14. syyskuuta 2021

Pienen pojan traktorikakku ♥ Kinuski-vadelmatäytekakku

Kuten aiemminkin on tullut todettua, lasten synttärikakkuja on ihan superkiva tehdä! Toki tykkään kaikista kakuista, mutta lasten toiveet on aina aika hellyyttäviä, joskin toisinaan myös melko haastavia. Mutta aika hyvin niissä liikkuu samat teemat vuodesta toiseen.

Elokuussa sain tehdä kakun pienen pojan synttäreille. Päivänsankari tykkää kovasti kaikenlaisista työkoneista ja sellaista toivottiin kakunkin päälle. Aivan kaikkiin työkoneisiin ei mun taidot piisaa, joten tein kakun päälle sitten pienen traktorin. Vähän jännitin ehtiikö koriste tarpeeksi kuivaa, mutta kyllä se ihan käytettävässä kunnossa lopulta oli. Koska traktori painoi suht paljon, painoin kakkuun muutaman muovisen pirtelöpillin, joiden päälle traktorin sitten asettelin. Ehkä olisi pärjännyt ilmankin, mutta miksi ottaa riskiä.

Tässä kakussa oli viiden munan vaalea sokerikakkupohja, täytteenä suklaata ja vadelmaa. Kakun kuorrutin kermavaahdolla ja "multa" kakun pinnalla on laktoositonta suklaata. 


Traktorikakku

Pohja:
5 kananmunaa
sokeria
vehnäjauhoja
perunajauhoja
½ tl leivinjauhetta
Kostutus: 
n. 2dl spriteä
Kinuskivaahto:
2,5 dl kuohukermaa
1,25 dl fariinisokeria (kevyesti pakattuna)
125 g mascarponea
Kinuskikastike:
0,5 dl kuohukermaa
0,5 dl fariinisokeria
Vadelmatäyte:
200 g pakastevadelmaa
125 g mascarponea
2,5 dl vispikermaa
2,5 liivatelehteä
2 rkl vettä
1 tl vaniljasokeria
1-1,5 dl tomusokeria
Päälle:
3 dl vispikermaa
1 rkl vaniljakreemijauhetta
maun mukaan tomusokeria
osaan kermasta keltaista pastaväriä
Koristeeksi:
muutama pala suklaata rouhittuna

Valmista pohja mielellään täyttämistä edeltävänä päivänä. Voitele n. 20 senttinen kakkuvuoka tai paista kakku rengasvuoassa. Riko munat kulhoon ja punnitse ne. Kerro paino 0,7:llä, jolloin saat selville tarvittavan sokerin määrän. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. 
  Punnitse vehnä- ja perunajauhot. Tarvittava määrä yhteensä on munien paino * 0,7. Tästä vehnäjauhojen osuus on 70%, perunajauhojen 30%. Sekoita leivinjauhe joukkoon. Siivilöi seos munavaahtoon ja nostele taikina varovasti sekaisin. 
  Paista kakkua 175 asteessa uunin alatasolla noin 40 minuuttia. Kokeile kypsyys tikulla. Jos kakkuun painettuun tikkuun ei jää taikinaa, on pohja kypsä. Kumoa kakkupohja ja anna sen jäähtyä.
 Aloita kinuskivaahdon valmistus mielellään edellisenä päivänä. Mittaa 1,25 dl kermaa ja fariinisokeri kattilaan. Kuumenna sekoitellen, kunnes seos kiehuu ja jatka keittämistä kunnes kinuski sakenee. Aikaa menee n. 10-15 minuuttia. Anna kastikkeen jäähtyä ja siirrä jääkaappiin. Kastikkeen täytyy olla täysin kylmää ennen vaahdotusta. 
  Seuraavana päivänä vaahdota loppu kerma ja vatkaa joukkoon tuorejuusto. Vatkaa kylmä kinuskikastike vaahdoksi sähkövatkaimen täydellä teholla. Sekoita kinuskivaahto kerma-tuorejuustoseokseen. 
 Valmista vadelmatäyte. Valuta sulaneista vadelmista enimmät nesteet pois ja soseuta marjat sauvasekoittimella. Painele vadelmaseos siivilän läpi, jotta saat siemenet pois. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää vatkaamisen loppupuolella tuorejuusto ja vatkaa tasaiseksi. Lisää joukkoon vadelmasose, vaniljasokeri ja maun mukaan tomusokeria. Puserra liivatteista vedet pois ja liuota liivatteet kuumennettuun vesitilkkaan. Anna jäähtyä hetkisen ja lisää liivate ohuena nauhana vadelmatäytteeseen samalla hyvin sekoittaen. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa tomusokeria.
  Keitä kakun väliin tuleva kinuskikastike. Mittaa kuohukerma ja fariinisokeri kattilaan. Kuumenna ja kiehuvaksi ja anna kiehua hiljalleen miedolla lämmöllä välillä varovasti sekoittaen. Keitä, kunnes kastike sakenee. Anna jäähtyä hetki. 
  Leikkaa kakkupohja neljään osaan. Jos paistoit pohjan irtopohjavuoassa, nosta vuoan reuna kakkupahvin tai tarjoilualustan päälle ja kokoa kakku reunan sisään. Jos paistoit pohjan tavallisessa vuoassa, vuoraa vuoka kelmulla ja kokoa kakku vuokaan.
  Nosta alin levy vuokaan tai tarjoilualustalle. Kostuta spritellä. Levitä päälle puolet vadelmatäytteestä. Nosta päälle toinen levy, kostuta. Levitä päälle kinuskitäyte. Kaada kinuskikastike ohuena nauhana ristiin rastiin kinuskitäytteen päälle. Nosta päälle kakkulevy, kostuta. Levitä päälle loppu vadelmatäyte. Nosta päälle viimeinen kakkulevy, kostuta. Peitä kakku kelmulla ja anna tekeytyä jääkaapissa mielellään seuraavaan päivään.
  Mittaa päälle tuleva kerma, vaniljakreemijauhe ja tomusokeri kulhoon ja vatkaa napakaksi vaahdoksi. Levitä kerma tasaisesti kakun päälle ja reunoille. Voit ensin levittää kakun pinnalle ohuen kerroksen kermaa, joka sitoo kakun murut ja vasta sen päälle varsinaisen pintakerroksen. Nosta kakku kylmään. 
  Jos haluat liukuvärin kakun alareunaan. Vatkaa ensin 2 desiä kermaa, vaniljakreemijauhe sekä tomusokeri vaahdoksi ja levitä kakun päälle. Mittaa loppu kerma kulhoon, mausta tomusokerilla ja lisää pastaväriä. Vaahdota. Levitä värjätty kerma kakun alareunaan ja tasoita kakun pinta.
  Rouhi suklaa karkeaksi rouheeksi ja levitä kakun päälle. Nosta koriste paikoilleen vasta hieman ennen tarjoilua. 

1 kommentti: