21. tammikuuta 2024

Rapeat kanelikeksit ♥

Keksit ja kuivakakut on niitä harvoja leivonnaisia, jotka meillä katoaa nopsaan. Eilen leivoin rapeita kanelikeksejä Pienet leivonnaiset -kirjan ohjetta testaillen. Pakkasin jäähtyneet keksit illalla lasipurkkiin ja ajattelin, että saan tänään ottaa kivan kuvan täydestä keksipurkista. Noh, yöllä tuo keksipurkki oli vajennut oleellisesti, joten kuvattiin sitten niitä mitä jäljellä on. Ei sillä, isäntä oli korjaamassa iltamyöhään mun autonromua, joten ehkä oli ne keksit ansainnut. 

Näiden keksien leipominen ottaa hieman aikaa, ainekset on simppelit ja lopputulos todella herkullinen! Ihanan mureita, sopivasti kanelisia herkkupaloja. Luulenpa ettei noita enää huomenna ole kovin montaa jäljellä. 



Rapeat kanelikeksit
(n. 70-90 kpl)

250 g voita
2,25 dl sokeria
1 tl jauhettua kanelia
hyppysellinen suolaa
4,5 dl vehnäjauhoja
0,75dl perunajauhoja
Voiteluun ja koristeluun:
1 valkuainen
n. 1dl ruokokidesokeria

  Sulata voi kattilassa, keittele hetki ja anna voin hieman ruskistua. Nosta kattila sivuun ja anna voin jäähtyä täysin.
  Kaada sulanut, jäähtynyt voi kulhoon. Lisää joukkoon sokeri, kaneli ja ripaus suolaa. Vatkaa kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita vehnäjauhot ja perunajauhot keskenään ja siivilöi joukkoon. Vatkaa taikina nopeasti tasaiseksi taikinakoukuilla varustellulla sähkövatkaimella. Painele taikina kevyesti kasaan ja kääri kelmuun. Anna tekeytyä jääkaapissa noin tunti.
  Ota taikina huoneenlämpöön, jaa kolmeen osaan ja pyöritä taikinasta kolme noin 30 senttiä pitkää taikinapötköä. Kääri pötköt kelmuun, nosta jääkaappiin ja anna jähmettyä vielä noin 2 tuntia.
  Vatkaa valkuainen kevyesti. Voitele taikinapötköt valkuaisella, laita laakealle lautaselle ruokokidesokeria ja pyörittele pötköt sokerissa. Leikkaa pötköt noin sentin viipaleiksi. Kannattaa käsitellä yksi pötkö kerrallaan ja pitää muut sen aikaa jääkaapissa. Nostele keksit pellille leivinpaperille ja paista 175-asteisen uunin toiseksi alimmalla tasolla noin  15 minuuttia. Anna jäähtyä hetki pellillä ja nosta sitten ritilälle. 

Jos taikina yrittää haljeta tai murtua leikatessa, niin ei hätää! Nosta vaan murtuneetkin kiekot pellille, paina kevyesti kasaan ja paista. Ei ne ehkä niin nättejä ole, mutta ei haittaa. Keksit ei juuri leviä paistaessa.

1 kommentti: