3. lokakuuta 2021

Vadelma-lakukakku ♥

Kakkuja tehdessä sitä usein urautuu ja tekee täytteet aina samalla tavoin. Siksi onkin ihan hyvä, jos syystä taikka toisesta joutuu ajattelemaan asiat uudelleen ja toisin. Niin kävi tämän kakun lakutäytteen kanssa, sillä täytteen piti olla laktoositon. Yleensä kun olen tehnyt lakritsitäytteen Kick-patukoista, mutta koska niissä on laktoosia, oli pakko miettiä täyte uudelleen. Pikaisen googlettelun jälkeen löysin Valion sivuilta hyvän ohjeen, jota hieman soveltelin. 

Tähän kakkuun toivottiin puna-mustaa väritystä, täytteeksi lakritsaa ja vadelmaa. Vadelmatäytteen tein vanhalla tutulla tavalla ja tuo lakutäyte meni tosiaan uusiksi. Kakun pinnalla on lakritsijauheella maustettu ja pastavärillä värjätty tuorejuustokreemi. Valumat tein vaahtokarkista ja kermasta ja koristelun viimeistelin punaisilla kermapursotuksilla. 

Itse en mikään lakritsin ystävä ole, mutta tuosta lakutäytteestä tykkäsin. Etenkin vadelman kanssa tuo toimi loistavasti! Kreemistä en niin hirveästi piitannut, mutta toivottavasti se asiakkaalle maistui. Ilman lakritsaa se olisi ollut ihan ok. :D 

Kakussa oli kuuden munan vaalea sokerikakkupohja, kostutukseen käytin sitruunalimsaa.


Lakritsitäyte
(halk. 23-24cm kakun yhteen väliin)

3 dl vispikermaa
150 g mascarponea
1½ dl lakritsikastiketta
1½-2 rkl vaniljakreemijauhetta

  Vatkaa kerma löysähköksi vaahdoksi. Mittaa mascarpone toiseen kulhoon ja vatkaa rakenne rikki. Lisää joukkoon lakritsikastike ja vatkaa tasaiseksi. Kaada laku-tuorejuustoseos kermavaahdon joukkoon, lisää vaniljakreemijauhe ja vatkaa tasaiseksi vaahdoksi.

Vadelmatäyte
(halk. 23cm kakkuun yksi paksumpi tai kaksi ohuempaa täytekerrosta)

250 g pakastevadelmia sulatettuna
125 g mascarponea 
2½ dl vispikermaa
3 liivatelehteä 
2 rkl vettä
1-1½ dl tomusokeria 
2 tl vaniljasokeria

  Soseuta vadelmat sauvasekoittimella ja painele halutessasi siivilän läpi. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa kerma löysähköksi vaahdoksi. Lisää kermavaahdon joukkoon vadelmasose, mascarpone, tomusokeri sekä vaniljasokeri ja vatkaa tasaiseksi. Kuumenna vesi pienessä kattilassa kiehuvaksi. Purista liivatteista vesi pois ja liuota kuuman veden joukkoon. Sekoita niin että liivatteet sulaa ja nosta liivateseos hetkeksi jäähtymään. Kaada liivateseos täytteen joukkoon samalla hyvin vatkaten. Tarkista maku ja lisää halutessasi tomusokeria.

Lakritsikreemi
(halk. 23-24cm kakun kuorruttamiseen)

100 g huoneenlämpöistä voita
4 dl tomusokeria
175 g mascarponea
2-4 tl lakritsijauhetta
mustaa pastaväriä

  Vatkaa huoneenlämpöinen voi vaahdoksi. Lisää tuorejuusto ja vatkaa tasaiseksi. Jatka vatkaamista ja lisää tomusokeria vähän kerrallaan. Mausta maun mukaan lakritsijauheella. Jatka vatkaamista, kunnes kreemi on kuohkeaa. Halutessasi värjää pastavärillä.

Vaahtokarkkivaluma
(halk. 23-24cm kakun reunoille)

50-60 g vaahtokarkkeja
3/4 dl kuohukermaa
pastaväriä halutessa

  Mittaa kerma kattilaan ja kuumenna kiehumapisteeseen, älä anna kuitenkaan kiehua. Lisää joukkoon vaahtokarkit ja sekoittele rauhallisesti, kunnes vaahtokarkit sulavat. Värjää halutessasi pastavärillä.
  Anna vaahtokarkkiseoksen jäähtyä hieman ennen kuin kaadat sen kakun päälle. Jos seos on liian juoksevaa, lisää muutama vaahtokarkki. Jos seos on liian paksua, lisää tilkka kermaa tai lämmitä seosta hieman. Seos jähmettyy jäähtyessään. Kokeile ensin pienellä nokolla vaahtokarkkiseosta, kuinka se käyttäytyy kakun päällä.

Tämän kakun värjäämiseen sai käyttää aika reilusti väriä. Progelin pastavärit värjäävät onneksi aika tehokkaasti, joten ei sitä väriä onneksi purkkikaupalla mennyt. Lisäksi värit syvenevät vielä jääkaapissa. Olisi silti ollut hauska nähdä miltä ihmisten suut ja kielet näyttivät kakun jälkeen. :D 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti