Juniori oli eilen kipeänä ja itsellä ilmeisen tylsää, kun tuli pakonomainen tarve leipoa jotain. Ja samalla tuli testattua ja todettua, ettei edelleenkään kakkujen leipominen tahdo onnistua. Ei etenkään kuorrutteiden levittäminen. Useampi kuukausi leivontataukoa ja ahkeraa kuntoutusta, eikä käsi edelleenkään toimi kunnolla. Olisi ehkä silloin aiemmin pitänyt ymmärtää ottaa iisimmin kakkujen kanssa, kun käsi alkoi oirehtimaan, mutta koska en kuunnellut kroppaani, niin siitä sitten kärsitään vieläkin. Pienen ohikiitävän hetken mietin tuossa kesällä, että voisiko sitä aina joskus jonkun kakun leipoa, mutta ei näemmä voi. Eli mun leipomiset muille on kertakaikkiaan loppu.
Mutta siihen eiliseen kakkuun. Poika rakastaa porkkanakakkuja ja kun selailuvuorossa olleessa Therese Wikströmin Makeita unelmia -kirjassa oli kiva porkkanakakun ohje, niin leivoin sitten sellaisen. Kuorrutteen määrä oli mun makuun hieman runsas, joten halkaisin kakun ja laitoin osan täytteestä kakun väliin. Kakku oli melkoisen makea, mutta tykkäsin silti aikalailla. Sinänsä harvinaista, kun en yleensä kakuista piittaa.
Porkkanakakku
3 kananmunaa
2 dl hienosokeria
2 dl rypsi- tai auringonkukkaöljyä
150 g karkeaa porkkanaraastetta (1 isohko porkkana)
1 dl fariinisokeria
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
1 tl kanelia
1 dl hasselpähkinärouhetta
Kuorrute:
400 g maustamatonta tuorejuustoa (esim. Philadelphia)
1 dl tomusokeria
1 rkl vaniljasokeria
1 sitruunan kuori
pähkinärouhetta koristeeksi
Lämmitä uuni 175 asteeseen. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja hienosokeri ilmavaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Lisää öljy vähän kerrallaan samalla vatkaten. Sekoita vehnäjauhot, fariinisokeri, leivinjauhe, ruokasooda sekä kaneli keskenään ja lisää taikinaan. Lisää porkkanaraaste sekä pähkinärouhe. Sekoita varovasti lastalla tai nuolijalla sekaisin.
Kaada taikina voideltuun (halk. 24cm) vuokaan. Paista uunin alatasolla n. 45 minuuttia tai kunnes kakku on tikulla koitettaessa kypsä. Kakun pitää irrota reunoilta, eikä se saa tikulla koitettaessa olla tahmea. Anna kakun jäähtyä kunnolla ennen kuorruttamista.
Vatkaa kuorrutteen tuorejuusto, tomusokeri sekä vaniljasokeri ilmavaksi kuorrutteeksi. Mausta sitruunankuoriraasteella. Levitä kuorrute kakun pinnalle. Jos haluat, halkaise kakku kahtia ja levitä noin puolet kuorrutteesta kakun väliin. Koristele pähkinärouheella.
Yllämainittu kirja on joku euron tai parin kirpparilöytö ja oli kyllä ostamisen arvoinen. Vaikkei tuo mikään paksu opus ole, niin silti täynnä testaamisen arvoisia ohjeita. Tämä siis saa jäädä hyllyyn. ♥
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti