10. tammikuuta 2019

Pehmeät gluteenittomat juustosämpylät

Gluteenittomien leipien sielunelämä on aina ollut mulle jotenkin vierasta. En vaan ymmärrä, miten taikinan ainekset tai taikina itsessään käyttäytyy. Tavalliset leivät ja sämpylät onnistuu helposti ilman ohjeita, mutta gluteenittomat ei. Joitain reseptejä olen kokeillut, vaihtelevalla menestyksellä tosin. Joulun alla tein gluteenitonta saaristolaisleipää, joka oli kyllä hyvää! Pakko tehdä jossain vaiheessa uudelleen, niin saan ohjeen tänne blogiinkin. Mutta ennen sitä voisi jakaa teille gluteenittomien juustosämpylöiden ohjeen. Itse en näistä oikein piitannut, mutta enpä minä muutenkaan gluteenitonta leipää syö. Tyttö puolestaan oli varsin onnellinen, sillä viime kesän jälkeen ei ole uunituoreita sämpylöitä saanut. 

Ohjeen sämpylöihin löysin Entistä parempaa gluteenitonta leipää-kirjasta. (Oli muuten aika ihana kirja, suosittelen!) Alkuperäisen ohjeen mukaan taikinasta olisi pitänyt tulla kuusi sämpylää, mutta mun taikina kohosi niin hyvin, että tein seitsemän isoa. Ja ihan hyvin taikinan olisi voinut jakaa kahdeksaankin osaan. 



Näiden sämpylöiden tekeminen on aika hidasta, sillä pelkästään kohottamisiin menee neljä tuntia. Mutta jos aikaa on, kannattaa kyllä kokeilla.

Gluteenittomat juustosämpylät
(6-8kpl)

3,5 dl kylmää vettä
20 g hiivaa
10 g sokeria
150 g (n.3dl) täysjyväriisijauhoja
50 g (n.1dl) maissijauhoja
150 g (reilu 2dl) perunajauhoja
50 g huoneenlämpöistä voita
2 rkl rypsiöljyä
1 valkuainen
1 tl suolaa
10 g (1rkl) psylliumia
10 g (1rkl) ksantaania
100 g (emmentai-mozzarella)juustoraastetta 

  Mittaa kulhoon kaikki muut ainekset paitsi psyllium, ksantaani ja juustoraaste. Vatkaa aineksia sähkövatkaimella noin 5 minuuttia.
  Lisää psyllium ja ksantaani ja vatkaa vielä minuutin verran, jotta ne sekoittuvat hyvin taikinaan. Sekoita taikinaan vielä puolet juustoraasteesta.
  Peitä kulho kelmulla ja anna taikinan kohota noin 3 tuntia. Jaa kohonnut taikina 6-8 osaan ja pyörittele ne sämpylöiksi. Jos taikina tarttuu käsiin, kostuta kädet kylmällä vedellä. Nostele sämpylät leivinpaperille pellille ja anna niiden kohota vielä tunnin ajan.
  Ripottele loppu juustoraaste sämpylöiden päälle. Paista sämpylöitä 200 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Anna jäähtyä ennen tarjoilua.



2 kommenttia:

  1. Täytyykin pistää ohje talteen. Itse olen monesta gluteenittomasta leivästä saanut aika jauhoisen ja "tintan" makuista, joten hyvät ohjeet tulee aina tarpeeseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tästä samasta taikinasta oli tehty mm. patonkeja. En vaan nyt äkkiseltään muista kauanko niitä kohoteltiin tai paistettiin.

      Poista