Tällä sivulla on juttua Kääpiölinnan likööreistä. Kunhan saadaan seuraava likööri suodatuksen alle, laitan teille vaihekuvia liköörien valmistamisesta. Ihan heti ei suodatettavia ole, mutta ohjeistus tulee aikanaan.
Mistä kaikki alkoi?
Ensimmäisenä kesänä Kääpiölinnassa asuessa oltiin ihan ihmeissään runsaan vadelmasadon kanssa. Vadelmaa puski siihen tahtiin, että kaikkea ei millään tahtonut saada hyödynnettyä. Lisäksi marjojen putsaaminen alkoi jossain vaiheessa tympiä ja siitä se ajatus sitten lähti... Kaikki hieman huonommat yksilöt ja ne, joiden putsaaminen ei innostanut, päätyivät likööriksi. Vadelmalikööri ristittiin oitis Kääpiölinnan vadelmatequilaksi, sillä ei niistä mitään matoja otettu pois. Kaikki vaan sokerin kanssa muusiksi ja kirkasta päälle. Vadelmalikööri osoittautui mainioksi ja hiljalleen innostus muitakin kokeiluja kohtaan kasvoi. Nyt erimakuisia liköörejä on tehty reilusti yli 20.
omena-kookoslikööri |
Perusasiaa likööreistä
Liköörejä voi valmistaa melkein mistä vaan. Käyttää voi tuoreita tai kuivattuja hedelmiä, erilaisia pähkinöitä tai siemeniä, marjoja ja on meillä tehty kokeiluja myös pekonista, oluesta, suklaasta ja teestäkin. Valmistusperiaate on aikalailla sama, joskin joidenkin valmistus poikkeaa hieman totutusta. Meillä on pysytty aikalailla perusmauissa, mutta liköörejä voi maustaakin mielensä mukaan. Maustamisen kanssa saa tosin olla hieman varovainen, sillä joidenkin mausteiden maku saattaa ajan kanssa voimistua liikaakin. Hyvä esimerkki on vanilja, joka saattaa peittää liköörissä käytetyn pääraaka-aineen maun. Näin kävi kirsikkaliköörille. Pääsääntöisesti likööreissä käytetty alkoholi on vodkaa, mutta joissain ohjeissa tämä on korvattu osin tai kokonaan esimerkiksi konjakilla, rommilla, viskillä tai hedelmäviinoilla.
Epäkääpiö
puhuu:
Noista
alkoholeista lisäisin vielä pari juttua. Mikäli itse tai joku
tuttavapiirissä suunnittelee Tallinnanmatkaa, sieltä kannattaa
tuoda sopivaksi katsomansa määrä 80-prosenttista vodkaa. Tähän
on parikin syytä: Ensinnäkin Suomessa ei ymmärtääkseni myydä
80-prosenttista ja laivalta tai Eestistä tuotuna se on Suomen
hintoihin verrattuna varsin edullista ja toinen syy on prosentit -
jos 40-prosenttiseen uutokseen lisätään sokerilientä, niin
valmiin liköörin prosentit saattavat tippua turhankin alas. Tämän
takia yritän useimmiten saada uutoksen prosentit 50-60% välille -
liköörissä saa mun mielestäni olla pieni terä.
...ja
ne isännän kalliit pullot kannattaa kotirauhan säilymistä
silmälläpitäen jättää tässä kohtaa hyllyyn. Ei siis ole
järkevää laittaa XO-konjakkia likööriin, kun yhden tähden Jallu
ajaa saman asian. ...toki, jos rahasta ei tee tiukkaa, niin mikäs
siinä - vähän tuhlaukselta kyllä tuntuisi.
Valmis likööri ei säily ikuisesti, joten kovin kauaa niitä ei kannata säilöä. Kermapohjaiset liköörit ja mansikkalikööri ovat säilyvyydeltään huonoimpia. Kermapohjaisia liköörejä en montaa viikkoa säilöisi, mansikkaliköörin säilyvyys on noin puolesta vuodesta vuoteen. Muutkin liköörit kannattaa juoda viimeistään parin vuoden sisällä pois. Mansikkaliköörin sokeri menee ajan kanssa rakeiseksi, muissa likööreissä ominaismaku heikkenee ja lopulta ne maistuu pelkästään sokerilta.
Heh!
Varsinkin ne parhaat liköörit säilyy todella huonosti! :D
Valo
- siis UV-säteily ja happi on liköörien pahimmat viholliset
(kaiken maailman loppasuiden lisäksi siis). Huolella suljettu pullo
ja mielellään pimeä kaappi parantavat säilymistä oleellisesti.
Uuttaminen
Valmistusprosessi on yksinkertainen, mutta aikaa näihin saa varata. Pääsääntöisesti sokeria ei kannata lisätä suuria määriä valmistuksen alkuvaiheessa, sillä sokeri toimii säilöntäaineena ja estää hedelmän/marjojen maun irtoamisen. Poikkeuksena on raparperi-, vadelma- ja karhunvatukkalikööri, joissa sokeria lisätään jonkin verran heti aluksi. Ennen kuin aiheeseen kunnolla perehdyttiin, teimme melkein jokaisen liköörin siten, että lisäsimme sokerin heti alussa. Kun opimme toisen tavan, siis makeuttamisen vasta ennen pullotusta, huomasimme selkeän eron valmiiden liköörien mauissa. Ensimmäisissä maistui enimmäkseen sokeri, toisissa itse pääaine.
Tuo
loppuvaiheessa makeuttaminen oli hyvä oivallus - maku parani
selvästi. Vadelma- ja karhunvatukkaliköörissäkin se pieni määrä
sokeria on lähinnä murskaamisen helpottamiseksi. Terävät
sokerikiteet rikkoo niitä pieniä marjojen osia. Vielä kun
malttaisi aina murskata pieniä määriä kerrallaan, niin ei
tarvitsisi taivutella haarukoita niin paljon.
Perusperiaate on se, että liköörin pääraaka-aine laitetaan puhtaaseen, tiiviiseen lasitölkkiin ja päälle kaadetaan kirkasta alkoholia. Prosenttimääriltään kyseessä voi olla 40-80% neste. Valmiin juoman prosenttimäärää säädetään suodatus- ja makeutusvaiheessa. Liköörin annetaan maustua viikosta kolmeen kuukauteen likööristä riippuen. Yrteistä uutetuissa likööreissä valmistusaika on lyhyt, muissa pidempi. Vaikka valmistusajaksi suositellaan kolmea kuukautta, ei liköörit mene miksikään, vaikka saisivat tekeytyä kauemminkin. Siis sellaiset liköörit, joihin ei ole lisätty suurta määrää sokeria valmistuksen alkuvaiheessa. Likööristä riippuen myös valmistuspaikka vaihtelee. Mansikkalikööri annetaan yleensä olla kylmässä, tummista marjoista ja hedelmistä tehdyt huoneenlämmössä valoisassa paikassa. Vaaleista hedelmistä tehdyt liköörit annetaan tekeytyä huoneenlämmössä valolta suojattuna. Pähkinöistä, siemenistä ja manteleista valmistettujen liköörien tulisi tekeytyä lämpöisessä paikassa. Meillä nämä liköörit valmistuvat pystymuurin päällä.
Suodatus
Kun likööri on maustunut tarpeeksi kauan lasitölkissään, on aika suodattaa juoma. Suodatus on monivaihenen prosessi, johon kannattaa varata aikaa, tilaa ja astioita.
Ensin liköörille suoritetaan karkea suodatus, jolloin tölkin sisältö valutetaan tavallisen keittiösiivilän läpi. Näin saadaan isoin muhju pois. Toisessa vaiheessa likööriä kaadetaan vähän kerrallaan suodatinkankaan läpi. Harsokangas toimii tässä hyvin. Viimeisin suodatus tehdään kahvin suodatinpussin läpi. Suodatinpusseja kuluu tässä leikissä yksi jos toinenkin. Etenkin pähkinäpohjaisten liköörien suodatus on haasteellista, sillä hieno pähkinämuhju tukkii suodattimen nopeasti.
Maailmalla on toki saatavissa erilaisia esim. aktiivihiilisuodattimia, mutta meillä ei näistä ole kokemusta.
Makeutus
Likööri makeutetaan pääsääntöisesti vasta suodattamisen jälkeen. Paras tapa on kiehauttaa vedestä ja sokerista sokeriliemi, jota lisää lisätään uutteen sekaan vähän kerrallaan. Sokeriliemen vahvuus määrittyy maun mukaan. Kannattaa sekoittaa ja maistella tiuhaan, että saa sopivan makean juoman. Jos likööri on liian vahvaa, voi sitä tarvittaessa laimentaa myös vedellä. Osa likööreistä voidaan makeuttaa myös vaalealla siirapilla. Hyvä esimerkki on omenalikööri, jossa siirappi lisätään, kun omenat ovat muhineet alkoholissa noin kuukauden.
Pullotus
Likööri pullotetaan puhtaisiin lasipulloihin. Mielellään vielä sellaisiin, joissa on pelti- tai posliinikorkki. Patenttikorkkipullot ovat hyviä. Vaaleille likööreille kannattaa valita tummat pullot, sillä nämä eivät oikein tykkää valosta.
Suklaalikööri |
Tässä linkkejä osaan Kääpiölinnan likööreistä. Koska likööri-innostus on alkanut ennen blogin perustamista, ei kaikista ohjeita ole. Ja joistain kokeiluista ei ainesmääriä ole otettu muistiin, niin niistäkään en sitten ole kirjoitellut.
Likööriohjeet joille ei omaa postausta löydy:
Omenalikööri
n. 7 omenaa
0,5l vodkaa (80%)
2dl jaloviinaa
1 kanelitanko
0,5l itse tehtyä omena-päärynämehutiivistettä
3dl vaaleaa siirappia
0,5l vodkaa (80%)
2dl jaloviinaa
1 kanelitanko
0,5l itse tehtyä omena-päärynämehutiivistettä
3dl vaaleaa siirappia
Viipaloi omenat suureen kannelliseen lasitölkkiin. Lisää joukkoon kanelitanko, vodka ja jaloviina. Anna muhia vähintään kolme viikkoa (mitä pidempään, sen parempi) huoneenlämmössä ja pimeässä. Kääntele tölkkiä välillä.
Siivilöi omenat pois. Lisää siirappi ja mehu. Halutessasi voit kaataa liköörin kahvinsuodattimen läpi. Pullota ja nauti hyvässä seurassa.
Tämä likööri maistuu joululta. Valmistusvaiheessa omenat näyttää hieman epäilyttäviltä, mutta ei kannata välittää. Ei ne pilaannu :) Niin ja omenamehun voinee korvata vahvalla omenatuoremehulla tai kaupan omenamehutiivisteellä tai mitä nyt ikinä keksiikään.
Päärynäliköörin voi tehdä samalla ohjeella kuin omenaliköörin. Tosin kanelitanko jätetään pois ja omena-päärynämehun tilalla käytetään päärynämehutiivistettä. Kannattaa laittaa ihan kunnollista päärynöistä tehtyä mehutiivistettä, ei mitään esanssilitkua. Ainakin joistan isommista marketeista löytyy hyviä mehuvaihtoehtoja. Päärynöiden määrä ei ole niin tarkkaa. Yleensä laitetaan purkki suht täyteen viipaloituja hedelmiä. Päärynän kanssa sopii hyvin vanilja eli mukaan voi halutessaan laittaa pätkän halkaistua vaniljatankoa.
Päärynälikööri
n. 5 isohkoa päärynää (tai niin paljon, että tölkki on lähes täynnä)
600g vaaleaa siirappia
5dl jaloviinaa (tai brandya tai konjakkia)
5dl 80% vodkaa
4dl päärynämehutiivistettä
600g vaaleaa siirappia
5dl jaloviinaa (tai brandya tai konjakkia)
5dl 80% vodkaa
4dl päärynämehutiivistettä
Tämä annos sopii kolmen litran lasitölkkiin. Viipaloi hyvin pestyt päärynät ohuiksi siivuiksi. Laita tölkkiin. Kaada päälle 600g vaaleaa siirappia. Lisää alkoholi ja mehua sen verran, että tölkki on täynnä. Sulje tiiviisti ja ravista tölkkiä varovasti. Anna muhia pimeässä ja huoneenlämmössä parisen kuukautta. Siivilöi ja pullota.
Minä olen näissä liköörihommissa enemmänkin assistentin ja maistelijan roolissa, kun taas mies osaa ja tietää näistä paljon. Ja tykkää muutenkin läträtä viinan kanssa. :D Kunhan tuolta mestarilta aikaa liikenee, luovutan tämän sivun hänen haltuunsa. Silloin saatte lisää tietoa aiheesta.
Mites omenaliköörissä "mitä pitempään, sen parempi" tarkoittaa.. Jos teen jo lokakuussa ja annan muhia jouluun...?
VastaaPoistaHei, jos lokakuussa teet, niin makeuta ja pullota viikko tai pari ennen joulua.
PoistaEli omenat, kanelitanko ja viinat saa olla lokakuusta joulukuuhun saakka ja sitten toinen vaihe vasta silloin paria viikkoa ennen joulua..?
VastaaPoistaLaita kanelitanko vähän myöhemmin, esim. marraskuun loppupuolella tai ota aiemmin pois. Pitkään muhiessa likööristä saattaa tulla muuten liian kanelinen. :) Mutta muuten tosiaan siten, että ensin omenat ja alkoholit, marraskuun loppupuolella kanelitanko ja viikko pari ennen joulua makeutus ja pullotus.
PoistaOkei, kiitos! Testataan (:
PoistaKiitoksia hienoista vinkeistä! Tarkoitus olisi tehdä punaherukkalikööriä ja olettekin tehneet 2012 semmoista. Onko nyt jotain vinkkejä/parannuksia olemassa olevaan reseptiinne kun olette nyt tehneet enemmänkin likööreitä? :)
VastaaPoistaOletteko tehneet aroniamarjoista likööriä? Ja voiko uuttamisen tehdä muovikantisessa lasiastiassa vai onko "räjähtämisen" vaara?
VastaaPoistaAroniasta ei olla likööriä tehty, mutta toimii varmasti ihan yhtä hyvin kuin muutkin marjat. Voi säilyttää muovikantisessa astiassa. Uutos ei käy, joten räjähtämisvaaraa ei ole. Isäntä tosin meinasi, että jotkut muovit saattavat reagoida alkoholiin ja muuttua harmaiksi, mutta minä en tästä tiedä sen enempää. Mutta onhan jopa 80% vodkaakin kaupan muovipulloissa, joten uskoisin sen kestävän.
PoistaOi ihanaa, että löysin blogiisi! Nyt kun marjoja tänä vuonna tulee ja pakastimet alkavat olla jo ääriään myöten täynnä, tuli mieleen kokeilla liköörin tekoa. Vattulikööri laitettiin tulille ohjeenne mukaan, ja nyt jäin miettimään omenaliköörin tekoa, kun näyttää Valkea kuulas puskevan omenaakin yllin kyllin. Osaatko sanoa, minkälainen omenalajin pitäisi olla tähän likööriin? Kiitos ohjeistanne!
VastaaPoistaHei, kiva jos näistä ohjeista on hyötyä. 😊 Periaatteessa omenalajikkeella ei ole väliä. Toki mitä voimakkaampi lajike, sitä vahvempi liköörin maku on. Mutta valkea kuulas käy kanssa.
PoistaMoi! Käykö tuohon punaherukkalikööriin pakastemarjat? T: Marjut
VastaaPoistaHei! Kyllä käy pakastemarjat. Eikä ole väliä sulattaako ensin vai laittaako jäisinä.
PoistaKiitos! Laitoin heti tulille! =D
PoistaLöytyisi aika paljon lakkoja pakasteessa. Oisko likööri ainesta nämä? Ja mikä teidän ohje olisi paras? En nimittäin löytänyt lakkaliköörin ohjetta.
VastaaPoistaLakoista tulee aivan ihana likööri! Kaupan lakkalikööreistä en piittaa, mutta omatekemä oli hyvää.
PoistaTässä linkki lakkaliköörin ohjeeseen:
http://kaapiolinna.blogspot.com/2015/12/ihan-itse-tehty-lakkalikoori.html
Aivan älyttömän hyvää tuli lakkalikööriä. Kiitos ohjeesta. Nyt kuulemma pitää käyttää ylivuotiset karpalot, löytyykö siihen ohjetta? Joulua toivottelen tässä samalla.
PoistaIhanaa että likööristä tuli hyvää! ♥ Joskus ollaan tehty tällä mittasuhteella 220g jäisiä karpaloita, 1,5dl sokeria ja 2,5dl 80% vodkaa. Sitten suodattamisen jälkeen on tarkistettu makeus ja lisätty tarvittaessa sokerilientä, tai jos uutos on liian makeaa, niin laimennettu karpalomehulla tai vedellä. En kyllä kuollaksenikaan muista millaista tuosta tuli. :D
PoistaHei. Kirsikka- ja mustikkalikööri nyt pullotettu. Mustikasta tuli mielestämme hieman mauton, mutta kirsikoista tosi hyvää, varsinkin kanelilla maustettu erä. Oletteko tehneet puolukoista/karpaloista likööriä?
VastaaPoistaT. Maikki
Harmi, jos mustikkalikööri jäi mauttomaksi. Mutta maku saattaa pullossa vielä jonkin verran syventyä. Seuraavalla kerralla voi kokeilla laittaa enemmän mustikkaa suhteessa alkoholiin.
PoistaKarpalolikööriä ollaan joskus tehty pakastemarjoista, mutta tarkkaa ohjetta siihen ei olla kirjoitettu.
Tein ensimmäistä kertaa luumuista likööriä ja ohjeen mukaan en poistanut luumun kiviä. Parin kuukauden kuluessa juomaan on tullut voimakas karvasmantelin tuoksu. Juoma on edelleen huoneenlämmössä luumuineeb. Onko se pilalla? En uskalla edes muistaa.
VastaaPoistaHei, nyt en kyllä uskalla sanoa onko likööri vielä hyvää vai ei. Mutta jos vähääkään epäilyttää, älä maista! Meillä ei moista ole koskaan käynyt, tosin siitä on jo jokunen vuosi aikaa kun luumulikööriä ollaan viimeksi tehty.
PoistaMinä laitoin vähän toista viikkoa sitten lakkaliköörin tekeytymään itse poimimista lakoista. Nyt laitoin siihen osaksi myös 60% kirkasta viinaa, joka on vahvinta mitä Suomen alkossa myydään pienissä pulloissa. Loput sitten laitoin 38% Tapio -viinaa. Jospa nyt tulis sopivan terävää, kun viime vuonna kun lakkalikööriä tein, niin tuli melko laimeeta, kun käytin pelkästään 40% viinaa. Hillakin kun on niin mehuisa marja, että se mehu vie prosentteja aika paljon. Seuraavaksi aattelin kokeilla tehdä puolukkalikööriä, ja jotain näistäkin likööreistä vois kokeilla tehdä, joita tuossa oli lueteltu.
VastaaPoistaKuinkas tyrni?
VastaaPoistaHei, tyrniä ei olla koskaan kokeiltu.
PoistaHei, kuinka voin mitata valmiin liköörin alkoholipitoisuuden? Tein lokakuussa mustamarja-aroniasta+mansikoista likööriä, on muuten hyvää!!
VastaaPoistaAronia-mansikkalikööri kuulostaa kyllä hyvältä! Alkoholipitoisuuksia ei olla koskaan mitattu. Isäntä niitä on joskus laskenut, mutta en osaa sanoa että miten. Onnistuisikohan kotiviinivalmistajien ominaispainomittarilla?
PoistaMoi.
VastaaPoistaLaitoin juuri tammikuun alusta saskatone (mikä lie oikea kirjoitusasu) marjoja 80% Viru valgen sekaan maustamaan tulevaa liköörit. Onko kokemusta tästä marjasta tai suosituksia reseptistä?
Kiitos palautteesta!
Voi anteeksi, aivan jäänyt huomaamatta tämä kommentti! Saskatoonista ei valitettavasti olla likööriä tehty, mutta äkkiseltään ajattelisin, että mustikkaliköörin ohjetta voisi tässä hyödyntää.
PoistaHei, mietin jos olisin jouluksi tehnyt likööriä. Minulla on kotona 40% vodkaa sekä konjakkia. Voinko näitä käyttää? Tai tarviiko käydä ostoksilla? Omenalikööriä mietin ensisijaisesti, runsaan omenasadon vuoksi.
VastaaPoistaKyllä voi käyttää. Valmis likööri on vaan miedompaa. Konjakkikin on ok, joskin Jaloviina on edullisempaa.
PoistaMoi! Auttakaa naista mäessä! Laitoin elokuun puolivälissä uuttumaan yhteen lasitölkkiin vodka-karviainen-punaviinimarja-yhdistelmän sokereineen ja mausteineen ja toiseen purkkiin rommi-punaviinimarjan mausteineen ja sokereineen. Jätin kuitenkin hölmönä nämä purkit tiskipöydälle siis valoisaan paikkaan (ei suoraan auringonvaloon), koska löysin tämän teidän ansiokkaan bloginne vasta nyt. Onko nämä mun liköörinalut nyt pilalla, koska ovat tekeytyneet valoisassa paikassa? Kiitos, jos ehditte vastata, ja jatkossa noudattelen kyllä teidän huikeilta vaikuttavia oppejanne!
VastaaPoistaHeippa! En usko että ovat pilalla. Kannattaa kokeilla suodattaa ja maistaa miltä maistuu. Nuo liköörit, joissa sokeri on lisätty heti alussa, kannattaa juoda suht nopeasti pois. Sokeri haittaa makujen irtoamista ja nuo liköörit muuttuvat aika nopsaa sokerin makuisiksi.
PoistaKiitos vastauksestasi! Eli mausta huomaisin, jos on pilalla? Mietin siis vaan aloittelijana sitä, että eihän niistä voi mitään myrkytystä tulla, jos ovat pilalla :D
PoistaEi ole vaarallisia eli ei voi tulla myrkytystä. 😊
PoistaSitruunamelissaa pukkaa, voiko käyttää liköörin?
VastaaPoistaYrttejä voi käyttää liköörin valmistamiseen. Sitruunamelissaa ei olla kokeiltu, mutta tuolta ylempää löytyy linkkejä eri likööreihin ja siellä on minttuliköörin ohje jota voisi hyödyntää. :)
PoistaOnko kukaan tehnyt koskaan puolukasta likööriä?
VastaaPoista