13. maaliskuuta 2016

Hot n' Spicy! - tuhti jauhelihapiirakka texmex-hengessä

Hieman huonoa omaatuntoa poden, kun blogi on jäänyt niin vähälle huomiolle viime viikkoina. Kaksi viikkoa kuntoutusta takana ja vielä viikko olisi edessä. Vaikka voimille käykin, niin positiivista on, että muutama sellainen hankala ja hankalasti selitettävä oire puski päälle kuntoutuksen aikana, jolloin lääkärikin ne näki. Viime viikolla lääkärit ovat käyneet läpi mun vanhoja magneettikuvia ja pohtineet miksi leikkauksista huolimatta oireet lisääntyy ja pahenee. Huomenna varmaan kuulen, mihin lopputulokseen ovat tulleet. Kunpa vaan joku syy löytyisi ja mielellään vielä sellainen, joka olisi helposti hoidettavissa. 

Koska päivät ovat rankkoja, en iltaisin ole jaksanut mitään kokkailla. Tämän viikon mies hoiti kaikki ruokajutut (luojan kiitos!), mutta ensi viikolla on taas iltavuorossa ja vastuu ruokahuollosta siirtyy mulle. Kai siitäkin selviää, kun on pakko. 

Eilen oli hyvä päivä ja sen ansiosta innostuin testaamaan texmex-piirakan ohjetta, jonka löysin "Suolaiset ja makeat piirakat"-kirjasta. Piirakka on todella tuhti ja ruokaisa, joten seuraksi sopisi mainiosti raikas salaatti. Meillä salaatin virkaa toimitti muutama vaivainen korianterin lehti. Pohjaa olisin voinut esipaistaa muutaman minuutin kauemmin ja tukea reunat huolellisemmin. Nyt piirakan reunat pääsivät vajoamaan aikalailla ja täyte jäi kukkuralleen. Maultaan piirakka oli kuitenkin aika kiva. 




Syy piirakan leipomiseen oli halu päästä kokeilemaan uutta Iloleipurin irtopohjavuokaa. Eikö olekin söpö? Kun vuoan kaupassa näin, oli se pakko ostaa. 


Meksikolainen chili-papupiirakka

Pohja:
200 g vehnäjauhoja
hyppysellinen suolaa
100 g voita ja/tai margariinia
2-3 rkl kylmää vettä
Täyte:
500 g naudan paistijauhelihaa
öljyä
1 sipuli hienoksi silputtuna
1 chili hienonnettuna (poista siemenet halutessasi)
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 ps (28g ) taco-mausteseosta
1 tlk (400g) säilöttyjä tomaatteja
tilkka vettä
1 tlk (400g) papusekoitusta huuhdeltuna ja valutettuna
50 g kevyesti murskattuja maissilastuja
100 g cheddar-juustoraastetta
2 rkl silputtua korianteria
suolaa
pippuria

  Siivilöi jauhot ja suola kulhoon. Leikkaa kylmä rasva kuutioiksi ja lisää se jauhoihin. Sekoita rasva nyppimällä sormin tasaisesti jauhoihin, kunnes seoksesta tulee murumaista. 
  Ripottele taikinan päälle vettä ja sekoita lastalla tai taikinanuolijalla, kunnes seos alkaa muodostua taikinaksi. 
  Kumoa taikina kevyesti jauhotetulle työtasolle ja kauli se pyöreäksi levyksi. Nosta levy vuokaan (23-24cm) ja painele se vuoan pohjalle ja reunoille. Nosta taikina viileään 30 minuutiksi. 
  Pistele pohja, vuoraa se leivinpaperilla ja kaada päälle kuivia herneitä. Voit tukea reunat myös foliosuikaleilla. Esipaista pohjaa 200 asteisessa uunissa 15 minuuttia. Poista tuet ja jatka kypsentämistä vielä 5 minuuttia.
  Ruskista jauheliha kevyesti pannulla tilkassa öljyä. Lisää sipuli, valkosipuli, chili ja taco-mauste. Kypsennä vielä pari minuuttia. Lisää tomaatit liemineen ja painele tomaatteja hieman pienemmiksi paloiksi. Huuhtele tomaattitölkki vesitilkalla (max ½ dl) ja kaada vesi pannuun. Mausta maun mukaan suolalla ja pippurilla. Kuumenna ja anna kiehua hiljalleen 10 minuuttia. Sekoita joukkoon papusekoitus ja keitä kastiketta vielä pari minuuttia. 
  Kaada kastike piirakkapohjalle. Sekoita keskenään rikotut maissilastut, juusto ja korianteri ja ripottele seos piirakan päälle.
  Paista piirakkaa 200 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, kunnes juusto on sulanut ja maissilastut saaneet väriä. 
  Anna piirakan vetäytyä noin 15 minuuttia ennen tarjoilua. Tarjoa salaatin tai tomaattisalsan ja ranskankerman kera.




2 kommenttia:

  1. Tsemppiä! Kurja vaiva mutta hyvä, kun tutkitaan, toivottavasti hoito löytyy ja elämä helpottuu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Heidi! ♥ Eihän tästä koskaan parane, mutta jospa löytyisi keino, jolla saisi arjesta vähän helpomman. Töitä se vaatii itseltäkin, mutta mitä sitä ei tekisi paremman kunnon eteen.

      Poista