4. huhtikuuta 2023

Helppo pizzataikina & tomaattikastike ♥

Kun tuo meidän juniori oli pienempi, oli hän kovin innokas leipomaan mun kanssa. Valitettavasti tuo innostus on hiipunut ja vaikka kuinka yritin taas houkutella tekemään mun kanssa pizzaa, niin ei suostunut. Tosin taitaa olla nyt siinä iässä, ettei äidin kanssa tykkää niin hirveästi touhata. Kun en saanut kaveria, tein pizzan sitten yksin.

Edelleen yritän opetella hyödyntämään leipomisissa tuota yleiskonetta, vaikka en siitä niin hirveästi tykkää. Kun on ikänsä opetellut tekemään taikina näppituntumalla, on mukamas hankalaa antaa koneen hoitaa hommat. Kun en tunne miltä taikina tuntuu, en osaa arvioida koska se on hyvä. Mutta opetellaan, vaikka sitten taikina kerrallaan.

Tämä pizzataikina oli onneksi ihanan helppo tehdä ja muutenkin tykkäsin tästä kovasti. Pizzan reunoista tuli mukavan rapeat ja makukin oli ihan ok. Lisäksi taikina oli varsin mukava käsitellä ja helppo kaulia. Tomaattikastikekin toimi oikein hyvin, eikä senkään tekemisessä ollut mitään ihmeellistä. Ainekset kattilaan ja keiteltiin hetki. Varsin helppoa siis.


Taikina ja tomaattikastike on valmistettu pojalle ostetun Kokkaa leikiten-kirjan ohjetta soveltaen. 

Pellillinen pizzaa

Pizzataikina:
5 dl vehnäjauhoja
1 tl kuivahiivaa
1,9 dl vettä
½ tl suolaa
2 rkl (oliivi)öljyä
Tomaattikastike:
200 g tomaattimurskaa
2 rkl tomaattipyreetä
2 rkl (oliivi)öljyä
2 tl kuivattua oreganoa
½ tl suolaa
ripaus mustapippuria
valkosipulia halutessa
Täyte:
150 g juustoraastetta
kinkkurouhetta
valkosipulimeetvurstia
herkkusieniä 
pepperoneja
kananmunaa
(tai täytä oman maun mukaan)

  Mittaa jauhot (yleiskoneen) kulhoon. Lisää kuivahiiva ja suola. Sekoita hyvin. Lisää haalea vesi ja öljy jauhoseokseen. Itse lämmitin vettä ensin noin 30 sekuntia mikrossa. 
  Vaivaa taikina yleiskoneella tai sähkövatkaimen taikinakoukuilla sileäksi taikinaksi. Toki saa vaivata käsinkin. Peitä kulho liinalla ja anna taikinan kohota lämpimässä paikassa tunnin ajan.
  Taikinan kohotessa valmista tomaattikastike. Mittaa tomaattimurska ja -pyree pieneen kattilaan. Lisää öljy ja mausteet. Sekoita hyvin, kuumenna kiehuvaksi ja anna kastikkeen kiehua hiljalleen noin 10 minuuttia. Tarkista maku ja lisää mausteita halutessasi. 
  Kumoa kohonnut taikina kevyesti jauhotetulle leivinpaperille ja kauli isoksi pizzapohjaksi. Levitä tomaattikastike pohjalle. Täytä haluamallasi tavalla. Tähän pizzaan laitoin ensin 150g juustoraastetta, päälle kinkkurouhetta, valkosipulimeetvurstia, herkkusieniä, pepperoneja ja kananmunaa.
  Paista pizzaa 200 asteisessa noin 20 minuuttia tai kunnes on kypsä. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti