23. lokakuuta 2013

You wanna cut a piece of cake - hävikkiherkkuna omenainen juustokakku

Hieman nahistuneet omenat ja pian päiväysvanha kerma jatkojalostuivat tällä kertaa omenaiseksi juustokakuksi. Eihän sen kerman käytön kanssa niin kiirus olisi ollut, mutta tulipa käytettyä ennen kuin hautautuu jääkaapin syövereihin. Joulun aikoihin tähän on helppo hukata yli jääneet piparkakut. Ohje tähän ihanan pehmeään, muttei mitenkään älyttömän makeaan herkkuun löytyi tällä kertaa Yhteishyvästä. En ymmärrä, miksi juustokakkuja tulee tehtyä niin harvoin. Nämä kun on niiiiiin hyviä. Ja voisin hyvin kuvitella tämän kakun joulun jälkiruokapöytään!


Omenainen juustokakku

200g piparkakkuja
75g voita tai margariinia
Täyte:
6 liivatelehteä
1prk(250g) maitorahkaa
200g maustamatonta tuorejuustoa
1dl sokeria
2tl vaniljasokeria
2dl kuohukermaa (laitoin vispikermaa)
0,5 sitruunan mehu
Pinnalle:
6 omenaa 
0,5dl vettä
1 vaniljatanko (laitoin vajaa teelusikallisen vaniljauutetta)
0,5-1 kanelitanko
0,5 sitruunan mehu
0,5dl sokeria

  Jauha piparit monitoimikoneessa hienoksi jauheeksi. Sekoita joukkoon sulatettu rasva. Painele muruseos leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan pohjalle (halk. n. 24cm). 
  Valmista täyte. Laita liivatelehdet likoamaan isoon kulholliseen kylmää vettä. Sekoita rahkan ja tuorejuuston joukkoon sokeri ja vaniljasokeri. Vaahdota kerma eri kulhossa ja lisää se vatkaten rahka-juustoseokseen. Purista sitruunanmehu ja kuumenna se kiehuvaksi. Purista vesi hyvin pois liivatelehdistä ja liuota ne kuumaan sitruunamehuun. Vatkaa liivateseos täytteen joukkoon. Levitä täyte piparipohjan päälle ja anna hyytyä peitettynä kylmässä seuraavaan päivään.
  Valmista omenat kakun päälle. Kuori omenat ja poista siemenet. Paloittele omenat kahdeksaan lohkoon. Höyrytä lohkot pehmeiksi kattilassa veden, vanilja- ja kanelitangon (tai vaniljauutteen), sitruunamehun ja sokerin kanssa, n. 5 minuuttia. Sekoita nostellen. Älä anna kuitenkaan palojen menettää muotoaan. Huuhtele maustetangot ja käytä uudelleen vaikkapa glögin valmistamiseen. Koristele kakku omenalohkoilla (ja piparimuruilla).



Joulusta puheenollen... Maistuis varmaan sullekin!-blogissa starttasi kirja-arvonta, jossa joku onnekas saa itselleen "Perinteistä joulupöytään"-kirjan. Osallistua voi aina 31.10.2013 saakka. Ja jos ei blogi muuten ole tuttu, niin käykää ihmeessä tutustumassa tarkemmin! On aivan ihana ja täynnä upeita herkkuja. Arvontaan pääset tästä.

10 kommenttia:

  1. Ihanan näköistä! Pitäisi useammin näitä tehdä, ovat helppoja ja niin helposti muunneltavissa.
    Näissä on vaan se huono puoli, että kun tätä on siellä jääkaapissa niin se huutelee sieltä "syö, syö..!" :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Etenkin suklaajuustokakut suorastaa komentaa haukkaamaan palan ja toisen ja kolmannen.... :D Ehkä senkään takia ei kovin usein näitä tule tehtyä :)

      Poista
  2. Mä voisin elää juustokakulla! Ja helposti voi syödä koko kakun kahdessa päivässä yksinäni :D Olen kieltänyt itseltäni juustokakut. Kylässä ja juhlissa saan syödä niin paljon kuin ilkeän, mutta kotona ei juustokakkua tehdä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo olisikin hyvä systeemi ;D Ja sitten vannottaa juhlien emäntää, että juustokakkua on oltava tarjolla!

      Meillä onneksi muutkin auttaa kakun tuhoamisessa, ettei mun tarvitse yksin sitä syödä. Tosin se onnistuisi varmasti aika helposti :)

      Poista
  3. Tosi herkullisen oloinen kakku. Juustokakut on ihania ja niin vaivattomia tehdä.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Helppojahan nuo kyllä on. Tosin mulla meinaa olla vaikeuksia malttaa odottaa täytteen hyytymistä :)

      Poista
  4. On kyllä herkullisin hävikkiruoka vähään aikaan! ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ainakin sieltä makeimmasta päästä :) Ja paremmin ne omput ja kerma näin katosi :)

      Poista
    2. Juustokakut, ai että on ne on hyviä!! Ei oo tullu tehtyä pitkään aikaan, kun ne katoaa niin nopeasti, no onhan täällä meillä yhteensä 4 syöjää ja silloin tällöin lasten kaverit. :) Hieno kakku!!

      Poista
    3. Kiitos :) Juustokakut on kyllä melkoista herkkua! En vaan viitsi kovin usein niitä tehdä, sillä niitä tulee syötyä aina liikaa.

      Poista