31. toukokuuta 2016

Frozen-kakku mansikka-suklaatäytteellä

Hauska huomata, miten ennen oli pakko päivittää blogi heti, kun oli jotain kokannut tai leiponut. Nykyään nämä jutut tulee koska sattuu, ja onpa muutama juttu jäänyt kokonaan kirjoittamattakin, kun en enää muistanut, että mitäs sitä on mihinkäkin ruokaan tullut laitettua. On oikeastaan helpottavaa, että nykyään pystyy suhtautumaan bloggaamiseen rennommin kuin ennen. Näin tämä tuntuu taas kivalta puuhalta.

Tänään voisin esitellä teille varsin simppelin Frozen-kakun. Pyyntö tähän kakkuun tuli niin lyhyellä varoitusajalla, että oli pakko turvautua muoviseen Elsaan sokerimassakoristeen sijaan. Ei sillä, en tiedä olisinko tunnistettavaa Elsaa saanut edes aikaiseksi. :D Kakun täytteenä on mansikkarahkaa, maitosuklaata ja tuoreita mansikoita. Lumihiutaleet tein sokerimassasta ja suihkautin niihin vähän helmiäisspraytä pintaa elävöittämään. Jään tein Dansukkerin ohjeella. Vähempikin olisi piisannut, mutta kyllä nuo ylimääräiset palat tuntuu muksuille kelpaavan. 




Frozen-kakku (suklaa-mansikkatäytekakku)

Pohja:
4 munaa
1½ dl sokeria
1½ dl vehnäjauhoja
½ dl perunajauhoja
½ tl leivinjauhetta
Täyte:
2dl vispikermaa
1tlk(200g) maustettua rahkaa, makea mansikka
1 rkl tomusokeria
100g maitosuklaata
250 g tuoreita mansikoita
Kostutus:
vedellä laimennettua sitruunamehua
Jää:
2 ½ dl sokeria
60 g (½ dl) glukoosisiirappia
½ dl vettä
sinistä elintarvikeväriä
Kuorrutus:
4 dl vispikermaa
1-2 rkl tomusokeria
1-2 rkl vaniljakreemijauhetta
sinistä elintarvikeväriä
Koristeet:
hiutaleet valkoista sokerimassaa
Elsan alusta valkoista sokerimassaa
pehmeitä sokerihelmiä
muovinen Elsa-figuuri

 Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää siivilän läpi vaahtoon. Sekoita taikina tasaiseksi varovasti nostellen.
  Kaada taikina huolellisesti voideltuun ja korppujauhotettuun irtovuokaan (halkaisija 20-22cm) ja kypsennä kakkupohjaa uunin alatasossa noin 25-30 minuuttia, tai kunnes se on tikulla koitettaessa kypsä. Kumoa kakku vasta hieman jäähtyneenä.
  Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita joukkoon rahka. Mausta tomusokerilla. Rouhi suklaa ja viipaloi mansikat. Kostuta alin pohja ja levitä päälle puolet rahkaseoksesta. Levitä päälle puolet mansikkaviipaleista ja rouhitusta suklaasta. Täytä toinen väli samoin. Nosta päälle viimeinen kakkulevy ja kostuta. Kääri kakku kelmuun ja anna vetäytyä jääkaapissa mielellään seuraavaan päivään.
  Valmista jää. Mittaa sokeri, glukoosisiirappi ja vesi kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä poreillen kunnes seos on saavuttanut 150 asteen lämpötilan. Värjää seos sinisellä elintarvikevärillä, sekoita hyvin ja kaada seos leivinpaperin päälle ja levitä se ohueksi levyksi. Jäähdytä.
  Kumoa kakku alustalle. Vatkaa kuorrutuksen kerma vaahdoksi, mausta maun mukaan tomusokerilla ja vaniljakreemijauheella. Levitä kakun pinnalle ohut kerros valkoista kermavaahtoa. Pursota kakun reunalle valkoiset pystyraidat. Värjää loppu kermavaahto siniseksi elintarvikevärillä. Pursota reunoihin tähtikuviot ja päälle koristeet haluamallasi tavalla. 
  Nosta kakun päälle alusta Elsaa varten. Jos haluat, voit eristää sokerimassalevyn pohjan valkosuklaalla. Lohko jäästä paloja ja laita ne pystyyn kakun päälle. Nostele hiutaleet ja sokerihelmet paikoilleen. Pese ja kuivaa muovilelu huolellisesti ja nosta kakun päälle juuri ennen tarjoilua. 




29. toukokuuta 2016

Raikas kasvisjuustokakku hapankorppupohjalla

Hiljalleen elämä palaa normaaliin arkirytmiin. Vaikka jotain on pysyvästi muuttunut, on elämän jatkuttava. Viime päivät on menneet aika tiiviisti pihaa kuopsutellessa ja lehtokotiloita metsästäessä. Siis hommaa, missä ei tarvitse ajatella mitään. Muutama sata lehtokotiloa on poltettu, ollaan putsattu puskien alusia ja viritelty kotiloille erilaisia esteitä sahanpuruista, kahviporoista ja tuhkasta. Tämä sota voitetaan, vaikka se vaatisi sitten mitä. Lehtokotiloille tiedoksi, että mun mansikoihin, marjapuskiin ja muihin viljelyksiin EI kosketa. Pihalla touhatessa pystyy unohtamaan ikävät asiat, vaikka vilkaisu naapurin suuntaan vielä sattuukin. Eikä se kipu taida koskaan kadota.

Ruokapuoli on aina vaan vähän mitä sattuu. Helppoja, nopeita ruokia, joista ei kirjoitettavaksi asti ole. Sen verran voin kertoa, että tällä viikolla on syöty broileria lähes kaikissa mahdollisissa muodoissa... Jääkaapin sisältöön ei viikolla ole kauheasti tullut kiinnitettyä huomiota, joten eilen oli pakko tarkistaa, että mitäs kaikkea sieltä löytyykään. Ja olihan siellä muutama tuorejuustopaketti, jotka oli syytä käyttää nopeasti pois. Kun en muuta keksinyt, kehittelin niistä sitten kasvisjuustokakun. Samalla sai hävitettyä vajaan hapankorppupaketin, joka on maannut kaapissa ties kuinka kauan, sekä kasvikset, jotka eivät tunnu nyt kenellekään maistuvan.

Maultaan kakku on ihanan raikas ja sopii hyvin tarjottavaksi vaikka kesän juhliin! Liivatteen vuoksi ei tosin ole kasvissyöjille sopiva, mutta maistuu tämä hyvin tällaisille paatuneille lihansyöjillekin. Jos jotain tekisin toisin, niin pohja olisi voinut olla ehkä aavistuksen paksumpi.




Tomaattinen juustokakku

Pohja:
100 g hapankorppuja
50 g voita
1 dl maitoa
Täyte:
2 dl vispikermaa
200 g aurinkokuivattu tomaatti-tuorejuustoa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 pieni sipuli
1 iso tomaatti
½ punaista suippopaprikaa
pieni kourallinen tuoretta basilikaa
mustapippuria
2 liivatelehteä
2 rkl vettä
Koristeluun:
jääsalaattia
miniluumutomaatteja
mikrosalaattia
muutama feta- tai salaattijuustokuutio
ruohosipulin kukannuppuja

  Hienonna hapankorput esim. monitoimikoneessa. Lisää joukkoon sulatettu voi. Laita irtopohjavuoan (halk. 20-22cm) pohjalle leivinpaperi. Öljyä vuoan reunat halutessasi kevyesti tai vuoraa reunat leivinpaperisuikaleilla. Painele hapankorppuseos vuoan pohjalle. Kostuta pohja maidolla.
  Laita täytteen liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. Vatkaa kerma löysähköksi vaahdoksi, lisää tuorejuustot ja vatkaa vielä hetki, kunnes seos on tasaista. Hienonna sipuli, leikkaa paprika pikkuriikkisiksi kuutioiksi. Halkaise tomaatti ja poista siemenet. Kuutioi tomaatti pieniksi kuutioiksi. Hienonna basilika. Sekoita kasvikset tuorejuustoseokseen ja mausta maun mukaan pippurilla.
  Kuumenna vesi kiehuvaksi ja liuota siihen vedestä puristetut liivatelehdet. Anna seoksen jäähtyä hetkisen. Kaada liivate ohuena nauhana täytteen joukkoon samalla hyvin sekoittaen. Kaada täyte pohjan päälle ja tasoita. Anna kakun hyytyä jääkaapissa mielellään seuraavaan päivään.
  Jos et ole vuorannut tai öljynnyt vuoan reunoja, pyöräytä kakku varovasti irti vuoasta veitsen avulla ennen reunan avaamista. Nosta kakku tarjoilualustalle. Koristele salaatilla, miniluumutomaateilla, mikrosalaatilla, murustetuilla juustokuutioilla ja ruohosipulin kukinnoilla.





25. toukokuuta 2016

Maukas mantelikala

Kai se on pikkuhiljaa otettava itseään niskasta kiinni ja suunnata katse kohti tulevaa. Viime päivät ovat menneet kyllä aikalailla sumussa ja aivan tavallistenkin asioiden hoitaminen on ollut suunnattoman vaikeaa. Eilen yritin keittää muksuille nakkikeittoa, mutta sekään ei tahtonut onnistua. Siinä seisoin perunapussin ääressä ja ihmettelin, että mitä näille pitää oikein tehdä. Tämä aamu tuntuu onneksi jo vähän paremmalta. Luulen, että nyt on hyvä suunnata tarmonsa tytön rippijuhlien suunnitteluun, pihan hoitoon ja muihin arkisiin askareisiin. Suru helpottanee ajan kanssa.

Viime viikolta jäi yksi hyvä ruokaohje julkaisematta, joten laitetaanpas se nyt jakoon. Mantelikala on ollut yksi mun lempiruoista jo kauan. Muu perhe ei valitettavasti siitä oikein tykkää, niin ei sitten tule kovin usein tuota tehtyä. Tällä kertaa tein ruoan Maku-lehden nettisivuilta löytyneen ohjeen mukaan. Mun mielestä tämä oli tosi hyvää! Muun perheen mielipidettä on turha edes kertoa. No, sen verran voi mainita, että kaikki kyllä söivät lautasensa tyhjäksi.




Mantelikala

400 g seitiä 
3/4 dl korppujauhoja
reilu 1 dl mantelilastuja
2 dl ruokakermaa
2-3 tl sitruunankuoriraastetta
3 rkl tuoretta tilliä (silputtuna) tai maun mukaan kuivattua
2 rkl sitruunamehua
½ tl suolaa
ripaus mustapippuria

  Ota kala sulamaan puolisen tuntia ennen ruoanvalmistusta. Sekoita korppujauhot ja mantelilastut kermaan. Jätä pieni osa mantelilastuista koristeluun. Mausta seos sitruunankuorella ja tillillä, anna turvota noin 5 minuuttia.
  Nosta kalapalat uunivuokaan. Mausta kala sitruunamehulla, suolalla ja pippurilla. Levitä kalan päälle manteliseos, ripottele pintaan loput mantelilastut ja kypsennä mantelikalaa 200-asteisessa uunissa noin puoli tuntia.
  Tarjoa mantelikalan kanssa keitettyjä perunoita tai perunamuusia.

 

23. toukokuuta 2016

Kakkuja ja kuulumisia Kääpiölinnasta

Kääpiölinnassa ollaan aika apeissa fiiliksissä. Hetken pohdin, että pidän kunnolla blogitaukoa, mutta surun keskellä taitaa olla paras yrittää pitää normaaleista rutiineista kiinni. Syy suruun on miehen hyvän ystävän ja loistavan naapurin menetys. Koko perhe, pikkumiestä lukuunottamatta, on aikalailla murheen murtama. Pikkumies kyllä tietää asiasta, mutta suhtautuu asiaan paremmin ja luonnollisemmin kuin muut. Ihmeissään ollaan, miksi niin avuliaan ja kiltin ihmisen piti täältä lähteä. En tiedä, mikä paha karma näissä kesissä on, sillä jo useamman vuoden ajan joka kesä on menehtynyt joku tuttava, sukulainen tai muu läheinen. Lauantaina näin ensimmäisen pääskysen, sunnuntaina kantautui suruviesti. Kunpa niitä ei vain enempää tänä kesänä tulisi.

Ruoka ei tällä hetkellä maistu, eikä lapsillekaan tule laitettua mitään mistä kannattaisi kirjoittaa, mutta laitetaan tähän vaikka kuvia ja fiiliksiä ravintolapäivästä.

Lauantaina sain pitää pientä pop up-kahvilaa Seinäjoella Päivölän Citymarketin kauppakäytävällä. Aikamoinen hommahan siinä oli, mutta ihmisiltä tullut palaute auttoi kyllä viemään homman läpi. Minä en ehtinyt koko päivänä nappaamaan yhtään kuvaa, mutta sain onneksi lainata tytön napsimia kuvia. 

Mutta ennenkuin niihin päästään, niin laitetaanpas jakoon kuvia yhdestä synttärikakusta. Kakussa on 10 munan pohja, täytteestä löytyy tuttu Daim-vadelmatäyte





Tässä sitten hieman fiiliksiä ja kuvia itse tapahtumassa. Ensin on aivan pakko sanoa, että leivoin aivan liian montaa sorttia. Toki kaikkia meni, mutta suurimmaksi hitiksi nousi pätkis- ja porkkanakakkupalat. Tarkoitus oli leikata kakuista kauniita paloja ja koristella juustokakkuja enemmän, mutta mulle tuli niin hirveä kiire, etten sitten ehtinyt. Perjantaina leivoin aamu yhdeksästä ilta kymmeneen. Aamulla kello herätti kuuden maissa ja sama homma jatkui. Perjantain ja lauantain välinen meni noin tunnin yöunella ja voin kertoa, että lauantai-iltana oli vähän väsy. 

Aivan kaikista tarjottavista ei kuvia ole, mutta tässä jotain....


Gluteeniton ja laktoositon juustokakku

Suklaahippukeksit

Mokkapalakuppikakut

Pätkiskakku

Porkkanakakku



Nyt taidan mennä hoitamaan noita toipilaita. Tyttö on kovassa flunssassa, poika vesirokossa. Pitäkäähän huoli toisistanne. ♥ 

18. toukokuuta 2016

Loistava gluteeniton riisipizzakka prosciutto-mozzarellatäytteellä!

Hei, nyt voit äänestää omaa suosikkiasi tuunatuista gluteenittomista Moilas riisipiirakoista ja samalla osallistua 100 euron lahjakortin arvontaan! 

Minä tein tällä kertaa riisipiirakoista pizzan. Tai siis pizzakan, jos miehen mielipidettä kysyy. Täytteeksi hieman pastakastiketta, paljon juustoraastetta, tomaattia, ilmakuivattua kinkkua ja mozzarellaa! Aivan loistavaa! Tämä pizzakka ei meillä kauaa vanhentunut, sillä katosi kyllä neljän ihmisen toimesta hetkessä. Tarvittaessa tästä piisaa kyllä isommallekin sakille, sillä pizzakasta on helppo leikata sopivan kokoisia paloja. 

Niin se äänestäminen. En ollenkaan pahastu, jos joku äänensä tälle pizzakalle antaa. Toki, jos joku muu loistavista resepteistä kolahtaa paremmin, niin sekin on ihan fine. Kilpailun takana on tällä kertaa Moilas Oy sekä Ruoka.fi. Äänestämään pääset tästä.




Riisipizzakka prosciutto-mozzarellatäytteellä

7 kpl Moilas gluteenitonta riisipiirakkaa
200 g pastakastiketta
150 g emmental-mozzarellajuustoraastetta
50 g ilmakuivattua kinkkua
½ pkt (à120g) mozzarellaa
muutama miniluumutomaatti
Kypsän pizzakan päälle:
½ pkt (à120 g) mozzarellaa
rucolaa
basilikan lehtiä
muutama miniluumutomaatti
oreganoa

  Sulata piirakat pakkauksen ohjeen mukaan mikrossa tai huoneenlämmössä. Lado piirakat pellille leivinpaperille "kukan muotoon" eli kolmeen riviin, joista ensimmäisessä rivissä on kaksi piirakkaa, keskellä kolme ja lopussa kaksi.
  Levitä pastakastike piirakoiden päälle. Ripottele päälle juustoraaste. Juustoraastetta saa mennä myös piirakoiden väliin jääviin koloihin. Nostele päälle kuutioitu mozzarella, reiluiksi paloiksi leikattu kinkku sekä viipaloidut miniluumutomaatit.
  Kypsennä pizzakkaa 225-asteisessa uunissa noin 7-9 minuuttia, tai kunnes juusto on sulanut ja piirakat lämpimiä.
  Mausta maun mukaan oreganolla ja heittele päälle vielä basilikaa, rucolaa, mozzarellakuutioita sekä viipaloituja miniluumutomaatteja.





Piirakat tarjosi Moilas Oy

17. toukokuuta 2016

Mangojuustokakku (gluteeniton ja laktoositon)

Treenit ravintolapäivää varten jatkuu... Tällä kertaa testiin pääsi mangojuustokakku, jonka tein aiemmin testattua lakkakakun ohjetta hyödyntäen. Pohjan tein gluteenittomista kekseistä ja kaikki maitotuotteet on laktoosittomia. Tyttö tykkäsi tästä kakusta ihan hirmuisesti, mun mielestä tämä oli ihan ok. Nuo pohjaan käytetyt Gullónin keksit on muuten älyttömän hyviä! 




