27. helmikuuta 2016

Kolmas Late uunista ulos - Late Lammas-kakku vadelma-mascarponetäytteellä

Late Lammas-kakkuja on tässä blogissa nähty ennenkin, mutta koska tällä kertaa Late sai sisuksiinsa aivan eri täytteen, niin laitetaanpas tämäkin ohje jakoon.

Ystäväni mies vietti viikonloppuna 50-vuotissynttäreitään ja suurena Late-fanina päivää juhlistettiin tietenkin Late-kakulla. Toiveena oli tumma kakkupohja vadelmatäytteellä. Lupaa kysymättä sävelsin omiani ja lisäsin kakun sisälle pikkusipaisut suklaaganachea. Vadelmatäytteestä tein aavistuksen makeamman kuin yleensä. Kakun maku hieman hirvitti, mutta kuulemma kelpasi vallan mainiosti. Joka kerta tehdessä kakkuja muille päätän, että ei enää ikinä, mutta positiivisen palautteen jälkeen mieli muuttuu kummasti. 

Laten naama kannattaa tehdä hyvissä ajoin, jotta se ehtii kuivaa kunnolla. Muussa tapauksessa korvat eivät välttämättä pysy ehjänä kakun päällä. Itse tein koristeen reilu viikko ennen kakun tarjoilua.




Late Lammas-kakku (vadelma-suklaatäytekakku)

Vadelmamousse:
4 dl vispikermaa
250 g mascarponea
450 g pakastevadelmia sulatettuna
4 liivatelehteä
2 rkl vettä
maun mukaan tomusokeria
(2 rkl vaniljakreemijauhetta)
Suklaaganache:
100 g tummaa suklaata
100 g kermaa
Kostutus:
maitoa (mausta halutessasi vaniljasokerilla)
Päälle:
2 dl vispikermaa
maun mukaan tomusokeria
1 pss (280 g ) pieniä valkoisia vaahtokarkkeja
Laten naama:
mustaa ja valkoista sokerimassaa
spagetinpätkät korvia tukemaan

  Valmista kakkupohja ohjeen mukaan. Paistoin kakkupohjan puolipallon muotoisessa kakkuvuoassa, mutta saman asian ajaa vaikka pyöreä uunivuoka. Paistoaika oli noin 45 minuuttia.
  Valmista täyte. Soseuta vadelmat sauvasekoittimella. Painele vadelmaseos siivilän läpi. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lisää mascarpone ja jatka vatkaamista, kunnes vaahto on sopivan jämäkkää. Lisää joukkoon paseerattu vadelma. Mausta maun mukaan tomusokerilla ja lisää halutessa hieman vaniljakreemijauhetta makua tuomaan. Kuumenna vesi kattilassa kiehuvaksi, lisää joukkoon vedestä puristetut liivatteet. Anna jäähtyä hetkisen. Lisää liivateseos vadelmavaahtoon ohuena nauhana koko ajan hyvin sekoittaen.
  Valmista suklaaganache. Rouhi suklaa pieneksi rouheeksi ja laita kulhoon. Kuumenna kerma kiehumapisteeseen (ei kuitenkaan kiehuvaksi). Lisää puolet kermasta suklaan joukkoon. Odota noin 30 sekuntia ja sekoita hyvin. Lisää loppu kerma vähän kerrallaan samalla hyvin sekoittaen, kunnes suklaaganache on sileää.
  Vuoraa pohjan paistoon käytetty vuoka kelmulla. Leikkaa kakku viiteen tai kuuteen osaan. Nosta päällimmäinen levy vuokaan ja kostuta kevyesti maidolla. Levitä päälle vadelmamoussea. Sivele seuraavan levyn yläpintaan ohut kerros suklaaganachea ja kumoa levy vadelmamoussen päälle suklaapinta vadelmaa vasten. Jatka näin, kunnes kaikki levyt on käytetty. Kostuta pohjalevy vielä maidolla. Kääri kakku kelmuun ja anna maustua jääkaapissa seuraavaan päivään.
  Kumoa kakku alustalle ja poista kelmut. Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta maun mukaan tomusokerilla. Kermasta ei kannata tehdä kovin makeaa, sillä vaahtokarkit on itsessään melko makeita. Levitä kerma ilmavasti kakun pintaan. Painele päälle vaahtokarkkeja kauttaaltaan. Nosta Laten naama kakun päälle vasta juuri ennen tarjoilua.




Maanantaina mulla alkaakin sitten vihdoin ja viimein se kuntoutus, joten jutut voi olla vähän vähissä seuraavat kaksi tai kolme viikkoa. Toki saan illat ja viikonloput olla kotona, mutta en tiedä kuinka paljon jaksaa kokkailla tahi kirjoittaa. Mitään stressiä en kuntoutuksen aikana blogista ota, vaan teen just sen verran mikä hyvältä tuntuu. 

26. helmikuuta 2016

Sieni-juustotorttu hiivataikinapohjalla

Meillä on pyörinyt kaapeissa vuosikausia ruskea emalivati, jonka mies on perinyt mummaltaan. En ole oikein koskaan tiennyt mihin tarkoitukseen tuo on, mutta ei sitä ole sitten hävitettykään, kun kumpikin tykkää tuollaisista vanhahtavista astioista. Muutama päivä sitten nettiä selatessa törmäsin samaiseen kippoon ja silloin tajusin, että kyseessähän on Arabian Emalia Armas-vuoka. Rahallista arvoa tuolla ei juuri ole, mutta tunnearvoa senkin edestä. 

Kun ymmärsin kipon käyttötarkoituksen, oli pakko heti pyöräyttää kokeeksi yksi piirakka ja samalla testata, miten vuoka käytännössä toimii. Ihan hyvähän tuo oli, joskin sisämitoiltaan aika pieni. Mutta ehdottomasti saa jatkossa olla ahkerammassa käytössä. 

Tällä kertaa täytin piirakan sieni-sipulitäytteellä. Perinteisen piirakkapohjan tilalle tein pienen hiivataikinan. Tyttö ja mies tykkäsivät tästä niin paljon, etten minä ehtinyt maistaa kuin pienen palasen. Pohjan ohjeen olen kopsannut mappeihini jostain vuosia sitten. 




Sieni-juustotorttu

Pohja:
1 dl maitoa
25 g hiivaa
½ tl suolaa
25 g voita sulatettuna
n. 3 dl vehnäjauhoja
Täyte:
200 g tuoreita herkkusieniä
1 pieni sipuli
nokare voita
ripaus suolaa
150 g juustoraastetta
1 dl maitoa 
1 kananmuna

  Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva. Lisää suola, vehnäjauhot sekä sulatettu voi. Taputtele taikina voidellun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.
  Puhdista herkkusienet ja viipaloi ne. Kypsennä sieniä pannulla, kunnes kaikki sienistä irtoava neste on haihtunut. Lisää nokare voita ja hienonnettu sipuli. Kypsennä vielä sen verran, että sipulit kuullottuvat. Mausta ripauksella suolaa.
  Kaada sieni-sipuliseos piirakkapohjalle. Sekoita juustoraaste, maito sekä kananmuna. Kaada seos vuokaan.
  Kypsennä piirakkaa 200 asteessa noin 25-30 minuuttia. Tarjoa raikkaan salaatin kera, vaikka hyvää on sellaisenaankin. 



24. helmikuuta 2016

Simppeli sitruunabroileri tomaattikastikkeen kera

Broileri kuuluu niihin harvoihin ruokiin, jota muksut söisivät vaikka kuinka paljon. Suurin suosikki taitaa olla valkosipulilla, sitruunalla ja timjamilla maustetut broileripalat, siis mikä osa tahansa. Välillä on kuitenkin kiva kokeilla jotain muuta, joten tällä kertaa broilerin koipi-reisipalat saivat mausteeksi sitruunaa, oreganoa ja yrttisuolaa. Hyvin kelpasi nämäkin. Broilerin kaverina tarjosin vaihteeksi ranskalaisia sekä tomaattimurskapurkin jämistä keitettyä tomaattikastiketta. Tämä ruoka on ihanan helppo valmistaa, eikä hintakaan päätä huimaa. 




Sitruunaiset koipi-reisipalat

3-4 maustamatonta koipi-reisipalaa
sitruunamehua
½ dl öljyä
oreganoa
yrttisuolaa

  Jaa koipi-reisipalat kahtia nivelen kohdalta. Nosta palat laakeaan uunivuokaan ja purista päälle maun mukaan sitruunamehua. Anna maustua huoneenlämmössä noin 10 minuuttia.
  Sekoita öljy, oregano ja yrttisuola keskenään ja levitä seos broileripalojen päälle. Anna maustua huoneenlämmössä noin 15 minuuttia.
  Kypsennä koipipaloja 175-asteisessa uunissa noin tunnin ajan, tai kunnes ovat kypsiä. Valele muutaman kerran paistoliemellä kypsennyksen aikana. 

Helppo tomaattikastike

1 pieni sipuli
1 valkosipulinkynsi
1 rkl öljyä
½ tlk (à400g) tomaattimurskaa
½-1½ dl vettä
1 rkl ketsuppia
1 tl oreganoa
suolaa
ripaus ruokokidesokeria
mustapippuria

  Hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuumenna öljy pienessä paistokasarissa ja kuullota sipulisilput. Lisää tomaattimurska, mausteet, ketsuppi sekä ½ desiä vettä. 
  Kypsennä kastiketta miedolla lämmöllä noin 20-30 minuuttia välillä sekoitellen. Jos kastike on liian paksua, lisää välillä tilkka vettä.
  Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita.

22. helmikuuta 2016

Helppo banaani-suklaakakku

Nyt löytyi ihanan helppo banaanikakun ohje. Tässä ei sähkövatkainta tarvitse, mutta keittiövaaka on avuksi, sillä ohjeessa ainekset on mitattu grammoina. Kakkua tehdessä mittailin ainesmäärät deseissä, mutta kun en niitä laittanut ylös, niin enhän minä niitä enää muista. Toki saat laskettua ne itsekin. Kakku oli ihanan mehevä, mutta mun makuun olisi saanut olla aavistuksen makeampi. Kelpo kakku silti. Tässä ohjetta kirjoitellessa tajusin, että unohdin taikinasta leivinjauheen. No, valtavaksi tuo kohosi pelkän soodankin voimalla, joten ei siinä niin suurta vahinkoa päässyt tapahtumaan. Ohje kakkuun löytyi ihastuttavasta "Maalaiskokin keittiössä"-kirjasta. 




Suklaa-banaanikakku

115 g voita sulatettuna ja jäähdytettynä
300 g vehnäjauhoja
40 g tummaa kaakaojauhetta
4 tl leivinjauhetta (unohdin)
1 tl soodaa 
3 banaania (kuorittuna yhteensä n. 300 g)
150 g sokeria
3 keskikokoista kananmunaa rakenne rikottuna
175 g suklaata rouhittuna
Päälle halutessa:
muutama pala tummaa suklaata
kakkukoristeita
Vuokaan:
voita

  Kuumenna uuni 190-asteiseksi (kiertoilma 170-asteiseksi). Voitele iso leipävuoka. Siivilöi jauhot, kaakaojauhe ja sooda suureen kulhoon.
  Yhdistä soseutetut banaanit, sokeri, kananmunat ja voi ja sekoita puuhaarukalla. Sekoita varovasti jauhoseokseen. Lisää vielä rouhittu suklaa. 
  Kaada taikina vuokaan, tasoita pinta ja paista 40-55 minuuttia, kunnes kakun keskelle työnnettyyn varrastikkuun ei enää tartu mitään. Anna jäähtyä 5 minuuttia vuoassa ja kumoa sitten ritilälle. Kakku säilyy ilmatiiviissä astiassa noin viikon. 






20. helmikuuta 2016

Lohirisotto ♥

Löysin jokin aika taapäin kirja-alesta ihanan pienen Kotiruokakirjan. Kirja Kerryann Dunlopin käsialaa ja sisältää 50 kivaa ruokaohjetta. Ohjeet ei ole kovinkaan vaikeita ja jos yhden testin perusteella pitää arvioida, niin hyviäkin ovat. Kirjan ohjeista pääsi testiin herkullinen lohirisotto. Mies ei voi risottoja sietää, eikä varsinkaan sellaisia, joissa on kalaa, joten tämä herkku jäi täysin mun ja tytön syötäväksi. Aavistuksen löysempää mun risotosta olisi voinut tulla, mutta kasvisliemi loppui kesken, enkä viitsinyt keitellä enää lisää. Kasvisliemen tein kasvisfondista.




Lohi-hernerisotto
(4-6ann.)

150 g pakasteherneitä
1 l kasvislientä
400 g tuoreita tai pakastettuja lohifileitä
1 puhdistettu purjo (laitoin kevätsipulia)
2 valkosipulinkynttä
1 pieni sipuli
1 rkl oliiviöljyä
3 tuoreen timjaminoksan riivityt lehdet 
(laitoin kuivattua timjamia)
250 g carnaroli- tai arborio-risottoriisiä
nokare (suolatonta) voita
1 sitruunan raastettu kuori ja mehu
persiljaa
suolaa ja pippuria myllystä

  Kumoa herneet siivilään tiskialtaan päällä ja kaada päälle kiehuvaa vettä niin, että herneet sulavat. Siirrä ne sitten odottamaan. Kaada kasvisliemi kattilaan ja kuumenna. Kun liemi alkaa poreilla hiljalleen, lisää lohifileet ja hauduta varovasti noin 12 minuutin ajan tai kunnes kala on täysin kypsä. Pakastekala vaatii muutaman minuutin pidemmän kypsennyksen. Kun kala on kypsä, nosta se reikäkauhalla lautaselle odottamaan. 
  Silppua kalan kypsyessä purjo tai kevätsipuli, valkosipulinkynnet sekä sipuli. Laita ainekset paksupohjaiseen kattilaan tai kasariin. Lisää ruokalusikallinen öljyä, nokare voita ja timjaminlehdet. Paista sitten keskilämmöllä noin viiden minuutin ajan tai kunnes sipulisilppu on pehmennyt, muttei ruskistunut. Lisää joukkoon riisi ja sekoita huolellisesti. Lisää kasvisliemi kauhallinen kerrallaan riisin joukkoon. Anna nesteen aina imeytyä täysin ennen seuraavan liemierän lisäämistä, sekoita risottoa jatkuvasti. Lisää lientä noin 20 minuutin ajan, tai kunnes riisi on täysin kypsää - risoton pitäisi olla täyteläisen juoksevaa mieluummin kuin raskasta ja paksua. Seuraa siis koostumuksen muuttumista ja käytä vain tarvittava määrä lientä.
  Kun risotto on pehmeää, nosta pannu liedeltä, lohko kala ja lisää se risottoon. Kumoa sekaan myös herneet ja lisää vielä sitruunamehu ja -kuoriraaste. Silppua ja lisää persilja. Sekoita huolellisesti. Peitä risotto kannella ja anna sen levähtää parin minuutin ajan. Mausta suolalla ja pippurilla ja tarjoa heti. 




18. helmikuuta 2016

Thaimaalainen katkarapusalaatti

Terveisiä sairastuvalta. Juuri eilen kehua repostelin, kuinka kaikki räkätaudit on kiertäneet meidän perheen viime aikoina kaukaa. Siinä kohtaa olisi pitänyt olla hiljaa, sillä nyt on pikkumies kipeä. Yskii minkä ehtii ja lisäksi on kuumeessa. Kunpa ei vaan tarttuisi muihin, sillä tytön pitäisi lähteä huomenna Tampereelle entisen hoitotätinsä luo. Minäkään en flunssaa haluaisi, sillä vihdoin ja viimein tuli aika kuntoutukseen. Sairaalaan pääsen reilun viikon päästä. Mutta eihän sille sitten mitään voi, jos tauti on tullakseen. 

Eiliseltä ruoalta jäi pakastimeen katkarapuja, joten päätin vihdoin testata yhtä salaattiohjetta. Salaattiohje löytyy ensimmäisestä keräämästäni ruokaohjemapista, eli liki 20 vuotta tuo ohje on odottanut testaamista. Ainesmääriä en kauhean tarkkaan tuijotellut, vaan heittelin kurkkua ja salaattia lautaselle sen verran mikä hyvältä tuntui. Lisäksi lisäsin salaattiin suolapähkinöitä. Salaatti oli maultaan aika mieto, mutta lounaana toimi vallan mainiosti. Parasta oli ehdottomasti currytahnalta maistuivat katkaravut.




Thaimaalainen katkarapusalaatti

n. 200 g kuorittuja katkarapuja
2 rkl maapähkinäöljyä
½-1 tl punaista currytahnaa
1 valkosipulinkynsi murskattuna
1 rkl sitruuna- tai limemehua
ripaus ruokokidesokeria
tuoretta minttua
1 sipuli 
kevätsipulia
salaatinlehtiä 
kurkkua
suolapähkinöitä halutessa

  Leikkaa sipuli renkaiksi. Kuumenna tilkka öljyä pannulla ja kypsennä sipulirenkaita hetki. Suikaloi salaatti ja pala kurkkua. Hienonna kevätsipulit.
  Kuumenna loppu öljy paistinpannulla tai wokissa. Lisää currytahna sekä valkosipulimurska ja kypsennä hetki. Lisää sitruunamehu ja ripaus sokeria. Lisää katkaravut ja kuumenna ne nopeasti. 
  Asettele salaatti, mintunlehdet, sipulirenkaat, kurkkuviipaleet sekä hienonnettu kevätsipuli tarjoiluvadille. Nosta päälle lämpimät katkaravut. Ripottele halutessasi päälle suolapähkinöitä.



17. helmikuuta 2016

Helppo ja herkullinen Nasi goreng

Varsin positiivista. Kerrankin onnistuin tekemään ruokaa, josta molemmat muksut tykkäsivät. Vähän kyllä epäilin, miten tämän kanssa käy, mutta kummasti kelpasi. Joko ruoka oli hyvää tai sitten mulla oli vain nälkäisiä ipanoita. 

Nasi Goreng on maukas, helppo ja melko nopsa ruoka valmistaa. Lisukkeet tapaan tarjota erikseen, jolloin jokainen ruokailija saa laittaa päälle sitä mistä tykkää. Minä ja tyttö ollaan persoja katkaravuille, kun taas perheen miespuoliset eivät niistä piittaa. Sen sijaan kaikki ruoat, joihin laitan suolapähkinöitä, kelpaa pikkumiehelle. Tähän ruokaan on muuten helppo hukata edelliseltä päivältä jääneet riisit, kunhan vaan kuumentaa ruokaa vähän kauemmin riisin lisäämisen jälkeen. 




Nasi Goreng

2 dl keittämätöntä riisiä
300 g porsaan fileesuikaleita
2 rkl öljyä
2 tl punaista currytahnaa
1 iso sipuli
½-1 punaista paprikaa
pieni pala (n. 200g) valkokaalta
½-1 tl suolaa
2 tl paprikajauhetta
2 rkl soijaa
2 isoa valkosipulinkynttä
Lisäksi:
kuorittuja katkarapuja
ananaspaloja
kookoshiutaleita
suolapähkinöitä
sambal oelekia
Munakas:
2 kananmunaa
2 rkl vettä
ripaus suolaa

  Ota liha huoneenlämpöön vähintään puoli tuntia ennen ruoan valmistamista. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan kevyesti suolalla maustetussa vedessä. 
  Kuumenna öljy padassa tai isossa kasarissa. Ruskista lihasuikaleet. Mausta suikaleet currytahnalla. Lisää pataan hienonnettu sipuli, suikaloitu paprika sekä kaali. Mausta suolalla ja paprikajauheella. Lisää joukkoon soija sekä hienonnettu valkosipuli. Hauduta hiljalleen miedolla lämmöllä, kunnes kasvikset ovat kypsiä. Sekoita keitetty riisi pataan. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa. 
  Riko munien rakenne ja lisää joukkoon vesi sekä pikkuripaus suolaa. Kuumenna pieni paistinpannu, lisää tilkka öljyä ja kypsennä munakas.  Leikkaa valmis munakas ohuiksi suikaleiksi.
  Tarjoa ruoka ananaspalojen, katkarapujen, pähkinöiden, kookoshiutaleiden, munakassuikaleiden sekä sambal oelekin kera.






16. helmikuuta 2016

Tosi tumma suklaakakku

Meillä ystävänpäivä oli kuten mikä tahansa sunnuntai. En tiedä muistiko edes kukaan mikä päivä oli. Anteeksi siis ystävät, etten teitä tuona päivänä muistanut mitenkään. Mielessä olette kuitenkin lähes päivittäin. ♥ 

Tänään saan yhden tärkeän ihmisen kylään ja sen kunniaksi leivoin suklaakakun. Nimensä mukaan tämä on todella tumman suklainen, eikä kovin makea. Kakku kaipaisi kaveriksi joko kermavaahtoa tai vaniljajäätelöä, mutta niitä ei nyt sattunut löytymään. Koostumukseltaan kakku on mukavan mehevä, eikä valmistaminenkaan ole kovin vaikeaa. Vähän väriä kakkuun sai valkosuklaalla ja pikkumiehen kakun päälle asettelemilla sydämillä.

Ohjeen tähän kakkuun olen kopsannut noin 20 vuotta sitten jostain lehdestä, enkä tietenkään muista että mistä. 





Tosi tumma suklaakakku

200 g voita tai margariinia
3 dl sokeria
2 kananmunaa
4 dl vehnäjauhoja
1 tl soodaa
½ tl suolaa
3/4 dl tummaa kaakaojauhetta
1 tl vaniljasokeria
100 g tummaa suklaata
1 tlk kermaviiliä
2 rkl maitoa
Vuokaan:
margariinia
tummaa kaakaojauhetta
Päälle halutessa:
muutama pala valkosuklaata sulatettuna

  Voitele rengasvuoka ja jauhota tummalla kaakaolla. Vaahdota rasva ja sokeri. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten. Lisää rouhittu suklaa. Sekoita keskenään vehnäjauhot, sooda, suola, kaakao ja vaniljasokeri. Ohenna kermaviili maidolla. Sekoita taikinaan vuorotellen jauhoseosta ja ohennettua kermaviiliä.
  Kaada taikina vuokaan. Paista 175 asteisessa uunissa noin 50-60 minuuttia. Koristele kakku halutessasi valkosuklaalla. Tarjoile  kermavaahdon tai vaniljajäätelön kera.



13. helmikuuta 2016

Ryhmä Hau-kakkua daim-vadelmatäytteellä

Tänään juhlittiin miehen veljenpojan 3-vuotissynttäreitä ja sain taas kunnian tehdä juhliin sekä voileipä- että täytekakun. Toiveena oli Ryhmä Hau ja siitä suurin suosikki eli Vainu. Täyteeksi valikoitui hyväksi havaittu daim-vadelmatäyte. Vadelmatäytteen tein vähän toisin kuin yleensä, sillä liivatetta ei tähän kakkuun voinut käyttää. Tällä kertaa en soseuttanut vadelmia, vaan laitoin ne täytteeseen sellaisenaan. Vadelmatäytteen kasassa pysyminen jännitti, mutta hyvin tuo toimi ilman liivatettakin. 

Koristeena olevaan sessuun en ole kauhean tyytyväinen, mutta eiköhän tuon koiraksi tunnista. Koiran toinen etutassu painui hieman kasaan koristeen kuivaessa ja koirasta tuli vähän vino. Sen vuoksi jouduin laittamaan yhden tassun alle pienen massapalleron. 




Maultaan kakku oli ihan jees. Ei liian makea, vaan just sopiva. 




Ryhmä Hau-kakku

Pohja:
6 kananmunaa
2 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
Vuokaan:
margariinia
korppujauhoja
Kostutus:
Spriteä
Daim-täyte:
½ levyä (100g) Marabou Daim-suklaata 
2 dl vispikermaa
150 g maustamatonta tuorejuustoa
1 pss (100g) Daim-rakeita
Vadelmatäyte:
200 g pakastevadelmia sulatettuna
150 g maustamatonta tuorejuustoa
2 dl vispikermaa
3rkl vaniljakreemijauhetta
2-3 rkl tomusokeria
Reunat:
5-6 dl vispikermaa
100 g maustamatonta tuorejuustoa
3-4 rkl tomusokeria
Päälle:
200 g vaahtokarkki- tai sokerimassaa
vadelmamarmeladia
koristeet sokerimassaa

 Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää siivilän läpi vaahtoon. Sekoita taikina tasaiseksi varovasti nostellen.
  Kaada taikina huolellisesti voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan (halkaisija 26cm) ja paista uunin alatasossa noin 35 minuuttia. Kumoa kakku vasta hieman jäähtyneenä.
  Valmista täytteet: Vatkaa vadelmatäytettä varten kerma vaahdoksi, lisää vatkaamisen loppupuolella tuorejuusto ja sekoita tasaiseksi. Lisää joukkoon sulaneet vadelmat, vaniljakreemijauhe ja maun mukaan tomusokeria.
  Valmista suklaatäyte sulattamalla ensin suklaa. Jätä se jäähtymään hetkeksi. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita suklaasula kermavaahdon joukkoon. Vatkaa joukkoon tuorejuusto ja lisää Daim-rakeet varovasti sekoittaen.
  Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Puhdista paistoon käytetty kakkuvuoka ja vuoraa se kelmulla. Nosta pohjalevy vuokaan ja kostuta. Levitä päälle Daim-täyte. Nosta päälle kakkulevy, kostuta ja levitä päälle vadelmatäyte. Nosta viimeinen kakkulevy päälle ja kostuta. Kääri kakku tiukasti kelmuun ja nosta jääkaappiin tekeytymään. Anna olla mieluiten seuraavaan päivään.
  Kumoa kakku alustalle ja poista kelmut. Levitä kakun pinnalle ohut kerros vadelmamarmeladia. Kauli sokerimassa levyksi ja nosta kakun päälle. Massan ei  tarvitse ylettyä kakun reunoille.
  Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää vatkaamisen loppupuolella tuorejuusto. Mausta maun mukaan tomusokerilla. Ota pieni osa kermasta erikseen ja värjää se vaaleansiniseksi pastavärillä.
  Levitä kakun reunoille ohut kerros kermavaahtoa. Pursota ensin pystysuorat viivat sinisellä kermavaahdolla koripunostyllalla, jätä vajaan sentin välit. Tee seuraavaksi valkoisella kermavaahdolla reunoihin tähdet tähtityllalla. Pursota päälle koristepursotukset haluamallasi tavalla. Nostele koristeet päälle.

Kinkkukakuksi toivottiin jälleen kerran vanhalla tutulla ohjeella tehtyä kakkua. Leipiä käytin kuusi viipaletta kerrosta kohden ja kurkkusalaattitäytteen majoneesin vaihdoin 200 grammaan maustamatonta tuorejuustoa. Vaikka kakusta tulikin hieman vino, niin koristeluun olen kerrankin tyytyväinen.






Mietin kauan, että kirjoitanko mitään siitä, mikä kakkuja tehdessä veti mielen aikalailla matalaksi. Mutta eipä tämä avautuminen varmaan mitään haittaakaan. Lukee, ken tahtoo. Aina silloin tällöin olen väläytellyt jotain tästä huonosta kunnostani. Vuosi sitten taistelin jalkojeni kanssa, nyt on sitten käsien vuoro. Kädet ei kestä enää yhtään kantamista, nostamista tai mitään. Leipoessa sähkövatkaimen käyttö ei tahdo enää luonnistua, kun käsi väsyy heti. Voileipäkakkua kostutettaessa pieni lihaliemikattilallinen painoi liikaa, eikä ainesten pilkkominen ota sujuakseen. Kauppareissuilla ei tahdo pärjätä yksin, kun kauppakassien nosto kärryihin tai kärryistä autoon ei tahdo enää onnistua. Jos selviän kauppareissusta yksin, joutuu joku muu kantamaan ostokset autosta tupaan. Täysi maitopurkki on liian raskas, kahvitkin joutuu joku muu kaatamaan. Perunamuusin teko perunatömpällä on enää kaukainen haave. Käsien kunto on heikentynyt hissukseen muutaman kuukauden aikana ja eilen leipoessa heräsi pelko, joudunko jossain vaiheessa jättämään nämä hommat muille. Se olisi oikeasti aika tuskallista. Taikinaterapia kun on tähän saakka ollut aika iso henkireikä. Mutta ei se auta kuin mennä päivä ja kakku kerrallaan, ja toivoa, että kädet vielä jaksaa jatkaa. Pienenä valopilkkuna siintää tulossa oleva kuntoutusjakso, josko sieltä saisi vinkkejä näiden käsienkin voimistamiseen. Jakson piti olla jo alkuvuodesta, mutta näemmä pääsy sairaalaan siirtyy ja siirtyy.... Vielä en kuitenkaan aio heitä kippoja tai vispilöitä nurkkaan, vaan jatkan vaikka sinnillä. 

11. helmikuuta 2016

Mahtava maapähkinäbroileri!

Useamman kerran olen tainnut tuskailla sitä, ettei muksuille tunnu ruoka kelpaavan. Jokin aika sitten tilanne muuttui huomattavasti parempaan suuntaan, kun pikkumies alkoi vihdoin syödä. Aikani ihmettelin, mistä moinen ruokahalu oikein ilmaantui. Kun tätä kysyin, oli vastaus hyvin selvä. Pikkumies haluaa nopeasti kasvaa 11-vuotiaan kokoiseksi, että saisi katsoa Star Wars-elokuvat. En hennonnut kertoa, ettei sillä pituudella ole väliä, vaan iällä, eikä syöminen siihen kauheasti vaikuta. Tärkeintä on, että ruoka maistuu. 

Tämänkin viikon ruokalista on suunnittelematta ja lautaselle päätyy vähän mitä sattuu mieli tekemään. Tänään hain inspiraatiota ruokaan Atrian sivuilta ja sieltä löytyi kerrassaan herkulliselta kuulostava maapähkinäbroilerin ohje. Mikään mihin tulee maapähkinävoita, ei voi olla pahaa! Ei ollut tämäkään, vaan ruoka oli aivan loistavaa! Hieman soveltelin ohjetta ja tein aavistuksen isomman annoksen. Jos ruokaan haluaa potkua, voi annoksen päälle lorauttaa maun mukaan chilikastiketta.





Maapähkinäbroileri

2 pkt (à300g) broilerin fileesuikaleita pehmeän pippurinen
maapähkinäöljyä
1 sipuli viipaleina
2 pientä porkkanaa suikaleina
1  paprika kuutioina
2 valkosipulinkynttä viipaleina
5 rkl maapähkinävoita
1 tlk (500ml) kookosmaitoa (extra creamy coconut milk)
1 kanaliemikuutio
1 rkl soijaa
pieni pala inkivääriä raastettuna
mustapippuria
Koristeluun:
korianteria
suolattuja maapähkinöitä
chilikastiketta halutessa

  Ruskista broilerisuikaleet kahdessa tai kolmessa erässä maapähkinäöljyssä. Siirrä lautaselle odottamaan. Lisää pannulle öljyä, kypsennä porkkanasuikaleita hetki. Lisää pannule inkivääri, sipulit, valkosipulit sekä paprika. Anna sipulien kuullottua.
  Lisää pannulle broilerit, maapähkinävoi, kookosmaito ja mausteet. Hauduta noin 15-20 minuuttia. Jos kastike jää löysäksi, voit suurustaa sen vaikkapa maizenalla. 
  Koristele tarjoiltaessa korianterilla ja maapähkinöillä. Tarjoa riisin kera.

10. helmikuuta 2016

Friggs riisikakut tomaattitahnalla, salaattijuustolla ja basilikalla

Jahas. Olisiko se sitten välipalan aika? Ruoka.fi-sivulta voit käydä kurkkaamassa, mitä kaikkea voi tehdä välipalaksi Friggs-riisikakuista. Ei sillä, riisikakut pelkästäänkin on aika koukuttavaa kamaa. Vaikka kuinka kuvittelisi syövänsä vain yhden, huomaa tuhonneensa huomaamatta aika monta. Näin käy ainakin mulle. 

Nyt olisi siis aika äänestää parasta välipalareseptiä ja samalla voit osallistua 100 euron lahjakortin arvontaan. Kääpiölinna on kilpailussa mukana kreikkalaishenkisillä riisikakuilla. Idea näihin tuli yhdestä voileipäkakusta, tai oikeastaan sen tomaattisesta täytteestä. Tuo täyte on niin suussasulavaa, että oli aivan pakko kokeilla sitä myös riisikakkujen kanssa. Eihän tuo kermaa ja tuorejuustoa tihkuva tahna ole paras mahdollinen juttu välipalaksi, mutta eipä niitä joka päivä tarvitse syödä. Jos ainekset yhtään houkuttaa, tätä kannattaa kokeilla! Valmistamiseenkaan ei montaa minuuttia mene. 




Kreikkalaishenkiset Friggs riisikakut

Friggs riisikakkuja hampunsiemen & mustapippuri tai 
chiansiemen & merisuola
Päälle:
100 g aurinkokuivattu tomaatti -tuorejuustoa
1 dl vispikermaa
2 tomaattia
1 salottisipuli
muutama lehti tuoretta basilikaa
mustapippuria
ripaus suolaa halutessa
Koristeeksi:
muutama kuutio salaattijuustoa tai fetaa
miniluumutomaatteja
basilikaa

  Hienonna salottisipuli. Halkaise tomaatit, poista siemenet esim. pikkulusikalla ja kuutio tomaatit pieniksi kuutioiksi. Hienonna muutama basilikanlehti.
  Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lisää tuorejuusto ja vatkaa nopeasti tasaiseksi seokseksi. Lisää joukkoon tomaatit, sipulit ja basilika. Mausta maun mukaan mustapippurilla ja halutessasi ripauksella suolaa.
  Levitä seos riisikakuille, murustele pinnalle salaattijuusto- tai fetakuutio ja koristele basilikalla sekä miniluumutomaatilla.
  Halutessasi voit koota välipalan myös lasiin. Murustele pohjalle riisikakkua, levitä päälle tomaattitahnaa. Tee toinen kerros samoin. Viimeistele annos juustomurulla, miniluumutomaatilla sekä basilikalla.
  Tarjoa heti.



8. helmikuuta 2016

Inside Out - Inho! (suklaa-mansikkatäytekakku)

Sain jälleen kerran tehdä kummityttöni kaverisynttäreille kakun. Aiheena oli tällä kertaa Inside out-elokuvan Inho. Itse en ole kyseistä leffaa nähnyt, mutta onneksi internetin ihmeellinen maailma antoi jonkinlaista kuvaa siitä, millainen typy oli kyseessä. Aluksi ajattelin tehdä kakun päälle Inho-hahmon sokerimassasta, mutta kolmannen yritelmän päätyessä lasten syötäväksi, oli pakko luovuttaa. Kun ei kerran homma onnistunut, oli pakko kehitellä jotain muuta. Menin sitten siitä missä aita on matalin ja tein kakun päälle ainoastaan silmät sun muut. Kakkua kuorruttaessa jouduin vielä muuttamaan suunnitelmia, sillä Inhon ripset eivät ehtineet kuivaa tarpeeksi ja kakun päälle laitettaessa murtuivat. Ripsien kanssa taistellessa onnistuin saamaan kakun pintaan reiän, joten toisen, alunperin kiinni olevan silmän tilalle oli pakko tekaista avoinna oleva. Massa repeili myös alareunasta, mutta ne sai onneksi hiuksilla piiloon. Eniten huolta aiheutti kuitenkin kakun sisälle tullut mansikkavaahto. Laitoin liivatetta liian vähän, jolloin täyte jäi vähän turhankin pehmeäksi. Onneksi kakku pysyi kuin pysyikin kasassa ja sai kuulemma tyttölaumassa aikaan ihastuneita huokauksia. Loppu hyvin siis.




Inside Out Inho-kakku

Pohja:
Kostutukseen:
vedellä laimennettua sitruunamehua
Suklaatäyte:
2 dl vispikermaa
100 g maustamatonta tuorejuustoa
100 g Brunbergin laktoositonta maitosuklaata
Mansikkatäyte:
250 g pakastemansikkaa
2 dl vispikermaa
100 g maustamatonta tuorejuustoa
3-4 liivatelehteä (laitoin ite vain kaksi)
1-2 rkl vettä
maun mukaan tomusokeria
Suklaakreemi:
200 g voita 
3½ dl tomusokeria
½ dl tummaa kaakaojauhetta
1½ rkl appelsiinimehua
Päälle:
sokerimassaa

  Valmista pohja mielellään täyttämistä edeltävänä päivänä. 
  Valmista mansikkatäyte. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Soseuta sulaneet mansikat sauvasekoittimella. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää joukkoon mansikkasose ja tuorejuusto. Makeuta maun mukaan tomusokerilla. Kuumenna vesitilkka kiehuvaksi ja sulata siihen vedestä puristetut liivatelehdet. Anna seoksen jäähtyä hetkisen ja kaada sitten ohuena nauhana täytteen joukkoon samalla hyvin sekoittaen.
  Valmista suklaatäyte. Sulata suklaa varovasti mikrossa. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita joukkoon ensin sula suklaa ja vatkaa sitten joukkoon tuorejuusto. Jos suklaatäyte jähmettyy liian nopeasti, voit notkistaa sen sekoittamalla joukkoon pikkutilkan kermaa.
  Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Vuoraa pohjan paistoon käytetty vuoka kelmulla ja kokoa kakku siihen. Nosta pohjalevy vuokaan, kostuta kevyesti. Levitä päälle suklaatäyte. Nosta päälle kakkulevy, kostuta. Levitä päälle mansikkatäyte. Nosta päällimmäinen levy päälle ja kostuta kevyesti. Kääri kakku kelmuun ja anna maustua seuraavaan päivään.
  Koristele kakku. Valmista suklaakreemi sekoittamalla huoneenlämpöinen voi ja muut ainekset keskenään. Levitä ohut kerros kreemiä kakun reunoille ja pinnalle.
  Kauli vaaleanvihreästä sokerimassasta reilun kokoinen levy ja nosta se kakun päälle. Tasoita pinta ja reunat. 
  Tee hiukset tummanvihreästä massasta. Halutessasi voit suihkauttaa hiuksiin helmiäissuihketta. 

4. helmikuuta 2016

Mandariiniyllätys ♥

Ulla Svenskin Unelmakakut kirjasta löytyvä mandariinikakun ohje on poltellut näpeissä jo hyvän tovin, ja nyt oli vihdoin aika tuota ohjetta testata. Kakku oli ihan jees, joskin odotin tältä ehkä hieman enemmän. Pohja maistui hyvältä, mutta onnistuin paistamaan sitä aavistuksen liikaa. Kannattaa olla tarkkana pohjaa paistaessa, sillä ainakaan meidän uunissa ei ohjeen aika pitänyt paikkaansa. Tai sitten meidän uuni sai vain jonkin ylimääräisen virtapiikin ja päätti olla tällä kertaa supertehokas. Täyte itsessään oli ihanaa. Silkkisen pehmeää, eikä liian makeaa. Tosin muistin vasta kakkua syödessä, etten oikeastaan pidä säilykemandariineista. Tässä ne kuitenkin meni. Jos tätä kakkua vielä joskus teen, niin mandariinin voisi korvata vaikka säilykepersikoilla tai tuoreilla marjoilla. 






Mandariiniyllätys

Pohja:
125 g voita tai margariinia
2½ dl vehnäjauhoja
½ dl sokeria
½ dl vehnärouhetta
1-2 rkl kylmää vettä
Täyte:
2 dl vispikermaa
250 g maitorahkaa
2 dl vaniljajogurttia
1 dl sokeria
6 liivatelehteä
1 tlk (n. 175/312g) mandariineja liemessä
½ dl mandariinien lientä
Koristelu:
25 g tummaa suklaata

  Sekoita pohjan ainekset keskenään ja laita taikina kelmun sisään. Anna levätä jääkaapissa tunnin verran. 
  Kauli taikina pyöreäksi ja laita 24cm:n irtopohjavuokaan, jonka pohjalle on pingotettu leivinpaperi. Painele taikinaa myös vuoan reunoille. 
  Pistele taikinaan haarukalla muutama reikä, ettei taikina kohoa uunissa. Halutessasi voit tukea reunat foliosuikaleilla. Paista 225 asteisessa uunissa n. 15-20 minuuttia. Tässä kohtaa kannattaa luottaa omaan silmään ja tutkailla kakkua. Oma pohjani oli uunissa reilu 10 minuuttia ja siinä ajassa ehti vähän turhankin tummaksi. 
  Jäähdytä pohja paiston jälkeen hyvin ja irrota varovasti vuoasta. Itse täytin pohjan vuoassa olessa ja irrotin vuoan vasta valmiista kakusta. Kumpikin lienee toimii.
  Valmista täyte. Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi ja sekoita joukkoon maitorahka, jogurtti ja sokeri.
  Valuta mandariinit, kiehauta mandariinien neste ja liuota kylmästä vedestä puristetut liivatteet siihen. Itse käytin lientä vain ½ desiä, sillä koko purkin liemimäärä tuntui vähän suurelta.
  Anna liivatteen jäähtyä hetkisen ja lisää se sitten ohuena nauhana täytteeseen koko ajan sekoittaen. Asettele mandariinilohkot kakkupohjalle ja kaada täyte päälle.
  Sulata suklaa ja tee joko marmorikuvio levittämällä suklaata sinne tänne ja vetämällä sitten hammastikulla suklaaviivoja pitkin kakun pintaa, tai tee pieniä suklaaläikkiä tasaisin välein ja vedä yhtenäisesti hammastikkua pisteestä pisteeseen, jolloin saat sydänkuvion. Kannattaa toimia nopeasti, sillä suklaa jähmettyy aika nopsaan.
  Anna kakun hyytyä kylmässä vähintään neljä tuntia.






Viikonloppuna en varmaan blogin ääressä ehdi juuri istuskella. Pian saa sännätä jumppaan, hakea äiti asemalta ja alkaa suunnitella kummitytön kakkua. Viettäkäähän siis mukava ja rentouttava viikonloppu. ♥ 

3. helmikuuta 2016

Salaattijuustolla maustettu jauheliha-perunalaatikko

Välillä iskee melkoinen epätoivo arkiruokien suhteen. Tuntuu, että pyöritän taas samoja ruokia päivästä ja viikosta toiseen, enkä tahdo keksiä oikein mitään uutta. Ruokalistakin jäi tältä viikolta tekemättä. Mukamas oli sunnuntaina niin kiire, etten ehtinyt istua tunniksi pöydän ääreen menua suunnittelemaan. Tämä viikko on muutenkin aika kiirus, joten täytyy tehdä joko isoja annoksia tai suosia pikaisia ruokia. Äiti tulee meille huomenna ja viikonloppuna olisi tiedossa kummitytön synttärit. Jotain kivaakin on siis tiedossa.

Eilen oli onneksi vähän enemmän aikaa, joten tein ison annoksen jauheliha-perunalaatikkoa. Ruoka syntyi vähän sen mukaan, mitä kotoa sattui löytymään. Ei tämä mitenkään erikoista ole, mutta ihan hyvä ruoka silti. Salaattijuusto tuo tähän oman kivan lisänsä.




Jauheliha-perunalaatikko

n. 1,3kg perunaa
400 g jauhelihaa
1 sipuli
2-3 valkosipulinkynttä
½ tlk salaattijuustokuutioita
1 tl suolaa
mustapippuria
paprikajauhetta
1 tl oreganoa
½-1 tl basilikaa
Munamaito:
6-7 dl maitoa
3 kananmunaa
suolaa

  Kuori ja viipaloi perunat ohuiksi viipaleiksi. Hienonna sipuli ja valkosipuli. Ruskista jauheliha, lisää ruskistamisen loppupuolella sipulit sekä valkosipulit ja anna niiden kuullottua hetken. Mausta maun mukaan suolalla, pippurilla, paprikajauheella, oreganolla ja basilikalla.
  Lado voideltuun vuokaan kolmannes perunaviipaleista. Levitä päälle puolet jauhelihasta sekä salaattijuustokuutioista. Tee toinen kerros samoin. Levitä päälle vielä loput perunat. Vatkaa munien rakenne kevyesti rikki ja sekoita maito joukkoon. Mausta ripauksella suolaa. Kaada munamaito vuokaan.
  Kypsennä perunalaatikkoa 200 asteisessa uunissa noin 1-1½ tuntia, tai kunnes perunat ovat kypsiä. Jos pinta tummuu liikaa, peitä vuoka leivinpaperilla tai foliopalalla.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...