29. toukokuuta 2016

Raikas kasvisjuustokakku hapankorppupohjalla

Hiljalleen elämä palaa normaaliin arkirytmiin. Vaikka jotain on pysyvästi muuttunut, on elämän jatkuttava. Viime päivät on menneet aika tiiviisti pihaa kuopsutellessa ja lehtokotiloita metsästäessä. Siis hommaa, missä ei tarvitse ajatella mitään. Muutama sata lehtokotiloa on poltettu, ollaan putsattu puskien alusia ja viritelty kotiloille erilaisia esteitä sahanpuruista, kahviporoista ja tuhkasta. Tämä sota voitetaan, vaikka se vaatisi sitten mitä. Lehtokotiloille tiedoksi, että mun mansikoihin, marjapuskiin ja muihin viljelyksiin EI kosketa. Pihalla touhatessa pystyy unohtamaan ikävät asiat, vaikka vilkaisu naapurin suuntaan vielä sattuukin. Eikä se kipu taida koskaan kadota.

Ruokapuoli on aina vaan vähän mitä sattuu. Helppoja, nopeita ruokia, joista ei kirjoitettavaksi asti ole. Sen verran voin kertoa, että tällä viikolla on syöty broileria lähes kaikissa mahdollisissa muodoissa... Jääkaapin sisältöön ei viikolla ole kauheasti tullut kiinnitettyä huomiota, joten eilen oli pakko tarkistaa, että mitäs kaikkea sieltä löytyykään. Ja olihan siellä muutama tuorejuustopaketti, jotka oli syytä käyttää nopeasti pois. Kun en muuta keksinyt, kehittelin niistä sitten kasvisjuustokakun. Samalla sai hävitettyä vajaan hapankorppupaketin, joka on maannut kaapissa ties kuinka kauan, sekä kasvikset, jotka eivät tunnu nyt kenellekään maistuvan.

Maultaan kakku on ihanan raikas ja sopii hyvin tarjottavaksi vaikka kesän juhliin! Liivatteen vuoksi ei tosin ole kasvissyöjille sopiva, mutta maistuu tämä hyvin tällaisille paatuneille lihansyöjillekin. Jos jotain tekisin toisin, niin pohja olisi voinut olla ehkä aavistuksen paksumpi.




Tomaattinen juustokakku

Pohja:
100 g hapankorppuja
50 g voita
1 dl maitoa
Täyte:
2 dl vispikermaa
200 g aurinkokuivattu tomaatti-tuorejuustoa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 pieni sipuli
1 iso tomaatti
½ punaista suippopaprikaa
pieni kourallinen tuoretta basilikaa
mustapippuria
2 liivatelehteä
2 rkl vettä
Koristeluun:
jääsalaattia
miniluumutomaatteja
mikrosalaattia
muutama feta- tai salaattijuustokuutio
ruohosipulin kukannuppuja

  Hienonna hapankorput esim. monitoimikoneessa. Lisää joukkoon sulatettu voi. Laita irtopohjavuoan (halk. 20-22cm) pohjalle leivinpaperi. Öljyä vuoan reunat halutessasi kevyesti tai vuoraa reunat leivinpaperisuikaleilla. Painele hapankorppuseos vuoan pohjalle. Kostuta pohja maidolla.
  Laita täytteen liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. Vatkaa kerma löysähköksi vaahdoksi, lisää tuorejuustot ja vatkaa vielä hetki, kunnes seos on tasaista. Hienonna sipuli, leikkaa paprika pikkuriikkisiksi kuutioiksi. Halkaise tomaatti ja poista siemenet. Kuutioi tomaatti pieniksi kuutioiksi. Hienonna basilika. Sekoita kasvikset tuorejuustoseokseen ja mausta maun mukaan pippurilla.
  Kuumenna vesi kiehuvaksi ja liuota siihen vedestä puristetut liivatelehdet. Anna seoksen jäähtyä hetkisen. Kaada liivate ohuena nauhana täytteen joukkoon samalla hyvin sekoittaen. Kaada täyte pohjan päälle ja tasoita. Anna kakun hyytyä jääkaapissa mielellään seuraavaan päivään.
  Jos et ole vuorannut tai öljynnyt vuoan reunoja, pyöräytä kakku varovasti irti vuoasta veitsen avulla ennen reunan avaamista. Nosta kakku tarjoilualustalle. Koristele salaatilla, miniluumutomaateilla, mikrosalaatilla, murustetuilla juustokuutioilla ja ruohosipulin kukinnoilla.





2 kommenttia:

  1. Tämä on jotenkin kivanoloinen ohje. Pitääkin ottaa talteen. Ja hienosti olet taas koristellut!! ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. ♥ Koristelu oli kyllä vähän niin ja näin ja syntyi sen perusteella, mitä kaapista ja pihalta löytyi. :D Maku tässä oli kyllä hyvä.

      Poista