15. marraskuuta 2016

Jouluinen luumuleipä

Kääpiölinnassa on remontin vuoksi kaikki hyrskyn myrskyn, mutta kummasti tästä kaaoksesta huolimatta ajatukset alkaa hiljalleen siirtyä kohti tulevaa joulua. Tai ei ehkä muuten, mutta vähän väliä tekee mieli leipoa erilaisia jouluisia leivonnaisia. Haaveilin jo piparkakuistakin, mutta ehkä maltan odottaa vielä jokusen päivän. 

Eilen joulufiilistä toi "Suosituimmat kotileivonnaiset"-kirjan ohjeen mukaan leivotut joululeivät. Jos luumuista tykkäät, niin kannattaa kokeilla! Leivät eivät ole kauneimmasta päästä, mutta maku näissä on kohdillaan. Ihana yhdistelmä suolaista leipää ja makeaa luumua. Päälle sipaisu voita ja se on siinä. Muuta ei tarvita!



Ullan joululeipä
(2 leipää)

5 dl vettä tai maitoa
2 tl suolaa
250-300 g pehmeitä kivettömiä luumuja
5 dl kaurahiutaleita
1 pss (11g) kuivahiivaa
n. 6 dl hiivaleipäjauhoja

  Lisää kädenlämpöiseen nesteeseen suola, saksilla suikaloidut luumut, kaurahiutaleet ja hiiva. Sekoita hyvin. Alusta taikinaan hiivaleipäjauhot vähän kerrallaan, jotta taikinasta tulee sopivan kiinteä. Anna taikinan kohota liinalla peitettynä.
  Leivo taikinasta kaksi leipää, laita ne leivinpaperille pellille ja kohota lähes kaksinkertaisiksi. Paista 200-asteisessa uunissa noin 45 minuutin ajan.
  Jos haluat, voit sivellä leivät siirappivedellä heti uunista ottamisen jälkeen.




4 kommenttia:

  1. Hyviä joululeipä reseptejä ei voi koskaan olla liikaa! :) Aina sama pohtiminen että mitäs leipää tänä vuonna leipois sukulaisille lahjaksi. Tämä vois olla yksi tämän vuoden leivistä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joululeivät on kyllä ihan parhaita! Hyviä ohjeita on vaan aivan liikaa. :D

      Poista
  2. Ihana leipä. Saaristolaisleipää on tullut tehtyä vaan joulun aikaan. Tämä pitää pitää mielessä!:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saaristolaisleipä kuuluu meidänkin suosikkeihin. Lisäksi on pakko olla limppua, mutta pakko tunnustaa, että se tulee usein hommattua kaupasta.

      Poista