17. elokuuta 2023

Omenapiirakka - pullataikina alla ja kakkukiille päällä ♥

Omenasato on meidän puissa tänä vuonna aivan onneton. Muutama hassu omena puussa roikkuu, eikä niistä ole kyllä edes yhteen piirakkaan. Mutta saapa noita omppuja sitten vaikka kaupasta. Meidän omppupuut on muutenkin olleet vähän huonolla hoidolla, kun ei oikein ole ollut aikaa, eikä oikein kiinnostustakaan. Muutenkin nuo puut on vähän huonossa paikkaa ja liian lähellä toisiaan. Ei sitä silloin 15 vuotta sitten puita istutettaessa oikein osannut hahmottaa mikä olisi hyvä paikka ja etäisyys. Mutta täytynee jossain kohtaa miettiä mitä niiden kanssa tekisi.

Nyt kun on taas jaksanut enemmän testailla uusia ohjeita, niin kaivelin vanhasta reseptimapista omenapiirakan ohjeen, jossa pohjana on pullataikina ja päälle tehdään kiille hyytelösokerista. Vähän tuo yhdistelmä epäilytti, mutta oikeastaan tämä oli aika hyvää.


Piirakkaa tehdessä ajatukset karkaili taas omaan lapsuuteen ja niihin hetkiin, kun leivottiin mumman kanssa. Ei ehkä ihan just tällaista omenapiirakkaa, mutta pullapohjaista kuitenkin. Hitsi miten kova ikävä tulikin mummaa. ♥ Mun mumma oli ihan supernainen, viisas ja terveenä ollessaan loistava kokki ja kätevä käsistään. Nyt kun olen lopettanut kakkujen kanssa askartelut, oon hurahtanut neulomiseen. Ja mun mumma oli siinäkin hyvä. Muistan miten mulle aina teki sellaisia ihania vaaleanpunaisia neuletakkeja, joissa oli valkoiset helmiäisnapit. ♥ Olin siis silloin ehkä viisi tai jotain, mutta kummasti ne on jääneet mieleen. Mutta se siitä. Alla ohje omppupiirakkaan, jos joku haluaa testailla. En tiedä mistä ohje alunperin on, mutta ihan kiva tämä oli. 

Omenainen piirakka

2½ dl maitoa
1 pss (11g) kuivahiivaa
1 dl sokeria
1 tl suolaa
1-2 tl kardemummaa
6-7 dl vehnäjauhoja
100 g pehmeää voita
Täyte:
5-6 omenaa
reilu 1/4 dl sokeria
½-1 tl kanelia
Pinnalle: 
1 dl vettä
½ dl hyytelösokeria

  Valmista pullataikina. Lämmitä maito n. 42-asteiseksi. Lisää ½ desiin jauhoja sekoitettu kuivahiiva, sokeri, suola sekä kardemumma. 
  Alusta jauhot taikinaan. Lisää vaivaamisen loppupuolella pehmeä rasva. Käytä jauhoja ensin yhteensä noin 6dl ja lisää viimeinen desi tarvittaessa. Taikina saa olla suht pehmeää. 
  Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa hyvin peitettynä puolisen tuntia. Kumoa taikina kevyesti jauhotetulle alustalle ja vaivaa vielä hetki. 
  Ota taikinasta reilu puolet ja kauli se pyöreäksi levyksi. Halkaisija saa olla noin 30cm. Nosta levy pellille leivinpaperin päälle. Tasoita reunat halutessasi taikinapyörällä. 
  Leivo lopusta taikinasta kaksi pikkusormen paksuista taikinanauhaa ja kierrä ne toistensa ympärille. Kostuta pohjalevyn reunat vedellä ja "liimaa" taikinapalmikko reunaan kiinni. Anna kohota vielä 10-15 minuuttia hyvin peitettynä.
  Kuori omenat ja poista siemenkodat. Leikkaa omenat lohkoiksi. Kotimaiset omenat voi käyttää kuorineen. Pistele piirakan pohja haarukalla ja lado omenaviipaleet taikinan päälle. Ripottele pinnalle keskenään sekoitettu kaneli ja sokeri. Voitele piirakan reunat halutessasi esimerkiksi maidolla.
  Paista piirakkaa 225 asteisen uunin keskitasolla noin 15-20 minuuttia. Anna jäähtyä. 
  Jos haluat, valmista piirakan päälle kiille hyytelösokerista. Kiehauta vesi kattilassa. Lisää hyytelösokeri vähitellen koko ajan hyvin sekoittaen. Kiehauta uudelleen ja anna jäähtyä, välillä sekoitellen, kunnes liemi paksunee. Levitä liemi lusikalla tai pullasudilla omenoiden päälle. Ensin ohuelti, sitten paksummin. Anna jässähtää ennen tarjoilua.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti