14. syyskuuta 2014

Hit and run - velho Rincewindin perunakakut ja spelttitäytteiset paprikat

Ehkä olen monesti maininnut, että Terry Pratchett on yksi mun ja miehen lempikirjailijoista. Etenkin kiekkomaailmaan sijoittuvat seikkailut tempaavat mukaansa hetkessä. Siksi olin suunnattoman onnellinen, kun muutama vuosi sitten Tukholman reissulla löydettiin pienestä kirjakaupasta Nanny Ogg'n eli Nanny Auvomielen keittokirja. Nanny on yksi Kiekkomaailman noidista ja varsin hurmaava, joskin hieman... hmmm... kauniisti ilmaistuna elämäniloinen, hetkittäin varsin vihjaileva persoona. Nannyn keittokirja on hersyvän hauskaa luettavaa ja osa ohjeista on - ihme kyllä - täysin toteuttamiskelpoisia. Malttamattomana olen odottanut, että saan keittokirjahaasteen myötä ottaa Nannyn keittokirjan tarkemman tutkiskelun alle. Tosin tässä kävi nyt niin, että kun kirjan kaivoin hyllystä esiin, on mies viettänyt kirjan parissa paljon enemmän aikaa kuin minä. Aiemmin olen tehnyt kirjan ohjeen mukaan Atos Stibbonsin kuivattuja sammakkopillereitä ja nyt testiin pääsi Rincewindin perunakakut. Nämä ovat siitä hyvä ruoka, että kuulemma ovat kätevä syödä myös juostessa... Sekä Stibbons ja Rincewind ovat Näkymättömän yliopiston velhoja. 

Pakko jakaa teille vielä muutama Nannyn sananen kirjan takakannesta....

"They say that the way to a man's heart is through his stomach, which just goes to show they're as confused about anatomy as they gen'rally are about everything else, unless they're talking about instructions on how to stab him, in which case a better way is up and under the ribcage. Anyway, we do not live in a perfect world and it is foresighted and useful for a young woman to become proficient in those arts which will keep a weak-willed man from straying. 
Learning to cook is also useful."




Perunakakkuja tein alla olevan ohjeen tuplaten. Korppujauhoja en alkanut mittailemaan, kunhan kaadoin lautaselle riittävästi. Salviasta en tykkää, joten laitoin tilalle oreganoa ja auringonkukkaöljykin vaihtui rypsiöljyyn. Ohje on melko vapaasti suomennettu. Kirjan editorin mukaan ohjetta oli suunnattoman vaikea saada Rincewindiltä ja se vaati paljon matkustamista, suurimmaksi osaksi vielä hyvin vauhdikkaasti, sillä Rincewindin suurin kyky on paeta kaikkea pelottavaa... Mutta onneksi ohje saatiin talteen, sillä hyviä nämä ovat :) Juoksemaan en näiden kanssa kuitenkaan taida lähteä. 


Rincewindin perunakakut

1 sipuli hienonnettuna
350g perunoita keitettynä ja muussattuna 
(keitin suolavedessä)
1tl salviaa (laitoin oreganoa)
1-2 kananmunaa kevyesti vatkattuna
100g korppujauhoja
(auringonkukka)öljyä

  Keitä kuoritut perunat kevyesti suolalla maustetussa vedessä. Survo tasaiseksi seokseksi. Kuullota sipulisilppua öljytilkassa, kunnes pehmenee. Sekoita sipuli ja salvia perunasoseeseen ja anna seoksen jäähtyä.
  Kun seos on jäähtynyt, muotoile siitä pienen, paksun hampurilaispihvin kokoisia ja muotoisia pihvejä. Laita syvälle lautaselle kevyesti vatkattu kananmuna ja kaada toiselle lautaselle korppujauhot. Pyöräytä kakkuset ensin kananmunassa, sen jälkeen korppujauhoissa. Paista kakkuset pannulla öljyssä molemmin puolin kauniin ruskeiksi. Tarjoa heti.




Perunakakkujen kanssa syötiin ylikypsää, savustettua possua ja speltillä täytettyjä paprikoita. Possun annoin uiskennella suolavedessä vajaa vuorokauden ja pintaan laitettiin ihan vaan pippuria ja lisää suolaa. Savustimessa possu taisi olla kuutisen tuntia. Hyvin simppeliä ja hyvää. Jopa nirsot ipanat tykkäsivät.  Paprikoihin heitin täytteeksi kaikkea mitä kaapista sattui löytymään.

Spelttitäytteiset paprikat 

2 isoa punaista paprikaa
Täyte;
3dl vettä
1,5dl spelttihelmiä
0,5tl suolaa
1,5dl emmental-mozzarellajuustoraastetta
1,5dl Kippari-ruokakermaa
2rkl tuoretta ruohosipulia
mustapippuria
Pinnalle:
emmental-mozzarellajuustoraastetta

  Kuumenna vesi kiehuvaksi ja lisää suola sekä spelttihelmet. Anna helmien hautua kannen alla noin 20 minuuttia, kunnes vesi on imeytynyt ja helmet ovat pehmenneet. Sekoita muut täytteen ainekset spelttihelmien joukkoon.
  Huuhtele ja halkaise paprikat ja poista kannat ja siemenet. Laita puolikkaat uunivuokaan ja lusikoi täyte puolikkaisiin. Levitä päälle reilusti juustoraastetta.
  Kypsennä paprikoita 225-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.


4 kommenttia:

  1. Oikein hävettää, kun en vieläkään ole lukenut yhtään Pratchettin kirjaa, vaikka kovasti tarkoitus on ollut varmaan yli 15 vuotta :) Sitten, KUN vihdoin tutustun kiekkomaailmaan, täytyy tämä opus ihan ehdottomasti löytää jostain!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen kyllä lämpimästi perehtymään Pratchettin ihmeelliseen maailmaan. Aivan loistavaa huumoria :D

      Poista