3. kesäkuuta 2019

Vadelmatäytekakku ylioppilaalle ♥

Viikonloppuna sain tehdä kakut erään uuden ylioppilaan juhliin. Toiveena oli vadelmatäytekakku kaakaopohjalla, kermavaahdolla, suklaaganachella sekä marjoilla. Kakkuja tein kaiken kaikkiaan neljä, joista kolme oli kuuden munan ja yksi kahdeksan munan. Kakuissa on kolme täytekerrosta ja näistä tuli kyllä melkoisen korkeat.

6 munan vadelmatäytekakku

Kakun päällä olevan ganachen tein tummasta suklaasta. Jotenkin tuo tumma suklaa ei mua tottele ja ensimmäinen ganachesatsi epäonnistui. Jälleen kerran olisi pitänyt kuunnella omaa vaistoa, eikä noudattaa ohjetta orjallisesti. Ganache näytti liian paksulta ja sitähän se todellakin oli. Seuraavat erät tein silmämääräisesti ja ne onnistuivat paremmin.

Vadelmatäytekakku

6 (8) kananmunaa
sokeria
kaakaojauhetta
perunajauhoja
vehnäjauhoja
1 tl (1½ tl) leivinjauhetta
Kostutus:
Spriteä
Vadelmatäyte:
400-450 g (600-650 g) vadelmaa
7½ (10 dl) vispikermaa
350 g (500 g ) mascarponea
6 (8) liivatelehteä
5 rkl (6 rkl) vettä
3 dl (4-4½ dl) tomusokeria
1 tl (2 tl ) vaniljasokeria
Päälle:
5 dl (6 dl) vispikermaa
2 rkl (2½ rkl) vaniljakreemijauhetta
maun mukaan tomusokeria
Suklaaganache:
65 g (90 g) tummaa suklaata (Brunberg)
reilu ½ dl (n. 0,8 dl) kuohukermaa
pikku nokko voita
Koristeeksi:
tuoreita marjoja

   Valmista pohja mielellään täyttämistä edeltävänä päivänä. Voitele (ja jauhota) pyöreä vuoka (halk. n. 23-24cm/6 munaa, 25-26cm/8 munaa). Riko munat kulhoon ja punnitse ne. Kerro  munien paino 0,7:llä, jolloin saat selville tarvittavan sokerin määrän. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi.
 Punnitse jauhoja, perunajauhoja ja kaakaojauhetta yhteensä saman verran, kuin sokeriakin. Vehnäjauhojen osuus on 70%, perunajauhojen ja kaakaojauheen yhteensä 30%. . Siivilöi seos munavaahtoon ja nostele taikina varovasti sekaisin. 
  Paista kakkua 175 asteessa uunin alatasolla noin 45 minuuttia, 8 munan kakkua n. 55 minuuttia. Kokeile kypsyys tikulla. Jos kakkuun painettuun tikkuun ei jää taikinaa, on pohja kypsä. Nykyään en enää tutki kakkupohjien kypsyyttä tikulla, vaan kun kakku alkaa irrota vuoan reunasta, on kakku kypsä. Mutta tikkutesti toimii kyllä. Kumoa kakkupohja ja anna sen jäähtyä.
  Soseuta sulaneet ja valutetut vadelmat sauvasekoittimella. Painele seos siivilän läpi, jolloin saat siemenet pois. Laita liivatteet pehmenemään kylmään veteen. Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää vatkaamisen loppupuolella mascarpone, vadelmasose, vaniljasokeri ja tomusokeri. Puserra liivatteista vedet pois ja liuota liivatteet kuumennettuun vesitilkkaan. Anna jäähtyä hetkisen ja lisää liivate ohuena nauhana vadelmatäytteeseen samalla hyvin sekoittaen. Tarkista maku ja lisää tomusokeria tarvittaessa. 
  Leikkaa kakkupohja neljään osaan. Kokoa kakku kelmutettuun vuokaan tai suoraan tarjoilualustalle reunavuoan tai sopivan kokoisen irtopohjavuoan reunan sisään. Nosta päällimmäinen levy vuokaan/alustalle. Kostuta varoen ja levitä päälle 1/3 vadelmavaahdosta. Nosta päälle seuraava levy, kostuta ja täytä. Tee viimeinen kerros samoin. Nosta vielä kakkulevy päälle, kostuta. Peitä kakku kelmulla ja anna tekeytyä jääkaapissa seuraavaan päivään. 
  Lisää päälle tulevan kerman joukkoon tomusokeri ja vaniljakreemijauhe. Vatkaa vaahdoksi. Levitä kerma kakun päälle ja reunoille tasaiseksi kerrokseksi. Nosta kakku kylmään ja anna jäähtyä kunnolla ennen ganachen lisäämistä. 
  Hienonna suklaa ja nosta (teräs)kulhoon. Lämmitä kerma kattilassa höyryävän kuumaksi mutta älä keitä. Kaada kuuma kerma suklaan joukkoon ja anna seoksen seistä hetki. Lisää halutessasi pieni nokko voita tuomaan kiiltoa. Sekoittele sitten varovasti niin kauan, että suklaat sulavat. Jos suklaa ei tahdo sulaa, voit pitää teräskulhoa hetken liedellä jälkilämmöllä. Varo ettei suklaa pala! Jos ganache tuntuu puolestaan kovin juoksevalta, anna sen jäähtyä hetki. Kaada sitten varovasti kakun reunaan. Vedä ganachea paikka paikoin esim. lastalla reunaa kohden, jotta se lähtee valumaan. Huom! Liian kuuma suklaa sulattaa kerman ja liian kylmä ganache ei valu/leviä kauniisti. 
  Koristele kakku tuoreilla marjoilla.

2 kommenttia:

  1. Olen vaan kerran yrittänyt tuota ganachen levitystä kakun päälle ja ekalla kertaa se oli liian kylmää, joten jäi tyhmän näköisiksi paakuiksi ja seuraavalla kertaa se taas oli liian kuumaa ja valui vähän turhan paljon, sekä jätti hassun näköisiä kermaraitoja. Sen jälkeen olen tyytynyt vain ihailemaan muiden aikaansaannoksia. Ehkä pitäisi taas uskaltautua kokeilemaan. Kyllä sen kanssa vaan saa niin nättejä kakkuja tehtyä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tuo ganache muakin joka kerta hirvittää. Maitosuklaalla vielä menee ihan ok, mutta jotenkin tuo tumma on haasteellista.

      Poista