Ruokapuolella ei ole mitään uutta kerrottavaa, kun eilen vedettiin
pulled pork-överit ja tänään on vuorossa perinteinen rakuunabroileri. Mutta laitetaas näin lauantain kunniaksi edes yksi likööriohje jakoon. Kookoksella
maustettu omenalikööri on valtavan hyvää ja voittaa jopa tuon aiemmin
tehdyn kanelisen version. Alunperin oli tarkoitus paahtaa
kookoshiutaleet kevyesti ennen likööriin lisäämistä, mutta se sitten
unohtui. Jos omenasta ja kookoksesta tykkää, niin suosittelen!
Omena-kookoslikööri
7 omenaa
1,5-2dl kookoshiutaleita
0,5 vaniljatanko
5dl jaloviinaa (yhden tähden)
7dl vodkaa
5dl vaaleaa siirappia
3dl vettä
Viipaloi tai lohko omenat. Laita tiiviiseen, kannelliseen lasitölkkiin.
Kaada joukkoon jaloviina, vodka ja vaniljatanko ja kookoshiutaleet.
Anna tekeytyä pimeässä, huoneenlämmössä 3-4 viikkoa.
Siivilöi
ensin suurimmat muhjut keittiösiivilällä. Suodata uutos kahvisuodattimen
läpi. Vaihda suodatinpussia tarvittaessa. Kiehauta siirappi ja vesi ja
anna hieman jäähtyä. Lisää siirappilientä uutteen joukkoon vähän
kerrallaan, sekoita hyvin ja maistele. Makeuta maun mukaan.
Pullota puhtaisiin pulloihin ja anna tekeytyä huoneenlämmössä vielä muutama viikko. Maku pyöristyy ajan kanssa.
Nyt puolitoista kuukautta pullottamisen jälkeen likööri maistuu järjettömän hyvälle! Tästä löytyy selvästi kaikki maut, niin omena, kookos, vanilja kuin alkoholikin. Jos ensi syksynä tulee omenoita liikaa, niin tätä voin kyllä suositella. Ja meillä tätä tehdään taatusti lisää :)
VastaaPoistaTässähän tämä omena-kookosliköörin resepti onkin. Tulin heti katsomaan ohjetta, kun kävit kehumassa tätä :) Sinä kun olet tuollainen likööriasiantuntija, niin kysynpä nyt samalla.. Mikä ero on, jos omenat (tai marjat/pähkinät) maustuttaa viinassa ilman sokeria ja lisää sokerin vasta jälkikäteen? Tuleeko ompun maku silloin paremmin esille? Entä mitäs liian pitkä marjojen liotusaika tekee liköörille? Mulla meni monessa liköörissä suositellun 2-3 kuukauden sijasta liki 4-5 kuukautta ennen ekaa siivilöintiä. Hyviltähän ne liköörit silti maistuvat, mutta onko noin pitkästä ajasta jo jotain haittaa? Muuta kuin, että valmista tavaraa saa odottaa pidempää ;D
VastaaPoistaKun sokerin lisää vasta myöhemmin, tulevat marjojen/hedelmien oma maku paremmin esiin. Jos sokerin lisää heti, se tavallaan säilöö hedelmiä, jolloin niiden maku ei irtoa niin helposti. Lopputuloksena on likööri, joka maistuu enemmän sokerille kuin liköörille. Me tehtiin ennen kaikki liköörit siten, että lisättiin sokeri heti. Lopputulos oli, että joitain liköörejä ei enää erottanut toisistaan, vaan kaikki maistuivat aivan samalle - sokerille.
PoistaPoikkeuksia kuitenkin on, mm. raparperi vaatii sokerin lisäämisen heti. Lisäksi vadelma ja karhunvatukkaliköörit tehdään siten, että murskataan marjat ja sokerit keskenään soseeksi heti alkuvaiheessa. Jostain syystä niissä se marjan maku tulee esiin näinkin tehtynä.
Meilläkin käy aina ajoittain niin, että liköörit unohtuu maustumaan liian pitkäksi aikaa. Meidän tämän kesän vadelmaliköörin olisi saanut jo pullottaa, mutta saa luvan odottaa joulun jälkeen. Sitä kun on taas tulossa reilu 10 litraa.... Ei pitkästä uutosajasta mitään haittaa ole, ellei ole jotain voimakasta maustetta mukana. Silloin voi käydä niin, että mauste maistuu liikaa. Pilalle liköörit eivät kovin helposti mene, sillä alkoholi on oikein hyvä säilöjä :) Ainoa mikä pilaantuu suht nopsaan on tietenkin kermapohjaiset liköörit ja mansikkalikööri. Mansikkaliköörin sokeri saattaa mennä ajan myötä kiteiseksi. Mutta on meillä tuolla vielä pari vuotta vanhoja vadelmaliköörejä, jotka ovat täysin kelpoa tavaraa edelleen :)
Mahtava tietopaketti, kiitos! Nyt oon taas hieman viisaampii ja ens kerralla pitääkin tosiaan lisätä sokeri vasta jälkikäteen. Ja se mun omena-kanelilikööri maistui luultavasti liikaa kanelille sen pitkän uutosajan takia. Maistelin sitä joskus parisen kuukautta sitten ja oli selvästi omenaisempi. Mutta eipä tuo kaneliversiokaan juomatta jää ;)
PoistaMistäs muuten tietää onko likööri vielä hyvää vai mennyt pilalle? Lähinnä tuota mansikkalikööriä mietin.. Mulla on ollut mansikkalikööri jääkaapissa miltei kesästä asti ja nyt vasta alkaa maistua kunnolla mansikalle ja viinan maku alkaa tasoittua. Laitoin joukkoon melko paljon sitruunaa, mahtaiskohan se vaikuttaa säilyvyyteen?
Pahimmat liköörin pilaajat on happi ja valo. Etenkin vaaleat liköörit suositellaan säilytettävän pimeässä ja/tai tummissa pulloissa. Meillä mansikkalikööri säilyi reilun vuoden. Muistin eilen väärin sen liköörin käyttäytymisen vanhetessaan. Mansikkalikööriin tulee sellaisia hillomaisia klönttejä eikä kiteitä kuten muistin. Mausta katoaa mansikan maku ja juoma maistuu pelkästään sokerille. Väri sentään säilyy ennallaan :) Muissa likööreissä ei vastaavaa olla huomattu, ainakaan vielä.
VastaaPoistaEli liköörisi on varmasti vielä oikein hyvää, mutta varmuuden vuoksi kannattaa juoda se ennen ensi kesää. Kamalia velvollisuuksia ;)
Kiitokset jälleen selvennyksistä! :) Pitää siis ehdottomasti tuhota likööri ennen kesää. Tätä vauhtia tosin se katoaa jo alkuvuodesta.. ;D
PoistaTätä mun täytyy kyllä kokeilla, kun on omenoita ja yksi votkapullokin... :D
VastaaPoistaIlman muuta sitten kannattaa kokeilla :) Mies toi mulle just pienen lasillisen viime vuotista ja on tämä aina vaan hyvää!
Poista