28. toukokuuta 2023

Sienipiirakka sipulin kera ♥

Jääkaapista löytynyt, muutaman päivän päiväysvanha ranskankermapurkki, innoitti leipomaan sieni-sipulipiirakkaa. Ohje on kopsattu joskus jostain K-ruoka -lehdestä, joskin ohje näyttää muuttuneen hieman vuosien varrella ja minäkin sitä vähän soveltelin. Piirakka oli ihan kelpo, vaikka enemmän tykkään vaikkapa kinkkupiirakasta. Mutta kyllä tätä toistekin voi tehdä. Isäntä vähän moitti noita kirsikkatomaatteja, mutta eipä niitä pakko ole tuohon piirakan päälle laittaa. Mun mielestä ne vaan raikasti tuota muuten suht raskasta sieni-sipuliseosta.


Sienipiirakka

Pohja:
3 dl vehnäjauhoja
125 g margariinia tai voita
2 rkl kylmää vettä
½ tl suolaa
Täyte:
400 g tuoreita herkkusieniä tai muita sieniä maun mukaan
1 iso sipuli hienonnettuna
1 rkl öljyä
ripaus suolaa
2 kananmunaa
150 g ranskankermaa
1 prk (2 dl) ruokakermaa
1 rkl vehnäjauhoja
ripaus mustapippuria
2 tl yrttisuolaa
6-7 kirsikkatomaattia
1 dl hienonnettua persiljaa
1-2 dl emmental-mozzarella- tai mozzarellajuustoraastetta

  Mittaa jauhot ja rasva monitoimikoneen kulhoon. Käynnistä kone niin, että tulee murumainen seos. Voit nyppiä rasvan ja jauhon muruksi myös käsin. Lisää kylmä vesi. Sekoita tasaiseksi. Voitele piirakkavuoka (halk. 26 cm) ja levitä taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Nosta pohja jääkaappiin jähmettymään.
  Puhdista ja paloittele sienet. Hienonna kuorittu sipuli. Halkaise kirsikkatomaatit.
  Kuumenna tilkka öljyä pannulla. Lisää sienet. Paista sieniä hetki, lisää joukkoon sipulisilppu ja anna sen kuullottua hetki. Mausta sieniseos ripauksella suolaa.
  Paista piirakkapohjaa 225 asteisen uunin keskitasolla 10 minuuttia. Laske sen jälkeen lämpö 200 asteeseen.
  Levitä sieni-sipuliseos pohjan päälle. Vatkaa munien rakenne rikki ja lisää joukkoon kerma, ranskankerma, vehnäjauhot ja hienonnettu persilja. Mausta seos mustapippurilla ja yrttisuolalla. Kaada seos vuokaan ja ripottele pinnalle juustoraaste.
  Paista piirakkaa vielä uunin alatasolla noin 20-30 minuuttia niin, että täyte on hyytynyt ja pinta saanut hieman väriä. Tarjoa sienipiirakka salaatin kanssa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti