anna jäätelön sulaa hetki ennen tarjoilua.


24. helmikuuta 2013

Orange flavor that I can't ignore - ihana, makea appelsiinimarmeladi

On se kumma, kun kaupassa kaikki hedelmät suorastaan huutaa poimimaan ne ostoskärryyn ja kiikuttamaan kotiin. Ja viikon päästä ne samat hedelmät nököttää surkean näköisenä ja koskemattomina hedelmäkulhossa. Kun jotain täytyi keksiä, niin appelsiinit päätyi marmeladiksi ja omenat jäätelöksi. Saipa samalla hävitettyä ylijääneen inkiväärin ja kaappiin hautautuneen hillosokeripaketin. Jääkaapin perukoille unohtuneesta tuorejuustosta puhumattakaan.

Appelsiinimarmeladista tulee paljon lapsuusmuistoja mieleen. Kun olin pikkulikka, niin mumma hoiti mua aina päivisin. Ja mummalla oli usein tapana tarjota appelsiinimarmeladia voileipäkeksien kera. Voi miten hyvää se oli! Muistan hyvin elävästi mumman vanhan puutalon ja sen pienen keittiön. Keittiön pöydän päässä oli mun paikka ja siitä näki hyvin pihatielle, kun isä tuli mua töiden jälkeen hakemaan. Ja sitä hetkeä odotin aina malttamattomana. Hassua miten yksi ruoka voi tuoda paljon muistoja mieleen.

Mutta sitten vielä itse marmeladiin. Ainesten mittasuhteisiin hain vähän apuja Dansukkerin sivuilta, mutta muuten mentiin sen mukaan mitä kaapista löytyy.

Appelsiinimarmeladi

n.2kg appelsiineja
1 sitruuna
peukalon pään kokoinen pala inkivääriä
1kg hillosokeria

  Pese kahden appelsiinin ja sitruunan kuoret kunnolla kuumalla vedellä ja juuresharjalla. Raasta kuoret varovasti niin, ettei valkoista kitkerää osaa tule mukaan. Raasta inkivääri.
  Kuori appelsiinit ja sitruuna ja leikkaa kalvottomiksi lohkoiksi. Leikkaa lohkot paloiksi. Halutessasi voit soseuttaa karkeaksi soseeksi vaikkapa sauvasekoittimella.
  Laita kuoriraasteet, inkivääri, sitruspalat ja hillosokeri kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi varovasti sekoitellen. Anna kiehua hiljalleen 15 minuuttia muutaman kerran sekoittaen. Kuori pinnalle muodostuva vaahto pois.
  Nostele marmeladi puhtaisiin, kuumennettuihin lasitölkkeihin ja sulje kannet tiiviisti. Anna jäähtyä. Marmeladi on aluksi hyvin löysää, mutta jähmettyy jäähtyessään.
  Lasitölkit saa desifioitua 100-asteisessa uunissa ja kannet keitettyä kattilassa vedessä.


23. helmikuuta 2013

Hold it, too fast.... possua burgereissa

Kun kerran sitä revittyä possua ja siitä tehtyjä hampurilaisia niin kehutaan, niin päätin minäkin sellaista kokeilla. Toisin sanoen viikonlopun ruokasuunnitelmat meni uusiksi sen vuoksi, että en saanut ohitettua kaupan lihatiskissä nököttänyttä kasslerpaistin palaa. Sinänsä hassua, kun ennen en voinut kassleria sietää.

Yleensä teen ylikypsät possut uunissa, mutta tällä kertaa päätin testata tuota paljon kehuttua hissukseen keittelyä. Ruoka ja kaikki lisukkeet valmistui vaan aika pitkässä liemessä. Tarkoitus oli keitellä eilen illalla sekä possu että bbq-kastike, mutta huonosti paikoillaan ollut olkapää pakotti tekemään pikamutkan päivystyksessä. Ja kun sieltä myöhään illalla kotiuduin, ei ensimmäisenä ollut mielessä keitellä possulle kastiketta. Lihan sentään sain kypsäksi, mutta siihen ne eilisen hommat sitten jäikin. Tänään oon sitten hissukseen leiponut sämpylät, tehnyt salaatin ja keitellyt sialle soosin. Vinkkejä keittämiseen kävin kurkkailemassa Hesarin ruokasivuilta ja bbq-kastikkeen ohjeen oon ryövännyt joskus KOFF:n reseptilappusesta. Ja kun tuo ruokaohjeiden noudattaminen tarkalleen tuntuu mulla olevan niin ongelmallista, niin tottahan niitä piti taas säveltää.

Olihan nuo hampurilaiset hurjan hyviä, mutta edelleen tykkään enemmän vain itse pinnalta maustetusta, uunissa kypsytetystä ylikypsästä possusta. Se on jotenkin puhtaamman ja rehellisemmän makuista. Mutta kyllä tätäkin voi tehdä toiste.

Pulled pork tai jotain sinne päin

1-1,5kg kassleria
3-4l vettä
3tl suolaa
7 valkosipulinkynttä
2 sipulia
2 laakerinlehteä
10 mustapippuria
Olut-bbq-kastike:
1 sipuli silputtuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1tlk(70g) tomaattipyreetä
25g voita
1plo (0,33l) olutta
1dl fariinisokeria
1rkl sinappia
0,5dl punaviinietikkaa
2rkl sitruunamehua
1tl suolaa
rouhittua mustapippuria
2 pientä chiliä hienonnettuna
2rkl worchestershire-kastiketta

  Kuumenna vesi kiehuvaksi isohkossa kattilassa. Nosta lihapala kiehuvaan veteen ja kuori pinnalle muodostuva vaahto pois. Lisää mausteet, kokonaiset valkosipulinkynnet sekä lohkotut sipulit. Anna kiehua hissukseen miedolla lämmöllä noin 4 tuntia.
  Valmista lihan kypsyessä kastike. Kuullota sipuli, valkosipuli ja tomaattipyree voissa. Lisää loput ainekset pannulle ja kiehauta. Anna kiehua hissukseen 30-45 minuuttia. Soseuta seos halutessasi ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria.
  Kun liha on ylikypsää, nosta liha liemestä ja anna sen jäähtyä vähän aikaa. Revi liha suikaleiksi haarukalla. Laita revitty liha uunivuokaan ja sekoita kastike joukkoon. Lämmitä vuokaa 200-asteisessa uunissa 20-30 minuuttia.

Sämpylöiden ohjeen oon poiminut mappeihini Yhteishyvästä. Muuten ihan jees pullahöttösämpylöitä, mutta taikina oli hieman löysää käsitellä. Itse laitoin puolisen desiä enemmän jauhoja kuin ohjeessa ja pyörittelin sämpylöiksi kunnolla jauhotetuin käsin.

Hampurilaissämpylät
(6kpl)

1dl vettä
1dl maitoa
1rkl sokeria
25g hiivaa
1 kananmuna
0,75tl suolaa
5-5,5dl vehnäjauhoja
2rkl öljyä
Pinnalle:
maitoa
seesaminsiemeniä

  Lämmitä vesi-maitoseos kädenlämpöiseksi. Lisää sokeri ja liuota joukkoon hiiva. Vispaa seokseen kananmuna, suola ja 2dl jauhoja. Sekoita muutama minuutti. Lisää loput jauhot ja öljy. Alusta taikinaksi. Anna kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi.
  Jaa taikina kuuteen osaan. Pyöritä palloiksi ja paina ne litteiksi. Anna kohota peitettynä 15 minuuttia. Sivele sämpylät maidolla ja ripottele päälle seesaminsiemeniä. Paista 225-asteisessa uunissa noin 12 minuuttia. Anna jäähtyä peittämättä.

Coleslaw

n.500g kaalia
2 porkkanaa
1 pieni sipuli
Kastike:
1,5dl majoneesia
150g ranskankermaa
2tl sitruunamehua
0,5tl suolaa
1tl sokeria
ripaus mustapippurirouhetta

  Leikkaa huuhdeltu kaali ohuiksi suikaleiksi. Kuori ja suikaloi porkkanat kuorimaveitsellä. Viipaloi sipuli ohuelti. Sekoita kasvikset suuressa kulhossa. Lisää keskenään sekoitetut kastikeainekset ja sekoita hyvin. Anna maustua jääkaapissa muutaman tunnin ennen tarjoilua. 
  Vinkki! Pieni nokko wasabitahnaa kastikkeessa toimii oikein hyvin!


Se on kumma, kun aina kuvatessa jostain ilmestyy pienet kourat havittelemaan kuvauksen kohdetta. Eikä tämäkään päivä poikennut siitä mitenkään.... Ja tässä huomaa hyvin luonnonvalon vaikutuksen kuvatessa. Kuten arvata saattaa, alempi kuva on otettu päivällä ja ylempi nyt iltasella. Kevättä ja kesää (ja veljen vanhaa kameraa) odotellessa....

21. helmikuuta 2013

Have some more chicken....

Laitetaas vielä kiva, tosin varsin arkinen ruokaohje jakoon. Ruoan tein "Hyvää ruokahalua - kotikokin parhaat ruokaohjeet" - keittokirjan ohjeen mukaan ja lisäsin siihen vähän omiani. Ennakkoluuloista huolimatta lautaselle päätyi ihanan mehukkaita broilerin rintaleikkeitä. Perunat olisi voineet olla hitusen pienempiäkin, mutta jos sitten seuraavalla kerralla.... Bataatin voi jättää pois, jos ei siitä tykkää. Ei mitään kaunista, mutta siitä kivaa arkiruokaa, että ruoan voi huoletta jättää uuniin ja touhata sillä aikaa jotain muuta.

Uunibroileria perunan ja bataatin kera

4 maustamatonta broilerin rintaleikettä
6-8 perunaa
1 bataatti
Marinadi:
0,5-0,75dl öljyä
2rkl currya
2rkl paprikajauhetta
1tl cayennepippuria
3-4tl valkosipulimurskaa
1,5tl suolaa
1rkl soijaa
2tl oreganoa
0,5tl mustapippurirouhetta
Vuokaan:
öljyä
0,5-1dl vettä

  Sekoita marinadin ainekset keskenään. Laita broileripalat pussiin ja kaada marinadi päälle. Luut voi toki poistaa ennen marinointia, mutta eipä ne tuossa haittaakaan. Anna maustua jääkaapissa vähintään neljä tuntia.
  Kuori ja lohko tai kuutioi perunat ja bataatti. Asettele peruna- ja bataattikuutiot sekä broileripalat kevyesti öljyttyyn uunivuokaan ja kaada mahdollinen pussiin jäänyt marinadi päälle. Jos marinadi ei riitä perunoille asti, ripottele perunoille hieman suolaa. Kaada vuoan pohjalle hieman vettä, ettei ruoasta tule kuivaa. Kypsennä ruokaa 200-asteisessa uunissa noin tunnin ajan tai kunnes ovat kypsiä. Tarjoa salaatin kera.


Tötteröt täynnä

Mun ruokaohjemapeissa on iät ajat pyörinyt kornettien ohje, jota on tehnyt mieli testata. Kyseisten keksien tekeminen on vaan tuntunut turhan haasteellisena, joten oon aina sujuvasti ohittanut kyseisen ohjeen leipomuksia suunnitellessa. Kun vihdoin sain kornetteja leivottua, osoittautui ainoaksi haasteelliseksi kohdaksi kornettien kääriminen tötteröksi. Valmiit keksit nimittäin kovettuivat uskomattoman nopeasti. Esimmäiseltä pellilliseltä ehdin kääriä kuusi kornettia tötterölle ja loput kuusi jäi suoriksi levyiksi. Kannattanee siis paistaa vähän vähemmän kerrallaan tai pyytää jotakuta kaveriksi keksien rullaamiseen. Lisäksi tässä touhussa polttaa näppinsä takuuvarmasti. Keksit itsessään olivat oikein hyviä ja kaiken vaivan arvoisia.

Kornetit

65g suolatonta voita
1dl tomusokeria
1dl vehnäjauhoja
2 munan valkuainen
Suklaatäyte:
3dl kuohukermaa
1dl hunajaa
1,5dl kaakaojauhetta

  Sulata voi juoksevaksi ja lisää siihen tomusokeri ja vehnäjauhot. Vatkaa joukkoon valkuaiset. Anna taikinan levätä hetki.
  Nostele taikinasta lusikalla pieniä kekoja voidellulle uunipellille. Itse laitoin pellille leivinpaperin, johon sipaisin ohuelti öljyä. Levitä keot sormella tai lusikalla ohuiksi, pyöreiksi levyiksi. Paista 200 asteisessa uunissa 5-7 minuuttia tai kunnes ovat kullanruskeita. Meidän uunilla meni 7 minuuttia, mutta se onkin hidas kapistus. Kannattaa siis vahtia tarkkaan keksien paistumista. Muotoile kuumat  keksit tötteröiksi. Kannattaa toimia nopeasti, sillä keksit kovettuvat nopeasti.
  Mittaa kulhoon kuohukerma, hunaja ja kaakaojauhe. Sekoita sähkövatkaimella varovasti kiinteäksi kreemiksi. Nostele kuumalla keittolusikalla "munia" kreemistä ja täytä kornetit. Tai kotoisammin lätkäise lusikallinen täytettä keksin sisälle. Kannattaa täyttää vaan sen verran mitä aikoo syödä kerrallaan. Siis kaikki.


20. helmikuuta 2013

Mikähän meripeto kipparin järjen vei? - pähkinäinen lohi mangochutney-kermaviilikastikkeella

Eläköön pikaruoka! Ei tarttisi valittaa, mutta maatessa keittiön lattialla kärsien elämää suuremmasta päänsärystä, ei kokkailu ollut ensimmäisenä mielessä. Kun särkylääkkeen tuoma taivaallinen, kivuton olotila alkoi hissukseen ottaa valtaa, sain jotain aikaiseksikin. Onnekas sattuma oli, että tänään ruokalistalla komeili varsin helppo, nopea ja ihanan pähkinäinen lohiateria! Noin puolessa tunnissa koko komeus oli valmis ja kelpasi jopa kalaa vieroksuvalle ukollekin. Neiti tosin tapansa mukaan pyöritteli kalanpaloja pitkin lautasta yrmeä ilme kasvoillaan. Mutta nyt ei ollut kyllä ruoassa vikaa. Koko komeuden kruunasi äärisimppeli ja hyvänmakuinen mangochutney-kermaviilikastike. Ohje löytyi jälleen kerran Pirkasta. Tosin kirjolohi vaihtui loheen ja mintut korianteriin. Pähkinäkuorrutetta mutustellessa tuli mieleen, että samainen pähkinäsekoitus toimisi varmasti broilerinkin kanssa.

Dukkah-lohi

1(n.600g) lohifilee
ripaus suolaa
2rkl sitruunamehua
Dukkah-seos:
0,5dl kuorittuja manteleita
0,5dl hasselpähkinöitä
0,5dl seesaminsiemeniä
0,25tl juustokuminaa
0,5-1tl suolaa
1tl ruokokidesokeria
tuoreita mintunlehtiä tai korianteria
Kermaviilikastike:
1tlk kermaviiliä
2-3rkl mangochutneya
suolaa
mustapippuria

   Paahda manteleita, pähkinöitä ja seesaminsiemeniä kuumassa pannussa, kunnes ne ovat saaneet hieman väriä. Kaada seos monitoimikoneen kulhoon ja lisää juustokumina, suola sekä sokeri. Hienonna tasaiseksi.
  Nosta lohi uunivuokaan nahkapuoli alaspäin ja mausta sitruunanmehulla ja suolalla. Levitä dukkah-seos lohen pinnalle. Paista uunissa 200 asteessa noin 20 minuuttia.
  Sekoita kermaviilikastikkeen ainekset keskenään. Koristele lohi esimerkiksi tuoreilla mintun- tai korianterinlehdillä. Tarjoa lisäksi riisiä tai perunoita ja salaattia.



19. helmikuuta 2013

I ate weird berries in the woods

Oon joskus ihmetellyt miten mulle, ruokaa rakastavalle ihmiselle, on siunaantunut kaksi erittäin kranttua ja ruokaan epäluuloisesti suhtautuvaa ipanaa. Jos neiti saisi päättää, niin meillä elettäisiin vain keitetyllä kukkakaalilla, perunalla ja leivällä. Eikä se kukkakaalikaan kelpaa, jos on keitetty väärin. Tuo pikkumies ei onneksi osaa vielä vaatia mitään erityistä, mutta eipä sille mikään kelpaakaan. Vispipuurot uppoaa aina ajoittain, joten varauduin iltapalaan hyvissä ajoin ja keitin kattilallisen vispipuuroa. Tosin mun puurosta tuli aavistuksen liian löysää, joten vispipuuroksi kutsuminen voi olla hieman liioiteltua. Ristitään tuo kattilallinen vaikkapa vispatuksi puolukkapuuroksi. Normaalisti käytetyt spelttimannasuurimot sai tällä kertaa väistyä kauran tieltä ja livahtipa tuohon puuroon hieman kauraleseitäkin. Jos ei muuta, niin sydän tykkää.

Kaurainen puolukkavispipuuro

1l vettä
1,5-2dl kauramannasuurimoita
0,5dl kauraleseitä
200g puolukoita
0,5tl suolaa
1dl sokeria
1tl vaniljasokeria

  Kuumenna vesi kiehuvaksi ja vispaa kauramannasuurimot, kauraleseet, puolukat ja suola joukkoon. Anna kiehua hiljalleen kymmenisen minuuttia välillä sekoittaen. Mausta puuro sokerilla ja vaniljasokerilla. Sokeria voi laittaa enemmänkin, jos siltä tuntuu.
  Anna puuron jäähtyä kunnolla. Vatkaa kuohkeaksi sähkövatkaimella. Usein kuohkeus on parhaimmillaan vasta seuraavana päivänä.


18. helmikuuta 2013

I miss your soup and I miss your bread - broilerisoppaa ja juustobriosseja

Ensinnäkin suuren suuri KIITOS Siskot kokkaa-blogille saamastani tunnustuksesta! Olen suunnattoman otettu!

Viikko on mukava aloittaa ihanan tuoksuvalla, lievästi lämminhenkisellä kanakeitolla. Tai broilerikeitolla, jos oikein tarkkoja ollaan. Tom kha gai on nykyään yksi mun suosikeista, kun kanakeitoista puhutaan. Tämän keiton saisi helposti tehtyä valmiista aineksista, mutta kun ei ole vaikea tehdä näinkään, niin miksi turvautua kaupan soppa-aineksiin. Niin hyvää kuin tuo keitto onkin, niin kovin täyttävää se ei ole. Tai mulle kyllä piisais, mutta miehelle ei. Senpä takia keitän yleensä lisäksi nuudeleita, joita jokainen saa heittää keiton sekaan niin paljon kuin hyvältä tuntuu.

Kun keitto ilman tuoretta leipää ei ole oikein mitään, niin hyödynsin pikkumiehen päiväunien suoman rauhallisen hetken leipomalla kasan juustoisia briosseja. Tosin voiteluvaiheessa keittiöön ryntäsi sangen pöllähtänyt pieni mies, joka halusi välttämättä tunkea sormensa raakoihin leivonnaisiin. Ja tietenkin "auttaa" seesaminsiementen ripottelussa.... Mä luulen, että imuroinnista huolimatta siemeniä löytyy keittiön lattialankkujen välistä vielä jonkin aikaa.

Näiden herkkupalojen ohjeesta saamme kiittää Valiota. Jos ei chilistä piittaa, niin tottahan näihin käy muutkin tuorejuustot. Taikinakin oli varsin helppoa käsiteltävää, kunhan muisti ottaa hieman jauhoja avuksi. Etenkin tuoreena nämä olivat aivan mielettömän hyviä! Suosittelen!

Juustobriossit
(20kpl)

2,5dl maitoa
25g hiivaa
2rkl sokeria
0,5tl suolaa
1 kananmuna
n.7dl vehnäjauhoja
100g voita
Täyte:
150g juustoraastetta
200g paprika-chilituorejuustoa
1dl persiljaa (laitoin vajaa ruokalusikallisen kuivattua)
Voiteluun:
munaa
Pinnalle:
seesaminsiemeniä
Lisäksi:
20 paperivuokaa

  Liuota kädenlämpöiseen maitoon hiiva. Lisää sokeri, suola ja muna. Sekoita joukkoon puolet jauhoista. Lisää pehmeä voi ja loput jauhot. Sekoita nopeasti tasaiseksi, älä vaivaa.
  Kauli taikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Taita levy kolmeen osaan ja kauli alkukokoon. Toista tämä työvaihe 2-3 kertaa. Anna taikinan levätä kaulimisen jälkeen hetki.
  Kauli taikina jauhotetulla pöydällä suorakaiteeksi (55x35cm). Yhdistä täytteen aineet, lisää persilja hienonnettuna. Levitä täyte tasaisesti taikinalevylle. Kääri levy rullalle ja jaa veitsellä 20 osaan. Nosta palat paperivuokiin leikkauspinta ylöspäin. Kohota viileässä paikassa noin tunnin ajan.
 Voitele briossit munalla. Ripota pintaan seesaminsiemeniä. Paista uunin keskitasolla ensin 225 asteessa noin 8 minuuttia. Alenna sitten lämpö 200 asteeseen. Paista vielä noin 5 minuuttia tai kunnes briossit ovat kypsiä ja kauniin värisiä.




Tom kha gai- kanakeitto

500g maustamattomia broilerin fileesuikaleita
2rkl öljyä
muutaman sentin pala tuoretta inkivääriä
3 salottisipulia
3 valkosipulinkynttä
1 sitruunaruoho
2-3 punaista chiliä
4dl vettä
1 kanaliemikuutio
1tl rouhittuja, kuivattuja kaffirlimen lehtiä
1tlk(400ml) kookosmaitoa
3rkl kalakastiketta
1rkl ruokokidesokeria
3rkl limemehua
Pinnalle:
tuoretta korianteria

  Ota broilerit hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Kuori ja raasta inkivääri, hienonna sipulit ja valkosipulit. Poista halutessasi chileistä siemenet ja suikaloi chilit. Huuhtaise sitruunaruoho ja leikkaa kanta pois. Murskaa sitruunaruohon varsi veitsen lappeella. Tai lihanuijalla niin kuin minä tein.... Pinnalta murskattu sitruunaruoho saa jäädä kokonaiseksi, jolloin se on helppo poimia pois keitosta, mutta antaa silti makua keiton kypsyessä.
  Pyöräyrä broilerisuikaleet kevyesti kattilassa tilkassa öljyä. Lisää raastettu inkivääri, sipulit,  kokonainen sitruunaruoho, kaffirlimen lehdet, vesi ja murusteltu liemikuutio. Kuumenna kiehuvaksi ja anna kiehua hissukseen viitisen minuuttia.
  Lisää kookosmaito ja suikaloitu chili. Mausta keitto kalakastikkeella, sokerilla ja limemehulla. Kuumenna. Koristele tuoreella korianterilla ja tarjoa halutessasi keitettyjen nuudelien kanssa.


Näyttää ankealta, maistuu hyvältä :)

17. helmikuuta 2013

Mama's next move is a bun

Muutama päivä sitten leivotut maalaisleivät hupenivat vihdoin ja viimein, joten oli aika nostella jauhot kaapista ja tehdä lisää leipää. Edelleenkään en jaksanut vaivautua pihan poikki ulkorakennukseen, vaikka pakkasessa taitaa olla leipä jos toinenkin. Laiska mikä laiska. Kaikki huvitus ulkoiluun taisi kadota kasatessa kissan retaleitten kaatamaa halkopinoa. Että kiitosta vaan karvajalkaiset kaverimme.... Mutta, tänään testiin pääsi Pirkasta poimittu sämpyläkranssien ohje. Tosin ohjeen kuivahiivan vaihdoin tuoreeseen, kun sitä kaapista löytyi. Liekö sitten kunnollisen vaivaamisen ansiota, mutta sämpylöistä tuli mukavan pehmeitä ja kaiken lisäksi maistuivatkin hyvältä. Leipävajetta tämä operaatio ei kauheasti helpottanut, sillä leivät katosivat aika nopeasti.

Sämpyläkranssi
(2 kranssia)

5dl omenamehua
25g hiivaa tai 1pss(á11g) kuivahiivaa
5dl 3-viljan sämpyläjauhoja
1,5tl suolaa
n.6dl hiivaleipäjauhoja
1,5dl auringonkukansiemeniä
0,5dl öljyä
Pinnalle:
hiivaleipäjauhoja

  Kuumenna omenamehu kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva joukkoon. Jos käytät kuivahiivaa, lämmitä mehu 42-asteiseksi ja sekoita kuivahiiva sämpyläjauhoihin. Sekoita sämpyläjauhot omenamehuun. Lisää suola ja vähitellen hiivaleipävehnäjauhoja. Lisää auringonkukansiemenet ja öljy alustamisen loppuvaiheessa. Alusta, kunnes taikinasta tulee pehmeää ja kimmoisaa.
  Peitä taikinakulho liinalla ja kohota lämpimässä paikassa noin 20-30 minuuttia. Voitele kahden irtopohjavuoan reunat (halkaisija 24 cm). Pane reunat pellille (tai pelleille) leivinpaperin päälle. Itse käytin sydänvuokaa (11 sämpylää) ja noin 22 senttistä vuokaa (9 sämpylää).
  Jaa kohonnut taikina kahteen osaan. Leivo molemmista osista 10 pyöreää sämpylää. Asettele sämpylät reunuksen sisään kehäksi vieriviereen.
  Peitä kranssit liinalla ja kohota lämpimässä paikassa noin 30 minuuttia. Ripottele kranssin pinnalle sihdin läpi hiivaleipävehnäjauhoja.
  Paista 200-asteisessa uunissa 15-20 minuuttia hieman keskitasoa alempana. Poista kransseista reunukset hieman jäähtyneenä.




Tajusin eilen, että tytölläni on parin viikon päästä synttärit. Yleensä täpistelen juhlia hyvissä ajoin etukäteen, mutta jotenkin tuo juhla pääsi tänä vuonna yllättämään. Nyt saa siis suunnata ajatukset kohti juhlatarjoiluja ja miettiä neidille sopivaa kakkua. Mukavaa! Ja samalla kamalaa, että mun pieni tyttö täyttää 12 vuotta ja on oikeasti jo pidempi kuin äitinsä.

16. helmikuuta 2013

Täältä tullaan Venäjä - blinejä ja tunnustuksia

Mun on ollut tarkoitus paistaa blinejä jo jonkin aikaa ja aineksetkin taisin hommata joskus pari viikkoa sitten. Jotenkin koko homma on vaan jäänyt. Tänään kuitenkin innostuin moiseen puuhaan ja nyt on blinit paistettu ja syöty. Tämä ovat oikein oiva ohje paksujen blinien ystävälle, ohuita kun ei tästä taikinasta saa tekemälläkään. Tai saa, mutta se vaatii aika paljon enemmän nestettä. Maultaan nämä olivat vallan mainioita, etenkin runsaasti sipulilla kuorrutettuna. Voisin ihan hyvin tehdä toistekin!

Blinit oluttaikinalla

30g hiivaa
2dl maitoa
2 kananmunaa
1dl olutta
1,5tl suolaa
2dl vehnäjauhoja
2dl tattarijauhoja
1dl voisulaa
Paistamiseen:
voita
Lisäksi:
kermaviiliä
punasipulia
voita
maustekurkkuja

  Murenna hiiva kulhoon ja liuota kädenlämpöiseen maitoon. Sekoita joukkoon keltuaiset sekä lisää olut. Lisää jauhot ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Mausta suolalla. Peitä kulho ja anna seistä huoneenlämmössä vähintään tunti. Maku vaan paranee, mitä kauemmin taikina saa olla. Lisää lopuksi voisula sekä kovaksi vaahdoksi vatkatut valkuaiset.
  Paista taikinasta paksuhkoja blinejä molemmin puolin. Tarjoa vastapaistettuina vapaavalintaisten täytteiden kera.



Sitten ISO KIITOS Onko Nälkä?-blogin Chef Jonesille tunnustuksesta! Näitä on kiva saada! Ja he, jotka eivät kyseiseen blogiin ole vielä tutustuneet, niin käykää ihmeessä kurkkaamassa. Blogi vilisee toinen toistaan herkullisempia ruokia ja kauniita kuvia. Näitä kuvia ja ohjeita katsellessa tulee taatusti nälkä ja oman jääkaapin sisältö tuntuu tavattoman ankealta :D

Mutta laitetaan mukavat asiat kiertoon. Tunnustuksen säännöt ovat seuraavanlaiset:

1. Kiitä tunnustuksen antajaa ja jaa linkki hänen blogiinsa
2. Valitse viisi blogia (joilla alle 200 lukijaa), ilahduta heitä tunnustuksella ja infoa asiasta kommentoimalla blogia
3. Sitten vaan sormet ristiin ja toivotaan, että tunnustuksen saaja laittaa mukavan jutun kiertämään

Kääpiölinnasta tunnustus lähtee seuraaville blogeille



15. helmikuuta 2013

Oh chicken, chicken!

Viime päivinä kirjoitukseni ovat olleet niin herkku- ja alkoholivoittoisia, että tähän väliin voisi laittaa jakoon juttua ihan tavallisesta ruoasta. Viikolla pidetyn jämäruokapäivän vuoksi ruokalista laahaa vähän jäljessä, joten tänään oli eiliselle suunniteltujen sitruunaisten broilerileikkeiden vuoro. Ihanan helppoa, tavallista ja hyvääkin vielä! Pussissa kypsennetyistä broilerin rintaleikkeistä tulee mukavan mehukkaita ja kun mausteetkin ovat kohdallaan, niin mikäs sen parempaa! Jos rintaleikkeiden luut ei innosta, niin ne voi poistaa ennen kypsentämistä.

Broilerileikkeet paistopussissa

3-4 broilerin rintaleikettä
1 valkosipuli
0,25 oliiviöljyä
0,5dl sitruunamehua
2rkl soijaa
2rkl hunajaa
0,5tl suolaa
0,5tl rouhittua mustapippuria
1tl kuivattua timjamia

  Sekoita öljy, sitruunamehu ja mausteet keskenään. Jos käytät valmiiksi marinoituja rintaleikkeitä, huuhtaise ja pyyhi enin marinadi pois. Lado broileripalat paistopussiin, lisää kuoritut valkosipulinkynnet ja kaada maustekastike pussiin. Kääntele pussia niin, että maustekastike leviää kauttaaltaan lihojen päälle. Sulje pussi ja laita sopivaan uunivuokaan. Tee pussin nurkkaan pieni höyryaukko, ettei pussi poksahda uunissa. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 40-45 minuuttia. Tarjoa riisin ja salaatin kera.


You got the thirst 'n I got the booze - ananaslikööri!

Hyvin alkoi viikonloppu, kun heti perjantaina päivällä räpättiin viinan kanssa. No, ihan kiltisti maistettiin pienet lusikalliset ja valtaosa viinaksista päätyi onneksi pulloon. Tällä kertaa oli ananasliköörin vuoro.

Ananaslikööri poikkeaa aika paljon noista aikaisemmista tekeleistä, sillä tässä käytettiin vodkan lisäksi tummaa rommia. Rommi antaa oman erikoisen ja aika voimakkaan vivahteensa ja tuohan se hieman väriäkin. Kannattaa siis kiinnittää huomiota rommin laatuun ja jättää ne kaikista halvimmat ja kamalimmat Alkoon. Jos ei tykkää tummasta rommista, voi ihan hyvin käyttää vaaleaa rommia tai pelkästään vodkaa. Rommin ja vodkan suhdetta voi muuttaa haluamaansa suuntaan. Tämä ei ole paras meidän likööreistä, mutta ei huonoinkaan. Ja kun saa vielä hetken tekeytyä pullossa, niin maku tuosta varmaan pehmenee.

Ananaslikööri 

1 ananas (n.6dl kuorittuna ja kuutioituna)
3dl rommia
3dl vodkaa
0,5 vaniljatanko
3dl sokeria
3dl vettä

  Kuori ja kuutioi ananas. Laita kuutiot tiiviiseen, kannelliseen lasitölkkiin ja kaada rommi sekä vodka joukkoon. Lisää vaniljatangon puolikas. Anna maustua huoneenlämmössä kuukauden verran. Hölskyttele tölkkiä aina ajoittain.
  Kuukauden kuluttua siivilöi ananaspalat liemestään. Kääräise ananaskuutiot harsoon ja purista kaikki mehu/alkoholi talteen. Ananaspalat imevät nestettä yllättävän paljon. Suodata uute suodatinpussien läpi.
  Keitä sokeriliemi vedestä ja sokerista. Anna jäähtyä hieman ja kaada uutteen joukkoon. Sekoita hyvin, jotta likööristä tulee tasalaatuista. Maista ja lisää tarvittaessa maun mukaan sokerilientä tai vettä. Pullota. Anna tekeytyä pimeässä (tai tummissa pulloissa) vielä kuukauden.

14. helmikuuta 2013

Kaverille ei jätetä - ystävänpäivän suklaatäytekakku!

Jos kakkua varten täytyy hakea kaupasta 100g lisää suklaata, niin eikö silloin ole ihan oikeutettua ostaa 2 isoa Fazerin sinistä suklaalevyä? Täytyyhän sitä laatua testailla ja tarkkailla, jotta kakussa oleva suklaa on taatusti hyvää! Mun mielestä tuo kuulostaa varsin loogiselta :)

Mutta se siitä. Meidän ystävänpäiväherkkuna on tänä vuonna ihanan suklainen täytekakku. Ohje on alunperin löytynyt Pirkasta, mutta tottahan sitä täytyi hieman muokata. Mikään kaunokainen mun kakusta ei tullut, kun koristelu ei innostanut yhtään. Kakkupohja onnistui tuolla ohjeella oikein hyvin, eikä lässähtänyt niinkuin mun pohjat normaalisti lässähtää.

Suklaaunelmatäytekakku
(20ann.)

Pohja:
4 kananmunaa
1,5dl sokeria
1dl perunajauhoja
0,5dl vehnäjauhoja
0,5dl tummaa kaakaojauhetta
1,5tl leivinjauhetta
Täyte:
200g taloussuklaata tai muuta tummaa suklaata
200g maustamatonta tuorejuustoa
0,5dl sokeria
2 kananmunaa
2dl kuohu- tai vispikermaa
4 liivatelehteä
0,5dl jalokahvia (konjakkikin käy)
Kostutus:
1,5-2dl appelsiinimehua
Kuorrutus:
100g maito- tai taloussuklaata
2dl kermaa
Pinnalle: 
suklaalastuja
rouhittuja, kevyesti paahdettuja pähkinöitä

  Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään. Siivilöi jauhoseos muna-sokerivaahtoon kevyesti sekoittaen. Kaada taikina voideltuun, jauhotettuun, tasapohjaiseen, irtopohjavuokaan (halkaisija 24 cm) tai sydänvuokaan. Paista 175-asteisen uunin keskitasolla noin 25-30 minuuttia. Kumoa kakku ja anna sen jäähtyä.
  Pane liivatelehdet 5-10 minuutiksi kylmään veteen. Sulata suklaa vesihauteessa. Liota vedestä puristetut liivatelehdet kuumennettuun jalokahviin.
  Vatkaa kerma vaahdoksi. Erottele keltuaiset ja valkuaiset toisistaan. Vatkaa valkuaiset napakaksi vaahdoksi. Vatkaa keltuaiset ja sokeri kevyesti ja sekoita joukkoon tuorejuusto. Lisää keltuais-juustoseokseen sulatettu suklaa ja jalokahvitilkkaan liotetut liivatelehdet. Sekoita lopuksi joukkoon kerma- ja valkuaisvaahdot.
  Leikkaa jäähtynyt kakkupohja kolmeen osaan ja kostuta appelsiinitäysmehulla. Vuoraa kakkuvuoka reunoilta leivinpaperilla, ellet käytä irtopohjavuokaa. Aseta kansilevy vuoan pohjalle. Levitä sille puolet suklaa-juustotäytteestä. Nosta keskimmäinen levy paikoilleen ja levitä sen päälle loput täytteestä. Nosta päällimmäiseksi pohjalevy. Anna kakun hyytyä viileässä mielellään yön yli.
  Kuorrutusta varten sulata suklaa vesihauteessa ja vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita kermavaahtoon sulatettu suklaa. Kumoa kakku tarjoiluvadille ja levitä suklaa-kermavaahto. Leikkaa suklaasta lastuja perunankuorima- tai juuresveitsellä. Ripottele suklaalastut ja pähkinärouhe kakun pinnalle.



Mutta oikein sydämellistä Ystävänpäivää niin ihanille ystävilleni kuin blogini lukijoillekin! Ihanaa, että olette olemassa <3

13. helmikuuta 2013

Oh, mä maalaisleipä oon

Akuutti leipävaje suorastaan pakotti mut vielä leipomaan parit leivät. Paljon helpommalla olisi tietysti päässyt, jos olisi kävellyt muutaman metrin tontin poikki ja käynyt hakemassa leipää saunakammarin pakastimesta. Mutta ei, pakko oli leipoa. Olin jo aikaisemmin suunnitellut kokeilevani maalaisleipää, jonka ohje löytyi yhdestä noista "Paras keittokirja"-kirjasista. Hieman mun täytyi ohjetta soveltaa, mutta lopputulos oli ihan ok. Jotain maustetta mä tuohon leipään olisin kaipaillut, mutta jos seuraavalla kerralla sitten. Kirja väitti, että tämä olisi parasta maalaisleipää, mutta mä en taida olla samaa mieltä. Hyvää tämä oli, mutta ei parasta.

Helppo maalaisleipä
(2 isoa leipää)

50g hiivaa
n.11-12dl vehnäjauhoja
4dl ruisjauhoja
1rkl suolaa
5,5dl vettä
0,5dl oliivi- tai rypsiöljyä

  Murenna hiiva kulhoon. Lämmitä vesi 37 asteiseksi. Lisää hieman vettä kulhoon hiivan päälle ja sekoita, kunnes hiiva on kokonaan liuennut. Kaada joukkoon loppu vesi ja öljy.
  Sekoita suola ja jauhot keskenään. Lisää seos taikinanesteeseen vähän kerrallaan ja alusta taikinaksi. Vaivaa taikinaa 5 minuuttia koneella tai 10 minuuttia käsin. Taikinan tulee olla melko kiinteää. Peitä kulho ja anna taikinan kohota vedottomassa paikassa tunnin ajan.
  Jaa taikina kahteen osaan ja muotoile se pitkulaisiksi leiviksi. Älä vaivaa enää taikinan kohottamisen jälkeen! Aseta leivät uunipellille leivinpaperin päälle ja anna kohota vielä 30 minuuttia.
  Kuumenna uuni 250 asteeseen. Paista leipiä uunissa toiseksi alimmalla tasolla 15 minuuttia. Käännä lämpö pois uunista ja anna leipien olla uunissa vielä 15 minuuttia. Ota leivät uunista ja anna leipien jäähtyä ritilällä peittämättöminä.




Jokohan mä nyt pääsisin tekemään huomiselle tarkoitetun täytekakun loppuun.... Tuo pikkumies ei oikein oo helpottanut näitä mun kokkailuja tänään. Vähän väliä herra kiikuttaa mua jalasta kiinni pitäen leikkimään, "paukaamaan puita" tai sitten saan vaan pelastaa erinäisiä asioita herran salamaa nopeampien sormien tieltä...

An eyeball in my martini - litsilikööriä!

Pinjansiemenlikööri sai heti luopua likööriperheen kuopuksen asemasta, kun tänään pulloon pääsi litsilikööri. Likööri on varsin mieto, mutta aika mielenkiintoisen makuinen. Lopullisen tuomion likööri saa tosin vasta kuukauden pullossa lojumisen jälkeen. 

Litsilikööri

n.500g litsejä
5dl 80% vodkaa
4dl sokeria
4,5dl vettä

  Kuori litsit ja poista kivet halutessasi. Laita litsit puhtaaseen, kannelliseen lasipurkkiin ja kaada alkoholi päälle. Sulje kansi tiiviisti ja anna maustua huoneenlämmössä noin kuukausi.
  Kuukauden kuluttua siivilöi litsit alkoholista. Kääri harsoon ja puristele kaikki neste talteen. Suodata kahvinsuodattimen läpi. Kiehauta sokeriliemi vedestä ja sokerista. Anna jäähtyä hieman ja sekoita litsiuutteen joukkoon. Sekoita hyvin, että likööristä tulee tasalaatuista. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa sokerilientä tai vettä. Pullota ja anna tekeytyä pullossa vielä kuukauden verran. Säilytä pimeässä, esimerkiksi kaapissa. Myös tumma pullo suojaa likööriä valolta.

Liköörin voi tehdä myös 40% vodkasta, mutta vähennä silloin lisättävän veden määrää oleellisesti. Tarkkoja määriä en osaa sanoa. Litsilikööri saa olla makeaa.




12. helmikuuta 2013

Kun juot sä marjaliemen, sen sisällä on siemen - pinjansiemen

Yllätys, yllätys... Meillä on tehty likööriä! Likööriperheen uusin tulokas pääsi tänään pulloon, jossa se tosin saa tekeytyä vielä muutaman viikon ennen nauttimista. Pieni hävikki sallittaneen, sillä täytyyhän liköörin valmistumista seurata maistelemalla... Paahdetuista pinjansiemenistä tehty likööri on ihanaa! Tuoksusta tulee mieleen muovailuvaha (hyvällä tavalla) ja maku on hieman pähkinäinen. Toimii kahvin kanssa oikein hyvin, eikä ole pöllömpää sellaisenaankaan. Aluksi tehtiin tuollainen pieni koe-erä, mutta ihan hyvin voisi vähintäänkin tuplata annoksen seuraavalla kerralla.

Pinjansiemenlikööri
(reilu 4dl)

1-1,5dl pinjansiemeniä
2cm:n pätkä vaniljatankoa
3,5dl vodkaa
1,5dl sokeria
1dl vettä

  Paahda pinjansiemenet kuivalla, kuumalla pannulla kauniin ruskeiksi. Sekoittele koko ajan, ettei siemenet pala. Rouhi siemenet ja kaada kannelliseen, tiiviseen lasipurkkiin. Siemeniä ei kannata rouhia liian hienoksi, koska silloin suodattaminen on hankalaa. Lisää halkaistu vaniljatangon pala ja kaada vodka päälle. Sulje purkki ja anna tekeytyä kaksi viikkoa.
  Suodata karkeimmat muruset pois siivilällä. Kiehauta sokerista ja vedestä sokeriliemi. Anna liemen jäähtyä hieman ja kaada uutteen joukkoon. Maista ja lisää tarvittaessa maun mukaan vettä tai sokerilientä. Sekoita hyvin, ettei sokeriliemi ja likööri jää kerroksittain tai lopputuloksena on pullollinen sokeria ja pullollinen viinaa.
  Suodata kerran tai pari harson tai muun sellaisen läpi. Hienosuodata tämän jälkeen esimerkiksi suodatinpussia apuna käyttäen. Pinjansiemenmurut ja rasva tukkivat nopeasti suodatinpussin, joten suodattaminen on hidasta ja pussia on syytä vaihtaa välillä. Pullota ja anna tekeytyä vielä 2-3 viikkoa.

Likööri on sameaa, mutta hyvää!

Cheesy Thing - kasvispihvejä ja juusto-chiliperunoita

Kerrankin kasvisruokapäivänä syötiin jotain muuta kuin soppaa. Ohje näihin kivoihin kasvispihveihin kulkeutui mun mappeihini Pirkasta. Perunoiden alkuperää en muista. Niin paljon kuin kesäkurpitsaa inhoankin, niin tässä se toimi ihan hyvin. Alunperin oli tarkoitus tehdä pihvien ja perunoiden kaveriksi joku kermaviilikastike, mutta se sitten unohtui.

Kasvis-fetapihvit
(n.15kpl)

1-2(400g) kesäkurpitsaa
2-3(200g) porkkanaa
2(50g) pieni punasipuli
2töl(385g) salaattijuustokuutioita
0,5-0,75dl vehnäjauhoja
1dl kauraleseitä
4 kananmunaa
2tl oreganoa
1tl minttua
1tl mustapippuria
0,5tl suolaa
Paistamiseen:
öljyä tai juoksevaa margariinia

  Raasta kesäkurpitsat karkeaksi raasteeksi. Pane raaste siivilään ja anna seistä noin 15 minuuttia. Painele ylimääräinen neste pois.
  Kuori ja raasta porkkanat. Hienonna punasipuli ja paloittele salaattijuustokuutiot veitsellä hieman pienemmiksi. Yhdistä raasteet sekä salaattijuusto.
  Sekoita vehnäjauhot ja kauraleseet kasvisseokseen. Vatkaa kulhossa munien rakenne rikki. Lisää mausteet ja kaada munaseos kasvisten joukkoon. Sekoita hyvin. Jos seos tuntuu vetiseltä, voit lisätä hieman vehnäjauhoja.
  Nostele taikinaa pannulle (n.0,5dl) ja paista miedolla lämmöllä 4-5 minuuttia/puoli. Tarjoa halutessasi kinkkulekkelelettä pihvien kanssa.




Juusto&chili-maustetut lohkoperunat

öljyä vuoan voiteluun
1kg keskikokoisia perunoita
2rkl chiliä
ripaus suolaa
100-150g juustoraastetta
(1pss rucolaa)

  Voitele uunivuoka öljyllä. Pese perunat ja leikkaa lohkoiksi. Siirrä lohkot uunivuokaan ja mausta chilillä ja suolalla. Kypsennä perunoita uunissa 200 asteessa noin 20 minuuttia, kunnes perunat ovat saaneet hieman väriä. Ota vuoka uunista ja ripottele perunoiden pinnalle juustoraastetta. Nosta uunilämpö 275 asteeseen ja grillaa perunoita noin 3 minuuttia, kunnes juusto on kullankeltaista. Ota vuoka uunista ja lisää vielä hiukan chiliä. Koristele halutessasi rucolalla.



11. helmikuuta 2013

Skonssit on monet....

Taas oli aika purkaa stressiä leipomalla ja samalla pyöräyttää iltapalaksi elämäni ensimmäiset skonssit. Pakko todeta, että kaikessa helppoudessaan olivat kyllä oikein herkkua. Ei noista mitään kaunokaisia tullut, mutta kuori oli mukavan rapeahko ja sisältä ihanan pehmoisia. Se riittää. Ja hyvin tekivät kauppansa, sillä jäljelle jäi vain kasa muruja. Ohje näihin löytyi semmoisesta opuksesta kuin "Paras keittokirja no10". (Okei... tunnustetaan... Viikonlopun kirpparikierrokselta löytyi kaksi uutta keittokirjaa koristamaan yhä ahtaammaksi käyvää kirjahyllyä.)

Skonssit
(8-10kpl)

3,7dl(n.225g) vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta
50g voita
1,25dl maitoa
1,5rkl sokeria
0,25tl suolaa
maitoa voiteluun
Lisäksi:
voita
hilloa
kermavaahtoa

  Kuumenna uuni 200 asteeseen. Siivilöi jauhot ja sekoita ne leivinjauheen, sokerin ja suolan kanssa. Nypi voi jauhoseoksen joukkoon, niin että syntyy ryynimäinen massa. Lisää maito vähän kerrallaan ja vaivaa massa nopeasti taikinaksi.
  Aseta taikina jauhotetulle leivinpöydälle ja kauli se noin 2cm paksuksi levyksi. Ota taikinasta skonsseja pyöreällä (halkaisija noin 5cm) muotilla. Sekoita yli jäänyt taikina, kauli ja tee uusia skonsseja. Toista kunnes taikina on loppu.
  Aseta skonssit leivinpaperille pellille. Sivele maidolla. Kypsennä uunissa noin 12-15 minuuttia. Tarjoa skonssit suoraan uunista voin, hillon ja/tai kermavaahdon kera.



Vie minut minne tahdot, vie vaikka Meksikoon

Tälle viikolle suunnittelin taas ruoat aika pitkälti sen mukaan, mitä kaapista löytyy. Ja kun jostain syystä kokkailuinspis on hieman hukassa, yritin valikoida listalle tylsääkin tylsempiä, tavallisia, helppoja ja yksinkertaisia arkiruokia. Jos ei kelpaa, niin olkoon muu sakki sitten nälissään.

Mä en ennen tykännyt yhtään mistään italian-/meksikonpadan tyylisistä ruoista, mutta ukko sai mut niitä sietämään ja jopa tykkäämään tekemällä varsin herkullisia, tuunattuja patoja valmiista pata-aineksista. Tällä kertaa päädyin tekemään padan ihan itse. Yhtään en kyllä muistanut, mitä alkuperäisessa meksikonpadassa on, mutta tälläinen sekamelska tuli tällä kertaa. En tehnyt ruoasta tulista, kun nuo mun viime raskauden turmelevat makuhermot ei vieläkään kunnolla chiliä siedä. Harmi. Ukolle ja muksulle laitoin suosista pullollisen chilikastiketta pöytään.

Meksikonpata

400g jauhelihaa
1 iso sipuli
4 valkosipulinkynttä
2rkl öljyä
2tl suolaa
1tl chiliä
2tl paprikajauhetta
1tl mustapippuria
1prk(70g) tomaattipyreetä
8dl vettä
4dl riisiä
1pss herne-maissi-paprikaa
1tlk(400g) valkoisia papuja tomaattikastikkeessa
1tl sambal oelekia
0,5 lihaliemikuutiota
1tl oreganoa

  Hienonna sipulit ja valkosipulit. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota siinä sipulisilppuja hetkisen. Lisää jauheliha ja ruskista se. Mausta jauheliha chilillä, paprikajauheella, mustapippurilla ja teelusikallisella suolaa. Lisää tomaattipyree ja sekoita.
  Kaada riisit ja vesi joukkoon ja lisää vielä teelusikallinen suolaa. Kuumenna kiehuvaksi ja anna kiehua hiljalleen kymmenisen minuuttia välillä sekoittaen.
  Kun riisi on lähes kypsää, lisää kattilaan pavut kastikkeineen, murenneltu liemikuutio, herne-maissi-paprika ja sambal oelek. Sekoita hyvin ja anna muhia kannen alla vielä muutama minuutti niin, että riisit ovat kypsiä. Mausta oreganolla. Jos haluat tulisemman padan, lisää sambal oelekia tai chilikastiketta. Tarjoa halutessasi nachojen kera.



9. helmikuuta 2013

Peas of mind... :D

Oikeesti, voiko mikään olla parempaa kuin itse hissukseen keitetty hernekeitto, raaka sipulisilppu ja ruisleipää juustolla? Tai no voi varmaan, ainakin jos tuolta meidän neidiltä kysyy. Mutta minä tykkään!

En eilen illalla jaksanut laittaa herneitä likoamaan, joten tein keiton tällä kertaa osin äidin oppien mukaan. Liottamattomista herneistä tuli oikein hyvä soppa, joskin keittoaika oli hieman pidempi. Meidän keitosta tuli varsin lihaisa, mutta ei haittaa. Ukko hieman hymyili näille ainesten suhteille, kun lihaa oli reilu 1,5kg ja herneitä vain puolisen kiloa. Tämä taisi siis olla lihasoppaa herneillä, eikä toisin päin. Savupotka toi keitolle kivasti makua, eikä suolan lisäksi muita mausteita tarvittu. Eikä tuo keittovaiheessa lisätty sipuli soppaa ainakaan pahentanut. Mun mielestä tämä oli mun hernesoppa-kokkailuista ehdottomasti paras!

Hirmuisen lihaisa ja sipulinen hernekeitto

500g herneitä
n.600g savupotkaa
n.900g porsaan etuselkää
3l vettä
2 sipulia
2tl suolaa
Tarjoiluun:
tuoretta sipulia silputtuna
sinappia

  Huuhtele herneet, poista mahdolliset roskat ja laita suureen kattilaan. Kaada vesi päälle. Nosta lihapalat kokonaisina kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Anna kiehua hiljalleen 2-3 tuntia.
  Nosta lihapalat pois kattilasta ja leikkaa suupaloiksi. Kuori ja silppua sipulit. Laita lihat ja sipulit takaisin kattilaan, mausta keitto suolalla ja anna kiehua hiljalleen vielä 1-1,5 tuntia. Tarkista maku. Tarjoa sinapin, sipulihakkeluksen ja ruisleivän kera.



8. helmikuuta 2013

A Simple Game - riistaton "riista"pata

Mappien kätköistä löytyi ohje tämän päiväiseen pataan. Kivaa ja varsin helppoa ruokaa. Tosin marinointiin saisi käyttää hyvän tovin ja  tottahan mä unohdin eilen laittaa lihat maustumaan. Aamun aloitin siis lotraamalla punaviinin kanssa, jotta sai edes vähän makua lihoihin. Pata maistui mukavan "metsäiseltä", vaikkei riistaa ole nähnytkään. Ohjeen alkuperä on taas kerran hämärän peitossa, kun en millään muista likemmäs 20 vuoden takaisia tekosia ja lehtiä, joista ohjeet on kopsattu.

Marinoitu riistanmakuinen lihapata

600-700g luutonta naudanlihaa (mulla palapaisti)
Marinadi:
3dl punaviiniä
1dl vettä
2rkl viinietikkaa
10-12 katajanmarjaa
2 laakerinlehteä
8 mustapippuria
1-2tl timjamia
1 sipuli
Lisäksi:
vettä
Pataan:
2rkl voita
3 sipulia
0,5l tuoreita tai pakastettuja kantarelleja
2-4 porkkanaa
1-2tl suolaa
2rkl mustaherukkahyytelöä
tuoretta persiljaa

  Leikkaa liha kuutioiksi tai osta valmiita kuutioita. Laita kuutiot suurehkoon kulhoon. Sekoita marinadia varten punaviini, vesi, viinietikka, murskatut katajanmarjat, murennetut laakerinlehdet, murskatut mustapippurit, timjami ja silputtu sipuli.
  Kaada marinadi lihapalojen päälle kulhoon. Lisää vähän vettä, jos nestemäärä vaikuttaa vähäiseltä. Anna lihan marinoitua vähintään 12 tuntia viileässä.
  Ota kulho huoneenlämpöön ainakin puolisen tuntia ennen kypsennystä. Nosta lihapalat marinadista ja valuta talouspaperin päällä. Ruskista lihapalat muutamassa erässä kuumalla pannulla voissa ja siirrä sitten pataan. Siivilöi marinadi ja kaada lihan päälle.
  Kuori ja viipaloi sipuli ja ruskista se karkeaksi silputtujen kantarellien kanssa. Siirrä seos pataan. Kuori porkkanat, kuutioi ne ja lisää pataan. Mausta suolalla ja mustaherukkahyytelöllä. Hauduta kaikkia aineksia miedolla lämmöllä kannen alla vähintään tunti tai kunnes liha on mureaa. Lisää haudutuksen aikana vettä tarvittaessa.
  Tarkista maku ja ripottele tarjottaessa padan päälle persiljasilppua.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...