6. marraskuuta 2016

Suo, kuokka ja Jussi!

Meille hyvin rakkaan ystävän äiti täytti vuosia ja sain kunnian tehdä juhliin kakun. Kun teemana oli "suo, kuokka ja Jussi". Kakun piti olla kantikas ja ojaa kaivettuna siten että ojan pohjalta näkee kakun sisälle. Kerrassaan hykerryttävän ihastuttava teema! Muuten sain kakun suhteen vapaat kädet. Kakkua suunnitellessa selvää oli, että pohjan piti olla suklainen. Ihan vaan jo sen vuoksi, että ruskea kakkupohja käy paremmin maasta. Ja koska suolla oltiin, niin mikäs sopisi paremmin täytteeksi kuin lakka! 

Jussin kokoaminen oli mulle hieman haastavaa, mutta tein sen pala kerrallaan. Siis ensin tein pään ja kropan ja kunhan ne ehtivät vähän kuivaa, kiinnitin kädet ja käsiin aiemmin tehdyn kuokan. Jalatkin tein erikseen ja kiinnitin ne vartaloon vasta lopuksi. Jussin sisällä on spagetit tukirankana. Tikkuja tai rautalankaa en halunnut käyttää, jos juhlien pienimmät haluavat koristeet syödä. Jussin jalat jätin tyngiksi ja ukko painettiin ojan pohjalle siten, että oli mukamas uponnut suohon sääriä myöten. Jussin jaloissa ja puiden rungoissa oli spagetit, joiden avulla koristeet sai paremmin pysymään kakussa pystyssä. 

Päälle tulleen suklaavaahdon kanssa oli pieniä ongelmia. Lisäsin suklaan kerman joukkoon aavistuksen liian lämpimänä ja vatkasin vaahtoa hieman liikaa. Siksipä tuo kuorrutus ei ole maailman kaunein. Mutta päivänsankari oli tyytyväinen kakkuunsa ja sehän se on tärkeintä!




Suklaa-lakkakakku

Pohja:
8 kananmunaa
3 dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
6 rkl kaakaojauhetta
1½ tl leivinjauhetta
Täyte:
7 dl vispikermaa
250 g mascarponea
200 g lakkoja 
1 dl lakkahilloa
½-1 dl vaniljakreemijauhetta
maun mukaan tomusokeria
Väliin:
n. 2dl lakkahilloa
Kostutus:
sulaneiden lakkojen mehua
omenamehua
Päälle: 
7 dl vispikermaa
100 g tummaa suklaata
tomusokeria maun mukaan
Koristeluun:
jäisiä lakkoja
suklaahippukeksejä
Marie-keksejä
kultaisia koristekuulia
vihreää sokerimassaa
ukko ja puut sokerimassaa

  Kuumenna uuni 175 asteiseksi. Voitele (ja jauhota halutessasi) kantikas (25*25cm) vuoka. 
  Vatkaa munat ja sokeri napakaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita vehnäjauhot, kaakaojauhe sekä leivinjauhe keskenään ja siivilöi vaahdon joukkoon. Nostele taikina varovasti sekaisin.
  Kaada taikina vuokaan ja kypsennä n. 45 minuuttia, tai kunnes pohja on tikulla koitettaessa kypsä. Anna jäähtyä hetki. Valmista pohja mielellään täyttämistä edeltävänä päivänä.
  Valmista täyte. Vatkaa kerma löysähköksi vaahdoksi, lisää joukkoon mascarpone ja vatkaa, kunnes vaahto on sopivan napakkaa. Lisää vatkaamisen loppupuolella vaniljakreemijauhe ja mausta maun mukaan tomusokerilla. Valuta sulaneet lakat ja sekoita ne sekä hillo täytteen joukkoon.
  Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Lisää lakoista tulleen mehun joukkoon omenamehua. Nosta alin kakkulevy kakkupahvin tai tarjoilualustan päälle. Kostuta pohja. Levitä päälle ohut kerros lakkahilloa sekä puolet täytteestä. Nostä päälle toinen kakkulevy, kostuta, sivele hillolla ja täytä. Nosta päälle vielä viimeinen kakkulevy ja kostuta. Peitä kakku kelmulla ja anna maustua jääkaapissa mielellään seuraavaan päivään.
  Sulata kuorrutetta varten tuleva suklaa varovasti mikrossa tai vesihauteessa. Vatkaa kerma löysähköksi vaahdoksi. Kaada suklaa joukkoon samalla varovasti vatkaten. Levitä heti kakun päälle epätasainen kerros suklaavaahtoa. Pursota reunat esim. tähtityllalla. 
  Kaiva kakun keskelle oja siten, että ensimmäistä täytekerrosta näkyy. Nostele ojasta tulleet pohjat paloina/muruina ojanpientareelle.
  Murustele vaaleita ja tummia keksejä sopivaksi muruksi. Levitä kakun päälle ensin tummaa keksirouhetta, sitten vähän sinne tänne vaaleita keksejä. Raasta hieman vihreää sokerimassaa ja ripottele kakun päälle. Nostele lakat ja koristeet paikoilleen ja koristele reunat kultahelmillä.











6 kommenttia: