6. syyskuuta 2022

Kinuskinen omenakakku ♥

Meidän omenasato oli tänä vuonna ihan kohtalainen. Jos oikein muistan, viime vuonna ei tullut yhtään omenaa, mutta tänä vuonna niitä tuli ihan riittävästi. Ensimmäisen puun sato on jo syöty, toisen puun omenat taitaa olla nyt aikalailla kypsiä. 

Nykyään olen aika laiska leipomaan, ja just nyt moinen on kielletty kokonaan, mutta parisen viikkoa sitten innostuin tekemään omena-kinuskikakun Meillä Kotona-sivulta löytynyttä ohjetta melkoisesti soveltaen. Mulla oli jäänyt jääkaappiin itse keitettyä kinuskia ja kun kerran omenoita löytyi omasta takaa, oli melkein pakko jotain leipoa. Tämä kakku oli makea, mutta aika hyvää kuitenkin! Kermavaahto kaverina oli kyllä melkeinpä pakollinen, sillä tuo kevensi kakkua aikalailla. 

Kakkuun voit käyttää joko valmista kinuskikastiketta tai keittää kinuskin itse. Jos teet itse, anna sen jäähtyä kunnolla ennen leipomista. 



Kinuski-omenakakku

115 g huoneenlämpöistä voita
2 dl sokeria
2 huoneenlämpöistä kananmunaa
4,75 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
1,5 dl maitoa
Päälle:
3-4 omenaa
n. 1,5 dl kinuskikastiketta 

  Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Vuoraa irtopohjavuoan (halk. 22-23cm) pohja ja reunat leivinpaperilla. Voit myös voidella ja jauhottaa vuoan, mutta näin kakun irrottaminen on helpompaa.
  Vaahdota voi sokerin kanssa vaaleaksi vaahdoksi. Lisää munat yksi kerrallaan samalla vatkaten. Sekoita toisessa kulhossa jauhot, leivinjauhe ja kaneli keskenään.
  Lisää vaahdon joukkoon vuorotellen jauhoseosta ja maitoa, kahdessa erässä kumpaakin. Sekoita tasaiseksi.
  Kaada taikina vuokaan. Painele päälle kuutioidut omenat ja tiputtele kinuskikastike pinnalle. Paista kakkua uunin keskitasolla n. 35-40 minuuttia tai kunnes keskelle työnnettyyn puutikkuun ei tartu taikinaa.
  Anna kakun jäähtyä ja  poista sitten vuoasta. 

Kinuskikastike

1,5 dl kuohukermaa
1,5 dl fariinisokeria

  Mittaa kerma ja fariinisokeri kattilaan. Kuumenna ja anna kiehua hiljalleen poreillen n. 15-20 minuuttia tai kunnes kastike sakenee. Anna jäähtyä ennen kuin käytät kastikkeen kakkuun. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti