16. lokakuuta 2020

Sitruunainen suklaahuntukakku ♥

Viimeisen muutaman viikon aikana on isäntä tämän tästä vihjaillut, että voisin leipoa sitruunakakkua. Tai oikeastaan muistutti asiasta aina, kun ostin sitruunaa jotain muuta ruokaa tai leivonnaista varten. Ei sillä, sitruunakakku on kyllä suurta herkkua ja kelpaa mullekin. Joskus kauan sitten kokeilin sitruunaisen suklaahuntukakun ohjetta, mutta silloin kakku epäonnistui. Maku oli ihan jees, mutta jostain syystä kakku ei oikein noussut. Kyllä se syötyä tuli siitä huolimatta. Kyseinen resepti on kummitellut mielessä siitä lähtien ja nyt oli aika kokeilla, josko tuo vihdoin onnistuisi. Ohjeessahan ei periaatteessa ole mitään ihmeellistä, joten en kyllä tiedä mikä viimeksi meni pieleen.


Ohjeen olen kopsannut reseptimappeihini varmaan 20 vuotta sitten. Pikaisen googlettelun jälkeen selvisi, että todennäköisesti olen löytänyt reseptin Pirkasta. Suklaahunnun ainesmäärät ja tekotapa oli tosin hieman erilaiset, mutta kyseessä saattaa olla näppäilyvirhe tai sitten ohje on vaan hieman hioutunut vuosien varrella. Ne mun mapissa olleet ainesmäärät oli kyllä selvästä liian vähäiset, joten tein suklaahunnun soveltaen. Suosittelen kyllä käyttämään tuota K-ruoka-sivun ainesmääriä.


Sitruunainen suklaahuntukakku

250 g voita
3 dl (250 g) sokeria
5 kananmunaa
n. 4 dl (250 g) vehnäjauhoja
1½ tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1 sitruunan raastettu kuori
2 rkl sitruunanmehua tai sitruslikööriä
Kuorrutus:
1½ dl sokeria (laitoin n. puolet)
1½ rkl tummaa kaakaojauhetta
1 dl vispikermaa

  Voitele (ja korppujauhota) n. 2 litran rengasvuoka ja nosta se jääkaappiin odottamaan.
Vatkaa huoneenlämpöinen rasva ja sokeri hyväksi vaahdoksi. Lisää munat yksitellen. Vatkaa aina kananmunan jälkeen tasaiseksi vaahdoksi.
  Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää seos useassa erässä taikinaan koneen hitaalla teholla sekoittaen. Lisää lopuksi hyvin pestyn sitruunan raastettu kuori ja mehu tai likööri.
  Lusikoi taikina tasaisesti vuokaan ja kopauta vuokaa pöytään, jotta taikina täyttää kaikki kolot.
Kypsennä kakkua 175-asteisen uunin alatasolla 45-55 minuuttia. Kakku on kypsää, kun se irtoaa reunoista.
  Valmista kuorrutus. Sekoita sokeri ja kaakao keskenään kattilassa. Kaada joukkoon kerma. Kuumenna seosta niin kauan, että sokeri liukenee ja seos on tasaista.
  Kumoa kakku hiukan jäähtyneenä. Taputtele kuorrutusseos pullasudilla vielä lämpimän kakun päälle ja reunoille, jolloin kakku saa ruskehtavan hunnun. Anna kakun jäähtyä ja kuivua pinnasta. Kääri kakku folioon ja säilytä sitä kylmässä tai pakasta se.

Mun kakussa tuo suklaahuntu on sutaistu hieman laiskasti kakun pintaan. Makuun tuo ei tosin vaikuttanut ja omalle väelle kelpaa vähän vähemmän kauniit yksilöt. Maku oli kuitenkin loistava!



1 kommentti:

  1. Minä leivon tätä kakkua myös aika usein ja myös appelsiinista versiota. Kyllä tuon kakun ainesuhteet ovat sellaiset, ettei se kauheasti nouse. Kananmunaa on omaan makuuni turhankin paljon. Olen tehnyt ihan tavallisella sitruunamurokakun ohjeella kakkuosan ja päällyksen tällä, niin on tullut meidän mielestä parempi kakku. Ja leivinjauhetta olen laittanut 2 tl. 4 munalla tulee hyvä, jos muuten haluaa tuon kakun ainesuhteet pitää. Tuohan on ihan perusmurokakkutaikina muuten. Päällys on se mikä meillä ainakin aiheuttaa keskustelua, koska harvemmat tätä kakkua ovat tehneet. tein tätä kakkua mm sisareni muistotilaisuuteen nyt kesällä, koska sitruunakakut olivat hänen suosikkeja.

    VastaaPoista