23. toukokuuta 2019

Kakkuja arkistojen kätköistä osa 5 - 40-vuotiskakku ♥

Jahas. Kaiveltaisko vielä jotain kakkujuttuja tuolta arkistojen kätköistä? Kun en kerran ehdi/pysty tällä hetkellä oikein mitään kokkaamaan, niin saapa ainakin nämä vanhat jutut täältä joskus pois. Toivottavasti ette kyllästy! Toivon, että kesää kohti mun kunto kohenee sen verran, että jaksaisin kokkailla jotain julkaisukelpoista. 

Joulukuun lopussa sain tehdä kakun 40-vuotissynttäreille. En nyt muista oliko koristeiden suhteen jotain erityisiä toiveita, vai sainko tehdä mitä tykkäsin, mutta tällainen kakku siitä kuitenkin tuli. 


Kakussa oli 10 munan pohja, kostutuksena vedellä laimennettua sitruunamehua ja välissä mascarponevaahto itse keitetyn mansikkahillon kera.

40-vuotiskakku

Pohja:
10 kananmunaa
sokeria
perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta
Kostutus:
vedellä laimennettu sitruunamehu
Mansikkahillo:
500 g pakastemansikkaa
250 g hillosokeria
Mascarponevaahto:
8 dl vispikermaa
350 g mascarponea
3-4 rkl vaniljakreemijauhetta
maun mukaan tomusokeria
vaniljasokeria
Päälle:
12-15 dl kermaa
maun mukaan tomusokeria
4-5 rkl vaniljakreemijauhetta
muutama pala suklaata
sokerimassaruusut

  Valmista pohja mielellään täyttämistä edeltävänä päivänä. Voitele (ja jauhota) pyöreä vuoka (halk. n. 28cm). Riko munat kulhoon ja punnitse ne. Kerro  munien paino 0,7:llä, jolloin saat selville tarvittavan sokerin määrän. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi.
  Punnitse perunajauhoja saman verran kuin sokeriakin. Sekoita joukkoon leivinjauhe. Siivilöi seos munavaahtoon ja nostele taikina varovasti sekaisin. 
  Paista kakkua 175 asteessa uunin alatasolla noin 50-55 minuuttia. Kokeile kypsyys tikulla. Jos kakkuun painettuun tikkuun ei jää taikinaa, on pohja kypsä. Nykyään en enää tutki kakkupohjien kypsyyttä tikulla, vaan kun kakku alkaa irrota vuoan reunasta, on kakku kypsä. Mutta tikkutesti toimii kyllä. Kumoa kakkupohja ja anna sen jäähtyä.
  Keitä hillo. Laita hieman sulaneet mansikat kattilaan. Lisää hillosokeri. Kuumenna varovasti kiehuvaksi ja anna kiehua hiljalleen n. 10 minuuttia välillä sekoittaen. Kuori mahdollinen vaahto hillon pinnalta. Nosta hillo jäähtymään. Jos kaikki hillo ei mene kakkuun, nauti se vaikka murojen kanssa. 
  Mittaa täytteen kerma kulhoon ja vatkaa löysäksi vaahdoksi. Lisää joukkoon mascarpone, vaniljakreemijauhe, maun mukaan tomusokeria sekä 1-2 tl vaniljasokeria. Vatkaa hyväksi vaahdoksi.
  Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Kokoa kakku kelmutettuun vuokaan tai suoraan tarjoilualustalle reunavuoan tai sopivan kokoisen irtopohjavuoan reunan sisään. Nosta päällimmäinen levy vuokaan/alustalle ja kostuta. Levitä päälle kerros hilloa. Nostele hillon päälle puolet mascarponevaahdosta. Nosta päälle toinen kakkulevy, kostuta. Täytä samoin kuin edellinen täyteväli. Nosta päälle viimeinen kakkulevy, kostuta. Peitä kakku kelmulla ja anna maustua mielellään seuraavaan päivään.
  Mittaa kuorrutusta varten kerma, tomusokeri ja vaniljakreemijauhe kulhoon. Vatkaa napakaksi vaahdoksi. Kerman menekkiin vaikuttaa suuresti millaiset pursotukset haluat tehdä! 
  Levitä kakun päälle ja reunoille ensin ohut kerros kermavaahtoa. Levitä sitten kakun päälle tasainen kermakerros. Tasoita pinta esim. palettiveitsellä. Pursota reunat haluamallasi tavalla.
  Sulata muutama pala suklaata ja laita ne pursotus- tai pakastepussiin. Leikkaa nurkka auki ja pursota kakun päälle suklaaraidat. Jos haluat, voit laittaa suklaan jo ennen reunapursotuksia. Nostele sokerimassakoristeet päälle vasta mahdollisimman lähellä tarjoilua. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti