27. toukokuuta 2022

Helppo ja herkullinen lohi-perunavuoka tilli-ranskankerman kera

Hei taas! Viime viikot on olleet niin kiireiset ja täynnä tunteita, että en ole suonut blogille ajatustakaan. Näihin päiviin on mahtunut niin suunnatonta iloa, onnea, haikeutta, jännitystä kuin vähän huolta ja murhettakin. Tiesin että jonain päivänä tuo mun tyttöni pakkaa kimpsunsa ja suuntaa maailmalle. Nyt se hetki alkaa olla lähellä, enkä oikein tiedä miten tuohon suhtautuisi. Toisaalta olen suunnattoman ylpeä ja onnellinen, että likka sai haluamansa opiskelupaikan ja asuntokin jo löytyi, mutta kyllä tämä irtipäästäminen vähän kipeää ottaa. Onneksi tyttö on kesän vielä kotona, mutta valitettavan nopeasti taitaa tämäkin aika kulua. Mutta kyllähän junat kulkee ja autolla pääsee, jos oikein kova ikävä iskee.

Kakkuja olen leiponut tasaiseen tahtiin ja kesän osalta kalenteri alkaakin olla täynnä. Jotain vapaita päiviä saattaa vielä löytyä, eli jos kakkua kesällä tarvit, kannattaa olla ajoissa asialla!

Kakkuja olisi tosiaan tuolla pöytälaatikossa yksi jos toinenkin, mutta ennen kuin alan niistä mitään kirjoittelemaan, laitan pitkästä aikaa ihan ruokaisan reseptin jakoon. Kuten monesti aiemminkin olen maininnut, reseptejä on tullut kerättyä melkein 30 vuotta! Tai ei ihan niin kauaa, mutta liki kuitenkin. Mun ensimmäisestä reseptimapista löytyy lohiperunavuoan ohje, jonka testaamista olen suunnitellut vuosia. Mutta aina se on vaan jäänyt, koska tämä ei muun perheen lempiruokiin taatusti lukeudu. Resepti on vanhasta Pirkasta kopsattu ja vuoan ohje löytyy sieltä edelleen. Tosin kastike on vuosien varrella vaihtunut toiseksi. 

Tämä vuoka, ja etenkin tuo kastike, oli just niin hyvää kuin ajattelinkin! Ja olihan tämä tämä valtavan helppo tehdä. Jos lohesta tykkäät, kokeile ihmeessä!


Lohi-perunavuoka ja tilli-ranskankerma

1 ps (500g) viipaleperunoita (pakaste)
1 sipuli
1 rkl voita
2 pkt (à150g) graavikirjolohta viipaleina
pikkuripaus suolaa perunoille halutessa
Munamaito:
4 kananmunaa
3 dl maitoa
1/4 tl mustapippuria
Tilli-ranskankerma:
150 g ranskankermaa
1/3 kasvisliemikuutiota
2 dl ruokakermaa
½ dl hienonnettua tuoretta tilliä 

  Anna perunoiden sulaa. Hienonna sipulit ja kuullota ne pannulla voissa. Voitele 1,5-2 litran vetoinen kapea vuoka.
  Jaa perunat neljään yhtä suureen osaan ja varaa ehjiä viipaleita pohja- ja pintakerrosta varten. Lado viipaleet vuokaan limittäin pohjaksi. Ripottele halutessasi perunaviipaleille ihan pikkuisen suolaa. Leikkaa lohiviipaleet keskeltä kahtia ja lado perunaviipaleiden päälle kolmannes lohiviipaleista. Levitä päälle kolmannes sipulista. Jatka taas perunakerroksella, ripottele päälle halutessasi ihan vähän suolaa. Tee yhteensä kolme lohi-sipulikerrosta ja neljä perunakerrosta. Lado pinnalle loput perunaviipaleet.
  Vatkaa munien rakenne kevyesti rikki ja sekoita joukkoon maito. Mausta pippurilla ja kaada munamaito vuokaan niin että perunakerros peittyy.
  Kypsennä 225 asteessa uunin alatasolla ensin noin 15 minuttiia. Paina sitten pintaan noussutta perunakerrosta lastalla niin, että munamaito peittää sen. Jatka kypsentämistä vielä noin 45 minuuttia. Kypsyyttä voi kokeilla pistämällä veitsellä perunakerrosten läpi. Jos veitseen tarttuu maitoa, munamaito ei ole vielä täysin hyytynyt. Anna vuoan tasaantua 15-20 minuuttia uunista ottamisen jälkeen.
  Valmista kastike. Lämmitä ranskankerma varovasti pienessä kattilassa. Murenna joukkoon kasvisliemikuutio, sekoittele kunnes liemikuutio on liuennut ranskankermaan. Lisää kerma ja hienonnettu tilli. Sekoita ja kuumenna kiehuvaksi. Tarjoa lohi-perunavuoan kera. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti