1. heinäkuuta 2023

Kesäiset mansikkakuppikakut ♥

Ihanaa heinäkuun alkua! Uskomattoman nopeasti kesäkuu meni, vaikka en ole tehnyt oikeastaan yhtään mitään. Tai on tähän kesän alkuun mahtunut muutama pieni reissu, mutta muuten aika on kulunut lähinnä  oleillessa ja laiskotellessa. Ja pakko sanoa että kyllä nautin. Yleensä kesät on mennyt leipoessa, enkä ole oikein ehtinyt tehdä muuta. Nyt kun tuota hommaa ei enää ole, saa menonsa ja tekemisensä suunnitella ihan miten lystää. 

Kotoväelle kyllä tulee leivottua, mutta kun sen saa tehdä silloin kun huvittaa, niin se on oikeastaan ihan kivaa. Eikä ole mitään paineita, jos ei onnistu, niin ei haittaa. Vaikka jossain vaiheessa mietin että vieläkö kakkujen pariin palaan, niin kyllä tuo päätös lopettaa on lopullinen. Vaikka olikin kiva ihmisiä kakuilla ilahduttaa, niin nyt saa joku muu hoitaa sen homman.

Mutta niihin leipomisiin. Mulla on kokoajan tuossa keittiössä pari keitto-/leivontakirjaa esillä ja testailen niistä kivoja ohjeita. Kun kirjasta on jotain kokeiltu, palaa se hyllyyn ja seuraava kirja sitten tilalle. Ja jos kirja osoittautuu sellaiseksi, että ei kiinnosta ollenkaan, joutaa se kiertoon. Mulla nimittäin loppuu hyllytila ja kun uusia kirjoja tulee haalittua tämän tästä, on pakko jostain luopua. 

Tällä kertaa selailun alla oli Leila Lindholmin kirja Kuppikakkuja, ole hyvä! Näin mansikkakauden kunniaksi testiin pääsi mansikkakuppikakut ja pakko sanoa että valinta oli loistava! Ei sillä, kirjassa oli paljon testaamisen arvoisia ohjeita, mutta nämä mansikkakuppikakut olivat ihan täydellisiä. ♥


Muuten tein kuppikakut alkuperäisen ohjeen mukaan, mutta paistoaikaa jouduin pidentämään reilusti ja kuorrutteen sitruunamehun korvasin appelsiinimehulla. Musta vähän tuntuu ettei meidän uuni oikein toimi kuten ennen, kun lähes kaikessa saa paistoaikoja pidentää. Mutta se saa nyt luvan toistaiseksi kelvata, sillä uuttakaan ei nyt voi hankkia.



Mansikkakuppikakut
(12kpl)

2 kananmunaa
1½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
75 g voita
3/4 dl maitoa
2½ dl vehnäjauhoja
1½ tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
1 pienen sitruunan mehu (n.1/3dl) ja raastettu kuori 
3 dl tuoreita mansikoita (mitattu kokonaisina)
Tuorejuustokuorrute:
60 g pehmeää voita
5 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
1 rkl tuorepuristettua sitruuna- tai appelsiinimehua
100 g maustamatonta tuorejuustoa
Koristeluun:
tuoreita mansikoita

  Kuumenna uuni 175 asteeseen. Vatkaa kananmunat, sokeri ja vaniljasokeri kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi.
  Sulata voi, lisää voin joukkoon maito ja sekoita neste munavaahtoon. Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe ja suola keskenään ja kääntele seos varovasti taikinaan. 
  Lisää joukkoon sitruunamehu ja pestyn sitruunan raastettu kuori. Viipaloi tai kuutioi mansikat ja kääntele palat varovasti taikinaan.
  Aseta paperiset muffinivuoat muffinipellin koloihin. Jaa taikina vuokiin. Kypsennä kuppikakkuja uunin keskiosassa noin 15-20 minuuttia tai kunnes ovat kypsiä. Mun kuppikakkujen kypsyminen vei 25 minuuttia. Anna jäähtyä.
  Valmista kuorrute. Vatkaa pehmeä voi, tomusokeri, vaniljasokeri, mehu ja tuorejuusto sileäksi, kuohkeaksi seokseksi. Levitä tai pursota kuorrute kuppikakkujen päälle. Koristele tuoreilla mansikoilla. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti