31. joulukuuta 2014

Kääpiölinnan kootut selitykset.... Mitä tapahtui vuonna 2014?

Niin olisi taas vuosi lusittuna ja uusi vuosi kolkuttelee aivan nurkan takana. Ehkä sitä voisi pikaisesti kerrata, mitä tämä vuosi toi tullessaan... Jos kirjoittamiseen ja yleensä blogin ylläpitämiseen liittyviä tuntoja tarkastelee, niin tämä vuosi on ollut melkoista vuoristorataa. On ollut suurta innostumista, tasaista puurtamista ja totaalista kyllästymistä, jonka vuoksi aioinkin jo laittaa pillit pussiin. Päätös siitä, ettei tämän ehkä tarvikaan olla niin aktiivista ja totista puurtamista, helpotti hieman ja kun annoin itselleni ottaa hieman rennommin, alkoi kirjoittaminenkin tuntua edes hitusen kivemmalta. 

Vuoden ehdottomia kohokohtia oli, kun sain omia kuviani seinäjokisen baarin seinälle roikkumaan nyt joulukuuksi. Vielä päivän tai pari kuvat roikkuvat Still Standing ravintolan seinällä, jos joku haluaa käydä kurkkaamassa ja rustaamassa sanasen tai pari Kääpiölinnan vieraskirjaan. 




Toinen suuri ilonaihe oli Ruokatiedon ja Ruoka.fi-sivuston järjestämän kotiruokakilpailun voitto ja sitä seurannut reissu Taste of Helsinkiin. Pieni loma tuli todella tarpeeseen ja olihan se ihan hauska käydä syömässä muiden kokkailuja. Voitto heltisi mumman pannupihveillä, jotka tarjottiin mumman jäämistöstä pelastetulta lautaselta. 




Kakkupuolella oli tänä vuonna vähän hiljaisempaa, mutta onneksi niitäkin on muutama tullut tehtyä. Eniten ylpeyttä koin serkun tytölle tekemästäni Inter Milan-kakusta. Parasta oli, että kakun saaja oli sekä yllättynyt, että tyytyväinen niin ulkonäköön kuin makuunkin. 




Muita onnistumisen kokemuksia kakkurintamalla tarjosi veljen tytölle tehty Rainbow Dash- ja kaverin isälle tehty Nurmo-kakku. Näitä oli hurjan hauska suunnitella ja leipoa.






Kesän korvalla tyttö sai ala-asteen päätökseen ja loman alkua juhlistettiin herkullisella Daim-kakulla. 




Vuoden hellyyttävin ruoka oli ehdottomasti suloinen krokotiilimureke ja ällöttävin ehkä aivomuffinssit






Suloisimman vieraan tittelin saa ehdottomasti Elämää Koivurannassa-blogin Nannen Viski :) Mukavaa oli tavata isäntäväkikin! Toivottavasti pian taas tiet kohtaisivat ja saisi istua Nannen kanssa kahville tai oluselle. 




Loppuvuodesta laitettiin serkkulikan kanssa jalalla koreasti ja suunnattiin Indiedays-blogigaalaan. Tuo punapukuinen matami on meikäläinen ja tuo kauniinpi osapuoli serkkuni.... Kiitos kuvasta kuuluu Pauli Siuruaiselle. 




Kun tarkastelee tämän vuoden suosituimpia reseptejä, oli kärki varsin leivontavoittoinen. Kärkiviisikon valitsin vain ja ainoastaan tänä vuonna julkaistuista resepteistä. Budapest-kakut nousivat ensimmäisiksi Ruokala.net-sivun joulukonvehtijutun ansiosta. Mutta niinhän se on, että loistava tapa päästä eroon joulusuklaista, on leipoa niistä kakku. Olen varsin otettu siitä, että Kääpiölinna jutussa mainittiin. Yksi ainoa ruoka pääsi viiden parhaan joukkoon ja se oli viimeisellä sijalla roikkuva pulled pork-purilainen chili-coleslaw'n kera. Ei siinä mitään, hyvä ruokahan tuo on. 



TOP 5 Ruokaohjeet:

























Nyt on hyvä hetki kiittää teitä, mahtavat lukijani, kuluneesta vuodesta ja valmistautua ottamaan uusi vuosi vastaan! Kiitos!

Oikein paljon onnea Vuodelle 2015!


30. joulukuuta 2014

Salad days - kelpo couscoussalaatti marinoidulla sipulilla ja salaattijuustolla

Ensi viikolla alkaakin sitten kolmen kuukauden tehorutistus, jonka aikana yritetään saada tämän akan toinen puoli kropasta parempaan kuntoon. Kevyesti lähdetään liikkeelle ja ohjelmassa on aluksi kerta kuntosalia, kerta ryhmäjumppaa ja yksilöfysioterapia per viikko. Siihen sitten omatoimiset höpsötykset päälle. Siis lähinnä kävelyä ja vesijuoksua. Keväällä sitten katsotaan, mitä on saatu aikaan, vai oonko täysin toivoton tapaus :) Koska tosissani haluan itteäni edes parempaan kuntoon, ajattelin samalla kiinnittää huomiota myös siihen, mitä suuhuni pistän. Tiedän nimittäin, että kalan, kasvisten ja hedelmien osuus jää meikäläisen ruokavaliossa aivan liian vähälle. Tarkoitus ei ole varsinaisesti pudottaa painoa, vaan paremminkin yrittää syödä vielä monipuolisemmin ja terveellisemmin kuin nyt. Herkutella aion jatkossakin, mutta ehkä vähän harvemmin. 

Ensimmäiseksi päätin, että tästä lähin panostan salaatteihin enemmän kuin ennen. Mä tykkään kyllä syödä salaatteja, mutta inhoan niiden valmistamista. Sen lisäksi mun mielikuvitus salaattien suhteen on aivan onneton. Yleensä salaattikipon täytteeksi päätyy aina ne samat kurkku-salaatti-tomaattiyhdistelmät hieman varioiden ja uskokaan pois, ne alkaa pidemmän päälle maistumaan puulta. Siksi ajattelin ens alkuun hyödyntää muiden blogeista sekä omista reseptiarkistoista ja keittokirjoista löytyviä ohjeita. Kaikki hyvät salaattivinkit ovat enemmän kuin tervetulleita ja jos sinulta joku hyvä ohje löytyy, niin linkitä ihmeessä se kommenttikenttään!

Tämän päiväinen salaatti on sovellettu Valion sivuilta löytyneestä ohjeesta. Kastiketta en salaatille tehnyt, sillä salaatinkastikkeet ei ole oikein mun juttu. Kun kaatoi sipulien marinointiliemen salaatin joukkoon, riitti sen mun mielestä ihan hyvin. Mä tykkäsin tästä salaatista tosi paljon, joten ehdottomasti voi tehdä toistekin! Alla ohje siten miten minä sen tein.




Couscoussalaatti
(3ann.)

1 dl couscousia
1 dl vettä
ripaus suolaa
½ rkl voita tai margariinia
½ punaista suippopaprikaa
1 pieni punasipuli
1 rkl rypsiöljyä
1 rkl appelsiinimehua
1 tl ruokokidesokeria
125 g miniluumutomaatteja
n. 100 g salaattijuustokuutioita
Lisäksi: 
½ pss jääsalaattia
rucolaa
Kastike halutessa:
2 dl turkkilaista jogurttia
2 tl sokeria
1/4 dl tuoretta minttua tai persiljaa

  Kuumenna vesi kiehuvaksi. Lisää suola ja couscous. Nosta kattila liedeltä ja anna hautua pakkauksen ohjeen mukaan. Lisää joukkoon voi ja sekoita haarukalla irtonaiseksi. Anna jäähtyä. 
  Leikkaa sipuli ohuen ohuiksi viipaleiksi. Laita viipaleet pieneen kulhoon ja lisää öljy, appelsiinimehu ja sokeri. Sekoita ja anna marinoitua salaatin valmistamisen ajan.
  Kuutioi paprika ja lohko tomaatit. Valuta juusto. Huuhdo ja kuivaa salaatti ja rucola. Revi salaatinlehdet ja rucola ja levitä niistä puolet laakealle vadille. 
  Sekoita couscous, vihannekset ja loput salaattilehdet keskenään. Kaada seos salaattipedille. Levitä päälle loput rucolat sekä salaattijuustokuutiot, murenna ne halutessasi.
  Sekoita kastikeainekset keskenään ja tarjoa kastike erikseen. Tarjoa salaatti sellaisenaan tai grillatun makkaran kaverina.



28. joulukuuta 2014

Pikku pikku piirasia joululaatikoiden jämistä

Joululaatikot on hyviä,  mutta aina ne alkaa jossain vaiheessa tökkimään. Eilen ruokia jääkaappiin laittaessa pälkähti päähän, että jospa leipoisi lopuista laatikoista pieniä piirasia. Taikinaksi tein rönttösissä käytettävän ruistaikinan ja täytteeksi laitoin bataatti-, porkkana-, peruna- ja punajuuri-aurajuustolaatikon loput. Hämmentävän hyviä näistä tuli, jopa punajuuri-aurajuustotäytteiset kelpasi, vaikka niiden toimivuutta hieman epäilinkin. Näin laatikot tulee syötyäkin, kun muuten olisi tullut heitettyä loput pois. Mitään kaunokaisia mun piirakoista ei tullut, sillä ei näillä tönkkösormilla saa mitään rypytyksiä tehtyä. Mutta makuhan se tärkein on. Jos joululaatikoita jäi ja jaksaa tovin näiden kanssa askarrella, niin suosittelen! 




Laatikkopiiraat eli piirakat joululaatikoiden rippeistä

Kuoritaikina:
3 dl vettä
10 g hiivaa
1 tl suolaa
n. 4½ dl ruisjauhoja
1 dl vehnäjauhoja
n. ½ dl voisulaa
Täyte:
bataatti-, porkkana-, peruna-, lanttu- ja/tai 
punajuuri-aurajuustolaatikkoa
Voiteluun:
voita
vettä

  Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja jauhot ja sekoita. Lisää lopuksi loraus rasvaa ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Taikinan tulee olla kiinteää ja sitkeää.
  Pyöritä taikinasta tanko, jaa tanko pieniksi paloiksi ja pyörittele palat kakkaroiksi. Peitä kakkarat leivinliinalla tai kelmulla. Kauli yksi kakkara kerrallaan reilusti jauhotetulla pöydällä ohueksi, pyöreähköksi levyiksi. Nosta levyt päällekkäin leivinliinan tai kelmun alle, ripottele tarvittaessa jauhoja väliin, etteivät kuoret tartu toisiinsa.
  Pyyhi enin jauho pois ja levitä kuoren keskelle ohut kerros kylmää laatikkoa. Jätä reunoille noin sentti pari tilaa rypytystä varten. Nosta reunat täytteen päälle ja rypytä.
  Kypsennä piirakoita 250 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Sulata voi kattilassa vesitilkan kanssa ja voitele uunista otetut piirakat heti vesi-voiseoksella. Nosta piirakat astiaan ja laita päälle leivinpaperi sekä leivinliina, jotta piirakat pehmenevät.




Potato junkie - koukuttava baijerilainen perunasalaatti

Joulu on taas lusittu ja kivaa oli. Aattona oli appivanhemmat ja miehen sisko meillä syömässä, joulupäivä vietettiin oman sakin kesken ja tapaninpäivänä saatiin astella anopin patojen ääreen. Sen jälkeen, kun jouluaterian sain valmiiksi, en ole keittiössä juuri hääräillyt. Muutama kokkaus- ja bloggausvapaa päivä teki todellakin hyvää. Vielä eilen ajatus keittiössä hääräilystä tympi, mutta tänä aamuna pää oli jo täynnä ideoita ja intoa tarttua kauhan varteen. 

Aamusella tein lounasta ajatellen baijerilaisen perunasalaatin Maukkaita pikkupaloja-kirjan ohjeen mukaan. Tuon kirjan sain äidiltäni jokin aika sitten ja luultavasti kyseinen kirjanen on meidän perheessä ollut jo hyvän tovin. Kirja on muistaakseni jostain 60-luvulta. Kirjassa on paljon hauskoja ideoita moniin pikkupurtaviin, joten kirja saa edelleenkin hyllyssä pysyä. Tästä kirjasta löytyy mm. ohje tomaatti-kananmunakärpässieniin, joita on joskus tullut tehtyä halloweeniksi. Jotenkin oon ajatellut sen olevan uudempi idea, mutta väärässä olin. 

Salaatti itsessään oli hyvää ja toimisi varmasti hyvin liha- tai makkararuokien lisukkeena. Me syötiin tämä ihan sellaisenaan. Jos salaattiin haluaa vähän väriä, voi tavallisen sipulin korvata punasipulilla, eikä yrtitkään tätä pahentaisi.




Baijerilainen perunasalaatti
(4ann.)

1 l (8-10kpl) perunoita
1 (puna)sipuli
1 omena 
2 etikkakurkkua
4 rkl öljyä
2 rkl viinietikkaa tai sitruunamehua
1 tl suolaa
½ tl sinappia
3/4-1½ dl kiehuvaa vettä tai lihalientä

  Hienonna sipuli oikein hienoksi, kuutioi omena ja kurkut. Sekoita öljy, etikka/sitruunamehu, suola ja sinappi keskenään. Laita sipulisilppu sekä omena- ja kurkkukuutiot kulhoon ja kaada öljyseos päälle. Kiehauta vesi tai lihaliemi ja kaada ainesten päälle kulhoon.
  Leikkaa lämpimät, vastakeitetyt perunat viipaleiksi ja nosta viipaleet kulhoon. Sekoita varovasti. Anna salaatin maustua viileässä muutaman tunnin ajan. Jos salaatti näyttää liian kuivalta, lisää siihen hieman öljyä ja vettä. 
  Koristele salaatti halutessasi kurkulla, tomaatilla tai salaatinlehdillä. Tarjoa paistetun tai pariloidun kalan tai lihan kera. Hyvää on kyllä sellaisenaankin.

Muutama kirpparilöytö ja joululahjaksi saadut pari keittokirjaa eivät oikein helpottaneet tätä mun keittokirjaprojektia. Tytöltä sain lahjaksi upean Amerikan keittokirjan ja äidiltä kauniin Kakkujen kuningattaret -kirjan. Mutta eipä näiden kirjojen läpikäymisen kanssa niin kiire ole. Selailen ja testailen kirjoja sitä mukaa, kun hyvältä tuntuu.





23. joulukuuta 2014

Taas toivotus hyvän joulun! (kera punajuuri-aurajuusto- ja porkkanalaatikon)

Nyt alkaa joulutohinat olla hyvällä mallilla. On siis aika toivottaa teille oikein hyvää ja rauhallista joulua! Nauttikaahan hyvästä ruoasta ja läheistenne seurasta <3 Palataan asiaan, kunhan kinkut ja laatikot on syöty.




Ennen "joululomalle" siirtymistä voisi laittaa jakoon pari herkullista laatikko-ohjetta. Punajuurilaatikon ohje on sovellettu Kotilieden ohjeesta, porkkanalaatikon ohje löytyi puolestaan Maku-lehden sivuilta. 




Punajuuri-aurajuustolaatikko

500 g punajuuria
2 rkl öljyä tai margariinia
2 punasipulia
2 dl spelttihelmiä
n. 5 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
rouhittua mustapippuria
150 g aurajuustoa
½ dl kermaa 

  Kuori ja raasta punajuuret. Kuori ja silppua sipulit. Kiehauta vesi kattilassa ja liuota siihen liemikuutio. 
  Kuumenna rasva pannulla, lisää sipulit ja kuullota. Lisää joukkoon punajuuriraaste ja spelttihelmet. Lisää vähitellen kasvislientä. Kypsennä noin 20 minuuttia miedolla lämmöllä välillä nestettä lisäillen ja sekoitellen.
  Lisää lopuksi juusto, kerma ja pippuri. Kaada seos voideltuun uunivuokaan ja kypsennä 150-asteisessa uunissa noin 30-45 minuuttia.

Porkkanalaatikko

3 dl vettä
1½ dl puuroriisiä
7 dl maitoa
2 kananmunaa
1½ tl suolaa
2 rkl siirappia
ripaus valkopippuria
ripaus muskottipähkinää
Päälle:
voinokareita
korppujauhoja

  Kiehauta vesi kattilassa. Lisää riisi ja ja anna kiehua, kunnes neste on imeytynyt riiseihin. Lisää maito ja anna hautua kannen alla miedolla lämmöllä lähes kypsäksi puuroksi. 
  Kuori ja raasta porkkanat hienoksi raasteeksi. Lisää raaste ja muut ainekset riisin joukkoon. Kaada seos voideltuun suureen uunivuokaan. Ripottele päälle korppujauhoja ja voinokareita. 
  Kypsennä porkkanalaatikkoa uunissa 175 asteessa noin tunnin. 

Slice up the cake! - joulun mehevä puolukka-maustekakku

Tänä jouluna kuivakakkujen leipominen on jäänyt vähän vähälle. Yhden taatelikakun tein meille, yhden äidille. Lisäksi joulun kahvipöytään leivoin puolukkaisen maustekakun sekä olut-suklaakakun. Tämä puolukkainen maustekakku on ihanan mehevää ja hyvääkin, mutta ei tästä kyllä puolukan makua löydä. Oikein kelpo kakku silti ja taatusti paranee vanhetessaan.




Puolukkainen maustekakku

100g voita
2 kananmunaa
3 dl fariinisokeria
2 tl kanelia
1½ tl hienonnettua kardemummaa
1 tl inkivääriä
3½ dl vehnäjauhoja
2 tl soodaa
½ dl ranskankermaa
½ dl piimää
1 dl kiinteää puolukkahilloa

  Voitele ja jauhota pitkulainen tai pyöreä vuoka, 1½ litraa. Sulata rasva ja anna jäähtyä. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi. Lisää mausteet sekä jauho-soodaseos vuorotellen ranskankerman, piimän ja puolukkahillon kanssa. Nostele taikina vuokaan. Paista uunin alaosassa 175 asteessa 45-60 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla.

Kääpiölinnassa jouluvalmistelut alkavat olla loppusuoralla. Kinkku on uunissa ja rosolliainekset kiehumassa. Vielä täytyisi graavata kala, tuoda kuusi ja matot tupaan ja paketoida lahjat. Meidän mittapuulla hyvällä mallilla siis :) Yritän vielä pari jouluista ohjetta laittaa teille jakoon, ennen kuin Kääpiölinnan hiljenee joulun viettoon. 

22. joulukuuta 2014

Possu on täytetty kaalilla ja rucolalla

Jos joulukinkku ei innosta, ehtii joulupöytään tehdä vaikka tällaisen herkullisen täytetyn possun ulkofileen. Tämän rullan täytteenä on kiinankaalta sekä rucolaa ja päällensä possu sai peitteen ilmakuivatusta kinkusta. Yleensä jätän possun ulkofileet kauppaan, sillä en koskaan onnistu niitä kypsentämään oikein. Tällä kertaa sai uunista nostaa ihanan mehukkaan possunpalasen. Täytekin oli oikein hyvä, joskin heti kävi mielessä, että sienistä ja sipulista tehty täytekin voisi toimia paremmin kuin hyvin. Tämäkin ohje on ikivanhasta mapistani, joten ohjeen alkuperää en tiedä. Possun kaveriksi voisi tehdä sinapilla maustetun kermakastikkeen, minä en tosin joululaatikko-operaation jälkeen enää jaksanut kastikkeita keitellä.




Täytetty possunfilee
(6-8ann.)

n. 1 kg possun ulkofileetä
150-200 g ilmakuivattua kinkkua
suolaa
pippuria
2 rkl vahvaa sinappia
Täyte:
150 g savoijin- tai kiinankaalta
50 g rucolaa
50 g margariinia
3 rkl vahvaa sinappia
2 rkl ruokakermaa
1½ rkl perunajauhoja
ripaus suolaa
Sitomiseen:
puuvillanarua

  Puhdista lihan pinnalta rasva ja ylimääräiset kalvot. Leikkaa lihaan pituussuunnassa syvä viilto niin, että filee aukeaa kuten kirja. Nuiji lihaa hieman ohuemmaksi lihanuijalla ja mausta suolalla ja pippurilla. (Minä en tässä kohtaa suolaa laittanut.)
  Leikkaa kaali ohuiksi suikaleiksi ja kuullota rasvassa, kunnes kaali on pehmeää. Lisää seokseen sinappi, kerma, perunajauhot ja tarvittaessa suolaa.
  Levitä kaaliseos fileen sisään ja kääri filee rullalle. Levitä fileen pinnalle sinappia ja vuoraa filee kauttaaltaan kinkkuviipaleilla. Sido filee langalla tiukaksi paketiksi ja nosta vuokaan. Kypsennä 180 asteisessa uunissa noin 45 minuuttia, kunnes liha on kypsää. Nosta liha uunista ja anna vetäytyä hetken ennen leikkaamista.
  Tarjoa veneperunoiden, sinappi-kermakastikkeen ja salaatin kera.




21. joulukuuta 2014

Minne glögi pantu on? - omenainen vaalea glögi

Lauantaina keittelin tämän vuoden ensimmäiset omatekoiset glögit. Glögin valmistaminen on todella helppoa, mutta silti useimmiten tulee turvauduttua valmiisiin juomiin. Tämän glögiohjeen oon kopsannut mappeihini monen monta vuotta sitten, eli ohjeen alkuperästä ei ole mitään tietoa. Maultaan tämä glögi oli aika mieto, mutta ainahan noita mausteita voi laittaa vähän reilummin. Sitruunaviipaleet ja rusinat jätin valmiista juomasta pois.




Vaalea jouluglögi
(6ann.)

1 l omenatäysmehua
1 kanelitanko
6 kokonaista neilikkaa
1 laakerinlehti
½ tl kokonaisia kardemummansienemiä
2 rkl juoksevaa hunajaa
Laseihin:
sitruunaviipaleita
rusinoita
manteleita

  Mittaa omenatäysmehu ja mausteet kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja anna hautua kannen alla hautua kannen alla miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia. Mausta hunajalla. Siivilöi glögi ja kaada laseihin, joissa on lusikka. Pane jokaiseen lasiin halutessasi sitruunaviipale, rusinoita ja manteleita.

Mun keittokirjaprojekti hidastui tänään melkoisesti, kun kirpparireissulla mukaan tarttui kuusi uutta keittokirjaa. Hups. Mutta onneksi olivat pieniä kirjoja, niin mahtuvat vielä hyllyyn. Lisäksi löydettiin Arabian Saara-sarjan iso tarjoilulautanen todella halvalla! Mies on noita Saara-astioita saanut vanhemmiltaan ja niitä on sitten haalittu lisää vähän kerrallaan. Kaikkea muuta alkaa olla kivasti, mutta mukeja saisi vielä löytyä, enkä ollenkaan pahastuisi kannustakaan. Yleensä noiden hinnat ovat vaan niin hirvittävät, etten raaski niitä ostaa, vaikka jostain löytyisikin. Onneksi välillä tekee tällaisia loistavia löytöjä.

19. joulukuuta 2014

She fixes fixes chicken for me! - aasialaisvivahteinen broileri-riisilaatikko

Viime päivät ovat olleet melkoista juoksemista paikasta toiseen, eikä blogin päivittämiseen ole ollut aikaa. Tai jos aikaa on ollut, oon ollut niin väsyksissä, ettei ajatus kirjoittamisesta ole houkutellut pätkääkään. Mutta jospa nyt saisi edes yhden ohjeen jakoon. 

Tämän broileri-riisilaatikon tein jo alkuviikosta. Sapuskan kuva on kaikkea muuta kuin onnistunut, mutta koska ruoka oli aika jännää ja hyvää, niin pakkohan tämä ohje on koneelle naputella. Ohjeen löysin Keittiön tuliset herkut-kirjasta, mutta hieman jouduin soveltelemaan. Täysjyväriisin vaihdoin basmatiriisiin ja neljän chilin sijaan laitoin vain yhden. Enemmänkin olisi voinut laittaa, sillä ei tuo yksi chili oikein ruoassa maistunut. Currykin vaihtui currytahnaan, jota laitoin vähän vähemmän. Ruoan myötä keittokirjahaaste eteni taas yhden kirjan verran... jee!




Broileri-riisilaatikko
(4ann.)

200 g (täysjyvä)riisiä
suolaa
vettä
3 sipulia
2 valkosipulinkynttä
1-4 tulista chiliä
pala inkivääriä
2 rkl currya tai 2-3 tl punaista currytahnaa
5-6 rkl seesamiöljyä
500-700 g broilerin rintafileetä
soijaa
pippuria
2 kananmunaa
2½ dl kookosmaitoa 
voita vuoan voiteluun

  Keitä riisi lähes kypsäksi suolalla maustetussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan. Kaada vesi pois ja pane riisi sivuun. 
  Kuori ja kuutioi sipulit. Kuori ja murskaa valkosipulit. Halkaise chilit, poista kannat ja siemenet, huuhtele juoksevalla vedellä ja taputtele kuivaksi talouspaperilla.
  Kuutioi chilit. Kuori ja kuutioi inkivääri. Kuumenna puolet öljystä, lisää sipulit, chilit ja inkiväärit ja mausta currylla tai currytahnalla. Hauduta kasvisseosta 4 minuuttia.
  Kuumenna uuni 180 asteeseen. Suikaloi broilerin rintafileet. Kuumenna loppu öljy ja ruskista suikaleet kauttaaltaan. 
  Mausta broilerit suolalla ja pippurilla, lisää maun mukaan soijaa. Nosta pannu liedeltä ja anna maustua 10 minuuttia.
  Voitele vuoka voilla ja pane kasvikset, broilerit ja riisi kerroksittain vuokaan. Vatkaa kananmunat kookosmaitoon ja kaada vuokaan. Paista uunin keskitasolla noin 25 minuuttia.

16. joulukuuta 2014

Kuiske kuuluu: "Miltä ruoka maistaa?" - testissä Snellmanin juhlakinkku ja muuta hyvää kinkun kaveriksi

Mun on pakko tunnustaa, että oon ihan hirvittävän kaavoihin kangistunut, mitä tulee jouluruokiin. Aina täytyy olla samat laatikot, soosit ja salaatit ja kinkku kuorrutettuna samalla tavoin. Siksi olin aika iloinen, kun Snellman lahjoitti kokeiltavaksi pienen maatiaispossun juhlakinkun. Varsinainen joulukinkku oli jo tilattu ja kolmen kilon kinkku olisi muutenkin siihen tarkoitukseen liian pieni, joten ajattelin ilahduttaa appivanhempia kutsumalla heidät pikkujoulupäivälliselle. Samalla sain hyvän mahdollisuuden kokeilla eri kuorrutusta ja kastikkeita. Laatikoitakaan en tähän hätään alkanut paistamaan, vaan hain tuttuja, jouluisia makuja vähän muuta kautta. 

Snellmanin maatiaspossun Kunnon juhlakinkku on leikattu yhdestä kinkusta, eikä siihen ole lisätty mitään ylimääräisiä lihaspaloja. Kinkku on harmaasuolattu ja suolauksen jälkeen kinkkujen annetaan levähtää vuorokauden ennen pakkaamista, jolloin ylimääräinen suolaneste valuu kinkusta pois, eikä kinkku kutistu paistamisen aikana. Kinkkuihin käytetyt porsaat tulevat Snellmanin Maatilan Parhaat-laatuohjelman mukaisilta tiloilta ja liha on täysin kotimaista. Possujen ruokintaan käytetään pääsääntöisesti viljaa ja GM-vapaata rehua. Maatiaispossuista voi käydä lukemassa lisää Snellmanin sivuilta.

Miltä se Kunnon juhlakinkku sitten maistui? Ensin täytyy kertoa kinkun hyvät puolet. Kinkkua paistaessa kinkku tosiaan piti kokonsa, ei paistolientä muodostunut kovinkaan paljoa. Olen tainnut ennenkin kertoa noin parinkymmenen vuoden takaisen sattuman, kun vielä aattoaamuna on metsästetty uutta kinkkua, kun ensimmäinen kinkku kutistui paistaessa olemattomaksi. Tälle ei kuitenkaan niin käynyt. Kinkku osoittautui yllättävän riittäväksi, vaikkei tuolla painoa kovin paljoa ollutkaan. Osansa tekee se, ettei tässä ollut luuta, eikä potkaa mukana, vaan koko kinkku oli syötävää. Tästä päästään myös siihen eniten mielipiteitä jakaneeseen asiaan, eli makuun. Appiukon mielestä kinkku oli hyvä, mies moitti vähän mauttomaksi ja minä puolestaan aavistuksen liian suolaiseksi. En tiedä kuinka paljon makuun vaikuttaa se, että meillä on tavattu syödä luullista juhlakinkkua. Voiko se luu antaa paistettaessa niin paljon makua lisää? Suolauksien suhteen kinkut lienee jonkinverran yksilöitä, joten yhden kinkun perusteella en lähtisi kaikkia tuomitsemaan. Hyvin kinkku kuitenkin teki kauppansa. Pienelle perheelle tällainen sopisi mainiosti, jos ei halua syödä kinkkua viikkotolkulla. 

Kinkun päälle innostuin kokeilemaan Snellmanin sivuilta löytynyttä maissihiutalekuorrutetta ja kastikkeeksi tein Mustapekka-juustokastikkeen. Kuorrutuksesta tykkäsin ja se oli varsin varteenotettava vaihtoehto perinteisemmälle korppujauhokuorrutteelle. Juustokastikkeen mustapippurisen juuston korvasin makealla chili-juustolla, mutta siitä huolimatta, tai ehkä juuri sen takia kastikkeesta tuli oikein hyvä! Kyllähän se soti vahvasti niitä mun perinteisiä kinkkukastikkeita vastaan, mutta näin pikkujouluna tuo oli ihan hyvä valinta. Kastiketta tein alla olevasta ohjeesta vain puolet ja silti riitti neljälle aikuiselle oikein hyvin. Jostain syystä sain kastikkeen juoksettumaan, mutta eipä se onneksi makuun vaikuttanut. Kuvaa en näköjään kastikkeesta hoksannut ottaa, mutta eipä siinä mitään erikoista ollut.




Joulukinkku maissihiutalekuorrutteella

3 kg:n juhlakinkku
Kuorrutus:
1 keltuainen
½ dl sinappia
2 rkl siirappia
murskattuja maissihiutale

  Sulata kinkku pakkauksen ohjeen mukaan. Kolmen kilon kinkun sulamiseen jääkaapissa menee noin 1-2 vuorokautta. Nosta kinkku huoneenlämpöön vähintään viisi tuntia ennen paistamista. Kinkun sisälämpötilan tulisi olla +10 astetta uuniin laitettaessa.
  Lämmitä uuni 100 asteeseen. Huuhtele ja kuivaa kinkku. Jätä verkko paikoilleen. Laita kinkku paistopussiin ja työnnä paistomittari kinkkuun niin, että kärki on keskellä kinkkua. Leikkaa paistopussiin pieni ilmareikä.
  Nosta kinkku paistopusseineen pellille rasvapuoli ylöspäin. Kypsennä kinkkua noin 1½ tuntia yhtä kiloa kohti. Kypsän kinkun sisälämpötila on noin 74 astetta, ylikypsän kinkun 83 astetta. Lämpötila nousee vielä hieman, kun nostat kinkun pois uunista.
  Kaada pussissa oleva rasva kattilaan, poista kinkusta verkko ja halutessasi enin rasva. 
  Sekoita kuorrutusta varten keltuainen, sinappi ja siirappi. Levitä seos kinkun pintaan. Seos on aika juoksevaa, mutta pysyy kyllä kinkun päällä. Ripottele päälle kevyesti murskattuja maissihiutaleita.
  Kuorruta kinkku 250 asteisessa uunissa, kunnes pinta on kauniin värinen. Mulla aikaa meni viitisen minuuttia. Kuorruttamisen kanssa kannattaa olla tarkkana, sillä pinta palaa helposti.

Kermainen mustapekkakastike

4 dl kermaa
1 Mustapekka-juusto (pippuri tai makea chili)
4 rkl vasikanfondia
1 tl chilimaustetta
1 rkl grillimaustetta
1 tl kokonaisia viherpippureita
1 dl vettä
1-2 rkl maizenaa

  Sekoita kattilassa kerma, juusto, fondi ja mausteet. Kuumenna kiehuvaksi. Sekoita maizena veteen ja kaada suurus kastikkeen joukkoon. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita.

Kinkun ja kastikkeen lisäksi pöydästä löytyi mm. juuresvanukasta, paistettuja lanttukuutioita, siirappisipuleita sekä waldorfinsalaattia. Juuresvanukas oli ihan ok, mutta parempaa olisi tullut, jos olisi keittänyt juuressoseen itse. Siirappisipulit sen sijaan oli herkkua!




Juuresvanukas

1pkt(500g) juuressosetta
½ pss perunasosejauhetta
2 rkl korppujauhoja
½ dl siirappia
ripaus valkopippuria
1 tl suolaa
3 kananmunaa

  Mittaa juuressose, perunasosejauhe, korppujauhot, siirappi ja mausteet kulhossa. Erota kananmunista keltuaiset ja valkuaiset. Lisää keltuaiset juuressoseeseen hyvin sekoittaen. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää vaahto kevyesti nostellen juuressoseen joukkoon. Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Kypsennä 175 asteisessa uunissa noin 45 minuuttia.




Siirappisipulit
(3-4ann,)

350 g salottisipulia
250 g punasipulia
1 valkosipuli 
15 g öljyä ja voita
suolaa
mustapippuria
1/4 dl siirappia
1 rkl punaista balsamicoa
ruohosipulia

  Kuori sipulit ja valkosipulinkynnet. Jos punasipulit on suuria, leikkaa ne puoliksi tai lohkoiksi. Kuumenna rasva pannussa ja lisää sipulit. Kypsennä keskilämmöllä 10-12 minuuttia, silloin tällöin käännellen. Lisää valkosipulikynnet, mausteet ja siirappi. Anna sipulien muhia 5-10 minuuttia tai kunnes ovat pehmenneet. Sipuleihin saa jäädä hieman purutuntumaa. Mausta sipulit balsamicolla juuri ennen tarjoilua. Ripottele pinnalle hienonnettua ruohosipulia.




Waldorfinsalaatin ohjeen löysin Pirkan parhaat jouluherkut -kirjasta.

Waldorfinsalaatti

4-5 lehtisellerin vartta
2 hapahkoa omenaa
1 tlk (227g) ananaspaloja TAI
100 g viinirypäleitä 
1 dl rouhittuja hassel- tai saksanpähkinöitä
Kastike:
1 dl majoneesia
1 dl kermaa 
1 rkl ananaslientä
1/4 tl suolaa
ripaus pippuria

  Huuhdo lehtisellerin varret ja kuori omenat. Leikkaa sellerinvarret hyvin ohuiksi suikaleiksi. Kuutioi omenat, halkaise rypäleet. Sekoita salaatin ainekset keskenään. 
  Ohenna majoneesi kermalla ja mausta. Lisää kastike salaattikulhoon ja sekoita varovasti.

Kinkun lahjoitti Snellman



14. joulukuuta 2014

Eat a lil' chicken - helppo, herkullinen paprikabroileri

Tyttö ei voi sietää ruokia, joissa on kypsennettyä tomaattia tai paprikaa. Siksi käytin heti tilaisuuden hyväksi ja tytön ollessa muualla viikonlopun, tein ihanaa unkarilaista paprikabroileria, johon sai upottaa parit tomaatit ja paprikat. Tämäkin ohje löytyi ikivanhasta mapistani, joten ohjeen alkuperästä mulla ei ole hajuakaan. Ruoka valmistuu nopeasti, vaikka tähän käytetäänkin broilerin luullisia rintaleikkeitä. Nestettä ei tarvitse lisätä, sillä tomaateista ja smetanasta muodostuu ihan tarpeeksi kastiketta. Mies kaipasi tähän vähän enemmän potkua, mutta sitä saa helposti laittamalla reilummin cayennepippuria. 




Paprikás csirke eli paprikabroileri

n.800g marinoimattomia broilerin rintaleikkeitä
1 iso sipuli
2 rkl öljyä
2 rkl paprikajauhetta
ripaus cayennepippuria
1½ tl suolaa
2 vihreää paprikaa
2 tomaattia
1 tlk smetanaa
1 rkl vehnäjauhoja

  Poista rintaleikkeistä luut, mutta jätä nahka. Paloittele leikkeet reilun kokoisiksi haarukkapaloiksi. Hienonna sipuli. Poista paprikasta siemenet ja kannat ja paloittele paprikat reiluiksi paloiksi. Kuutioi tomaatit.
  Kuullota sipuli öljyssä paistokasarissa tai padassa. Sekoita joukkoon paprikajauhe ja cayenne. Lisää broileripalat ja ruskista ne kauttaaltaan. Mausta suolalla. Kaada joukkoon tomaatit ja paprikat. Hauduta miedolla lämmöllä kannen alla vajaa 10 minuuttia välillä sekoittaen.
  Sekoita smetanan joukkoon vehnäjauhot ja lisää pataan. Keitä hiljalleen vielä 5 minuuttia. Tarjoa pastan tai keitettyjen perunoiden kanssa. Meillä tämä syötiin riisin kera. Salaatiksi sopivat etikalla, suolalla ja sokerilla maustetut kurkkuviipaleet.

13. joulukuuta 2014

Date(cake) with Elvis... - joulun ensimmäinen taatelikakku

Taas sain muistutuksen siitä, ettei yliväsyneenä kannattaisi alkaa leipomaan mitään uudella ohjeella. Eikä ainakaan silloin, kun jaloissa pyörii flunssainen, mutta ylienerginen pikkumies. Lupasin leipoa äidilleni taatelikakun jouluksi ja ajattelin kokeilla ikivanhasta mapista löytynyttä ohjetta. Ohje poikkesi normaalista mm. siten, että valkuaiset ja keltuaiset vatkattiin erikseen. Homma alkoi mennä pieleen heti alkuvaiheessa, kun unohdin kakkuun tarvittavat sultanarusinat kauppaan. Toinen moka sattui, kun yritin saada keltuaisia eroteltua. Tottahan onnistuin hajottamaan yhden keltuaisen sillä seurauksella, että muutama tippa pääsi valkuaisen joukkoon. Sama kävi tytölleni, joka halusi ensimmäistä kertaa kokeilla keltuaisten ja valkuaisten erottelua. Enimmät keltuaiset sain onneksi pois, mutta kyllä se hieman vaikutti valkuaisten vaahtoutumiseen. Ja ettei homma luistaisi yhtään paremmin, heitin pilkotut pähkinät jauhojen joukkoon, vaikka ne olisi pitänyt laittaa erikseen. Jauhot kun olisi pitänyt siivilöidä taikinaan. Tämän kaiken lisäksi erehdyin kääntämään hetkeksi selkäni, jonka seurauksena pilkotuista taateleista katosi melko iso osa pikkumiehen kitusiin... En tiedä johtuiko näistä mun mokista, vai paistoinko kakun liian suuressa vuoassa, että kakku jäi vähän matalaksi. Onneksi maku oli kuitenkin kohdillaan! Taidan jättää tämän kakun meidän syötäväksi ja tehdä äidille uuden viime vuonna hyväksi havaitulla ohjeella. Tämän taatelikakun ohjeen alkuperää en enää muista, sillä olen kopsannut tuon jostain liki 15 vuotta sitten.




Taatelikakku

4 kananmunaa
2 dl sokeria
250 g kivettömiä taateleita
200 g sulatettua voita
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl jauhettua inkivääriä
½ rkl jauhettua kanelia
½ rkl jauhettua muskottipähkinää
hyppysellinen jauhettua neilikkaa
1 dl rouhittuja pekaani- tai saksanpähkinöitä
(1 rkl sultanarusinoita)

  Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Hienonna taatelit ja sekoita sulatetun rasvan joukkoon kulhossa. Sekoita vehnäjauhojen joukkoon leivinjauhe ja mausteet. Voitele ja korppujauhota rengasvuoka. Lämmitä uuni 175 asteiseksi.
  Vatkaa keltuaisia, kunnes ne vaalenevat. Lisää sokeri ja jatka vatkaamista, kunnes vaahto on vaaleaa ja sakeaa. Vatkaa keltuaisvaahto vähitellen taateli-rasvaseokseen.
  Vatkaa valkuaiset pehmeähuippuiseksi vaahdoksi ja kääntele joukkoon puolet keltuais-taateliseoksesta. Siivilöi joukkoon jauhoseos, lisää pähkinät (ja rusinat). Kääntele lopuksi taikinaan loput keltuais-taateliseoksesta.
  Kaada taikina vuokaan, paista uunissa noin 45 minuuttia.





12. joulukuuta 2014

Chocolate chip cookies all day!

Viimeisimpänä, muttei suinkaan vähäisimpänä, löytyi keksirasiasta superherkulliset suklaahippukeksit, joiden ohjeen bongasin Sweet food o'mine-blogista. Vaikka näitä meillekin jäi melkoinen kasa, niin eipä ole enää. Katosivat nimittäin ensimmäisenä. Nyt vasta tajusin, että suklaata lipsahti reilummin kuin alkuperäisessä ohjeessa, mutta toisaalta, ei suklaata voi koskaan olla liikaa!




Chocolate chip cookies

200 g voita 
2 dl sokeria
2 dl intiaanisokeria
2 kananmunaa
5 dl vehnäjauhoja
1 tl soodaa
1 tl suolaa
1 tl vaniljasokeria
200 g maitosuklaata
100 g tummaa suklaata

  Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokerit kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää munat yksi kerrallaan samalla hyvin vatkaten.
  Sekoita vehnäjauhot, sooda, suola ja vaniljasokeri yhteen. Lisää vähän kerralla taikinaan, samalla sekoittaen. Sekoita tasaiseksi taikinaksi. 
  Lisää rouhittu suklaa ja sekoita, jotta suklaa tulee tasaisesti taikinaan. 
  Lusikoi ruokalusikallisia kukkuroita leivinpaperille pellille. Tasaisemman muotoisia pikkuleipiä saat, jos pyöräytät keot palloiksi. Paista uunin keskitasossa 175 asteessa noin 9-10 minuuttia. 


Remppakuulumisista voisi kertoa sen verran, että parasta aikaa on yksi mies asentamassa keittiöön kylmäkonvektoria. Vihdoin ja viimein saa keittiön viileäksi, jos yrittää kesäkuumalla väsäillä kermakakkuja! No, ei sitä pelkästään sen vuoksi asenneta, mutta tottahan se mun leipomisia helpottaa! Kolmas sähkömies lupasi hoitaa sähkörempan loppuun samalla, kun tulee tuon laitteen kytkemään. Tosin mä en usko, ennenkuin homma on valmis. Positiivista vielä on se, että eilen tuli myönteinen päätös korjausavustushakemukseen! Saadaan ihan kivasti takaisin maalämpörempan kustannuksista. Nyt saa siis alkaa suunnittelemaan putkiremppaa. Jospa sen jälkeen saisi elää hetken ilman remonttihuolia :)


10. joulukuuta 2014

So give me something spicy and hot! - Ullan ihana tacopiirakkapizza

Ettei nuo keksit ja joululeivonnaiset aivan alkaisi kyllästyttämään, oli pakko leipoa väliin jotain muuta. Ukko on taas iltavuorossa töissä ja koska työmaalla tuntuu olevan harvinaisen kiirus, tekee sitten kunnolla pitkää päivää. Siksi ajattelin ilahduttaa yöllä kotiin kömpivää ukkoa suolaisella leivonnaisella, jota saa sitten mutustaa yöpalaksi. Mun on jo pitkään pitänyt kokeilla Ulla Svenskin Suloiset suolaiset -kirjan tacopiirakkapizzaohjetta ja nyt sain sen aikaiseksi tehdä. Piirakka muistutti jotain pizzan ja piirakan välimuotoa ja maultaan oli oikein hyvä. Ohjeen jalopenot vaihdoin pepperoneihin, kun niitä sattui kaapista löytymään. Mausteet laitoin jo ruskistettuun jauhelihaan, enkä piirakan päälle, kuten ohjeessa oli. Jos texmex-jutut kolahtaa, niin kannattaa kokeilla! Stout kuulemma sopi tämän kanssa erinomaisesti.




Tacopiirakkapizza

Pohja:
15 g hiivaa
1 dl vettä
2½-3 dl vehnäjauhoja
1/4 tl suolaa
Pohjan päälle:
100 g kermaviiliä
1 pss (20g) Guacamole dipmix-seosta
Täyte:
200 g jauhelihaa
1 iso sipuli
300 g salsaa 
1 dl jalapenoja 
½ tl suolaa 
mustapippuria maun mukaan
kirsikkatomaatteja 
1 dl juustoraastetta

  Valmista pohja liuottamalla hiiva kädenlämpöiseen veteen, vaivaa joukkoon vehnäjauhot ja suola. Anna taikinan kohota täytteen valmistamisen ajan.
  Ruskista jauheliha ja silputtu sipuli, mausta suolalla ja pippurilla. Lisää salsa joukkoon. Anna kastikkeen kiehua miedolla lämmöllä 10 minuuttia. 
  Kauli taikina 30*23cm piirakkavuokaan sopivaksi. Voit valmistaa sen myös halkaisijaltaan 28cm pyöreässä vuoassa. 
  Sekoita kermaviili ja guacamole-dippi keskenään, levitä seos pohjan päälle. Kaada pinnalle jauhelihaseos ja pilko päälle jalapenoja. Lisää halkaistut kirsikkatomaatit ja juustoraaste.
  Paista piirakkaa uunin keskitasolla 250 asteessa 7-10 minuuttia tai kunnes se näyttää kypsältä. Mun piirakan kypsymiseen meni 13 minuuuttia.

En onnistunut käymään keittokirjaprojektia läpi ennen vuoden vaihdetta, sillä reilu 30 kirjaa olisi vielä jäljellä. Silti oon tyytyväinen, että onnistuin näinkin hyvin! Kovin montaa hutiostosta en ole tehnyt, sillä tähän mennessä poistoon on joutunut vain viisi kirjaa. Ei paha. Viimeisin kirja, eli Ulla Svenskin Suloiset suolaiset saa edelleen jäädä hyllyyn. Vaikka keittokirjoja ihan kivasti löytyykin, en ollenkaan pahastuisi, jos joulupukki toisi muutaman lisää...

Kääpiölinnan keittokirjat 
(jo käytetyt punaisella tekstillä, poistettavat sinisellä)

1. 1000 cocktailia
2. Alaston kokki (poistettu)
3. Arabialainen keittiö 
4. Arto Paasilinnan taivaallinen herkkukirja
5. Baarimestarin parhaat
6. Curryruoat
7. Diabeetikon ruokavalio
8. Eurooppalaisessa keittiössä
9. Farang - modernia aasialaista
10. Grilli- ja fondyyherkkuja
11. Grillikirja
12. Hannah Montana - Hannahin herkkuja
13. Helpot herkut - juhlaruokia
14. Herkkuja Indonesiasta
15. Hyvän olon herkut
16. Hyvää ruokahalua - Kotikokin parhaat ruokaohjeet
17. Ihanimmat piirakat
18. Italian herkut
19. Itämainen keittiö 
20. Juhlaleivonnaiset
21. Kansainväliset kotiruokasuosikit
22. Karvinen keittää
23. Keittiön tuliset herkut 
24. Keittotieto - kasvisruoat ja kastikkeet
25. Kiinalainen keittokirja
26. Kodin herkkuleivonnaiset 
27. Kodin parhaat juhlat
28. Koko perhe keittiössä 
29. Kotilieden iso leivontakirja
30. Kotilieden parhaat leivonnaiset
31. Kotilieden suuri keittokirja
32. Kotitalous 7
33. Kuppikakut
34. Kreikka - Välimeren keittiö 
35. Kätevä keittokirja
36. Lasten omat synttärikakut
37. Leipää monella tavalla 
38. Leivonta
39. Maailman herkut
40. Maailman keittiöt - opas kansainväliseen ruokakulttuuriin
41. Makeat herkut
42. Marjaherkkuja ja muuta hyvää
43. Maukas texmex-keittiö
44. Maukkaita pikkupaloja
45. Me-lehden ruokakirja
46. Menu keittokirja III
47. Mummo Ankan unelmaherkut
48. Murhaavan herkullista
49. Nanny Ogg's cookbook
50. New Yorkin baarimestarien parhaat drinkit 
51. Painonvartijat - Klassiset herkut
52. Paras keittokirja No 1. Noutopöytään. Parsaherkkuja. Unelmajälkiruokia.
53. Paras keittokirja No 2. Salaatteja. Grilliin. Piknikille. Ym.
54. Paras keittokirja No 3. Rapuja. Sieniä. Marja- ja hedelmäjälkiruokia. Ym.
55. Paras keittokirja No 4. Äyriäisherkkuja. Nopeaa. Suklaista.
56. Paras keittokirja No 5. Intialaista. Patoja. Pastaa.
57. Paras keittokirja No 10. Kananmunia. Lammasta. Kotileipää. Ym.
58. Parhaimmat ruokasienet ja sieniherkut 
59. Pastat
60. Pirkan paras leivontakirja 
61. Pirkan parhaat jouluherkut
62. Pirullisen kuuma chilikirja
63. Prinsessojen keittokirja 
64. Rottatouille - Mestarirotan reseptit
65. Ruokamatka maailmalle
66. Ruokasuosikit: Italia
67. Ruokasuosikit: Jälkiruoat 
68. Ruokasuosikit: Kiina
69. Ruokasuosikit: Kreikka
70. Ruokasuosikit: Meksiko
71. Ruokasuosikit: Sushi
72. Ruokasuosikit: Vokki
73. Ruotsalaisen kokin keittokirja
74. Ruutukokki - Kodin paras keittokirja 
75. Seuran herkut - suuri ruokakirja
76. Suloiset suolaiset
77. Superruokia - syömällä terveemmäksi
78. Suussa sulava suklaa
79. Syötävän hyvä olutkeittokirja
80. Syötävän suloiset kuppikakut
81. Taivaalliset täytekakut
82. Tee itse terveyssnapsit, -viinit ja -liköörit
83. Tyylikkäitä thaiherkkuja hetkessä 
84. Unelmakakut
85. Uusia makuja Kiinasta
86. Valkokankaan herkkuja
87. Vie kielen - Herkullisia ruokaohjeita hyvän mielen keittiöstä 
88. Vietnamilaisen keittiön parhaat
89. Viinanmaustajan käsikirja 
90. Vähäkolesterolista ruokaa
91. Värioppia ja sommittelua ruokaan - keittokirja
92. Wok-ruokien parhaat
93. Yksinkertaisesti parasta - Helppojen herkkujen opas
94. Zanuska - Venäläinen keittiö Jäämereltä Kaukasiaan
95. Fun food - Yllätyksellisiä oivalluksia keittiöstä 
96.  Salaattisuosikit ja parhaat buffetit
97. Tapakset ja antipastot 
98. Pieni jäätelökirja suurista nautinnoista 
99. Sopat!
100. Kakkutikkarit 
101. Kotilieden suuri juhlakirja
102. Lempileivonnaiset 
103. Reseptien aarteet sukupolvelta toiselle
104. Paras keittokirja NO 7. Jouluruokaa. Makeisia ja jälkiruokia. Uudenvuodenjuhlat.
105. Paras keittokirja NO 9. Broileria. Sitrushedelmiä. Papuja ja linssejä.
106. Nigella Lawson - Syötävän hyvää
107. Nigella express - hyvää ruokaa nopeasti
108. Gastronaatti
109. Talviruokaa

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...