25. lokakuuta 2013

Alcohol is my only friend - suloinen suklaalikööri

Suklaalikööri on niitä harvoja liköörejä, jotka on tehty suoraan valmiin ohjeen mukaan. Yleensä nämä liköörit kun tehdään täysin hatusta vetäen. Ohjeen nappasin ihanasta Tee itse terveyssnapsit, -viinit ja -liköörit-kirjasta.

Suklaaliköörin valmistaminen on hirmuisen helppoa ja nopeaa, sillä likööri on valmis parissa viikossa. Tässä liköörissä käytin sekä vodkaa että konjakkia, mutta konjakin voi vallan mainiosti vaihtaa rommiin, jaloviinaan tai viskiin. Tästä tuli ehkä aavistuksen liian tymäkkää mun makuun, mutta kyllä tätä silti juoda voi. Jatkossa käyttäisin miedompaa vodkaa, sillä tässä vodka on 80 prosenttista. Lisäksi kermaa voisi olla ehkä hieman enemmän. Mitenkään makeaa tämä ei ole ja jos jotenkin pitäisi tätä kuvata, niin mulla tulee tästä mieleen liköörikonvehdit.

Likööriä tehdessä sain opetuksen siitä, mitä tapahtuu, kun desimitan pohja halkeaa ja 80% vodkat vuotaa pöydän lakatulle puupinnalle... Pöydässä komeilee valkoinen, desimitan pohjan muotoinen läikkä. Melkoista myrkkyä siis...

Kirjan mukaan lasillinen suklaalikööriä auttaa, kun mieli tuntuu raskaalta. Se hyväilee ensin kieltä, sitten mieltä :)Suklaalikööri

150g tummaa suklaata (vähintään 76% kaakaota)
5dl kuohukermaa
200g tomusokeria
2,5dl väkiviinaa tai vodkaa
5dl konjakkia, rommia, viskiä tai jaloviinaa

  Murra tumma suklaa karkeisiin paloihin. Sulata suklaa vesihauteessa tai mikrossa. Kuumenna kerma ja sekoita suklaaseen. Lisää tomusokeri, väkiviina ja konjakki. Sekoita hyvin ja pullota. Anna tekeytyä 2 viikkoa pimeässä ja kylmässä, siis jääkaapissa.
14 kommenttia:

 1. Voi mikä vahinko kävi pöydän kaa. On se viina aikamoista myrkkyä, ainakin pöydälle..

  Tätäkin likööriä pitääkin ehdottomasti koittaa! Osaatko kertoa, miten pitkään tuo likööri mahtaa säilyä? Siis ellei tule juotua ensin..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En uskalla arvioida kauanko säilyy avattuna. Kaupan kermalikööri säilyy muistaakseni kolmisen kuukautta. Kannattaa siis juoda suht rivakkaan :)

   Poista
 2. Suklaalikööriä. Ei voi olla pahaa.:) On väkevissä sen verran voimaa, ettei lakkapinnat kestä. Ilmankos ovat pahaksi, jos käyttö on liiallista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, en kyllä haluaisi vetäistä 80% vodkaa sellaisenaan. Melkoinen myrkky se on :) Mutta kermalla ja konjakilla lantrattuna se on ihan eri juttu :)

   Poista
 3. Tänään lähtee testiin tämä hieman muokkailtuna! Jännää, parin viikon päästä nähdään mitä tuli.. 🙊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa! Toivottavasti maistuu! :)

   Poista
  2. Hei eikö tätä sekoteta ollenkaan tässä parin viikon aikana?

   Poista
  3. Halutessa voi vähän ravistaa pulloa välillä, mutta pakko ei ole. :)

   Poista
  4. Okei, jätän siis rauhaan :D Kiitos! Voi kumpa tästä tulis hyvää niin sais sitten joululahjoiksi tehdä! Mulla nyt vielä jäi häiritsemään tää kauan tällanen säilyy kun kermaa matkassa..? Eli kun sen kaks viikkoa menee jo tekovaiheessa.. Ois kiva laittaa osviittaa antava parasta ennen päiväys kun lahjaksi antaa. Sanotaan jos kaks viikkoa ennen jouluaattoa teen sitten satsin niin...?

   Poista
  5. Hyvä pointti tuo säilyvyys! Joissain omatekoisissa, kermapohjaisissa likööreissä on sanottu säilyvyysajan olevan yhdestä neljään kuukautta. Alkosta ostettu kermaliköörihän säilyy sen kolmisen kuukautta, eli pitäisi kyllä tämänkin ainakin pari kuukautta säilyä. Siis sen jälkeen, kun likööri on valmistunut. Meillä tämä juotiin noin kuukaudessa eli sen pidemmälle en osaa sanoa.

   Poista
 4. Eikö tuo seos juoksetu jos lisää alkoholin lämpimään kermaan? Tein 96% pirtusta (Saksassa kaupasta ostettu) kermalikööriä ja meni kyllä aivan puuroksi kun lisäsin lämpöiseen kermaan viinan. Seuraavan erän lisäsin täysin jäähtyneeseen ja ongelma poistui

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei ja anteeksi, että vastaaminen kesti! Ilmoitus kommentista oli hukkunut sähköpostin syövereihin.

   Meillä käytettiin laimeampaa alkoholia, eikä seos juoksettunut. Mutta hyvä tietää, että voi olla syytä antaa kermapohjaisten seosten jähtyä hieman ennen alkoholin lisäämistä.

   Poista
 5. Moikka! Täällä ajattelimme kokeilla tätä häälikööriksi suurena päivänä. Ammattitaito rajoittuu kiljun sekoitteluun opiskeluaikoina, eli ei ole hajuakaan tuleeko onnistumaan. Tarviiko tätä jotenkin suodattaa vai mahtaako muodostaa mitään klönttejä? Kuinkahan paljon tästä ohjeesta tulee? Meillä vieraita tulossa sadan pintaan..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tästä ohjeesta tulee vajaa 1,5 litraa, jos oikein laskin/muistan. Tätä ei tarvi suodatella, eikä muodostanut mitään klönttejä, olettaen siis että sulattaa suklaan kunnolla. Mikrossa sulattaminen kannattaa suorittaa varoen, ettei suklaa pala. Pulloa voi ravistella välillä. Jos vain aikaa on, tee ensin pieni koesatsi!

   Poista