12. maaliskuuta 2014

Not everything is so pink and blue, but that's the way it seems to you - Kääpiölinnan värjätyt marengit

Marengit ovat melkoista herkkua, mutta aika harvoin niitä tulee tehtyä. Suurin syy lienee se, että sitten täytyisi keksiä yli jääneille keltuaisillekin jotain käyttöä. Ruoan heittäminen suoraan roskiin kun ei oikein innosta. Kun sain Laitilan kanatarhalta testattavaksi tölkillisen Laitilan Proegg -valkuaisia, ei ollut kovin vaikea päättää, mihin sitä käyttäisin. Onhan näitä valkuaistölkkejä ollut kaupassa aiemminkin, mutta tämä oli ensimmäinen kotimainen tuote, jonka minä olen nähnyt. Laitilan Proegg -valkuaiset myydään 500 gramman pakkauksissa, joka vastaa 15 valkuaista. Toisin sanoen 1dl = 3 valkuaista. Tuote on pastöroitu ja säilyy avattuna viileässä viikon verran. Leivonnan lisäksi valkuaiset sopivat osaksi terveellistä ruokavaliota, sillä niissä ei ole lainkaan kolesterolia tai rasvaa, mutta sitäkin enemmän proteiinia. Kun tuotteesta kuulin, niin itsellä heräsi heti kysymys, että mihinkäs ne keltuaiset sitten käytetään. Vastaus löytyi Laitilan kanatarhan sivuilta, jossa kerrottiin keltuaisia hyödynnettävän majooneesi- ja jäätelöteollisuudessa. 

Valmiiksi eroteltuja valkuaisia käyttäen marenkien teko oli ihanan vaivatonta. Ei tarvinnut itse yrittää erotella keltuaisia, eikä tosiaan miettiä mitä niille tekisi. Loput tölkin valkuaiset taidan käyttää munakkaisiin tai jos innostun leipomaan, niin sitten munan korvikkeena taikinassa.




Pienet värjätyt marengit
(n.130kpl)

2dl valkuaisia (tai 6 valkuaista)
3dl tomusokeria
punaista ja sinistä elintarvikeväriä

  Mittaa valkuaiset puhtaaseen, kuivaan kulhoon. Vatkaa kovaksi vaahdoksi. Vaahdon tulee pysyä paikoillaan, vaikka käännät kulhon ylösalaisin. Lisää joukkoon tomusokeri vähän kerrallaan samalla vatkaten. Jatka vatkaamista, kunnes vaahto on kiiltävää ja paksua. Jaa vaahto halutessasi kahteen kulhoon ja lisää joukko pieni tilkka elintarvikeväriä. Sekoita varovasti lusikalla nostellen. Sinisissä käytin geelimäistä pastaväriä, punaisissa nestemäistä elintarvikeväriä. 
  Nostele lusikalla tai pursota vaahto leivinpapereille pellille. Kypsennä 100 asteisessa uunissa noin 1,5 tuntia. Koska paistoin marengit tavallisessa uunissa, otin päällimmäisen pellin pois 1,5 tunnin jälkeen ja annoin alemman pellillisen olla vielä niin kauan, että marengit olivat kunnolla kuivia. 
  Säilytä marengit ilmatiiviissä rasiassa.




Sponsorina Laitilan kanatarha



12 kommenttia:

  1. Työkaveri harrastaa "pullistelua" ja se just puhu näistä valkuaisista et lopultakin saa kotimaista tuotetta.
    Mun piti tehdä näitä värikkäitä marenkeja jo kummitytön rippikakkuun mutta kiire saneli sen,että niitä ei tullut tehtyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan se ulkolainen vastaava tuote varmaan ihan hyvä, mutta jotenkin tällaisissa tykkään ja luotan enemmän kotimaiseen. Ihan hyvä, että tällainenkin tuote kaupoista löytyy :) Jospa kesällä uskaltautuisi uudelleen kokeilemaan Britakakkua, kun edellinen yritys meni täysin pilalle.

      Poista
    2. Britakakku on mun suosikkia, mutta en vaan ole sitä itse saanut koskaan onnistumaan... :/ Äiti on muutaman kerran tehnyt niiiiiin hyvää! Ikuisesti muistan yhdet lapsuuden synttärit missä sitä oli tarjolla.

      Poista
    3. Otetaanko tehtäväksi opetella britakakun valmistus? :) Luulisi, että me jossain vaiheessa onnistutaan, jos harjoitellaan oikein ahkerasti.

      Poista
  2. Kuniita marenkeja,, tosi hyvin onnistuneita!Tuo valkuaisjuttu on ihan hyvä. Täytyy testata.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tita! Testaa ihmeessä, ihanan kätevä tuote. Meiltä ei vain kaupoista tahtonut tuota löytyä, mutta pyysin tilaamaan.

      Poista
  3. Nuo on kyllä tosi kauniita. Pitääköhän yrittää tehdä parin viikon päästä oleville synttäreille... Kauankos nuo säilyy? Siis jos niitä ei syödä heti? :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuollaiset kokonaan kuivaksi paistetut marengit säilyvät huoneenlämmössä vaikka kuinka kauan. Itse olen säilyttänyt muovirasiassa, mutta silloin niiden täytyy jäähtyä kunnolla ennen pakkaamista, ettei rasiaan muodostu kosteutta. Jostain muistan lukeneeni, että esim. pahvilaatikko olisi parempi pakkaus. Eli ihan hyvin voi jo tehdä, jos maltatte olla syömättä niitä ennen juhlia. :) Mäkin ajattelin tarjota noita parin viikon päästä muksujen synttäreillä, jos niitä vain on vielä jäljellä.

      Poista
    2. Mä yritin tehdä noita marenkeja. Meidän uunin tehot eivät taida olla ihan luvattua luokkaa, kun puolentoista tunnin jälkeen marengit olivat vielä ihan pehmeitä. Lopulta ne olivat uunissa varmaan yli 3 tuntia :D Mutta olipahan ne ainakin kuivia - ja tooooosi hyviä :)

      Poista
    3. Oho! Olisko sun marengit olleet sitten paljon isompia? Onneksi kuitenkin olivat hyviä :)

      Poista