31. tammikuuta 2014

Katson maalaispossua ja ymmärrän, kuinka onnellinen voikaan olla hän...

Pakastimesta löytynyt possun maalaisfileeselkä päätyi eilen pataan pekonin ja suppilovahveroiden kera. Idea pataan lähti Pirkasta poimitusta ohjeesta, mutta toteutus meni jälleen kerran soveltaen. Padasta tuli melko voimakkaan, mutta oikein herkullisen makuista. Fondia saattaisi riittää yksikin kupillinen, sillä mun makuun tuo oli hieman liian suolaista. Mies tosin tykkäsi siitä noin. Periaatteessa tuon lihapalan olisi voinut kypsentää kokonaisenakin, mutta näin siitä tuli ihanan mehevää. Muutenkin tykkään näistä pataruoista, kun ovat niin vaivattomia tehdä. Eipähän tartte miettiä lihalle lisukkeita, kun kaikki löytyy samasta padasta. Tuon fileeselän voi toki korvata jollain muullakin suht' rasvaisella possun palalla.




Possu-suppilovahveropata

reilu1kg possun maalaisfileeselkää
1pkt pekonia
2 pientä kourallista kuivattuja suppilovahveroita
vettä sienien liottamiseen
vehnäjauhoja
öljyä tarvittaessa
4 salottisipulia
6dl vettä
1-2 lihafondikuppia
2rkl sinappia
8 maustepippuria
tuoretta timjamia

  Laita kuivatut suppilovahverot pieneen kulhoon ja kaada päälle sen verran vettä, että peittyvät juuri ja juuri. Anna liota puolisen tuntia. 
  Poista possusta enin rasva ja leikkaa liha kuutioiksi. Suikaloi pekonit ja laita ne kylmälle pannulle. Ruskista pekonisuikaleet kevyesti ja nosta pataan. Pyörittele lihakuutiot vehnäjauhoissa ja ruskista parissa kolmessa erässä pekoneista irronneessa rasvassa. Lisää tarvittaessa öljyä. Nostele lihakuutiot pataan.
  Kaada pataan liotetut sienet liemineen. Lisää joukkoon kuoritut, lohkotut sipulit, fondikupit ja pippurit. Kaada päälle vettä siten, että lihat peittyvät juuri ja juuri. Mausta pata vielä sinapilla.
  Kypsennä pataa 175-asteisessa uunissa noin 1,5 tuntia tai kunnes liha on mureaa. Halutessasi voit jättää padan vielä jälkilämmölle muhimaan. Ripottele halutessasi päälle tuoretta timjamia. Tarjoa perunoiden kera.
 

30. tammikuuta 2014

Where do broken hearts go? - Särkyneen sydämen kakku

Niin hyvin kuin tuo kaappien ja pakastimen tyhjääminen on edistynytkin, niin vielä siinä piisaa puuhaa. Tänään projekti otti taas pienen harppauksen eteenpäin, kun leivottiin pikkumiehen kanssa suklaakakkua. Ainoa kriteeri ohjeen valinnalle oli, että sain käytettyä muutaman päivän vanhan maitorahkan kaapista pois. Ja tulipahan samalla hävitettyä kaapissa jo tovin majaillut appelsiini-suklaalevykin. Tai siis mitä siitä oli vielä jäljellä. 

Tällä kakulla tuntuu olevan monta eri nimeä, eikä kaikki ohjeetkaan mitä löysin, olleet aivan samanlaisia. Jotkut kutsuvat tätä sydämen surujen kakuksi ja ainesmäärissä oli pientä heittoa. Itse poimin ohjeen Halutaan kokata-sivulta. Alkuperäiseen ohjeeseen ei lisätty lainkaan suklaata, mutta kun halusin levystä eroon, rouhin sen sitten taikinan joukkoon. Oikeastaan tuo appelsiinisuklaa toimi tässä aika hyvin. Siitäkin tämä oli ihana kakku, että aineet vain sekoitetaan keskenään, kaadetaan vuokaan ja paistetaan.




Särkyneen sydämen kakku

5dl vehnäjauhoja
3dl sokeria
1dl tummaa kaakaojauhetta
1tl soodaa
1tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
1prk(250g) maitorahkaa
1dl maitoa
150g voita sulatettuna
2 kananmunaa
100g tummaa appelsiinisuklaata (70%)

  Sekoita kuivat aineet keskenään suuressa kulhossa. Sekoita maito ja maitorahka keskenään ja kaada kulhoon. Lisää sulatettu voi, kananmunat ja hienonnettu suklaa. Sekoita puukauhalla tms. tasaiseksi taikinaksi. Kaada taikina vuokaan ja kypsennä 180 asteessa vajaa tunti. Kokeile kypsyys tikulla. Itse voitelin ja jauhotin vuoan hyvin kevyesti.

29. tammikuuta 2014

Chocolate chip cookies, I gotta have more

Sukelletaanpas jälleen kerran keittokirjojen maailmaan. Kun tuota toipilasta poikaa ei oikein viitsi vielä pihalle raahata, täytyi keksiä jotain muuta ajankulua. Kun pikkumiehestä on kasvanut innokas leipuri, niin kulutettiin aikaa leipomalla suklaapikkuleipiä ja sipuli-juustoleipää. Pikkuleipien ohje löydettiin Painonvartijoiden "Klassiset herkut"-kirjasta. Kyseinen opus on monesti ollut kirpparille menevien tavaroiden pinossa, mutta aina oon tullut toisiin ajatuksiin ja nostanut kirjan takaisin hyllyyn. Ja ehkä se saa nyt hyllyssä pysyäkin, sillä onhan siinäkin koko joukko kivoja reseptejä. Keksien leipominen tuntui vastustavan oikein kunnolla, sillä ensin unohdin taikinasta munan ja ensimmäistä pellillistä paistaessa uuninluukku päätti jälleen kerran hajota, enkä saanut luukkua heti auki. Siksi ensimmäiset pikkuleivät kärähtivät hieman. Munan lisäsin taikinaan vasta aivan lopussa. Mulla alkaa oikeasti olla mitta täynnä tuota meidän hellaa, mutta ei auta. Tällä hetkellä ei uuteen hellaan taida olla varaa. Ja että saisi kaikki levyt toimimaan, täytyisi ensin saada se sähköremppa teetettyä. Niin ihania kuin vanhat talot ovatkin, niin niissä tuntuu aina olevan jotain laitettavaa. 

Aivan tarkalleen en kirjan ohjetta totellut, sillä en lähtenyt näitä varten ostamaan enintään 40% rasvaa sisältävää margariinia, vaan käytin sitä mitä kaapista löytyi. Muuten tein pikkuleivät ohjeen mukaan ja hyviä olivat.




Suklaapikkuleivät

(24kpl)

100g margariinia (enintään 40% rasvaa)
1dl sokeria
1 muna
2dl vehnäjauhoja
1dl kaurahiutaleita
0,5tl leivinjauhetta
50g rouhittua tummaa suklaata

   Vatkaa rasva ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon muna voimakkaasti vatkaten. Sekoita keskenään vehnäjauhot, kaurahiutaleet sekä leivinjauhe ja lisää ne muna-rasvaseokseen. Lisää taikinaan lopuksi rouhittu suklaa ja sekoita taikinaksi.
  Nosta taikinasta kahden lusikan avulla nokareita pellille leivinpaperin päälle. Jätä leviämisvaraa. Paista suklaapipareita uunissa 200 asteen lämmössä 12-15 minuuttia. Irrota ja anna jäähtyä ritilällä tai muulla tasaisella alustalla.

Kääpiölinnan keittokirjat:
(jo käytetyt punaisella tekstillä, poistettavat sinisellä)

1. 1000 cocktailia
2. Alaston kokki (poistettu)
3. Arabialainen keittiö 
4. Arto Paasilinnan taivaallinen herkkukirja
5. Baarimestarin parhaat
6. Curryruoat
7. Diabeetikon ruokavalio
8. Eurooppalaisessa keittiössä
9. Farang - modernia aasialaista
10. Grilli- ja fondyyherkkuja
11. Grillikirja
12. Hannah Montana - Hannahin herkkuja
13. Helpot herkut - juhlaruokia
14. Herkkuja Indonesiasta
15. Hyvän olon herkut
16. Hyvää ruokahalua - Kotikokin parhaat ruokaohjeet
17. Ihanimmat piirakat
18. Italian herkut
19. Itämainen keittiö 
20. Juhlaleivonnaiset
21. Kansainväliset kotiruokasuosikit
22. Karvinen keittää
23. Keittiön tuliset herkut 
24. Keittotieto - kasvisruoat ja kastikkeet
25. Kiinalainen keittokirja
26. Kodin herkkuleivonnaiset 
27. Kodin parhaat juhlat
28. Koko perhe keittiössä 
29. Kotilieden iso leivontakirja
30. Kotilieden parhaat leivonnaiset
31. Kotilieden suuri keittokirja
32. Kotitalous 7
33. Kuppikakut
34. Kreikka - Välimeren keittiö 
35. Kätevä keittokirja
36. Lasten omat synttärikakut
37. Leipää monella tavalla 
38. Leivonta
39. Maailman herkut
40. Maailman keittiöt - opas kansainväliseen ruokakulttuuriin
41. Makeat herkut
42. Marjaherkkuja ja muuta hyvää
43. Maukas texmex-keittiö
44. Maukkaita pikkupaloja
45. Me-lehden ruokakirja
46. Menu keittokirja III
47. Mummo Ankan unelmaherkut
48. Murhaavan herkullista
49. Nanny Ogg's cookbook
50. New Yorkin baarimestarien parhaat drinkit 
51. Painonvartijat - Klassiset herkut
52. Paras keittokirja No 1. Noutopöytään. Parsaherkkuja. Unelmajälkiruokia.
53. Paras keittokirja No 2. Salaatteja. Grilliin. Piknikille. Ym.
54. Paras keittokirja No 3. Rapuja. Sieniä. Marja- ja hedelmäjälkiruokia. Ym.
55. Paras keittokirja No 4. Äyriäisherkkuja. Nopeaa. Suklaista.
56. Paras keittokirja No 5. Intialaista. Patoja. Pastaa.
57. Paras keittokirja No 10. Kananmunia. Lammasta. Kotileipää. Ym.
58. Parhaimmat ruokasienet ja sieniherkut 
59. Pastat
60. Pirkan paras leivontakirja 
61. Pirkan parhaat jouluherkut
62. Pirullisen kuuma chilikirja
63. Prinsessojen keittokirja 
64. Rottatouille - Mestarirotan reseptit
65. Ruokamatka maailmalle
66. Ruokasuosikit: Italia
67. Ruokasuosikit: Jälkiruoat 
68. Ruokasuosikit: Kiina
69. Ruokasuosikit: Kreikka
70. Ruokasuosikit: Meksiko
71. Ruokasuosikit: Sushi
72. Ruokasuosikit: Vokki
73. Ruotsalaisen kokin keittokirja
74. Ruutukokki - Kodin paras keittokirja 
75. Seuran herkut - suuri ruokakirja
76. Suloiset suolaiset
77. Superruokia - syömällä terveemmäksi
78. Suussa sulava suklaa
79. Syötävän hyvä olutkeittokirja
80. Syötävän suloiset kuppikakut
81. Taivaalliset täytekakut
82. Tee itse terveyssnapsit, -viinit ja -liköörit
83. Tyylikkäitä thaiherkkuja hetkessä 
84. Unelmakakut
85. Uusia makuja Kiinasta
86. Valkokankaan herkkuja
87. Vie kielen - Herkullisia ruokaohjeita hyvän mielen keittiöstä 
88. Vietnamilaisen keittiön parhaat
89. Viinanmaustajan käsikirja 
90. Vähäkolesterolista ruokaa
91. Värioppia ja sommittelua ruokaan - keittokirja
92. Wok-ruokien parhaat
93. Yksinkertaisesti parasta - Helppojen herkkujen opas
94. Zanuska - Venäläinen keittiö Jäämereltä Kaukasiaan
95. Fun food - Yllätyksellisiä oivalluksia keittiöstä


28. tammikuuta 2014

It's just a plate of shrimp

Tämä on taas niitä päiviä, kun ajatus ei tahdo oikein kulkea. Mun seurana on viime päivinä ollut kaksi kipeää muksua, joista toinen on flunssan takia aivan raato ja toinen vatsataudista huolimatta täynnä virtaa. Ei siis ole kauheasti tarvinnut keksiä mitään ylimääräistä tekemistä, kun aika on mennyt juostessa pikkumiehen perässä ja viihdyttäessä toista toipilasta. Pakko myöntää, että nyt alkaa olla hieman väsy itselläkin.

Taidanpa vaan laittaa päivän reseptin jakoon ilman sen kummempia höpinöitä. Tämä katkarapukasari on varsinaista pikaruokaa, eikä maussakaan ole mitään vikaa. Mukavan miedon ja pehmoisen makuista, joskin chilikastiketta lisäämällä tähän saa kyllä potkuakin. Kesken kokkailun kastiketta maistaessani tämä maistui aika omituiselta, mutta kun sai rauhassa muhia, makukin muuttui. Ohjeen alkuperästä ei ole tietoa, sillä tämä löytyi mappieni uumenista. Ruohosipulisilpun unohdin, chilikastiketta laitoin reilummin ja ennen katkarapuja lisäsin kastikkeeseen ripauksen suolaa, mutta muuten tein suunnilleen ohjeen mukaan.




Katkarapukasari
(4ann.)

1rkl voita
1 sipuli
1,5rkl vehnäjauhoja
1tlk(n.185/115g) herkkusieniviipaleita liemineen
2dl omenatäysmehua
1 paprika
1dl vispikermaa
1rkl thai sweet chilikastiketta
2tl soijaa
(suolaa)
400g pieniä katkarapuja
2rkl hienonnettua ruohosipulia

  Sulata voi kasarissa tai padassa ja kuullota siinä silputtu sipuli. Ripottele vehnäjauhot joukkoon ja lisää omenamehu sekä herkkusienet liemineen. Sekoittele, ettei kastike paakkuunnu.
  Huuhtele paprika, suikaloi ja lisää pataan. Sekoittele joukkoon kerma ja mausta chilikastikkeella ja soijalla. (Tässä kohtaa annoin kiehua hiljalleen viitisen minuuttia). Lisää katkaravut ja anna kuumentua, mutta älä enää keitä, etteivät katkaravut sitkisty. Lisää ruohosipulisilppu. Tarkista maku, lisää halutessasi mausteita. Tarjoa keitetyn basmatiriisin ja patongin kera.

27. tammikuuta 2014

Outo elämä... ja vielä oudompi pasta

Keittokirjojen maailmassa jatketaan ja tarkastelun alle pääsi "Pastat"-kirja. Kyseinen teos on osa Otavan kustantamaa kirjasarjaa, johon kuuluu lisäksi Curryruoat, Kalat ja merenantimet, Lähi-idän keittiö, Makeat herkut, Makeat ja suolaiset muffinit, Suklaaherkut, Tapakset ja antipastot sekä Thai-ruoat. Hyllystäni löytyy Pasta-ruokien lisäksi tuo Makeat herkut ja Curryruoat. Täytyisi yrittää hommata loputkin, jos ja kun kirjoja vastaan kävelee. Tässä Pastat-kirjassa on varsin mielenkiintoisia ohjeita, mutta harmillisen moni on mahdotonta toteuttaa tarkalleen. Osa käytetyistä aineksista on sellaisia, että niitä ei taida täkäläisistä kaupoista löytyä. Mutta onneksi aina voi soveltaa :) 

Mutta kun keittokirjahaasteessa ajattelin noudattaa ohjeita pilkulleen (tai ainakin suunnilleen), valitsin testattavaksi kotoisasti tagliatellea jauhelihakastikkeessa. Erikoiseksi ruoan tekee lisukkeeksi valmistetut valkosipulilla maustetut ja uunissa kuumennetut appelsiinilohkot. Aivan heti ei tulisi mieleen näitä aineksia yhdistää keskenään. Mutta, niin oudolta kuin ruoka kuulostikin, osoittautui tämä suunnattoman herkulliseksi. Appelsiinilohkot yhdessä jauhelihakastikkeen kanssa vaan toimi jollain omituisella tavalla. Jopa muksut söivät hyvällä ruokahalulla ja se on aina loisto juttu. Tätä tehdään taatusti toistekin.




Tagliatellea jauhelihakastikkeessa
(4ann.)

4 sipulia
5 timjaminoksaa
1 sitruuna
1,25dl oliiviöljyä
300g paistijauhelihaa
suolaa
rouhittua mustapippuria
2rkl tomaattisosetta
2-3rkl kuivaa punaviiniä
jauhettua kuminaa
cayennepippuria
6dl kasvislientä
4 appelsiinia
1 valkosipulinkynsi
450g tagliatellea

  Kuori ja hienonna sipulit. Pese sitruuna kuumalla vedellä, kuivaa ja raasta osa kuoresta. Kuumenna pannulla 4rkl öljyä ja hauduta siinä hienonnettua sipulia. Lisää jauheliha, mausta suolalla ja pippurilla, paista murumaiseksi. Lisää tomaattisose ja ruskista kevyesti. Lisää viini, timjaminoksat ja raastettu sitruunankuori, mausta kuminalla ja cayennepippurilla. Lisää kasvisliemi ja anna kiehua kannen alla keskilämmöllä noin 15 minuuttia sakeaksi kastikkeeksi. 
  Laita uuni kuumenemaan 120 asteeseen. Kuori appelsiinit paksusti terävällä veitsellä työlaudalla ja lohko ne. Fileoi lohkot kalvottomiksi ja lado ne syvään uuninkestävään vuokaan. Kuori valkosipuli ja soseuta se lopun öljyn kanssa sauvasekoittimella. Kaada 2-3rkl valkosipuliöljyä appelsiinilohkojen päälle ja mausta pippurilla. Kypsennä uunin keskiosassa noin 10 minuuttia. 
  Kypsennä tagliatelle runsaassa suolalla maustetussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan. Tarkista vielä kastikkeen maku, lisää tarvittaessa suolaa ja cayennea. Poista timjaminoksat. Kaada tagliatelle lävikköön ja anna valua. Annostele lautasille jauhelihakastikkeen kanssa. Lisää annokseen valkosipuliappelsiinit ja ripottele halutessasi päälle parmesaania.

Niin juu, kun yksi keittokirja kerran lähti hyllystä tilaa viemästä, saatoin hyvällä omallatunnolla ostaa uuden kirjan tilalle. Hain päivällä Suomalaisesta kirjakaupasta tytölle piirustustarvikkeita, enkä tietenkään voinut ohittaa keittokirjahyllyä. Olin jo lähtemässä kassaa kohden, kun huomasin alahyllyllä suloisen "Fun food - Yllätyksellisiä oivalluksia keittiöstä" -kirjan. Vaikka ruoalla ei saisi leikkiä, niin tässä kirjassa sitä tehdään surutta. Mutta palataan siihen hieman tuonnempana... 

Kääpiölinnan keittokirjat:
(jo käytetyt punaisella tekstillä, poistettavat sinisellä)

1. 1000 cocktailia
2. Alaston kokki (poistettu)
3. Arabialainen keittiö 
4. Arto Paasilinnan taivaallinen herkkukirja
5. Baarimestarin parhaat
6. Curryruoat
7. Diabeetikon ruokavalio
8. Eurooppalaisessa keittiössä
9. Farang - modernia aasialaista
10. Grilli- ja fondyyherkkuja
11. Grillikirja
12. Hannah Montana - Hannahin herkkuja
13. Helpot herkut - juhlaruokia
14. Herkkuja Indonesiasta
15. Hyvän olon herkut
16. Hyvää ruokahalua - Kotikokin parhaat ruokaohjeet
17. Ihanimmat piirakat
18. Italian herkut
19. Itämainen keittiö 
20. Juhlaleivonnaiset
21. Kansainväliset kotiruokasuosikit
22. Karvinen keittää
23. Keittiön tuliset herkut 
24. Keittotieto - kasvisruoat ja kastikkeet
25. Kiinalainen keittokirja
26. Kodin herkkuleivonnaiset 
27. Kodin parhaat juhlat
28. Koko perhe keittiössä 
29. Kotilieden iso leivontakirja
30. Kotilieden parhaat leivonnaiset
31. Kotilieden suuri keittokirja
32. Kotitalous 7
33. Kuppikakut
34. Kreikka - Välimeren keittiö 
35. Kätevä keittokirja
36. Lasten omat synttärikakut
37. Leipää monella tavalla 
38. Leivonta
39. Maailman herkut
40. Maailman keittiöt - opas kansainväliseen ruokakulttuuriin
41. Makeat herkut
42. Marjaherkkuja ja muuta hyvää
43. Maukas texmex-keittiö
44. Maukkaita pikkupaloja
45. Me-lehden ruokakirja
46. Menu keittokirja III
47. Mummo Ankan unelmaherkut
48. Murhaavan herkullista
49. Nanny Ogg's cookbook
50. New Yorkin baarimestarien parhaat drinkit 
51. Painonvartijat - Klassiset herkut
52. Paras keittokirja No 1. Noutopöytään. Parsaherkkuja. Unelmajälkiruokia.
53. Paras keittokirja No 2. Salaatteja. Grilliin. Piknikille. Ym.
54. Paras keittokirja No 3. Rapuja. Sieniä. Marja- ja hedelmäjälkiruokia. Ym.
55. Paras keittokirja No 4. Äyriäisherkkuja. Nopeaa. Suklaista.
56. Paras keittokirja No 5. Intialaista. Patoja. Pastaa.
57. Paras keittokirja No 10. Kananmunia. Lammasta. Kotileipää. Ym.
58. Parhaimmat ruokasienet ja sieniherkut 
59. Pastat
60. Pirkan paras leivontakirja 
61. Pirkan parhaat jouluherkut
62. Pirullisen kuuma chilikirja
63. Prinsessojen keittokirja 
64. Rottatouille - Mestarirotan reseptit
65. Ruokamatka maailmalle
66. Ruokasuosikit: Italia
67. Ruokasuosikit: Jälkiruoat 
68. Ruokasuosikit: Kiina
69. Ruokasuosikit: Kreikka
70. Ruokasuosikit: Meksiko
71. Ruokasuosikit: Sushi
72. Ruokasuosikit: Vokki
73. Ruotsalaisen kokin keittokirja
74. Ruutukokki - Kodin paras keittokirja 
75. Seuran herkut - suuri ruokakirja
76. Suloiset suolaiset
77. Superruokia - syömällä terveemmäksi
78. Suussa sulava suklaa
79. Syötävän hyvä olutkeittokirja
80. Syötävän suloiset kuppikakut
81. Taivaalliset täytekakut
82. Tee itse terveyssnapsit, -viinit ja -liköörit
83. Tyylikkäitä thaiherkkuja hetkessä 
84. Unelmakakut
85. Uusia makuja Kiinasta
86. Valkokankaan herkkuja
87. Vie kielen - Herkullisia ruokaohjeita hyvän mielen keittiöstä 
88. Vietnamilaisen keittiön parhaat
89. Viinanmaustajan käsikirja 
90. Vähäkolesterolista ruokaa
91. Värioppia ja sommittelua ruokaan - keittokirja
92. Wok-ruokien parhaat
93. Yksinkertaisesti parasta - Helppojen herkkujen opas
94. Zanuska - Venäläinen keittiö Jäämereltä Kaukasiaan
95. Fun food - Yllätyksellisiä oivalluksia keittiöstä

26. tammikuuta 2014

Hang on little tomato - leipää juustolla ja tomaatilla

Pojan kanssa innostuttiin leipomaan taas leipää. Kun kerran näitä keittokirjoja on syytä käyttää, valittiin leipäohje Kotilieden suuresta keittokirjasta. Vasta nyt tutkin kunnolla kirjassa esiintyviä ruokaohjeita ja äkkiseltään kokeilemisen arvoisia ohjeita olisi vaikka kuinka! Sen mitä kirjaa olen aikaisemmin käyttänyt, on pääpaino ollut leivontaohjeissa. Tämäkin opus saa siis edelleen pitää paikkansa meidän kirjahyllyssä. En tiedä oliko vika mun leivissä, meidän uunissa vai kirjan ohjeessa, sillä mun leivät oli uunissa 40 minuuttia ohjeen 20 minuutin sijaan. Ja vallan mainiosti olisivat voineet olla muutaman minuutin pidempäänkin... Kannattaa siis seurailla leivän kypsymistä ja koputella pohjaa. Kypsä leipä kumisee pohjaan koputellessa.




Tomaattileipä
(2kpl)

5dl vettä
50g hiivaa
3tl suolaa
1rkl oreganoa tai timjamia
200g öljyyn säilöttyjä aurinkokuivattuja
tomaatteja 
12dl hiivaleipävehnäjauhoja
150g juustoraastetta

  Murenna hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää joukkoon mausteet, tomaattitölkin öljy ja silputut tomaatit. Sekoita joukkoon jauhot ja juustoraaste. Alusta pehmeä taikina. Anna kohota kaksinkertaiseksi.
  Vaivaa taikina jauhotetulla leivinpöydällä. Jaa taikina kahtia. Kauli taikinapalat suorakaiteen muotoisiksi levyiksi. Kierrä taikinalevyt kääröiksi ja nosta kääröt leivinpaperille pellille. 
  Kohota leivinliinan alla noin 20 minuuttia. Paista 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia (meillä 40 minuuttia).



Kääpiölinnan keittokirjat:
(jo käytetyt punaisella tekstillä, poistettavat sinisellä)

1. 1000 cocktailia
2. Alaston kokki (poistettu)
3. Arabialainen keittiö 
4. Arto Paasilinnan taivaallinen herkkukirja
5. Baarimestarin parhaat
6. Curryruoat
7. Diabeetikon ruokavalio
8. Eurooppalaisessa keittiössä
9. Farang - modernia aasialaista
10. Grilli- ja fondyyherkkuja
11. Grillikirja
12. Hannah Montana - Hannahin herkkuja
13. Helpot herkut - juhlaruokia
14. Herkkuja Indonesiasta
15. Hyvän olon herkut
16. Hyvää ruokahalua - Kotikokin parhaat ruokaohjeet
17. Ihanimmat piirakat
18. Italian herkut
19. Itämainen keittiö 
20. Juhlaleivonnaiset
21. Kansainväliset kotiruokasuosikit
22. Karvinen keittää
23. Keittiön tuliset herkut 
24. Keittotieto - kasvisruoat ja kastikkeet
25. Kiinalainen keittokirja
26. Kodin herkkuleivonnaiset 
27. Kodin parhaat juhlat
28. Koko perhe keittiössä 
29. Kotilieden iso leivontakirja
30. Kotilieden parhaat leivonnaiset
31. Kotilieden suuri keittokirja
32. Kotitalous 7
33. Kuppikakut
34. Kreikka - Välimeren keittiö 
35. Kätevä keittokirja
36. Lasten omat synttärikakut
37. Leipää monella tavalla 
38. Leivonta
39. Maailman herkut
40. Maailman keittiöt - opas kansainväliseen ruokakulttuuriin
41. Makeat herkut
42. Marjaherkkuja ja muuta hyvää
43. Maukas texmex-keittiö
44. Maukkaita pikkupaloja
45. Me-lehden ruokakirja
46. Menu keittokirja III
47. Mummo Ankan unelmaherkut
48. Murhaavan herkullista
49. Nanny Ogg's cookbook
50. New Yorkin baarimestarien parhaat drinkit 
51. Painonvartijat - Klassiset herkut
52. Paras keittokirja No 1. Noutopöytään. Parsaherkkuja. Unelmajälkiruokia.
53. Paras keittokirja No 2. Salaatteja. Grilliin. Piknikille. Ym.
54. Paras keittokirja No 3. Rapuja. Sieniä. Marja- ja hedelmäjälkiruokia. Ym.
55. Paras keittokirja No 4. Äyriäisherkkuja. Nopeaa. Suklaista.
56. Paras keittokirja No 5. Intialaista. Patoja. Pastaa.
57. Paras keittokirja No 10. Kananmunia. Lammasta. Kotileipää. Ym.
58. Parhaimmat ruokasienet ja sieniherkut 
59. Pastat
60. Pirkan paras leivontakirja 
61. Pirkan parhaat jouluherkut
62. Pirullisen kuuma chilikirja
63. Prinsessojen keittokirja 
64. Rottatouille - Mestarirotan reseptit
65. Ruokamatka maailmalle
66. Ruokasuosikit: Italia
67. Ruokasuosikit: Jälkiruoat 
68. Ruokasuosikit: Kiina
69. Ruokasuosikit: Kreikka
70. Ruokasuosikit: Meksiko
71. Ruokasuosikit: Sushi
72. Ruokasuosikit: Vokki
73. Ruotsalaisen kokin keittokirja
74. Ruutukokki - Kodin paras keittokirja 
75. Seuran herkut - suuri ruokakirja
76. Suloiset suolaiset
77. Superruokia - syömällä terveemmäksi
78. Suussa sulava suklaa
79. Syötävän hyvä olutkeittokirja
80. Syötävän suloiset kuppikakut
81. Taivaalliset täytekakut
82. Tee itse terveyssnapsit, -viinit ja -liköörit
83. Tyylikkäitä thaiherkkuja hetkessä 
84. Unelmakakut
85. Uusia makuja Kiinasta
86. Valkokankaan herkkuja
87. Vie kielen - Herkullisia ruokaohjeita hyvän mielen keittiöstä 
88. Vietnamilaisen keittiön parhaat
89. Viinanmaustajan käsikirja 
90. Vähäkolesterolista ruokaa
91. Värioppia ja sommittelua ruokaan - keittokirja
92. Wok-ruokien parhaat
93. Yksinkertaisesti parasta - Helppojen herkkujen opas
94. Zanuska - Venäläinen keittiö Jäämereltä Kaukasiaan

Honey, lay off of my moose.... maltainen hirvi-possupata

Serkkuni tuntuu tietävän täsmälleen, millaisilla lahjoilla mut saa iloikseksi. Viimeksi täällä käydessään sain tuliaisiksi pari palaa hirveä ja pakko myöntää, että se oli ehkä paras ruokalahja aikoihin! Tai no, ehkä se  taistelee kärkipaikasta serkulta saamieni kuivattujen suppilovahveroiden kanssa. Hirvenpalaset serkkuni oli käynyt nappaamassa kaverinsa pakastimesta, eikä paketteihin ollut tarkemmin kirjoitettu mitä kohtaa hirvestä ovat. Sen vuoksi katsoin parhaaksi lyödä toisen palan kuutioiksi ja pataan yhdessä possun uunilihan kanssa. Tosin sulatettuani palan, päättelin sen olevan ulkofileetä. Varma en tosin ole, sillä hirven anatomian tuntemus on meikäläisellä melko onneton. Toinen samanlainen palanen sai vielä jäädä pakastimeen. Tähän pataan sain inspiraation Laihian maltaan resepteistä, vaikkakin toteutus meni täysin hatusta vetäen. En ollut ajatellutkaan, että mallasjuomauutetta voisi käyttää pataruokiin. Uuttella sai ruokaan lievän maltaisen maun, eikä tarvinnut tällä kertaa haaskata isännän oluita kokkailuihin. Joskin mallas olisi voinut maistua enemmänkin, joten kolme pussillista mallasuutetta voisi olla paikallaan. Suolaakin olisi saanut olla enemmän, mutta sitä on onneksi helppo lisätä jälkeenpäin. 




Maltainen hirvi-possupata

n.1kg rasvaista porsaan uunilihaa
300g hirven lihaa
3 sipulia
tilkka öljyä tarvittaessa
2pss(à35g) mallasjuomauutetta
n.5-6dl vettä
4rkl mustaherukkahyytelöä
suolaa
8 maustepippuria
0,5dl vettä + 2rkl vehnäjauhoja

  Leikkaa lihat reiluiksi kuutioiksi. Ruskista pannulla ensin possukuutiot parissa erässä ja nosta lihat pataan. Ruskista hirvikuutiot possusta irronneessa rasvassa ja lisää pataan. Mausta lihat maun mukaan suolalla. Kuori ja lohko sipulit ja kuullota niitä hetki pannulla. Jos lihoista ei jäänyt rasvaa, lisää tilkka öljyä tarvittaessa. Nosta sipulilohkot pataan lihojen päälle ja sekoita. Kaada vesi paistamiseen käytetylle pannulla, kiehauta ja kaada pataan. Nestettä saa olla sen verran, että lihat juuri ja juuri peittyvät. Lisää joukkoon mallasjuomauute, kokonaiset maustepippurit ja mustaherukkahyytelö. Peitä pata kannella ja anna kypsyä 150-asteisessa uunissa kaksi tuntia. 
  Sekoita vehnäjauhot puoleen desiin vettä ja kaada seos pataan hyvin sekoittaen. Jatka kypsentämistä ilman kantta vielä noin tunnin ajan. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Tarjoa perunoiden ja salaatin kera.

25. tammikuuta 2014

In the gravy, you can put your mind at ease - marinoidut possut soosissa

Kokkailu keittokirjoista jatkuu ja tarkemman tutkiskelun alle pääsi "Värioppia ja sommittelua ruokaan" -kirja, jossa on myös reseptejä. Sain kirjan äidiltäni varmaan vuosi sitten, mutta harmillisesti opus on jäänyt aivan liian vähälle tarkastelulle. Sinänsä värit ja värimaailmat ovat tuttuja niiltä ajoilta, kun vielä maalasin, mutta ruokien väreihin tulee kiinnitettyä aivan liian vähän huomiota. Tai jos jotain kivoja yhdistelmiä tulee, syntyy ne täysin sattumalta. Kirja itsessään on niin mielenkiintoinen kokonaisuus, että saa jäädä edelleen hyllyyni. Toivottavasti joskus muistan paneutua kirjan sisältöön tarkemmin ja kenties hyödyntää oppimaani.

Ruoaksi valikoitui kirjasta löytynyt marinoidun possun ohje tai siis itse marinoiduista possunsuikaleista tehty kastike. Oikeastaan tämän piti olla ruokana jo viikolla, mutta viikon menu eli taas niin paljon, että sain tehtyä kastikkeen vasta tänään. Tein alla olevasta ohjeesta vain puolikkaan annoksen ja kahdelle aikuiselle ja yhdelle muksulle tämä riitti vallan mainiosti. Mikään kaunistus tämä ruoka ei ollut, mutta ihan syötävää kuitenkin. Voi tehdä toistekin, mutta jatkossa laittaisin kastikkeeseen herkkusieniä lisäksi.




Marinoitua porsasta

Marinadi:
2rkl soijaa
2rkl ranskalaista salaatinkastiketta
1-2rkl sinappia
3tl paprikajauhetta
0,25tl cayennepippuria
1tl rosepippuria
1tl suolaa
Kastike:
50g voita
900g porsasta suikaleina
1 sipuli
1-2rkl vehnäjauhoja
2dl vettä
4dl kermaa

  Valmista marinadi sekoittamalla ainekset keskenään. Kaada marinadi lihasuikaleille, sekoita ja anna marinoitua jääkaapissa päivä pari. 
  Kuumenna voi pannulla ja lisää liha marinadeineen. Paista, kunnes neste haihtuu. Lisää hienonnettu sipuli ja jatka paistamista hetki. Lisää jauhot, mutta älä anna niiden ruskistua. Lisää vesi ja kerma. Hauduta ruokaa 15-20 minuuttia. 
  Tarjoa perunan tai riisin ja kauden kasvisten kera.

Tähän mennessä yhdeksän kirjaa on saanut luvan pysytellä hyllyssä ja yksi joutui matkaamaan muualle. Onneksi kirja löysi nopeasti uuden kodin. Toivottavasti siellä on kirjasta enemmän iloa :) 

Kääpiölinnan keittokirjat:
(jo käytetyt punaisella tekstillä, poistettavat sinisellä)

1. 1000 cocktailia
2. Alaston kokki (poistettu)
3. Arabialainen keittiö 
4. Arto Paasilinnan taivaallinen herkkukirja
5. Baarimestarin parhaat
6. Curryruoat
7. Diabeetikon ruokavalio
8. Eurooppalaisessa keittiössä
9. Farang - modernia aasialaista
10. Grilli- ja fondyyherkkuja
11. Grillikirja
12. Hannah Montana - Hannahin herkkuja
13. Helpot herkut - juhlaruokia
14. Herkkuja Indonesiasta
15. Hyvän olon herkut
16. Hyvää ruokahalua - Kotikokin parhaat ruokaohjeet
17. Ihanimmat piirakat
18. Italian herkut
19. Itämainen keittiö 
20. Juhlaleivonnaiset
21. Kansainväliset kotiruokasuosikit
22. Karvinen keittää
23. Keittiön tuliset herkut 
24. Keittotieto - kasvisruoat ja kastikkeet
25. Kiinalainen keittokirja
26. Kodin herkkuleivonnaiset 
27. Kodin parhaat juhlat
28. Koko perhe keittiössä 
29. Kotilieden iso leivontakirja
30. Kotilieden parhaat leivonnaiset
31. Kotilieden suuri keittokirja
32. Kotitalous 7
33. Kuppikakut
34. Kreikka - Välimeren keittiö 
35. Kätevä keittokirja
36. Lasten omat synttärikakut
37. Leipää monella tavalla 
38. Leivonta
39. Maailman herkut
40. Maailman keittiöt - opas kansainväliseen ruokakulttuuriin
41. Makeat herkut
42. Marjaherkkuja ja muuta hyvää
43. Maukas texmex-keittiö
44. Maukkaita pikkupaloja
45. Me-lehden ruokakirja
46. Menu keittokirja III
47. Mummo Ankan unelmaherkut
48. Murhaavan herkullista
49. Nanny Ogg's cookbook
50. New Yorkin baarimestarien parhaat drinkit 
51. Painonvartijat - Klassiset herkut
52. Paras keittokirja No 1. Noutopöytään. Parsaherkkuja. Unelmajälkiruokia.
53. Paras keittokirja No 2. Salaatteja. Grilliin. Piknikille. Ym.
54. Paras keittokirja No 3. Rapuja. Sieniä. Marja- ja hedelmäjälkiruokia. Ym.
55. Paras keittokirja No 4. Äyriäisherkkuja. Nopeaa. Suklaista.
56. Paras keittokirja No 5. Intialaista. Patoja. Pastaa.
57. Paras keittokirja No 10. Kananmunia. Lammasta. Kotileipää. Ym.
58. Parhaimmat ruokasienet ja sieniherkut 
59. Pastat
60. Pirkan paras leivontakirja 
61. Pirkan parhaat jouluherkut
62. Pirullisen kuuma chilikirja
63. Prinsessojen keittokirja 
64. Rottatouille - Mestarirotan reseptit
65. Ruokamatka maailmalle
66. Ruokasuosikit: Italia
67. Ruokasuosikit: Jälkiruoat 
68. Ruokasuosikit: Kiina
69. Ruokasuosikit: Kreikka
70. Ruokasuosikit: Meksiko
71. Ruokasuosikit: Sushi
72. Ruokasuosikit: Vokki
73. Ruotsalaisen kokin keittokirja
74. Ruutukokki - Kodin paras keittokirja 
75. Seuran herkut - suuri ruokakirja
76. Suloiset suolaiset
77. Superruokia - syömällä terveemmäksi
78. Suussa sulava suklaa
79. Syötävän hyvä olutkeittokirja
80. Syötävän suloiset kuppikakut
81. Taivaalliset täytekakut
82. Tee itse terveyssnapsit, -viinit ja -liköörit
83. Tyylikkäitä thaiherkkuja hetkessä 
84. Unelmakakut
85. Uusia makuja Kiinasta
86. Valkokankaan herkkuja
87. Vie kielen - Herkullisia ruokaohjeita hyvän mielen keittiöstä 
88. Vietnamilaisen keittiön parhaat
89. Viinanmaustajan käsikirja 
90. Vähäkolesterolista ruokaa
91. Värioppia ja sommittelua ruokaan - keittokirja
92. Wok-ruokien parhaat
93. Yksinkertaisesti parasta - Helppojen herkkujen opas
94. Zanuska - Venäläinen keittiö Jäämereltä Kaukasiaan

24. tammikuuta 2014

Maybe temptation is all that you need - simppeli kirjolohikiusaus

Kiusaukset tuntuu meidän perheessä olevan melko harvinaista herkkua. Eihän näissä mitään ihmeellistä ole, mutta jostain syystä ei  vain tule kovin usein tehtyä. Jos valita saa, niin mieluummin käytän muutaman ylimääräisen minuutin perunoiden kuorimiseen ja suikalointiin kuin käytän valmiita pakasteperunoita. Kyllähän ne pakasteetkin välillä ja hätätapauksessa menee, mutta jotenkin en vaan tykkää niiden mausta. 




Kirjolohikiusaus

6 (n.1kg) jauhoisia perunoita
300g kirjolohifileetä
1 pieni sipuli
tuoretta tilliä
vajaa 1tl suolaa
mustapippurirouhetta
2dl ruokakermaa
1dl maitoa

  Kuori ja suikaloi perunat ohuiksi suikaleiksi. Hienonna sipuli ja leikkaa lohi ohuiksi viipaleiksi. Lado voideltuun vuokaan kerros perunasuikaleita, päälle sipulia, lohta ja tilliä. Mausta kevyesti suolalla ja pippurilla. Tee toinen kerros samoin ja ripottele päälle vielä perunoita. Kaada vuokaan kerma ja maito. Kypsennä kiusausta 175-asteisessa uunissa noin 1,5 tuntia tai kunnes perunat ovat kypsiä. Tarjoa raikkaan salaatin kera.

22. tammikuuta 2014

And these legs ain't mine - broilerinkoivet padassa

Keittokirjaprojekti jatkuu taas. Eilen hyllystä löytyi yksi kirja, joka saa luvan etsiä itselleen uuden kodin. Kyseinen opus oli Jamie Oliverin Alaston kokki. Sinänsä varmasti hyvä kirja, mutta en mä siitä löytänyt oikein mitään mua kiinnostavaa. Sen sijaan ohje päivän ruokaan löytyi "Seuran herkut - suuri ruokirja"-opuksesta. Kyseisen kirjan pelastin aikoinaan mumman jäämistöstä ja jo sen vuoksi sillä tulee aina olemaan paikka mun hyllyssä. Lisäksi kirjasta on löytynyt jo useita testaamisen arvoisia ohjeita. 

Tämän ohjeen kohdalla jouduin hieman joustamaan ohjeen noudattamisesta pilkulleen. Tarkoitus oli valmistaa broileria ja riisiä savipadassa, mutta unohdin pyytää ukon antamaan padan mulle ennen töihin lähtöä. Pata sijaitsee niin korkealla, ettei tällainen pätkä ylety siihen edes tuolilla seisten... Savipadan korvasin sitten tavallisella padalla. Koipia käytin vain kolme ohjeen neljän sijaan, sillä tuo määrä piisaa meille vallan mainiosti. Ruoassa hyvää oli mehukkaat broilerinkoivet, miinusta sai liiankin pehmeäksi mennyt riisi. Voi tätä silti toistekin tehdä.




Broileria ja riisiä (savi)padassa

4 broilerin rintapalaa tai koipi-reittä
2rkl soijaa
0,5tl yrttisuolaa
0,5tl paprikajauhetta
vastajauhettua mustapippuria
1-2tl rakuunaa tai timjamia
2dl riisiä
0,5 purjoa
1-2 paprikaa
5dl kana- tai kasvislientä

  Jos käytät savipataa, liota sitä kansineen vedessä 20-30 minuuttia. Huuhdo ja hienonna purjo ja paprikat. Pane riisi, purjo ja paprikat sekä kana- tai kasvisliemi pataan.
  Mausta broileripalat soijalla, suolalla, paprikajauheella, pippurilla ja yrteillä. Pane broileripalat vuokaan muiden ainesten päälle. Peitä astia kannella.
  Pane pata uuniin ja kytke lämpö 150-175 asteeseen. Kypsennä ruokaa noin 1,5 tuntia.


Kääpiölinnan keittokirjat:
(jo käytetyt punaisella tekstillä, poistettavat sinisellä)

1. 1000 cocktailia
2. Alaston kokki 
3. Arabialainen keittiö 
4. Arto Paasilinnan taivaallinen herkkukirja
5. Baarimestarin parhaat
6. Curryruoat
7. Diabeetikon ruokavalio
8. Eurooppalaisessa keittiössä
9. Farang - modernia aasialaista
10. Grilli- ja fondyyherkkuja
11. Grillikirja
12. Hannah Montana - Hannahin herkkuja
13. Helpot herkut - juhlaruokia
14. Herkkuja Indonesiasta
15. Hyvän olon herkut
16. Hyvää ruokahalua - Kotikokin parhaat ruokaohjeet
17. Ihanimmat piirakat
18. Italian herkut
19. Itämainen keittiö 
20. Juhlaleivonnaiset
21. Kansainväliset kotiruokasuosikit
22. Karvinen keittää
23. Keittiön tuliset herkut 
24. Keittotieto - kasvisruoat ja kastikkeet
25. Kiinalainen keittokirja
26. Kodin herkkuleivonnaiset 
27. Kodin parhaat juhlat
28. Koko perhe keittiössä 
29. Kotilieden iso leivontakirja
30. Kotilieden parhaat leivonnaiset
31. Kotilieden suuri keittokirja
32. Kotitalous 7
33. Kuppikakut
34. Kreikka - Välimeren keittiö 
35. Kätevä keittokirja
36. Lasten omat synttärikakut
37. Leipää monella tavalla 
38. Leivonta
39. Maailman herkut
40. Maailman keittiöt - opas kansainväliseen ruokakulttuuriin
41. Makeat herkut
42. Marjaherkkuja ja muuta hyvää
43. Maukas texmex-keittiö
44. Maukkaita pikkupaloja
45. Me-lehden ruokakirja
46. Menu keittokirja III
47. Mummo Ankan unelmaherkut
48. Murhaavan herkullista
49. Nanny Ogg's cookbook
50. New Yorkin baarimestarien parhaat drinkit 
51. Painonvartijat - Klassiset herkut
52. Paras keittokirja No 1. Noutopöytään. Parsaherkkuja. Unelmajälkiruokia.
53. Paras keittokirja No 2. Salaatteja. Grilliin. Piknikille. Ym.
54. Paras keittokirja No 3. Rapuja. Sieniä. Marja- ja hedelmäjälkiruokia. Ym.
55. Paras keittokirja No 4. Äyriäisherkkuja. Nopeaa. Suklaista.
56. Paras keittokirja No 5. Intialaista. Patoja. Pastaa.
57. Paras keittokirja No 10. Kananmunia. Lammasta. Kotileipää. Ym.
58. Parhaimmat ruokasienet ja sieniherkut 
59. Pastat
60. Pirkan paras leivontakirja 
61. Pirkan parhaat jouluherkut
62. Pirullisen kuuma chilikirja
63. Prinsessojen keittokirja 
64. Rottatouille - Mestarirotan reseptit
65. Ruokamatka maailmalle
66. Ruokasuosikit: Italia
67. Ruokasuosikit: Jälkiruoat 
68. Ruokasuosikit: Kiina
69. Ruokasuosikit: Kreikka
70. Ruokasuosikit: Meksiko
71. Ruokasuosikit: Sushi
72. Ruokasuosikit: Vokki
73. Ruotsalaisen kokin keittokirja
74. Ruutukokki - Kodin paras keittokirja 
75. Seuran herkut - suuri ruokakirja
76. Suloiset suolaiset
77. Superruokia - syömällä terveemmäksi
78. Suussa sulava suklaa
79. Syötävän hyvä olutkeittokirja
80. Syötävän suloiset kuppikakut
81. Taivaalliset täytekakut
82. Tee itse terveyssnapsit, -viinit ja -liköörit
83. Tyylikkäitä thaiherkkuja hetkessä 
84. Unelmakakut
85. Uusia makuja Kiinasta
86. Valkokankaan herkkuja
87. Vie kielen - Herkullisia ruokaohjeita hyvän mielen keittiöstä 
88. Vietnamilaisen keittiön parhaat
89. Viinanmaustajan käsikirja 
90. Vähäkolesterolista ruokaa
91. Värioppia ja sommittelua ruokaan - keittokirja
92. Wok-ruokien parhaat
93. Yksinkertaisesti parasta - Helppojen herkkujen opas
94. Zanuska - Venäläinen keittiö Jäämereltä Kaukasiaan
 

You're only livin' to have bun - pehmoiset porkkanasämpylät

Heti aamutuimaan sain päähäni, että tänään täytyy leipoa sämpylöitä. Leipä kun oli jälleen kerran vähissä ja kädet kaipasi taikinaa vaivattavaksi. Ennen aamuteetä tein pikasilmäyksen suosikkiblogieni uusimpiin juttuihin ja kuin tilauksesta Titan tuvassa oli julkaistu herkulliselta kuulostava porkkanasämpyläohje. Asiaa ei sen kummemmin tarvinnut pohtia ja pian oli taikina kohoamassa. Pikkumies sai taas osallistua taikinan tekoon kaatamalla ainekset kulhoon ja sekoittelemalla taikinaa. Ja jätkä oli aivan onnessaan :) Tita kehui sämpylöitä meheviksi ja sitä nämä kyllä olivat! Ihanan pehmeitä ja oikein hyvän makuisia! Paistoaika oli meidän uunilla muutaman minuutin pidempi, mutta meidän uuni onkin vanha ja laiska...




Porkkanasämpylät
(n.20kpl)

50g hiivaa
5dl vettä tai maitoa
0,5dl siirappia
2tl suolaa
2dl ruisjauhoja
100g voita tai margariinia
4dl porkkanaraastetta
n.10-11dl hiivaleipäjauhoja

  Liuota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Lisää suola, siirappi ja hieno porkkanaraaste. Lisää ruisjauhot, sekoita. Lisää vähitellen hiivaleipäjauhoja, kunnes taikina on sopivan tuntuista. Taikina saa jäädä pehmeäksi. Lisää lopuksi pehmeä rasva alustaen taikinaan.
  Kohota taikina kaksinkertaiseksi lämpimässä. Muotoile taikinasta sämpylöitä, nostele pellille ja anna kohota.
  Paista 225 asteessa noin 10 minuuttia. (Meillä 13-14 minuuttia.)

21. tammikuuta 2014

Girls just wanna have lunch - munakas sienimuhennoksella

Kaappien tyhjäys jatkuu aina vaan ja päivän lounas syntyi täysin kotoa löytyvistä aineksista. Sienimuhennos on aina ollut mun suurta herkkua ja sitä tulee tehtyä aina silloin tällöin joko lämpimien leipien päälle tai munakkaan täytteeksi. Tottahan tuoreet sienet olisivat parempia, mutta kyllä tämä tölkkisienistä tehty muhennoskin on hyvää. Aivan kaikkea tuosta muhennosmäärästä en munakkaan sisälle laittanut, vaan osan jätin leipien kanssa syötäväksi. 




Munakas sienimuhennoksella
(2ann.)

3 kananmunaa
0,5dl vettä ja/tai kermaa
0,25tl suolaa
ripaus valkopippuria
1rkl margariinia paistamiseen
Sienimuhennos:
1tlk(290/170g) herkkusieniviipaleita
1 sipuli
2rkl margariinia
1rkl vehnäjauhoja
1,5dl kermaa
1dl maitoa
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria

  Valmista ensin sienimuhennos. Kaada hyvin valutetut sienet pannulle ja kuumenna välillä sekoitellen, kunnes neste on haihtunut. Lisää pannulle sipulit ja rasva ja jatka kypsentämistä, kunnes sipulit ovat kuullottuneet. Ripottele vehnäjauhot sieni-sipuliseoksen pinnalle ja lisää nesteet samalla hyvin sekoittaen. Mausta suolalla ja pippurilla. Anna muhia hiljalleen miedolla lämmöllä kymmenisen minuuttia välillä sekoitellen.
  Sekoita munakkaan ainekset juuri ja juuri sekaisin. Laita rasva pannulle ja kuumenna, kunnes se saa aavistuksen väriä. Kaada munakasmassa pannulle. Munakkaan kypsyessä siirtele massaa ristiin rastiin puulastalla ja ravista pannua, jottei munakas tartu pohjaan kiinni. 
  Kaada munakas lautaselle, lisää toiselle puolelle munakasta sienimuhennos ja taita toinen puoli muhennoksen päälle. Tarjoa heti.

20. tammikuuta 2014

Arjen sankarit - helppo, kaurainen marjatorttu ja jauheliha-papusoosi

Kun on pakko yrittää pysytellä koko ajan liikkeellä, niin samalla voi aikansa kuluksi leipoa vaikka superhelpon vadelmatortun. Ohje tähän herkkuun löytyi Myllyn parhaan kauramannasuurimopussin kyljestä ja aineksetkin löytyi sopivasti kotoa. Ja mikä parasta, sai edes yhden rasiallisen marjoja käytettyä. Ens kesänä joku voisi ystävällisesti muistuttaa mua, ettei sitä pakastinta tartte ahtaa aivan täyteen. Osa marjoista kun jää taatusti käyttämättä...Tämän tortun voi tehdä mistä marjoista tahansa, mutta minä käytin tällä kertaa vadelmia. Niitä kun on pakastimessa kaikista eniten. En tiedä oliko syy meidän huonon uunin vai minkä, mutta mun tortun piti olla uunissa 45 minuuttia ohjeen puolen tunnin sijaan, jotta keskustankin sai kypsäksi. Tortun kanssa voi tarjota vaniljakastiketta tai -jäätelöä.




Rapea marjatorttu

2dl kauramannasuurimoita
1dl erikoisvehnäjauhoja
1dl sokeria
1tl leivinjauhetta
1tl vaniljasokeria
100g sulatettua voita tai juoksevaa
margariinia
1 muna
1dl maitoa
Päälle:
3-4dl(n.200g) vadelmia, puolukoita, lakkoja tms
Muruseos:
50g voi- tai margariinisulaa
0,75dl sokeria
2dl kauramannasuurimoita

 Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää muut pohjan aineet. Levitä taikina voidellulle kauramannalla leivitetylle piirakkavuoalle (28-30cm). Levitä marjat tortulle tasaiseksi kerrokseksi ja sen päälle keskenään sekoitetut muruseoksen ainekset. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla noin 30 minuuttia tai kunnes torttu on kypsä.

Ruokapuolella pääsin testaamaan jälleen yhdestä keittokirjasta löytynyttä ohjetta. Alkuun vaatimattomalta vaikuttanut chili con carne osoittautui hämmentävän maukkaaksi papu-jauhelihakastikkeeksi. Niin hyvää kuin tämä olikin, niin chili con carneksi en tätä kutsuisi. Mutta oli tämä sellainen helppo arkiruoka, jota voi vallan mainiosti tehdä toistekin. Ohje löytyi kirjasta "Vähäkolesterolista ruokaa". Vielä olen kahden vaiheilla, että saako kirja jäädä hyllyyn vai ei. Joitain mielenkiintoisia ohjeita kirjasta toki löytyy, mutta onko ne sitten säilyttämisen arvoisia.




 Papu-jauhelihakastike (muka chili con carne)

100g sipulia
200g punaista paprikaa
300g paistijauhelihaa
2rkl öljyä
2,5dl lihalientä
2prk(à400g) valkoisia papuja tomaattikastikkeessa
0,25tl chilijauhetta
mustapippuria

  Kuori ja silppua sipulit. Poista paprikoista siemenkota, suikaloi paprikat. Kuumenna öljy pannulla. Lisää sipulit ja kuullota. Lisää paprikasuikaleet ja paista hetki. Lisää liha ja ruskista kevyesti. Kaada joukkoon lihaliemi ja anna kastikkeen kiehua kannen alla noin 10 minuuttia. Lisää pavut kastikkeineen. Mausta chilillä. Anna hautua kannen alla vielä 10 minuuttia. Mausta pippurilla. Tarjoa täysjyväpatongin (tai riisin) kera.

Kääpiölinnan keittokirjat:
(jo käytetyt punaisella tekstillä)

1. 1000 cocktailia
2. Alaston kokki 
3. Arabialainen keittiö 
4. Arto Paasilinnan taivaallinen herkkukirja
5. Baarimestarin parhaat
6. Curryruoat
7. Diabeetikon ruokavalio
8. Eurooppalaisessa keittiössä
9. Farang - modernia aasialaista
10. Grilli- ja fondyyherkkuja
11. Grillikirja
12. Hannah Montana - Hannahin herkkuja
13. Helpot herkut - juhlaruokia
14. Herkkuja Indonesiasta
15. Hyvän olon herkut
16. Hyvää ruokahalua - Kotikokin parhaat ruokaohjeet
17. Ihanimmat piirakat
18. Italian herkut
19. Itämainen keittiö 
20. Juhlaleivonnaiset
21. Kansainväliset kotiruokasuosikit
22. Karvinen keittää
23. Keittiön tuliset herkut 
24. Keittotieto - kasvisruoat ja kastikkeet
25. Kiinalainen keittokirja
26. Kodin herkkuleivonnaiset 
27. Kodin parhaat juhlat
28. Koko perhe keittiössä 
29. Kotilieden iso leivontakirja
30. Kotilieden parhaat leivonnaiset
31. Kotilieden suuri keittokirja
32. Kotitalous 7
33. Kuppikakut
34. Kreikka - Välimeren keittiö 
35. Kätevä keittokirja
36. Lasten omat synttärikakut
37. Leipää monella tavalla 
38. Leivonta
39. Maailman herkut
40. Maailman keittiöt - opas kansainväliseen ruokakulttuuriin
41. Makeat herkut
42. Marjaherkkuja ja muuta hyvää
43. Maukas texmex-keittiö
44. Maukkaita pikkupaloja
45. Me-lehden ruokakirja
46. Menu keittokirja III
47. Mummo Ankan unelmaherkut
48. Murhaavan herkullista
49. Nanny Ogg's cookbook
50. New Yorkin baarimestarien parhaat drinkit 
51. Painonvartijat - Klassiset herkut
52. Paras keittokirja No 1. Noutopöytään. Parsaherkkuja. Unelmajälkiruokia.
53. Paras keittokirja No 2. Salaatteja. Grilliin. Piknikille. Ym.
54. Paras keittokirja No 3. Rapuja. Sieniä. Marja- ja hedelmäjälkiruokia. Ym.
55. Paras keittokirja No 4. Äyriäisherkkuja. Nopeaa. Suklaista.
56. Paras keittokirja No 5. Intialaista. Patoja. Pastaa.
57. Paras keittokirja No 10. Kananmunia. Lammasta. Kotileipää. Ym.
58. Parhaimmat ruokasienet ja sieniherkut 
59. Pastat
60. Pirkan paras leivontakirja 
61. Pirkan parhaat jouluherkut
62. Pirullisen kuuma chilikirja
63. Prinsessojen keittokirja 
64. Rottatouille - Mestarirotan reseptit
65. Ruokamatka maailmalle
66. Ruokasuosikit: Italia
67. Ruokasuosikit: Jälkiruoat 
68. Ruokasuosikit: Kiina
69. Ruokasuosikit: Kreikka
70. Ruokasuosikit: Meksiko
71. Ruokasuosikit: Sushi
72. Ruokasuosikit: Vokki
73. Ruotsalaisen kokin keittokirja
74. Ruutukokki - Kodin paras keittokirja 
75. Seuran herkut - suuri ruokakirja
76. Suloiset suolaiset
77. Superruokia - syömällä terveemmäksi
78. Suussa sulava suklaa
79. Syötävän hyvä olutkeittokirja
80. Syötävän suloiset kuppikakut
81. Taivaalliset täytekakut
82. Tee itse terveyssnapsit, -viinit ja -liköörit
83. Tyylikkäitä thaiherkkuja hetkessä 
84. Unelmakakut
85. Uusia makuja Kiinasta
86. Valkokankaan herkkuja
87. Vie kielen - Herkullisia ruokaohjeita hyvän mielen keittiöstä 
88. Vietnamilaisen keittiön parhaat
89. Viinanmaustajan käsikirja 
90. Vähäkolesterolista ruokaa
91. Värioppia ja sommittelua ruokaan - keittokirja
92. Wok-ruokien parhaat
93. Yksinkertaisesti parasta - Helppojen herkkujen opas
94. Zanuska - Venäläinen keittiö Jäämereltä Kaukasiaan

19. tammikuuta 2014

Leivon, leivon leipäsiä...

Viikonloppu on mennyt pitkälti tytön jalkapalloturnauksen pelejä jännätessä, mutta silti ehdittiin pojan kanssa leipomaankin. Tulipahan samalla tutkittua taas yksi keittokirja, joka saa luvan jäädä hyllyyn. Tätä vauhtia kirjat on käyty läpi kesään mennessä, ellen innostu ostamaan isoa kasaa uusia opuksia... "Hyvää ruokahalua - kotikokin parhaat ruokaohjeet"-kirjasta löytynyt leipäohje oli muuten oikein hyvä, mutta monien muiden leipäohjeiden tapaan sisälsi aivan liian vähän suolaa. Suolan vähyys tekee leivästä aika mauttoman. Sinänsä tämä leipä oli kyllä sellaista, jota voi tehdä toistekin. Täytyy vaan muistaa laittaa suolaa ainakin pari teelusikallista. Lisäksi paistoaika saisi meidän uunissa olla muutaman minuutin lyhyempi. Ensimmäiset leivät olivat uunissa 25 minuuttia ja tummuivat pinnasta hieman liikaa. Toiset otin pois 21 minuutin kohdalla ja olivat oikein sopivia.




Merjan leivät 
(2 vuokaleipää tai 4 pientä limppua)

7dl kädenlämpöistä vettä tai
4dl maitoa + 3dl vettä
50g hiivaa
1tl suolaa (laittaisin ainakin 2tl!)
1dl vehnäleseitä
1dl kaurahiutaleita
0,5dl auringonkukansiemeniä
0,5dl pellavansiemeniä
11-11,5dl vehnäjauhoja
1rkl ruokaöljyä

  Murskaa hiiva veteen, sekoita ja lisää sitten muut aineet edellä mainitussa järjestyksessä. Vaivaa tasaiseksi taikinaksi. Ripottele taikinan päälle hieman jauhoja, peitä kulho liinalla ja anna kohota noin tunnin ajan huoneenlämmössä. 
  Leivo neljä pientä limppua tai kaksi pitkänomaista leipää, jotka sijoitat kahteen vuokaan. Jätä vähän taikinaa, jos tahdot valmistaa koristepalmikon leivän pinnalle. Nosta se kohonneen leivän pinnalle ja "liimaa" kylmällä vedellä. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Kohota leipiä vielä noin 15 minuuttia. Paista noin 25 minuuttia, vuokaleipiä jonkin verran pitempään. 
  Peitä uunituoreet leivät liinalla, jotta kuori pehmiää.

Tässä vielä päivitetty kirjalista. Nyt tämä akka lähtee Seinäjoki Areenalle jännittämään tyttöjen pronssipeliä :) 

Kääpiölinnan keittokirjat:
(jo käytetyt punaisella tekstillä)

1. 1000 cocktailia
2. Alaston kokki 
3. Arabialainen keittiö 
4. Arto Paasilinnan taivaallinen herkkukirja
5. Baarimestarin parhaat
6. Curryruoat
7. Diabeetikon ruokavalio
8. Eurooppalaisessa keittiössä
9. Farang - modernia aasialaista
10. Grilli- ja fondyyherkkuja
11. Grillikirja
12. Hannah Montana - Hannahin herkkuja
13. Helpot herkut - juhlaruokia
14. Herkkuja Indonesiasta
15. Hyvän olon herkut
16. Hyvää ruokahalua - Kotikokin parhaat ruokaohjeet
17. Ihanimmat piirakat
18. Italian herkut
19. Itämainen keittiö 
20. Juhlaleivonnaiset
21. Kansainväliset kotiruokasuosikit
22. Karvinen keittää
23. Keittiön tuliset herkut 
24. Keittotieto - kasvisruoat ja kastikkeet
25. Kiinalainen keittokirja
26. Kodin herkkuleivonnaiset 
27. Kodin parhaat juhlat
28. Koko perhe keittiössä 
29. Kotilieden iso leivontakirja
30. Kotilieden parhaat leivonnaiset
31. Kotilieden suuri keittokirja
32. Kotitalous 7
33. Kuppikakut
34. Kreikka - Välimeren keittiö 
35. Kätevä keittokirja
36. Lasten omat synttärikakut
37. Leipää monella tavalla 
38. Leivonta
39. Maailman herkut
40. Maailman keittiöt - opas kansainväliseen ruokakulttuuriin
41. Makeat herkut
42. Marjaherkkuja ja muuta hyvää
43. Maukas texmex-keittiö
44. Maukkaita pikkupaloja
45. Me-lehden ruokakirja
46. Menu keittokirja III
47. Mummo Ankan unelmaherkut
48. Murhaavan herkullista
49. Nanny Ogg's cookbook
50. New Yorkin baarimestarien parhaat drinkit 
51. Painonvartijat - Klassiset herkut
52. Paras keittokirja No 1. Noutopöytään. Parsaherkkuja. Unelmajälkiruokia.
53. Paras keittokirja No 2. Salaatteja. Grilliin. Piknikille. Ym.
54. Paras keittokirja No 3. Rapuja. Sieniä. Marja- ja hedelmäjälkiruokia. Ym.
55. Paras keittokirja No 4. Äyriäisherkkuja. Nopeaa. Suklaista.
56. Paras keittokirja No 5. Intialaista. Patoja. Pastaa.
57. Paras keittokirja No 10. Kananmunia. Lammasta. Kotileipää. Ym.
58. Parhaimmat ruokasienet ja sieniherkut 
59. Pastat
60. Pirkan paras leivontakirja 
61. Pirkan parhaat jouluherkut
62. Pirullisen kuuma chilikirja
63. Prinsessojen keittokirja 
64. Rottatouille - Mestarirotan reseptit
65. Ruokamatka maailmalle
66. Ruokasuosikit: Italia
67. Ruokasuosikit: Jälkiruoat 
68. Ruokasuosikit: Kiina
69. Ruokasuosikit: Kreikka
70. Ruokasuosikit: Meksiko
71. Ruokasuosikit: Sushi
72. Ruokasuosikit: Vokki
73. Ruotsalaisen kokin keittokirja
74. Ruutukokki - Kodin paras keittokirja 
75. Seuran herkut - suuri ruokakirja
76. Suloiset suolaiset
77. Superruokia - syömällä terveemmäksi
78. Suussa sulava suklaa
79. Syötävän hyvä olutkeittokirja
80. Syötävän suloiset kuppikakut
81. Taivaalliset täytekakut
82. Tee itse terveyssnapsit, -viinit ja -liköörit
83. Tyylikkäitä thaiherkkuja hetkessä 
84. Unelmakakut
85. Uusia makuja Kiinasta
86. Valkokankaan herkkuja
87. Vie kielen - Herkullisia ruokaohjeita hyvän mielen keittiöstä 
88. Vietnamilaisen keittiön parhaat
89. Viinanmaustajan käsikirja 
90. Vähäkolesterolista ruokaa
91. Värioppia ja sommittelua ruokaan - keittokirja
92. Wok-ruokien parhaat
93. Yksinkertaisesti parasta - Helppojen herkkujen opas
94. Zanuska - Venäläinen keittiö Jäämereltä Kaukasiaan