16. lokakuuta 2022

Lihapiirakat uunissa ♥

Jokunen vuosi sitten uunissa tehdyt lihapiirakat taisivat olla aikamoinen hitti, kun joka paikassa niitä hehkutettiin. Silloin en saanut moisia tehtyä, mutta ajatus lihapiirakoista jäi kuitenkin johonkin kytemään. Kun tuossa loppukesästä törmäsin Yhteishyvästä talteen otettuun lihapiirakoiden ohjeeseen, niin pakkohan niitä oli vihdoin leipoa. 

Nämä lihapiirakat oli kyllä varsin helppo tehdä ja maultaan ihan ok. Ehkä vähän häiritsi tuo taikina ja hiivaleipäjauhojen tuoma maku, mutta hyvin nämä silti kelpasivat. Kunhan ehdin, ajattelin tehdä näitä uudelleen, mutta korvata osa jauhoista vehnäjauhoilla.

Lihapiirakoiden täytteestä jätin valkoviinietikan pois ja suolaa laitoin hieman enemmän. Maistele siis ja mausta oman makusi mukaan.


  Lihapiirakat uunissa
(12-14kpl)

3 dl maitoa
25 g hiivaa
½ dl rypsiöljyä
1 rkl sokeria
1 tl suolaa
7-8 dl hiivaleipäjauhoja
Täyte:
1 dl puuroriisiä
1 pieni sipuli
1-2 valkosipulinkynttä
400 g naudan jauhelihaa
1 tl rypsiöljyä paistamiseen
1 tl paprikajauhetta
½-1 tl suolaa
½ tl mustapippuria rouhittuna
Lisäksi:
50 g voita sulatettuna

  Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva. Lisää öljy, sokeri ja suola. Lisää jauhot vähitellen ja vaivaa taikina kimmoisaksi. Anna kohota peitettynä noin 45 minuuttia.
  Valmista täyte. Kypsennä riisi suolalla maustetussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Ruskista jauheliha öljyssä pannulla. Lisää sipulit ruskistuksen loppuvaiheessa. Mausta paprikajauheella, suolalla ja pippurilla. Sekoita kypsä riisi joukkoon. Maista seosta ja lisää tarvittaessa suolaa.
  Jaa taikina 12–14 osaan. Pyöritä ne kevyesti palloiksi ja litistä kädellä. Kauli pallot noin 12 x 18 cm:n kokoisiksi soikioiksi. Lisää 2–3 rkl täytettä, voitele reuna vedellä ja käännä täyttämätön puoli kanneksi. Painele reuna kiinni haarukalla. Anna kohota peitettynä noin 15 minuuttia.
  Voitele lihapiirakat voisulalla. Paista 225 asteessa noin 15 minuuttia tai kunnes ovat kypsiä ja kauniin ruskeita. Voitele piirakat voilla myös paiston jälkeen. Anna jäähtyä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti