Tässä vuodenajassa mahtavaa on mm. se, että kakkukoristeet voi hakea omasta pihasta. Ensimmäistä kertaa istutettiin penkillinen syötäviä kukkia mansikkamaan laitaan. En tiedä tuleeko niitä kuinka käytettyä, mutta onhan ne nättejä katsella.
Vadelmasatokin kypsyy taas kovaa kyytiä, joten saadakseni vanhaa satoa hävitettyä, tein omalle väelle paistetun vadelmajuustokakun K-ruoka sivuston ohjetta hitusen muunnellen. Kakku oli maultaan aika jees, etenkin pohja! Jäähtyessä tuo vaan halkesi pahasti, mutta onneksi marjoilla, sitruunamelissan lehdillä ja syötävillä kukilla halkeamat sai hyvin piiloon. Eikä ne kyllä olisi haitanneetkaan.
Mä luulen että tätä ohjetta voisi hyödyntää muihinkin marjoihin, tosin täytteeseen laittaisin jatkossa hieman vähemmän sokeria.
Paistettu vadelmajuustokakku
Pohja:
100 g huoneenlämpöistä voita
1 dl sokeria
1 kananmuna
1½ dl vehnäjauhoja
1½ dl mantelijauhetta
1 tl leivinjauhetta
Täyte:
200 g maustamatonta tuorejuustoa (esim. Philadelphia)
1 tlk (250 g) maitorahkaa
2 dl vispikermaa
1 dl maissitärkkelysjauhoa (Maizena)
3 kananmunaa
1 3/4 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 tl luomusitruunan raastettua kuorta
200 g vadelmia (pakaste)
1/2 dl sitruunanmehua
Vaahdota huoneenlämpöinen rasva ja sokeri. Vatkaa joukkoon muna. Lisää taikinaan keskenään sekoitetut kuivat aineet. Sekoita taikina varovasti tasaiseksi. Kiinnitä irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohjalle leivinpaperi ja voitele reunat. Painele taikina jauhotetuin käsin vuoan pohjalle ja reunoille.
Vatkaa tuorejuusto, rahka, kerma, sokeri ja maissitärkkelys keskenään. Mausta seos vaniljasokerilla, sitruunankuoriraasteella ja -mehulla. Lisää kananmunat yksitellen vatkaten.
Ripottele puolet vadelmista pohjataikinan päälle. Kaada rahkaseos vuokaan ja ripottele loput vadelmat kakun pinnalle. Itse sulatin vadelmat ensin ja valutin ylimääräiset nesteet pois. Lisäksi lisäsin kaikki vadelmat pohjalle ja nostelin niitä varovasti täytteen joukkoon lusikan avulla.
Kypsennä 175 asteessa uunin alatasolla noin tunti. Kakku saa jäädä keskeltä hieman pehmeäksi.
Irrota juustokakku vuoasta täysin jäähtyneenä. Tarjoa jääkaappikylmänä. Koristele halutessasi tuoreilla marjoilla ja syötävillä kukilla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti