31. lokakuuta 2014

Eat fast - die young. Perjantain pikaiset possu-enchiladat.

Melko usein, kun tarvitaan ruokaa pikaisesti, huomaan turvautuvani texmex-sapuskoihin. Nämä kun valmistuvat yleensä melko nopsaan ja kelpaavat koko sakille. Toinen takuuvarma pikaruoka on pastat, mutta ei niitäkään viitsi aina syödä. Aina haaveilen, että tekisin tortillat itse, mutta joka kerta huomaan tarttuvani kaupassa valmiiseen tortillapakettiin. Niissäkin suosin täysjyväisiä versioita, jos vain niitä sattuu löytymään. Ei nimittäin ole ihan helppo juttu nykyään. Tällä kertaa tortillat muuttuivat enchiladoiksi ja saivat täytteekseen possun suikalelihaa ja kasviksia. Ei tämä mikään maailman kaunein ruoka ole, mutta kun nälkä on, niin kaikki kelpaa. 




Enchiladat

500g maustamatonta porsaan suikalelihaa
tilkka öljyä
1pss burrito spice mixiä
1 punainen paprika 
1 porkkana
2tl valkosipulimurskaa
2dl salsaa
Lisäksi:
5-6 täysjyvätortillaa
Päälle:
1-2dl salsaa
juustoraastetta

  Kuumenna öljy pannulla ja ruskista lihasuikaleet parissa erässä. Lisää joukkoon mausteseos, suikaloitu paprika, raastettu porkkana ja valkosipulimurska. Lisää salsa ja kuumenna hetki. Nosta täyte tortilloille ja kääri rullalle. Nosta enchiladat tiiviisti voideltuun uunivuokaan, levitä päälle salsaa ja juustoraaste. 
  Kuumenna ruokaa 200-asteisessa uunissa 15-20 minuuttia tai kunnes juusto sulaa ja saa hieman väriä. 





29. lokakuuta 2014

Forever is a long long time - pitkään muhitettu burgundinpata

Eilen kävin aika pitkällisiä pohdintoja siitä, että vieläkö haluan blogia kirjoittaa. Viime aikoina kaikki kokkaaminen, leipominen ja ruokaohjeiden tutkiminen on tuntunut aika puuduttavalta ja tuntuu, että kaikki se riemu, mitä keittiössä hääräily on tuottanut, on kadonnut jonnekin. En oikein tiedä mistä moinen johtuu, mutta suuri syy taitaa olla tajuton väsymys, jonka remppatouhujen aikana iski. Väsymys ei ota helpottaakseen ja kun virtaa ei ole, vaikuttaa se aivan kaikkeen toimintaan. Koska hätiköidyistä päätöksistä ei yleensä seuraa mitään hyvää, päätin antaa itselle ja blogille aikaa miettiä rauhassa mitä haluan. Onhan näitä tympääntymisiä ollut ennenkin ja aina niistä on noustu. Toivottavasti tällä kertaa käy samoin. Tahti todennäköisesti hiljenee ainakin hetkeksi, siitä pahoitteluni. 

Mutta ettei tämä kirjoitus olisi pelkkää synkistelyä, laitetaas jakoon loistava burgundinpadan ohje, jonka löysin Maistuis varmaan sullekin-blogista. Suuren suuret kiitokset Katja! Kun Katja ohjeen julkaisi, tiesin, että tätä on pakko tehdä. Koska eilen ei ollut mitään ihmeempiä menoja, sain rauhassa laitettua padan muhimaan. Uunissa pata oli kaiken kaikkiaan viitisen tuntia, jolloin lihasta tuli erittäin mureaa. 




Burgundinpata

170g pekonia 
800g naudanpaistia
1-2 suurehkoa sipulia
3 porkkanaa
2 valkosipulin kynttä
1prk kokonaisia herkkusieniä 
2rkl vehnäjauhoja
70g tomaattipyrettä 
3-3,5dl vettä
1 lihaliemikuutio 
4dl punaviiniä
2 laakerinlehteä
mustapippuria myllystä 
timjamia

  Anna naudanpaistin lämmetä huoneenlämpöiseksi ennen valmistusta. Paloittele pekonisiivut ja ruskista kuivalla pannulla. Siirrä pekoni uunipataan. Leikkaa naudanpaisti reiluiksi kuutioiksi ja ruskista kuutiot pienissä erissä pannulla pekonin rasvassa. Lisää tarvittaessa öljyä. Siirrä ruskistetut lihat uunipataan. 
  Kuori ja lohko sipulit ja nosta pataan. Kuori porkkanat ja paloittele pataan. Kuori valkosipulin kynnet, leikkaa ohuiksi siivuiksi ja lisää pataan. Lisää pataan myös herkkusienet ja pyörittele kaikki ainekset vehnäjauhoissa. Lisää pataan tomaattipyree. 
  Kiehauta pannulla lihojen ruskistamisen jälkeen vesi ja murenna joukkoon lihaliemikuutio. Kaada lihaliemi pataan. Kaada pataan myös punaviini, ja lisää mausteet. Sekoita ainekset tasaiseksi. Laita uunipata uuniin 150 asteeseen puoleksi tunniksi. Laske sen jälkeen lämpö 125 asteen ja hauduta pataa 3 - 4 tuntia. Itse haudutin pataa neljä tuntia ja jätin vielä puoleksi tunniksi jälkilämmölle.





Niin joo... Blogin sisällysluetteloa on taas päivitetty ja listasta löytyy liki 900 ohjetta aakkostettuna. Vielä ei ole ihan valmista, mutta lista täydentyy sitä mukaa kun aikaa on.... Käykäähän kurkkimassa löytyykö sieltä jotain kivaa. Sisällys löytyy tuolta blogin yläreunasta.

28. lokakuuta 2014

Suomiwokkia suurella tunteella - helppo, nopea possu-juureswok

Tämä simppeli juures-possuwok tehtiin ja syötiin jo viime viikolla, mutta en vain ole ehtinyt siitä mitään kirjoittamaan. Tämä ruoka on hassu sekoitus kotimaisia juureksia/kasviksia ja itämaisia makuja. Nopeasti kypsennetty possu on suussasulavan pehmeää, kun taas kasvikset saavat jäädä hieman rapsakoiksi ja tuoda ruokaan vähän purutuntumaa. Kasviksia voi vaihdella mielensä mukaan, samoin ruoassa käytettyä maustekastiketta. 




Juures-possuwok

300-400g possun sisäfileetä
ripaus suolaa
pieni pala tuoretta inkivääriä
maapähkinäöjyä
1-2rkl Szechuan wok-kastiketta
1rkl ketsuppia
1-2 porkkanaa
1 suuri punasipuli
1 nauris
1/2-1 kesäkurpitsaa
1/2 kukkakaali
ripaus ruokokidesokeria
ripaus suolaa
pieni tilkka vettä
Tarjoiluun:
Szechuan wok-kastiketta

  Leikkaa possun sisäfilee hyvin ohuiksi suikaleiksi. Raasta kuorittu inkivääri. Suikaloi porkkanat, nauris ja kesäkurpitsa ohuiksi suikaleiksi, lohko punasipuli ja leikkaa kukkakaali pieniksi kukinnoiksi. 
  Kuumenna wokpannussa öljy, lisää pannulle inkivääri ja possusuikaleet. Pannu saa olla todella kuuma! Paista nopeasti kypsäksi ja nosta inkiväärit ja possut lautaselle odottamaan. Mausta suolalla, wok-kastikkeella ja ketsupilla.
  Lisää pannulle tarvittaessa öljyä ja kuumenna. Lisää porkkanat, nauriit, kesäkurpitsat ja sipulit. Paista minuutti pari välillä sekoitellen. Lisää kukkakaalin kukinnot ja tarvittaessa tilkka vettä. Kypsennä vielä muutama minuutti. 
  Mausta kasvikset suolalla ja sokerilla ja lisää possusuikaleet pannulle. Sekoita, lisää tarvittaessa wok-kastiketta ja tarjoa riisin tai nuudelien kera.

Nyt taidan olla ilkeä ja tartuttaa tämän korvamadon teidänkin päähän soimaan.... Mukavaa päivänjatkoa :)




27. lokakuuta 2014

Got you by the meatballs! - helpot italialaiset frikadellit

Huh, takana on melkoinen viikonloppu ensin Tampereella, sitten Helsingissä. Perjantaina hyppäsin junaan ja suuntasin kohti suurta maailmaa. Illan vietin serkkuni kanssa koemeikkejä tehden, siideriä ja glögiä nauttien ja muuten vaan höpisten. Tyttöjuttuja siis! Lauantaiaamu koitti ensin hieman ankeahkona, kiitos niiden siiderien ja etenkin niiden glögien, mutta kummasti se siitä alkoi kirkastumaan. Kunhan tavarat oli kasassa, hypättiin autoon ja suunnattiin kohti Helsinkiä. Ensimmäisenä ohjelmassa oli Blogger's Inspiration day-tapahtuma, johon saavuttiin aivan viime tingassa. Tunti ehdittiin ihmetellä maailman menoa, kun oli aika siirtyä tapaamaan serkkuni entistä työkaveria siiderin merkeissä ja suunnata Vantaalle vaatteita vaihtamaan. Illan ohjelmaan kuului pistäytyminen Indiedays Blog Award-juhlassa. Koska suurin osa bloggaajista oli aivan vieraita, oli olo melko orpo. Onneksi pari tuttua naamaa löysin, joskin melko viime tingassa! Oli aivan ihanaa tavata Anni ja Hertta

Tänään arki iski todenteolla päin kasvoja ja pakko oli tarttua kauhan varteen, vaikkei ajatus yhtään houkutellutkaan. Ruoka oli onneksi melkoista pikaruokaa, italialaisia frikadelleja ja pastaa. Nämä lihapullat kypsytetään kastikkeessa, eikä vaadi paistoa ennen kastikkeeseen laittoa. Ehkä siksi ovatkin niin meheviä. Kastikkeen joukkoon voi pilkkoa paprikan tai pari, jos haluaa. Meillä kypsät paprikat ei edelleenkään neidille uppoa, joten en viitsinyt toista niillä kiusata. Persiljaa olisi voinut olla edes värin vuoksi, mutta se jäi yllättäen taas kauppaan. Ohje on mukaeltu Pirkasta löytyneestä reseptistä.




Italialaiset frikadellit

3rkl korppujauhoja
1dl vettä
4tl grilli- tai jauhelihamaustetta
400g naudan jauhelihaa
1 kananmuna
Kastike:
1 iso sipuli
3 isoa valkosipulikynttä
loraus oliiviöljyä
500g paseerattua tomaattia
1 lihaliemikuutio
1-2tl oreganoa¨
mustapippuria
(persiljaa)
Päälle:
parmesaania tai Grana Padano-juustoa

 Sekoita korppujauhot ja grillimauste veteen. Anna turvota hetken aikaa. Lisää jauheliha ja kananmuna ja sekoita tasaiseksi massaksi. Muotoile taikinasta noin 20 tasakokoista pyörykkää.
  Kuullota hienonnettu sipuli ja valkosipuli oliiviöljyssä. Jos käytät paprikoita, anna myös niiden kypsyä hetki. Lisää paseerattu tomaatti, murennettu liemikuutio ja oregano. Kuumenna kiehuvaksi ja anna kiehua muutama minuutti. Nosta pyörykät kastikkeen joukkoon ja anna kypsyä hiljalleen poreillen 10-20 minuuttia pyöryköiden koosta riippuen. Kääntele pyöryköitä välillä. Mausta maun mukaan pippurilla ja ripottele päälle halutessasi persiljaa. Tarjoa pastan ja juuston kera. 

Melkoisia herkkuja on parin päivän aikana saanut maistella, kun eilen sain palan tyttöni tekemää appelsiini-unelmatorttua ja tänään pikkumiehen päiväkotikaverin äidin tekemää superhyvää inkivääri-juustokakkua! Nam! Mutta nyt on aivan pakko jättää herkut hetkeksi sivuun ja keskittyä puputtumaan aivan tavallista ruokaa ja sitäkin mielellään vähän vähemmän.... 


23. lokakuuta 2014

My bun and me! - hävikkiherkkuna kesäkurpitsa-pähkinäsämpylät

Innostuin tänään tyhjäämään jauho- ja pähkinäpussien loppuja ja sen seurauksena syntyi hirmuisen hyviä kesäkurpitsa-pähkinäsämpylöitä. Näissä sämpylöissä oli mukavasti sitkoa ja rapeahko pinta ja pähkinäpalaset toivat sämpylöihin vähän jotain purtavaakin. Jauhot valitsin sen mukaan, mitä oli vähiten ja aina kun pussi tuli tyhjäksi, nappasin seuraavan. Vähän mua jännitti, että mitähän näistä tulee, mutta hyviä olivat! 




Kesäkurpitsa-pähkinäsämpylät
(18 isoa sämpylää)

5dl vettä
50g hiivaa
2rkl hunajaa
1 1/2tl suolaa
1 1/2dl pähkinöitä hienoksi rouhittuna
(näissä pekaani- ja cashewpähkinöitä)
1 1/2dl kesäkurpitsaa hienona raasteena 
5 1/2dl hienoja sämpyläjauhoja
6 1/2-7dl vehnäjauhoja
n. 2dl hiivaleipäjauhoja
1/2dl öljyä

  Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Murenna joukkoon hiiva ja sekoittele, kunnes hiiva liukenee. Lisää joukkoon suola, hunaja, rouhitut pähkinät ja hienoksi raastettu kesäkurpitsa (poistin siemenet ja kuoren). Lisää sämpylä-, vehnä- ja hiivaleipäjauhot vähän kerrallaan ensin puuhaarukalla sekoittaen, sitten kädellä hyvin alustaen. Lisää alustamisen loppuvaiheessa öljy. Vaivaa taikinaa muutama minuutti. Peitä kulho liinalla ja anna taikinan kohota lämpimässä paikassa 30 minuuttia. 
  Kaada taikina jauhotetulle alustalle, vaivaa pieni hetki ja jaa taikina kahteen osaan. Pyörittele puoliskat tangoiksi, leikkaa kumpikin 9 osaan ja muotoile sämpylöiksi jauhoja apuna käyttäen. Nostele sämpylät leivinpaperille pellille ja anna kohota liinalla peitettynä noin 20 minuuttia.
  Paista sämpylät 225-asteisessa uunissa noin 10-12 minuuttia. 




Mun osalta Kääpiölinna hiljenee viikonlopuksi, sillä huomenna hyppään junaan ja suuntaan Tampereelle serkkuni luo. Lauantaina jatketaan matkaa Helsinkiin, jossa tiedossa on kaikkea kivaa! Mies ja lapset saa jäädä pitämään tupaa pystyssä, kun minä pidän hauskaa. Joten oikein mukavaa viikonloppua kaikille! Palataan asiaan ensi viikolla. 

22. lokakuuta 2014

Ooh, the soup is goood today! - helppo, maukas nuudeli-broilerikeitto

Mulla on selvästi jonkinlainen tehospurtti keittokirjahaasteen suhteen, sillä taas sai yhden kirjan ruksata listasta yli. Tosin ei se juuri auttanut, sillä kirpparilta tarttui mukaan mukavan oloinen Herkullista helposti-kirja. Mutta onhan tuolla hyllyssä vielä tilaa... Eilinen ruoka valmistui Itämainen keittiö-kirjan ohjeen mukaan ja oli kyllä siitä harvinainen sapuska, että kelpasi kaikille. Kaikki ruoat, joissa on nuudelia, on muksujen mielestä suurta herkkua. Vähän mä jouduin ainesmääriä muuttelemaan järkevimmiksi, mutta muuten menin kutakuinkin ohjeen mukaan. Ohjeessa käytetyn kirkkaan liemen korvasin kasvisliemellä ja siitakesienet suppiksilla. Alla ohje niillä määrillä mitä minä käytin.




Nuudelikeitto
(Tang Mein)

300g broilerin rintafileetä tai valmiita maustamattomia suikaleita
3-4 kuivattua siitakesientä tai pieni kourallinen suppilovahveroita liotettuna
1 pieni tlk bambunversoja
100g kiinankaalta
1 hento purjo
350g nuudelia
6dl kirkasta lientä (esim. kasvislientä)
2rkl öljyä
1tl suolaa
1/2tl tummaa sokeria
1rkl (vaaleaa) soijaa
2tl kiinalaista riisiviiniä
muutama tippa seesamiöljyä

  Leikkaa broilerit ohuiksi suikaleiksi. Suikaloi liotetut ja valutetut sienet (suppilovahverot voi käyttää kokonaisina), bambunversot ja purjo.
  Keitä nuudeleita kiehuvassa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan, valuta ja huuhtele kylmässä vedessä. Nosta ne suureen kulhoon. Kuumenna liemi kiehuvaksi ja kaada se nuudeleille, pidä lämpimänä.
  Kuumenna öljy wokkipannussa, lisää reilu puolet purjosta sekä broileri. Paista noin minuutin ajan. Pannu saa olla todella kuuma. 
  Lisää sienet, bambunversot ja suikaloitu kiinankaali ja paista vielä noin minuutin ajan tai kunnes broileri on kypsää. Lisää mausteet ja sekoita.
  Kaada broileriseos nuudeleille, koristele silputulla purjolla ja tarjoile. Lisää tarvittaessa tilkka soijaa. 

Kääpiölinnan keittokirjat 
(jo käytetyt punaisella tekstillä, poistettavat sinisellä)

1. 1000 cocktailia
2. Alaston kokki (poistettu)
3. Arabialainen keittiö 
4. Arto Paasilinnan taivaallinen herkkukirja
5. Baarimestarin parhaat
6. Curryruoat
7. Diabeetikon ruokavalio
8. Eurooppalaisessa keittiössä
9. Farang - modernia aasialaista
10. Grilli- ja fondyyherkkuja
11. Grillikirja
12. Hannah Montana - Hannahin herkkuja
13. Helpot herkut - juhlaruokia
14. Herkkuja Indonesiasta
15. Hyvän olon herkut
16. Hyvää ruokahalua - Kotikokin parhaat ruokaohjeet
17. Ihanimmat piirakat
18. Italian herkut
19. Itämainen keittiö 
20. Juhlaleivonnaiset
21. Kansainväliset kotiruokasuosikit
22. Karvinen keittää
23. Keittiön tuliset herkut 
24. Keittotieto - kasvisruoat ja kastikkeet
25. Kiinalainen keittokirja
26. Kodin herkkuleivonnaiset 
27. Kodin parhaat juhlat
28. Koko perhe keittiössä 
29. Kotilieden iso leivontakirja
30. Kotilieden parhaat leivonnaiset
31. Kotilieden suuri keittokirja
32. Kotitalous 7
33. Kuppikakut
34. Kreikka - Välimeren keittiö 
35. Kätevä keittokirja
36. Lasten omat synttärikakut
37. Leipää monella tavalla 
38. Leivonta
39. Maailman herkut
40. Maailman keittiöt - opas kansainväliseen ruokakulttuuriin
41. Makeat herkut
42. Marjaherkkuja ja muuta hyvää
43. Maukas texmex-keittiö
44. Maukkaita pikkupaloja
45. Me-lehden ruokakirja
46. Menu keittokirja III
47. Mummo Ankan unelmaherkut
48. Murhaavan herkullista
49. Nanny Ogg's cookbook
50. New Yorkin baarimestarien parhaat drinkit 
51. Painonvartijat - Klassiset herkut
52. Paras keittokirja No 1. Noutopöytään. Parsaherkkuja. Unelmajälkiruokia.
53. Paras keittokirja No 2. Salaatteja. Grilliin. Piknikille. Ym.
54. Paras keittokirja No 3. Rapuja. Sieniä. Marja- ja hedelmäjälkiruokia. Ym.
55. Paras keittokirja No 4. Äyriäisherkkuja. Nopeaa. Suklaista.
56. Paras keittokirja No 5. Intialaista. Patoja. Pastaa.
57. Paras keittokirja No 10. Kananmunia. Lammasta. Kotileipää. Ym.
58. Parhaimmat ruokasienet ja sieniherkut 
59. Pastat
60. Pirkan paras leivontakirja 
61. Pirkan parhaat jouluherkut
62. Pirullisen kuuma chilikirja
63. Prinsessojen keittokirja 
64. Rottatouille - Mestarirotan reseptit
65. Ruokamatka maailmalle
66. Ruokasuosikit: Italia
67. Ruokasuosikit: Jälkiruoat 
68. Ruokasuosikit: Kiina
69. Ruokasuosikit: Kreikka
70. Ruokasuosikit: Meksiko
71. Ruokasuosikit: Sushi
72. Ruokasuosikit: Vokki
73. Ruotsalaisen kokin keittokirja
74. Ruutukokki - Kodin paras keittokirja 
75. Seuran herkut - suuri ruokakirja
76. Suloiset suolaiset
77. Superruokia - syömällä terveemmäksi
78. Suussa sulava suklaa
79. Syötävän hyvä olutkeittokirja
80. Syötävän suloiset kuppikakut
81. Taivaalliset täytekakut
82. Tee itse terveyssnapsit, -viinit ja -liköörit
83. Tyylikkäitä thaiherkkuja hetkessä 
84. Unelmakakut
85. Uusia makuja Kiinasta
86. Valkokankaan herkkuja
87. Vie kielen - Herkullisia ruokaohjeita hyvän mielen keittiöstä 
88. Vietnamilaisen keittiön parhaat
89. Viinanmaustajan käsikirja 
90. Vähäkolesterolista ruokaa
91. Värioppia ja sommittelua ruokaan - keittokirja
92. Wok-ruokien parhaat
93. Yksinkertaisesti parasta - Helppojen herkkujen opas
94. Zanuska - Venäläinen keittiö Jäämereltä Kaukasiaan
95. Fun food - Yllätyksellisiä oivalluksia keittiöstä 
96.  Salaattisuosikit ja parhaat buffetit
97. Tapakset ja antipastot 
98. Pieni jäätelökirja suurista nautinnoista 
99. Sopat!
100. Kakkutikkarit 
101. Kotilieden suuri juhlakirja
102. Lempileivonnaiset 
103. Reseptien aarteet sukupolvelta toiselle
104. Paras keittokirja NO 7. Jouluruokaa. Makeisia ja jälkiruokia. Uudenvuodenjuhlat.
105. Paras keittokirja NO 9. Broileria. Sitrushedelmiä. Papuja ja linssejä.
106. Nigella Lawson - Syötävän hyvää
107. Nigella express - hyvää ruokaa nopeasti
108. Gastronaatti


21. lokakuuta 2014

Book of brilliant things! - esittelyssä uusi Gastronaatti-keittokirja banaani-kookos-muromyslin kera

Tässä viime aikoina monelle lukijalle on varmasti käynyt hyvin, hyvin selväksi yksi heikkouteni, nimittäin keittokirjat. En voi kulkea kaupoissa tai kirppareilla keittokirjapinojen ohi, vaan aina on käytävä edes vilkaisemassa, mitä olisi tarjolla. Koska keittokirjahyllyssäni on vielä puolitoista hyllyä tilaa, en vielä ole huolissani tästä "riippuvuudesta". Ja jos hylly joskus tulee täyteen, täytyy vaan raivata toiseen hyllyyn lisää tilaa näille innostaville opuksille. 

Kun sain joku aika taapäin Otavalta viestiä, jossa kyseltiin kiinnostusta tutustua yhteen vapaavalintaiseen keittokirjaan ja kirjoittaa siitä juttu, en tietenkään voinut kieltäytyä! Jos mulle keittokirjoja tyrkytetään, otan ne riemumielin vastaan! Eikä mennyt kauaakaan, kun postilaatikkoon kolahti Satu Koiviston upea kirja "Gastronaatti eli kuinka rakastua rippeisiin". 





Satu Koivisto on Maku-lehden päätoimittaja ja kirjan upeat kuvat ovat Sadun puolison, Isyyspakkaus-blogia kirjoittavan Tommi Koiviston käsialaa. Kirjassa paneudutaan arkisiin ruokiin, jotka valmistuvat nopeasti edullisia raaka-aineita hyödyntäen. Kirjassa esitellään parisenkymmentä raaka-ainetta aina raparperista ohraan, ja jokaisen esittelyn yhteydessä on reseptejä, joissa kyseistä raaka-ainetta on käytetty. Kirjan ohjeet ovat kasvisvoittoisia, joka alkuhämmenyksen jälkeen sai vannoutuneen lihansyöjän pohtimaan, onko se lähes jokapäiväinen lihansyönti oikeasti tarpeen. No, jos mieheltäni kysytään, niin on se. Fyysisesti raskasta työtä tekevä ei jaksa pelkällä kasvispainoitteisella ruokavaliolla. Hiljalleen olen kasvattanut ruoissa käytettävien kasvisten määrää, mutta kyllä tuolla saralla vielä petrattavaa on. Kirja on omalla tavallaan innostava ja uskon, että meidän pöydässä nähdään jatkossa joitain Sadun reseptien pohjalta valmistettuja tai sovellettuja sapuskoja. Visuaalisesti kirja on kaunis, enkä ollenkaan häpeile nostaa tätä muiden keittokirjojen seuraan. 

Kirja innostaa panostamaan tavalliseen, terveelliseen arkiruokaan ja osoittaa sen, että nopeastikin voi saada hyvää aikaan. Satu toimii hyvänä esimerkkinä siitä, miten hyvällä suunnittelulla ja esivalmisteluilla ruoan voi saada valmiiksi pienellä vaivalla silloin, kun aikaa ja virtaa kokkaamiseen ei ole. Koska kotiäitinä olen, en itse ala viikonloppuna aineksia esivalmistelemaan, mutta jos töissä kävisin, niin voisin tällaista järjestelyä ainakin kokeilla. 

Että voisin arvioida kirjan reseptien toimivuutta, innostuin tekemään muromysliä Sadun ohjetta soveltaen. Oikeastaan myslipurkki on ammottanut tyhjyyttään jo useamman kuukauden ja mysli on ollut tehtävien juttujen listalla jo kauan ennen kirjan ilmestymistä. Kun Sadun mysliohjeen näin, tiesin, että nyt on pakko mysliä valmistaa. Koska halusin käyttää mysliin niitä aineksia mitä kotoa löytyy, vaihdoin mm. mantelit pekaanipähkinöihin ja lisäsin jäähtyneen myslin joukkoon kuivattuja banaanilastuja ja kookospaloja. Tämä mysli on erittäin herkullista, eikä lainkaan niin makeaa, kuin mitä kaupoissa myytävät muromyslit usein ovat. Mysli säilyy kolmisen viikkoa, joskin taatusti on syöty paljon ennen sitä. 




Kookos-banaani-muromysli

6dl kaurahiutaleita
2dl auringonkukansiemeniä
1dl seesaminsiemeniä
1dl kurpitsansiemeniä
2dl cashewpähkinöitä
1,5dl pekaanipähkinöitä
1dl palmusokeria
3/4dl rypsiöljyä
1dl vettä
Lisäksi valmiiseen mysliin:
50g kuivattuja kookospaloja
pieni kourallinen kuivattuja banaanilastuja

  Sekoita myslin kuivat aineet kookospaloja ja banaania lukuunottamatta keskenään suuressa kulhossa. Lisää öljy ja vesi ja sekoita tai pusertele seosta niin, että kosteus levittyy tasaisesti. 
  Levitä mysliseos leivinpaperille uunipannulle. Paahda mysliä 175-asteisen uunin keskitasolla, kunnes pähkinät ruskettuvat ja mysli kuivuu, eli noin 20-25 minuuttia. Sekoita mysliä paahtamisen aikana noin 5 minuutin välein, sillä se kärähtää helposti. 
  Anna myslin jäähtyä kunnolla huoneenlämmössä. Leikkaa kookoskuutiot ja muserra banaanilastut käsissä pienemmiksi paloiksi. Sekoita ne jäähtyneen myslin joukkoon. Laita mysli ilmatiiviiseen purkkiin. Nauti jogurtin tai maidon kera. 



Kirjan tarjosi Otava


19. lokakuuta 2014

Vielä on viitonen kahviin ja pullaan - sunnuntain ihana nutellapulla

Sateinen sunnuntai ei ole kauheasti houkutellut ulkoilemaan, joten päivää on vietetty sisällä ahertaen. Vaikka vähän itselleni lupailin, etten tällä viikolla leipoisi, niin tottahan sitä piti yksi suklaapulla leipaista. Ensimmäistä kertaa tein taikinan uudella yleiskoneellani ja pakko myöntää, että oli se vähän outoa. Oon tottunut leipomaan taikinat näppituntumalla ja nyt kun ei saanut käsiä upottaa taikinaan, ei leipominen ollut ollenkaan niin kivaa. Okei... tunnustan.... loppuvaiheessa nappasin yleiskoneen kulhon käsiini ja vaivasin taikinan loppuun käsipelissä. 

Jostain syystä tällaiset vuoassa paistettavat pullat on mulle ylivoimaisen vaikeita. Pullat jää aina hieman raaoiksi keskeltä. Joku vuosi sitten päätin, etten näitä enää edes yritä, mutta tässä sitä taas ollaan. Ohjeen pullaan löysin mapeistani ja alunperin näyttää olevan Pirkasta kopsattu. Uskomatonta mutta totta... tällä ohjeella mäkin onnistuin!




Suklaapulla
(12ann.)

2,5dl maitoa
1/2 muna
1dl sokeria
2tl suolaa
1/2rkl kardemummaa
1ps(11g) kuivahiivaa
7-8dl vehnäjauhoja
75g voita tai margariinia
Täyte:
200g nutellaa tms.
Voiteluun:
1/2 muna
Pinnalle:
1/2dl hasselpähkinärouhetta
raesokeria

  Lämmitä maito 42-asteiseksi. Lisää maitoon muna, sokeri, suola, kardemumma ja pieneen jauhomäärään sekoitettu kuivahiiva. Alusta taikinaan loput jauhot vähitellen. Lisää pehmeä rasva alustamisen loppuvaiheessa. Peitä kulho liinalla ja anna taikinan kohota lämpimässä paikassa noin 20 minuuttia.
  Voitele irtopohavuoka (24cm). Ota pieni pala taikinaa ja kauli se pohjan kokoiseksi pyöreäksi levyksi. Nosta levy vuoan pohjalle.
  Kauli loppu taikina jauhotetulla pöydällä suorakaiteen muotoiseksi levyksi (n.30*40cm). Levitä nutella taikinalevylle. Kääri levy pitkältä sivulta alkaen rullalle. Paloittele rulla 12 yhtä leveään palaan. Asettele palat vuokaan, mutta jätä palojen välille hieman kohoamisvaraa. Kohota lämpimässä paikassa vielä 30 minuuttia. 
  Voitele pullan pinta munalla ja ripottele päälle pähkinärouhe ja raesokeria. Paista 200-asteisen uunin alimmalla tasolla noin 25 minuuttia. Irrota pulla vuoastaan hieman jäähtyneenä.




Sitten vielä vähän keittokirjoista. Mun keittokirjahyllyn suurin aarre on mummavainaan vanha keittokirja. Kirjan sivuilta löytyy mumman laskelmia, ilmeisesti pitänyt kirjaa tuloista ja menoista sekä mun edesmenneen isän muksuna raapustamia harakanvarpaita. Vielä tänäkään päivänä en oo saanut selvää mitä isä kirjaan on kirjoittanut, mutta ehkä tuo arvoitus joskus ratkeaa. Tämä on oikeastaan ainut kirja, jonka tunnearvo on mittaamaton. Joitain ohjeita kirjasta oon kokeillut ja eilen pääsi testiin pannukakun ohje. Koska pannukakussa ei ole mitään ihmeellistä ja parempiakin ohjeita löytyy, en ala sitä tähän näpyttelemään. Kirjalla kuitenkin on ikuisesti paikka mun hyllyssä ja sitten kun minä en sitä enää tarvi, saa jompi kumpi lapsista sen perinnöksi. Toivottavasti vaan osaavat arvostaa kirjaa yhtä paljon kuin minä.


Aarre <3

17. lokakuuta 2014

He'll make me happy - ruotsalaisen kokin helpot pekoni-broilerikääröt

Pikkumiehen ollessa noin kaksi vuotias (muistaakseni!), oli Muppetit kova juttu. Aina piti saada katsoa mamaa, siis Animalia youtubesta. En tiedä mikä tuossa punapäisessä rumpalissa oikein kiehtoi, mutta jostain syystä se tuntui olevan ylivertainen muihin nähden. Kun sattumalta näin Muppeteista tutun ruotsalaisen kokin keittokirjan, oli se saatava hyllyyn. Kirjassa ei niin hirveästi ohjeita ole, mutta kaikki mitä on testattu, ovat olleet oikein hyviä. Tänään testivuorossa oli ruotsalaisen kokin pekoni-broilerirullat, joita syötiin riisin kanssa. Mun mielestä näissä maistui liikaa oregano, mutta miehen mukaan se ei haitannut ollenkaan. Jos oregano ei kuulu lempimausteisiisi, niin laita sitä reilusti vähemmän. Tuoreita yrttejä en tällä kertaa laittanut ollenkaan.




Pekoni-broilerirullat

6-8 broilerin ohutta fileepihviä
1/2tl suolaa
1/2tl jauhetta valkopippuria 
(laitoin vain ripauksen)
1tl kuivattua rakuunaa
1tl kuivattua oreganoa
100g yrttituorejuustoa
(muutama oksa tuoretta rakuunaa ja oreganoa)
1pkt(n.150g) pekonia
öljyä
1-2tl currya
2dl ruokakermaa
1dl vettä
Lisäksi:
cocktailtikkuja

  Levitä fileepihvit leikkuulaudalle. Sekoita suola, pippuri ja kuivatut yrtit keskenään. Jos fileet ovat paksuja, nuiji niitä hieman. Ripottele mausteseos fileille ja laita nokare (n.1-2tl) tuorejuustoa joka fileelle. Jos käytät tuoreita yrttejä, riivi niistä lehtiä tuorejuuston päälle.
  Kääräise fileet rullalle ja pyöräytä 1-2 pekoniviipaletta jokaisen rullan ympärille. Sulje cocktailtikuilla. 
  Ruskista rullat öljyssä paistinpannulla ja ripottele päälle curry. Kaada pannulle kerma ja vesi. Hauduta rullia kannen alla miedolla lämmöllä 30 minuuttia. Kääntele rullia ja sekoittele kastiketta välillä. Tarkista nesteen määrä ja lisää hiukan vettä tarvittaessa.
  Tarjoa rullat perunoiden, pastan tai riisin kanssa.

Ruoan myötä keittokirjaprojekti eteni taas yhden kirjan verran. Tällä kirjalla on ehdottomasti paikka meidän hyllyssä, sillä pikkumies viettää edelleen usein aikaansa tätä kirjaa selaillen. Tässä poika on ehdottomasti tullut vanhempiinsa, sillä kiinnostus kaikenlaisia kirjoja kohtaan on kova. Välillä hälle täytyy lukea avaruudesta, välillä selaa itsekseen mun keittokirjoja tai omia kirjojaan. Ehdoton suosikki on loruaapinen, jonka parissa viettää suunnattoman paljon aikaansa. Hassu poika. Toisaalta mahdoton viikari, toisaalta kirjojen parissa viihtyvä nössykkä. 

16. lokakuuta 2014

Bake your own bred! - testissä Tuoppi Mallasmestarin uudet mallaslimppuainekset

Kuka muistaa vielä Laihian Mallas Oy:n Tuoppi Mallasmestarin saaristolaisleipäainekset? Viime joulun alla niitä testailin ja tykästyin niin kovasti, että sen jälkeen meiltä on aina löytynyt leipäainespaketti kaapista akuuttia leipävajetta varten. Nyt saaristolaisleipä on saanut uudet seuraajat, kun kauppoihin on ilmestynyt Laihian Maltaan Tuoppi Mallasmestarin mallaslimppu- sekä Mallasmestarin puolukkainen mallaslimppuainekset. Laihian Mallas Oy lahjoitti Kääpiölinnaan paketin kumpaakin leipäainesta kokeiltavaksi. Paketissa on valmiina jauhoseos, hiiva sekä paistovuoka yhtä leipää varten. Mallaslimppupaketissa on näiden lisäksi vielä pussi mallasjuomauutetta. 


Tuoppi Mallasmestarin Mallaslimppu



Mallaslimppuainekset ovat helppo ja nopea tapa saada uunituoretta leipää syödäkseen. Valmiiseen jauhoseokseen sekoitetaan kuivahiiva sekä lämmitetty vesi. Näitä sekoitetaan voimakkaasti, jonka jälkeen taikinan annetaan kohota joko kulhossa tai kaadetaan kohoamaan paistovuokaan puoleksi tunniksi. Itse kohotin taikinat kulhoissa, jotka laitoin suurempiin, lämmintä vettä sisältäneisiin kulhoihin. Tämän jälkeen taikinat kaadetaan vuokiin ja kypsennetään puoli tuntia uunissa. Helppoa, vai mitä?

Viimeksi ongelmana olivat leviävät paistovuoat, mutta mun mielestä tällä kertaa leivät pysyivät hieman paremmin ryhdissään. Paistoaika olisi meidän uunilla saanut olla muutaman minuutin pidempi, sillä puolukkainen leipä jäi aavistuksen vaaleaksi ja taikinaiseksi. Mutta tämäkin on uunikohtaista. 


Tuoppi Mallasmestarin Puolukkainen Mallaslimppu

Vaikka yleensä en tällaisia ainespaketteja ostele, niin Laihian Maltaan leipäaineksia voin suositella hyvillä mielin. Näillä onnistuu myös vähemmän leipiä leiponeet, mutta ihan hyvin sopivat kokeneemmankin jauhopeukalon käytettäväksi. En minä ainakaan jaksa aina leipoa leipää alusta alkaen, joten silloin voin ihan hyvin tarttua valmiiseen leipäainespakettiin. Näiden maku nimittäin on oikeasti oikein hyvä! Mallaslimppua voisin syödä vaikka kuinka! Puolukkaiseen versioon kaipasin hieman enemmän puolukan makua, sillä nyt mallas jyräsi tuon maun aika huolella. Mutta oikein hyvää leipää siitä huolimatta. Jos haluat kokeilla, niin pidä silmällä tämän näköisiä paketteja jauhohyllyssä... 




Leipäainespaketit lahjoitti Laihian Mallas Oy

14. lokakuuta 2014

Give that pie to me! - hävikkiherkkuna ihana kinkku-juustopiiras

Keittokirjalistasta sai tänään ruksata yhden kirjan yli, kun innostuin hyödyntämään eiliseltä jääneet muusin loput ja leivoin iltavuorossa hääräävälle ukolle kinkku-juustopiiraan Ruokamatka maailmalle-kirjan ohjeen mukaan. Pohjassa käytettiin hiivaleipäjauhoja vehnän sijaan, joka toi kyllä mukavaa vaihtelua makuun. Piiras on erittäin helppo valmistaa, eikä siihen kovin kauaa mene. Itse tein piiraan 26 senttiseen irtopohjavuokaan, jolloin pohja jäi aavistuksen liian paksuksi mun makuun. Jos omistat isomman vuoan, käytä sitä! 




Quiche Lorraine eli kinkku-juustopiiras

Pohjataikina:
2dl perunasosetta
100g pehmeää voita tai margariinia
4 1/2dl hiivaleipäjauhoja
1/2dl vettä
1tl suolaa (voisi laittaa vähemmän)
Täyte:
200g palvikinkkua
pala purjoa
1 paprika
1-2 murskattua valkosipulinkynttä
tilkka öljyä
Pinnalle:
2dl juustoraastetta (esim. emmentalia tai kermajuustoa)
3 kananmunaa
1dl kermaa
1dl maitoa
valkosipulijauhetta
suolaa

  Sekoita pohjan ainekset vettä lukuunottamatta sekaisin. Lisää vesi ja sekoita nopeasti taikinaksi. Taputtele taikina suurehkon piirakka- tai irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille.
  Pistele pohja haarukalla ja tue reunat foliosta taitelluilla pötköillä tai aseta päälle leivinpaperi ja kuivia herneitä. Näin reunat eivät valahda esikypsennyksen aikana. Esipaista pohjaa 200-asteisessa uunissa 10 minuuttia.
  Kiehauta kuutioitua kinkkua, purjoa ja paprikaa sekä valkosipulimurskaa hetki öljytilkassa. Levitä seos puolikypsälle pohjalle. Ripottele päälle juustoraaste ja keskenään sekoitetut muut täytteen aineet.
  Paista 225 asteessa noin 25 minuuttia tai kunnes täyte on hyytynyt ja saanut hieman väriä. 




May the horse be with you - loistavat hevosen ulkofileepihvit lisukkeineen

Sunnuntaina saatiin herkutella pitkästä aikaa hepalla, kun mies oli löytänyt lähikaupan lihatiskistä hevosen ulkofileepihvejä. Hevosen liha on oikeasti hyvää ja usein edullisempaa kuin nauta. Koska en halunnut peittää hevosen makua, paistoin pihvit ensin nopeasti molemmin kuumalla valurautapannulla voin ja öjyn seoksessa ja nostin vajaaksi kolmeksi minuutiksi 175-asteiseen uuniin. Annoin pihvien levätä jonkin aikaa ja maustoin vasta kypsänä suolalla ja pippurilla. Jostain luin, että pihvien sisälämpötilan tulisi olla 56 astetta, meillä meni asteen verran yli. Hevosen seuraksi tein salottisipulimaustevoin sekä kantiperunoita ja -bataatteja. Kaikessa yksinkertaisuudessaan tämä oli aivan ihana annos! Mieskin hyrisi tyytyväisenä ja se lienee se paras kiitos. 

Koska halusin syödä ruokani kuumana, en tämän parempaa kuvaa saanut. Pahoittelen.




Salottisipulimaustevoi

50g voita tai margariinia
2 salottisipulia
pikku tippa öljyä 
1/2-1tl kuivattua kevätsipulia murusteltuna
suolaa
pippuria

  Kuori ja hienonna salottisipulit ja kuullota tilkassa öljyä. Anna jäähtyä. Sekoita kaikki ainekset pehmeän rasvan joukkoon, kääri voi kelmun sisään ja nosta pakastimeen jähmettymään. Tarjoa pihvien tai perunoiden kanssa.

Kantriperunat ja -bataatit

4 isoa perunaa
1 bataatti
öljyä
suolaa
pippuria
rakuunaa

  Pese perunat ja bataatit hyvin ja leikkaa 1/2-1 sentin viipaleiksi ja kuivaa ne talouspaperilla. Lado viipaleet leivinpaperille pellille. Kypsennä 225-asteisen uunin keskitasolla ensin noin 20 minuuttia. Voitele viipaleet molemmin puolin öljyllä ja mausta rakuunalla, suolalla ja pippurilla. Käännä viipaleet ja kypsennä vielä noin 10 minuuttia. 

12. lokakuuta 2014

Keep on rollin' baby! - ensikertalaisten sushit kasviksilla ja possulla

Jee! "Toro"- elikkäs "to do"-listalta saa vetäistä yhden asian yli, kun eilen innostuttiin Hanskan kanssa pyöräyttämään muutaman sushit. Näiden tekemistä on suunniteltu varmaan jo pari vuotta, mutta jotenkin homma on aina jäänyt. Nyt vähän harmittaa, että miksi ihmeessä ei näiden herkkujen tekemiseen perehdytty aiemmin. Monesti kuulee, että sushin tekeminen on vaikeaa, mutta kun ei ota asiaa liian ryppyotsaisesti ja hyväksyy ne vähemmän kauniitkin yksilöt, niin ei se niin hankalaa ole. Oikeastaan aika hauskaa puuhaa, etten sanoisi! Tämä oli tosiaan ensimmäinen kerta, kun susheja pyörittelin. Apuna oli valmiit sushipaketit, joihin lisättiin vain mieluisat täytteet. Hanska vannoutuneena kasvissyöjänä sai hoidella kasvisversiot ja minä tein meille lihansyöjille possu-tonkatsurullia "Ruokasuosikit - Sushi" -kirjan ohjetta mukaellen. Kasvisversioissa oli täytteenä porkkanaa, avokadoa ja kurkkua wasabitahnan lisäksi. Ja taisi osaan päätyä myös paahdettuja seesaminsiemeniä. Possurullissa oli paneroitua ja nopeasti paistettua possun sisäfileetä wasabitahnan tai majoneesin kera. Ohjeen mukaan rulliin olisi pitänyt laittaa japanilaista majoneesia, mutta en edes alkanut moista etsimään, vaan laitoin tilalle aivan tavallista majoneesia. Dippinä käytettiin ihan vaan soijaa sekä samaisen kirjan ohjeen mukaan valmistettua inkivääri-seesamikastiketta. Possurullien ainesmääriä soveltelin, mutta koska en niitä enää muista, kirjoitan ohjeen kirjan ainesmäärillä.

Valmiista sushirullista näki, että todellakin oli ensikertalaiset asialla. Ensimmäisiin pötköihin tuli aivan liikaa riisiä ja lopputuloksena oli melkoisia möhköfantteja. Mitä pidemmälle homma eteni, sen pienempiä rullista tuli. Kaikki ovat kooltaan ja ulkonäöltään erilaisia, mutta eipä se meitä haitannut. Tärkeintä oli, että meillä oli kivaa ja ruoka oli hyvää! Seuraavaa sushikertaa ei kyllä odoteta näin kauaa, sillä tämä herkku on tullut meidän pöytään jäädäkseen. 

Toivottavasti Hanska sai napattua näistä herkuista parempia kuvia kuin minä. Muun väen odotellessa vieressä syömäpuikot tanassa, ei kauheasti ehtinyt paneutua ruokien asetteluun. 


Hanskan kasvissushit


Possu-tonkatsurullat

2rkl vehnäjauhoja
1 kevyesti vatkattu muna
4rkl korppujauhoja tai tokatsu-murua
200g porsaanfileetä, puolen sentin viipaleina
4rkl öljyä
300g sushiriisiä pakkauksen ohjeen mukaan keitettynä ja maustettuna
6 nori-leväarkkia
2rkl (japanilaista) majoneesia
Tarjoiluun:
japanilaista soijakastiketta
inkivääriä
wasabitahnaa

  Pane jauhot, muna ja korppujauhot erillisiin kulhoihin. Leivitä possuviipaleet yksitellen ensin jauhoissa, sitten munassa ja lopuksi korppujauhoissa. Pane jääkaappiin 20 minuutiksi. (Itse paistoin heti.)
  Kuumenna öljy paistinpannussa. Paista lihaviipaleita keskilämmöllä noin 3 minuuttia molemmin puolin tai kunnes ovat kauniin ruskeita ja kypsiä. Suikaloi kypsät lihaviipaleet.
  Jaa riisi kuuteen yhtä suureen osaan. Laita yksi noriarkki bambumatolle pitkä reuna itseesi päin. Levitä kosteilla käsillä yksi annos riisiä tasaisesti arkille, jätä sentin verran tyhjää arkin uloimmalle reunalle. 
  Levitä riisin keskelle teelusikkallinen majoneesia (tai wasabitahnaa) raidaksi poikittaissuunnassa ja levitä päälle kuudennes lihasuikaleista. (Kirjassa neuvottiin laittamaan täyte itseäsi lähinnä olevaan reunaan.)
  Tartu bambumaton reunaan ja kääri noriarkki napakaksi rullaksi. Kostuta arkin reunaa, painele käärö kiinni ja nosta rulla leikkuulaudalle saumapuoli alaspäin.  Leikkaa rulla kostealla, hyvin terävällä veitsellä paloiksi. Valmista loput arkit samoin.
  Tarjoa soijakastikkeen ja/tai inkivääri-seesamidipin sekä wasabitahnan ja inkivääripikkelsin kera. 


Possulla täytetyt sushit


Inkivääri-seesamidippikastike

4cm:n pala hyvin tuoretta inkivääriä
4rkl japanilaista soijaa 
2rkl (mirin-)riisiviiniä
2rkl sakea
1/4tl seesamöljyä
1tl riisiviinietikkaa

  Raasta inkivääri pieneen kulhoon ja painele teelusikan pesällä. Ota talteen 1tl irronnutta inkiväärimehua ja heitä raaste pois.
  Pane inkiväärimehu pieneen kuloon ja lisää muut ainekset. Sekoita hyvin. Tarjoa heti tai laita tiiviiseen purkkiin jääkaappiin, jossa se säilyy viikon. 


Edessä soijaa, taaempana inkivääri-seesamidippi


10. lokakuuta 2014

My brain huuuuuurrrrts! - aivomuffinsseja ja muita herkkuja halloweeniin

Fun food-kirjasta löytynyt aivomuffinssien ohje on ollut kokeilulistalla jo hyvän tovin. Vaikka halloweeniin onkin vielä aikaa, halusin kokeilla ohjetta jo nyt, josko näistä olisi tarjottavaksi muksujen kemuihin. Tarkoitus oli tehdä näitä jo alkuviikosta, mutta homma siirtyi, ironista kyllä, järjettömän päänsäryn takia. Liekö mun aivoni protestoivat kaltaistensa syömistä :D Nyt muffinssit on kuitenkin tehty. Itse muffinssi on oikein hyvää, ei liian makeaa ja mukavan mehevää. Päällinen sen sijaan on melkoisen ällöimelää. Yhden muffinssin saa just ja just syötyä, mutta enempää ei kyllä tee mieli. Kuorrutukseen laitoin vähemmän sokeria kuin mitä ohjeessa oli. Koristelussa käytetyn herukkasiirapin korvasin punaisella ja vihreällä koristelugeelillä. 




Aivomuffinit
(12kpl)

175g pehmeää voita
50g pähkinä-nougatlevitettä (laitoin nutellaa)
1 3/4dl sokeria
3 kananmunaa
200g(n.3dl vehnäjauhoja)
2tl leivinjauhetta
50g hasselpähkinäjauhetta
1dl maitoa
Kuorrutus:
150g pehmeää voita
1tl vanilja-aromia, -sokeria tai -uutetta
400-500g tomusokeria
(3rkl kuumaa kulutusmaitoa tarvittaessa)
punaista elintarvikeväriä
punaista koristegeeliä, herukkasiirappia tai vaikka mansikkahilloa

  Lämmitä uuni 200-asteiseksi. Vuoraa muffinivuoka paperivuoilla. Vaahdota voi, nutella ja sokeri. Sekoita munat joukkoon yksitellen samalla vatkaten.
  Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään ja sihtaa seos taikinan joukkoon. Lisää hasselpähkinäjauhe ja sekoita sähkövatkaimella. Kaada sekoittamisen aikana maito vähitellen joukkoon.
  Jaa taikina muffinssivuokiin ja paista keskitasolla 15-20 minuuttia. Ota uunista ja anna muffinssien jäähtyä ritilällä.
  Vaahdota kuorrutetta varten huoneenlämpöinen voi ja vanilja-aromi. Jos käytät suolatonta voita, lisää ripaus suolaa ennen vatkausta. Lisää vähitellen joukkoon tomusokeria ja sekoita, kunnes seos on levitettävää. Jos seoksesta on tullut rakeista, lisää teelusikallinen kerrallaan kuumaa maitoa, kunnes seos on tasaista. Värjää seos punaisella elintarvikevärillä vaaleanpunaiseksi ja lusikoi kuorrute pursotinpussiin, jossa on tasainen, ohut tylla. 
  Tasoita tarvittaessa muffinssien pinta. Pursota kuorrute kiemuraisiksi raidoiksi muffinssien pintaan, jätä keskelle vako. Täytä vako geelillä, siirapilla tai mansikkahillolla. Säilytä viileässä.




Tämä yksilö on omistettu kaikille chiari-ihmisille ;)



Tähän samaan syssyyn voisi vinkata muitakin herkkuja halloween-juhliin. Vähän ajoissahan nämä ideat ovat, mutta loppukuu tulee olemaan niin kiireinen, etten tiedä ehdinkö näihin enää palata. Parempi siis olla ajoissa asialla.

Viime vuonna herkuteltiin mm. sormilla ja kummituskakulla






Edellisenä vuonna kakku oli paljon pienempi, mutta teemaan sopiva sekin :) 




Juhliin voisi sopia myös kummitytölleni tekemä kakku, jota leikatessa silmät pompsahtelevat minne sattuu ;)



Matojen valtaamat muffinssit toimii aina, eikä kärpässienissäkään mitään vikaa ole. Kunhan ipanat vaan muistavat jättää ne oikeat kärpässienet rauhaan...






Hyytävää herkkua saa appelsiineista ja jäätelöstä. Varoitus, näiden tekeminen on äärimmäisen sottaisaa puuhaa!




Kukapa voisi vastustaa suloisia pikkukummituksia, jotka nököttävät herkullisen mustikkamuffinssin päällä!




Nämä etanat eivät ole sieltä pelottavimmasta päästä, mutta hyvin sopivat halloween-kekkereille.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...