11. tammikuuta 2023

Kermainen lohikeitto

Aikani kuluksi oon taas kaivellut noita keittokirjoja hyllystä ja yritän aina välillä kokeilla uusia reseptejä. Saisi edes välillä vähän vaihtelua arkiruokiin. Oma mielikuvitus kun on täysin hukassa ja aina tulee tehtyä samoja ruokia. Ja nyt tämä käsikin vähän rajoittaa kokkailuja, kun lasta kädessä ei mitään lihapullia sun muita pyöritellä. Asioita saan jo kuorittua ja pilkottua, joskin vähän tuo veitsen käyttö on haastavaa. Mutta eikö se tästä helpotu. Pari kolme viikkoa vielä, niin sitten ehkä saa jo käyttää kättä vähän vapaammin. Toivottavasti ainakin.

Eilen tein pitkästä aikaa lohikeittoa. Halusin tällä kertaa tehdä keiton toisin kuin yleensä ja pohjana käytin Anna Bergenströmin Annan kotiruokaa-kirjan lohikeittoreseptiä. Koska valko- ja maustepippuri sekä kalaliemi ei kuulu mun lemppareihin, korvasin ne vastaavilla aineksilla. Ainesmääriäkin vähän vaihtelin. Tämä keitto ei ole kevyin mahdollinen, mutta makunsa puolesta oli paras kalakeitto aikoihin! 



Kermainen lohikeitto

400 g nahatonta ja ruodotonta lohta
1 isohko porkkana
pikkuinen pala juuriselleriä 
n. 5-7 cm:n pala purjoa
4 keskikokoista perunaa
1-2 sipulia
1,3 l vettä
2 kasvisliemikuutiota
1 dl kuohukermaa
suolaa
mustapippuria
muutama voinokare
1-2 rkl sitruunamehua
hienonnettua tilliä 

  Kuori perunat ja leikkaa ne hyvin ohuiksi viipaleiksi. Kuori ja lohko sipulit. Mittaa vesi kattilaan, lisää liemikuutiot ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää perunat ja sipulit ja keitä, kunnes perunat ovat puolikypsiä. 
  Perunoiden kypsyessä kuori porkkana ja juuriselleri ja leikkaa ne ohuiksi, pitkiksi tikuiksi. Leikkaa purjo ohuiksi renkaiksi. Kuumenna nokare voita paistinpannulla ja kuullota kasvikset. Lisää kuullotetut kasvikset puolikypsien perunoiden joukkoon. Lisää myös kerma. Keitä n. 5 minuuttia tai kunnes perunat ovat kypsiä. 
  Leikkaa lohi pienehköiksi kuutioiksi ja lisää keiton joukkoon. Keitä vielä n. 2 minuuttia. Nosta kattila liedeltä ja mausta maun mukaan suolalla, mustapippurilla ja sitruunamehulla. Jos haluat, lisää keiton joukkoon vielä nokare voita. Hienonna tilli ja lisää se keiton joukkoon juuri ennen tarjoilua. 

1 kommentti: