Elokuussa sain tehdä kakun erään metsästystä harrastavan miehen yllätyssynttäreille. Toiveena oli maastokuvioinen kakku, jonka ympärillä oli kiväärin luoteja. Kakun päälle tuli vielä kiväärikoriste, mutta sitä ei mun onneksi tarvinnut tehdä. En usko, että olisi taidot piisanneet.
Kakku oli valtavan iso kymmenen munan kakku. Täytteenä oli mansikkamousse, päällä sokerimassa. Sokerimassan alle tein vaniljaisen voikreemin. Kakkua kuorruttaessa keli oli kaikkea muutakuin suosiollinen sokerimassaa ajatellen, joten pinnasta tuli varsin kiiltävä. Vaikka heräsin aamuvarhaisella kakkua kuorruttamaan, oli ilma jo sen verran lämmin ja kostea, että massa lähinnä suli käsiin. Camokuvioista olisin toivonut ohuempia, mutta ei vaan onnistunut.
Parasta kuitenkin oli, että kakku kelpasi. Vierasmäärä olikin oletettua pienempi, mutta kuulemma koko kakku katosi hetkessä. On aina ilo kuulla, että kakku maistuu, sillä joka kerta jännitän kelpaako mun leipomukset vai ei.
Camokakku
10 kananmunaa
vehnäjauhoja
sokeria
perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta
Kostutus:
Sprite
Mansikkamousse:
600 g pakastemansikkaa
8 dl vispikermaa
500 g mascarponea
2½ dl tomusokeria
½ dl mansikkatomusokeria
2 dl vaniljakreemijauhetta
Lisäksi:
400 g tuoreita mansikoita
Päälle:
300 g voita
500-600 g tomusokeria
3 tl vaniljasokeria
750 g vaaleanruskeaa sokerimassaa
mustaa, vihreää, ruskeaa ja valkoista sokerimassaa
Valmista pohja mielellään täyttämistä edeltävänä päivänä. Voitele (ja jauhota) pyöreä vuoka (halk. n. 30cm). Riko munat kulhoon ja punnitse ne. Kerro munien paino 0,7:llä, jolloin saat selville tarvittavan sokerin määrän. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Punnitse jauhoja ja perunajauhoja yhteensä saman verran kuin sokeriakin. Vehnäjauhojen osuus on 70%, perunajauhojen 30%. Sekoita joukkoon leivinjauhe. Siivilöi seos munavaahtoon ja nostele taikina varovasti sekaisin. Kaada taikina vuokaan.
Paista kakkua 175 asteessa uunin alatasolla noin 55 minuuttia. Kokeile kypsyys tikulla. Jos kakkuun painettuun tikkuun ei jää taikinaa, on pohja kypsä. Nykyään en enää tutki kakkupohjien kypsyyttä tikulla, vaan kun kakku alkaa irrota vuoan reunasta, on kakku kypsä. Mutta tikkutesti toimii kyllä. Kumoa kakkupohja ja anna sen jäähtyä.
Leikkaa kakkupohja kolmeen tai neljään osaan. Valmista täyte. Soseuta sulaneet pakastemansikat sauvasekoittimella. Vatkaa kerma löysähköksi vaahdoksi. Lisää joukkoon mansikkasose, mascarpone, tomusokeria maun mukaan ja vaniljakreemijauhe. Vatkaa hyväksi, tasaiseksi vaahdoksi.
Kokoa kakku suoraan tarjoilualustalle rengasvuoan sisään tai kelmuta pohjan paistamiseen käytetty vuoka ja kokoa kakku vuokaan. Nosta alin kakkulevy alustalle/vuokaan. Kostuta. Levitä päälle puolet/kolmasosa täytteestä (riippuen siitä leikkasitko pohjan kolmeen vai neljään osaan.) sekä viipaloituja tuoreita mansikoita. Nosta päälle kakkulevy, kostuta, täytä. Jatka näin, kunnes viimeiseksi voit nostaa viimeisen kakkulevyn täytteen päälle. Kostuta. Meitä kakku kelmulla ja anna tekeytyä viileässä seuraavaan päivään.
Vatkaa huoneenlämpöinen voi kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää tomusokeria vähän kerrallaan samalla vatkaten, kunnes saat ilmavan ja hyvin levittyvän kreemin. Mausta vaniljasokerilla.
Levitä kakun pinnalle ensin ohut, tasainen kreemikerros. Nosta kakku kylmään 15 minuutiksi. Levitä sitten loppu kreemi kakun pintaan. Mitä tasaisemman kreemikerroksen saat, sitä tasaisempi kakun lopullisesta pinnasta tulee. Anna kreemin jähmettyä vielä 15 minuuttia.
Pehmitä vaaleanruskea sokerimassa ja kauli siitä reilusti kakkua suurempi, pyöreä levy. Nosta sokerimassalevy kakun päälle ja siloita kädellä ylhäältä alas. Voit varovasti venyttää sokerimassalevyn reunaa samalla kun painat sitä toisella kädellä kakun reunaan kiinni. Leikkaa ylimääräinen massa pois. Tee kakun päälle camokuvioita mustasta, ruskeasta, vihreästä ja valkoisesta massasta. Valkoisen massan sekaan lisäsin vähän ruskeaa massaa, jottei olisi liian puhtaan valkoinen.
Nostele luodit kakun reunalle.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti