Hyvää alkanutta vuotta!
Ulkona vallitseva noin 35 asteen pakkanen ei houkuttele poistumaan kotoa, joten kerrankin on aikaa istahtaa koneen ja blogin ääreen. Kauheasti ei kyllä kirjoitettavaa ole, sillä joulu meni meillä lasten sairastaessa ja välipäivät toipuessa. Vuosikin vaihtui rauhallisesti kotona, ilman mitään sen suurempia juhlallisuuksia.
Joulun aikaan ei tullut kokkailtua mitään ihmeellistä. Ihan perus joulusapuskat ja nekin vähän karsien. Vieraita kun ei sitten voitu ottaa vastaan ja muksuille ei ruoka oikein uponnut. Joululle suunnitellut leipomisetkin jäi vähiin, mutta tuossa viikonloppuna sain leivottua isännälle viskillä kostutetun suklaakakun. Tai juoponkakkuhan tuo oikeasti on nimeltään.
Ohje tähän kakkuun löytyi kirjasta nimeltä Ilveksen Rokkimenut. Vaikka kirja ei ole kovin suuri/paksu, on siihen saatu mahtumaan koko joukko kiinnostavia reseptejä. Reseptejä on ollut ideoimassa useampi suomalainen muusikko, joka tuo oman juttunsa tähän kirjaan. Joku kirpparilöytö tämä on ja sen verran kiva kirja, että edelleen saa hyllyssä pysytellä.
Juoponkakku löytyi Herra Ylpön menusta ja osoittautui varsin kelpo kakuksi. Mukavan mehevä, joskaan viski ei tässä juuri maistunut. Alkuperäisessä ohjeessa kakun kostutukseen tulevaa viskiä ei tosin kiehautettu, mutta minä sitä hetken keittelin. Ehkä sekin siihen viskin makuun hieman vaikutti.
Viskillä kostutettu suklaakakku eli juoponkakku
200 g tummaa suklaata
175 g huoneenlämpöistä voita
2½ dl sokeria
3 kananmunaa
5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
½ tl soodaa
2 tl vaniljasokeria
2 dl vahvaa kahvia
Kostutukseen:
1-1½ dl viskiä
Paloittele suklaa mikron kestävään kulhoon ja sulata 20-30 sekuntia kerrallaan, välillä sekoitellen. Nosta sula suklaa sivuun odottamaan. Keitä kahvi, mittaa valmiiksi ja anna jäähtyä taikinan valmistamisen ajan.
Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää kananmunat yksi kerrallaan samalla vatkaten. Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe, sooda ja vaniljasokeri keskenään. Lisää seos pienissä erissä taikinaan vuorotellen kahvin ja sulan suklaan kanssa. Sekoita tasaiseksi taikinaksi. Vältä turhaa vaivaamista.
Kaada kakku voideltuun (halk. 24cm) irtopohjavuokaan. Halutessasi voit vuorata vuoan pohjan leivinpaperilla, jolloin kakun irrottaminen on huomattavasti helpompaa. Paista kakku 175 asteisessa uunissa noin 45-50 minuuttia tai kunnes kakku on kypsä. Älä paista liikaa, jottei kakku kuivu.
Kumoa jäähtynyt kakku vuoasta. Sivele viski esim. pullasudilla kakun pintaan vähän kerrallaan. Jos haluat, kiehauta viski ensin. Ei siitä kaikki alkoholi katoa, mutta edes osa.
Kakku on parhaimmillaan päivän parin päästä. Tarjoa sellaisenaan tai kermavaahdon kera.
No tämä menee testiin ! Juoponkakku :D . Seuraavalla kerralla kun siskon ja hänen miehen luona menen käymään, niin vien tällaisen kakun tuliaisiksi.
VastaaPoista