8. toukokuuta 2016

Rakkaudella leivottu - sitruunainen mustikka-valkosuklaakakku äitienpäiväksi

Äitienpäivä herättää monenlaisia ajatuksia ja tunteita, mutta en oikein saa niitä puettua sanoiksi. Saan olla onnellinen siitä, että mulle on suotu kaksi mahtavaa muksua. En edes halua ajatella, millaista elämä olisi ilman heitä. Vaikkei elämä aina ruusuilla tanssimista olekaan, niin kyllä niitä hyviä hetkiä on paljon enemmän kuin huonoja. Samalla tulee aina ikävä omaa äitiä. Vaikka melkein päivittäin soitellaankin, niin pitkä välimatka rajoittaa tapaamisia aikalailla. Joka äitienpäivä muistan ne lapsuuden aamut, jolloin hiljaa yritettiin hiipiä keittiöön ja laittaa äidille aamupalaa. Aamiainen tarjoiltiin tietenkin sänkyyn. Lisäksi saan olla iloinen siitä, että mulla on oikeasti mahtava ja auttavainen anoppi. Hän on tehnyt aika hyvää työtä kasvattaessaan tuon mun ukkoni pojasta mieheksi, eikä apu omien lasten kasvatuksessa ja hoidossakaan ole ollut pahitteeksi! Kiitos äiti, kiitos anoppi ja kiitos lapset, että kestätte ja autatte mua niin hyvinä kuin huonoinakin päivinä. Etenkin niinä huonoina. ♥

Jostain syystä viime päivät ovat menneet aika äreissä tunnelmissa, eikä tämäkään aamu alkanut yhtään sen paremmin. Fiilis parani hieman, kun poika kiikutti sänkyyn itse päiväkodissa tekemänsä paketin. Paketista paljastui vohvelikankaasta tehty pieni liina. Ylpeänä poika esitteli niitä ompeleita, joita oli tehnyt pinkillä ja sinisellä langalla. Olihan se varsin suloinen liina. Siinä puoliäreänä kahville kömpiessä mies antoi oman lahjansa - massiivisen grillauskirjan. Kun tyttö vielä yllätti ruusulla ja suklaalla, oli pakko jo kääntää suupielet ylöspäin. Kun omat rakkaat näin muistavat, niin ei sitä oikein kehtaa enää kiukutella. 

Äitienpäivänä käydään perinteisesti anopin luona syömässä. Halusin tällä kertaa tehdä osani tarjoiluista, joten leivoin sitten kakun jälkiruoaksi. Kakku syntyi täysin "otetaan mitä on"-menetelmällä, mutta ihan kelpo kakku tästä silti tuli. Täydellinen tämä ei ole klumppuineen ja pienine kauneusvirheineen, mutta on tämä ainakin rakkaudella tehty.




Täytteeseen kokeilin Dr. Oetkerin kakkumoussea, kun en ole koskaan ennen sellaista käyttänyt. Mousseen lisäsin vaahdotettua kermaa, mustikoita sekä rouhittua valkosuklaata. Raikkautta kakkuun hain kostutukseen käytetystä sitruunamehusta sekä kakun väliin sipaistusta lemon curdista. Sokerimassan alle halusin laittaa tällä kertaa sveitsiläisen marenkivoikreemin. Sellaistakaan en ole ennen tehnyt, mutta onneksi Tekila's Bakery tarjosi kreemiin loistavan, hyvin kuvitetun ohjeen. Kannattaa käydä kurkkaamassa tarkemmin, jos teet kreemiä ensimmäistä kertaa.




Tämä hempeä kakku sopisi vallan mainiosti myös muihin kevään ja kesän juhliin!

Sitruunainen mustikka-valkosuklaakakku

Pohja:
4 munaa
1½ dl sokeria
1½ dl vehnäjauhoja
½ dl perunajauhoja
½ tl leivinjauhetta
Kostutus:
reilu 1 dl vedellä laimennettua sitruunamehua
Täyte:
1 pss vaniljanmakuista kakkumoussea
2 dl maitoa
2 dl vispikermaa
1½ dl mustikoita 
n. 50 g valkosuklaata rouhittuna
n. 3-4 rkl lemon curdia
Sveitsiläinen marenkivoikreemi:
50 g valkuaista
100 g sokeria
150 g huoneenlämpöistä voita
Päälle:
n. 400 g valkoista sokerimassaa
helmiäissuihketta
pehmeitä hopeakuulia
Koristeet:
sokerimassaa

  Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää siivilän läpi vaahtoon. Sekoita taikina tasaiseksi varovasti nostellen.
  Kaada taikina huolellisesti voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan (halkaisija 20-22cm) ja paista kakkupohjaa uunin alatasossa noin 30 minuuttia. Kumoa kakku vasta hieman jäähtyneenä.
  Valmista kakkumousse pakkauksen ohjeen mukaan 2 desilitraan maitoa. Vatkaa kerma vaahdoksi ja nostele kakkumoussen joukkoon. Lisää sulaneet, valutetut mustikat sekä rouhittu valkosuklaa. 
  Leikkaa pohja kolmeen osaan. Vuoraa pohjan paistoon käytetty vuoka kelmulla ja nosta päällimmäinen levy vuokaan leikkauspinta ylöspäin. Kostuta kevyesti maun mukaan laimennetulla sitruunamehulla. Sipaise päälle hyvin ohut kerros lemon curdia. Levitä päälle puolet täytteestä. Nosta päälle toinen levy, kostuta, sipaise kerros curdia ja levitä päälle loput täytteet. Nosta päälle viimeinen levy ja kostuta se. Kääri kakku kelmuun ja nosta jääkaappiin kevyen painon alle. Anna tekeytyä mielellään seuraavaan päivään.
  Valmista sveitsiläinen marenkivoikreemi. Ota voi huoneenlämpöön hyvissä ajoin. Voin täytyy olla pehmeää ja huoneenlämpöistä. Leikkaa voi valmiiksi pieniksi paloiksi.
  Mittaa valkuaiset ja sokeri teräskulhoon. Nosta kulho vesihauteen päälle ja sekoittele käsikäyttöisellä teräsvispilällä, kunnes sokeri sulaa valkuaisiin. Sokeri-valkuaisseoksen lämpö saa nousta maksimissaan 60 asteeseen.
  Kun sokeri on sulanut valkuaisiin, nosta teräskulho hetkeksi kylmään vesihauteeseen. Sokeri-valkuaisvaahto täytyy saada huoneenlämpöiseksi, jotta se vatkaantuu kunnolla. Kun seos alkaa jäähtyä, voit kaataa sen yleiskoneen kulhoon. Vatkaa seosta keskinopeudella, kunnes seos muuttuu marengiksi. Valmis marenki on valkoista ja kiiltävää. 
  Jos sinulla on yleiskoneeseen lapavatkain, vaihda se. Laita yleiskone pienelle teholle ja ala lisäämään voipaloja yksitellen siten, että voi sekoittuu marenkiin. Kun kaikki voi on lisätty, nosta vatkaustehoa kovemmalle ja anna voin ja marengin vatkautua yhteen. Jos kreemi näyttää rakeiselta, jatka vain vatkaamista, jolloin kreemi muuttuu tasaiseksi ja kiiltäväksi.
  Nosta kakku alustalle ja levitä päälle ohut, tasainen kerros kreemiä. Nosta kakku hetkeksi viileään. Levitä sitten päälle loput kreemit. Kreemikerros kannattaa tasoittaa niin sileäksi kuin mahdollista. Nosta kakku hetkeksi viileään.
  Pehmitä sokerimassa käsissä ja kauli reilusti kakkua suuremmaksi pyöreäksi levyksi. Jos massa tarttuu alustaan kiinni, voit käyttää apuna tomusokeria. Nosta massa kaulimen tai kaulinta-alustan avulla kakun päälle. Silittele massa kakun päälle ja reunoille. Leikkaa ylimääräinen massa pois. Painele reunaan haluamasi kuvio kakkujen koristeluun tarkoitetuilla työkaluilla.
  Jos haluat, voit suihkauttaa kakun päälle hieman helmiäissuihketta. Nostele kukat ja lehdet päälle, painele sokerihelmet haluamiisi kohtiin. 




  

4 kommenttia:

  1. Kiitos ohjeesta. Näyttää herkulliselta, tämä menee seuraavilla sukulaiskahvitteluilla kokeiluun.

    VastaaPoista
  2. Ihanan kakun olet taas taikonut!!
    Minäkin odottelin sängyssä, että josko Viski ja/tai kisut toisivat mulle aamupalaa sinne tai jotain lahjaa, mutta ei kuulunut. Viski kyllä tuli mut herättämään, mutta kun sai mut ylös sängystä ja lähtemään alakertaan, päättikin itse jäädä vielä jatkamaan uniaan yläkerrassa! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. <3

      Voihan Viski :D Ja kissut! Kummia ovat, kun eivät sua muistaneet, vaikka joka päivä ne ruokit, paijaat ja muutenkin hoidat. Kyllä siitä hyvästä olisit kahvit ansainnut sänkyyn.

      Poista