29. huhtikuuta 2016

Maukas jauheliha-pastagratiini arkeen

Blogia pidempään seuranneet tietävät ja muistavat varmaankin mun keittokirjariippuvuuden. En vain voi vastustaa kauniita, herkullisia kuvia sisältäviä kirjoja. Vaikka netti on pullollaan reseptejä, haalin mieluummin kirjahyllyt täyteen hypisteltäviä keittokirjoja. Kirjoja on tällä hetkellä reilusti yli sadan ja varmasti lisää tulee vielä. Osa kirjoista on ihan ok, osa tosi kivoja ja sitten on muutama kirja, joihin uppoutuessa aika kuluu kuin siivillä. Yksi niistä THE kirjoista on Sari Spåran Talven maku. Ihana kirja, jonka parissa tulee vietettyä aivan huomaamatta hetki jos toinenkin. Täytyy kyllä hommata Sarin muutkin kirjat hyllyyn. 

Alkuviikosta tein perheelle pastagratiinia kyseisen kirjan ohjeen mukaan. No, hieman ohjetta muuttelin vaihtaen naudan jauhelihan sika-nautaan ja voin öljyyn. Tyttö kun ei pelkkää naudan jauhelihaa suostu syömään. Pastana käytin täysjyväpenneä. Gratiini oli oikein kiva arkiruoka ja varmasti tulee tehtyä toistekin. Mielessä kävi, että ruokaa voisi vähän tuunata fetalla ja kesäkurpitsalla. 




Pastagratiini
(4-6ann.)

250 g penne-pastaa (täysjyvä)
1 sipuli
2-3 valkosipulinkynttä
400 g jauhelihaa
1-2 rkl voita tai öljyä
1 rkl tomaattipyreetä
1 tlk (400g) tomaattimurskaa
suolaa
mustapippuria
2½ dl ruokakermaa
1½-2 dl juustoraastetta
Vuoan voiteluun:
voita tai margariinia

  Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan ja valuta. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulit. Kuumenna voi tai öljy pannulla, lisää jauheliha sekä sipulit. Paista kunnes saavat kauniin värin.
  Lisää pannulle tomaattipyree ja tomaattimurska. Anna kiehua hetkisen. Mausta maun mukaan suolalla ja mustapippurilla.
  Sekoita pasta jauheliha-tomaattiseokseen ja kaada seos voideltuun uunivuokaan. Kaada päälle kerma ja ripottele pinnalle juusto. 
  Paista 225-asteisen uunin keskitasossa 15-20 minuuttia, kunnes juusto on saanut kauniin pinnan ja värin. Tarjoa raikkaan salaatin kera.




En tiedä ehdinkö ennen vappua enää kirjoittelemaan, joten tässä vaiheessa toivottelen oikein ihanaa Vappua teille jokaiselle!

Itse menen vappuruokien kanssa siitä mistä aita on matalin ja turvauduin valmiisiin donitseihin, simaan ja muihin herkkuihin. Ja jos ei huvita mitään ihmeellistä laittaa, niin haetaan vaikka pizzat ja järsitään niitä. Ihanan helppoa!

28. huhtikuuta 2016

And the winner is....

Iso kiitos kaikille Käpyrinki-pannunalusen arvontaan osallistuneille! Ja kiitos myös palkinnon lahjoittaneelle Murupumpulalle

Arvonta on suoritettu, sillä tyypillisella "nimi paperilappuun"-meiningillä tietenkin. Voittaja on tällä kertaa viimeisenä kommentoinut Aino. Oikein paljon onnea voittajalle! Voittaja on tavoitettu ja palkinto lähtee tänään matkaan. 




Käykäähän aina välillä kurkkimassa Murupumpulan sivuilla, mitä kaikkea kivaa Kristiina on keksinyt. Uusia suloisia kortteja on ainakin tulossa, joten pysykäähän kuulolla. ♥


26. huhtikuuta 2016

Suklaamuffinssit kirsikkasydämellä ♥

Kaivelin tänään meidän "herkkulaatikkoa" ja aika järkyttynyt olin, kun huomasin kuinka paljon suklaata laatikkoon oli kertynyt! Useampi suklaalevy, avaamaton Twist-pussi, suklaarusinoita, suklaamunia ja jos vaikka mitä. Siihen sitten lisäksi vielä kaikki tikkarit sun muut, mitä laatikkoon oli hautautunut. En tiedä kuka meille tuota suklaata kantaa, kun kukaan ei tunnu sitä syövän! No, minä taidan olla ainakin osasyyllinen. Kaupassa saattaa suklaahimo iskeä, mutta oikeasti sitä tulee sitten syötyä palanen silloin, toinen tällöin. Näin yhden levyn tuhoaminen kestää ikuisuuden. Tulee välillä niitäkin hetkiä, kun suklaalevyn nähdessä iskee suunnaton himo leipoa jotain suklaista, ja kun ei heti leivokaan, jää suklaa laatikkoon lojumaan. 




Tämän suklaapaljouden ja päiväysvanhan kermaviilin innoittamana leivoin sitten suklaamuffinsseja kirsikkayllätyksellä. Jääkaapista kun sattui löytymään vajaa cocktailkirsikkatölkki, jolle ei muuta käyttöä tunnu olevan. Muffinssit leivoin ikivanhasta reseptimapista löytyneen ohjeen mukaan, joskin jätin suklaakuorrutteen pois ja korvasin sen suklaaraidoilla. Muffinsseista tuli mukavan meheviä ja kirsikkayllätys oli aika piristävä! Jos kirsikat ei iske, voi ne huoletta jättää pois.


Suklaasydämet (suklaamuffinssit kirsikkayllätyksellä)
(n.15kpl)

125 g voita tai margariinia
1½ dl sokeria
2 kananmunaa
100 g tummaa suklaata
3½ dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
2 dl kermaviiliä
Täyte:
säilykekirsikoita
Koristeluun:
muutama pala maitosuklaata
muutama pala valkosuklaata
sokerihelmiä

  Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten. Leikkaa suklaa suht isoksi, karkeaksi rouheeksi. Lisää suklaarouhe, keskenään sekoitetut kuivat aineet sekä kermaviili taikinaan. Sekoita tasaiseksi taikinaksi. Jaa taikina muffinivuokiin. Halkaise kirsikat ja paina puolikas jokaiseen muffinssiin. 
  Kypsennä leivonnaisia 200 asteisessa uunissa noin 15-18 minuuttia tai kunnes ovat tikulla koitettaessa kypsiä.
  Koristele jäähtyneet muffinssit sulatetulla suklaalla ja sokerihelmillä.




24. huhtikuuta 2016

Maukasta ananaspossua kookoskastikkeessa

Pojan jalkapallotreenit painaa päälle, joten mennään suoraan asiaan. Viikolla kaivoin pitkästä aikaa ihanan Curryruoat-kirjan hyllystä ja sen innoittamana syntyi nopea ja herkullinen kookoskastikkeessa muhinut ananaspossu. Tällaiset curryruoat tuntuu meidän perheessä kelpaavan kaikille, joten siksipä näihin tulee turvauduttua aika usein. Eikä tuo nopea valmistuminen ole pahitteeksi. Tuoreen ananaksen jouduin tällä kertaa korvaavaan tölkkiversiolla, mutta hyvää tuosta tuli noinkin. 




Ananaspossua kookoskastikkeessa

½ ananasta tai 2 tlk ananaspaloja mehussa
2 kaffirlimelehteä (tai 1 tl kuivattua, hienonnettua)
1 tlk (400ml) kookosmaitoa
1-2 rkl punaista currytahnaa
400 g possun sisäfileetä
1 rkl kalakastiketta
1 tl palmu- tai ruokokidesokeria
1 tl tamarinditahnaa
Koristeluun:
1 punainen chili
korianteria tai persiljaa

  Halkaise chilipalko pituussuunnassa, poista siemenet ja hienonna. Jos käytät tuoreita kaffirlimelehtiä, pese ja kuivaa lehdet ja leikkaa ne ohuiksi suikaleiksi. Kuori tuore ananas, poista kova keskiosa ja paloittele, tai valuta säilykeananaksista mehu pois.
  Kuori kookosmaidosta kermainen pintakerros ja keitä sitä kattilassa muutama minuutti. Lisää currytahna ja jatka keittämistä vielä 4 minuuttia.
  Viipaloi porsaanfilee ohuelti ja sekoita kookoskerman joukkoon. Lisää kalakastike, sokeri ja tamarinditahna. Kypsennä 2 minuuttia koko ajan sekoittaen, kunnes liha alkaa kypsyä.
  Lisää loput kookosmaidosta sekä limetinlehdet ja kiehauta. Sekoita joukkoon ananaspalat. Hauduta miedolla lämmöllä, kunnes liha on läpikotaisin kypsää. Sisäfilee kypsyy nopeasti. 
  Koristele hienonnetulla chilillä sekä korianterilla tai persiljalla. Tarjoa basmatiriisin kera. 


Sitte vielä tällaista mukavaa asiaa! Hakuaikaa SOblogeihin on vielä tovi jäljellä! Jos asia kiinnostaa, käy jättämässä hakemus SOblogien Facebook-sivulla. Olisi kiva saada juuri sinut mukaan. ♥




22. huhtikuuta 2016

Suloiset sitruunapullat suklaasydämellä ♥

Pikkulikkana olin aina mumman luona hoidossa, kun vanhemmat oli töissä. Kauheasti en niistä ajoista muista, mutta mieleen on jäänyt kuinka mumman kanssa kauppareissuilta ostettiin aina sitruunapullat kotiinviemisiksi. Niillä sitten herkuteltiin, kun mumman luo takaisin päästiin. Kauppareissut suoritettiin tietenkin vanhalla polkupyörällä, jonka takana sain istuskella. Auton mumma hommasi vasta myöhemmin ja voin kertoa, että se pyörän tarakalla istuskelu oli paljon turvallisempaa.... Voi niitä aikoja. Olisipa mumma vielä täällä. 

Sitruunapullia ei kovin usein kaupoissa enää näe, joten jo pitkään on ollut haaveissa leipoa niitä itse. Lähestyvän vapun kunniaksi sitruunapullat saivat sisälleen suklaasydämen ja päällensä hunnun suolaisesta toffeekrokanttisuklaasta. Samalla sain testattua Dr. Oetkerin uusia muffinitäytteitä, jotka Dr.Oetker ystävällisesti lahjoitti. Pikkumies sai valita, tuliko pullien täytteeksi sitruunaa vai suklaata. Tuo suklaatäyte oli aika hyvää ja voisin kuvitella käyttäväni sitä jatkossakin. Tosin tällä kertaa tein sen virheen, että laitoin täytteen jäähtyneisiin pulliin, kun kuulemma lämpimiin uppoaisi paremmin. 






Tämä sitruunapulla-annos on pieni, ainoastaan neljän kappaleen kokoinen, mutta eihän sitä aina tarvi leipoa niin suuria määriä kerrallaan. No, samalla vaivallahan se suurempikin annos tulisi, mutta kun ne pitäisi jonkun syödäkin. Pullat paistoin torttuvuoassa, jolloin sain niistä hieman korkeammat. Mutta aivan hyvin nämä voi tehdä vaikka muffinssivuoissa. Tarkkaile silloin paistoaikaa.  


Sitruunapullat
(4kpl)

100 g voita
1 dl sokeria
2 pientä kananmunaa
2 tl sitruunamehua
1 tl sitruunankuoriraastetta
1 tl leivinjauhetta
2 dl vehnäjauhoja
Täyte:
muffinitäytettä (suklaa tai sitruuna)
Päälle:
50 g suklaata (suolainen toffeekrokantti+maitosuklaa)
25 g kuohukermaa
pikku nokko voita
Koristeluun:
vadelmia
sitruunamelissaa
värillistä sokeria

  Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen samalla hyvin vatkaten. Lisää sitruunamehu sekä kuoriraaste. Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe keskenään ja lisää taikinaan. Sekoita tasaiseksi taikinaksi.
  Jaa taikina neljään kevyesti voideltuun torttuvuokaan tai suureen muffinssivuokaan. Kypsennä 175 asteisessa uunissa n. 25-30 minuuttia, tai kunnes leivonnaiset ovat tikulla koetettaessa kypsiä.
  Kumoa pullat ja leikkaa paistopinta tasaiseksi. Käännä pullat leikkauspinta alaspäin ja pursota sisään valitsemaasi muffinitäytettä. Jos haluat täytettä enemmän, voit tehdä pullaan pienen kolon täytettä varten.
  Paloittele kuorrutteen suklaa ja laita se sekä kerma pieneen kattilaan. Kuumenna miedolla lämmöllä samalla varovasti sekoittaen, kunnes suklaa sulaa. Lisää pikku nokko voita ja sekoita, kunnes kuorrute on tasaista. Lusikoi seos varoen sitruunapullien päälle.
  Koristele sitruunapullat vadelmilla, sitruunamelissalla ja värillisellä sokerilla.



20. huhtikuuta 2016

Nopea feta-kesäkurpitsapasta

Maanantaina tajusin, kuinka paljon oma makumaailma ja ruokamieltymykset ovat muuttuneet. Vielä muutama vuosi sitten kesäkurpitsa, tomaattimurska, feta ja basilika olisivat jääneet syömättä ja nyt niitä kaikkia löytyi tästä helposta ja herkullisesta pastakastikkeesta. Muutama inhokkiruoka vielä löytyy, mutta ehkä mä niistäkin opin vielä tykkäämään. Tyttö oli muuten aika onnellinen, kun kerrankin tein sellaista ruokaa, joka piti sisällään tytön lempiaineksia. Jos neiti saisi päättää, meillä syötäisiin ainoastaan valkosipulia, tabascoa, kesäkurpitsaa ja kukkakaalta. No, ehkä joskus vähän parsakaalia lisäksi. Onneksi muona-asioissa minä saan vielä tehdä päätökset, sillä muuten meidän sapuskat olisivat aika yksipuolisia.




Feta-kesäkurpitsapasta

täysjyväspagettia
Kastike:
1 iso sipuli
3 valkosipulinkynttä
1 kesäkurpitsa
1 tlk (400g) tomaattimurskaa
100 g fetaa tai salaattijuustokuutioita
suolaa
pippuria
ripaus ruokokidesokeria
pieni kourallinen basilikaa 

  Hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuullota niitä hetki oliiviöljyssä pannulla. Lisää suikaloitu kesäkurpitsa ja anna kypsyä muutaman minuutin ajan. Kaada pannulle tomaattimurska. Mausta suolalla, pippurilla ja ripauksella ruokokidesokeria. Anna kastikkeen kiehua hiljalleen 10 minuuttia. 
  Lisää pannulle feta sekä hienonnettu basilika. Kuumenna. Tarjoa täysjyväspagetin ja Pasta Rossa -mausteseoksen kanssa. 



Kesäkurpitsasta puheenollen... Mua harmittaa suunnattomasti, etten tänä keväänä ole jaksanut ollenkaan ajatella mitään istutushommia. Yleensä tähän aikaan ikkunalauta olisi täynnä purkkeja ja purnukoita pienine taimenalkuineen, mutta nyt ei ole yhtään mitään. Kesäkurpitsat ja kurkut voisi kyllä kasvattaa itse, muiden osalta on pakko tyytyä ostotaimiin. Onneksi tuolla pihalla kasvaa paljon sellaistakin, mitä ei tarvi erikseen istutella. Raparperit ja ruohosipulit pilkistävät jo, eikä marjapuskien tai hedelmäpuiden lehtien silmujakaan tarvi kauaa enää odotella. Vadelma- ja karhunvatukkapusikot kaipaisivat perkausta ja siihen puuhaan onkin tarkoitus suunnata heti, kun kunto antaa vähän periksi. Niin ja jos jollakulla on hyviä ideoita millä aineella kannattaa kirsikkapuut käsitellä mustien ötököiden estämiseksi, niin otan vinkit ilolla vastaan! 

19. huhtikuuta 2016

Suosi suomalaista - voita kaunis Käpyrinki-pannunalunen!

Kiitos ihanan Murupumpulan, saan lahjoittaa jollekin teistä lukijoista tai satunnaisista vierailijoista kauniin kotimaisen Käpyrinki-pannunalusen. Pannunalunen on Murupumpulan Kristiinan käsialaa ja on valmistettu kotimaisesti vanerista. 

Murupumpulan tarina on ihana ja innostava! On kunnioitettavaa, miten tällaisina aikoina ihmiset uskaltavat tarttua kiinni unelmiinsa ja tehdä niistä totta. Kristiina on uskomattoman taiteellinen ihminen ja oman yrityksen myötä jakaa kauniita kuvia myös meidän muiden nähtäväksi. Murupumpulan tuoteperhe on kasvanut pala palalta ja nykyään taulujen lisäksi valikoimaan kuuluu mm. erilaisia kodintarvikkeita, vaatteita ja jopa vauvalahjoja. Käyhän kurkkaamassa, mitä kaikkea Murupumpulan sivuilta löytyykään! 

Itse kannatan ja suosin mielelläni kotimaisia pieniä yrityksiä ja ihmisiä niiden takana. Toivottavasti sinäkin! 




Voit osallistua arvontaan kommentoimalla mikä Murupumpulan tuotteista on sinun suosikkisi! Jätä kommenttisi ja sähköpostiosoitteesi tämän jutun kommenttikenttään viimeistään keskiviikkona 27.4.2016 klo 20.00, niin olet mukana arvonnassa. Voittaja ilmoitetaan viimeistään torstaina 28.4.2016. Mikäli en tavoita voittajaa viikon kuluessa, suoritetaan arvonta uudelleen. 

Onnea arvontaan!




p.s. Sen verran voisin vielä kertoa, että tutustuin Kristiinaan muutama vuosi sitten päiväkodissa, kun haimme usein poikia samaan aikaan. Siinä muksuja odotellessa juttelimme niitä näitä ja yhtenä päivänä sain kutsun teelle ja ihanalle inkiväärikakulle. Siitä tämä meidän yhteinen tarina alkoi. Murupumpula oli silloin vielä unelma, siksi on ollut mahtava nähdä miten yritys on saanut alkunsa ja miten homma etenee. Onnea ja menestystä tulevaan, Kristiina! Toivottavasti Murupumpulan taival on pitkä ja antoisa. ♥ 

Palkinnon lahjoitti Murupumpula


17. huhtikuuta 2016

Ihanainen kookos-mustikkapiirakka ♥

Taas on se aika vuodesta, jolloin iskee pakonomainen tarve käyttää pakastimesta vanhat marjat pois. Vaikka aika hyvin niitä on talven aikana kadonnutkin. Vadelmien kohdalla hylly näyttää uhkaavan tyhjältä, muita marjoja löytyy vielä jonkin verran. Ensi kesänä saa olla ahkerampi vadelmien kanssa, jotta piisaavat koko vuoden. Jos muille marjoille ei löydy käyttöä, niin ainahan niistä voi tehdä liköörejä

Pieni osa mustikoista päätyi eilen piirakan täytteeksi. Kookoksella kuorrutettu mustikkainen piirakka oli kyllä hyvää, joskin olisi kaivannut kaveriksi vaikka vaniljajäätelöä. Yritin samalla hävittää päiväysvanhoja kananmunia, voitaikinapaketin jämiä, turhia marmeladinokkoja ja muuta ylijäämäkamaa leipomalla mustikkapiirakan lisäksi vielä pullaviinereitä ja voitaikinapitkoja. Mutta palataan niihin leipomuksiin tuonnempana. 




Ohje marjapiirakkaan löytyi ikivanhasta reseptimapista, eikä alkuperä ole enää tiedossa. 

Kookos-mustikkapiirakka

Pohja:
100 g voita tai margariinia
3/4 dl sokeria
1 kananmuna
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
Päälle:
4 dl mustikoita 
(1 rkl perunajauhoja)
50 g voita tai margariinia sulatettuna
3/4 dl sokeria
1 rkl vaaleaa siirappia
2 dl kookoshiutaleita
1 tl vaniljasokeria

  Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää muna hyvin vatkaten. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään ja sekoita taikinaan.
  Painele taikina voidellun piirakkavuoan (halk. n. 24cm) pohjalle ja reunoille. Jos käytät pakastemustikoita, sekoita sulaneiden marjojen joukkoon perunajauhot. Kaada marjat piirakkapohjalle. 
  Sekoita sulatetun rasvan joukkoon sokeri, siirappi, kookoshiutaleet sekä vaniljasokeri. Nostele seos nokareina marjojen päälle.
  Paista piirakkaa 200 asteisessa uunissa n. 20-25 minuuttia. Anna jäähtyä ennen tarjoilua.




14. huhtikuuta 2016

Popover - tuo muffinssien ja pannareiden metka risteytys!

Pikkumiehelle tuli tänään virallisesti viisi vuotta täyteen. Synttäreitähän juhlittiin sukulaisten kera  jo aiemmin, joten tälle päivää ei ollut suunniteltu mitään ihmeellistä. Yhden pienen legopaketin poika sai, kun sitä oli jo tovin pyydellyt. Lisäksi lupasin leipoa mitä pikkumies ikinä haluaakaan. Ensin toiveissa oli muffinssit hunajalla ja suklaalla. Kun sitten yritin tarkemmin udella mitä poika mahtaa oikein tarkoittaa, kävi ilmi, että toiveissa olikin amerikkalaiset pannukakut. Kumpaakaan ei lopulta saanut, vaan päädyttiin tekemään juhlan kunniaksi popovereita. 




Kuinka monelle popoverit on ennestään tuttu juttu? Minä kuulin niistä ensimmäisen kerran selatessani kirpparilta löytynyttä Suosituimmat kotileivonnaiset -kirjaa. Popoverit ovat ikäänkuin pieniä pannukakkuja, jotka paistetaan muffinssivuoissa. Siis pannukakkujen ja muffinssien välimuoto. Nämä leipomukset kohoavat hassun toispuoleisesti ja näyttävät sen vuoksi metkoilta. Muotokin pysyy aika hyvin uunista ottamisen jälkeen. Popoverit itsessään eivät ole makeita, joten nämä sopii hyvin tarjottavaksi hillon, marjojen, hedelmien, kermavaahdon, hunajan tai vaahterasiirapin kera. Taikinakin valmistuu lähinnä ainekset keskenään sekoittamalla, eli helppo juttu! Kannattaa kokeilla!



Popoverit
(12kpl)

2 kananmunaa
2½ dl maitoa
2½ dl vehnäjauhoja
½ tl suolaa
1 tl vaniljasokeria

  Vatkaa munien rakenne kevyesti rikki ja lisää muut ainekset. Sekoita tasaiseksi taikinaksi. Voitele metalliset tai silikoniset muffinssivuoat kevyesti öljyllä. Täytä vuoat puolilleen taikinalla - jätä kohoamisvaraa.
  Paista popovereita 200 asteisessa uunissa noin 25-30 minuuttia. Tarjoa leivonnaiset lämpiminä hillon, marmeladin, marjojen, hedelmien, kermavaahdon ja/tai vaahterasiirapin kera.




12. huhtikuuta 2016

Lempeät kolmen sipulin broilerimurekepihvit kurkkudipin kera

Innosta hihkuen tein eilen pitkästä aikaa pihvejä broilerin jauhelihasta. Olin varsin tyytyväinen lopputulokseen, mutta kuten niin usein ennenkin, turhaa intoilin. En muistanut, ettei tyttö voi sietää broilerin jauhelihaa missään muodossa ja poika ei taas piittaa mistään. Ihan sama mitä lautaselle laittaa, kun mikään ei ole hyvää. Jonkun mielestä voin olla aika natsi tässä kohtaa, mutta periaate on, että jos ei kelpaa, niin olkoot syömättä. Muutakaan ei ole, eikä tule. Jos ruoka ei maistu, on välipalatkin kielletty. Hyvin nuo näyttää hengissä pysyvän ja kummasti ruoka alkaa taas maistumaan, kun on oikeasti nälkä. 




Kolmen sipulin broilerimurekepihvit

400 g broilerin jauhelihaa
1 dl kermaviiliä
½ dl majoneesia
1 dl korppujauhoja
2 salottisipulia
1-2 valkosipulinkynttä
1 muna
1 tl suolaa
1 tl paprikajauhetta
½ tl currya
mustapippuria
2-3 rkl ruohosipulia
öljyä paistamiseen

  Laita korppujauhot, majoneesi sekä kermaviili kulhoon. Sekoita ja anna turvota hetken. Hienonna salottisipulit sekä valkosipulinkynnet ja kuullota niitä hetki tilkassa öljyä. Lisää korppujauhoseokseen loput ainekset ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.
  Muotoile taikinasta pieniä pihvejä kylmällä vedellä kostutetuin käsin. Paista pihvit keskilämmöllä öljyssä molemmin puolin kauniin kullanruskeiksi. 
  Tarjoa vaikka lohkoperunoiden ja kurkkukastikkeen kera. 




Kurkkudipin suolan kanssa kannattaa olla hieman varovainen. Omastani tuli aavistuksen liian suolaista, kun en ottanut huomioon kurkkuun lisäämääni suolaa. Maistele siis tarkkaan ja mausta oman maun mukaan.

Kurkkudippi

1/4 kurkkua
2 dl kermaviiliä
suolaa
mustapippuria
1 valkosipulinkynsi
1/4 tl hunajaa
2 rkl hienonnettua ruohosipulia

  Raasta kurkku karkeaksi raasteeksi. Laita raaste siivilään ja ripottele päälle hieman suolaa. Nosta siivilä esim. kulhon päälle ja anna olla vartin verran.
  Hienonna tai murskaa valkosipuli. Sekoita kermaviilin joukkoon valutettu kurkkuraaste, valkosipuli ja mausteet. Anna maustua viileässä vähintään puoli tuntia. 



11. huhtikuuta 2016

Aurajuustoinen liha-tattipata

Viikonloppuna tehty liha-tattipata on kaikkea muuta kuin kaunis ruoka, mutta niin hyvää! Siis jos sattuu tykkäämään lihasta, sienistä ja aurajuustosta. Ohje on alunperin Pirkasta poimittu, mutta muuttelin sitä hieman ainesmäärien osalta. Persiljaa en tällä kertaa laittanut, sillä ikkunalaudalla majaillut persilja näytti niin nuukahtaneelta ja elämäänsä kyllästyneeltä, ettei siitä ollut enää ruokaa maustamaan. Vähän syksyinenhän tämä ruoka on, mutta väliäkös sillä. 




Liha-tattipata

25 g kuivattuja herkkutatteja
n. 3dl vettä
n. 500-600 g naudan suikalepaistia
2rkl öljyä tai juoksevaa margariinia
3/4 tl suolaa
mustapippuria
1-2 laakerinlehteä
1-2 isoa sipulia
2-3 porkkanaa
½ pkt (á 170g) aurajuustoa
½ tl viherpippureita
1-1½ dl ruokakermaa
(1-2 tl vehnäjauhoja)
persiljaa 

  Paloittele sieniä hieman käsin ja liota niitä 3 dl:ssa vettä 30-60 minuuttia. Voit myös hienontaa sienet liottamisen jälkeen.
  Ruskista lihat useassa erässä rasvassa ja siirrä pataan. Mausta suolalla, mustapippurilla ja laakerinlehdillä. Kaada joukkoon sienet liemineen. Kuori ja paloittele sipulit sekä porkkanat. Lisää kasvikset pataan.
  Hauduta kannen alla liedellä noin 45 minuuttia, kunnes liha on mureaa. Sekoita joukkoon sinihomejuusto ja huhmaressa hienonnetut viherpippurit. Jatka kypsentämistä vielä noin 15 minuuttia.
  Kaada kerma pataan ja kuumenna. (Voit suurustaa padan tarvittaessa. Sekoita kerma ja vehnäjauhot keskenään. Kaada seos pataan samalla sekoittaen. Keitä pari minuuttia.) Hienonna pinnalle persiljaa.
  Tarjoa liha-tattipadan kanssa perunoita tai perunamuusia, marjahyytelöä ja salaattia.

8. huhtikuuta 2016

Maukas kasvislasagne raejuuston ja mozzarellan kera

Vau. Sain kuin sainkin tehtyä tänään ruokaa. Sinänsä pieni juttu tuntui kyllä melkoiselta ponnistukselta, kun muutama viime päivä on mennyt sohvalla täysin vaakatasossa. Mutta vähän oli voittajafiilis, kun ruoka oli vihdoin uunissa! Syy tähän mun tolkuttomaan väsymykseen taisi selvitä viimein ja oli niinkin yksinkertainen kuin anemia. Tai oletettavasti ainakin osasyyllinen kaiken muun lisäksi. Nyt sitten tankkaillaan rautaa useamman kuukauden ajan. Ehkä voisi samalla hieman tarkastella ruokavaliotakin ja lisäillä ruokalistalle runsaasti rautaa sisältäviä aineksia. Liikuntaakin voisi taas lisätä, kunhan tästä ensin saa vähän voimia takaisin ja jaksaa olla jalkeilla ja hengästymättä muutamaa minuuttia kauemmin. Ja olisi  tietysti kiva näyttää vähän vähemmän zombielta kuin tällä hetkellä.... Mutta eteenpäin mennään, vaikka sitten otsanahkaa rypistellen.




Jos menisi sitten itse asiaan. Kasvislasagnen soveltelin Paras keittokirja No 10-kirjasesta löytyneestä ohjeesta. Kovin suurta suosiota tämä ei muiden keskuudessa saanut, mutta minä kyllä tykkäsin. No, ehkä vähän enemmän olisi voinut lisätä chiliä ja valkosipulia, mutta muuten ihan kelpo ruoka. Lautaselle voi halutessa ripauttaa vähän Pasta Rossa-mausteseosta. Toimii nimittäin loistavasti!




Kasvislasagne

9-12 täysjyvälasagnelevyä
Valkokastike:
100 g voita
1½ dl vehnäjauhoja
1 l maitoa
suolaa
mustapippuria
Tomaattikastike:
2 prk (à400g) säilöttyjä tomaatteja
1 porkkana
1 sellerinvarsi
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
½-1 punaista chiliä
timjamia
oreganoa
ripaus suolaa
1 tl ruokokidesokeria
2 tl punaviinietikkaa
oliiviöljyä
Lisäksi:
2 porkkanaa
1 pieni kesäkurpitsa
1 punainen suippopaprika
200 g tuoreita herkkusieniä
voita paistamiseen
500 g raejuustoa
Päälle:
1 pala mozzarellaa
2 dl juustoraastetta

  Valmista ensin tomaattikastike: Leikkaa porkkana ja selleri pieniksi kuutioiksi. Hienonna sipuli ja chili, viipaloi valkosipuli. Kuullota kasviksia muutama minuutti oliiviöljyssä pannulla. Lisää tomaatit ja anna kastikkeen hautua hiljalleen 20-30 minuuttia. Lisää mausteet ja punaviinietikka. Kypsennä vielä kymmenisen minuuttia. Soseuta valmis kastike sauvasekoittimella tasaiseksi.
  Valmista valkokastike: Lämmitä maito lähes kiehuvaksi. Sulata voi kattilassa. Lisää vehnäjauhot ja sekoita hetki. Älä anna jauhojen ruskistua. Lisää maito vähän kerrallaan samalla hyvin sekoittaen. Anna kastikkeen kiehua hiljalleen 5 minuuttia välillä pohjaa myöten sekoittaen. Mausta suolalla ja pippurilla.
  Viipaloi herkkusienet, suikaloi paprika, porkkanat sekä kesäkurpitsa. Paista viipaloituja sieniä hetki voissa pannulla. Nosta sivuun. Lisää pannulle tarvittaessa nokare voita ja kypsennä muita kasviksia hetki. 
  Kaada laakean vuoan pohjalle kolmannes tomaattikastikkeesta. Lisää kolmannes raejuustosta ja kasviksista. Lisää päälle vielä neljännes valkokastikkeesta. Nosta päälle lasagnelevyjä. Tee kaksi seuraavaa kerrosta samoin, jolloin päälle jää kerros lasagnelevyjä. Kaada levyjen päälle loppu valkokastike. Lado päälle viipaloitu mozzarella sekä juustoraaste.
  Kypsennä lasagnea 200-asteisessa uunissa 40-50 minuuttia. Anna vetäytyä vartin verran ennen tarjoilua. 



 

6. huhtikuuta 2016

"The Book of Monsters" ja muuta mukavaa muksujen synttäreiltä!

Jos sitten vielä niputtaisi loput muksujen synttäritarjottavat yhdeksi jutuksi. Pakko vaan tunnustaa, että näihin ei ole tarkkoja ohjeita saatavilla. Tyttö hoiti tuulihattutäytteiden valmistuksen, minä muut, enkä tietenkään enää löydä sitä paperia, johon laitoin ainesmäärät muistiin. Ja tällä muistilla varustetun ihmisen ei kannata kauheasti alkaa arvailemaankaan, etten kirjoita mitä sattuu.

Ensin voisin esitellä pikkumiehen synttärikakun. Monta kuukautta elin siinä uskossa, että saisin tehdä pojalle kakun Star Wars-teemalla. Aivan viime aikoina Lego Nexo Knights on kuitenkin noussut ylivoimaiseksi suosikiksi., joten tottahan kakunkin piti sitten liittyä jotenkin aiheeseen. Mitään legoukkoja en alkanut vääntämään, mutta onneksi tuo hirviökirja kelpasi kakun aiheeksi. Kakun tein aikalailla lonkalta, sillä en jaksanut suunnitella tätä etukäteen yhtään. Täytteenkin päätin ihan viime tipassa. Kakussa on seitsemän munan kaakaokakkupohja ja välissä maustamattomasta tuorejuustosta, Fazerina-suklaasta ja kermavaahdosta tehty täyte. Kostutukseen käytin appelsiinimehua. Kakun päällä on suklaan makuinen sokerimassa ja massan alla voikreemi. Kakun pintaan suihkuttelin vielä kullan väristä suihketta, jotta sain pinnasta elävämmän. Onneksi kyseessä oli hirviökakku, niin pinnan ei tarvinnut olla niin siloteltu. Hirviökirjassa on muuten paljon samaa kuin Kääpiölinnan vieraskirjassa....


The Book of Monsters






Voileipäkakut on melkeinpä "pakollinen" herkku meidän juhlapöydissä. Mitään uusia ohjeita en alkanut kehittelemään, vaan turvauduin vanhoihin tuttuihin juttuihin. Mutta laitetaan nyt kuva niistäkin, jos joku kaipaa koristeluvinkkejä. Näiden kakkujen koristeluun en kyllä kauheasti uhrannut ajatuksia, kunhan lätkin aineksia kakkujen päälle.

Eli ensimmäisenä tomaattinen kasviskakku, jonka kokosin vaihteeksi pyöreään, 26 sentin irtopohjavuokaan.


Kasvisvoileipäkakku

Ja toisena taas tuttu kinkkuvoileipäkakku....


Kinkkuvoileipäkakku


Tuulihattuja tehtiin sekä kasvis- että kalatäytteellä. Kasvistäytteestä löytyi kermavaahtoa, salottisipulia, salaattijuustoa murskattuna, punaista suippopaprikaa ja mustapippuria. Kalatäyte koostui mm. lohituorejuustosta, ranskankermasta sekä kylmäsavulohesta. Yhtään en muista, että mitä muuta siihen laitettiin.... Kasvistuulihatut jäivät näemmä kaikessa kiireessä kuvaamatta.


Tuulihatut lohitäytteellä


Oli tarjolla mustikkapiirakkaakin, mutta ohje vaatii pohjan osalta vielä hieman hienosäätöä, joten palaan siihen joskus toiste. 


Vaniljainen mustikkapiirakka

Pöydästä löytyi vielä sitruunainen juustokakku ja sen ohjeen voit käydä kurkkaamassa täältä




Siinä ne tärkeimmät tällä kertaa... Kaverisynttäreitä ei tänä vuonna tarvitse onneksi järjestää. Tyttö ei sellaisista enää piittaa, eikä poika osaa vielä omia juhlia vaatia. Muutenkin herkut saa taas hetkeksi riittää, sillä viime aikoina niitä on tullut syötyä aivan liikaa. 


5. huhtikuuta 2016

Helppo ja nopea broilericurry!

Nopea broilericurry on kyllä oikea arjen pelastus! Kaiken huippu lienee se, että tämän ruoan kanssa ei tarvitse kuunnella perheen pienimmän rutinoita ruoasta, sillä miedon mausteinen kastike yhdessä mehevän broilerin kanssa uppoaa paremmin kuin hyvin. Tarkoitus oli kyllä tehdä tänään kasvislasagnea, mutta innostus ei aivan piisannut siihen saakka. Josko huomenna sitten.... 




Broilericurry

1rs (480g) maustamatonta broilerin sisäfileetä
2 rkl öljyä
½-1 punaista chiliä
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
½-1tl inkivääritahnaa
2 tl kurkumaa
1 tl juustokuminaa
1 tl suolaa
mustapippuria
1 tl ruokokidesokeria
1-2 rkl sitruunamehua
tilkka soijaa
1 pieni prk (165ml) kookosmaitoa
1-1½ dl vettä
Lisäksi:
tuoretta korianteria
suolapähkinöitä 

  Ota broilerit huoneenlämpöön puolisen tuntia ennen kypsennystä. Leikkaa sisäfileet kolmeen osaan. Hienonna sipuli, viipaloi valkosipulinkynnet. Poista chilistä siemenet halutessasi ja viipaloi se. 
  Kuumenna öljy pannulla ja lisää siihen sipulit, valkosipuli, chili, inkivääritahna, kurkuma ja juustokumina. Kypsennä pari minuuttia. Lisää joukkoon broilerit ja ruskista ne kevyesti.
  Kaada pannulle kookosmaito, vesi, ruokokidesokeri, pikku tilkka soijaa sekä sitruunamehu. Mausta suolalla ja pippurilla. Kuumenna ja anna kiehua hiljalleen 15 minuuttia.
  Tarjoa ruoka riisin, tuoreen korianterin sekä suolapähkinöiden kera.

Viikonlopun juhlilta on kakkujuttuja vielä tulossa, mutta palaan niihin vähän myöhemmin. Pysykäähän kuulolla. :)


4. huhtikuuta 2016

Sitruunainen juustokakku ilman liivatetta

Voi mistähän sitä alkaisi purkaa muksujen synttäritarjottavia?! Ehkä voisi ensimmäisenä kirjoitella sitruunaisen juustokakun ohjeen, jonka koristelin tyttöä ajatellen. Kakkuun tein brownies-pohjan ja täytteen ilman liivatetta. Hieman jännitti, että mitenkäs tuo pysyy kasassa, mutta pysyihän se. Ei täyte mitenkään hirveän jämäkkää ole, mutta ihan hyvin tuosta sai paloja leikattua. Brownies-pohjan ohjeen olen löytänyt joskus Heavenly baking-blogista ja samaista ohjetta on tullut hyödynnettyä mm. toblerone-juustokakussa. Pohja on aika kovaa, joten leikkaamiseen kannattaa napata hyvä veitsi. Täytteen puolestaan soveltelin Lunni leipoo-blogin julkaisemasta ohjeesta. Halusin täytteestä vielä sitruunaisemman, joten heitin sekaan puolisen teelusikallista raastettua sitruunankuorta. Ihan hyvin kakku teki kauppansa. :)




Sitruunainen juustokakku ilman liivatetta

Brownies-pohja:
100 g voita
100 g tummaa suklaata
2 dl sokeria
1 muna
1 rkl tummaa kaakaojauhetta 
2 dl vehnäjauhoja
Täyte:
300 g maustamatonta tuorejuustoa
1 rkl sitruunamehua
n. ½ tl sitruunankuoriraastetta
1 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
2½ dl kuohukermaa
Koristeluun: 
tummaa suklaata
mansikoita 
ananaskirsikoita
sokerimassaruusuja
sokerihelmiä

  Sulata suklaa ja voi paistinpannulla. Siirrä pannu pois levyltä ja sekoita hieman jäähtyneeseen seokseen sokeri, muna ja kaakaojauhe. Sekoita taikinaan lopuksi jauhot. Vuoraa irtopohjavuoka (halk. n. 20cm) leivinpaperilla, kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteisessa uunissa n. 15 minuuttia. Anna jäähtyä.
  Vaahdota kerma pehmeäksi vaahdoksi. Sekoita keskenään tuorejuusto, sokerit ja sitruunan mehu sekä -kuoriraaste. Kääntele kermavaahto tuorejuustoseokseen tarkasti mutta varovaisesti. Kaada täyte vuokaan. Jos haluat, voit laittaa vuokaan reunakalvon tai öljytä reunat kevyesti ennen täytteen kaatamista. Anna kakun jähmettyä jääkaapissa mielellään yön yli. 
  Irrota vuoan reuna, nosta kakku tarjoilualustalle. Sulata muutama pala suklaata ja pursota se kakun pintaan. Nosta päälle koristeet mielellään juuri ennen tarjoilua.



3. huhtikuuta 2016

Train on a track!- pienen pojan junakakku minttusuklaatäytteellä

Viikonloppu on ollut yhtä juhlaa, sillä tänään vietettiin sukulaisten kera tytön 15- ja pojan 5-vuotissynttäreitä. Mutta ennen kuin päästää niihin tarjottaviin, niin voisin laittaa jakoon jutun pienen Justus-pojan synttärikakusta. Kakku lähti siis ilahduttamaan miehen työkaverin pikkumiestä tämän täyttäessä 3-vuotta! Suuren suuret onnittelut päivänsankarille ♥

Toiveissa oli junakakku, josta täytyi löytyä myös raiteet. Nämä kun ovat päivänsankarille kova juttu! Kakun sisälle valikoitui tuttu minttusuklaatäyte. Kakun päälle tein valkosuklaamassan, jota jatkoin sokerimassalla. Kyltin varren sisälle laitoin spagetin, jonka avulla kyltin sai pysymään pystyssä. Raiteiden välissä oleva "hiekka" syntyi murustellusta suklaahippukeksistä.




Junakakku (minttusuklaatäytekakku)

Pohja:
5 kananmunaa
1 3/4 dl sokeria
1 3/4 dl vehnäjauhoja
3 3/4 rkl tummaa kaakaojauhetta
½ tl leivinjauhetta
Kostutus:
maitoa
Täyte:
4 dl vispikermaa
200 g minttukrokanttisuklaata
100 g minttutäytesuklaata
200 g maustamatonta tuorejuustoa
Suklaakreemi:
200 g voita 
3½ dl tomusokeria
½ dl tummaa kaakaojauhetta
1½ rkl maitoa
Päälle:
vihreää sokerimassaa
Koristeet:
sokerimassaa
suklaakeksiä murusteltuna

  Voitele ja jauhota irtopohjavuoka, halk. n. 22-24cm. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita jauhoihin kaakao- ja leivinjauhe. Siivilöi seos munavaahtoon ja nostele taikina varovasti sekaisin. Paista kakkua 175 asteessa uunin alatasolla noin 30-35 minuuttia. Kokeile kypsyys tikulla. Jos kakkuun painettuun tikkuun ei jää taikinaa, on pohja kypsä. Kumoa kakkupohja ja anna sen jäähtyä.
   Valmista täyte. Rouhi minttutäytesuklaa. Jos suklaa on kovin pehmeää, laita se hetkeksi jääkaappiin tai pakastimeen. Paloittele minttukrokanttisuklaa mikron kestävään kulhoon ja sulata mikrossa vähän kerrallaan välillä sekoittaen. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita suklaat kermavaahdon joukkoon. Sekoita tuorejuusto suklaavaahdon joukkoon.
   Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Vuoraa pohjan paistamiseen käytetty vuoka kelmulla ja nosta alin levy vuokaan. Kostuta kevyesti maidolla. Levitä päälle puolet täytteestä. Nosta päälle toinen levy, kostuta ja täytä. Nosta kansilevy päälle, kostuta. Kääri kakku muovikelmuun ja anna jässähtää jääkaapissa mielellään yön yli. 
  Koristele kakku. Valmista suklaakreemi vatkaamalla huoneenlämpöinen voi ja muut ainekset keskenään. Levitä ohut kerros kreemiä kakun reunoille ja pinnalle vähän kerrallaan. Jos kreemin levittäminen on hankalaa, voit pitää kakkua ensin hetken pakastimessa tai pehmittää kreemiä hyvin varovasti mikrossa muutama sekunti kerrallaan. Kreemipinta kannattaa tasoittaa kunnolla, että sokerimassapinnasta saisi tasaisemman. Nosta kakku hetkeksi kylmään ennen massalla kuorruttamista.
  Sekoita valkosuklaamassa sekä vihreä sokerimassa keskenään ja kauli reilun kokoiseksi levyksi. Nosta levy kakun päälle ja tasoita reunat. Nosta päälle koristeet. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...