Kakun koristeluun en jaksanut kauheasti tällä kertaa panostaa, kun kerran testikakku oli. Jospa ravintolapäivään mennessä keksisi kakun päälle jotain nättiä. Vehnättömiä koristeita tuntuu olevan mahdoton löytää, joten todennäköisesti suklaalla ja kermalla mennään. 





Mangojuustokakku
(10-12 palaa)

Pohja:
200 g gluteenittomia keksejä
80 g voita tai margariinia sulana
Täyte:
6 liivatelehteä
1 prk (250g) maitorahkaa (laktoositon)
200 g maustamatonta tuorejuustoa (laktoositon)
2 dl vispikermaa (laktoositon)
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 rkl sitruunamehua
Pinnalle:
2 dl mangososetta
3 rkl vettä
3 liivatelehteä
Koristeluun:
kermaa (laktoositon)
tomusokeria

  Laita irtopohjavuoan pohjalle (halk. n. 20-22cm) leivinpaperi ja sipaise vuoan reunat kevyesti öljyllä. 
  Hienonna keksit tehosekoittimessa ja lisää sulatettu rasva joukkoon. Painele seos vuoan pohjalle. Laita vuoka jääkaappiin odottelemaan täytteen valmistumista.
  Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan (väh. 5 min). Sekoita rahka ja tuorejuusto keskenään ja mausta seos sokerilla ja vaniljasokerilla. Kiehauta sitruunamehu, purista liivatteista vesi pois ja sekoita ne mehun joukkoon. Anna liivateseoksen jäähtyä ihan hetkisen ja kaada se sitten ohuena nauhana rahka-tuorejuustoseoksen joukkoon koko ajan sekoittaen. Vatkaa kerma vaahdoksi ja nostele se rahka-tuorejuustoseoksen joukkoon. Kaada täyte keksipohjan päälle. Anna kakun hyytyä useampi tunti jääkaapissa. 
  Laita mangokerroksen liivatteet likoamaan kylmään veteen 5-10 minuutiksi. Kuumenna vesi, purista liivatteista vesi pois ja liuota ne vesitilkkaan. Anna seoksen jäähtyä hetkisen ja kaada se sitten ohuena nauhana mangoseoksen joukkoon samalla hyvin sekoittaen. Nostele mangokerros lusikalla tai pienellä kauhalla varovasti kakun pinnalle. Anna kakun hyytyä jääkaapissa muutama tunti, kunnes mangokerros on kokonaan hyytynyt.
  Irrota vuoan reunat. Voit ensin pyöräyttää kakun ja vuoan reunan välistä terävällä veitsellä. Koristele haluamallasi tavalla esim. kermavaahdolla.



15. toukokuuta 2016

My Little Pony-kakkua kinuskivaahdolla ja mansikoilla ♥

Kotini on helmeni-blogin Marikan suloinen tytär vietti tänään kaverisynttäreitään ja minä sain tehdä juhliin kakun. Ihana huomata, miten My Little Pony-jutut kolahtaa tämän päivän muksuihin yhtä kovaa kuin meikäläiseenkin joskus 30 vuotta sitten. Ei silloin kyllä edes uneksittu mistään ponikakuista, mutta onneksi nyt voin ja saan niillä lapsia ilahduttaa. Yksi päivänsankarin suosikkiponeista on Rarity, joten sellainen tuli sitten kakkuunkin. Kakun sisältä löytyy kinuskivaahto sekä mansikoita. 

 ♥ Lämpimät onnittelut päivänsankarille




My Little Pony-kakku, Rarity-kakku

Pohja:
4 munaa
1½ dl sokeria
1½ dl vehnäjauhoja
½ dl perunajauhoja
½ tl leivinjauhetta
Kostutus:
reilu 1 dl laktoositonta maitoa
Täyte:
2 dl laktoositonta vispikermaa
200 g laktoositonta maitorahkaa
2 dl valmista laktoositonta kinuskikastiketta
1 tl vaniljasokeria
3 liivatelehteä
1½ rkl sitruunamehua
300 g pakastemansikoita
Voikreemi:
100 g voita
200 g tomusokeria
vajaa 1 rkl jaffaa
1 tl vaniljasokeria
Päälle:
n. 400 g sokerimassaa

 Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää siivilän läpi vaahtoon. Sekoita taikina tasaiseksi varovasti nostellen.
  Kaada taikina huolellisesti voideltuun ja korppujauhotettuun irtovuokaan (halkaisija 20-22cm) ja kypsennä kakkupohjaa uunin alatasossa noin 25-30 minuuttia, tai kunnes se on tikulla koitettaessa kypsä. Kumoa kakku vasta hieman jäähtyneenä.
  Valmista täyte. Laita liivatteet kylmään veteen 5-10 minuutiksi. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lisää joukkoon rahka, kinuskikastike sekä vaniljasokeri. Vatkaa vielä hetki. Kuumenna sitruunamehu kiehuvaksi ja liuota siihen vedestä puristetut liivatelehdet. Anna liivateseoksen jäähtyä hetki ja lisää se sitten täytteeseen samalla hyvin sekoittaen. 
  Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Vuoraa pohjan paistoon käytetty vuoka kelmulla ja nosta päällimmäinen levy vuokaan leikkauspinta ylöspäin. Kostuta kevyesti maidolla. Levitä päälle puolet kinuskivaahdosta. Levitä vaahdon päälle puolet viipaloiduista, sulaneista mansikoista. Nosta päälle kakkulevy, kostuta ja levitä päälle loppu vaahto ja mansikat. Nosta päälle vielä viimeinen kakkulevy ja kostuta. Peitä kakku kelmulla ja nosta jääkaappiin. Laita halutessasi päälle kevyt paino. Anna tekeytyä mielellään seuraavaan päivään.
  Valmista kreemi vatkaamalla huoneenlämpöinen voi, tomusokeri, jaffa ja vaniljasokeri tasaiseksi. Levitä kreemi vähän kerrallaan kakun pinnalle mahdollisimman tasaiseksi kerrokseksi. Jos haluat, voit pitää kakkua ensin hetken pakastimessa tai vastaavasti pehmittää kreemiä muutaman sekunnin mikrossa. Ole varovainen, ettei kreemi sula! Nosta kreemillä kuorrutettu kakku hetkeksi jääkaappiin.
  Pehmitä sokerimassa käsissä ja kauli reilun kokoiseksi levyksi. Nosta levy vaikka kaulimen avulla kakun päälle ja tasoita pinta sekä reunat. Koristele haluamallasi tavalla. Kukkien kiinnittämiseen käytin elintarvikeliimaa, mutta pikkutilkka vettä ajaa saman asian. 





13. toukokuuta 2016

Mokkapalamuffinsseja ravintolapäiväkutsun kera!

Tämä viikko on ollut kyllä niin täynnä touhua ja tohinaa, ettei koneella ole montaa hetkeä ehtinyt istahtaa. Suuri osa ajasta on mennyt muksujen asioita setviessä ja hoitaessa, mutta onneksi on muutama tovi jäänyt omiin juttuihinkin. Vaikkei siltä välillä tuntunutkaan... Ja mihin se aika sitten meni? No, ravintolapäivän suunnitteluun, yleiseen panikoimiseen ja ihmettelyyn, että mitäs sitä on tullut tehtyä. :) Alla kutsua ravintolapäivään! Toivottavasti mahdollisimman moni pääsee mukaan!




Lämpimästi tervetuloa Kääpiölinnan Köökki Pop up!-kahvilaan! 

Kääpiölinnan löytää lauantaina 21.5 klo 13.00-16.00 Seinäjoelta Päivölän Citymarketin kauppakäytävältä. Tarjolla on pääasiassa makeita herkkuja sekä ehkä jotain pientä suolaista. Menu alkaa hiljalleen olla suunniteltuna, mutta palataan siihen myöhemmin. Pöydästä löytyy ainakin donitseja sekä näitä Pullahiiren ohjeella leivottuja ihania mokkapalamuffinsseja. Kääpiölinnan Köökki Pop up! -kahvilan infoa voi seurata Facebookissa, mutta kyllä tännekin laitan vielä tarkempaa tietoa aiheesta.




Hassua muuten, miten muille leipoessa iskee aina epävarmuus omia taitoja kohtaan. On aivan pakko koemaistattaa leipomuksia ensin kotoväellä sekä niillä raasuilla, jotka sattuvat meille leipomisvimman iskiessä eksymään. Vasta sitten tohtii tehdä uuden satsin vieraille tarjottavaksi. Onneksi nämä muffinssit saivat armollisen raadin hyväksynnän.


Mokkapalamuffinssit

3 kananmunaa
2 ½  dl sokeria
4 ½ dl vehnäjauhoja
½  dl tummaa kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
2 tl vanijasokeria
1 ½ dl kuumaa vettä
150 g voita
Kuorrutus:
250 g voita
4 ½ dl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria
3 rkl kaakaojauhetta
½ dl vahvaa kahvia
nonparelleja

  Vatkaa kananmunat ja sokeri keskenään. Sulata voi ja nosta sivuun jäähtymään. Kiehauta vesi. Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään. Lisää muna-sokerivaahdon joukkoon kuivat aineet ja kuuma vesi vuorotellen muutamassa erässä. Lisää lopuksi joukkoon sulatettu, hieman jäähtynyt voi. Jaa taikina noin 20 muffinssivuokaan. 
  Paista muffinsseja 200 asteessa noin 15 minuuttia tai kunnes ovat kypsiä. Voit tarkistaa muffinssien kypsyyden cocktailtikulla. Jos muffinssiin työnnettyyn tikkuun ei tartu märkää taikinaa, muffinssit ovat kypsiä. Anna muffinssien jäähtyä ennen kuorrutteen valmistamista.
  Kuorrutus: Vatkaa huoneenlämpöinen voi pehmeäksi. Lisää joukkoon kaikki kuivat aineet. Vatkaa kunnolla sekaisin esimerkiksi lapavatkaimella. Lisää lopuksi lämmin kahvi joukkoon pienissä erissä. Vatkaa seosta voimakkaasti hetken aikaa. Nostele kuorrutemassa pursotuspussiin, jossa on haluttu tylla. Itse käytin tähtityllaa. Pursota tai kuorrute muffinssien päälle.  Koristele nonparelleilla. 



10. toukokuuta 2016

Kaikki tiet vievät Torikeskukseen...


Joskus kuvat kertovat enemmän kuin tuhat sanaa! Niin tässäkin tapauksessa, kun saan ilolla esitellä teille viime viikolla napsittua kuvasatoa. 

Viime perjantaina kokoontui iloinen joukko SObloggaajia Seinäjoen Torikeskuksen toiseen kerrokseen. Suuntana oli kaksi ihanaa sisustusliikettä sekä hiljan avattu ihana pieni kahvila. Paljon voisin näistä paikoista, tavaroista ja herkullisista vohveliannoksista kertoilla, mutta annetaan kuvien puhua puolestaan! No, enhän mä ihan hiljaa voi olla, joten ehkä pieni tarinan tynkä on paikallaan... 

Ensimmäisenä tutustumiskohteena oli sisustustavaroita ja -tekstiilejä myyvä Glo Interior. Voin kertoa, että kauppa oli täynnä sellaisia esineitä, jotka kelpuuttaisin riemumielin kotiini. Jos lompakko antaisi myöten, tekisin mielelläni täystyhjäyksen tupaan ja hankkisin uudet tavarat tilalle. Niin ihania astioita, tekstiilejä ja pikkutavaroita kaupasta löytyi. 







Glo Interiorin valikoimiin kuuluu mm. Bloomingvillen, Nicolas Vahen sekä Nordalin tuotteita. Jos et  itse pääse paikalle, käy kurkkaamassa liikkeen verkkokauppaa.




Nämä kellot on niiiiin ihania!



Seuraavaksi matka jatkui käytävän toisella puolella olevaan sisustus- ja lahjaliike Sapiraan. En tiedä mistä johtuu, mutta täälläkin marssin ensimmäisenä upeita astioita notkuvan pöydän ääreen. Ne mukit, kupit, soppakulhot.... Voi kun saisin ne kaikki! Eikä Riviera Maisonin huonekalutkaan olisi hullumpia! 








Upeiden tuotteiden lisäksi Sapirasta voit kysyä kehystyspalvelua, sisustussuunnittelua tai vaikka shoppailuiltaa isommalle porukalle. Valikoimaan kuuluu myös Sapiran omia tuotteita, jenkkityyliset kattoon kiinnitettävät keinut, hauskat säädettävät hanaviinitelineet ja paljon muuta. Paikallinen käsityötaito ilahduttaa aina! Jos mulla olisi iso terassi, olisi sinne pakko saada tuollainen kahden istuttava keinu. 




Kun pää oli tarpeeksi pyörällä näistä kauniista esineistä, oli aika siirtyä viereiseen kahvilaan herkuttelemaan belgialaisilla vohveleilla. Widam cafe on suhteellisen uusi tulokas, mutta kannattaa kyllä käydä tutustumassa! Tarjolla on niin suolaisia kuin makeitakin vohveleita, muita herkkuja unohtamatta. Belgialaiset vohvelit ovat paksuja, rapeita ja todella hyvän makuisia. Kun lisäksi tarjolla on mansikoita, vaniljakastiketta ja siirappia, on kokonaisuus loistava! Täytteet voit tosiaan valita mielesi mukaan... Mutta varaudu siihen, ettei valinta tule olemaan helppo, tarjolla kun on paljon hyviä vaihtoehtoja. Jos kaupunkilounaita harrastaisin, olisi suolainen vohveli erinomainen valinta. Lisäksi kahvilan omistaja oli niin valloittava persoona, että pelkästään hänen vuoksi kahvilaan on päästävä uudelleen. ♥


Maistuisiko belgialainen vohveli vaniljajäätelön, siirapin ja mansikoiden kera?

Tai suklaajäätelöllä ja kinuskikastikkeella?



Kahvilan sisustuksesta on vielä mainittava muutama sananen. Kahvilan ulkoinen olemus on varsin hillitty ja maanläheinen. Omalla tavallaan aika rauhoittava, etten sanoisi. Kaiken kiireen keskellä tällaisessa paikassa on mukava viivähtää hetkinen.





Iso kiitos vielä Glo Interiorille, Sapiralle sekä Widam Cafelle, että saimme tulla tutustumaan! Käykäähän muutkin, jotka Seinäjoella asutte tai täällä muuten vain käytte. Kiitos myös SOblogien naisille mukavasta illasta. ♥

8. toukokuuta 2016

Rakkaudella leivottu - sitruunainen mustikka-valkosuklaakakku äitienpäiväksi

Äitienpäivä herättää monenlaisia ajatuksia ja tunteita, mutta en oikein saa niitä puettua sanoiksi. Saan olla onnellinen siitä, että mulle on suotu kaksi mahtavaa muksua. En edes halua ajatella, millaista elämä olisi ilman heitä. Vaikkei elämä aina ruusuilla tanssimista olekaan, niin kyllä niitä hyviä hetkiä on paljon enemmän kuin huonoja. Samalla tulee aina ikävä omaa äitiä. Vaikka melkein päivittäin soitellaankin, niin pitkä välimatka rajoittaa tapaamisia aikalailla. Joka äitienpäivä muistan ne lapsuuden aamut, jolloin hiljaa yritettiin hiipiä keittiöön ja laittaa äidille aamupalaa. Aamiainen tarjoiltiin tietenkin sänkyyn. Lisäksi saan olla iloinen siitä, että mulla on oikeasti mahtava ja auttavainen anoppi. Hän on tehnyt aika hyvää työtä kasvattaessaan tuon mun ukkoni pojasta mieheksi, eikä apu omien lasten kasvatuksessa ja hoidossakaan ole ollut pahitteeksi! Kiitos äiti, kiitos anoppi ja kiitos lapset, että kestätte ja autatte mua niin hyvinä kuin huonoinakin päivinä. Etenkin niinä huonoina. ♥

Jostain syystä viime päivät ovat menneet aika äreissä tunnelmissa, eikä tämäkään aamu alkanut yhtään sen paremmin. Fiilis parani hieman, kun poika kiikutti sänkyyn itse päiväkodissa tekemänsä paketin. Paketista paljastui vohvelikankaasta tehty pieni liina. Ylpeänä poika esitteli niitä ompeleita, joita oli tehnyt pinkillä ja sinisellä langalla. Olihan se varsin suloinen liina. Siinä puoliäreänä kahville kömpiessä mies antoi oman lahjansa - massiivisen grillauskirjan. Kun tyttö vielä yllätti ruusulla ja suklaalla, oli pakko jo kääntää suupielet ylöspäin. Kun omat rakkaat näin muistavat, niin ei sitä oikein kehtaa enää kiukutella. 

Äitienpäivänä käydään perinteisesti anopin luona syömässä. Halusin tällä kertaa tehdä osani tarjoiluista, joten leivoin sitten kakun jälkiruoaksi. Kakku syntyi täysin "otetaan mitä on"-menetelmällä, mutta ihan kelpo kakku tästä silti tuli. Täydellinen tämä ei ole klumppuineen ja pienine kauneusvirheineen, mutta on tämä ainakin rakkaudella tehty.




Täytteeseen kokeilin Dr. Oetkerin kakkumoussea, kun en ole koskaan ennen sellaista käyttänyt. Mousseen lisäsin vaahdotettua kermaa, mustikoita sekä rouhittua valkosuklaata. Raikkautta kakkuun hain kostutukseen käytetystä sitruunamehusta sekä kakun väliin sipaistusta lemon curdista. Sokerimassan alle halusin laittaa tällä kertaa sveitsiläisen marenkivoikreemin. Sellaistakaan en ole ennen tehnyt, mutta onneksi Tekila's Bakery tarjosi kreemiin loistavan, hyvin kuvitetun ohjeen. Kannattaa käydä kurkkaamassa tarkemmin, jos teet kreemiä ensimmäistä kertaa.




Tämä hempeä kakku sopisi vallan mainiosti myös muihin kevään ja kesän juhliin!

Sitruunainen mustikka-valkosuklaakakku

Pohja:
4 munaa
1½ dl sokeria
1½ dl vehnäjauhoja
½ dl perunajauhoja
½ tl leivinjauhetta
Kostutus:
reilu 1 dl vedellä laimennettua sitruunamehua
Täyte:
1 pss vaniljanmakuista kakkumoussea
2 dl maitoa
2 dl vispikermaa
1½ dl mustikoita 
n. 50 g valkosuklaata rouhittuna
n. 3-4 rkl lemon curdia
Sveitsiläinen marenkivoikreemi:
50 g valkuaista
100 g sokeria
150 g huoneenlämpöistä voita
Päälle:
n. 400 g valkoista sokerimassaa
helmiäissuihketta
pehmeitä hopeakuulia
Koristeet:
sokerimassaa

  Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää siivilän läpi vaahtoon. Sekoita taikina tasaiseksi varovasti nostellen.
  Kaada taikina huolellisesti voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan (halkaisija 20-22cm) ja paista kakkupohjaa uunin alatasossa noin 30 minuuttia. Kumoa kakku vasta hieman jäähtyneenä.
  Valmista kakkumousse pakkauksen ohjeen mukaan 2 desilitraan maitoa. Vatkaa kerma vaahdoksi ja nostele kakkumoussen joukkoon. Lisää sulaneet, valutetut mustikat sekä rouhittu valkosuklaa. 
  Leikkaa pohja kolmeen osaan. Vuoraa pohjan paistoon käytetty vuoka kelmulla ja nosta päällimmäinen levy vuokaan leikkauspinta ylöspäin. Kostuta kevyesti maun mukaan laimennetulla sitruunamehulla. Sipaise päälle hyvin ohut kerros lemon curdia. Levitä päälle puolet täytteestä. Nosta päälle toinen levy, kostuta, sipaise kerros curdia ja levitä päälle loput täytteet. Nosta päälle viimeinen levy ja kostuta se. Kääri kakku kelmuun ja nosta jääkaappiin kevyen painon alle. Anna tekeytyä mielellään seuraavaan päivään.
  Valmista sveitsiläinen marenkivoikreemi. Ota voi huoneenlämpöön hyvissä ajoin. Voin täytyy olla pehmeää ja huoneenlämpöistä. Leikkaa voi valmiiksi pieniksi paloiksi.
  Mittaa valkuaiset ja sokeri teräskulhoon. Nosta kulho vesihauteen päälle ja sekoittele käsikäyttöisellä teräsvispilällä, kunnes sokeri sulaa valkuaisiin. Sokeri-valkuaisseoksen lämpö saa nousta maksimissaan 60 asteeseen.
  Kun sokeri on sulanut valkuaisiin, nosta teräskulho hetkeksi kylmään vesihauteeseen. Sokeri-valkuaisvaahto täytyy saada huoneenlämpöiseksi, jotta se vatkaantuu kunnolla. Kun seos alkaa jäähtyä, voit kaataa sen yleiskoneen kulhoon. Vatkaa seosta keskinopeudella, kunnes seos muuttuu marengiksi. Valmis marenki on valkoista ja kiiltävää. 
  Jos sinulla on yleiskoneeseen lapavatkain, vaihda se. Laita yleiskone pienelle teholle ja ala lisäämään voipaloja yksitellen siten, että voi sekoittuu marenkiin. Kun kaikki voi on lisätty, nosta vatkaustehoa kovemmalle ja anna voin ja marengin vatkautua yhteen. Jos kreemi näyttää rakeiselta, jatka vain vatkaamista, jolloin kreemi muuttuu tasaiseksi ja kiiltäväksi.
  Nosta kakku alustalle ja levitä päälle ohut, tasainen kerros kreemiä. Nosta kakku hetkeksi viileään. Levitä sitten päälle loput kreemit. Kreemikerros kannattaa tasoittaa niin sileäksi kuin mahdollista. Nosta kakku hetkeksi viileään.
  Pehmitä sokerimassa käsissä ja kauli reilusti kakkua suuremmaksi pyöreäksi levyksi. Jos massa tarttuu alustaan kiinni, voit käyttää apuna tomusokeria. Nosta massa kaulimen tai kaulinta-alustan avulla kakun päälle. Silittele massa kakun päälle ja reunoille. Leikkaa ylimääräinen massa pois. Painele reunaan haluamasi kuvio kakkujen koristeluun tarkoitetuilla työkaluilla.
  Jos haluat, voit suihkauttaa kakun päälle hieman helmiäissuihketta. Nostele kukat ja lehdet päälle, painele sokerihelmet haluamiisi kohtiin. 




  

5. toukokuuta 2016

One donut a day, and everything's gonna be okay! - helpot uunidonitsit suklaakuorrutteella

Tuossa vapun aikoihin löysin aivan sattumalta kaupasta donitsipellin. Synttärikorttia menin muka hakemaan ja donitsipellin kanssa marssin kaupasta ulos. En vain voinut jättää peltiä sinne leivontatarvikehyllyyn, kun niin yksinään siinä majaili. Heti en ehtinyt peltiä testaamaan, mutta nyt tuo on vihdoin koeajettu. Kaapista löytyy toki donitsikonekin, mutta jotenkin tuo pelti oli mukavampi käyttää. Lisäksi pellillä tehdyt donitsit ovat aavistuksen isompia. 




Donitsit tein tällä kertaa Emma Iivanaisen ohjetta mukaellen. Tavallisen sokerin vaihdoin ruokosokeriin, kun sitä sattui kaapista löytymään ja siitä enemmän tykkään. Osan donitseista kuorrutin maitosuklaalla, osan valkosuklaalla. 




Mies moitti, että suklaa vei turhankin paljon huomiota itse donitsista, mutta me muut tykättiin näistä tosi paljon. Koostumus on ihanan pehmoinen ja maku hyvä. Lisäksi näiden valmistaminen on oikeasti todella helppoa! Jos donitsipelti kaapista löytyy, niin kannattaa kokeilla! 

Helpot donitsit donitsipellillä
(12 kpl)

3 dl vehnäjauhoja
1 dl ruokosokeria tai tavallista sokeria
2 tl leivinjauhetta
1 tl kardemummaa
½ tl suolaa
1  kananmuna
1 ½ dl maitoa
½ dl rypsiöljyä
Voiteluun:
50 g voita
Kuorrutus:
100 g maitosuklaata
vajaa 100 g valkosuklaata
Koristeluun:
nonparelleja
suklaata

  Kuumenna uuni 200 asteeseen. Voitele 12 donitsin donitsipelti. Sekoita keskenään kaikki kuivat aineet. Sekoita toisessa kulhossa kananmuna, maito ja rypsiöljy. Lisää kuivat aineet nesteeseen siivilän läpi ja sekoita taikina tasaiseksi. Pursota tai nostele taikina kahdella lusikalla pellille. Täytä kolot noin puoleen väliin saakka. 
  Paista donitseja uunin keskitasolla noin 8 minuuttia, kunnes testitikkuun ei enää tartu taikinaa. Sulata voi mikrossa ja voitele kuumat donitsit molemmin puolin. 
  Sulata suklaat varovasti mikrossa omissa kulhoissaan. Kasta donitsit suklaaseen ja koristele nonparelleilla ja/tai suklaaraidoilla. 




4. toukokuuta 2016

Perusasioiden äärellä - helppo, kotoinen makkarakastike

Tuossa jokin aika sitten ihastelin ihmisten rohkeutta toteuttaa unelmiaan. Liekö sitten noiden tuumailujen ansiota, vai mistä lie johtuu, sillä myös minä päätin toteuttaa unelmani ja osallistua ensimmäistä kertaa ravintolapäivään! Tämä on ollut haaveissa jo useamman vuoden, mutta aina se on sitten jäänyt. Nyt kun sopiva paikkakin löytyi, niin tästä unelmasta tulee vihdoin totta. Tarjolla on sitä mitä osaan parhaiten tehdä, eli leivonnaisia. Pääasiassa makeaa, mutta ehkä jotain suolaistakin, jos keksin hyviä ideoita. Kunhan saan suunnitelmat tarkennettua, niin kertoilen sitten lisää! Mutta aika täpinöissäni olen! Tyttö onneksi suostui auttamaan, joten saa auttaa leipomisessa ja olla sitten myymässäkin. Eli aivan yksin ei tästä tarvi selviytyä.

Vapun jälkeen ei kummoisia ruokia ole tullut tehtyä, mutta eipä kaiken tarvitse gurmeeta ollakaan. Tänään herkuteltiin niinkin yksinkertaisella ja tavallisella ruoalla kuin makkarakastike. Oikeastaan tästä piti tulla makkarastroganoff, mutta viime hetkellä muistin, ettei tuo perheen pienin piittaa maustekurkuista. Niinpä pilkoin ne tarjolle erikseen. Kastikkeen tein käristemakkarasta, kun sitä viime viikon synttäreiden emäntä meille ystävällisesti lahjoitti, mutta aivan hyvin tähän voi käyttää mitä tahansa makkaraa. Koska välillä on kiva palata näiden perusasioiden ääreen, niin laitetaanpas tämäkin ohje jakoon.




Makkarakastike tai makkarastroganoff

5 käristemakkaraa 
(tai n. 400 g muuta makkaraa)
1 iso sipuli
tilkka öljyä
2 rkl vehnäjauhoja
2 rkl margariinia
4 dl vettä
1 prk (70g) tomaattipyreetä
1 dl ruokakermaa
½-1 tl suolaa
mustapippuria
1 maustekurkku

  Poista makkaroista kuoret halutessasi ja viipaloi makkarat. Hienonna sipulit. Ruskista makkaraviipaleet kevyesti tilkassa öljyä. Lisää sipulisilppu ja anna kuullottua hetki. Nosta makkara-sipuliseos lautaselle odottamaan. 
  Sulata pannulla margariini ja lisää jauhot. Sekoittele ja anna jauhoseoksen ruskistua aavistuksen. Lisää vesi vähän kerrallaan ja sekoita tasaiseksi kastikkeeksi. Jos kastikkeeseen jää jauhoklimppejä, saa ne hyvin pois vaikka kierrevatkaimella. Lisää tomaattipyree. Kuumenna kastike ja anna kiehua hiljalleen 10-15minuuttia. Sekoittele välillä.
  Lisää makkarat kastikkeeseen. Mausta maun mukaan suolalla ja pippurilla. Lisää joukkoon kerma sekä kuutioitu maustekurkku halutessasi. Kurkkukuutiot voi tarjota myös erikseen. Kuumenna. Tarjoa perunoiden tai perunamuusin ja raikkaan salaatin kera.




Tyttö kun ei makkarasta piittaa, tein hälle kesäkurpitsavuokaa anopin ohjeen mukaan. Pastakastikkeeksi valikoitui tällä kertaa chilinen Arrabbiata-kastike ja raejuusto vaihtui salaattijuustokuutioihin. Juustokuutioita laitoin vajaa 100 grammaa. Salaattijuusto ja kesäkurpitsa on kyllä loistava parivaljakko. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...