17. syyskuuta 2017

Mainio syksyinen lihapata

Nyt on pakko myöntää, että lihoissa on todellakin eroa! Yleensä ei nautaa tule juuri ostettua, mutta kun lähikaupassa oli tarjolla kunnon Herefordin rotukarjan lihaa, niin pakkohan sitä oli ostaa! Tai minä en kaupassa ollut, vaan mies sen lihapalan kotiin kiikutti. Laittoi kyllä viestiä, että mitä osaa naudasta tahtoisin, mutta annoin tällä kertaa miehen päättää että mitä lihaa tuo. Toi sitten kilon verran paahtopaistia.

Koska tällaista herkkua ei kovin usein saa, halusin tehdä lihasta jotain tosi hyvää. Paahtopaistit sellaisenaan ei tahdo multa onnistua, niin tein lihasta sitten pataa. Ja hyvä pata tulikin! Vähän kävin hakemassa vinkkiä Laidun Herefordin sivujen resepteistä, mutta ei tästä ihan samanlainen sitten tullutkaan. 






Kunnon pata paahtopaistista

n. 1 kg rotukarjan paahtopaistia
öljyä
suolaa
pippuria
2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
4 (n.200g) suurta herkkusientä
n. 5 dl vettä
2 lihaliemikuutiota
1 prk (70g) tomaattipyreetä
4 rkl maustekurkun lientä
2 rkl maizenaa + pikkutilkka vettä
120 g smetanaa
tarvittaessa ripaus suolaa

  Leikkaa liha sopiviksi suikaleiksi/paloiksi. Kypsennä useassa erässä pannussa tilkassa öljyä. Nostele lihasuikaleet pataan ja mausta lopuksi suolalla ja pippurilla.
  Lohko sipulit ja sienet, viipaloi valkosipulinkynnet. Kuumenna lihojen paistamiseen käytetyllä pannulla tilkka öljyä ja lisää sipulit, valkosipulit ja sienet. Ruskista hetki. Kaada sieni-sipuliseos pataan.
  Kaada pannulle noin 5 dl vettä, lisää joukkoon lihaliemikuutiot sekä tomaattipyree. Kuumenna sekoitellen, kunnes liemikuutiot sulavat ja tomaattipyre on sekoittunut liemeen. Kaada liemi pataan. Lisää tarvittaessa vettä. Lihojen ei tarvitse peittyä ihan kokonaan. Lisää pataan vielä maustekurkkujen liemi.
  Kypsennä pataa kannella peitettynä 175 asteisessa uunissa reilu 1½ tuntia. Nosta pata uunista. Sekoita vesitilkkaan maizena ja lisää seos pataan samalla sekoitellen. Sekoita joukkoon myös smetana. Kypsennä vielä puolisen tuntia tai kunnes liha on kunnolla mureaa. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa ripaus suolaa.
  Tarjoa perunoiden tai perunasoseen kera.





4 kommenttia:

  1. Nam, tuo näyttääkin jo niiiiin herkulliselta! Veikkaan että tämä menee meillä testiin heti kun tuo leivinuuni lämmitetään sen verran kuumaksi, että siellä pystyy tekemään ruokaa. Ollaan pikkuhiljaa aloiteltu sen lämmittämistä, mutta vasta pieniä pesällisiä. Ihan sen takia, ettei uuni halkea yhtäkkisen lämmityksen takia ja myös sen takia, että täällä sisällä ei olisi näillä lämpötiloilla hullukaan, jos tuon uuni lämmittää kuumaksi! :D
    Pitäisi itsekin oikein ottaa selvää, että mistä tästä lähialueelta saisi naudan lihaa. Kehuvat että ero on kuin yöllä ja päivällä, kun ostat laadukasta naudanlihaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Meillä ei puuhellaa oo vielä tälle syksyä poltettu, mutta pystymuurissa ollaan jo pidetty pieniä tulia. Etenkin iltaisin kaipaa jo sitä puun tuomaa lämpöä. ♥

      Mulla on kanssa tarkoituksena selvitellä lähellä olevia tiloja, jotka myisivät suoraan. Olisi ihan kiva välillä hakea lihat suoraan tuottajalta ilman välikäsiä.

      Poista
  2. Olen tehnyt kerran ja oli todella herkullista.
    Varmasti teen toistekin. Mainio sunnuntairuoka

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todellakin! Etenkin näillä kylmillä keleillä tällaiset pataruoat ovat aivan parhaita.

      Poista