19. elokuuta 2020

Omenapulla ♥

Tänä vuonna meille tulee omenoita aivan älyttömästi. Siis siihen nähden että nuo puut on edelleen aika nuoria ja pieniä. Likka on kovasti yrittänyt tehdä omenoista hillokkeita leivän ja lättyjen kaveriksi, minä sain tuhottua muutaman nyhtöpullaan. Vielä saisi keksiä ideoita omenoiden hyödyntämiseen, sillä toisen puun omenat on vasta kypsymässä ja toisessakin on ihan hirveästi omppuja jäljellä. Likööri toki olisi yksi vaihtoehto, mutta kun edellisiäkin on vielä juomatta.

Omenaisen nyhtöpullan ohjeen löysin Yummy Bakerin Herkkuhetkiä-kirjasta. Aivan ohjeen mukaan en tälläkään kertaa malttanut mennä, vaan lisäsin tuohon vähän omiani ja muuttelin hieman vaivaus- ja kohotusaikoja. Pulla oli aivan järisyttävän hyvää ja toimisi taatusti ilman omenoitakin. Mun vuoka  (n.1,25l) vaan oli aivan liian pieni tuohon pullaan, joten osan taikinasta jouduin laittamaan toiseen, pienempään vuokaan. Isompaan vuokaan laitoin taikinapaloja kaksi kerrosta päällekkän.  Isomman pullan paistoaikaa pidensin hieman, mutta silti se jäi aavistuksen taikinaiseksi. Toisaalta, tytön mielestä se lievä taikinaisuus teki tuosta niin hyvää. Pienessä vuoassa oli vain yksi taikinakerros ja se kypsyi hyvin.



Omenainen nyhtöpulla

3 dl maitoa
25 g hiivaa 
1 kananmuna
1½ tl kardemummaa
1 tl suolaa
1 dl sokeria
8-10 dl vehnäjauhoja
100 g huoneenlämpöistä voita
Täyte:
100 g huoneenlämpöistä voita
1½-2 rkl kanelia
2 dl fariinisokeria
2 hapanta omenaa 
Pinnalle:
hasselpähkinärouhetta 

  Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää joukkoon kananmuna, suola, sokeri sekä kardemumma. Vatkaa tasaiseksi. Lisää vehnäjauhoja vähän kerrallaan samalla taikinaa vaivaten. Lisää pehmeä voi, loput jauhoista ja jatka vaivaamista 5-10 minuuttia tai kunnes se irtoaa kulhon reunoista. Peitä kulho liinalla ja anna taikinan kohota lämpimässä paikassa n. 30 minuuttia. 
  Kaada kohonnut taikina leivonta-alustalle ja vaivaa hetki. Kauli taikina ohueksi levyksi. Voitele levy pehmeällä voilla ja ripottele voin päälle fariinisokeri ja kaneli. 
  Leikkaa taikinasta leipävuoan levyisiä levyjä. Nosta levyt päällekkäin sokeripuoli ylöspäin. Leikkaa pullalevypinosta parin sentin levyisiä paloja. Nostele palat peräkkäin kevyesti voideltuun leipävuokaan leikkauspinta ylöspäin. Viipaloi omenat ja nostele omenaviipaleita pullapalojen väliin. Tee näin toinenkin kerros. Halutessasi voit jakaa taikinan kahteen vuokaan ja tehdä vain yksikerroksisen pullan. Näin pulla kypsyy varmemmin. Ripottele pullan päälle hasselpähkinärouhetta.
  Paista nyhtöpullaa 200 asteessa n. 25 minuuttia. Mun isompi pulla oli uunissa reilu 30 minuuttia ja olisi saanut olla vielä muutaman minuutin lisää. Anna pullan jäähtyä ja kumoa pois vuoasta. 



2 kommenttia:

  1. Meillä ei omenapuita ole ja kateellisena aina ihastelen muiden omenasatoja. Tosin varmaan puolensa ja puolensa omassa omenapuussa. Nyt olen päässyt osalliseksi muiden omenapuista aina muutaman kassillisen verran, mutta mätien omien kierrätys ei jää vastuulleni.
    Ajattelin tänä vuonna ekaa kertaa kokeilla uunissa tehtyä omenahilloa. Ja ehkä se pakollinen omenapiirakkakin on leivottava! :D Viime syksynä tein omenapullaa ja se oli kyllä älyttömän hyvää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä en ollut ollenkaan huomannut sun kommenttia. :(

      Kyllähän sitä pääsee helpommalla, kun saa omenat muualta. Täällä meilläpäin on usein teiden varsilla omppupusseja, joita ohikulkijat saa ottaa mukaansa, jos haluaa. Mutta on noissa omissa puissa oma juttunsa, kun saa keväällä ensin jännittää tuleeko kukkia ja kesän mittaa seurata saako satoa vai ei. :)

      Poista