27. kesäkuuta 2022

Raparperi-mansikkapiirakka ♥

Kokkaaminen ja leipominen ei näillä keleillä oikein innosta, mutta tuossa reilu viikko sitten innostuin leipomaan omalle väelle mansikka-raparperipiirakkaa. Tai raparperimaton nimellä tämän olen joskus jostain mappeihini kopsannut, eikä mulla valitettavasti ole hajuakaan ohjeen alkuperästä. 

Aivan alkuperäisen ohjeen mukaan en tälläkään kertaa mennyt, sillä siinä raparperit jätettiin pitkiksi ja raparpereista ja mansikoista tehtiin ikäänkuin matolle raidat. Minä menin vähän helpomman kautta ja heittelin vaan pilkotut ainekset pohjan päälle. Ainesmääriäkin hitusen muuttelin mansikoiden, raparperin ja marmeladin osalta. Jos mehevää piirakkaohjetta kaipailet, niin sitä tämä ei ole. Tässä piirakassa yhdistyy rapsakka pohja makean-happaman täytteen kera. Vaniljakastikkeen tai vaniljajäätelön kanssa ihan ok arkipäivän kahvihetkiin. 

Piirakka on heti uunista ottamisen jälkeen hieman kostea pinnaltaan ja siinä saattaa olla raparpereista ja mansikoista irronnutta nestettä, mutta jäähtyessään tuo pinta kyllä jässähtää. Päälle ripoteltu perunajauho hyydyttää irtoavaa nestettä.


Raparperi-mansikkapiirakka

Pohja:
200 g voita tai margariinia
1 dl sokeria
2 kananmunaa
5½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
Täyte: 
1 rs (n.230g) paistonkestävää mansikkamarmeladia
400 g raparperia paloina
250 g tuoreita mansikoita paloina
1/4-½dl sokeria
1 tl perunajauhoja

  Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri. Lisää munat yksi kerrallaan hyvin vatkaten. Sekoita joukkoon vehnäjauho-leivinjauheseos. Levitä taikina voidellun tai leivinpaperilla vuoratun, suorakaiteen muotoisen vuoan (n.25*35cm) pohjalle ja reunoille. Käytä tarvittaessa jauhoja apuna. 
  Levitä mansikkamarmeladi taikinan päälle. Kuori ja paloittele raparperit ja nostele ne marmeladin päälle. Paloittele mansikat ja heittele ne vuokaan raparperien kaveriksi. Halutessasi voit jättää raparperit pitkiksi, halkaista ne pitkittäin ja tehdä mansikoista ja raparpereista raidat piirakan päälle. 
  Sekoita sokeri ja perunajauho keskenään. Ripottele seos täytteen päälle. Paista piirakkaa 200 asteessa n. 30-35 minuuttia tai kunnes reunat ovat kullankeltaiset ja piirakka kypsä. Anna täytteen hyytyä ennen tarjoilua.
  Tarjoa piirakka vaniljajäätelön tai vaahdotetun vaniljakastikkeen kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti