25. elokuuta 2011

Aina ei voi voittaa, ei edes joka kerta....

On vaan päiviä, jolloin kokkailusta ei yksinkertaisesti tule mitään. Ei vaikka kuinka yrittäisi. Päivälliseksi kokeilin tehdä porsaan ulkofileetä omena-sinappikastikkeen kera. Sinänsä ruoka kuulostaa varsin simppeliltä. Ruskistetaan porsaan ulkofileepala pannulla ja laitetaan uuniin. Kastikkeen saa helposti kiehauttamalla pari desiä omenasosetta ja pari desiä omenamehua. Kastike maustetaan sinapilla ja lihafondilla. Mutta... Nyt possu päätti kuivahtaa ja kastike oli aluksi mautonta. Kastikkeen sai pelastettua tilkalla hunajaa, suolaa ja pippuria. Hämmentävää, mutta monesti ripaus sokeria tai tilkka hunajaa tuo ruokaan syvyyttä. Omena-sinappiyhdistelmä kuulostaa hassulta, mutta toimii yllättävän hyvin possun kanssa. Aterian pelasti omasta maasta nostetut perunat ja paistetut sipulirenkaat. Sipuli vaan toimii aina!


Onneksi sapuskan päälle pääsi käymään ystävän luona ja sai herkullista jauhelihapiirakkaa ja täytekakkua. Jollain sentään tuo leipominen onnistuu :) Niin ja sain lahjaksi sellaisen suloisen pienen irtopohjavuoan. Nyt ei aina tarvitse tehdä niitä isoja täytekakkuja, jos jotain kakkua haluaa kokeilla. Kivaa!

Illalla ajattelin vielä tuhota pakkasessa joulusta lähtien tilaa vieneen voitaikinapalan ja loput pinaatit. Sääli heittää pinaattipaketin loppua menemään, vaikkei se mun herkkua olekaan. Niinpä leivoin sellaisen helpon pinaatti-riisipiirakan. Ja kun kerran tänään ei mikään onnistu, niin ei sitten. Piirakasta tuli suolaton ja kuiva. Mutta ihan nätti se sentään on. Ja tämän erän pinaatti hävisi.



Ohje tähän piirakkaan on hyvin simppeli...

Täytteeseen sekoitin 5dl keitettyä riisiä, 3 keitettyä kananmunaa, kiehautettua pinaattia, 2 raakaa kananmunaa, valkopippuria, muskottipähkinää ja suolaa. Voitaikinaa meni n. 500g. Pohjaa varten kaulin vähän reilu puolet taikinasta ja painelin voideltuun piirakkavuokaan. Levitin täytteen päälle. Loput taikinasta kaulin kanneksi. Reunat painelin hyvin kiinni. Tässä voi käyttää apuna tilkkaa kylmää vettä. Lopuksi voitelin piirakan munalla, ripottelin päälle seesaminsiemeniä ja paistoin 200-asteessa reilu 30 minuuttia.

Ohjeen olen kirjoittanut ylös joskus vuosia sitten jostain. Epämääräinen lähde vai mitä :) Jos tätä vielä joskus teen, niin jättäisin pinaatin pois. Ja ehkä lisäisin täytteeseen hieman jotain kosteuttavaa. Tilkka ranskankermaa voisi toimia. Eikä ruskitettu jauheliha ja kuullotettu sipulikaan varmaan pahaa tekisi. Vaikka sitten tuo ei taida  olla enää pinaatti-riisipiirakka.

Sellaista siis tänään. Mitähän sitä huomenna syötäisiin, kun huomisen eväät meni jo?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti