4. toukokuuta 2015

Stayin' alive! - maapähkinävoikuppikakkuja ja terveisiä sairastuvalta

Terveisiä sairastuvalta. Hengissä ollaan, vaikka välillä meinasikin usko loppua. Viime viikon maanantaina iski raju vatsatauti ensin perheen miehiin. Pikkumies selvisi maanantaina melko vähällä, mutta sitten keskiviikkona olo olikin jo ihan toista luokkaa. Samalla sairastuin minäkin. Tyttö sinnitteli melko pitkään, kunnes torstaina soitti koulusta kotiin, että on kipeänä. Mies alkaa olla jo kunnossa, mutta me muut yritetään jotenkin selviytyä takaisin elävien kirjoihin. Olo on hutera, eikä vieläkään tee mieli syödä mitään. Onnistuin saamaan itselleni vielä sellaisen nestehukan, että vappupäivän yönä ambulanssihenkilökunta kävi antamassa mulle keittosuolaa suoneen. Leposykkeen huidellessa reilussa sadassa ja verenpaineiden hipoessa pilviä alkoi pumppu moittia oloaan, joten ei siinä auttanut kuin pyytää apua. Itse olin kyllä ihan valmis hyppäämään taksiin (jos sellaisen olisi edes siihen aikaan saanut) ja matkaamaan kiltisti ensiapuun muiden avuntarvitsijoiden joukkoon. Soitto päivystykseen muutti kuitenkin suunnitelmat ja sain parasta hoitoa ihan kotisohvalla maaten. Olosta ja oireista päätellen nestetasapaino ei vieläkään ole kunnossa, mutta ehkä se tässä hiljalleen palautuu. Mun vappupäivänä vallinneesta kunnosta kertonee jotain sekin, että kun yritin siirtää muumimukikokoelmaa meidän uuteen vitriiniin, jaksoin kantaa kaksi mukia kerrallaan paikoilleen ja sen jälkeen pitikin huilata hyvä tovi sohvalla. Tottahan ne mukit painaa melkoisesti ja matkaakin oli ainakin kolme metriä :D Pikkumiehen kuntoa jännittelen vielä, sillä eilen illalla alkoi uusi oksentelukierre. Nyt on jo vähän paremmassa kunnossa, mutta pakkohan tuo on pian viedä lääkäriin, sillä ei tuo juuri syö eikä juo. Ei vaikka kuinka uhkailisi, lahjoisi tai kiristäisi.

Koska olo alkaa olla aika turhautunut tähän voimattomuuteen, tekemättömyyteen ja ruokahaluttomuuteen, oli pakko yrittää keksiä jotain mielekästä tekemistä. Yleensä turhautumiseen auttaa leipominen, joten kaivoin sitten ainekset kaapista ja leivoin maapähkinävoikuppikakkuja "Kuppikakut"-kirjan ohjeen mukaan. Tyttö kyllä ihmetteli, että mikä järki on leipoa, kun kukaan muu kuin tuo ukkokulta ei pysty noita syömään. Syökööt mies sitten meidänkin edestä, sillä kuulemma usean ruokahaluttoman päivän jälkeen kaikki ruoka maistuu ja kelpaa paremmin kuin hyvin. Ihan hyvä, sillä ukon paino putosi viikon aina reilu viisi kiloa ja kun tuo on muutenkin tuollainen laiheliini, niin oikeasti ei olisi varaa pudota yhtään. Itse uskaltauduin syömään yhden kuppikakun ja kyllä se oikeastaan maistui aika hyvältä! Ei ollenkaan liian makea ja maapähkinävoikin maistui mukavasti. Kuorrutus ei kyllä oikein onnistunut, sillä jäi liian löysäksi, mutta mitäpä tuosta.




Maapähkinävoikuppikakut
(16kpl)

55 g pehmeää voita tai margariinia
225 g fariinisokeria
115 g maapähkinävoita
2 kananmunaa kevyesti vatkattuna
1 tl vaniljauutetta tai -sokeria
225 g vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 dl maitoa
Kuorrute:
200 g rasvaista, maustamatonta tuorejuustoa
25 g pehmeää (suolatonta) voita
225 g tomusokeria
Koristeeksi:
suolaamattomia maapähkinöitä tai pekaanipähkinöitä rouhittuna

  Kuumenna uuni 180 asteeseen. Aseta muffinssipellille 16 paperivuokaa. 
  Vatkaa voi, fariinisokeri ja maapähkinävoi isossa kulhossa huolellisesti sekaisin (1-2min.) Vatkaa munien rakenne kevyesti rikki ja lisää ne seokseen pienissä erissä välissä vatkaten. Lisää vaniljauute.
  Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään ja siivilöi ne taikinan joukkoon. Lisää maito ja sekoita taikina sekaisin isolla metallilusikalla. 
  Lusikoi taikina vuokiin. Paista kuumassa uunissa noin 25 minuuttia, kunnes kuppikakut ovat kohonneita, kullanruskeita ja tuntuvat kosketettaessa kiinteiltä. Siirrä ritilälle ja anna jäähtyä.
  Kuorrute: Mittaa kulhoon tuorejuusto ja voi ja vatkaa tasaiseksi. Siivilöi joukkoon tomusokeri ja sekoita hyvin. 
  Lusikoi kuorrute pursotinpussiin, jossa on iso tähtitylla. Pursota kuppikakkujen päälle pyörre ja koristele murskatuilla pähkinöillä. (Tai kuten mun tapauksessa, lusikoi löysä täyte kuppikakkujen päälle, risti sormet ja toivo, että se pysyy edes hetken kuppikakun päällä.)




4 kommenttia:

  1. Voih, onpa teillä sairasteltu oikein urakalla. Vatsatauti on ihan pahimmasta päästä, hyih! Paranemisia!

    Mä muuten tein vähän aikaa sitten hyvin samantapaisella ohjeella maapähkinävoi-suklaamuffineja. Niistä tuli aika kivoja, ei-liian-makeita suupaloja. Kivaa vaihtelua normimuffineille (siis perus suklaa- tai marjaversioille ;) ). Ohje tulossa blogiin jossain vaiheessa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi täällä alkaa hiljalleen elämä voittamaan kaikilla :) Tyttö oli vielä tämän päivän pois koulusta, mutta huomenna saa jo luvan mennä takaisin.

      Näitä syödessä ajattelinkin, että suklaa voisi toimia oikein hyvin! Mielenkiinnolla odotan ohjettasi.

      Poista
  2. Maapähkinävoin ystävä täällä laittaa reseptin kokeilulistalle. :) Näyttää hyvältä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Maapähkinävoi on kyllä huippuhyvää!

      Poista