Hieman nahistuneet omenat ja pian päiväysvanha kerma jatkojalostuivat tällä kertaa omenaiseksi juustokakuksi. Eihän sen kerman käytön kanssa niin kiirus olisi ollut, mutta tulipa käytettyä ennen kuin hautautuu jääkaapin syövereihin. Joulun aikoihin tähän on helppo hukata yli jääneet piparkakut. Ohje tähän ihanan pehmeään, muttei mitenkään älyttömän makeaan herkkuun löytyi tällä kertaa Yhteishyvästä. En ymmärrä, miksi juustokakkuja tulee tehtyä niin harvoin. Nämä kun on niiiiiin hyviä. Ja voisin hyvin kuvitella tämän kakun joulun jälkiruokapöytään!
Omenainen juustokakku
200g piparkakkuja
75g voita tai margariinia
Täyte:
6 liivatelehteä
1prk(250g) maitorahkaa
200g maustamatonta tuorejuustoa
1dl sokeria
2tl vaniljasokeria
2dl kuohukermaa (laitoin vispikermaa)
0,5 sitruunan mehu
Pinnalle:
6 omenaa
0,5dl vettä
1 vaniljatanko (laitoin vajaa teelusikallisen vaniljauutetta)
0,5-1 kanelitanko
0,5 sitruunan mehu
0,5dl sokeria
Jauha piparit monitoimikoneessa hienoksi jauheeksi. Sekoita joukkoon
sulatettu rasva. Painele muruseos leivinpaperilla vuoratun
irtopohjavuoan pohjalle (halk. n. 24cm).
Valmista täyte. Laita liivatelehdet likoamaan
isoon kulholliseen kylmää vettä. Sekoita rahkan ja tuorejuuston joukkoon
sokeri ja vaniljasokeri. Vaahdota kerma eri kulhossa ja lisää se
vatkaten rahka-juustoseokseen. Purista sitruunanmehu ja kuumenna se
kiehuvaksi. Purista vesi hyvin pois liivatelehdistä ja liuota ne kuumaan
sitruunamehuun. Vatkaa liivateseos täytteen joukkoon. Levitä täyte
piparipohjan päälle ja anna hyytyä peitettynä kylmässä seuraavaan
päivään.
Valmista omenat kakun päälle. Kuori omenat ja poista siemenet.
Paloittele omenat kahdeksaan lohkoon. Höyrytä lohkot pehmeiksi
kattilassa veden, vanilja- ja kanelitangon (tai vaniljauutteen), sitruunamehun ja sokerin
kanssa, n. 5 minuuttia. Sekoita nostellen. Älä anna kuitenkaan palojen
menettää muotoaan. Huuhtele maustetangot ja käytä uudelleen vaikkapa
glögin valmistamiseen. Koristele kakku omenalohkoilla (ja piparimuruilla).
Joulusta puheenollen... Maistuis varmaan sullekin!-blogissa starttasi kirja-arvonta, jossa joku onnekas saa itselleen "Perinteistä joulupöytään"-kirjan. Osallistua voi aina 31.10.2013 saakka. Ja jos ei blogi muuten ole tuttu, niin käykää ihmeessä tutustumassa tarkemmin! On aivan ihana ja täynnä upeita herkkuja. Arvontaan pääset tästä.
Ihanan näköistä! Pitäisi useammin näitä tehdä, ovat helppoja ja niin helposti muunneltavissa.
VastaaPoistaNäissä on vaan se huono puoli, että kun tätä on siellä jääkaapissa niin se huutelee sieltä "syö, syö..!" :D
Etenkin suklaajuustokakut suorastaa komentaa haukkaamaan palan ja toisen ja kolmannen.... :D Ehkä senkään takia ei kovin usein näitä tule tehtyä :)
PoistaMä voisin elää juustokakulla! Ja helposti voi syödä koko kakun kahdessa päivässä yksinäni :D Olen kieltänyt itseltäni juustokakut. Kylässä ja juhlissa saan syödä niin paljon kuin ilkeän, mutta kotona ei juustokakkua tehdä.
VastaaPoistaTuo olisikin hyvä systeemi ;D Ja sitten vannottaa juhlien emäntää, että juustokakkua on oltava tarjolla!
PoistaMeillä onneksi muutkin auttaa kakun tuhoamisessa, ettei mun tarvitse yksin sitä syödä. Tosin se onnistuisi varmasti aika helposti :)
Tosi herkullisen oloinen kakku. Juustokakut on ihania ja niin vaivattomia tehdä.:)
VastaaPoistaKiitos :) Helppojahan nuo kyllä on. Tosin mulla meinaa olla vaikeuksia malttaa odottaa täytteen hyytymistä :)
PoistaOn kyllä herkullisin hävikkiruoka vähään aikaan! ;)
VastaaPoistaAinakin sieltä makeimmasta päästä :) Ja paremmin ne omput ja kerma näin katosi :)
PoistaJuustokakut, ai että on ne on hyviä!! Ei oo tullu tehtyä pitkään aikaan, kun ne katoaa niin nopeasti, no onhan täällä meillä yhteensä 4 syöjää ja silloin tällöin lasten kaverit. :) Hieno kakku!!
PoistaKiitos :) Juustokakut on kyllä melkoista herkkua! En vaan viitsi kovin usein niitä tehdä, sillä niitä tulee syötyä aina liikaa.
Poista