21. kesäkuuta 2020

Raikas raparperitäytekakku ♥


Juhannuksen kunniaksi leivoin omalle väelle ihanan raparperikakun. Kun tuo raparperi tuntuu meidän markilla kerrankin kasvavan, niin pakkohan sitä on sitten hyödyntää. Tai oikeastaan kaksi puskaa kolmesta kasvaa hyvin, viimeinen on varsin kitukasvuinen. En oikein tiedä mikä siihen iski, mutta pärjääpä näiden kahden turvin ihan hyvin. 

Tämä kakku on ihanan raikas ja kesäinen, mutta pakko myöntää, että ilman mansikoita jäisi ehkä vähän tylsäksi. Näin jälkikäteen tuli mieleen, että kakun väliin voisi ihan hyvin viipaloida muutaman mansikan makua tuomaan. Raparperin ja mansikan liitto kun vaan toimii loistavasti. Toki menee ihan hyvin ilmankin. 




Itse käytin täytteeseen kolme liivatetta ja täyte jäi aika pehmeäksi. Kyllä kakku kasassa pysyi, mutta jos haluat ottaa varman päälle, lisää vielä neljäskin liivatelehti. Pohjan koostumus on valmiiksi hyvin pehmeä, joten jos kostutat pohjan, käytä nestettä hyvin maltillisesti. Tekovaiheessa täyte tuntui kaipaavan lisää sokeria, mutta kun kakku oli tekeytynyt yön yli, oli maku varsin soppeli. Toki voit hieman tomusokeria lisätä, jos tykkäät makeista kakuista.

Raikas raparperitäytekakku


Pohja:
4 kananmunaa
1½ dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 rkl vaniljasokeria
Kostutus:
Spriteä
Täyte:
200 g vaniljatuorejuustoa
250 g maitorahkaa
2 dl raparperihilloa
1 rkl vaniljasokeria
2½ dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
3-4 liivatelehteä
1½-2 rkl vettä
Päälle:
2½-3 dl kermaa
1 rkl vaniljakreemijauhetta
maun mukaan tomusokeria
Koristeeksi:
mansikoita
minttua 
macaronseja

  Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita pohjan muut ainekset keskenään ja siivilöi taikinaan. Sekoita kevyesti nostellen. Kaada taikina voideltuun (halk. 20cm) kakkuvuokaan. Paista 175-asteisessa uunissa n. 30 minuuttia tai kunnes pohja on kypsä. Anna pohjan jäähtyä.
  Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa vaniljakastike vaahdoksi ja nosta sivuun odottamaan. Vatkaa tuorejuusto, rahka, raparperihillo ja vaniljasokeri sekaisin. Kääntele vaniljavaahto tuorejuustoseoksen joukkoon.
  Kuumenna vesi kattilassa ja liuota vedestä puristetut liivatteet kuumaan veteen. Anna liivateseoksen jäähtyä hetki. Kaada liivateseos ohuena nauhana täytteen joukkoon samalla vatkaten. 
  Leikkaa jäähtynyt kakkupohja kolmeen osaan. Kokoa kakku suoraan tarjoilualustalle rengasvuoan sisään. Voit myös kelmuttaa pohjan paistamiseen käytetyn kakkuvuoan ja koota kakun vuokaan. Nosta alin kakkulevy alustalle. Kostuta halutessasi hyvin varovasti. Pohja on niin pehmeä, ettei välttämättä tarvitse kostutusta ollenkaan. Levitä päälle puolet täytteestä. Nosta päälle toinen kakkulevy, kostuta ja levitä päälle loput täytteet. Nosta päälle viimeinen kakkulevy, kostuta. Peitä kakku kelmulla ja anna hyytyä kylmässä seuraavaan päivään. 
  Vatkaa kerma, vaniljakreemijauhe ja tomusokeri vaahdoksi. Levitä kakun päälle ja reunoille. Koristele haluamallasi tavalla.


Voit käyttää kakkuun valmista raparperihilloa tai keittää hillon itse. Minä keitin hillon käyttäen n. 350g raparperia, pikku tilkan vettä ja 175g hillosokeria. Mittasin paloitellut raparperit ja vesitilkan kattilaan, kuumensin ja lisäsin sitten hillosokerin. Keitin kunnes raparperit olivat kunnolla hajonneet. Tällä määrällä hilloa jäi pikkuisen yli. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti