17. maaliskuuta 2021

Vaniljainen omena-daimkakku kinuskikuorrutteella ♥

Aina välillä saa tosissaan miettiä, miten toteuttaa asiakkaan kakkutoiveet. Tämä on toki ainoastaan positiivinen asia! Tekee ihan hyvää toisinaan poiketa tutuista ja turvallisista mauista ja keksiä jotain uutta. Sain tuossa jokin aika sitten toiveen kakusta, jossa olisi karamellisoitua omenaa, vaniljavaahtoa ja suolakaramellia. Kun täytteitä ja kuorrutteita pohdittiin, tuli siihen lisäksi vielä daim. 

Tässä pienessä kolmen munan kakussa oli lopulta vaniljavaahtoa karamellisoitujen omenakuutioiden kera, daimvaahto, päällä ohuelti vaniljaista kermavaahtoa sekä kinuskia ja kinuskin päällä vielä sormisuolahippusia. Kakun kostutukseen käytin kuivaa omenasiideriä. Kakku meni siis aikuisten syötäväksi.



Omena-daimkakku

3 kananmunaa
sokeria 
vehnäjauhoja
perunajauhoa
vajaa ½ tl leivinjauhetta
Kostutus:
n. 1,25 dl kuivaa omenasiideriä
Suklaatäyte:
2 dl vispikermaa
60 g mascarponea
80 g daim-maitosuklaata
Karamellisoidut omenat:
2 pientä omenaa 
25 g voita
2 rkl fariinisokeria
Vaniljavaahto:
1½ dl vispikermaa
60 g mascarponea
½ rkl vaniljakreemijauhetta
3 tl vaniljasokeria
1 rkl (tai maun mukaan) tomusokeria
½ vaniljatangon sisus (tai maun mukaan)
Päälle:
1½ dl vispikermaa
½ rkl vaniljakreemijauhetta
1 rkl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria
Kinuski:
1½ dl fariinisokeria
1½ dl kuohukermaa
sormisuolahippusia 
Koristeluun:
sokerimassakukkia
sokerimassaomenoita 
macaronseja

Valmista kakkupohja mielellään täyttämistä edeltävänä päivänä. Voitele halk. 15-18cm vuoka. Riko munat kulhoon ja punnitse ne. Kerro paino 0,7:llä, jolloin saat selville tarvittavan sokerin määrän. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. 
  Punnitse vehnäjauhot ja perunajauhot. Tarvittava määrä yhteensä on munien paino * 0,7. (Eli yhteensä yhtä paljon kuin sokeriakin.) Tästä jauhojen osuus on 70% ja perunajauhojen 30%. Sekoita joukkoon leivinjauhe. Siivilöi seos munavaahtoon ja nostele taikina varovasti sekaisin.
  Paista kakkua 175 asteessa uunin alatasolla noin 25-30 minuuttia. Kokeile kypsyys tikulla. Jos kakkuun painettuun tikkuun ei jää taikinaa, on pohja kypsä. Kumoa kakkupohja ja anna sen jäähtyä.
  Valmista karamellisoidut omenat. Kuori ja kuutioi omenat pienehköiksi kuutioiksi. Sulata voi ja fariinisokeri pannulla. Lisää omenakuutiot ja kypsennä, kunnes pehmenevät. Anna omenoiden jäähtyä.
  Vaahdota vaniljatäytteen kerma löysähköksi vaahdoksi. Lisää mascarpone, vaniljakreemijauhe, vaniljasokeri, tomusokeri sekä maun mukaan vaniljatangon sisustaa. Vatkaa napakaksi vaahdoksi.
 Valmista suklaatäyte. Paloittele suklaa mikron kestävään kulhoon ja sulata mikrossa vähän kerrallaan välillä sekoittaen. Jätä suklaa jäähtymään. Vatkaa kerma vaahdoksi. Vatkaa tuorejuusto tasaiseksi eri kulhossa, lisää joukkoon hieman jäähtynyt suklaa ja vatkaa tasaiseksi. Sekoita kermavaahto joukkoon. 
  Kokoa kakku kelmutettuun vuokaan tai suoraan tarjoilualustalle rengasvuoan sisään. Leikkaa kakkupohja neljään osaan. Nosta alimmainen levy vuokaan/alustalle. Kostuta omenasiiderillä. Levitä päälle puolet suklaatäytteestä. Nosta päälle kakkulevy, kostuta. Levitä päälle vaniljavaahto sekä karamellisoidut omenat. Nosta päälle kakkulevy, kostuta ja levitä päälle daimtäyte. Päälle vielä viimeinen kakkulevy ja kostutus.  
  Jos paistat pohjan 18 senttisessä vuoassa, leikkaa pohja kolmeen osaan, jolloin suklaatäytteen saa yhteen väliin ja vaniljavaahdon sekä omenat toiseen väliin. 
  Peitä kakku kelmulla ja anna tekeytyä jääkaapissa mielellään seuraavaan päivään.
  Mittaa kuorrutteen kerma kulhoon. Lisää vaniljakreemijauhe, maun mukaan tomusokeria sekä vaniljasokeri. Vaahdota. Levitä kerma tasaisesti kakun päälle ja reunoille. Nosta kakku kylmään. 
  Tee kinuskikuorrutus. Mittaa fariinisokeri sekä kerma kattilaan. Kuumenna ja anna kiehua miedolla lämmöllä, kunnes kinuski sakenee hieman. Anna kinuskin jäähtyä hetki (n. kädenlämpöiseksi) ja kaada sitten kakun päälle. Liian kuuma kinuski sulattaa kerman, liian kylmä kinuski ei leviä nätisti. Ripottele kinuskikuorrutteen päälle sormisuolahippusia maun mukaan.
  Koristele haluamallasi tavalla. 





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti